গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে আজি লোকসভাত জম্মু-কাশ্মীৰ সংৰক্ষণ (সংশোধনী) বিধেয়ক, ২০২৩ আৰু জম্মু-কাশ্মীৰ পুনৰ্গঠন (সংশোধনী) বিধেয়ক, ২০২৩ সন্দৰ্ভত আলোচনাৰ উত্তৰ দিয়ে, পিছত এই বিধেয়কসমূহ লোকসভাত গৃহীত হয়
এই বিধেয়কসমূহে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত অনা শ শ প্ৰগতিশীল পৰিৱৰ্তনৰ শৃংখলত আন এক মুকুতা যোগ কৰিব
এই বিধেয়কসমূহে ৭০ বছৰ ধৰি অন্যায় ব্যৱহাৰ, অপমান কৰা আৰু অৱহেলা কৰাসকলক অধিকাৰ আৰু ন্যায় প্ৰদান কৰিবলৈ গৈ আছে
স্থানচ্যুত কাশ্মীৰীক অধিকাৰ আৰু প্ৰতিনিধিত্ব প্ৰদানৰ বাবে এইখন বিধেয়ক
স্থানচ্যুত কাশ্মীৰীক সংৰক্ষণ দি কাশ্মীৰ বিধানসভাত তেওঁলোকৰ কণ্ঠ থাকিব আৰু যদি পুনৰ স্থানচ্যুতিৰ পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি হয়, তেন্তে তেওঁলোকে নিজেই বন্ধ কৰি দিব
প্ৰাক্তন প্ৰধানমন্ত্ৰী জৱাহৰলাল নেহৰুৱে বছৰ বছৰ ধৰি কৰা ভুলৰ বোজা কাশ্মীৰ আৰু দেশে বহন কৰিবলগীয়া হৈছিল
প্ৰথম ভুল আছিল যে যেতিয়া আমাৰ সেনাই জয়ী হৈছিল তেতিয়া পঞ্জাৱ পোৱাৰ লগে লগে যুদ্ধবিৰতি হৈছিল আৰু পাকিস্তান-অধিকৃত কাশ্মীৰৰ জন্ম হৈছিল, যুদ্ধবিৰতি ৩ দিন পিছুৱাই যোৱা হ'লে আজি পাকিস্তান অধিকৃত কাশ্মীৰ ভাৰতৰ অংশ হ'লহেঁতেন
06 DEC 2023 7:53PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে আজি লোকসভাত জম্মু-কাশ্মীৰ সংৰক্ষণ (সংশোধনী) বিধেয়ক, ২০২৩ আৰু জম্মু-কাশ্মীৰ পুনৰ্গঠন (সংশোধনী) বিধেয়ক, ২০২৩ সন্দৰ্ভত আলোচনাৰ উত্তৰ দিয়ে। আলোচনাৰ অন্তত লোকসভাই জম্মু-কাশ্মীৰ সংৰক্ষণ (সংশোধনী) বিধেয়ক, ২০২৩ আৰু জম্মু-কাশ্মীৰ পুনৰ্গঠন (সংশোধনী) বিধেয়ক, ২০২৩ গৃহীত কৰে।
লোকসভাত শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে মুঠ ২৯জন বক্তাই নিজৰ মতামত প্ৰকাশ কৰিছিল যদিও সকলোৱে বিধেয়কখনৰ উদ্দেশ্যৰ সৈতে একমত। তেওঁ কয় যে এই বিধেয়কসমূহে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত অনা শ শ প্ৰগতিশীল পৰিৱৰ্তনৰ শৃংখলত আন এক মুকুতা যোগ কৰিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই বিধেয়কসমূহে ৭০ বছৰ ধৰি অন্যায় ব্যৱহাৰ, অপমান আৰু অৱহেলা কৰাসকলক অধিকাৰ আৰু ন্যায় প্ৰদান কৰিবলৈ গৈ আছে। কেৱল ভোট বেংক হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰি ভাল ভাষণ দি ৰাজনীতিত ভোট আহৰণৰ মাধ্যম বুলি গণ্য কৰাসকলে ইয়াৰ নাম বুজিব নোৱাৰে। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী এনে এজন নেতা যিয়ে নিজেই দুখীয়া পৰিয়ালত জন্ম লৈ দেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী হৈছে আৰু তেওঁ পিছপৰা আৰু দুখীয়াৰ যন্ত্ৰণা জানে। তেওঁ কয় যে এনে লোকক প্ৰচাৰৰ কথা আহিলে সহায়তকৈ সন্মানহে বেছি গুৰুত্বপূৰ্ণ।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে জম্মু-কাশ্মীৰত সন্ত্ৰাসবাদৰ যুগ আশীৰ দশকৰ পিছত আৰম্ভ হৈছিল আৰু তাত প্ৰজন্মৰ পিছত প্ৰজন্ম ধৰি বসবাস কৰা লোকসকল তাৰ পৰা সম্পূৰ্ণৰূপে স্থানচ্যুত হৈছিল যদিও তেওঁলোকৰ প্ৰতি কোনেও গুৰুত্ব নিদিলে। তেওঁ কয় যে যিসকলৰ এই সকলোবোৰ বন্ধ কৰাৰ দায়িত্ব আছিল তেওঁলোকে আগতে ইংলেণ্ডত ছুটী কটাইছিল। যদি তেওঁলোকে আৰম্ভণিতে ভোট বেংকৰ ৰাজনীতি অবিহনে আৰু নিৰ্দিষ্ট ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰি সন্ত্ৰাসবাদৰ অন্ত পেলালেহেঁতেন তেন্তে আজি এই বিধেয়কখন অনাৰ প্ৰয়োজন নাথাকিলহেঁতেন। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে স্থানচ্যুত লোকসকলে নিজৰ দেশৰ অন্য প্ৰান্তত শৰণাৰ্থী হিচাপে থাকিবলগা হয় আৰু বৰ্তমানৰ পৰিসংখ্যা অনুসৰি, প্ৰায় ৪৬,৬৩১টা পৰিয়ালৰ ১,৫৭,৯৬৭জন লোক নিজৰ দেশতে স্থানচ্যুত হৈছে। তেওঁ কয় যে এই বিধেয়কখন তেওঁলোকক অধিকাৰ আৰু প্ৰতিনিধিত্ব প্ৰদানৰ বাবে এখন বিধেয়ক।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ১৯৪৭ চনত পাকিস্তান-অধিকৃত কাশ্মীৰৰ পৰা ৩১,৭৭৯টা পৰিয়াল জম্মু-কাশ্মীৰলৈ স্থানান্তৰিত হৈছিল আৰু ইয়াৰে ২৬,৩১৯টা পৰিয়াল জম্মু-কাশ্মীৰত আৰু ৫,৪৬০টা পৰিয়ালে দেশৰ অন্যান্য প্ৰান্তত বসবাস কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল। তেওঁ কয় যে ১৯৬৫ আৰু ১৯৭১ চনৰ যুদ্ধৰ পিছত ১০,০৬৫টা পৰিয়াল স্থানচ্যুত হৈছিল আৰু সামগ্ৰিকভাৱে ৪১,৮৪৪টা পৰিয়াল স্থানচ্যুত হৈছিল। তেওঁ কয় যে ২০১৯ চনৰ ৫-৬ আগষ্টত প্রধানমন্ত্রী মোদীয়ে আগৰ দশকবোৰত গুৰুত্ব নিদিয়া এই স্থানচ্যুত লোকসকলৰ কণ্ঠ শুনি তেওঁলোকক অধিকাৰ প্রদান কৰিছিল৷ শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ন্যায়িক সীমা নিৰ্ধাৰণ ২০১৯ চনৰ ৫ আৰু ৬ আগষ্টত গৃহীত বিধেয়কখনৰ অংশ। তেওঁ কয় যে সীমা নিৰ্ধাৰণ আয়োগ, সীমা নিৰ্ধাৰণ আৰু সীমাবদ্ধ বিধানসভা হৈছে গণতন্ত্ৰৰ মূল আৰু জনপ্ৰতিনিধি নিৰ্বাচনৰ বাবে ইউনিট নিৰ্ধাৰণৰ প্ৰক্ৰিয়া। যদি সীমা নিৰ্ধাৰণৰ প্ৰক্ৰিয়াটো নিজেই পৱিত্ৰ নহয়, তেন্তে গণতন্ত্ৰ কেতিয়াও পৱিত্ৰ হৈ থাকিব নোৱাৰে, সেইবাবেই এই বিধেয়কত এটা ব্যৱস্থা কৰা হৈছে যে ন্যায়িক সীমা নিৰ্ধাৰণ পুনৰ কৰা হ’ব। তেওঁ কয় যে সকলো গোটৰ স্থানচ্যুত লোকে সীমা নিৰ্ধাৰণ আয়োগক তেওঁলোকৰ প্ৰতিনিধিত্বৰ প্ৰতি সচেতন হ’বলৈ অনুৰোধ জনাইছে আৰু আয়োগে স্থানচ্যুত কাশ্মীৰী লোকৰ বাবে ২খন আসন আৰু পাকিস্তান-অধিকৃত কাশ্মীৰৰ পৰা স্থানচ্যুত হোৱা লোকৰ বাবে ১খন আসন সংৰক্ষিত কৰাৰ ব্যৱস্থা কৰাটো আনন্দৰ বিষয়। তেওঁ কয় যে মোদী চৰকাৰে এই ব্যৱস্থাক আইনী কাঠামো দিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে জম্মু-কাশ্মীৰৰ ইতিহাসত প্ৰথমবাৰৰ বাবে অনুসূচিত জনজাতিৰ বাবে ৯খন আসন সংৰক্ষিত কৰা হৈছে আৰু অনুসূচিত জাতিৰ বাবেও আসন সংৰক্ষিত কৰা হৈছে। ইয়াৰ পূৰ্বে জম্মুত ৩৭খন আসন আছিল যিবোৰ এতিয়া ৪৩খন হৈছে, ইয়াৰ পূৰ্বে কাশ্মীৰত ৪৬খন আসন আছিল যিবোৰ এতিয়া ৪৭খন হৈ পৰিছে আৰু ২৪খন আসন পাকিস্তান-অধিকৃত কাশ্মীৰৰ বাবে সংৰক্ষিত ৰখা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আগতে জম্মু-কাশ্মীৰ বিধানসভাত ১০৭খন আসন আছিল, এতিয়া ১১৪খন আসন, আগতে বিধানসভাত ২জন মনোনীত সদস্য আছিল, এতিয়া ৫জন হ'ব। তেওঁ কয় যে এই সকলোবোৰ সম্ভৱ হয় এইকাৰণেই যে ২০১৯ চনৰ ৫-৬ আগষ্টত, প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত কেবিনেটে এখন ঐতিহাসিক বিধেয়ক অনুমোদন জনায় আৰু সংসদে গৃহীত কৰাৰ পিছত ৩৭০ নং অনুচ্ছেদ বাতিল কৰা হয়। তেওঁ কয় যে এই বিধেয়কসমূহৰ জৰিয়তে ইতিহাসত প্ৰতিজন নিপীড়িত, পিছপৰা আৰু স্থানচ্যুত কাশ্মীৰীয়ে লোকসভাৰ প্ৰচেষ্টা আৰু আশীৰ্বাদ মনত ৰাখিব যে নৰেন্দ্ৰ মোদী চৰকাৰে যোৱা ৭০ বছৰৰ পৰা নিজৰ দেশৰ স্থানচ্যুত ভাই-ভনীসকলক ন্যায় প্ৰদানৰ বাবে ২খন আসন সংৰক্ষণ কৰিছে। তেওঁ কয় যে বঞ্চিত জনসাধাৰণৰ বাবে দুৰ্বলৰ দৰে অপমানজনক শব্দৰ ঠাইত পিছপৰা শ্ৰেণীৰ সাংবিধানিক শব্দ তেওঁলোকৰ বাবে ৰখা হৈছে।
স্থানচ্যুত লোকসকলক সংৰক্ষণ দিয়াৰ বৈধতা সন্দৰ্ভত একাংশ বিৰোধী সদস্যই উত্থাপন কৰা প্ৰশ্নৰ উত্তৰত শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এইখন কাশ্মীৰৰ স্থানচ্যুত জনসাধাৰণক অধিকাৰ আৰু প্ৰতিনিধিত্ব প্ৰদানৰ বিধেয়ক। স্থানচ্যুত কাশ্মীৰীক সংৰক্ষণ দিলে তেওঁলোকৰ কাশ্মীৰ বিধানসভাত কণ্ঠস্বৰ থাকিব আৰু যদি পুনৰ স্থানচ্যুতিৰ পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি হয়, তেন্তে তেওঁলোকে নিজেই বন্ধ কৰি দিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সহযোগিতা মন্ত্ৰীয়ে কয় যে যেতিয়া উপত্যকাটোত সন্ত্ৰাসবাদ আৰম্ভ হৈছিল আৰু মানুহক লক্ষ্য কৰি লোৱা হৈছিল, তাৰ পৰা খেদি পঠিওৱা হৈছিল, তেতিয়াৰ পৰা এতিয়ালৈকে আমি মানুহে ঘঁৰিয়ালৰ চকুলো টুকি থকা দেখিছোঁ, কিন্তু প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে সম্পূৰ্ণ সহানুভূতিৰে তেওঁলোকৰ চকুলো মচি দিলে। তেওঁ কয় যে যিসকল লোকে নিজৰ জীৱন ৰক্ষাৰ বাবে কাশ্মীৰৰ সম্পত্তি পৰিত্যাগ কৰি বেংগালুৰু, আহমেদাবাদ, জম্মু বা দিল্লীৰ দৰে চহৰলৈ গৈ শিবিৰত বসবাস কৰিছিল সেইসকল লোকৰ বেদনা আমি কল্পনা কৰিব নোৱাৰোঁ। সেইসকল লোক কাশ্মীৰৰ পৰা প্ৰব্ৰজন কৰাৰ সময়ত তেওঁলোকৰ সা-সম্পত্তি জব্দ কৰা হৈছিল আৰু তেওঁলোকে নিজৰ মাটি পেলনীয়া দামত বিক্ৰী কৰিবলৈ বাধ্য হৈছিল, এক প্ৰকাৰে তেওঁলোকৰ সম্পত্তি কাঢ়ি লৈ গৈছিল আৰু প্ৰশাসনে মৌনতা অৱলম্বন কৰিছিল আৰু কোনো পদক্ষেপ লোৱা নাছিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত চৰকাৰে এই বিষয়ত ন্যায় প্ৰদানৰ বাবে নতুন আইন প্ৰণয়ন কৰে আৰু ইয়াক পূৰ্বদৃষ্টিসম্পন্ন প্ৰভাৱেৰে কাৰ্যকৰী কৰি জনসাধাৰণক তেওঁলোকৰ সম্পত্তি ঘূৰাই দিয়া হয়। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত চৰকাৰে প্ৰায় ১.৬ লাখ লোকক ডমিচাইলৰ প্ৰমাণ পত্ৰ দিয়াৰ কাম কৰিছে। তেওঁ কয় যে শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী প্ৰধানমন্ত্ৰী হোৱাৰ পিছত প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ বাবে নগদ সাহায্যৰ পৰিমাণ ৩২৫০ টকা আৰু প্ৰতিটো পৰিয়ালত সৰ্বাধিক ১৩ হাজাৰ টকা দিয়া হয়। তেওঁ কয় যে চৰকাৰে প্ৰতিমাহে প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ বাবে ৯ কিলো চাউল, ২ কিলো আটা আৰু ১ কিলো চেনি যোগান ধৰিছে। গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত চৰকাৰে পাকিস্তান-অধিকৃত কাশ্মীৰৰ পৰা অহা জনসাধাৰণক এককালীন ধনৰ ৫.৫ লাখ টকা দিয়াৰ কাম কৰিছে। যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা কোনো কাম হোৱা নাই বুলি দাবী কৰাসকলক কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে শিপাৰ পৰা বিচ্ছিন্ন হোৱা লোকসকলে এই পৰিৱৰ্তনৰ বিষয়ে কেনেকৈ জানিব। তেওঁ লগতে কয় যে ইংলেণ্ডত ছুটী কটাই জম্মু-কাশ্মীৰৰ পৰিৱৰ্তন অনুভৱ কৰিব নোৱাৰি।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সহযোগিতা মন্ত্ৰীয়ে কয় যে পিছপৰা শ্ৰেণী আয়োগ গঠন কৰা হয়, যিয়ে অংশগ্ৰহণমূলক দৃষ্টিভংগীৰে অংশীদাৰসকলৰ সৈতে কেইবাবাৰো বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰে। আয়োগে ৭৫০ দিনত ১৯৮টা প্ৰতিনিধি দল আৰু ১৬ হাজাৰ লোকক সাক্ষাৎ কৰে। ২০খন জিলাৰ আটাইকেইখনতে এই শুনানি অনুষ্ঠিত হোৱাৰ লগতে ডাকযোগে লাভ কৰা প্ৰায় ২৬ হাজাৰ আৱেদনকো বিবেচনা কৰা হয়। জম্মু-কাশ্মীৰ সংৰক্ষণ আইন সংস্কাৰৰ পৰামৰ্শ তেওঁলোকৰ ভিতৰত এটা মৌলিক উপাদান আছিল। তেওঁ কয় যে এই আইনখন আগতেও আছিল, কিন্তু ই দুৰ্বল শ্ৰেণীৰ বাবে আছিল, আনহাতে এইবাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে তেওঁলোকক সাংবিধানিক নাম Other Backward Classes দি সন্মান প্ৰদান কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে বিৰোধী দলে পিছপৰা শ্ৰেণীক আটাইতকৈ বেছি বিৰোধিতা কৰি পিছপৰা শ্ৰেণীক ৰোধ কৰিবলৈ কাম কৰাটো এক ঐতিহাসিক