सड़क यातायात तथा राजमार्ग मन्त्रालय
खण्डन - उत्तरकाशीमा एनएचआईडीसीएल परियोजनाहरू मध्ये एकको बारेमा 06 दिसम्बर 2023 को समाचार 18 यूपी उत्तराखण्ड समाचारको जवाफमा
07 DEC 2023 10:44AM by PIB Gangtok
यो संक्षिप्त विवरण न्यूज 18 उत्तर प्रदेश उत्तराखण्डद्वारा प्रसारित समाचारको जवाफमा हो, जुन तथ्यात्मक रूपमा गलत, पक्षपाती छ र समाचार च्यानलद्वारा उक्त सडकमा यात्रुहरूलाई समस्या भएको वा असुविधाको पैदा भएको दाबी गरिएको पैह्रोको कुनै पनि फोटो वा भिडियो सहित यसको पुष्टि गरिएको छैन।
उत्तरकाशीको बरेठी क्षेत्रमा हालै भएको पैह्रोको घटनाको सम्बन्धमा गलत सूचना फैलिनबाट बच्नका लागि सूचना प्रसारित गर्नु अघि तथ्यको जाँच गर्नु महत्त्वपूर्ण छ। एनएचआईडीसीएलले प्रभावित पहाडको नाजुकता प्रबन्धन र न्यूनीकरण गर्नका लागि गरिएका सक्रिय उपायहरूबारे मानिसहरूलाई सचेत गराउन चाहन्छ। एनएचआईडीसीएलले निम्नलिखित तथ्यहरू अघि ल्याएको छ जुन सङ्गठनले अपनाएका सर्वोत्तम प्रथाहरूको लागि यू-ट्यूबमा पनि प्रचार-प्रसारमा छ: -
उत्तराखण्डको बरेठी अत्यधिक खण्डित, मौसमी / चर्किएको शेयर जोन भएको पुरानो पैह्रो प्रवण क्षेत्र हो, जसको कारण क्षेत्रमा सडकमा धेरै कठिनाइ, जीवन र सम्पत्तिको हानि हुने गर्दछ। हाम्रा विशेषज्ञहरूको टोलीले पहाडको नाजुकतामा योगदान दिने भूवैज्ञानिक तथा पर्यावरणीय कारकहरूको गहन मूल्याङ्कन गरेको छ, जसले हामीलाई पहिचान गरिएका विशिष्ट कमजोरीहरूलाई सम्बोधन गर्नका लागि आफ्नो समाधान तयार गर्ने अनुमति मिलेको छ। हामी प्राकृतिक पर्यावरणको सुरक्षा र स्थिरतालाई गम्भीर रूपमा लिन्छौँ। हाम्रो टोली पैह्रोको घटनालाई रोक्न र पहाडी क्षेत्रको लचिलोपन बढाउनका लागि व्यापक उपायहरूलाई लागू गर्नमा सक्रिय रूपमा लागिपरेको छ।
एनएचआईडीसीएलले यस क्षेत्रलाई स्थिर गर्न र सडक यात्रुहरूको सुरक्षा गर्ने कार्य गरेको थियो जसमा बरेठी पैह्रो क्षेत्रलाई दुई चरणमा उपचार गरिएको थियो: -
स्टेज- I. अनुबन्धका शर्तहरूको आधारमा सडकको सम्पूर्ण लम्बाइको लागि 20 मिटरसम्म ढलानको उपचार गरी स्थिरीकरण गरिएको छ। थप सावधानीका लागि 100 मिटरको दुरीका लागि 27 मिटरको अतिरिक्त भागलाई पनि स्थिर गरिएको थियो। यद्यपि, ढलान र ढाँचाको ठूलो क्षेत्रका कारण सडकहरूमा तेज गतिमा ढुङ्गाहरू झरिरहेका थिए, जसको कारण पैह्रोको जोखिममा रहेको क्षेत्रको दोस्रो चरणको उपचार आवश्यक थियो।
स्टेज- II. एक पैह्रो संरक्षण ग्यालेरी बनाइएको थियो र त्यस खण्डमा जोन ए, बी, सी र डी -का साना क्षेत्रहरूलाई डीटी जाल + रोमबाइडल जाल, ग्राउन्टिङ सहित रक बोल्ट (सुरक्षाको चरण-I प्रणाली जस्तै) प्रयोग गरेर स्थिरीकरणको लागि जोड़िएको थियो। वर्तमान निर्माण कटिङको उपयोग पैह्रो संरक्षण ग्यालेरीको निर्माणको लागि गरिएको थियो। डिजाइनको प्रमाण जाँच आईआईटी रुड्कीद्वारा गरिएको थियो। यो संरचना 7.5 मिटर गहिराइको 200 मिमी व्यास भएको 868 खम्भा र पहाडीतर्फ 800 मिमी X 600 मिमी र