সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
এস.সি/এস.তি নুপীমচাশিংগী রেসিদেন্সিএল স্কুলশিং
05 DEC 2023 5:17PM by PIB Imphal
সোসিএল জর্জতিস অমসুং ইম্পৱারমেন্ত দিপার্তমেন্তগী স্কিম ‘প্রধান মন্ত্রী-অনুসুচিত জাতি অভয়ুদে য়োজনা(পি.এম-অজয়)গী মখাদা, জিলাশিং/রাজ্যশিং/কেন্দ্রগী মিনিস্ত্রিশিংনা জৱাহরল নভোদয়া বিদ্যলয় সোসাইতি/এক্লাব্য মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুল সোসাইতি অমসুং মসিগী মান্নবা সরকার/ওতোনোমস বোদিশিংনা রেসিদেন্সিএল স্কুলশিং লিংখৎপা য়াগনি। মখা তানা, জে.এন.ভি, ই.এম.আর.এস নত্ত্রগা মান্নবা হৌজিক লৈরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর পাংথোক-চাউথোকহন্দুনা হায়রিবা স্কুলশিং অসিদা অহেনবা এস.সি মহৈরোয়শিং লৈহন্নবা এ.সি য়াম্না তাবা জিলাশিংদা হৌজিক লৈরিবা রেসিদেন্সিএল স্কুলশিং পাকথোক-চাউথোক্নবা প্রোজেকশিং লৈরি। মহৈরোয় মশিং য়াম্না লৈবা য়াহনবা অসিনা এস.সি মহৈরোয় মশিং য়াম্না স্কুলশিংদা মিং চনগনি।
মখোয় মশাগী লমদা, ত্রাইবেল নুপীমচা অমসুং নুপামচা অনিমক অফবা মগুন লৈবা লাইরিক-লাইশু তম্বগী খুদোংচাবা পীনবা ত্রাইবেল এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিনসু এক্লব্য মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুল(ই এম আর এস) স্কিম পায়খৎলি। এস.তি অপুনবা মীশিং চাদা ৫০ হেন্না লৈবা মফমশিং অমসুং য়ামদ্রবদা ত্রাইবেল মীওই ২০,০০০ দগী তাদনা(মীকোক থিবা ২০১১গী মতুংইন্না) এক্লাব্য মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুলশিং লিংখৎনবা সরকারনা ৱারেপ লৌরে। লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা ত্রাইবেল মহৈরোয় লাখ ৩.৫ কান্নবা পীনবা এক্লাব্য মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুল ৭৪০ লিংখৎনবা মিনিস্ত্রিনা পান্দম থমখি, হৌজিক ফাওবদা এক্লাব্য মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুল ৬৯৪ সেঙ্কসন তৌখ্রে, মসিগী মনুংদা লৈবাক শীনবা থুংনা স্কুল ৪০১ মথৌ পাংথোক্লি। রাজ্যশিংদা লৈবা এক্লাব্য মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুলশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সর-১দা পীরি।
স্কিম অসিগী মখাদা রেসিদেন্সিএল স্কুলশিং লিংখৎনবা ৱাফম অমতা উত্তর প্রদেসতগী লাক্ত্রি। অদুবু ত্রাইবেল এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিনা উত্তর প্রদেস রাজ্যদা এক্লাব্য মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুল ৪ সেঙ্কসন তৌখ্রে(অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সর-২দা য়াওরে)। হৌজিক চৎনরিবা কাংলোনশিংগী মতুংইন্না,এক্লাব্য মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুলশিং লিংখৎনবা মাছলিসাহর পর্লিয়ামেন্তরি কন্সতিতুয়েন্সিদা অহেনবা ব্লোকশিং মশক খঙদোক্ত্রি।
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা সোসিএল জর্জতিস অমসুং ইম্পৱারমেন্তগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী এ নরায়নাশ্বামীনা ফোঙদোকখিবনি।
*****
এন্নেক্সর-১
ভারত্তা ই.এম.আর.এসশিংগী রাজ্যশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
সেঙ্কসন তৌরবা ই.এম.আর.এসশিং
মথৌ পাংথোক্লিবা ই.এম.আর.এসশিং
1
অন্ধ্র প্রদেস
28
28
2
অরুনাচল প্রদেস
10
3
3
অসাম
14
1
4
বিহার
3
0
5
ছতিসগর
74
73
6
দাদ্রা নাগর হাভিলে অমসুং দমন অমসুং দিয়ু
1
1
7
গুজরাত
43
34
8
হিমাচল প্রদেস
4
4
9
জম্মু অমসুং কাস্মির
6
6
10
ঝারখন্দ
89
7
11
কর্নাতকা
12
12
12
কেরলা
4
4
13
লাদাখ
3
0
14
মধ্য প্রদেস
70
63
15
মহারাস্ত্রা
37
37
16
মনিপুর
21
3
17
মেঘালয়
27
0
18
মিজোরম
17
6
19
নাগালেন্দ
22
3
20
ওরিসা
106
32
21
রাজাস্থান
31
30
22
সিক্কিম
4
4
23
তামিল নাদু
8
8
24
তেলাঙ্গানা
23
23
25
ত্রিপুরা
21
6
26
উত্তর প্রদেস
4
2
27
উত্তরখন্দ
4
4
28
নোংচুপ বেঙ্গল
8
7
অপুনবা
694
401
এন্নেক্সর-২