সত্য। তেওঁ বিৰোধীক প্ৰশ্ন কৰে যে পিছপৰা শ্ৰেণী আয়োগক কিয় ৭০ বছৰ ধৰি সাংবিধানিক মৰ্যাদা দিয়া নহ’ল, আনহাতে এয়া সংবিধানৰ আদেশ, প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ইয়াক সাংবিধানিক মৰ্যাদা দিলে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ৰাজহুৱা সভাত পিছপৰা শ্ৰেণীৰ কথা কোৱা বিৰোধী নেতাসকলে জনসাধাৰণক ক’ব লাগে যে কাকা কালেলকাৰ আয়োগৰ প্ৰতিবেদন কোনে ৰখাই দিলে। মণ্ডল আয়োগৰ প্ৰতিবেদন অহাৰ পিছত তেওঁলোকে ক্ষমতাত থকালৈকে কাৰ্যকৰী নহ’ল আৰু পিছত কাৰ্যকৰী হ’লেও বিৰোধী দলৰ নেতাই বিৰোধিতা কৰিলে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে কেন্দ্ৰীয় নামভৰ্তি আঁচনিৰ অধীনত বিৰোধীয়ে কেতিয়াও পিছপৰা শ্ৰেণীক সংৰক্ষণৰ ব্যৱস্থা কৰা নাছিল। এই কাম কেৱল প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বাধীন চৰকাৰতহে কৰা হয় আৰু এতিয়া পিছপৰা শ্ৰেণীৰ শিশুসকলক সৈনিক বিদ্যালয়, নীট আৰু কেন্দ্ৰীয় বিদ্যালয়ত অধ্যয়নৰ সুযোগ দিয়া হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আগতে অৰ্থনৈতিকভাৱে দুৰ্বল অংশ (EWS) লোকক সংৰক্ষণ দিয়াৰ ধাৰণাটো কেতিয়াও ভবা নাছিল। প্ৰথমবাৰৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে অসংৰক্ষিত জাতিৰ দৰিদ্ৰ সন্তানৰ বাবে ১০ শতাংশ সংৰক্ষণৰ ব্যৱস্থা কৰিলে। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰীজনে বিৰোধীয়ে উত্থাপন কৰা কিছুমান আইনী আৰু সাংবিধানিক বিষয়ৰ বিতং উত্তৰ দিয়ে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সহযোগিতা মন্ত্ৰীয়ে জম্মু-কাশ্মীৰত বহু সদস্যই সন্ত্ৰাসবাদক লৈ চিন্তিত হৈ ৩৭০ অনুচ্ছেদ বাতিলৰ সৈতে ইয়াক প্ৰত্যক্ষভাৱে জড়িত বুলি কয় যিটো ৩৭০ অনুচ্ছেদৰ বাবে উদ্ভৱ হৈছে আৰু ৩৭০ অনুচ্ছেদ আঁতৰোৱাৰ লগে লগে বিচ্ছিন্নতাবাদৰ ব্যাপক হ্ৰাস হ’ব আৰু ইয়াৰ বাবেই সন্ত্ৰাসবাদো হ্ৰাস পাব। তেওঁ কয় যে ১৯৯৪ চনৰ পৰা ২০০৪ চনৰ ভিতৰত মুঠ ৪০,১৬৪টা সন্ত্ৰাসবাদৰ কাণ্ড সংঘটিত হৈছিল, ২০০৪ চনৰ পৰা ২০১৪ চনৰ ভিতৰত ৭,২১৭টা সংঘটিত হৈছিল য’ত নৰেন্দ্ৰ মোদী চৰকাৰৰ ৯ বছৰৰ শাসনকালত এই ঘটনাসমূহ ৭০ শতাংশ হ্ৰাস পাই ২,১৯৭টালৈ নামি আহে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এইবোৰৰ ৬৫ শতাংশ ঘটনা আৰক্ষীৰ কাৰ্যকলাপৰ বাবেই সংঘটিত হৈছে। তেওঁ কয় যে নৰেন্দ্ৰ মোদী চৰকাৰৰ ৯ বছৰত সাধাৰণ নাগৰিকৰ মৃত্যুৰ সংখ্যা ৭২ শতাংশ আৰু নিৰাপত্তাৰক্ষীৰ মৃত্যুৰ সংখ্যা ৫৯ শতাংশ হ্ৰাস পাইছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ২০১০ চনত জম্মু-কাশ্মীৰত ২৬৫৪টা শিলগুটি নিক্ষেপ সংঘটিত হোৱাৰ বিপৰীতে ২০২৩ চনত এটাও শিলগুটি নিক্ষেপ হোৱা নাছিল। তেওঁ কয় যে ২০১০ চনত ১৩২টা সংগঠিত ধৰ্মঘট হৈছিল, আনহাতে ২০২৩ চনত এটাও ধৰ্মঘট হোৱা নাছিল। ২০১০ চনত শিলগুটি নিক্ষেপত ১১২জন সাধাৰণ নাগৰিকৰ মৃত্যু হোৱাৰ বিপৰীতে ২০২৩ চনত এজনো লোকৰ মৃত্যু হোৱা নাছিল। ২০১০ চনত শিলগুটি নিক্ষেপত ৬,২৩৫ জন নিৰাপত্তাৰক্ষী আহত হৈছিল, ২০২৩ চনত এজনো আহত হোৱা নাছিল। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই সদনতেই বিৰোধীয়ে সকলো শিষ্টাচাৰ ভংগ কৰি কয় যে ৩৭০ অনুচ্ছেদ বাতিল কৰিলে ৰক্তপাত হ’ব, কিন্তু নৰেন্দ্ৰ মোদী চৰকাৰে এনে ব্যৱস্থা কৰিছে যে কাৰো এটা শিলগুটিও নিক্ষেপ কৰাৰ সাহস নাই। তেওঁ কয় যে ২০১০ চনত যুদ্ধবিৰতি উলংঘাৰ ৭০টা ঘটনা সংঘটিত হৈছিল যদিও ২০২৩ চনত এনে ঘটনা মাত্ৰ ২টাহে হয়। ২০১০ চনত ৪৮৯টা অনুপ্ৰৱেশৰ ঘটনা সংঘটিত হৈছিল, ২০২৩ চনত মাত্ৰ ৪৮টা ঘটনা সংঘটিত হয়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত জম্মু-কাশ্মীৰৰ জনসাধাৰণৰ নিৰাপত্তা সুনিশ্চিত কৰাৰ লগতে তেওঁলোকৰ জীৱনৰ মান উন্নত কৰাৰ বাবে অক্লান্ত প্ৰচেষ্টা চলাইছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে প্ৰতিমাহে কাশ্মীৰৰ নিৰাপত্তা পৰিস্থিতি পৰ্যালোচনা কৰে আৰু প্ৰতি তিনিমাহৰ মূৰে মূৰে তেওঁ নিজেই তালৈ গৈ নিৰাপত্তা পৰিস্থিতিৰ পৰ্যালোচনা কৰে। গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মোদী চৰকাৰে জিৰ’ টেৰ’ৰ প্লেন বনাইছে যিটো যোৱা ৩ বছৰৰ পৰা কাৰ্যকৰী হৈ আছে আৰু ২০২৬ চনৰ ভিতৰত জিৰ’ টেৰ’ৰ প্লেন সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্যকৰী হ’ব। তেওঁ কয় যে ইয়াৰ লগতে সম্পূৰ্ণ এলেকা আধিপত্যৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে যিটো ২০২৬ চনৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ হ’ব। পূৰ্বতে কেৱল সন্ত্ৰাসবাদীকহে হত্যা কৰা হৈছিল, কিন্তু এতিয়া আমি ইয়াৰ সমগ্ৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰ ধ্বংস কৰিছোঁ। ইয়াৰ সমান্তৰালকৈ NIA য়ে সন্ত্ৰাসবাদী বিত্তৰ অধীনত ৩২টা গোচৰ ৰুজু কৰিছে আৰু এই গোচৰসমূহ পাকিস্তানৰ পৰা ধন আহি থকাৰ বাবেই পঞ্জীয়ন কৰা হৈছিল আৰু নৰেন্দ্ৰ মোদী চৰকাৰে এনে হ’বলৈ নিদিয়ে। সন্ত্ৰাসবাদী পুঁজিৰ মুঠ ৮৩টা গোচৰ পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে, য’ত এন আই এৰ ৩২টা আৰু এছ আই এৰ ৫১টা গোচৰ আছে। প্ৰায় ২২৯জন লোকক গ্ৰেপ্তাৰ কৰাৰ লগতে ১৫০ কোটি টকাৰ ৫৭টা সম্পত্তি জব্দ কৰি নিলাম কৰাৰ প্ৰক্ৰিয়া আদালতত চলি আছে। ১৩৪টা বেংক একাউণ্ট ছীল কৰা হয় য’ত ১২২ কোটি টকা জব্দ কৰাৰ লগতে আন ৫.৫ কোটি নগদ ধন জব্দ কৰা হয়। তেওঁ কয় যে ৩৭০ অনুচ্ছেদ বিলুপ্ত হোৱাৰ পিছত জম্মু-কাশ্মীৰত ৩০ বছৰৰ পাছত ২০২১ চনত প্ৰথমবাৰৰ বাবে চিনেমা হল মুকলি কৰা হয়। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে শ্ৰীনগৰত এটা মাল্টিপ্লেক্স নিৰ্মাণ কৰা হয়, পুলৱামা, শ্বোপিয়ান, বাৰামুল্লা আৰু হাণ্ডৱাৰাত ৪টা নতুন থিয়েটাৰ মুকলি কৰা হয় আৰু ১০০খনতকৈও অধিক ছবিৰ শ্বুটিং আৰম্ভ হয়। প্ৰায় ১০০টা চিনেমা হলৰ বাবে বেংকৰ ঋণৰ প্ৰস্তাৱ বেংকসমূহে বিবেচনা কৰি আছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে জম্মু-কাশ্মীৰত ৪৫ হাজাৰ লোকৰ মৃত্যুৰ বাবে ৩৭০ অনুচ্ছেদ দায়ী, যিটো প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে বাতিল কৰে। তেওঁ কয় যে এই দেশত মাত্ৰ এটা প্ৰতীক, মাত্ৰ এখন সংবিধান আৰু মাত্ৰ এজন মূৰব্বী থাকিব লাগে আৰু ইয়াৰ বাবে শ্ৰী শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জী জীয়ে নিজৰ প্ৰাণ দিছিল আৰু এয়াই আছিল দেশৰ ইচ্ছা।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৩৭০ অনুচ্ছেদ এটা অস্থায়ী ব্যৱস্থা যিটো বহু আগতেই বিলুপ্ত হ’ব লাগিছিল, কিন্তু কোনেও সাহস কৰা নাছিল। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে সাহস দেখুৱাই ৩৭০ অনুচ্ছেদ বিলুপ্ত কৰে। ডগৰি, হিন্দী, ইংৰাজী আৰু উৰ্দুক ৰাজ্যৰ চৰকাৰী ভাষা হিচাপে গঢ়ি তোলা হয়। তেওঁ কয় যে শিক্ষাৰ অধিকাৰ আইন, ভূমি অধিগ্ৰহণ আৰু ক্ষতিপূৰণ আইন, বন অধিকাৰ আইন, অনুসূচিত জাতি-জনজাতিৰ প্ৰতিৰোধ অত্যাচাৰ আইন, হুইচেল ব্ল’ৱাৰ সুৰক্ষা আইন, কিশোৰ ন্যায় আইন আৰু সংখ্যালঘু আয়োগ আইন, ১৯৯২ স্থগিত ৰখা হৈছিল কিন্তু এতিয়া সেইবোৰ কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে। আৰু এতিয়া বিধানসভাৰ সময়সীমাও ৫ বছৰ। তেওঁ কয় যে হৰ ঘৰ তিৰঙ্গা অভিযানৰ অধীনত উপত্যকাটোত ত্ৰিৰংগ উত্তোলন কৰিব নোৱৰা এটাও ঘৰ নাছিল, এই পৰিৱৰ্তন তাতেই হৈছে। তেওঁ কয় যে আজি প্ৰতিটো উৎসৱ লাল চ’কত আনন্দ আৰু উৎসাহেৰে উদযাপন কৰা হয় আৰু প্ৰতিটো সম্প্ৰদায়ৰ লোকে ইয়াত অংশগ্ৰহণ কৰে। সংবিধানৰ মনোভাৱ এতিয়া তাত তৃণমূল পৰ্যায়লৈ লৈ যোৱা হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ৩৭০ অনুচ্ছেদ বাতিলৰ পূৰ্বে জি এছ ডি পি ১ লাখ কোটি টকা আছিল, যিটো মাত্ৰ ৫ বছৰত দুগুণ বৃদ্ধি পাই আজি ২,২৭,৯২৭ কোটি টকা হৈছে। পূৰ্বে ৯৪খন ডিগ্ৰী কলেজ আছিল, আজি ১৪৭খন, জম্মু-কাশ্মীৰ আই আই টি, আই আই এম আৰু ২খন এইমছ থকা প্ৰথমখন ৰাজ্য হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। তেওঁ কয় যে যোৱা ৭০ বছৰত মাত্ৰ ৪খন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আছিল, এতিয়া ৭খন নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ১৫খন নতুন নাৰ্চিং কলেজ স্থাপন কৰা হৈছে, আগতে চিকিৎসা আসন আছিল ৫০০খন, এতিয়া ৩৭০ অনুচ্ছেদ বিলুপ্ত হোৱাৰ পিছত আৰু ৮০০খন আসন সংযোজন কৰা হৈছে। পি জিৰ আসন আছিল ৩৬৭খন, মোদী চৰকাৰে ৩৯৭খন নতুন আসন সংযোজনৰ কাম কৰিছে। আগতে প্ৰায় ৬ লাখ লোকে মধ্যাহ্ন ভোজন পাইছিল, এতিয়া ৯,১৩,০০০ লোকে মধ্যাহ্ন ভোজন পায়। প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰাম ছড়ক যোজনাৰ গড় আছিল ১৫৮ কিলোমিটাৰ, এতিয়া ই বছৰি ৮,০৬৮ কিলোমিটাৰ হৈ পৰিছে। ৭০ বছৰত ২৪,০০০টা ঘৰ দিয়া হয়, যোৱা ৫ বছৰত মোদী চৰকাৰে ১,৪৫,০০০ লোকক ঘৰ দিছে। ৭০ বছৰত আগৰ চৰকাৰসমূহে ৭,৮২,০০০ লোকক খোৱাপানী যোগান ধৰিছিল, এতিয়া মোদী চৰকাৰে ১৩ লাখ পৰিয়ালক খোৱাপানী যোগান ধৰিছে। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে মোদী চৰকাৰে শিশুৰ মৃত্যুৰ হাৰ ২২ৰ পৰা ১৪.৩০লৈ হ্ৰাস কৰাৰ কাম কৰিছিল, আগতে ৪৭টা জন ঔষধি কেন্দ্ৰ আছিল, এতিয়া ২২৭টা জন ঔষধি কেন্দ্ৰত মানুহে সস্তাত ঔষধ লাভ কৰিছে। ক্ৰীড়াত যুৱক-যুৱতীসকলৰ অংশগ্ৰহণ ২ লাখৰ পৰা ৬০ লাখলৈ বৃদ্ধি পাইছে। ৬ লাখৰ পৰা ১০ লাখলৈ বৃদ্ধি পালে পেঞ্চন হিতাধিকাৰী। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই সকলোবোৰ পৰিৱৰ্তন কেৱল নৰেন্দ্ৰ মোদী চৰকাৰে ৩৭০ অনুচ্ছেদ আঁতৰোৱাৰ পিছতহে তাত উন্নয়ন হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে পণ্ডিত জৱাহৰলাল নেহৰুৱে কৰা দুটা ডাঙৰ ভুলৰ বাবে জম্মু-কাশ্মীৰ বছৰ বছৰ ধৰি ক্ষতিগ্ৰস্ত হ’বলগীয়া হৈছিল। তেওঁ কয় যে পণ্ডিত নেহৰুৰ প্ৰথম ভুল আছিল যে যেতিয়া আমাৰ সৈন্যই জয়লাভ কৰিছিল তেতিয়া পঞ্জাৱ পোৱাৰ লগে লগে যুদ্ধবিৰতি হৈছিল আৰু পাকিস্তান-অধিকৃত কাশ্মীৰৰ জন্ম হৈছিল। তেওঁ কয় যে যদি যুদ্ধবিৰতি ৩ দিন পিছুৱাই দিয়া হ’লহেঁতেন তেন্তে আজি পাকিস্তান-অধিকৃত কাশ্মীৰ ভাৰতৰ অংশ হ’লহেঁতেন৷ তেওঁ কয় যে দ্বিতীয়টো ডাঙৰ ভুল আছিল যেতিয়া তেওঁলোকে আমাৰ বিষয়টো ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ ওচৰলৈ লৈ গৈছিল। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিষয়টো ৰাষ্ট্ৰসংঘলৈ প্ৰেৰণ কৰাৰ সময়তো অতি খৰখেদাকৈ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছিল। তেওঁ কয় যে এই বিষয়টো ৰাষ্ট্ৰসংঘলৈ একেবাৰেই নিব নালাগিছিল আৰু ইয়াক লৈ গ’লেও ৩৫ নং অনুচ্ছেদৰ পৰিৱৰ্তে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদৰ ৫১ নং অনুচ্ছেদৰ অধীনত বিষয়টো লৈ যাব লাগিছিল। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই কথা ৰেকৰ্ডত কেইবাজনো লোকে পৰামৰ্শ দিয়াৰ পিছতো বিষয়টো ৩৫ নং অনুচ্ছেদৰ অধীনত ৰাষ্ট্ৰসংঘলৈ লৈ যোৱা হয়। তেওঁ কয় যে প্ৰাক্তন প্ৰধানমন্ত্ৰী প্ৰয়াত জৱাহৰলাল নেহৰুৱে লিখিছিল যে সেয়া তেওঁৰ ভুল আছিল, কিন্তু সেয়া কেৱল ভুল নহয়, মহাভুল। দেশখনে বৃহদাংশ মাটি হেৰুৱাই পেলালে; ই এটা মহাভুল আছিল।
গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০১৪ চনত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে বিদ্যুৎ, আন্তঃগাঁথনি, জলসিঞ্চন, শিক্ষা আৰু চিকিৎসা সুবিধাৰ সৈতে জড়িত প্ৰকল্পকে ধৰি জম্মু-কাশ্মীৰৰ উন্নয়নৰ বাবে ৮০ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে ৬৩টা প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰিছিল। ইয়াৰে প্ৰায় ২১ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে ৯টা প্ৰকল্প লাডাখত আছিল। জম্মু-কাশ্মীৰৰ ৫৮,৪৭৭ কোটি টকাৰ ৩২টা প্ৰকল্প প্ৰায় সম্পূৰ্ণ হৈছে আৰু ৫৮,০০০ টকাৰ ভিতৰত ৪৫,৮০০ কোটি টকাৰ ব্যয় ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। ৫০০০ মেগাৱাট, ৫৪০ মেগাৱাট কোৱাৰ জল প্ৰকল্পৰ লক্ষ্যৰে ৪,৯৮৭ কোটি টকাৰ জল প্ৰকল্পৰ দৰে বিগত ১০ বছৰত জল প্ৰকল্পত বিনিয়োগ কৰা হৈছে, ৮৫০ মেগাৱাট ৰাটলে হাইৱে প্ৰকল্প ৫২০০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে ১০০০ মেগাৱাট সোপক দল জল প্ৰকল্প, ২৩০০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে ১৮৫৬ মেগাৱাট সৱলকোট জল প্ৰকল্প আৰু ২৭৯৩ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে শ্বাহপুৰ খাণ্ডী বান্ধ জলসিঞ্চন আৰু শক্তি প্ৰকল্প। প্ৰথমবাৰৰ বাবে তাত ১৬০০ মেগাৱাট সৌৰশক্তি আহৰণৰ প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰা হৈছে, ৩৮টা গ্ৰুপ ষ্টেচন নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, ৪৬৭ কিলোমিটাৰ নতুন ট্ৰেন্সমিছন লাইন স্থাপন কৰা হৈছে, ২৬৬টা আপ ষ্টেচন নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু ১১০০০ চাৰ্কিট কিলোমিটাৰ সুৰক্ষিত কৰাৰ কাম কৰা হৈছে ST আৰু IT লাইন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত চৰকাৰে কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰীয়ে কয় যে জলসিঞ্চনৰ ক্ষেত্ৰত যিমানদূৰলৈকে ৬২ কোটি টকাৰ ৰবি খাল প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হৈছে। ৪৫ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে তছাৰ চলন তিন তাল জলসিঞ্চন প্ৰকল্পৰ কাম সম্পূৰ্ণ হৈছে। ঝিলাম আৰু উপনৈসমূহৰ বান ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে ৩৯৯ কোটি টকাৰ তৃতীয় পৰ্যায়ৰ কাম সম্পূৰ্ণ হৈছে। ১৬৩২ কোটি টকাৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ কাম চলি আছে আৰু প্ৰথম পৰ্যায় সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত সৰবৰাহৰ ক্ষমতা ৩১৮৮৫ৰ পৰা ৪১০০০লৈ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ কয় যে শ্বাহপুৰ কাণ্ডি বান্ধ প্ৰকল্পও সম্পূৰ্ণ হৈছে। জম্মু প্ৰদেশৰ প্ৰধান খালবোৰ বহু দশক ধৰি ডিচিল্ট কৰা হোৱা নাছিল। ৰাষ্ট্ৰপতিৰ শাসন জাপি দিয়াৰ ৫৯ দিনৰ ভিতৰতে ৭০ বছৰৰ পাছত ডিচিল্টিং কাম সম্পূৰ্ণ হ’ল। ৰে’ল নেটৱৰ্ক সম্প্ৰসাৰিত হৈছে। আনুমানিক ৩১২৭ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে ৮.৪৫ কোটি টকাৰ কাজিকুন্দ বানিহাল সুৰংগ। গ্ৰামাঞ্চলত প্ৰায় ৮০০০ কিলোমিটাৰ নতুন পথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে জম্মু-কাশ্মীৰৰ ১০টা শিল্পকলাৰ জি আই টেগ, ডোডাৰ গুচ্চি কাঠফুলা জি আই টেগ, আৰ এছ পুৰাৰ বাছমতী চাউলক জৈৱিক প্ৰমাণ পত্ৰ প্ৰদান কৰাৰ লগতে সৰ্বাংগীন কৃষি উন্নয়নৰ বাবে ৫০১৩ কোটি টকাৰ আঁচনি সম্পূৰ্ণ কৰা হয়।
গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সমগ্ৰ দেশতে বিশেষভাৱে দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত চিকিৎসাৰ সমগ্ৰ খৰচ চৰকাৰে বহন কৰে, কিন্তু জম্মু-কাশ্মীৰত ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত সকলো লোকৰ চিকিৎসাৰ খৰচ চৰকাৰে বহন কৰে। তেওঁ কয় যে চৰকাৰে জম্মু-কাশ্মীৰক সম্পূৰ্ণ সংবেদনশীলতাৰে চম্ভালিছে। বৰ্তমানৰ চৰকাৰখন ক্ষমতালৈ অহাৰ আগতে শেষৰটো উপলব্ধ পৰ্যটকৰ সংখ্যা আছিল প্ৰায় ১৪ লাখ, আনহাতে ২০২২-২৩ চনত ২ কোটি পৰ্যটক জম্মু-কাশ্মীৰত উপস্থিত হৈছিল আৰু, এই বছৰ ২০২৩ চনৰ জুন মাহলৈকে ইতিমধ্যে এক কোটি পৰ্যটকৰ সংখ্যা স্পৰ্শ কৰা হৈছে। তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত চৰকাৰৰ অধীনত ২ কোটি পৰ্যটকৰ আগমনৰ অভিলেখ চলিত ডিচেম্বৰৰ ভিতৰত ভংগ হ’ব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে জম্মু-কাশ্মীৰ এনে এক গন্তব্যস্থানত পৰিণত হৈছে যাৰ পৰিৱেশ আৰু প্ৰকৃতিৰ খ্যাতি বিশ্বব্যাপী আৰু আধুনিক দৃষ্টিভংগী আছে। ৰাজ্যত হোম ষ্টে পলিচি ফ্ৰেমৱৰ্ক কৰা হৈছে, ফিল্ম পলিচি ফ্ৰেম কৰা হৈছে, হাউচ ব’টৰ বাবে পলিচি ফ্ৰেমৱৰ্ক কৰাৰ কামো কৰা হৈছে, জম্মু ৰ’পৱে প্ৰজেক্ট ৭৫ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে আৰু ঔদ্যোগিক নীতিও ফ্ৰেমৱৰ্ক কৰা হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আমি দাখিল কৰা বিধেয়কখন বছৰ বছৰ ধৰি বঞ্চিত হোৱা, অধিকাৰৰ পৰা বঞ্চিত হোৱা, নিজৰ দেশত নিজৰ দেশ, ৰাজ্য, ঘৰ, মাটি আৰু সম্পত্তি হেৰুৱাই যিসকল লোক নিঃস্ব হৈ পৰিছিল, তেওঁলোকক অধিকাৰ দিয়াৰ বিধেয়ক। তেওঁ কয় যে এইখন পিছপৰা শ্ৰেণীৰ লোকক Other Backward Classes বুলি সাংবিধানিক শব্দৰে সন্মান জনোৱাৰ বাবে এখন বিধেয়ক। এই বিধেয়কখনৰ উদ্দেশ্য অতি পৱিত্ৰ হোৱাৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে সদনক বিধেয়কখন গৃহীত কৰাৰ বাবে সহযোগিতা আগবঢ়াবলৈ অনুৰোধ জনায়।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah replied to the discussion on Jammu and Kashmir Reservation (Amendment) Bill, 2023 and Jammu and Kashmir Reorganization (Amendment) Bill, 2023 in the Lok Sabha today, later these bills were passed in Lok Sabha
