Prime Minister's Office
PM's departure statement ahead of his visit to UAE for World Climate Action Summit
30 NOV 2023 5:46PM by PIB Delhi
At the invitation of my brother H.H. Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, President of UAE and Ruler of Abu Dhabi, I am travelling to Dubai to attend the World Climate Action Summit of the COP-28 on 1 December 2023. I am happy to see that this significant event is being held under the Presidency of the UAE, who has been an important partner for India in the field of climate action.
In keeping with our civilizational ethos, India has always laid emphasis on climate action even as we pursue social and economic development.
During our G20 Presidency, climate was high on our priority. The New Delhi Leaders’ Declaration includes numerous concrete steps on climate action and sustainable development. I look forward to the COP-28 taking forward the consensus on these issues.
COP28 will also provide an opportunity to review progress made under the Paris Agreement, and chart a path for future course on climate action. At the Voice of Global South Summit convened by India, the Global South spoke for the need for climate action based on the principles of equity, climate justice, and common but differentiated responsibilities, as well as a greater focus on adaptation. It is important that efforts of the developing world be supported with adequate climate financing and technology transfer. They must have access to equitable carbon and development space to achieve sustainable development.
India has walked the talk when it comes to climate action. Our achievements in different sectors like renewable energy, energy efficiency, afforestation, energy conservation, Mission LiFE are testament to the commitment of our people towards mother Earth.
I look forward to joining special events including on climate finance, Green Credit initiative and LeadIT.
I also look forward to the opportunity to meet some of the other Leaders present at Dubai, and discuss ways to accelerate global climate action.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিশ্ব জলবায়ু কাৰ্য সন্মিলনত অংশগ্ৰহণৰ বাবে ইউএইলৈ ৰাওনা হোৱাৰ পূৰ্বে সংবাদ মাধ্যমত বিবৃতি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
30 NOV 2023 5:46PM by PIB Guwahati
সংযুক্ত আৰৱ এমিৰেটছ(ইউএই)ৰ ৰাষ্ট্ৰপতি তথা আবুধাবিৰ শাসক মোৰ ভাতৃস্বৰূপ শ্বেখ মহম্মদ বিন জায়েদ আল নাহিয়ানৰ আমন্ত্ৰণত ২০২৩ চনৰ ১ ডিচেম্বৰত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া চিঅ’পি-২৮ৰ বিশ্ব জলবায়ু কাৰ্য্য সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ ডুবাই অভিমুখে যাত্ৰা কৰিছো৷ মই দেখি আনন্দিত হৈছো এই গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুষ্ঠানটো সংযুক্ত আৰৱ এমিৰেটছৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ নেতৃত্বত অনুষ্ঠিত হৈছে, যি জলবায়ু কাৰ্য্যৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশীদাৰ হৈ আহিছে।
আমাৰ সভ্যতা সম্পৰ্কীয় নীতি-নিয়মৰ লগত খাপ খুৱাই আনকি আমি সামাজিক আৰু অৰ্থনৈতিক উন্নয়নৰ পথতো ভাৰতে সদায় জলবায়ু কাৰ্য্যৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি আহিছে৷
আমাৰ জি-২০ অধ্যক্ষতাৰ সময়ত জলবায়ু সম্পৰ্কে আমি সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দিছিলো৷ নতুন দিল্লী নেতা ঘোষণাপত্ৰত জলবায়ু কাৰ্য্য আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ ওপৰত অসংখ্য সুনিৰ্দিষ্ট পদক্ষেপ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। এই বিষয়সমূহৰ ওপৰত চিঅ’পি-২৮এ সহমতৰ বাবে মই আগ্ৰহী।
চিঅ’পি-২৮-এ পেৰিছ চুক্তিৰ অধীনত হোৱা অগ্ৰগতিৰ পৰ্যালোচনা কৰাৰ সুযোগো প্ৰদান কৰিব আৰু জলবায়ু ব্যৱস্থাৰ ভৱিষ্যতৰ পথ নিৰ্ধাৰণ কৰিব। ভাৰতে আহ্বান কৰা ভইচ অৱ গ্ল’বেল ছাউথ শীৰ্ষ সন্মিলনত গ্ল’বেল ছাউথে সমতা, জলবায়ু ন্যায় আৰু সাধাৰণ কিন্তু পৃথক দায়িত্বৰ নীতিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি জলবায়ু কাৰ্য্যৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ লগতে অভিযোজনৰ ওপৰত অধিক গুৰুত্ব দিয়াৰ কথা কয়। উন্নয়নশীল বিশ্বৰ প্ৰচেষ্টাসমূহক পৰ্যাপ্ত জলবায়ু বিত্তীয় সাহায্য আৰু প্ৰযুক্তি হস্তান্তৰৰ দ্বাৰা সমৰ্থন কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। বহনক্ষম উন্নয়ন সাধন কৰিবলৈ তেওঁলোকৰ ন্যায্য কাৰ্বন আৰু উন্নয়নৰ স্থানৰ সুবিধা থাকিব লাগিব।
জলবায়ু কাৰ্য্যৰ কথা আহিলে ভাৰতে আগ্ৰহেৰে আগভাগ লয়৷ নবীকৰণযোগ্য শক্তি, শক্তি দক্ষতা, বনানীকৰণ, শক্তি সংৰক্ষণ, মিছন লাইফ আদি বিভিন্ন খণ্ডত আমাৰ সাফল্যই মা ধৰিত্ৰীৰ প্ৰতি আমাৰ জনসাধাৰণৰ দায়বদ্ধতাৰ প্ৰমাণ।
জলবায়ু বিত্ত, গ্ৰীণ ক্ৰেডিট পদক্ষেপ আৰু লিডআইটিকে ধৰি বিশেষ অনুষ্ঠানত যোগদান কৰিবলৈ মই আগ্ৰহী।
ডুবাইত উপস্থিত থকা আন নেতাসকলক লগ পাবলৈ মই আগ্ৰহী হোৱাৰ লগতে বিশ্ব জলবায়ুৰ পদক্ষেপসমূহ ত্বৰান্বিত কৰাৰ উপায়ৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিম।