Prime Minister's Office
English rendering of PM's address during his interaction with beneficiaries of Viksit Bharat Sankalp Yatra
30 NOV 2023 4:40PM by PIB Delhi
Hon’ble Governors from various states, all Chief Ministers, ministers from central and state governments, Members of Parliament, and legislators, along with all my dear brothers, sisters, mothers, my farmer brothers and sisters from villages, and most importantly, my young friends who have joined this program.
Today, I can see a large number of people from every village, lakhs of citizens. And for me, the entire nation is my family, so all of you are my family members. Today, I have got the opportunity to see all my family members. Although from a distance, your presence gives me strength. I welcome all of you for taking your time off to attend this program.
Today, the Viksit Bharat Sankalp Yatra (Resolve for Developed Bharat Journey) is completing 15 days. Perhaps there were some difficulties initially with how to start this yatra, what kind of preparations to make, but in the last two or three days, the news that I have been receiving and watching on the screen, thousands of people are joining the journey. That is, as the ‘Vikas Rath’ (development chariot) progressed in these 15 days alone, I have been told that people have changed its name. When the government launched it, it was called the ‘Vikas Rath’, but now people are saying it is not a ‘rath’, but vehicle of Modi's guarantee . I felt very good hearing this; you have so much confidence that you have turned it into Modi's guarantee vehicle. So, I also tell you that what you have called Modi's guaranteed vehicle, Modi always fulfils that commitment.
And a little while ago, I had the opportunity to talk to many beneficiaries. I was happy to see how enthusiastic and energetic the mothers and sisters of my country are, how confident and full of determination they are and how much resolve they have. And so far, this Modi's guaranteed vehicle has reached more than 12,000 Panchayats. Nearly 30 lakh people have benefited from it, joined it, had discussions, asked questions, listed their names, filled out forms for things they need. And importantly, mothers and sisters are reaching Modi's guaranteed vehicle in large numbers. As Balveer ji mentioned, people at many places who were engaged in farming came out to attend every program leaving their work behind. It shows how much confidence people have in development. Today, people from even villages have started realizing the importance of development.
They are not only joining this ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’, but people are very excited, welcoming it, making excellent preparations and providing information to every village. Citizens have turned this entire campaign as a mass movement. The way people are welcoming the ‘Viksit Bharat Raths’, the way they are moving with these chariots is unprecedented. My colleagues who work for the government, my working brothers and sisters, are also being welcomed like gods. The way youth and people from every section of society are joining the ‘Viksit Bharat Yatra’, and I have seen videos from different places, they are so inspiring. And I see everyone uploading the story of their village on social media. And I would like you to upload it on the NaMo App because I see all these activities on the NaMo App daily. Whenever I am visiting the country, I continuously watch it how which village and which state is doing, and the youth have become ambassadors for ‘Viksit Bharat’ in a way. Their enthusiasm is fantastic.
Young people are consistently uploading videos, spreading the word about their work. I've seen that people in some villages initiated a massive cleanliness campaign two days before Modi's guaranteed vehicle was about to arrive. Why did they do it? Because Modi's guaranteed vehicle was coming. This enthusiasm and this commitment is a tremendous inspiration.
And I've seen people playing instruments, dressing up in new attire, just like Diwali in the village. People are working in the same spirit. Anyone witnessing the ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’ is saying that now Bharat is not going to stop; Bharat is on the move. Bharat has to surpass its goals. Bharat is neither going to stop nor get tired. Now, making a ‘Viksit Bharat’ is the determination of 140 crore citizens. And when the citizens have made this resolution, then the country is destined to become developed. I recently saw people conducting a Vocal for Local campaign during Diwali, purchasing local items, resulting in purchases worth crores of rupees. It's a significant achievement.
My family members,
The enthusiasm for the ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’ is unwavering in every corner of the country. The reason behind this is that people have seen Modi over the past decade and witnessed his work, and, as a result, they have immense confidence in the Indian government. There was a time when previous governments considered themselves the masters of the public. Due to this, a significant portion of the country's population remained deprived of basic facilities even decades after independence. They could not access any government department without the help of a middleman. Until someone could bribe a middleman, they couldn't get a document. No home, no toilet, no electricity connection, no gas connection, no insurance, no pension, no bank account– that was the state of the country. Today, you might be shocked to learn that over half of the population of the country had become disillusioned with the governments, and they couldn't even open a bank account. Their hopes were shattered. Only a few people could muster their courage and make their way to local government offices on the basis of some recommendations and get their work done after giving bribes. They had to give hefty bribes for small things.
Governments also saw politics in every work. Their focus would be on vote banks during elections. They played the game of vote banks. If they went to a village, they would go to the one that would give them votes, leaving out others. If they went to a mohalla, they would go to the one that would give them votes, leaving out others. This discrimination, this injustice, became the norm. They paid very little attention in the areas where they were hopeful of getting votes. And therefore, people had little trust in the announcements of such governments.
Our government has changed this situation of disappointment. The present government gives top priority to the people, considers them to be the embodiment of God. We are not after power, but work with a spirit of service. Even today, I have pledged to go to every village with you with the same spirit of service. Today, the country has left behind the previous era of misgovernance and aspires for good governance. Good governance means that everyone should receive 100% benefits, there should be saturation. No one should be left behind; everyone who deserves should get their due.
The government should identify the needs of the citizens and give them their rights. This is natural justice and true social justice as well. Due to the approach of our government, the millions of people who used to feel neglected, thinking, "Who will take care of us, who will listen to us, who will meet us?" – that mentality has come to an end. Not only that, now they feel that they also have rights in this country, they are also entitled. “And nothing of my rights should be taken away, my rights should not be stopped and I should get my rights”. And they want to move forward from where they are. As I was talking to Purna, he said, "I want to make my son an engineer." This ambition is what will make our country developed. But aspirations are successful when we hear success stories in ten years.
And this Modi's guarantee vehicle that has come to your place, it tells you what we've done so far. This is such a vast country, and there must be some people still left in some villages. And Modi has come to find out who is left behind so that I can complete their work too in the next five years. That's why whenever you go anywhere in the country, one thing is heard, and I believe it is the voice of the people. They say from the heart, based on experience, that where hope ends with others, from there begins Modi's guarantee! And that's why the vehicle with Modi's guarantee is creating such a buzz!
Friends,
The resolution for a ‘Viksit Bharat’ is not just Modi's or of any government. It is a resolution to fulfil everyone's dreams with ‘Sabka Saath’. It also wants to fulfil your resolutions. It wants to create an environment where your desires come true. The ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’ is taking government plans and facilities to those people who have been neglected so far, who don't even have information about them. Even if they have information, they don't know how to access them. Today, people are sending pictures from various places to the NaMo app. I see them regularly. Drone demonstrations are happening somewhere, health check-ups are happening elsewhere. Sickle cell anemia is being investigated in tribal areas. The Panchayats where the Yatra has reached have celebrated Diwali. There are many such Panchayats where saturation has been achieved; everyone has received what was due to them without any discrimination. In places where beneficiaries are left out, they are also being informed now, and later they will also benefit from the scheme.
They are immediately connected with schemes like Ujjwala and Ayushman cards. In the first phase, gas connections of Ujjwala have been given to more than 40,000 sisters and daughters. During the journey, a large number of My Bharat Volunteers are also registering. You know, a few days ago, we started an organization of youth on a nationwide scale. Its name is MY Bharat. My request is that as many young people as possible should join this MY Bharat campaign in every Panchayat. Provide your information in it, and I will keep talking to you in between. Let your power become the force to build a ‘Viksit Bharat’; we will work together.
