Prime Minister's Office
English rendering of PM's address during his interaction with beneficiaries of Viksit Bharat Sankalp Yatra
30 NOV 2023 4:40PM by PIB Delhi
Hon’ble Governors from various states, all Chief Ministers, ministers from central and state governments, Members of Parliament, and legislators, along with all my dear brothers, sisters, mothers, my farmer brothers and sisters from villages, and most importantly, my young friends who have joined this program.
Today, I can see a large number of people from every village, lakhs of citizens. And for me, the entire nation is my family, so all of you are my family members. Today, I have got the opportunity to see all my family members. Although from a distance, your presence gives me strength. I welcome all of you for taking your time off to attend this program.
Today, the Viksit Bharat Sankalp Yatra (Resolve for Developed Bharat Journey) is completing 15 days. Perhaps there were some difficulties initially with how to start this yatra, what kind of preparations to make, but in the last two or three days, the news that I have been receiving and watching on the screen, thousands of people are joining the journey. That is, as the ‘Vikas Rath’ (development chariot) progressed in these 15 days alone, I have been told that people have changed its name. When the government launched it, it was called the ‘Vikas Rath’, but now people are saying it is not a ‘rath’, but vehicle of Modi's guarantee . I felt very good hearing this; you have so much confidence that you have turned it into Modi's guarantee vehicle. So, I also tell you that what you have called Modi's guaranteed vehicle, Modi always fulfils that commitment.
And a little while ago, I had the opportunity to talk to many beneficiaries. I was happy to see how enthusiastic and energetic the mothers and sisters of my country are, how confident and full of determination they are and how much resolve they have. And so far, this Modi's guaranteed vehicle has reached more than 12,000 Panchayats. Nearly 30 lakh people have benefited from it, joined it, had discussions, asked questions, listed their names, filled out forms for things they need. And importantly, mothers and sisters are reaching Modi's guaranteed vehicle in large numbers. As Balveer ji mentioned, people at many places who were engaged in farming came out to attend every program leaving their work behind. It shows how much confidence people have in development. Today, people from even villages have started realizing the importance of development.
They are not only joining this ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’, but people are very excited, welcoming it, making excellent preparations and providing information to every village. Citizens have turned this entire campaign as a mass movement. The way people are welcoming the ‘Viksit Bharat Raths’, the way they are moving with these chariots is unprecedented. My colleagues who work for the government, my working brothers and sisters, are also being welcomed like gods. The way youth and people from every section of society are joining the ‘Viksit Bharat Yatra’, and I have seen videos from different places, they are so inspiring. And I see everyone uploading the story of their village on social media. And I would like you to upload it on the NaMo App because I see all these activities on the NaMo App daily. Whenever I am visiting the country, I continuously watch it how which village and which state is doing, and the youth have become ambassadors for ‘Viksit Bharat’ in a way. Their enthusiasm is fantastic.
Young people are consistently uploading videos, spreading the word about their work. I've seen that people in some villages initiated a massive cleanliness campaign two days before Modi's guaranteed vehicle was about to arrive. Why did they do it? Because Modi's guaranteed vehicle was coming. This enthusiasm and this commitment is a tremendous inspiration.
And I've seen people playing instruments, dressing up in new attire, just like Diwali in the village. People are working in the same spirit. Anyone witnessing the ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’ is saying that now Bharat is not going to stop; Bharat is on the move. Bharat has to surpass its goals. Bharat is neither going to stop nor get tired. Now, making a ‘Viksit Bharat’ is the determination of 140 crore citizens. And when the citizens have made this resolution, then the country is destined to become developed. I recently saw people conducting a Vocal for Local campaign during Diwali, purchasing local items, resulting in purchases worth crores of rupees. It's a significant achievement.
My family members,
The enthusiasm for the ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’ is unwavering in every corner of the country. The reason behind this is that people have seen Modi over the past decade and witnessed his work, and, as a result, they have immense confidence in the Indian government. There was a time when previous governments considered themselves the masters of the public. Due to this, a significant portion of the country's population remained deprived of basic facilities even decades after independence. They could not access any government department without the help of a middleman. Until someone could bribe a middleman, they couldn't get a document. No home, no toilet, no electricity connection, no gas connection, no insurance, no pension, no bank account– that was the state of the country. Today, you might be shocked to learn that over half of the population of the country had become disillusioned with the governments, and they couldn't even open a bank account. Their hopes were shattered. Only a few people could muster their courage and make their way to local government offices on the basis of some recommendations and get their work done after giving bribes. They had to give hefty bribes for small things.
Governments also saw politics in every work. Their focus would be on vote banks during elections. They played the game of vote banks. If they went to a village, they would go to the one that would give them votes, leaving out others. If they went to a mohalla, they would go to the one that would give them votes, leaving out others. This discrimination, this injustice, became the norm. They paid very little attention in the areas where they were hopeful of getting votes. And therefore, people had little trust in the announcements of such governments.
