Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addresses the ‘Mati Kala Mahotsav’ in Ahmedabad, Gujarat
Shri Modi has popularized Khadi by reviving the idea of Khadi and taking it to the common people
It is because of the vision of Shri Modi that the dying Khadi movement is touching new dimensions today
Under the leadership of Shri Modi, India has become the fastest growing economy in the world
Due to 3 times turnover of Khadi, lakhs of people get employment, and, when these people become self-reliant then the GDP figure becomes humane
Shri Modi gave priority to Khadi and as a result the total business of Khadi has crossed Rs 1,35,000 crore in 2022-23
Union Home Minister requests the countrymen that every family should promote Khadi by purchasing Rs 5,000 worth Khadi or products of Khadi Village Industries in a year
02 DEC 2023 8:06PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addressed the Mati Kala Mahotsav in Ahmedabad, Gujarat, today. Many dignitaries including Union Minister Shri Narayan Rane and Shri Bhanupratap Singh Verma were present on this occasion.
In his address, Shri Amit Shah said that Khadi Mati Kala Mahotsav is a multidimensional idea which has been taken forward by Prime Minister Shri Narendra Modi. He said that the idea of Khadi was first put forward by Mahatma Gandhi in front of everyone by linking it with the freedom movement and through this, Bapu worked to connect all the people living in poverty with employment. Along with this, Gandhi Ji worked towards reducing the demand for foreign clothes and spread the spirit of Swadeshi and Swaraj to every village. Shri Shah said that even today the idea of Khadi is multi-dimensional and multi-purpose. He said that Prime Minister Modi has not only revived the idea of Khadi but also worked to popularize Khadi by taking it forward and to the common people.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Prime Minister Shri Narendra Modi has done the work of linking Swadeshi and employment in the call of “Vocal for Local”. He said that it is because of the vision of Shri Modi that the dying Khadi movement is touching new dimensions today. Under the leadership of Shri Modi, India has become the fastest growing economy in the world. Shri Shah added that under the leadership of Shri Modi the economic development of the country is taking place and along with this, Prime Minister Modi has also taken many steps to make the economy all-inclusive. He said that increasing the turnover of Khadi to three times means providing employment to crores of people and when these people become self-reliant then the increasing GDP figure becomes humane. This also brings confidence, self-reliance and happiness in the lives of crores of people. He said that today in this Khadi Mati Kala Mahotsav, 300 electric potter wheels, 40 agro-based food processing industry tool kits, 40 incense stick making machines to women, 20 plumbing kits and more than 200 traditional charkhas have been given.
Shri Amit Shah said that today a Central Silver Plant (CSP) has been inaugurated which is very important for the production of Khadi. He said that this CSP which was built 30 years ago, has been modernized at a cost of Rs 10 crore, due to which production will increase, quality will improve and all the material of the people spinning Khadi will be utilized. Shri Shah said that today 8 newly constructed post offices have also been inaugurated virtually where many facilities like mail, parcel booking, Aadhaar services, banking postal services, life insurance, rural postal life insurance and digital certificates for pensioners will be available. He said that now all the people of Gandhinagar area do not need to go anywhere to get a passport, now they can get the application processed from their nearest post office. He added that these same post offices had sent 53,000 national flags under the Har Ghar Tiranga Abhiyan in Gandhinagar area. Shri Shah said that when Prime Minister Modi had conceived this campaign, no one had anticipated that this campaign would become such a huge success for awakening the spirit of patriotism. He said that from Kashmir to Kanyakumari and Dwarka to Kamakhya, there was no building left without our Tricolour being hoisted and this campaign revived the spirit of patriotism.
The Union Home Minister said that today, under PMEGP, online payment of margin money of about Rs 200 crore has been made to 5000 beneficiaries across India including Gujarat, which will enable them to get a loan of Rs 600 crore. He said that Khadi Village Industries has made a lot of progress in the last 9 years. Shri Shah said that Shri Modi gave priority to Khadi and as a result the total turnover of Khadi has crossed Rs 1,35,000 crore in 2022-23. At least 1 lakh people have contributed to this turnover of Rs 1,35,000 crore. Today lakhs of people have achieved their livelihood through this turnover of Rs 1,35,000 crore and they are living with dignity.