My family members,
When this yatra started on November 15, you'll remember it began on the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda. It was ‘Janjatiya Gaurav Diwas’ (Tribal Pride Day). And I launched this yatra in the deep jungles of Jharkhand from a small place. Otherwise, I could have done it in the Bharat Mandapam or Yashobhumi with grandeur. But I didn't. Leaving the election arena, I went among the tribal people to Khunti, Jharkhand, and launched this yatra.
And on the day the yatra began, I said one more thing. I stated that the resolution of a ‘Viksit Bharat’ rests firmly on four Amrit pillars. We need to focus on these Amrit pillars. The first Amrit pillar is our women power, the second Amrit pillar is our youth power, the third Amrit pillar is our farmer brothers and sisters, and the fourth Amrit pillar is our poor families. For me, these are the four major castes of the country. The biggest caste for me is the poor. The biggest caste for me is the youth. The biggest caste for me is the women. The biggest caste for me is the farmers. The upliftment of these four castes will make Bharat developed. And when these four classes prosper, it means everyone prospers.
For any poor person in this country, regardless of his background, I aim to improve his standard of living and uplift him from poverty. For any youth in this country, no matter his caste, I want to create opportunities for employment and self-employment for him. For any woman in this country, irrespective of her caste, I want to empower her, reduce difficulties in her life, and give wings to her suppressed dreams. I want to fill her dreams with determination and be with her until they are realized. For any farmer in this country, regardless of his caste, I want to increase his income, enhance his capabilities, and modernize his farming. I want to add value to the produce from his fields. Until I rescue these four castes – the poor, the youth, the women and the farmers -- from their difficulties, I cannot sit in peace. Bless me so that I can work with strength and liberate these four castes from all problems. When these four castes become empowered, every caste in the country will naturally become empowered. When they are empowered, the entire country will be empowered.
Friends,
In line with this ideology, two significant programs have been undertaken during the ‘Vikasit Bharat Sankalp Yatra’, i.e., when Modi's guarantee vehicle arrived. One initiative is the work of empowering women and modernizing agriculture and farming through technology. The other initiative is a campaign bigger than service and virtue combined, aiming to provide affordable medicines to every citizen of this country, be it poor, lower-middle-class, middle-class, or rich, ensuring that no one has to spend his life in illness.
I announced from the Red Fort to make rural sisters ‘Drone Didis’ (Sisters proficient in drone technology). And in such a short time, I find our rural sisters, who have completed the 10th, 11th, or 12th grade, have learned to operate drones. They have learned how to use drones in farming, how to spray pesticides and how to spread fertilizers. So these ‘Drone Didis’ deserve respect; they are learning so quickly. For me, this program is a salute to ‘Drone Didis’. Therefore, I christen this program as ‘Namo Drone Didi’. Our ‘Namo Drone Didi’ is being launched today so that every village continues to greet and salute ‘Drone Didi’, creating an environment where every village respects ‘Drone Didi’. That's why some people have suggested this name to me and that is ‘Namo Drone Didi’. If someone says ‘Namo Drone Didi’ in the village, the dignity of every sister will increase.
Very soon, 15,000 self-help groups will be connected with the ‘Namo Drone Didi’ program. Drones will be provided to these groups, and our sisters in the villages will become the rightful recipients of everyone's respect through ‘Namo Drone Didi’, leading our nation forward. Our sisters will receive training to become drone pilots. Through the self-help groups' campaign to make sisters self-reliant, the drone program will also empower them. This will provide additional income opportunities for sisters and daughters. My dream is to make two crore sisters ‘Lakhpatis’. I want to make two crore sisters living in villages, working in women self-help groups, ‘Lakhpatis’. See, Modi doesn't think small, and when he thinks, he sets out with determination to fulfil it. I am confident that this will provide the country's farmers with modern technology like drones at a very low cost. This will benefit their health, save time, and there will be savings in pesticide and fertilizer, which would otherwise go to waste.
Friends,
Today, the inauguration of the country's 10,000th Jan Aushadhi Kendra has also taken place, and I am pleased that I got the opportunity to speak to the people of the 10,000th centre from Baba's land. Now, this work will move forward from today. These Jan Aushadhi Kendras spread across the country have become significant centres providing affordable medicines to everyone, whether poor, middle-class, or rich. I have seen that people in villages do not know the names of these centres, but every citizen calls them Modi's medicine shop with affection. They say that they will go to Modi’s medicine shop. While you can name it whatever you want, my wish is that you should save money, which means you should save yourself from illness and also save money in your pocket. Both of these tasks are to be done by me. You should be saved from illness and you should save money in your pocket. This means Modi's medicine shop.
About 80 to 90 per cent discounts are available on around 2000 types of medicines in these Jan Aushadhi Kendras. Now, imagine if something that costs one rupee is available for 10, 15, or 20 paise, how much benefit it would bring. The money saved will be useful for your children. On August 15th, I announced the opening of 25,000 Jan Aushadhi Kendras, which people call Modi’s medicine shop, across the country. The goal is to reach up to 25,000 centres. Work in this direction has already started rapidly. I extend my hearty congratulations to the entire nation, especially to my mothers, sisters, farmers, and families for both of these schemes.
I am pleased to provide you with this information. The Garib Kalyan Anna Yojana, which you know was launched during COVID, aims to provide meals and alleviate the worries of the poor. The poor should not have their stoves extinguished, and a poor child should not sleep hungry. Such a massive COVID pandemic came, and we started the service. Due to that, I have seen that families are saving a significant amount of money. The money is being spent on good work. Based on this, our Cabinet, which met yesterday, has decided to extend the free ration scheme for five years. So, for the next five years, you won't have to spend money on meals. You should deposit the money saved into your Jan Dhan account. Use that money for your children's future. Make the plans, and money should not be wasted. Modi sends it for free, but he sends it so that you are empowered. Now, more than 80 crore citizens will continue to receive free ration for the next 5 years. This will result in savings for the poor. They can invest this money in the betterment of their children. This is also Modi's guarantee, a guarantee that we have fulfilled. That's why I say, Modi's guarantee means fulfilment of a guarantee.
Friends,
The role of the entire government machinery and the government employees is very significant in this campaign. I remember, a very successful initiative was undertaken as part of the Gram Swaraj campaign a few years ago. The campaign spanned across about 60,000 villages in two phases. The government, with its seven schemes, reached out to the beneficiaries. It also included thousands of villages in aspirational districts. Now, the success of that effort has laid the foundation for the ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’. All representatives of the government involved in this campaign are doing a tremendous job in serving the nation and society. With complete dedication, they are reaching out to every village. The ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’ will become successful with the efforts of everyone. I have confidence that when we talk about a ‘Viksit Bharat’, there will be a significant transformation in the villages in the coming years, and it's up to you to decide. We should determine that there should also be progress in our villages. Together, we will make Bharat developed, and our country will stand tall in the world. Once again, I had the opportunity to meet you all. If there is a chance in between, I will make an effort to connect with you again.
My heartfelt best wishes to all of you. Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ পাঠ
30 NOV 2023 4:40PM by PIB Guwahati
বিভিন্ন ৰাজ্যৰ মাননীয় ৰাজ্যপাল, মুখ্যমন্ত্ৰীসকল, কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীসকল, সাংসদ আৰু বিধায়ক, আৰু মোৰ প্ৰিয় ভাই-ভনী, মাতৃ, এই কাৰ্যসূচীৰ সৈতে জড়িত মোৰ কৃষক ভাই-ভনী, আৰু মোৰ যুৱ বন্ধুসকল,
আজি, দেশৰ প্ৰতিখন গাঁৱতে মই দেখিছোঁ যে, প্ৰতিখন গাঁৱৰ পৰা ইমান বৃহৎ সংখ্যক দেশবাসী, আৰু মোৰ বাবেতো সমগ্ৰ হিন্দুস্থানখনেই মোৰ পৰিয়াল, সেয়েহে আপোনালোক সকলো মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্য। মই আপোনালোক সকলোকে আৰু মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকলক লগ পোৱাৰ সুযোগ পাইছো। দূৰৰ পৰাই হ’লেও কিন্তু আপোনালোকৰ দৰ্শনে মোক শক্তি প্ৰদান কৰে। আপোনালোকে সময় উলিয়াইছে, আপোনালোক আহিছে। মই আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছোঁ।
আজি ‘বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা’ৰ ১৫টা দিন সম্পূৰ্ণ হৈছে। প্ৰাৰম্ভিক প্ৰস্তুতিত কেনেদৰে কৰিব লাগে আৰু কি কৰিব লাগে সেই বিষয়ে কিছু বিভ্ৰান্তি থাকিব পাৰে, কিন্তু যোৱা দুই-তিনি দিন ধৰি মোৰ ওচৰলৈ যি খবৰ আহিছে আৰু মই পৰ্দাত দেখিছোঁ, হাজাৰ হাজাৰ লোকক এজন এজনকৈ যাত্ৰাৰে সংযোজিত হোৱা দেখিবলৈ পাইছো। অৰ্থাৎ, এই ১৫টা দিনে মানুহে ‘বিকাশ ৰথ’ক যাত্ৰাপথত চলাই ৰাখিছিল আৰু আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে, বহুলোকে মোক কৈছে যে এতিয়াতো মানুহে ইয়াৰ নামেই সলনি কৰি পেলাইছে। চৰকাৰে যেতিয়া উলিয়াইছিল তেতিয়াতো ইয়াক বিকাশ ৰথ বুলি কোৱা হৈছিল; কিন্তু এতিয়া মানুহে ক'বলৈ আৰম্ভ কৰিছে যে এইখন ৰথ নহয়, এইখনতো ‘মোদীৰ গেৰাণ্টীৰ বাহন’হে। কথাটো শুনি মোৰ খবেই ভাল লাগিছে, আপোনালোকে ইমানেই ভৰসা কৰিছে যে আপোনালোকে ইয়াক ‘মোদীৰ গেৰাণ্টিযুক্ত বাহনে’ই কৰি পেলালে। গতিকে ময়ো আপোনালোকক ন-দি কওঁ যে আপোনালোকে ‘মোদীৰ গেৰাণ্টিযুক্ত বাহন’ বুলি কৈছে, মোদীয়ে সেই কাম সদায়ে সম্পূৰ্ণ কৰি আহিছে।
অলপ আগতে মই কিছু সংখ্যক হিতাধিকাৰীৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো। মই সুখী যে মোৰ দেশৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, যুৱক-যুৱতীসকল কিমানযে উৎসাহ আৰু উদ্দীপণাৰে পৰিপূৰ্ণ, তেওঁলোকৰযে কিমান আত্মবিশ্বাস আৰু সংকল্প আছে। আৰু আজি পৰ্যন্ত মোদীৰ গেৰাণ্টিযুক্ত এই বাহনখনে ১২ হাজাৰৰো অধিক পঞ্চায়তত উপস্থিত হৈছে। প্ৰায় ৩০ লাখ লোকে ইয়াৰ সুবিধা গ্ৰহণ কৰিছে, ইয়াৰ সৈতে সম্পৰ্কিত হৈছে, ইয়াৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰিছে, প্ৰশ্ন সুধিছে, তেওঁলোকৰ নাম পঞ্জীয়ন কৰিছে, তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজনীয় বস্তুসমূহৰ বাবে প্ৰপত্ৰ পূৰণ কৰিছে। আৰু আটাইতকৈ ডাঙৰ কথাটো হ'ল যে মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলে মোদীৰ গেৰাণ্টীযুক্ত গাড়ী কাষত আহি বৃহৎ সংখ্যাত উপস্থিত হৈছেহি। আৰু বলবীৰজীয়ে এতিয়া কোৱাৰ দৰে কিছুমান ঠাইত খেতিৰ কাম চলি আছে। ইয়াৰ পিচতো, মানুহে পথাৰৰ কাম এৰি প্ৰতিটো কাৰ্যসূচীতে যোগদান কৰাটো আক্ষৰিক অৰ্থতে উন্নয়ন সন্দৰ্ভত জনসাধাৰণৰ কিমান বিশ্বাস, উন্নয়নৰ গুৰুত্ব কি, এই কথা আজি দেশৰ প্ৰতিখন গাঁৱৰ মানুহে বুজিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে।