Our government has changed this situation of disappointment. The present government gives top priority to the people, considers them to be the embodiment of God. We are not after power, but work with a spirit of service. Even today, I have pledged to go to every village with you with the same spirit of service. Today, the country has left behind the previous era of misgovernance and aspires for good governance. Good governance means that everyone should receive 100% benefits, there should be saturation. No one should be left behind; everyone who deserves should get their due.
The government should identify the needs of the citizens and give them their rights. This is natural justice and true social justice as well. Due to the approach of our government, the millions of people who used to feel neglected, thinking, "Who will take care of us, who will listen to us, who will meet us?" – that mentality has come to an end. Not only that, now they feel that they also have rights in this country, they are also entitled. “And nothing of my rights should be taken away, my rights should not be stopped and I should get my rights”. And they want to move forward from where they are. As I was talking to Purna, he said, "I want to make my son an engineer." This ambition is what will make our country developed. But aspirations are successful when we hear success stories in ten years.
And this Modi's guarantee vehicle that has come to your place, it tells you what we've done so far. This is such a vast country, and there must be some people still left in some villages. And Modi has come to find out who is left behind so that I can complete their work too in the next five years. That's why whenever you go anywhere in the country, one thing is heard, and I believe it is the voice of the people. They say from the heart, based on experience, that where hope ends with others, from there begins Modi's guarantee! And that's why the vehicle with Modi's guarantee is creating such a buzz!
Friends,
The resolution for a ‘Viksit Bharat’ is not just Modi's or of any government. It is a resolution to fulfil everyone's dreams with ‘Sabka Saath’. It also wants to fulfil your resolutions. It wants to create an environment where your desires come true. The ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’ is taking government plans and facilities to those people who have been neglected so far, who don't even have information about them. Even if they have information, they don't know how to access them. Today, people are sending pictures from various places to the NaMo app. I see them regularly. Drone demonstrations are happening somewhere, health check-ups are happening elsewhere. Sickle cell anemia is being investigated in tribal areas. The Panchayats where the Yatra has reached have celebrated Diwali. There are many such Panchayats where saturation has been achieved; everyone has received what was due to them without any discrimination. In places where beneficiaries are left out, they are also being informed now, and later they will also benefit from the scheme.
They are immediately connected with schemes like Ujjwala and Ayushman cards. In the first phase, gas connections of Ujjwala have been given to more than 40,000 sisters and daughters. During the journey, a large number of My Bharat Volunteers are also registering. You know, a few days ago, we started an organization of youth on a nationwide scale. Its name is MY Bharat. My request is that as many young people as possible should join this MY Bharat campaign in every Panchayat. Provide your information in it, and I will keep talking to you in between. Let your power become the force to build a ‘Viksit Bharat’; we will work together.
My family members,
When this yatra started on November 15, you'll remember it began on the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda. It was ‘Janjatiya Gaurav Diwas’ (Tribal Pride Day). And I launched this yatra in the deep jungles of Jharkhand from a small place. Otherwise, I could have done it in the Bharat Mandapam or Yashobhumi with grandeur. But I didn't. Leaving the election arena, I went among the tribal people to Khunti, Jharkhand, and launched this yatra.
And on the day the yatra began, I said one more thing. I stated that the resolution of a ‘Viksit Bharat’ rests firmly on four Amrit pillars. We need to focus on these Amrit pillars. The first Amrit pillar is our women power, the second Amrit pillar is our youth power, the third Amrit pillar is our farmer brothers and sisters, and the fourth Amrit pillar is our poor families. For me, these are the four major castes of the country. The biggest caste for me is the poor. The biggest caste for me is the youth. The biggest caste for me is the women. The biggest caste for me is the farmers. The upliftment of these four castes will make Bharat developed. And when these four classes prosper, it means everyone prospers.
For any poor person in this country, regardless of his background, I aim to improve his standard of living and uplift him from poverty. For any youth in this country, no matter his caste, I want to create opportunities for employment and self-employment for him. For any woman in this country, irrespective of her caste, I want to empower her, reduce difficulties in her life, and give wings to her suppressed dreams. I want to fill her dreams with determination and be with her until they are realized. For any farmer in this country, regardless of his caste, I want to increase his income, enhance his capabilities, and modernize his farming. I want to add value to the produce from his fields. Until I rescue these four castes – the poor, the youth, the women and the farmers -- from their difficulties, I cannot sit in peace. Bless me so that I can work with strength and liberate these four castes from all problems. When these four castes become empowered, every caste in the country will naturally become empowered. When they are empowered, the entire country will be empowered.
Friends,
In line with this ideology, two significant programs have been undertaken during the ‘Vikasit Bharat Sankalp Yatra’, i.e., when Modi's guarantee vehicle arrived. One initiative is the work of empowering women and modernizing agriculture and farming through technology. The other initiative is a campaign bigger than service and virtue combined, aiming to provide affordable medicines to every citizen of this country, be it poor, lower-middle-class, middle-class, or rich, ensuring that no one has to spend his life in illness.