उपत्यकातर्फ 975 मिमी X 600 मिमीको पोल क्यापमा खडा छ। संरचनाको पहाडी भागमा 400 एमएम मोटाइको एक सियर पर्खाल र 300 एमएम मोटाइको स्ल्याब, 600 एमएम X 450 मिमीको बिम र 600 एमएम X 600 एमएमको स्तम्भ छ। डिजाइनको आधारमा ढलानको अनुपचारित क्षेत्रबाट भग्नावशेष / शूटिङ ढुङ्गाहरू समायोजन गर्नका लागि सियर पर्खाललाई जानाजानी पहाडी ढलानबाट टाढा राखिएको छ। शीर्ष स्ल्याब / छतमा 1000 मिमी बालुवाको परत छ जसले ढुङ्गा झर्दाको प्रभावलाई अवशोषित गर्दछ। यो संरचना विगत दुई मनसुनका लागि पूर्णरूपले सुरक्षित र अक्षुण्ण छ र यातायातको सहज आवागमनका लागि एक सुरक्षित मार्ग बनेको छ ।
पैह्रो जस्ता सम्भावित चुनौतीहरूको सामना गर्नका लागि यसको स्थायित्व र प्रभावकारिता सुनिश्चित गर्न सुरुङलाई अत्याधुनिक प्रविधि र सामग्रीले इञ्जिनियर गरिएको छ। हामी उत्तरकाशी क्षेत्रका सबै बासिन्दा र आगन्तुकहरूका लागि एक सुरक्षित तथा थप सुरक्षित वातावरणलाई बढ़ावा दिन समर्पित छौँ।
सुरुङ एक सुरक्षित मार्गको रूपमा खडा छ, जसले यात्रुहरूको सुरक्षालाई प्राथमिकता दिँदै र कमजोर भू-भागको माध्यमद्वारा एक विश्वसनीय तथा र सुरक्षित मार्ग प्रदान गर्दछ।
सुरक्षाप्रति एनएचआईडीसीएलको प्रतिबद्धता यस सुरुङको डिजाइन र निर्माणमा प्रतिबिम्बित हुँदछ, जसले यस क्षेत्रबाट यात्रा गर्ने सबै मानिसहरूका लागि मानसिक शान्ति प्रदान गर्दछ। वास्तवमा, यो अद्वितीय संरचनालाई यस्ता स्थानहरूमा प्रतिकृति गर्न आवश्यक छ जहाँ सम्पूर्ण ढलान उपचार आर्थिक रूपमा सम्भव छैन।
यहाँ सम्पूर्ण क्षेत्र र एनएचआईडीसीएलद्वारा गरिएको गतिविधिहरूका केही तस्वीर र भिडियोहरू छन्।
हामी समाचार च्यानलहरूलाई अप्रमाणित टिप्पणी गर्नु अघि वास्तविक रूपमा सचेत हुन अनुरोध गर्दछौँ। यसका साथै, यू ट्यूबमा सोही ठाउँका समाचारका केही लिङ्कहरू पनि उपलब्ध छन्।
यस संरचनाले ती पर्यटकलाई पूर्ण सुरक्षा प्रदान गर्दछ, जो यसको मुनि यात्रा गरिसकेका छन् र यो कठिन पैह्रोग्रस्त क्षेत्रको इतिहासका साक्षी स्थानीय जनताले पटक पटक प्रशंसा गरेका छन्। यू ट्यूबमा साँचो कुरा अघि ल्याउनका लागि केही लिङ्कहरू यहाँ दिइएका छन्:
https://www.youtube.com/watch?v=fTOfqr_72IM (20-21 मिनटको बीचमा स्न्यापसटमा माथि देखिए अनुसार)
उत्तरकाशी ओपन टनेल देखाउने भ्लगरद्वारा पनि होस्ट गरिएको छ, https://www.facebook.com/reel/1370145373765743

Ministry of Road Transport & Highways
Rebuttal – In response to News 18 UP Uttarakhand news on 06 Dec 2023 about one of the NHIDCL projects in Uttarkashi
07 DEC 2023 10:44AM by PIB Delhi
This brief is in response to the news broadcast by News 18 Uttar Pradesh Uttarakhand which is factually incorrect, biased and is not substantiated by the news channel with any photos or video of the claimed landslides disturbing or causing inconvenience to the travellers on the said road.