আৰু প্ৰতিখন ঠাইতে 'বিকাশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা'ত যোগদান কৰাৰ বাবে, কেৱল যোগদান কৰাই নহয়, তেওঁলোকে ইয়াক স্বাগতও জনাইছে, সুন্দৰ প্ৰস্তুতিও চলাইছে, গাঁৱৰ পৰা গাঁৱলৈ তথ্যৰো সৰবৰাহ কৰিছে, আৰু ৰাইজ উবুৰি খায় পৰিছেহি। দেশবাসীয়ে এই সমগ্ৰ অভিযানটোক এক গণ আন্দোলনৰ ৰূপ দান কৰি আগুৱাই লৈ গৈছে। ৰাইজে যিদৰে বিকশিত ভাৰতৰ ৰথসমূহক আদৰণি জনাইছে, যিদৰে ৰথৰ সৈতে তেওঁলোকে আগুৱাই গৈছে। আমাৰ চৰকাৰৰ বাবে কাম কৰি থকা মোৰ ‘কৰ্মযোগী সহকৰ্মী’সকলকো ৰাইজে ভগৱানৰ দৰে আদৰণি জনাইছে। যিদৰে যুৱক-যুৱতীসকল আৰু সমাজৰ সকলো শ্ৰেণীৰ লোকসকলে যিদৰে ‘বিকশিত ভাৰত যাত্ৰা’ত যোগদান কৰিছে, যি ঠাইৰে মই ভিডিঅ'বোৰ দেখিছোঁ, সেইবোৰ ইমানেই চিত্তাকৰ্ষক, ইমানেই অনুপ্ৰেৰণাদায়ক। আৰু মই সকলোৱে তেওঁলোকৰ গাঁওখনৰ কাহিনী সামাজিক মাধ্যমত ‘আপলোড’ কৰা দেখিবলৈ পাইছোঁ। আৰু মই বিচাৰো যে আপোনালোকে ইয়াক ‘নমো এপ’-ত ‘আপলোড’ কৰক, কাৰণ মই এই সকলোবোৰ কাৰ্যকলাপ দৈনিক ‘নমো এপ’ত চাই আছো। যেতিয়াই মই ভ্ৰমণ কৰোঁ, মই এইবোৰ নিৰন্তৰ চাই যাওঁ, কোনখন গাঁৱত, কোনখন ৰাজ্যত, ক'ত কেনেকৈ চলি আছে, তেওঁলোকে কেনেদৰে কৰি আছে আৰু যুৱক-যুৱতীসকল এক প্ৰকাৰে ‘বিকশিত ভাৰত’ৰ ৰাষ্ট্ৰদূত হৈ উঠিছে। তেওঁলোকৰ খুবেই উত্সাহ দেখিবলৈ পাইছো।
যুৱকসকলে নিৰন্তৰ এই সম্পৰ্কীয় ভিডিঅ' ‘আপলোড’ কৰি আছে, তেওঁলোকৰ কামৰ প্ৰচাৰ চলাই আছে। আৰু মইতো দেখিছো যে কিছুমান গাঁৱত এই ‘মোদীৰ গেৰাণ্টিযুক্ত বাহন’খন আহিব বুলিয়েই দুদিন ধৰি গাঁওখনত পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ এক ডাঙৰ অভিযান চলাইছে। কিয়নো, ‘মোদীৰ গেৰাণ্টিযুক্ত এই গাড়ীখন’যে আহি আছে! এইযে উৎসাহ, এইযে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতা, এয়া এক ডাঙৰ অনুপ্ৰেৰণা।
আৰু মই গান-বাজানা কৰা, নতুন পোছাক-পৰিচ্ছদ পিন্ধা মানুহ দেখিছোঁ, এওঁলোকেও গাঁৱত যেন দেৱালীহে আছে একেধৰণৰ পৰিৱেশৰে কাম কৰি আছে। আজি যিসকল ব্যক্তিয়ে 'বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা' প্ৰত্যক্ষ কৰি আছে, তেওঁলোকে কৈছে যে ভাৰত এতিয়া আৰু ৰৈ নাযায়, এতিয়াতো ভাৰতে আগবাঢ়িবলৈ লৈছে। এতিয়া ই কেৱল লক্ষ্য অতিক্ৰম কৰিহে আগবাঢ়িব। ভাৰত এতিয়া বন্ধ হৈ নপৰে, বা ভাৰত কেতিয়াও ভাগৰিও নপৰে। এতিয়া ১৪০ কোটি দেশবাসীয়ে এখন উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে। আৰু যেতিয়া দেশবাসীয়ে এটা সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰে তেতিয়া এইখন দেশে বিকশিত হৈহে এৰে। মই অলপতে দেশবাসীক দেৱালীৰ সময়ত ‘ভোকেল ফৰ লোকেল’ৰ বাবে, স্থানীয় বস্তু কিনাৰ বাবে এটা অভিযান চলোৱা দেখিছিলো। চাওকচোন, লাখ কোটি টকাৰ বয়-বস্তু কিনিছিল। ভাৱকচোন।
মোৰ পৰিয়ালবৰ্গ,
দেশৰ প্ৰতিটো কোণত ‘বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা’ক লৈ ইমান উৎসাহ অনায়সে হোৱা নাই। ইয়াৰ কাৰণ হৈছে যে যোৱা দহোটা বছৰত তেওঁলোকে মোদীক দেখিছে, তেওঁলোকে মোদীৰ কাম-কাজ প্ৰত্যক্ষ কৰিছে, আৰু ইয়াৰ কাৰণ হৈছে ভাৰত চৰকাৰৰ ওপৰত গঢ়ি উঠা অপৰিসীম বিশ্বাস। ভাৰত চৰকাৰৰ প্ৰয়াসত বিশ্বাস। দেশৰ মানুহেও সেই সময়ছোৱা দেখিছে, যেতিয়া পূৰ্বৰ চৰকাৰবোৰে নিজকে জনসাধাৰণৰ ‘মাই-বাপ’ বুলি গণ্য কৰিছিল। আৰু ইয়াৰ বাবে, স্বাধীনতাৰ কেবা দশকধৰি দেশৰ এক বৃহৎ জনসংখ্যা মৌলিক সা-সুবিধাৰ পৰা বঞ্চিত হৈ আছিল। যেতিয়ালৈকে এজন মধ্যস্থতাকাৰী পোৱা নাযায়, কাৰ্যালয়টো পৰ্যন্ত উপস্থিত হ'বগৈ নোৱাৰিছিল, যদিহে মধ্যস্থতাকাৰীজনৰ জেপত কিবা এটা ভৰাই দিয়া নহয়, তেতিয়ালৈকে আনকি এখন কাগজো উপলব্ধ নহয়। না ঘৰ পালে, না শৌচালয় পালে, না বিদ্যুৎ সংযোগ, গেছ সংযোগ, বীমা, পেঞ্চন, না বেংক একাউণ্ট খোলা হ’ল, দেশৰ অৱস্থা এনেকুৱাই আছিল। আজি আপোনালোকে জানি দুখ পাব যে ভাৰতৰ জনসংখ্যাৰ আধাতকৈয়ো অধিক লোক চৰকাৰৰ পৰা হতাশ হৈছিল, বেংকৰ একাউণ্ট পৰ্যন্ত খোলা হোৱা নাছিল। তেওঁলোকৰ আশাবোৰ নাইকিয়া হৈ গৈছিল। যিসকলে সাহস গোটাই, কিছুসংখ্যকে কাৰোবাৰ সহায় লৈ কেনেবাকৈ স্থানীয় চৰকাৰী কাৰ্যালয়ত উপস্থিত হৈছিলগৈ, আৰু কিছু ‘আৰতি-প্ৰসাদ’ৰো দিহা কৰিছিল, তাৰ পিছতো তেওলোকে উৎকোচ দিয়াৰ পিছতহে তেওঁলোকৰ কোনো কাম হৈছিলগৈ। তেওঁলোকে সৰু সৰু বস্তুৰ বাবেও ডাঙৰ উৎকোচ দিব লগা হৈছিল।