I announced from the Red Fort to make rural sisters ‘Drone Didis’ (Sisters proficient in drone technology). And in such a short time, I find our rural sisters, who have completed the 10th, 11th, or 12th grade, have learned to operate drones. They have learned how to use drones in farming, how to spray pesticides and how to spread fertilizers. So these ‘Drone Didis’ deserve respect; they are learning so quickly. For me, this program is a salute to ‘Drone Didis’. Therefore, I christen this program as ‘Namo Drone Didi’. Our ‘Namo Drone Didi’ is being launched today so that every village continues to greet and salute ‘Drone Didi’, creating an environment where every village respects ‘Drone Didi’. That's why some people have suggested this name to me and that is ‘Namo Drone Didi’. If someone says ‘Namo Drone Didi’ in the village, the dignity of every sister will increase.
Very soon, 15,000 self-help groups will be connected with the ‘Namo Drone Didi’ program. Drones will be provided to these groups, and our sisters in the villages will become the rightful recipients of everyone's respect through ‘Namo Drone Didi’, leading our nation forward. Our sisters will receive training to become drone pilots. Through the self-help groups' campaign to make sisters self-reliant, the drone program will also empower them. This will provide additional income opportunities for sisters and daughters. My dream is to make two crore sisters ‘Lakhpatis’. I want to make two crore sisters living in villages, working in women self-help groups, ‘Lakhpatis’. See, Modi doesn't think small, and when he thinks, he sets out with determination to fulfil it. I am confident that this will provide the country's farmers with modern technology like drones at a very low cost. This will benefit their health, save time, and there will be savings in pesticide and fertilizer, which would otherwise go to waste.
Friends,
Today, the inauguration of the country's 10,000th Jan Aushadhi Kendra has also taken place, and I am pleased that I got the opportunity to speak to the people of the 10,000th centre from Baba's land. Now, this work will move forward from today. These Jan Aushadhi Kendras spread across the country have become significant centres providing affordable medicines to everyone, whether poor, middle-class, or rich. I have seen that people in villages do not know the names of these centres, but every citizen calls them Modi's medicine shop with affection. They say that they will go to Modi’s medicine shop. While you can name it whatever you want, my wish is that you should save money, which means you should save yourself from illness and also save money in your pocket. Both of these tasks are to be done by me. You should be saved from illness and you should save money in your pocket. This means Modi's medicine shop.
About 80 to 90 per cent discounts are available on around 2000 types of medicines in these Jan Aushadhi Kendras. Now, imagine if something that costs one rupee is available for 10, 15, or 20 paise, how much benefit it would bring. The money saved will be useful for your children. On August 15th, I announced the opening of 25,000 Jan Aushadhi Kendras, which people call Modi’s medicine shop, across the country. The goal is to reach up to 25,000 centres. Work in this direction has already started rapidly. I extend my hearty congratulations to the entire nation, especially to my mothers, sisters, farmers, and families for both of these schemes.
I am pleased to provide you with this information. The Garib Kalyan Anna Yojana, which you know was launched during COVID, aims to provide meals and alleviate the worries of the poor. The poor should not have their stoves extinguished, and a poor child should not sleep hungry. Such a massive COVID pandemic came, and we started the service. Due to that, I have seen that families are saving a significant amount of money. The money is being spent on good work. Based on this, our Cabinet, which met yesterday, has decided to extend the free ration scheme for five years. So, for the next five years, you won't have to spend money on meals. You should deposit the money saved into your Jan Dhan account. Use that money for your children's future. Make the plans, and money should not be wasted. Modi sends it for free, but he sends it so that you are empowered. Now, more than 80 crore citizens will continue to receive free ration for the next 5 years. This will result in savings for the poor. They can invest this money in the betterment of their children. This is also Modi's guarantee, a guarantee that we have fulfilled. That's why I say, Modi's guarantee means fulfilment of a guarantee.
Friends,
The role of the entire government machinery and the government employees is very significant in this campaign. I remember, a very successful initiative was undertaken as part of the Gram Swaraj campaign a few years ago. The campaign spanned across about 60,000 villages in two phases. The government, with its seven schemes, reached out to the beneficiaries. It also included thousands of villages in aspirational districts. Now, the success of that effort has laid the foundation for the ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’. All representatives of the government involved in this campaign are doing a tremendous job in serving the nation and society. With complete dedication, they are reaching out to every village. The ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’ will become successful with the efforts of everyone. I have confidence that when we talk about a ‘Viksit Bharat’, there will be a significant transformation in the villages in the coming years, and it's up to you to decide. We should determine that there should also be progress in our villages. Together, we will make Bharat developed, and our country will stand tall in the world. Once again, I had the opportunity to meet you all. If there is a chance in between, I will make an effort to connect with you again.
