Ministry of Information & Broadcasting
Union Minister of State for External Affairs and Culture Ms. Meenakshi Lekhi engages in Viksit Bharat Sankalp Yatra program in New Delhi
12 DEC 2023 5:48PM by PIB Delhi
Union Minister of State for External Affairs and Culture, Ms. Meenakshi Lekhi, actively participated in a significant event organized in R.K Puram in South West Delhi as an integral part of the Viksit Bharat Sankalp Yatra. During the ceremony, she led the pledge for Viksit Bharat and engaged with beneficiaries from diverse government schemes. Emphasizing the pivotal role of effective governance, the minister stressed the joint initiatives of the government in actively engaging with and assisting the public. She restated the steadfast commitment of the Modi government to ensure direct outreach, catering to the essential needs of the citizens.
Ms. Minister Lekhi said that the focus of the government remains on ensuring no individual, especially the economically disadvantaged, suffers due to lack of resources or healthcare during this period. Addressing health concerns like tuberculosis (TB), the government ensures free medicines and rations for nine months for TB patients. She further highlighted the major benefits provided by the government to bolster financial empowerment among poor people. Earlier, banks gave loans mostly to the affluent, relying on their assets as collateral. However, now, with the help of the government’s banking facilities, those without assets, yet willing to work hard and succeed, can directly approach the bank for loans. Their guarantee became the government's assurance.
MoS highlighted the significant investment in village infrastructure, recounting a childhood memory. “I recall my mother standing in line for a cylinder, resorting to black markets when supplies dwindled”, she expressed. But today, times have changed. The transformation is palpable as the government continues to address the fundamental needs within the nation. Investments in village infrastructure have mitigated challenges that have long plagued the rural landscape.
As part of the VBSY campaign, Smt. Lekhi called on the people to avail the benefits of the government schemes such as Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY), and PM Ujjwala Yojana. Ms. Lekhi shares the commitment of the Prime Minister towards the country's development, steering clear of personal gains, and continuing to assemble a team sharing this vision. She reiterated the pledge of four crore houses—a guarantee under PM's leadership. “Our actions define our destiny, and by choosing the right leadership, the entire nation reaps the rewards”, she commented on the visionary approach of Modi. Every household now has access to water, and where houses stand, infrastructure follows—be it gas connections or sewage systems.
During her visit, Smt. Lekhi observed the on-spot services offered, such as PM Svanidhi Camps, Health Camps, Ayushman Card camps, Aadhar updation camps, and bank account opening services. The active participation, especially by the women of the National Capital, underscores the enthusiasm and support garnered by the VBSY initiative. Her visit stands as a testament to the government's commitment to ensuring the effective implementation and widespread awareness of welfare programs. Meenakshi Lekhi commended the efforts of urban local bodies and district administrations in orchestrating these initiatives, recognizing their pivotal role in enhancing public participation and accessibility to essential schemes. As the Viksit Bharat Sankalp Yatra continues its journey, it remains dedicated to reaching every corner, leaving no stone unturned in its mission to create a more informed and empowered society. Smt. Meenakshi Lekhi reaffirmed her support for such impactful endeavors, emphasizing the importance of sustained efforts in building a more prosperous and inclusive nation.

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় বৈদেশিক পৰিক্ৰমা আৰু সংস্কৃতি ৰাজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী মীনাক্ষী লেখিয়ে নতুন দিল্লীত বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰে
12 DEC 2023 5:48PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বৈদেশিক পৰিক্ৰমা আৰু সংস্কৃতি ৰাজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী মীনাক্ষী লেখিয়ে দক্ষিণ পশ্চিম দিল্লীৰ আৰকে পুৰমত বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাৰ এক অংশ হিচাপে আয়োজিত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুষ্ঠানত সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰে। অনুষ্ঠানটোত, তেওঁ বিকশিত ভাৰতৰ শপতবাক্য় পাঠৰ নেতৃত্ব দিয়ে আৰু বিভিন্ন চৰকাৰী আঁচনিৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপত জড়িত হয়। কাৰ্যকৰী শাসনৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সক্ৰিয়ভাৱে জনসাধাৰণৰ সৈতে জড়িত আৰু সহায় কৰাৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ যুটীয়া পদক্ষেপৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ নাগৰিকসকলৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰি প্ৰত্যক্ষ প্ৰসাৰ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে মোডী চৰকাৰৰ দৃঢ় প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা পুনৰ দোহাৰে।
মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী লেখিয়ে কয় যে এই সময়ছোৱাত সম্পদ বা স্বাস্থ্যসেৱাৰ অভাৱৰ বাবে কোনো ব্যক্তি, বিশেষকৈ অৰ্থনৈতিকভাৱে বঞ্চিত লোকসকল ক্ষতিগ্ৰস্ত নহয় বুলি নিশ্চিত কৰাৰ ওপৰত চৰকাৰে গুৰুত্ব দিছে। যক্ষ্মাৰ দৰে স্বাস্থ্যৰ উদ্বেগবোৰ সমাধান কৰি, চৰকাৰে যক্ষ্মা ৰোগীসকলৰ বাবে ন মাহৰ বাবে বিনামূলীয়া ঔষধ আৰু ৰেচন নিশ্চিত কৰিছে। তেওঁ দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ মাজত বিত্তীয় সৱলীকৰণক শক্তিশালী কৰিবলৈ চৰকাৰৰ দ্বাৰা প্ৰদান কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ লাভালাভৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। আগতে, বেঙ্কবোৰে ধনী লোকক তেওঁলোকৰ সম্পত্তিৰ ওপৰত আনুষঙ্গিক হিচাপে নিৰ্ভৰ কৰি বেছিভাগ ঋণ দিছিল। অৱশ্যে, এতিয়া, চৰকাৰৰ বেঙ্কিং সুবিধাৰ সহায়ত, সম্পত্তি নোহোৱা, তথাপিও কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিবলৈ আৰু সফল হ'বলৈ ইচ্ছুকসকলে ঋণৰ বাবে পোনপটীয়াকৈ বেঙ্কৰ কাষ চাপিব পাৰে। তেওঁলোকৰ গেৰাণ্টি চৰকাৰৰ আশ্বাস হৈ পৰিছে।
ৰাজ্যিক মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে শৈশৱৰ স্মৃতিৰ কথা উল্লেখ কৰি গাওঁৰ আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ বিনিয়োগৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। "মোৰ মনত আছে যে মোৰ মা চিলিণ্ডাৰৰ বাবে শাৰীত থিয় হৈ আছিল, যোগান হ্ৰাস হোৱাৰ সময়ত ক'লা বজাৰৰ আশ্ৰয় লৈছিল", তেওঁ প্ৰকাশ কৰে। কিন্তু আজি সময় সলনি হৈছে। চৰকাৰে ৰাষ্ট্ৰৰ ভিতৰত মৌলিক প্ৰয়োজনীয়তাবোৰ সমাধান কৰি থকাৰ বাবে হেৱো পৰিৱৰ্তনটো স্পষ্ট। গাওঁৰ আন্তঃগাঁথনিত বিনিয়োগে প্ৰত্যাহ্বানবোৰ হ্ৰাস কৰিছে যিয়ে দীৰ্ঘদিন ধৰি গ্ৰাম্য দৃশ্যপটক পীড়িত কৰি আহিছে।
ভিবিএছৱাই অভিযানৰ অংশ হিচাপে শ্ৰীমতী লেখিয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী জন ধন যোজনা (পিএমজেডিৱাই), আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী উজ্জ্বলা যোজনাৰ দৰে চৰকাৰী আঁচনিসমূহৰ লাভালাভ গ্ৰহণ কৰিবলৈ জনসাধাৰণক আহ্বান জনায়। শ্ৰীমতী লেখিয়ে ব্যক্তিগত লাভৰ পৰা আঁতৰি দেশৰ উন্নয়নৰ প্ৰতি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰতিশ্ৰুতি আৰু এই দৃষ্টিভংগীত সমৰ্পিত এটা দল একত্ৰিত কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নেতৃত্বত চাৰি কোটি ঘৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা দোহাৰে। "আমাৰ কাৰ্যই আমাৰ ভাগ্য নিৰ্ধাৰণ কৰে, আৰু সঠিক নেতৃত্ব বাছনি কৰি সমগ্ৰ ৰাষ্ট্ৰই পুৰষ্কাৰ লাভ কৰিছে", তেওঁ মোদীৰ দূৰদৰ্শী দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত মন্তব্য কৰে। প্ৰতিটো পৰিয়ালে এতিয়া পানীৰ সুবিধা পাইছে, আৰু য'ত ঘৰ আছে, তাতেই আন্তঃগাঁথনি গৈ পাইছে- সেয়া গেছ সংযোগ হওঁক বা নৰ্দমা প্ৰণালী হওঁক।
তেওঁৰ ভ্ৰমণকালত, শ্ৰীমতী লেখিয়ে আগবঢ়োৱা অন-স্পট সেৱাসমূহ প্ৰত্য়ক্ষ কৰে, যেনে প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনিধি শিবিৰ, স্বাস্থ্য শিবিৰ, আয়ুষ্মান কাৰ্ড শিবিৰ, আধাৰ উপডেচন শিবিৰ, আৰু বেংক একাউণ্ট খোলা সেৱা। বিশেষকৈ ৰাষ্ট্ৰীয় ৰাজধানীৰ মহিলাসকলৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণে ভিবিএছৱাই উদ্যোগৰ দ্বাৰা লাভ কৰা উৎসাহ আৰু সমৰ্থনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁৰ এই ভ্ৰমণে কাৰ্যকৰী ৰূপায়ণ আৰু কল্যাণমূলক কাৰ্যসূচীৰ ব্যাপক সজাগতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিক প্ৰমাণিত কৰে। মীনাক্ষী লেখিয়ে নগৰীয়া স্থানীয় সংস্থা আৰু জিলা প্ৰশাসনৰ এই পদক্ষেপসমূহ গ্ৰহণ কৰাৰ প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰে, জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি আৰু অত্যাৱশ্যকীয় আঁচনিসমূহৰ উপলব্ধতা বৃদ্ধিত তেওঁলোকৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক স্বীকৃতি দিয়ে। যিহেতু বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাই ইয়াৰ যাত্ৰা অব্যাহত ৰাখিছে, ই প্ৰতিটো কোণত উপনীত হ'বলৈ সমৰ্পিত হৈছে, আৰু অধিক অৱগত আৰু শক্তিশালী সমাজ গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্যত কোনো ধৰণৰ চেষ্টা বাদ দিয়া নাই। শ্ৰীমতী মীনাক্ষী লেখিয়ে এনে প্ৰভাৱশালী প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰতি তেওঁৰ সমৰ্থন পুনৰ দোহাৰে আৰু অধিক সমৃদ্ধ আৰু সামগ্ৰিক ৰাষ্ট্ৰ গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।