আৰু চৰকাৰবোৰেও প্ৰতিটো কামতে নিজৰ ৰাজনীতিৰ বাবে সুৰুঙা বিচাৰি ফুৰিছিল। নিৰ্বাচনৰ কথা ভাবিছিল, ভোট বেংকৰহে খেল খেলিছিল। গাঁৱলৈ গলেও, তেনে গাঁৱলৈহে গৈছিল, যত ভোট পোৱাৰ সম্ভাৱনা আছিল। কোনো এলেকালৈ যায় যদি, সেই এলেকালৈহে গৈছিল যিবোৰ এলেকাৰ মানুহে ভোট দিয়ে, আনবোৰ এলেকা এৰি থৈ যায়। এনে ধৰণৰ প্ৰকৃতি, এনে বৈষম্য, এনে অন্যায়, এনেধৰণৰ স্বভাৱেই গঢ়ি উঠিছিল। ভোট পোৱা যেন লগা অঞ্চলটোৰ প্ৰতি সামান্য মনোযোগ দিয়া হৈছিল। আৰু সেইকাৰণেই এনে মাতৃ-পিতৃ চৰকাৰৰ ঘোষণাৰ প্ৰতি দেশবাসীয়ে সামান্য বিশ্বাসেই কৰিছিল।
হতাশাৰ এই অৱস্থাটো আমাৰ চৰকাৰে সলনি কৰিছে। আজি দেশত থকা চৰকাৰখন হৈছে এনে এখন চৰকাৰ যি জনসাধাৰণক ‘জনাৰ্দ্দন’ বুলি গণ্য কৰে, ঈশ্বৰৰ ৰূপ বুলি গণ্য কৰে, আৰু আমি ক্ষমতাৰ চেতনাৰে কাম নকৰোঁ, বৰঞ্চ সেৱাৰ মনোভাৱৰেহে কাম কৰা মানুহ আমি। আৰু আজিও আপোনালোকৰ সৈতে এই সেৱা ভাৱেৰেই গাঁৱে গাঁৱে যাবলৈ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছো। আজি দেশখনে আগৰ অপশাসনৰ পৰাকাষ্ঠাক পিচতে এৰি ‘সুশাসন’, আৰু ‘সুশাসন’ৰ অৰ্থ হৈছে এশ শতাংশ লাভ আৰু সংপৃক্ততা। কোনো যাতে পিচ পৰি নাথাকে, যাৰেই অধিকাৰ আছে তেঁৱেই প্ৰাপ্য লাভ কৰিব পাৰে।
চৰকাৰে নাগৰিকসকলৰ প্ৰয়োজনীয়তা চিনাক্ত কৰা উচিত আৰু তেওঁলোকক তেওঁলোকৰ অধিকাৰ দিয়া উচিত। আৰু এয়া হৈছে প্ৰাকৃতিক ন্যায়, আৰু এয়া হৈছে প্ৰকৃত সামাজিক ন্যায়। আমাৰ চৰকাৰৰ এই দৃষ্টিভংগীৰ বাবে, কোটি কোটি দেশবাসী, যি আগতে অৱহেলাৰ অনুভূতিৰে ভৰি পৰিছিল, তেওঁলোকে নিজকে অৱহেলিত বুলি বিবেচনা কৰিছিল, কোনে সুধিব, কোনে শুনিব, কাক লগ পাব, এই যে মানসিকতা আছিল, সেই মানসিকতাৰ অ্ন্ত হৈছে। কেৱল এয়াই নহয়, এতিয়া তেওঁলোকে অনুভৱ কৰে যে এইখন দেশত মোৰো অধিকাৰ আছে, ময়ো ইয়াৰ অধিকাৰী। আৰু মোৰ অধিকাৰ কাঢ়ি লোৱা উচিত নহয়, মোৰ অধিকাৰ বন্ধ হোৱা উচিত নহয়, মোৰ অধিকাৰ মই পাব লাগে, আৰু তেওঁ য'ত আছে তাৰ পৰা আগবাঢ়িব বিচাৰে। অলপ আগতে যে মই পূৰ্ণাৰ সৈতে কথা পাতিছিলো, তেওঁ কৈছিল যে মই মোৰ পুত্ৰক এজন অভিযন্তা কৰিব বিচাৰো। এইযে আকাংক্ষা, সেই আকাংক্ষাই মোৰ দেশক বিকশিত কৰি তুলিব। কিন্তু আকাংক্ষবোৰ তেতিয়াহে সফল হ’ব যেতিয়া আমি দহ বছৰত লাভ কৰা সফলতাৰ কথা শুনিম।
আৰু মোদীৰ গেৰাণ্টীযুক্ত এই বাহনখনযে আপোনালোকৰ ঠাইলৈ আহিছে, এই কথাই আপোনালোকক সেই কথাই কয় যে, চাওক, আমি এই পৰ্যন্ত কৰিছো। ইমান এখন ডাঙৰ দেশ, এতিয়া হয়তো গাওঁবোৰত দুই-চাৰিজন লোক থাকিও যাব পাৰে। আৰু মোদী আহিছে সেইসকল লোকক বিচাৰি উলিয়াবলৈ। যাতে অহা পাঁচোটা বছৰত সেই কামো সম্পূৰ্ণ কৰিব পাৰো। সেয়েহে, আজি দেশৰ যিকোনো ঠাইলৈ যোৱাৰ সময়ত নিশ্চিত ভাৱে এটা কথা শুনা যায়, আৰু মই বিশ্বাস কৰোঁ যে এয়া হৈছে দেশবাসীৰ হৃদয়ৰ কণ্ঠস্বৰ, তেওঁলোকে হৃদয়ৰ পৰা কৈছে, তেওঁলোকে অভিজ্ঞতাৰ আধাৰত কৈছে যে য'ত আনৰ আশা শেষ হয়, মোদীৰ গেৰাণ্টী তাৰে পৰাই আৰম্ভ হয়! আৰু সেইকাৰণেই ‘মোদীৰ গেৰাণ্টীযুক্ত গাড়ী’খনে বিপুল সমাদৰ লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
বিকশিত ভাৰতৰ সংকল্প কেৱল মোদীৰ নহয়, বা কেৱল কোনো চৰকাৰৰে নহয়। এয়া হৈছে সকলোকে লগত লৈ যোৱা, সকলোৰে সপোনবোৰ বাস্তৱ কৰাৰ সংকল্প। ই আপোনালোকৰ সংকল্পসমূহকো পূৰণ কৰিব বিচাৰে। আপোনালোকৰ এই ইচ্ছাও যাতে পূৰ্ণ হয়, এনে এক পৰিৱেশকে গঢ়িব বিচাৰিছো। ‘বিকাশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা’ই চৰকাৰৰ আঁচনি আৰু সুবিধাসমূহ সেই সকল লোকৰ ওচৰলৈ লৈ গৈছে যিসকল এতিয়ালৈকে এই সা-সুবিধাসমূহৰ পৰা বাদ পৰি আছে, তেওঁলোকে আনকি এই বিষয়ে নাজানেও। জানে যদিও, এইসমূহ সা-সুবিধানো কেনেকৈ পাব পাৰি, সেই কথা নাজানে। আজি, মই বিভিন্ন স্থানৰ পৰা ‘নমো এপ’ত মানুহে প্ৰেৰণ কৰা ছবিবোৰো দেখিছোঁ। ক’ৰবাত ‘ড্ৰোন’ প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে, ক’ৰবাত স্বাস্থ্য পৰীক্ষা কৰা হৈছে। জনজাতীয় অঞ্চলত ‘চিকল চেল’ ৰক্তহীনতাৰ পৰীক্ষা কৰা হৈছে। যিবোৰ পঞ্চায়তত গৈ এই যাত্ৰা উপস্থিত হৈছেগৈ তেওঁলোকেতো দেৱালীয়েই উদযাপন কৰিছে। আৰু, সেইসমূহৰ মাজত এনে বহু পঞ্চায়ত আছে য'ত পৰিপূৰ্ণতা লাভ কৰা হৈছে, কোনো বৈষম্য নোহোৱাকৈ সকলোৱে এই সা-সুবিধাসমূহ লাভ কৰিছে। য'ত হিতাধিকাৰীসকল বাদ পৰিছে, তেওঁলোককো এতিয়া তথ্য প্ৰদান কৰা হৈছে আৰু পিছত তেওঁলোকেও আঁচনিখনৰ সুবিধা লাভ কৰিব।