These bills will add another pearl to the chain of hundreds of progressive changes brought under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi
These bills are going to provide rights and justice to those who were treated unjustly and insulted and ignored for 70 years
This is a bill to give rights and representation to displaced Kashmiris
By giving reservation to displaced Kashmiris, they will have voice in the Kashmir Assembly and if a situation of displacement arises again, they themselves will stop it
Kashmir and the country had to bear the brunt of mistakes committed by former PM Jawaharlal Nehru for years
First mistake was that when our army was winning, ceasefire was done as soon as it reached Punjab and Pakistan-occupied Kashmir was born, if the ceasefire had been delayed by 3 days, Pakistan-occupied Kashmir would have been a part of India today
Second big mistake was when they took the issue to United Nations
Article 370 was responsible for the death of 45,000 people in Jammu and Kashmir, which was abrogated by Prime Minister Modi
With the removal of Article 370, separatism has ended and terrorism has reduced significantly
The displaced people had to live as refugees in other parts of their own country, about 1,57,967 people from 46,631 families were displaced in their own country
In 1947, 31,779 families were displaced from Pakistan-occupied Kashmir to Jammu and Kashmir, after the wars of 1965 and 1971, 10,065 families were displaced
It is Prime Minister Shri Narendra Modi who wiped off their tears with full empathy
First time in the history of Jammu & Kashmir, 9 seats have been reserved for Scheduled Tribes and seats have also been reserved for Scheduled Castes
Earlier there were 37 seats in Jammu which have now become 43, there were 46 seats in Kashmir earlier which have now become 47 and 24 seats have been kept reserved for Pakistan-occupied Kashmir because POK is ours
Earlier there were 107 seats in the Jammu and Kashmir Assembly, now there are 114 seats, earlier there were 2 nominated members in the Assembly, now there will be 5
Through these bills, every oppressed, backward and displaced Kashmiri will remember the efforts and blessings of the Lok Sabha that the Narendra Modi government has given reservation of 2 seats to provide justice to the brothers and sisters of their own country who were displaced since last 70 years
It is a historic truth that the opposition party opposed the backward class the most, Shri Modi gave them respect and rights
Ministry of Home Affairs has made a Zero Terror Plan and Complete Area Domination Plan, earlier only terrorists were killed, but now we have destroyed its entire ecosystem.
06 DEC 2023 7:53PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah replied to the discussion on Jammu and Kashmir Reservation (Amendment) Bill, 2023 and Jammu and Kashmir Reorganization (Amendment) Bill, 2023 in the Lok Sabha today. After discussion, the Lok Sabha passed the Jammu and Kashmir Reservation (Amendment) Bill, 2023 and the Jammu and Kashmir Reorganization (Amendment) Bill, 2023.
In the Lok Sabha, Shri Amit Shah said that a total of 29 speakers expressed their views but all agreed with the objectives of the bill. He said that these bills will add another pearl to the chain of hundreds of progressive changes brought under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi. Shri Shah said that these bills are going to provide rights and justice to those whom were treated unjustly, insulted and ignored for 70 years. Those who consider it as a means to garner votes in politics by just using them as a vote bank and giving good speeches cannot understand its name. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi is such a leader who himself has become the Prime Minister of the country after being born in a poor family and he knows the pain of the backward and the poor. He said that when it comes to promoting such people, respect matters more than help.