উত্তর প্রদেসকী ই.এম.আর.এসশিংগী ফিবম
সেরিএল নম্বর
জিলা
ব্লোক/তালুকা
স্কুল মমিং
থবক তৌরিবা
1
বাহরাইচ
মিহিনপুরৱা
ই.এম.আর.এস বোজহিয়া
থবক তৌরি
2
খেরি
পালিয়া
ই.এম.আর.এস সাউনাহা
থবক তৌরি
3
ললিতপুর
বার
ই.এম.আর.এস ললিতপুর
থবক তৌদ্রে
4
সোনভাদ্রা
চোপান
ই.এম.আর.এস পিপারখন্দ
থবক তৌদ্রে

Ministry of Social Justice & Empowerment
RESIDENTIAL SCHOOLS FOR SC/ST GIRLS
05 DEC 2023 5:17PM by PIB Delhi
Under the Scheme ‘PRADHAN MANTRI - ANUSUCHIT JAATI ABHYUDAY YOJANA’ (PM-AJAY) of Department of Social Justice and Empowerment, there is a provision of Residential Schools under which the Districts/States/Central Ministry can propose to set up residential Schools through the Jawahar Navodaya Vidyalaya Society/Eklavya Model Residential Schools Society and similar Government/autonomous bodies. Further, project for expansion of the existing residential schools in SC concentrated Districts is given preference to accommodate more SC students in these Schools by expanding the existing infrastructure of JNV, EMRS or the like. The expanded capacity is utilized to enroll more SC students to the extent of the capacity increase.
The Ministry of Tribal Affairs is also implementing the central sector scheme of Eklavya Model Residential School (EMRS) to provide quality education to the tribal children, for both boys and girls, in their own environment. Government decided to establish EMRSs in every block having more than 50% ST population and at least 20,000 tribal persons (as per census 2011) at par with Navodaya Vidyalayas. Accordingly, Ministry has set the target of establishing 740 EMRSs to benefit about 3.5 lakh ST students across the country, including Uttar Pradesh. Presently, 694 EMRSs have been sanctioned, out of which 401 are reported functional country-wide. The State wise details of EMRSs is at Annexure-1.
No proposal of residential schools has been received from Uttar Pradesh under the PM-AJAY scheme . However, Ministry of Tribal Affairs has sanctioned 4 EMRSs in the State of Uttar Pradesh (status details is attached at Annexure-2). As per the existing norms, no more blocks have been identified in Machhlisahr Parliamentary Constituency for establishment of EMRS.
This information was given by the Minister of State for Social Justice and Empowerment Shri A Narayanaswamy in a written reply to a question in Lok Sabha today.
*****
Annexure-I
State wise details of EMRSs in India
S. No.
State / UT
Sanctioned EMRSs
Functional EMRSs
1
Andhra Pradesh
28
28
2
Arunachal Pradesh
10
3
3
Assam
14
1
4
Bihar
3
0
5
Chhattisgarh
74
73
6
Dadra Nagar Haveli & Daman & Diu
1
1
7
Gujarat
43
34
8
Himachal Pradesh
4
4
9
Jammu & Kashmir
6
6
10
Jharkhand
89
7
11
Karnataka
12
12
12
Kerala
4
4
13
Ladakh
3
0
14
Madhya Pradesh
70
63
15
Maharashtra
37
37
16
Manipur
21
3
17
Meghalaya
27
0
18
Mizoram
17
6
19
Nagaland
22
3
20
Odisha
106
32
21
Rajasthan
31
30
22
Sikkim
4
4
23
Tamil Nadu
8
8
24
Telangana
23
23
25
Tripura
21
6
26
Uttar Pradesh
4
2
27
Uttarakhand
4
4
28
West Bengal
8
7
Grand Total
694
401
Annexure-II
Status of EMRSs in Uttar Pradesh
S.No.
District
Block/ Taluka
Name of the School
Functional
1
Bahraich
Mihinpurwa
EMRS Bojhiya
Functional
2
Kheri
Palia
EMRS Saunaha
Functional
3
Lalitpur
Bar
EMRS Lalitpur
Non Functional
4
Sonbhadra
Chopan
EMRS Piparkhand
Non Functional