The Union Home Minister requested the people of Gujarat and the country that every family should promote Khadi by purchasing Rs 5,000 worth Khadi or products of Khadi Village Industries in a year. He said that if every family in the country buys Khadi worth Rs 5000, the number of unemployed people in the country will decrease by more than half.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সহযোগিতা দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে গুজৰাটৰ আহমেদাবাদত মাটি কলা মহোৎসৱত ভাষণ প্ৰদান কৰে
শ্ৰী মোদীয়ে খাদীৰ ধাৰণাটো পুনৰুজ্জীৱিত কৰাৰ লগতে ইয়াক জন সাধাৰণৰ মাজলৈ লৈ গৈ খাদীক জনপ্ৰিয় কৰি তুলিছে
শ্ৰী মোদীৰ দৃষ্টিভংগীৰ বাবেই আজি মৃত্যুমুখত পৰা খাদী আন্দোলনে নতুন মাত্ৰা স্পৰ্শ কৰিছে
শ্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰত ‘বিশ্বৰ দ্ৰুততম বিকাশশীল অৰ্থনীতি’ত পৰিণত হৈছে
খাদীৰ ৩ গুণ আয়ৰ বাবে লাখ লাখ লোকে নিযুক্তি লাভ কৰিছে, আৰু, যেতিয়া এই লোকসকল স্বাৱলম্বী হয় তেতিয়া ‘জিডিপি’ৰ পৰিমাণো মানৱীয় হৈ উঠে
শ্ৰী মোদীয়ে খাদীক প্ৰাথমিকতা প্ৰদান কৰিছিল আৰু ইয়াৰ ফলস্বৰূপে ২০২২-২৩ বৰ্ষত খাদীৰ মুঠ ব্যৱসায়ে ১,৩৫,০০০ কোটি টকা অতিক্ৰম কৰিছে
02 DEC 2023 8:06PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সহযোগিতা দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি গুজৰাটৰ আহমেদাবাদত ‘মাটি কলা মহোৎসৱ’ত ভাষণ প্ৰদান কৰে। এই অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী নাৰায়ণ ৰাণে আৰু শ্ৰী ভানুপ্ৰতাপ সিং বাৰ্মাকে ধৰি বহুতো বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত আছিল।
অনুষ্ঠানত দিয়া ভাষণত শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে খাদী মাটি কলা মহোৎসৱ হৈছে এক বহুমাত্ৰিক ধাৰণা যাক প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আগবঢ়াই লৈ আনিছে। তেওঁ কয় যে খাদীৰ ধাৰণাটো প্ৰথমে মহাত্মা গান্ধীয়ে স্বাধীনতা আন্দোলনৰ সৈতে সংযুক্ত কৰি সকলোৰে সন্মুখত উপস্থাপিত কৰিছিল আৰু ইয়াৰ জৰিয়তে বাপুৱে দাৰিদ্ৰত বাস কৰা সকলো লোকক নিযুক্তিৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ কাম কৰিছিল। ইয়াৰ লগতে গান্ধীজীয়ে বিদেশী কাপোৰৰ চাহিদা হ্ৰাস কৰাৰ দিশত কাম কৰিছিল আৰু স্বদেশী আৰু স্বৰাজৰ ধাৰণাটো প্ৰতিখন গাঁৱলৈ বিয়পাই দিছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আজিও খাদীৰ ধাৰণা বহুমাত্ৰিক আৰু বহুমুখী। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কেৱল খাদীৰ ধাৰণাটো পুনৰুজ্জীৱিত কৰাই নহয়, খাদীক আগুৱাই লৈ আৰু সাধাৰণ লোকৰ মাজলৈ লৈ যোৱাৰ বাবেও কাম কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে স্বদেশীক সংযোগ কৰা আৰু "ভোকেল ফৰ লোকেল"ৰ আহ্বানৰে নিযুক্তিৰ কাম কৰিছে। তেওঁ কয় যে শ্ৰী মোদীৰ দৃষ্টিভংগীৰ বাবেই আজি মৃত্যুমুখত পৰা খাদী আন্দোলনে নতুন দিশ স্পৰ্শ কৰিছে। শ্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰত বিশ্বৰ দ্ৰুততম বিকাশশীল অৰ্থনীতি হৈ উঠিছে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে শ্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত দেশৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশ ঘটিছে আৰু ইয়াৰ লগতে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে অৰ্থনীতিক সৰ্বাত্মক কৰি তুলিবলৈ বহুতো পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ কয় যে খাদীৰ লেনদেন তিনিগুণলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ অৰ্থ হৈছে কোটি কোটি লোকক নিযুক্তি প্ৰদান কৰা আৰু যেতিয়া এই লোকসকল স্বাৱলম্বিত হয় তেতিয়া জিডিপিৰ বৰ্ধিত পৰিমাণ মানৱীয় হৈ উঠে। ইয়াৰ ফলত কোটি কোটি লোকৰ জীৱনলৈ আত্মবিশ্বাস, আত্মনিৰ্ভৰশীলতা আৰু সুখো আহে। তেওঁ কয় যে আজি এই খাদী ‘মাটি কালা মহোৎসৱ’ত ৩০০টা ‘বৈদ্যুতিক কুমাৰ-চকা’, ৪০টা কৃষি ভিত্তিক খাদ্য সংশাধন উদ্যোগৰ সঁজুলি, মহিলাসকলক ৪০ টা ধূপ কাঠি তৈয়াৰ কৰা যন্ত্ৰ, ২০ টা ‘প্লাম্বিং কিট’ আৰু ২০০তকৈয়ো অধিক পৰম্পৰাগত যঁতৰ প্ৰদান কৰা হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি এটা ‘কেন্দ্ৰীয় ৰূপ প্ৰকল্প’ (চিএছপি)ৰ উদ্বোধন কৰা হৈছে যিটো খাদী উৎপাদনৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ কয় যে ৩০ বছৰ পূৰ্বে নিৰ্মাণ কৰা এই ‘চিএছপি’টো ১০ কোটি টকা ব্যয়েৰে আধুনিকীকৰণ কৰা হৈছে, যাৰ ফলত উৎপাদন বৃদ্ধি পাব, মান উন্নত হ'ব আৰু খাদী শালৰ লোকসকলৰ সকলো সামগ্ৰী ব্যৱহাৰ কৰা হ'ব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আজি প্ৰায় ৮টা নতুনকৈ নিৰ্মাণ কৰা ডাকঘৰ উদ্বোধন কৰা হৈছে য'ত পেঞ্চনাৰসকলৰ বাবে মেইল, পাৰ্চেল বুকিং, আধাৰ সেৱা, বেংকিং ডাক সেৱা, জীৱন বীমা, গ্ৰাম্য ডাক জীৱন বীমা আৰু ডিজিটেল প্ৰমাণপত্ৰৰ দৰে বহুতো সা-সুবিধা উপলব্ধ হ'ব। তেওঁ কয় যে এতিয়া গান্ধীনগৰ অঞ্চলৰ সকলো লোকে পাছপোৰ্ট পাবলৈ ক'লৈকো যোৱাৰ প্ৰয়োজন নাই, এতিয়া তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ নিকটতম ডাকঘৰসমূহৰ পৰাই আবেদনৰ প্ৰক্ৰিয়া চলাব পাৰিব। তেওঁ লগতে কয় যে এই একেটা ডাকঘৰে গান্ধীনগৰ অঞ্চলৰ হৰ ঘৰ তিৰঙ্গা অভিযানৰ অধীনত ৫৩,০০০খন ৰাষ্ট্ৰীয় পতাকা প্ৰেৰণ কৰিছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে যেতিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে এই অভিযানটোৰ ধাৰণা কৰিছিল, তেতিয়া কোনেও আশা কৰা নাছিল যে দেশপ্ৰেমৰ ভাৱনা জাগ্ৰত কৰাৰ বাবে এই অভিযানে ইমান ডাঙৰ সফলতা লাভ কৰিব। তেওঁ কয় যে কাশ্মীৰৰ পৰা কন্যাকুমাৰী আৰু দ্বাৰকাৰ পৰা কামাখ্যালৈকে আমাৰ ‘ত্ৰিৰংগা’ উত্তোলন নোহোৱাকৈ কোনো অট্টালিকাই বাকী থকা নাছিল আৰু এই অভিযানে দেশপ্ৰেমৰ মনোভাৱক পুনৰুজ্জীৱিত কৰিছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি পিএমইজিপি-ৰ অধীনত গুজৰাটকে ধৰি সমগ্ৰ ভাৰতৰ ৫০০০ হিতাধিকাৰীক প্ৰায় ২০০ কোটি টকাৰ মাৰ্জিন মানীৰ অনলাইন পৰিশোধ কৰা হৈছে, যাৰ ফলত তেওঁলোকে ৬০০ কোটি টকাৰ ঋণ লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব। তেওঁ কয় যে ‘খাদী গ্ৰামোদ্যোগ’-য়ে যোৱা ৯টা বছৰত যথেষ্ট অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে শ্ৰী মোদীয়ে খাদীক প্ৰাথমিকতা দিছিল আৰু ইয়াৰ ফলস্বৰূপে ২০২২-২৩ বৰ্ষত খাদীৰ মুঠ লেনদেন ১,৩৫,০০০ কোটি টকা অতিক্ৰম কৰিছে। ১,৩৫,০০০ কোটি টকাৰ এই ব্যৱসায়ত কমেও ১ লাখ লোকে অৰিহণা যোগাইছে। আজি ১,৩৫,০০০ কোটি টকাৰ এই ব্যৱসায়ৰ জৰিয়তে লাখ লাখ লোকে জীৱিকা অৰ্জন কৰিছে আৰু তেওঁলোকে সন্মানৰে জীৱনপাত আছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গুজৰাট আৰু দেশৰ জনসাধাৰণক অনুৰোধ জনাই যে প্ৰতিটো পৰিয়ালে এবছৰত ৫,০০০ টকাৰ খাদী বা খাদী গ্ৰামোদ্যোগৰ সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰি খাদীৰ প্ৰচাৰত সহযোগিতা আগবঢ়োৱা উচিত। তেওঁ কয় যে যদি দেশৰ প্ৰতিটো পৰিয়ালে ৫০০০ টকাৰ খাদী ক্ৰয় কৰে, তেন্তে দেশৰ নিবনুৱাৰ সংখ্যা আধাতকৈয়ো অধিক হ্ৰাস পাব।