Union Home Minister said that the era of terrorism in Jammu and Kashmir started after the 1980s and the people who had lived there for generations were completely displaced from there but no one cared about them. He said that those who had the responsibility to stop all this used to holiday in England. If they had ended terrorism in the beginning without vote bank politics and by taking precise measures then there would have been no need to bring this bill today. Shri Shah added that the displaced people had to live as refugees in other parts of their own country and as per the current figures, 1,57,967 people from about 46,631 families were displaced in their own country. He said that this bill is a bill to give them rights and representation.
Shri Amit Shah said that in 1947, 31,779 families were displaced from Pakistan-occupied Kashmir to Jammu and Kashmir and out of these, 26,319 families started living in Jammu and Kashmir and 5,460 families started living in other parts of the country. He said that after the wars of 1965 and 1971, 10,065 families were displaced and overall, 41,844 families were displaced. He said that on August 5-6, 2019, Prime Minister Modi listened to the voices of these displaced people which were not paid attention in earlier decades and gave them their rights. Shri Shah said that judicial delimitation was part of the bill passed on August 5 and 6, 2019. He said that Delimitation Commission, Delimitation and Demarcated Assembly are the core of democracy and process of deciding the unit for electing people’s representatives. If the process of delimitation itself is not sacred, then democracy can never remain sacred, that is why a provision has been made in this bill that judicial delimitation will be done again. He said that all groups of displaced people asked the Delimitation Commission to take cognizance of their representation and it is a matter of joy that the Commission has made a provision that 2 seats will be reserved for displaced Kashmiri people and 1 seat to be reserved for the people displaced from Pakistan-occupied Kashmir. He said that the Modi government has given legal framework to this system.
Union Home Minister said that for the first time in the history of Jammu & Kashmir, 9 seats have been reserved for Scheduled Tribes and seats have also been reserved for Scheduled Castes. Earlier there were 37 seats in Jammu which have now become 43, there were 46 seats in Kashmir earlier which have now become 47 and 24 seats have been kept reserved for Pakistan-occupied Kashmir. Shri Shah said that earlier there were 107 seats in the Jammu and Kashmir Assembly, now there are 114 seats, earlier there were 2 nominated members in the Assembly, now there will be 5. He said that all this happened because on August 5-6, 2019, a historic bill was approved by the Cabinet under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and after its passage by the parilament Article 370 was abolished. He said that through these bills, in history the every oppressed, backward and displaced Kashmiri will remember efforts and blessings of the Lok Sabha that the Narendra Modi government has reserved 2 seats to provide justice to the brothers and sisters of their own country who were displaced since last 70 years. He said that in place of derogatory words like weak for the deprived people, the constitutional word of backward class kept for them.
In response to the question raised by some opposition members about the legitimacy of giving reservation to the displaced people, Shri Amit Shah said that this is a bill to give rights and representation to the displaced people of Kashmir. By giving reservation to displaced Kashmiri, they will have voice in the Kashmir Assembly and if a situation of displacement arises again, they themselves will stop it.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that when terrorism started in the valley and people were targeted and driven away from there, from that time till now we have seen people shedding crocodile tears, but it is Prime Minister Shri Narendra Modi who wiped off their tears with full empathy. He said that we cannot imagine the pain of those people who abandoned their properties in Kashmir to save their lives and went to cities like Bengaluru, Ahmedabad, Jammu or Delhi and lived in camps. When those people migrated from Kashmir, their property was confiscated and they were forced to sell their land at throwaway prices, in a way their property was snatched away and the administration remained silent and did not take any step.
Shri Amit Shah said that the government led by Prime Minister Shri Narendra Modi made a new law to provide justice in this matter and by implementing it with retrospective effect, the people were given back their property. Shri Shah said that the government led by the Prime Minister Shri Narendra Modi has done the work of giving domicile certificates to about 1.6 lakh people. He said that after Shri Narendra Modi became the Prime Minister, a cash assistance amount of Rs 3250 per person and a maximum of Rs 13,000 per family is given. He said that the government is providing 9 kilos of rice, 2 kilos of flour and 1 kilo of sugar per person every month. Home Minister said that the government under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi has done the work of giving a lump sum amount of Rs 5.5 lakh to the people coming from Pakistan Occupied Kashmir. To those who claimed that no work has been done in the last few years, the Union Home Minister said that how will the people who are cut off from their roots know about this change. He added that the change in Jammu and Kashmir cannot be experienced by holidaying in England.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that a Backward Classes Commission was formed, which held several rounds of meetings with stakeholders with a participatory approach. The Commission met 198 delegations and 16,000 people in 750 days. The hearing was held in all the 20 districts and about 26,000 applications received by post were also taken into consideration. The suggestion of reforming the Jammu and Kashmir Reservation Act was a basic element among them. He said that this Act was existed earlier also, but it was for the weaker sections, whereas this time Prime Minister Shri Narendra Modi has given them respect by giving them the constitutional name Other Backward Classes. Shri Shah said that it is a historical truth that the opposition party has opposed the backward classes the most and have worked to stop the backward classes. He questioned the opposition as to why the Backward Classes Commission was not given constitutional status for seventy years, whereas this is the mandate of the Constitution, Prime Minister Shri Narendra Modi gave it constitutional status.
Shri Amit Shah said that the opposition leaders who talk about backward class in public meetings should tell the public that who withheld the Kaka Kalelkar Commission report. After the Mandal Commission report came, it was not implemented until they were in power and even when it was implemented later, the leader of the opposition opposed it. Shri Shah said that the opposition never provided reservation to backward classes under the Central Admission Scheme. This work was done only in the government led by the Prime Minister Shri Narendra Modi and now backward class children have been given the opportunity to study in Sainik Schools, NEET and Kendriya Vidyalayas. Shri Shah said that earleir the idea of giving reservation to Economically Weaker Section (EWS) people was never been thought of. For the first time, Prime Minister Shri Narendra Modi made a provision of 10 percent reservation for poor children of unreserved castes. Union Home Minister and Minister of Cooperation also replied in detail to some legal and constitutional issues raised by the opposition.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that many members were concerned about terrorism in Jammu and Kashmir and directly linked it to the abrogation of Article 370. Shri Shah said that he had earlier also said that at the root of terrorism is the feeling of separatism which has arisen due to Article 370 and with the removal of Article 370, there will be a huge reduction in separatism and due to this terrorism will also reduce. He said that between 1994 and 2004, a total of 40,164 incidents of terrorism took place, between 2004 to 2014 7,217 took place where as in the 9 years of Narendra Modi government, these incidents came down to only 2,197 with a 70 percent reduction. Shri Shah said that 65 per cent of these incidents occurred due to police action. He said that in the 9 years of Narendra Modi government, the number of deaths of civilians has decreased by 72 percent and the number of deaths of security forces by 59 percent. Shri Shah said that in 2010, there were 2,654 stone pelting incidents in Jammu and Kashmir while in 2023 there was not a single stone pelting incident. He said that in 2010 there were 132 organized strikes, while in 2023 there was not even a single strike. In 2010, 112 civilians died in stone pelting, whereas in 2023, not even one person died. In 2010, 6,235 security personnel were injured in stone pelting, not even a single one was injured in 2023. The Union Home Minister said that in this very House, opposition broke all decorum and said that abrogation of Article 370 would lead to bloodshed, but the Narendra Modi government has made such arrangements that no one had the courage to throw even a single pebble. He said that in 2010 there were 70 incidents of ceasefire violations but in 2023 there were only 2 such incidents. There were 489 incidents of infiltration in 2010, only 48 incidents took place in 2023.
Shri Amit Shah said that the Central Government has made tireless efforts under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi to ensure the security of the people of Jammu and Kashmir and improve their quality of life. Shri Shah said that the Ministry of Home Affairs reviews the security situation in Kashmir every month and every three months he himself go there and review the security situation. Home Minister said that the Modi government has made a Zero Terror Plan which is being implemented since last 3 years and by 2026 the Zero Terror Plan will be completely implemented. He said that along with this, a complete area domination plan has been made which will be completed by 2026. Earlier only terrorists were killed, but now we have destroyed its entire ecosystem. Along with this, NIA has registered 32 cases under terror finance and these cases were registered because money was coming from Pakistan and Narendra Modi government will not let this happen. A total of 83 cases of terror funding have been registered, including 32 cases by NIA and 51 cases by SIA. Around 229 arrests have been made and the process is underway in the court to seize and auction 57 properties worth Rs 150 crore. 134 bank accounts were sealed in which Rs 122 crore were seized and another Rs 5.5 crore in cash was seized. He said that after the abolition of Article 370, cinema halls opened for the first time in Jammu and Kashmir in 2021 after 30 years. Shri Shah said that a multiplex was built in Srinagar, 4 new theaters opened in Pulwama, Shopian, Baramulla and Handwara and shooting of more than 100 films started. Bank loan proposals for about 100 cinema halls are under consideration by the banks. Shri Shah said that Article 370 was responsible for the death of 45,000 people in Jammu and Kashmir, which was abrogated by Prime Minister Modi. He said that in this country there should be only one symbol, only one constitution and only one head and for this purpose Shri Shyama Prasad Mukherjee ji had given his life and this was the wish of the country.
Union Home Minister said that Article 370 was a temporary provision which should have been abolished long ago, but no one dared. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi showed courage and abolished Article 370. Shri Shah said that in accordance with the spirit of Constitution that Article 370 is temporary, Prime Minister Modi abolished it on August 5. He said that for the first time Kashmiri, Dogri, Hindi, English and Urdu were made the official languages of the state. He said that the Right to Education Act, Land Acquisition and Compensation Act, Forest Rights Act, SC-ST Prevention Atrocities Act, Whistle Blower Protection Act, Juvenile Justice Act and Minority Commission Act, 1992 were put on hold and but now they are being implemented. And now the duration of the assembly is also 5 years. He said that under the Har Ghar Tiranga campaign, there was not a single house in the valley where the Tricolour was not hoisted, this change has taken place there. He said that today every festival is celebrated with joy and happiness at Lal Chowk and people from every community participate in it. The spirit of the Constitution has now been taken to the grassroots level there.
Shri Amit Shah said that before the abrogation of Article 370, GSDP was Rs 1 lakh crore, which has doubled in just 5 years to Rs 2,27,927 crore today. Earlier there were 94 degree colleges, today there are 147, Jammu and Kashmir became the first state to have IIT, IIM and 2 AIIMS. He said that in the last 70 years there were only 4 medical colleges, now 7 new medical colleges have been built. 15 new nursing colleges have been establised, earlier the medical seats were 500, now after the abolition of Article 370, 800 more seats have been added. PG seats were 367, Modi government has done the work of adding 397 new seats. About 6 lakh people used to get mid-day meal, now 9,13,000 people get mid-day meal. The average of Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana was 158 kilometers, now it has become 8,068 kilometers per year. 24,000 houses were given in 70 years, in the last 5 years the Modi government has given houses to 1,45,000 people. In 70 years, the earlier governments provided drinking water to 7,82,000 people, now the Modi government has provided drinking water to 13 lakh families. The Union Home Minister said that the Modi government did the work of bringing down the infant mortality rate from 22 to 14.30, earlier there were 47 Jan Aushadhi centres, now people are getting cheap medicines at 227 Jan Aushadhi centres. Youth participation in sports has increased from 2 lakh to 60 lakh. Pension beneficiaries have increased from 6 lakh to 10 lakh. Shri Shah said that all these changes have been made only by the Narendra Modi government after the removal of Article 370. He added that after the removal of Article 370, terrorism has reduced in Kashmir due to which a good atmosphere has been created there and huge development has taken place there.
Shri Amit Shah said that Jammu and Kashmir had to suffer for years due to two big mistakes made by Pandit Jawaharlal Nehru during his tenure as Prime Minister. He said that Pandit Nehru's first mistake was that when our army was winning, ceasefire was done as soon as it reached Punjab and Pakistan-occupied Kashmir was born. He said that if the ceasefire had been delayed by 3 days, Pakistan-occupied Kashmir would have been a part of India today. He said that the second big mistake was when they took our issue to the United Nations. Union Home Minister said that even when the matter was sent to the UN, the decision was taken very hastily. He said that this matter should not have been taken to the UN at all and even if it was taken, the matter should have been taken under Article 51 of the UN Charter instead of Article 35. The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that despite advice given by several people on record, the matter was taken to the UN under Article 35. He said that former Prime Minister late Jawaharlal Nehru had written that it was his mistake, but it was not just a mistake but a blunder. The country lost big chunk of land; it was a blunder.
Home Minister said that in 2014 Prime Minister Shri Narendra Modi started 63 projects at a cost of Rs 80,000 crore for the development of Jammu and Kashmir including projects related to electricity, infrastructure, irrigation, education and medical facilities. Of these, 9 projects costing about Rs 21,000 crore were in Ladakh. 32 projects of Jammu and Kashmir, worth Rs 58,477 crore have almost been completed and out of Rs 58,000, the expenditure of Rs 45,800 crore has been utilised. He said that investments have been made in hydro projects in the last 10 years like 642 MW Kiru Hydro Project worth Rs 4,987 crore with a target of 5000 MW, 540 MW Kwar Hydro Project at a cost of Rs 5000 crore, 850 MW Ratle Highway Project at a cost of Rs 5,200 crore, 1000 MW Sopak Dal Hydro Project at a cost of Rs 8,112 crore, 1856 MW Sawalkot Hydro Project at a cost of Rs 2300 crore and Shahpur Khandi Dam Irrigation and Power Project at a cost Rs 2793 crore. For the first time, a project has been started there to obtain 1600 MW solar energy, 38 group stations have been constructed, 467 kilometers of new transmission lines have been laid, 266 Up stations have been built and work of securing the 11000 circuit kilometers of ST and IT lines have been done by the government led by the Prime Minister Shri Narendra Modi.
Union Home and Minister of Cooperation said that as far as irrigation is concerned, the Ravi Canal Project worth Rs 62 crore has been completed. The work of Tassar Chalan Teen Tal Irrigation Project at a cost of Rs 45 crore has been completed. The Phase-III of worth Rs 399 crore for flood management of Jhelum and tributaries has been completed. The Phase-II of worth Rs 1632 crore is going on and after the completion of Phase-I, the capacity of transmision has increased from 31885 to 41000. He said that Shahpur Kandi Dam project has also been completed. The major canals of Jammu province had not been desilted for many decades. Within 59 days of imposition of President's rule, the desilting work was completed after 70 years. The rail network has expanded. The Rs 8.45 crore Qazikund Banihal tunnel has been constructed at an estimated cost of Rs 3127 crore. About 8000 kilometers of new roads have been built in rural areas. Shri Shah said that 10 crafts of Jammu and Kashmir got GI tag, Gucchi mushroom of Doda got GI tag, Basmati rice of R S Pura was issued organic certificate and Rs 5013 crore scheme for comprehensive agricultural development was completed.
Home Minister said that across the country, the government bears the entire cost of treatment up to Rs 5 lakh for poor people specifically, but in Jammu and Kashmir, the government bears the treatment cost of all the people up to Rs 5 lakh. He said that the government has handled Jammu and Kashmir with full sensitivity. Before the present government came to power, the last available figure of tourists was around 14 lakhs, whereas in the year 2022-23, 2 crore tourists reached Jammu and Kashmir and, this year by June 2023 the figure of one crore has already been touched. He expressed confidence that the record of arrival of 2 crore tourists under the government led by the Prime Minister Shri Narendra Modi will be broken by this December. Shri Shah said that Jammu and Kashmir has become a destination whose environment and nature has a global and modern outlook. Home stay policy has been framed in the state, film policy has been framed, work has also been done to frame a policy for house boats, Jammu Ropeway Project has been completed with a cost of Rs 75 crore and industrial policy has also been framed.
Shri Amit Shah said that the Bill we have tabled is a Bill to give rights to those people who were deprived for years, who were deprived of rights, who lost their country, state, house, land and their property in their own country and became destitute. He said that this is a Bill to honour the backward classes of people with the constitutional term Other Backward Classes. The Union Home Minister requested the House to cooperate for passing the Bill as the purpose of this Bill is very sacred.