My heartfelt best wishes to all of you. Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା ବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ଇଂରାଜୀ ଉପସ୍ଥାପନା
30 NOV 2023 4:40PM by PIB Bhubaneswar
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ମାନ୍ୟବର ରାଜ୍ୟପାଳ, ସମସ୍ତ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀ, ସଂସଦ ସଦସ୍ୟ ଓ ବିଧାୟକଙ୍କ ସମେତ ମୋର ସମସ୍ତ ପ୍ରିୟ ଭାଇ, ଭଉଣୀ, ମାଆ, ଗାଁର ମୋର କୃଷକ ଭାଇ ଭଉଣୀ ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ମୋର ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଆଜି ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରୁ, ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକ, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଦେଖିପାରୁଛି । ଏବଂ ମୋ ପାଇଁ ସମଗ୍ର ଦେଶ ମୋ ପରିବାର, ତେଣୁ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ମୋ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟ ଅଟନ୍ତି । ଆଜି ମୁଁ ମୋ ପରିବାରର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଦେଖିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛି। ଯଦିଓ ଦୂରରୁ, ଆପଣଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ମୋତେ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ | ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେବା ପାଇଁ ସମୟ ବାହାର କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି ।
ଆଜି ବିକ୍ଷିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା (ବିକଶିତ ଭାରତ ଯାତ୍ରାର ସଂକଳ୍ପ) ୧୫ ଦିନ ପୂରଣ କରୁଛି। ବୋଧହୁଏ ପ୍ରଥମେ ଏହି ଯାତ୍ରା କିପରି ଆରମ୍ଭ ହେବ, କେଉଁ ପ୍ରକାର ପ୍ରସ୍ତୁତି କରାଯିବ ସେନେଇ କିଛି ଅସୁବିଧା ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଗତ ଦୁଇ ତିନି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ମୁଁ ଯେଉଁ ଖବର ପାଉଛି ଏବଂ ପରଦାରେ ଦେଖୁଛି, ହଜାର ହଜାର ଲୋକ ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି । ଅର୍ଥାତ୍ ଏହି ୧୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ବିକାଶ ରଥର ଅଗ୍ରଗତି ହୋଇଥିବାରୁ ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଲୋକମାନେ ଏହାର ନାମ ବଦଳାଇଛନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ ସରକାର ଏହାକୁ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଏହାକୁ 'ବିକାଶ ରଥ' କୁହାଯାଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଲୋକମାନେ କହୁଛନ୍ତି ଯେ ଏହା 'ରଥ' ନୁହେଁ, ବରଂ ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିର ବାହକ । ମୁଁ ଏହା ଶୁଣି ବହୁତ ଭଲ ଅନୁଭବ କଲି; ଆପଣଙ୍କର ଏତେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଆପଣ ଏହାକୁ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯାନରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି । ତେଣୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହା ମଧ୍ୟ କହୁଛି ଯେ ଆପଣ ଯାହାକୁ ମୋଦିଙ୍କ ନିଶ୍ଚିତ ଗାଡି ବୋଲି କହୁଛନ୍ତି, ମୋଦି ସବୁବେଳେ ସେହି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ କରନ୍ତି ।
ଆଉ କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଅନେକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ କଥା ହେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲି । ମୋ ଦେଶର ମା' ଓ ଭଉଣୀମାନେ କେତେ ଉତ୍ସାହୀ ଓ ଶକ୍ତିଶାଳୀ, ସେମାନେ କେତେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସୀ ଓ ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର କେତେ ସଂକଳ୍ପ ଅଛି ତାହା ଦେଖି ମୁଁ ଖୁସି ହେଲି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଏହି ମୋଦିଙ୍କ ନିଶ୍ଚିତ ଗାଡି ୧୨ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ପଞ୍ଚାୟତରେ ପହଞ୍ଚିସାରିଛି । ପ୍ରାୟ ୩୦ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଏଥିରୁ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି, ଏଥିରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି, ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି, ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ନାମ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରିଛନ୍ତି, ଆବଶ୍ୟକ ଜିନିଷ ପାଇଁ ଫର୍ମ ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି। ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ମା' ଭଉଣୀମାନେ ମୋଦିଙ୍କ ନିଶ୍ଚିତ ଗାଡ଼ିରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ପହଞ୍ଚୁଛନ୍ତି। ବଳବୀର ଜୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ ଯେଉଁମାନେ ଚାଷ କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ଥିଲେ ସେମାନେ ନିଜ କାମକୁ ପଛରେ ପକାଇ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେବାକୁ ବାହାରକୁ ଆସନ୍ତି । ବିକାଶ ଉପରେ ଲୋକଙ୍କ କେତେ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ତାହା ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି। ଆଜି ଗାଁର ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ବିକାଶର ଗୁରୁତ୍ୱ ବୁଝିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ।
ସେମାନେ କେବଳ ଏହି 'ବିକ୍ଷିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା'ରେ ଯୋଗ ଦେଉନାହାନ୍ତି, ବରଂ ଲୋକମାନେ ବହୁତ ଉତ୍ସାହିତ ଅଛନ୍ତି, ଏହାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛନ୍ତି, ଉତ୍ତମ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମକୁ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ନାଗରିକମାନେ ଏହି ସମଗ୍ର ଅଭିଯାନକୁ ଏକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି। ଲୋକମାନେ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ 'ବିକ୍ଷିତ ଭାରତ ରଥ'କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛନ୍ତି, ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଏହି ରଥଗୁଡ଼ିକୁ ନେଇ ଗତି କରୁଛନ୍ତି ତାହା ଅଭୂତପୂର୍ବ। ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ କାମ କରୁଥିବା ମୋର ସହକର୍ମୀ, ମୋର କର୍ମଜୀବୀ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଭଗବାନଙ୍କ ପରି ସ୍ୱାଗତ କରାଯାଉଛି । ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ଯୁବବର୍ଗ ଓ ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗର ଲୋକ 'ବିକ୍ଷିତ ଭାରତ ଯାତ୍ରା'ରେ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ମୁଁ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ଭିଡିଓ ଦେଖିଛି, ସେମାନେ ବହୁତ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ। ଏବଂ ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଯେ ସମସ୍ତେ ନିଜ ଗାଁର କାହାଣୀ କୁ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ଅପଲୋଡ କରୁଛନ୍ତି । ଏବଂ ମୁଁ ଚାହେଁ ଆପଣ ଏହାକୁ ନମୋ ଆପରେ ଅପଲୋଡ୍ କରନ୍ତୁ କାରଣ ମୁଁ ପ୍ରତିଦିନ ନମୋ ଆପରେ ଏହି ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଦେଖୁଛି | ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ବି ଦେଶ ଗସ୍ତରେ ଆସୁଛି, ମୁଁ ନିରନ୍ତର ଦେଖୁଛି କେଉଁ ଗାଁ ଓ କେଉଁ ରାଜ୍ୟ କେମିତି ଚାଲିଛି ଏବଂ ଯୁବପିଢ଼ି ଏକ ପ୍ରକାରରେ 'ବିକଶିତ ଭାରତ'ର ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ କିପରି ହୋଇଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରବଳ ଉତ୍ସାହ ଭରିରହିଛି।
ଯୁବକମାନେ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଭିଡିଓ ଅପଲୋଡ୍ କରି ନିଜ କାମ ବିଷୟରେ ପ୍ରଚାର କରୁଛନ୍ତି। ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ ମୋଦିଙ୍କ ନିଶ୍ଚିତ ଗାଡି ଆସିବାର ଦୁଇ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ କିଛି ଗାଁର ଲୋକମାନେ ବ୍ୟାପକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ସେମାନେ କାହିଁକି ଏପରି କଲେ? କାରଣ ମୋଦିଙ୍କ ନିଶ୍ଚିତ ଗାଡି ଆସୁଥିଲା । ଏହି ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଏହି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣା ଅଟେ।
ଆଉ ଗାଁରେ ଦୀପାବଳି ଭଳି ଲୋକମାନେ ବାଦ୍ୟଯନ୍ତ୍ର ବଜାଉଥିବା, ନୂଆ ପୋଷାକ ପିନ୍ଧିଥିବା ମୁଁ ଦେଖିଛି । ଲୋକମାନେ ସମାନ ଭାବନାର ସହିତ କାମ କରୁଛନ୍ତି। 'ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା'କୁ ଯିଏ ଦେଖୁଛି ସିଏ କହୁଛି ଯେ ଏବେ ଭାରତ ଅଟକିବ ନାହିଁ; ଭାରତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଭାରତକୁ ନିଜର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଅତିକ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଭରତ ନା ଅଟକିବ ନା ଥକିଯିବ । ଏବେ ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି 'ବିକଶିତ ଭାରତ'। ଆଉ ଯେତେବେଳେ ନାଗରିକମାନେ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଦେଶ ବିକଶିତ ହେବା ନିଶ୍ଚିତ । ନିକଟରେ ମୁଁ ଦେଖିଲି ଲୋକମାନେ ଦୀପାବଳି ସମୟରେ ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇଛନ୍ତି, ସ୍ଥାନୀୟ ଜିନିଷ କିଣୁଛନ୍ତି, ଯାହାଫଳରେ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକ୍ରିବଟା ହେଉଛି। ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା।