It is crucial for checking facts before disseminating information to avoid the spread of misinformation regarding the recent landslide incident in the Barethi area in Uttarkashi. NHIDCL would like to make people aware of proactive measures that have been taken to manage and mitigate the fragility of the affected mountain. NHIDCL brings out the following facts which have also been in in circulation on You tube for best practices adopted by the organisation: -
Barethi in Uttarakhand is a chronic landslide prone area with extremely fragmented, weathered/ fractured shear zone which caused a lot of hardship, loss of life and property on the road in the area. Our team of experts has conducted thorough assessments of the geological and environmental factors contributing to the fragility of the mountain, allowing us to tailor our solutions to address the specific vulnerabilities identified. We take the safety and stability of the natural environment seriously. Our team has been actively engaged in implementing comprehensive measures to prevent incidents of landslides and enhance the resilience of the mountainous region.
NHIDCL undertook the task of stabilising the region and protecting the road travellers in which the Barethi Landslide area was treated in two stages: -
Stage-I. Slopes were treated and stabilized for up to 20 meters for entire length of road based on contract conditions. An additional portion of 27 meter for a 100 meters stretch was also stabilised for further precaution. However, due to large area of slopes & gradient, stones kept coming down with high velocity on the roads which necessitated stage-II treatment of the landslide prone area.
Stage-II. A landslide protection gallery was made and small areas of Zone A, B, C & D in that stretch were added for stabilization using DT mesh + Rhomboidal mesh, rock bolts including grouting (similar to stage-I system of protection). The existing formation cutting was used for construction of landslide protection gallery. The design was proof checked through IIT Roorkee. The structure stands on 868 nos of 200 mm diameter poles of 7.5 m depth and on a pole cap of 800 mm X 600 mm on hill side and 975 mm X 600 mm on valley side. The hill side of the structure is a shear wall of 400 mm thickness and slab of 300 mm thickness, beam of 600 mm X 450 mm and Column of 600 mm X 600 mm. The shear wall based on design is deliberately kept away from the hill slope to accommodate the debris/shooting stones from the untreated areas of the slopes. The top slab/roof has a cushion layer of 1000 mm sand to absorb the impact of shooting stones. The structure is completely safe and intact for the last two monsoons and has become a safe passage for smooth flow of traffic.
The tunnel has been engineered with state-of-the-art technology and materials to ensure its durability and effectiveness in the face of potential challenges, such as landslides. We are dedicated to fostering a safer and more secure environment for all residents and visitors in the Uttarkashi region.
The tunnel stands as a secure passage, prioritizing the safety of travellers and providing a reliable and protected route through the fragile terrain.
NHIDCL’s commitment to safety is reflected in the design and construction of this tunnel, offering peace of mind for all those traversing the area. In fact, this unique structure needs to be replicated at similar sites where the entire slope treatment is economically not feasible.
Here are some photos and videos of the entire region and the activity carried out by NHIDCL.
We request the news channels to be factually aware before making unsubstantiated comments. Also, here are some links of the news of the same place available on You tube.
The structure is giving total protection to the tourist who has travelled underneath it and it has been praised time and again by the local population who are witness to the history of this difficult land slide zone. Here are some links bringing out the truth hosted on youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=fTOfqr_72IM (between 20-21 minutes as seen above in the snapshot)
Also hosted by a vlogger showing the Uttarkashi Open Tunnel, https://www.facebook.com/reel/1370145373765743