তেওঁলোকক ‘উজ্জ্বলা’ আৰু ‘আয়ুষ্মান কাৰ্ড’ৰ দৰে বহুতো আঁচনিৰ সৈতে তত্কালীনভাবে সংযুক্ত কৰা হৈছে। উদাহৰণ স্বৰূপে, প্ৰথম পৰ্যায়ত, ৪০ হাজাৰৰো অধিক ভগ্নী আৰু কন্যাক ‘উজ্জ্বলা’ৰ গেছ সংযোগ দিয়া হৈছে। যাত্ৰাৰ সময়ত বহু সংখ্যক ‘মোৰ ভাৰত স্বেচ্ছাসেৱক’ৰ নামো পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে। আপোনালোকে জানে যে কেইদিনমান আগতে আমি দেশ জুৰি যুৱক-যুৱতীসকলৰ এটা সংগঠন গঢ় দিছো আৰু চৰকাৰৰ তৰফৰ পৰা আৰম্ভ কৰিছো। মই অনুৰোধ জনাইছো যে প্ৰতিখন পঞ্চায়তৰ অধিক সংখ্যক যুৱক-যুৱতীয়ে এই ‘এমওৱাই ভাৰত অভিযান’ত নিশ্চিতভাবে যোগদান কৰিব। ইয়াত আপোনালোকৰ তথ্য দিয়ক আৰু মই মাজে মাজে আপোনালোকৰ সৈতে কথা পাতি থাকিম। আৰু আপোনালোকৰ শক্তি যাতে বিকশিত ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ শক্তি হৈ উঠে তাৰ বাবে আমি একেলগে মিলি কাম কৰিম।
মোৰ পৰিয়ালবৰ্গ,
আপোনালোকৰ চাগৈ মনত আছে যে এই যাত্ৰা ১৫ নৱেম্বৰত ‘ভগৱান’ বিৰচা মুণ্ডাৰ জন্ম জয়ন্তীত আৰম্ভ হৈছিল। সেইদিনা ‘জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস’ আছিল আৰু মই ঝাৰখণ্ডৰ দূৰৱৰ্তী অৰণ্যৰ এখন সৰু ঠাইৰ পৰা এই কামটো আৰম্ভ কৰিছিলো, অন্যথা মই ইয়াত এটা ডাঙৰ অট্টালিকাত বা ‘ভাৰত মণ্ডপম’ৰ ‘যশোভূমী’ত এই কামটো কৰিব পাৰিলোহেঁতেন, কিন্তু মই সেইটো কৰা নাছিলোঁ। নিৰ্বাচনী ক্ষেত্ৰ এৰি মই ঝাৰখণ্ডৰ খুণ্টিলৈ গৈছিলো, জনজাতীয় লোকসকলৰ মাজলৈ গৈছিলো, আৰু এই কামটো আগুৱাই নিছিলো।
আৰু যিদিনা ‘যাত্ৰা’ আৰম্ভ হৈছিল, মই আৰু এটা কথা কৈছিলো। মই কৈছিলো যে এখন ‘বিকশিত ভাৰত’ৰ সংকল্প চাৰিটা ‘অমৃত স্তম্ভ’ৰ ওপৰত দৃঢ়ভাৱে নিৰ্ভৰশীল। এই ‘অমৃত স্তম্ভ’কেইটানো কি, আমি এইটোতেই গুৰুত্ব দিব লাগিব। ইয়াৰ এটা ‘অমৃত স্তম্ভ’ হৈছে – আমাৰ নাৰী শক্তি, দ্বিতীয় ‘অমৃত স্তম্ভ’টো হৈছে আমাৰ যুৱ শক্তি, তৃতীয় ‘অমৃত স্তম্ভ’টো হৈছে আমাৰ কৃষক ভাই-ভনী, চতুৰ্থ ‘অমৃত স্তম্ভ’টো হৈছে আমাৰ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালসমূহ। মোৰ বাবে, এয়া হৈছে দেশৰ চাৰিটা সৰ্ববৃহৎ জাতি। মোৰ বাবে আটাইতকৈ ডাঙৰ জাতিটো হৈছে দৰিদ্ৰ। মোৰ বাবে, আটাইতকৈ ডাঙৰ জাতিটো হৈছে যুৱক-যুৱতীসকল। মোৰ বাবে আটাইতকৈ ডাঙৰ জাতিটো হৈছে মহিলা, মোৰ বাবে আটাইতকৈ ডাঙৰ জাতিটো হৈছে কৃষকসকল। কেৱল এই চাৰিটা জাতিৰ উন্নতিয়েহে ভাৰতক বিকশিত কৰিব। আৰু যদি এই চাৰিটাৰ হৈ যায়, তেন্তে ইয়াৰ অৰ্থ সকলোৰে হৈ যাব।
মই এই দেশৰ যিকোনো দৰিদ্ৰ ব্যক্তিৰে জীৱনধাৰণৰ মান উন্নত কৰিব লাগিব, লাগিলে তেওঁ জন্মসূত্ৰে যিয়েই নহওঁক, তেওঁক দাৰিদ্ৰৰ পৰা উলিয়াই আনিব লাগিব। মই এই দেশৰ যিকোনো যুৱক-যুৱতীৰ বাবে, তেওঁলোকৰ জাতি নিৰ্বিশেষে, নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব লাগিব। মই এই দেশৰ যিকোনো মহিলাক তেওঁৰ জাতি নিৰ্বিশেষে, সৱল কৰিব লাগিব, জীৱনৰ পৰা সংকটৰ পৰিমাণ হ্ৰাস কৰিব লাগিব। তেওঁলোকৰ মৰহা সপোনবোৰক উৰাৰ বাবে দুখন পাখী দিব লাগিব, সংকল্পৰে পৰিপূৰ্ণ কৰিব লাগিব আৰু সিদ্ধি লাভ পৰ্যন্ত মই তেওঁলোকৰ লগত থাকি তেওঁলোকৰ সপোনবোৰ পূৰণ কৰিব বিচাৰো। এই দেশৰ যিকোনো কৃষকৰে, তেওঁৰ জাতি নিৰ্বিশেষে, মই উপাৰ্জন বৃদ্ধি কৰিব লাগিব, মই তেওঁৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধি কৰিব লাগিব। মই তেওঁলোকৰ কৃষিৰ আধুনিকীকৰণৰ দিহা কৰিব লাগিব। মই তেওঁলোকৰ খেতিত উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ মূল্য বৃদ্ধি কৰিব লাগিব। দৰিদ্ৰ, যুৱ-প্ৰজন্ম, মহিলা আৰু কৃষক- মই এই চাৰিটা জাতিৰ অসুবিধাবোৰ নোহোৱা কৰালৈকে বিশ্ৰাম ল'বলৈ নাযাওঁ। মাত্ৰ মোক আশীৰ্বাদ কৰক যাতে মই ইমান শক্তিৰে কাম কৰোঁ, এই চাৰিটা জাতিক সকলো সমস্যাৰ পৰা মুক্ত কৰিব পাৰোঁ। আৰু যেতিয়া এই চাৰিটা জাতি শক্তিশালী হ'ব তেতিয়া স্বাভাৱিকতেই দেশৰ প্ৰতিটো জাতিক শক্তিশালী কৰা হ'ব। যেতিয়া তেওঁলোকক সামৰ্থ্য প্ৰদান কৰা হ'ব, সমগ্ৰ দেশকে শক্তিশালী কৰা হ'ব।
বন্ধুসকল,
এই চিন্তাধাৰাকে অনুসৰণ কৰি আজি ‘বিকাশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা’ৰ সময়ত, অৰ্থাৎ যেতিয়া মোদীয়ে নিশ্চিত কৰা এই বাহনখন আহিছে, দেশখনে দুটা ডাঙৰ কাৰ্যসূচী কৰিছে। এটা কাম হ'ল কৃষিৰ আধুনিকীকৰণ, ইয়াক বৈজ্ঞানিক কৰা আৰু মহিলা শক্তি আৰু প্ৰযুক্তিৰ সহায়ত সৱলীকৰণৰ দিহা কৰা আৰু দ্বিতীয়টো হ'ল এই দেশৰ প্ৰতিগৰাকী নাগৰিকৰ কাম, তেওঁ দৰিদ্ৰই হওক বা নিম্ন মধ্যবিত্তই হওক, তেওঁ মধ্যবিত্তই হওক বা ধনীয়েই হওক। প্ৰতিগৰাকী দৰিদ্ৰই সস্তা দৰত ঔষধ পাব লাগে আৰু তেওঁ যাতে ৰুগীয়া জীৱন অতিবাহিত কৰিব নালাগে, এইটো এটা বৃহৎ সেৱাৰ কাম, এক দাতব্য কামো ইয়াৰ সৈতে সম্পৰ্কিত হৈ আছে।
মই লালকিল্লাৰ পৰা দেশৰ গ্ৰাম্যাঞ্চলৰ ভগ্নীসকলক ‘ড্ৰোন দিদি’ কৰি তোলাৰ কথা ঘোষণা কৰিছিলো। আৰু মই দেখিছিলো যে ইমান কম সময়ৰ ভিতৰতে, এই ভগ্নী আৰু গাঁৱৰ ভগ্নীসকলে দশম শ্ৰেণী উত্তীৰ্ণ হৈছে, কিছুমানে একাদশ শ্ৰেণী উত্তীৰ্ণ হৈছে, কিছুমানে দ্বাদশ শ্ৰেণী উত্তীৰ্ণ হৈছে আৰু হাজাৰ হাজাৰ ভগ্নীয়ে ‘ড্ৰোন’ চলাবলৈ শিকিছে। ইয়াক খেতিৰ ক্ষেত্ৰত কেনেদৰে ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে, ঔষধ কেনেদৰে ‘স্প্ৰে’ কৰিব লাগে, সাৰ কেনেদৰে ছটিয়াব লাগে শিকিলে। গতিকে, এইযে ‘ড্ৰোন দিদি’সকল, তেওঁলোকক প্ৰণাম কৰিবলৈ মন যায়, তেওঁলোকেযে ইমান সোনকালে শিকিব পাৰিছে। আৰু মোৰ বাবেতো এয়া হৈছে ‘ড্ৰোন দিদি’সকলক অভিবাদন জনোৱাৰ এক কাৰ্যসূচী আৰু সেয়েহে মই এই কাৰ্যসূচীৰ নাম ‘নমো ড্ৰোন দিদি’, ‘নমো ড্ৰোন দিদি’ ৰাখিছো। এয়াতো আমাৰ ‘নমো ড্ৰোন দিদি’, যাৰ আজি শুভাৰম্ভ কৰা হৈছে। যাতে প্ৰতিখন গাঁৱতে ‘ড্ৰোন দিদি’সকলক অভিবাদন জনোৱাৰ পৰম্পৰা স্থাপিত হয়, এনে এক পৰিৱেশ মই সৃষ্টি কৰিব লাগিব। সেয়েহে, আঁচনিখনৰ নামটো– ‘নমো ড্ৰোন দিদি’ বুলি ৰখাৰ বাবে কিছুমান লোকে মোক পৰামৰ্শ দিছে। যদি গাঁওখনে ‘নমো ড্ৰোন দিদি’ বুলি কয়, তেন্তে আমাৰ প্ৰতিগৰাকী ভগ্নীৰ মান-সন্মান বৃদ্ধি পাব।
আগন্তুক সময়ত ১৫ হাজাৰ ‘আত্ম-সহায়ক গোট’ক এই ‘নমো ড্ৰোন দিদি’ কাৰ্যসূচীৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হ'ব। তেওঁলোকক ‘ড্ৰোন’ দিয়া হ'ব, আৰু গাঁওসমূহত ‘দিদি’সকল সকলোৰে প্ৰণামৰ অধিকাৰী হ'ব আৰু আমাৰ ‘নমো ড্ৰোন দিদি’ আগবাঢ়ি যাব। আমাৰ ভগ্নীসকলক ‘ড্ৰোন পাইলট’ হিচাপে প্ৰশিক্ষণ দিয়া হ'ব। ‘আত্ম-সহায়ক গোট’ৰ জৰিয়তে ভগ্নীসকলক আত্মনিৰ্ভৰশীল কৰাৰ অভিযানটোও ‘ড্ৰোন আঁচনি’ৰ দ্বাৰা শক্তিশালী কৰা হ'ব। ই ভগ্নী আৰু কন্যাসকলক উপাৰ্জনৰ এক অতিৰিক্ত উপায় প্ৰদান কৰিব। আৰু মোৰ সপোন হৈছে দুই কোটি ‘দিদি’ক ‘লাখপতি’ কৰি তোলা। গাঁৱত বাস কৰা আৰু মহিলা ‘আত্ম-সহায়ক গোট’সমূহত কাম কৰা দুই কোটি ‘দিদি’ক ‘লাখপতি’ কৰি তুলিব লাগিব। চাওক, মোদীয়ে সৰু কথা নাভাবেই আৰু তেওঁ যি ভাবে সেয়া পূৰণ কৰিবলৈ সংকল্প গ্ৰহণ কৰি ওলাই যায়। আৰু মই দৃঢ়ভাৱে বিশ্বাস কৰোঁ যে ইয়াৰ দ্বাৰা দেশৰ কৃষকসকলে অতি কম মূল্যত ‘ড্ৰোন’ৰ দৰে আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ সুবিধা লাভ কৰিব। ই তেওঁলোকৰ স্বাস্থ্যৰ বাবেও লাভান্বিত হ'ব, ই সময় ৰাহি কৰিব, ঔষধ আৰু সাৰৰো সঞ্চয় কৰা হ'ব, যি অপচয় হয় সেয়াও নহ'ব।
বন্ধুসকল,
আজি দেশৰ ১০,০০০ সংখ্যক ‘জন ঔষধী কেন্দ্ৰ’টোও উদ্বোধন কৰা হৈছে, আৰু মই সুখী যে মই ‘বাবাৰ ভূমি’ৰ পৰাই ১০,০০০ কেন্দ্ৰৰ লোকসকলৰ সৈতে কথা পাতিবলৈ সুযোগ পাইছো। এতিয়া এই কামটো আজিৰ পৰা আগবাঢ়িব যাব। সমগ্ৰ দেশজুৰি বিয়পি থকা এই জনৌষধী কেন্দ্ৰসমূহে সকলোকে, সেয়া লাগিলে দৰিদ্ৰই হওক বা মধ্যবিত্তই হওক, সুলভ ঔষধ প্ৰদান কৰাৰ বাবে ডাঙৰ কেন্দ্ৰ হৈ উঠিছে। আৰু দেশবাসীয়েতো চেনেহৰে এইসমূহক, মই দেখিছোঁ, গাওঁবাসীয়ে এই নাম-চাম একো মনত নাৰাখে। তেওঁলোকে দোকানীসকলক কয়, এয়াতো ‘মোদীৰ ঔষধৰ দোকান’। তেওঁলোক ‘মোদীৰ ঔষধৰ দোকান’লৈ যাব। আপোনালোকে যি নামেই দিব বিচাৰে দিয়ক, পিচে, মোৰ ইচ্ছা এই যে আপোনালোক ধন ৰাহি হ’ব লাগে, অৰ্থাৎ, আপোনালোক ৰোগৰ পৰাও বাচিব লাগে আৰু আপোনালোকৰ জেপৰ ধনো বাচিব লাগে, মই দুয়োটা কামেই কৰিব লাগিব। আপোনালোকক ৰোগৰ পৰা ৰক্ষা কৰা আৰু আপোনালোকৰ জেপৰ ধনো বচোৱা, ইয়াৰ অৰ্থই হৈছে ‘মোদীৰ ঔষধৰ দোকান’।
এই ‘জনৌষধী কেন্দ্ৰ’সমূহত প্ৰায় ২০০০ প্ৰকাৰৰ ঔষধ ৮০ৰ পৰা ৯০শতাংশলৈকে ৰেহাই দৰত উপলব্ধ হয়। এতিয়া মোক কওঁকচোন, যদি আপোনালোকে ১০, ১৫, ২০ পইচাত এক টকা দামৰ কিবা এটা বস্তু পায়, তেন্তে কিমান লাভ হ'ব? আৰু যি ধন বাচিব সেয়া আপোনালোকৰ সন্তানৰ কামত আহিব। ১৫ আগষ্টতে মই সমগ্ৰ দেশতে ২৫,০০০ ‘জন ঔষধী কেন্দ্ৰ’, যাক মানুহে ‘মোদীৰ ঔষধৰ দোকান’ বুলি কয়, খোলাৰ সিদ্ধান্ত ঘোষণা কৰিছিলো। ইয়াৰ সংখ্যা ২৫ হাজাৰ হ'বগৈ লাগিব। এতিয়া আৰু অধিক দ্ৰুত গতিৰে এই দিশত কাম আৰম্ভ হৈছে। এই দুটা আঁচনিৰ বাবে মই সমগ্ৰ দেশক, বিশেষকৈ মোৰ মাতৃ-ভগ্নী, কৃষক, পৰিয়ালবৰ্গ আৰু সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো।
মই আপোনালোকক জনাবলৈ পাই আনন্দিত হৈছো যে ‘গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনা’, আপোনালোকে জানেই ক’ভিডৰ সময়ত আৰম্ভ কৰা হৈছিল, আৰু দৰিদ্ৰলোকসকলে তেওঁলোকৰ ভাতৰ কাঁহী, তেওঁলোকৰ জুহাল, তেওঁলোকৰ চিন্তা, দুখীয়াৰ ঘৰৰ জুহালৰ জুই যাতে নুমুৱাব লগা নহয়, দুখীয়াৰ লৰা-ছোৱালী যাতে ভোকত শুবলগীয়া নহয়। ইমান ডাঙৰ ক’ভিড মহামাৰী আহিছিল, আমি সেৱাৰ কাম আৰম্ভ কৰিছিলো। আৰু তাৰ বাবে মই পৰিয়ালবোৰৰ যথেষ্ট ধন ৰাহি হোৱা দেখিছোঁ। ভাল কাম খৰচ কৰা হৈছে। ইয়াৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত, আমাৰ কেবিনেটে কালি সিদ্ধান্ত লৈছে যে এতিয়া এই ‘বিনামূলীয়া ৰেচন আঁচনি’খন আগন্তুক ৫ বছৰৰ বাবে সম্প্ৰসাৰিত কৰা হ'ব। যাতে আগন্তুক ৫টা বছৰৰ বাবে আপোনালোকে খাদ্যৰ বাবে খৰচ কৰিবলগীয়া নহয় আৰু আপোনালোকৰ যি ধন বাচিব, সেয়া ধন ‘জন ধন একাউণ্ট’ত জমা কৰি থ’ব। আৰু ইয়াৰ পৰা আপোনালোকৰ সন্তানৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে খৰছ কৰিব। পৰিকল্পনা কৰক, ধনৰ অপচয় হ’ব নালাগে। মোদীয়ে বিনামূলীয়াকৈ পঠিয়ায়, কিন্তু এই কাৰণেই পঠিয়াই যাতে আপোনালোকৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধি হয়। ৮০ কোটিতকৈয়ো অধিক দেশবাসীয়ে এতিয়া ৫ বছৰৰ বাবে বিনামূলীয়া ৰেচন লাভ কৰি থাকিব। দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ সঞ্চয়ে সেই ধন তেওঁলোকৰ সন্তানৰ উন্নত যত্নত ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব। আৰু এয়াও হৈছে ‘মোদীৰ গেৰাণ্টী’, যিটো আমি পূৰণ কৰিছো। সেয়েহে মই কওঁ, ‘মোদীৰ গেৰাণ্টী’ৰ অৰ্থ হৈছে ‘পূৰণৰ গেৰাণ্টী’।
বন্ধুসকল,
এই সমগ্ৰ অভিযানত সমগ্ৰ চৰকাৰী যন্ত্ৰ, চৰকাৰী কৰ্মচাৰীৰ এক ডাঙৰ ভূমিকা আছে। মোৰ মনত আছে, কেইবছৰমান আগতে গ্ৰাম স্বৰাজ অভিযানৰ দৰে এনে ধৰণৰ এক সফল প্ৰচেষ্টা কৰা হৈছিল। আমি দেশৰ প্ৰায় ৬০ হাজাৰ গাঁও সামৰি লবলৈ দুটা পৰ্যায়ত সেই অভিযান আৰম্ভ কৰিছিলো। চৰকাৰে ইয়াৰ সাতখন আঁচনি লৈ গাঁৱে গাঁৱে গৈছিল আৰু হিতাধিকাৰীসকলৰ কাষ পাইছিলগৈ। ইয়াত ‘উচ্চাকাংক্ষী’ জিলাৰ হাজাৰ হাজাৰ গাঁৱো অন্তৰ্ভুক্ত আছিল। এতিয়া চৰকাৰে এই সফলতাক ‘’বিকাশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা’ৰ আধাৰ কৰি লৈছে। এই অভিযানৰ সৈতে জড়িত চৰকাৰৰ সকলো প্ৰতিনিধিয়ে দেশৰ সেৱা আৰু সমাজ সেৱাৰ এক মহান কাম কৰি আছে। আমি সম্পূৰ্ণ সততাৰে দৃঢ় হৈ প্ৰতিখন গাঁৱত উপস্থিত হওকগৈ। সকলোৰে প্ৰচেষ্টাৰে ‘বিকাশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা’ সম্পূৰ্ণ হ'ব। আৰু মই নিশ্চিত যে যেতিয়া আমি বিকশিত ভাৰতৰ কথা কওঁ, অনাগত বছৰবোৰত মোৰ গাওঁখনৰ কিমান পৰিৱৰ্তন হ'ব, সেয়াও আপোনালোকে নিৰ্ণয় কৰিব লাগিব। আমাৰ গাঁৱত ইমান প্ৰগতি হ'ব লাগিব, নিৰ্ণয় কৰিব লাগিব। আমি সকলোৱে একেলগে মিলি কৰিলে হিন্দুস্থান বিকশিত হবই, আমাৰ দেশৰ মান বিশ্বত বহুত উচ্চ হ'ব। আকৌ এবাৰ মই আপোনালোক সকলোকে লগ পোৱাৰ সুযোগ পাইছো, যদি মাজতে কেতিয়াবা সুযোগ পাওঁ মই আপোনালোকৰ সৈতে পুনৰ সংযুক্ত হ’বলৈ চেষ্টা কৰিম।
আপোনালোক সকলোকে মোৰ বহুত বহুত শুভকামনা জনাইছোঁ। বহুত বহুত ধন্যবাদ!