ମୋ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ 'ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା'କୁ ନେଇ ଉତ୍ସାହ ଅତୁଟ ରହିଛି। ଏହା ପଛର କାରଣ ହେଉଛି ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଲୋକମାନେ ମୋଦୀଙ୍କୁ ଦେଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଦେଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ଅସୀମ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି । ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ନିଜକୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମାଲିକ ଭାବୁଥିଲେ । ଏହି କାରଣରୁ ସ୍ବାଧୀନତାର ଦଶନ୍ଧି ପରେ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ଜନସଂଖ୍ୟାର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶ ମୌଳିକ ସୁବିଧାରୁ ବଞ୍ଚିତ ରହିଥିଲେ। ମଧ୍ୟସ୍ଥିଙ୍କ ସହାୟତା ବିନା ସେମାନେ କୌଣସି ସରକାରୀ ବିଭାଗକୁ ଯାଇପାରିନଥିଲେ। ମଧ୍ୟସ୍ଥିଙ୍କୁ କେହି ଲାଞ୍ଚ ନଦେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେମାନେ ଦସ୍ତାବିଜ ପାଇପାରିନଥିଲେ। ଘର ନାହିଁ, ଶୌଚାଳୟ ନାହିଁ, ବିଜୁଳି ସଂଯୋଗ ନାହିଁ, ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ନାହିଁ, ବୀମା ନାହିଁ, ପେନସନ ନାହିଁ, ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ନାହିଁ, ତାହା ଥିଲା ଦେଶର ଅବସ୍ଥା । ଆଜି ଆପଣ ଜାଣି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ ଯେ, ଦେଶର ଅଧାରୁ ଅଧିକ ଜନସଂଖ୍ୟା ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତି ଉଦଭାସିତ ହୋଇଯାଇଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ଖୋଲି ପାରିନଥିଲେ । ସେମାନଙ୍କ ଆଶା ଭାଙ୍ଗି ଯାଇଥିଲା। ମାତ୍ର କିଛି ଲୋକ ସାହସ ଜୁଟାଇ କିଛି ସୁପାରିସ ଆଧାରରେ ସ୍ଥାନୀୟ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟକୁ ଯାଇ ଲାଞ୍ଚ ଦେଇ ନିଜର କାମ କରାଇପାରିଥିଲେ। ଛୋଟ ଛୋଟ ଜିନିଷ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ମୋଟା ଅଙ୍କର ଲାଞ୍ଚ ଦେବାକୁ ପଡୁଥିଲା ।
ସରକାର ମାନେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟରେ ରାଜନୀତି ଦେଖୁଥିଲେ । ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ ଭୋଟ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କ ଫୋକସ୍ ରହୁଥିଲା। ସେମାନେ ଭୋଟ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖେଳ ଖେଳିଥିଲେ। ଯଦି ସେମାନେ ଗାଁକୁ ଯାଆନ୍ତି, ତେବେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ବାଦ୍ ଦେଇ ସେମାନଙ୍କୁ ଭୋଟ୍ ଦେଉଥିବା ଗାଁ ପାଖକୁ ଯାଆନ୍ତି। ଯଦି ସେମାନେ କୌଣସି ଅଞ୍ଚଳକୁ ଯାଆନ୍ତି, ତେବେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଛାଡି ସେମାନଙ୍କୁ ଭୋଟ୍ ଦେଉଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଖକୁ ଯାଆନ୍ତି | ଏହି ଭେଦଭାବ, ଏହି ଅନ୍ୟାୟ ନିୟମ ରେ ପରିଣତ ହୋଇଗଲା | ଯେଉଁ ଅଞ୍ଚଳରେ ସେମାନେ ଭୋଟ୍ ପାଇବାକୁ ଆଶାବାଦୀ ଥିଲେ, ସେଠାରେ ସେମାନେ ଖୁବ୍ କମ୍ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥିଲେ। ତେଣୁ ଏଭଳି ସରକାରଙ୍କ ଘୋଷଣା ଉପରେ ଲୋକଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ନଥିଲା।
ଆମ ସରକାର ଏହି ନିରାଶାଜନକ ସ୍ଥିତିକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛନ୍ତି। ବର୍ତମାନର ସରକାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ଭଗବାନଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଭାବନ୍ତି | ଆମେ କ୍ଷମତା ପଛରେ ନୁହଁ, ବରଂ ସେବା ଭାବନା ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ | ଆଜି ବି ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ସେହି ସେବା ଭାବନା ସହିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁକୁ ଯିବାକୁ ଶପଥ ନେଇଛି । ଆଜି ଦେଶ କୁଶାସନର ପୂର୍ବ ଯୁଗକୁ ପଛରେ ପକାଇ ସୁଶାସନ ପାଇଁ ଆକାଂକ୍ଷା ରଖିଛି । ସୁଶାସନ ର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଲାଭ ମିଳିବା ଦରକାର, ଏଥିରେ ସନ୍ତୁଳନ ରହିବା ଦରକାର । କାହାକୁ ପଛରେ ପକାଇବା ଉଚିତ ନୁହେଁ; ଯେଉଁମାନେ ଯୋଗ୍ୟ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରାପ୍ୟ ପାଇବା ଉଚିତ୍ |
