গৃহ মন্ত্ৰালয়
ইউনাইটেড নেচনেল লিবাৰেশ্যন ফ্ৰণ্ট (ইউএনএলএফ), মণিপুৰ চৰকাৰ আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ মাজত হোৱা শান্তি চুক্তিৰ পিছত ৰাষ্ট্ৰীয় ৰিভল্যুচনেৰী ফ্ৰণ্ট মণিপুৰ (এনআৰএফএম)ৰ নেতা/কেডাৰসকলে ইউএনএলএফত যোগদান কৰিছে
ইয়াৰ লগে লগে সংগঠনৰ অধিকাংশ সদস্যই হিংসাৰ পথ ত্যাগ কৰি মূলসুঁতিত যোগদান কৰাৰ দিশত এখোজ আগুৱাই লৈ গৈছে
এই উন্নয়নে মণিপুৰত শান্তি আৰু স্বাভাৱিক অৱস্থা ঘূৰাই অনাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাক গতি প্ৰদান কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে
এই উন্নয়নে মোদী চৰকাৰৰ ‘সন্ত্ৰাসমুক্ত আৰু সমৃদ্ধিশালী উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল’ৰ দৃষ্টিভংগী পূৰণৰ বাবে এক উদ্গনি যোগোৱাৰ উপৰিও শান্তি প্ৰক্ৰিয়াত যোগদান কৰি নিজৰ দাবীসমূহ গণতান্ত্ৰিকভাৱে আগবঢ়াই নিবলৈ উৎসাহিত কৰিব
04 DEC 2023 7:50PM by PIB Guwahati
শেহতীয়াকৈ ২০২৩ চনৰ ২৯ নৱেম্বৰত ইউনাইটেড নেচনেল লিবাৰেশ্যন ফ্ৰণ্ট (ইউএনএলএফ), মণিপুৰ চৰকাৰ আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ মাজত শান্তি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হোৱাৰ পিছত মেজৰৰ নেতৃত্বত নেচনেল ৰিভল্যুচনেৰী ফ্ৰণ্ট মণিপুৰ (এআৰএফএম-মেইটেৰ এক সংগঠন)ৰ প্ৰায় ২৫ জন নেতা/কেডাৰ বয়চা (এনআৰএফএমৰ উপ-সেনাধ্যক্ষ)ৰ সৈতে ২৫টা অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰই ২০২৩ চনৰ ০২ ডিচেম্বৰত ইউএনএলএফত যোগদান কৰিছে। এই উন্নয়নে মণিপুৰত শান্তি আৰু স্বাভাৱিক অৱস্থা ঘূৰাই অনাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাক গতি প্ৰদান কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে।
উল্লেখযোগ্য যে এনআৰএফএম (পূৰ্বৰ ইউনাইটেড ৰিভল্যুচনেৰী ফ্ৰণ্ট) ২০১১ চনৰ ১১ ছেপ্টেম্বৰত মেইটেই উগ্ৰপন্থী সংগঠন কেচিপিৰ তিনিটা ফৈদৰ কেডাৰে গঠন কৰিছিল। ইয়াৰ জ্যেষ্ঠ নেতাসকলে চুবুৰীয়া দেশৰ ঘাটিৰ পৰাই কাম কৰিছিল আৰু মণিপুৰ উপত্যকাৰ বিভিন্ন ঠাইত হিংসা আৰু ধন দাবীৰ লগত জড়িত আছিল। এই উন্নয়নে মোদী চৰকাৰৰ ‘সন্ত্ৰাসমুক্ত আৰু সমৃদ্ধিশালী উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল’ৰ দৃষ্টিভংগী পূৰণৰ বাবে এক উদ্গনি যোগোৱাৰ উপৰিও শান্তি প্ৰক্ৰিয়াত যোগদান কৰি গণতান্ত্ৰিকভাৱে নিজৰ দাবীসমূহ আগবঢ়াই নিবলৈ উৎসাহিত কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে।

Ministry of Home Affairs
Following the Peace Agreement between United National Liberation Front (UNLF), Government of Manipur and Government of India, leaders/cadres of National Revolutionary Front Manipur (NRFM) have joined UNLF
With this, most of the outfit’s members have taken a step towards abjuring the path of violence and join mainstream
The development is likely to give a momentum to efforts of Government of India to restore peace and normalcy in Manipur
The development will encourage other Meitei UG outfits to join peace process and pursue their demands in a democratic manner besides giving a boost to fulfil Modi Government’s vision of ‘Insurgency free and prosperous North East’
04 DEC 2023 7:50PM by PIB Delhi
Following the recent signing of Peace Agreement between United National Liberation Front (UNLF), Government of Manipur and Government of India on 29th November, 2023, around 25 leaders/cadres of National Revolutionary Front Manipur (NRFM- a Meitei UG outfit) led by Major Boicha (Vice Chief of Army Staff of NRFM) along with 25 weapons have joined UNLF on 02nd December, 2023. With this, most of the outfit’s members have taken a step towards abjuring the path of violence. The development is likely to give a momentum to efforts of Government of India to restore peace and normalcy in Manipur.
Notably, NRFM (earlier United Revolutionary Front) was formed on September 11, 2011 by cadres of three factions of KCP, a Meitei UG outfit. Its senior leaders operated from bases in a neighbouring country and were involved in violence and extortion in various parts of the Manipur Valley. The development is likely to encourage other Meitei UG outfits to join the peace process and pursue their demands in a democratic manner besides giving a boost to fulfil Modi Government’s vision of ‘Insurgency free and prosperous North East’.