ସରକାର ନାଗରିକଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଚିହ୍ନଟ କରି ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଅଧିକାର ଦେବା ଉଚିତ। ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରାକୃତିକ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ପ୍ରକୃତ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ । ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଯୋଗୁଁ ଯେଉଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଅବହେଳିତ ଅନୁଭବ କରୁଥିଲେ, ସେମାନେ ଭାବୁଥିଲେ, "କିଏ ଆମର ଯତ୍ନ ନେବ, କିଏ ଆମକଥା ଶୁଣିବ, ଆମକୁ କିଏ ଦେଖିବ?" – ସେହି ମାନସିକତାର ଅନ୍ତ ଘଟିଛି । ଖାଲି ସେତିକି ନୁହେଁ, ଏବେ ସେମାନେ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଦେଶରେ ସେମାନଙ୍କର ମଧ୍ୟ ଅଧିକାର ରହିଛି, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ହକ୍ର।" ଏବଂ ମୋର ଅଧିକାରରୁ କିଛି ଛଡ଼ାଇ ନିଆଯିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ, ମୋର ଅଧିକାର ବନ୍ଦ ହେବା ଉଚିତ ୍ ନୁହେଁ ଏବଂ ମୁଁ ମୋର ଅଧିକାର ପାଇବା ଉଚିତ"। ଏବଂ ସେମାନେ ଯେଉଁଠାରେ ଅଛନ୍ତି ସେଠାରୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଯେମିତି ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍କ ସହ କଥା ବାର୍ତ୍ତା ହେଉଥିବା ବେଳେ ସେ କହିଥିଲେ, ସେ ତାଙ୍କ ପୁଅକୁ ଇଞ୍ଜିନିୟର କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଏହି ଅଭିଳାଷ ହିଁ ଆମ ଦେଶକୁ ବିକଶିତ କରିବ। କିନ୍ତୁ ଆକାଂକ୍ଷା ସେତେବେଳେ ସଫଳ ହୋଇଥାଏ ଯେତେବେଳେ ଦଶ ବର୍ଷରେ ସଫଳତାର କାହାଣୀ ଶୁଣିଥାଉ।
ଆଉ ଏହି ଯେଉଁ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଗାଡି ଯାହା ଆପଣଙ୍କ ଘରକୁ ଆସିଛି, ଏହା ଆପଣଙ୍କୁ କହିଥାଏ ଯେ ଆମେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କ'ଣ କରିଛୁ | ଏହା ଏତେ ବିଶାଳ ଦେଶ ଏବଂ କିଛି ଗାଁରେ ଏବେ ବି କିଛି ଲୋକ ବାକି ଅଛନ୍ତି | ଏବଂ ମୋଦୀ ଜାଣିବାକୁ ଆସିଛନ୍ତି ଯେ କିଏ ପଛରେ ଅଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କ କାମ ଶେଷ କରିପାରିବି | ସେଥିପାଇଁ ଆପଣ ଯେତେବେଳେ ବି ଦେଶର ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନକୁ ଯାଆନ୍ତି, ଗୋଟିଏ କଥା ଶୁଣିବାକୁ ମିଳେ ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଏହା ହେଉଛି ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱର । ସେମାନେ ହୃଦୟରୁ, ଅଭିଜ୍ଞତା ଆଧାରରେ କହୁଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁଠି ଆଶା ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ସହିତ ଶେଷ ହୁଏ, ସେଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ! ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଥିବା ଗାଡି ଟି ଏତେ ଚର୍ଚ୍ଚା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ
'ବିକଶିତ ଭାରତ'ର ସଂକଳ୍ପ କେବଳ ମୋଦୀ କିମ୍ବା କୌଣସି ସରକାରଙ୍କର ନୁହେଁ। 'ସବ୍ କା ସାଥ୍' ଜରିଆରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବାକୁ ଏହା ଏକ ସଂକଳ୍ପ। ଏହା ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ କରିବାକୁ ଚାହେଁ । ଏହା ଏପରି ଏକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେଉଁଠାରେ ଆପଣଙ୍କର ଇଚ୍ଛା ପୂରଣ ହେବ । ଯେଉଁମାନେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅବହେଳିତ ହୋଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଖରେ ସେମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ମଧ୍ୟ ନାହିଁ, ସେମାନଙ୍କୁ 'ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା' ସରକାରୀ ଯୋଜନା ଓ ସୁବିଧା ପହଞ୍ଚାଉଛି। ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ସୂଚନା ଥିଲେ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ କିପରି ଆକସେସ୍ କରିବେ ତାହା ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ। ଆଜି ଲୋକମାନେ ନମୋ ଆପରେ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ଫଟୋ ପଠାଉଛନ୍ତି । ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ନିୟମିତ ଦେଖୁଛି । କେଉଁଠି ଡ୍ରୋନ୍ ପ୍ରଦର୍ଶନ ହେଉଛି, କେଉଁଠି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଉଛି। ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳରେ ସିକଲ ସେଲ ରକ୍ତହୀନତାର ଅନୁସନ୍ଧାନ କରାଯାଉଛି । ଯେଉଁ ପଞ୍ଚାୟତରେ ଯାତ୍ରା ପହଞ୍ଚିଛି ସେଠାରେ ଦୀପାବଳି ପାଳନ କରାଯାଇଛି। ଏମିତି ଅନେକ ପଂଚାୟତ ଅଛି ଯେଉଁଠି ସନ୍ତୁଳନ ହାସଲ ହୋଇଛି; ବିନା ଭେଦଭାବରେ, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମିଳୁଛି। ଯେଉଁ ସବୁ ସ୍ଥାନରେ ହିତାଧିକାରୀ ବାଦ୍ ପଡ଼ିଛନ୍ତି, ସେଠାରେ ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏବେ ଅବଗତ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ପରେ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଯୋଜନାର ଲାଭ ପାଇପାରିବେ।
ସେମାନେ ତୁରନ୍ତ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଓ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ଭଳି ଯୋଜନା ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୪୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅଙ୍କୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳାର ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଦିଆଯାଇଛି। ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ମୋ ଭାରତ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ମଧ୍ୟ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରୁଛନ୍ତି। ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି, କିଛି ଦିନ ତଳେ ଆମେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ଏକ ସଂଗଠନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ। ଏହାର ନାମ ‘ମୋ ଭାରତ’ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଞ୍ଚାୟତରେ ଏହି ମୋ ଭାରତ ଅଭିଯାନରେ ଯଥାସମ୍ଭବ ଯୁବବର୍ଗ ସାମିଲ ହୁଅନ୍ତୁ ବୋଲି ମୋର ଅନୁରୋଧ । ଏଥିରେ ଆପଣଙ୍କ ସୂଚନା ଦିଅନ୍ତୁ, ଏବଂ ମୁଁ ମଝିରେ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ କଥା ବାର୍ତ୍ତା ଜାରି ରଖିବି। ଏବଂ ଆପଣଙ୍କର ଶକ୍ତି 'ବିକଶିତ ଭାରତ' ନିର୍ମାଣ ର ଶକ୍ତି ରେ ପରିଣତ ହେଉ; ଆମେ ମିଳିମିଶି କାମ କରିବା।
ମୋ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ନଭେମ୍ବର ୧୫ତାରିଖରୁ ଏହି ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଏବଂ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା କଥା ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମନେ ଥିବ। ଏହା ଥିଲା 'ଜନଜାତି ଗୌରବ ଦିବସ' (ଆଦିବାସୀ ଗୌରବ ଦିବସ)। ଏବଂ ମୁଁ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ଗଭୀର ଜଙ୍ଗଲରେ ଏକ ଛୋଟ ସ୍ଥାନରୁ ଏହି ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲି । ନଚେତ୍ ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ କିମ୍ବା ଯଶୋଭୂମିରେ ମୁଁ ଏହାକୁ ଭବ୍ୟତାର ସହ କରିପାରିଥାନ୍ତି କିନ୍ତୁ ମୁଁ କରିନଥିଲି। ନିର୍ବାଚନ ମଇଦାନ ଛାଡ଼ି ଆଦିବାସୀ ଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ଖୁଣ୍ଟି ଯାଇ ଏହି ଯାତ୍ରାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲି।
ଆଉ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ ହେବା ଦିନ ମୁଁ ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା କହିଥିଲି । ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ 'ବିକଶିତ ଭାରତ'ର ସଂକଳ୍ପ ଚାରିଟି ଅମୃତ ସ୍ତମ୍ଭ ମଜଭୁତ ହୋଇ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି। ଆମକୁ ଏହି ଅମୃତ ସ୍ତମ୍ଭ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପଡିବ | ପ୍ରଥମ ଅମୃତ ସ୍ତମ୍ଭ ହେଉଛି ଆମର ନାରୀ ଶକ୍ତି, ଦ୍ୱିତୀୟ ଅମୃତ ସ୍ତମ୍ଭ ହେଉଛି ଆମର ଯୁବଶକ୍ତି, ତୃତୀୟ ଅମୃତ ସ୍ତମ୍ଭ ହେଉଛି ଆମର କୃଷକ ଭାଇ ଭଉଣୀ ଏବଂ ଚତୁର୍ଥ ଅମୃତ ସ୍ତମ୍ଭ ହେଉଛି ଆମର ଗରିବ ପରିବାର । ମୋ ପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ଦେଶର ଚାରୋଟି ପ୍ରମୁଖ ଜାତି | ମୋ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ ଜାତି ହେଉଛି ଗରିବ | ମୋ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ ଜାତି ହେଉଛି ଯୁବକ | ମୋ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ ଜାତି ହେଉଛି ମହିଳା | ମୋ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ ଜାତି ହେଉଛି କୃଷକ | ଏହି ଚାରି ଟି ଜାତିର ଉନ୍ନତି ଭାରତକୁ ବିକଶିତ କରିବ | ଆଉ ଯେତେବେଳେ ଏହି ଚାରି ଟି ଶ୍ରେଣୀ ସମୃଦ୍ଧ ହୁଅନ୍ତି, ଏହାର ଅର୍ଥ ସମସ୍ତେ ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇଯିବେ।
ଦେଶର ଯେ କୌଣସି ଗରିବ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ, ତାଙ୍କ ପୃଷ୍ଠଭୂମି ନିର୍ବିଶେଷରେ, ମୁଁ ତାଙ୍କ ଜୀବନଧାରଣମାନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ଉନ୍ନତ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି । ଦେଶର ଯେ କୌଣସି ଯୁବକଙ୍କ ପାଇଁ, ତାଙ୍କ ଜାତି ନିର୍ବିଶେଷରେ, ମୁଁ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ରୋଜଗାର ଏବଂ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତିର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଏହି ଦେଶର ଯେ କୌଣସି ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ, ତାଙ୍କର ଜାତି ଯାହା ହୋଇଥାଉ ନା କାହିଁକି, ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ତାଙ୍କ ଜୀବନରେ ଥିବା ଅସୁବିଧାକୁ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଏବଂ ତାଙ୍କ ମନ ଭିତରେ ଦବିଯାଇଥିବା ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଡେଣା ଲଗାଇଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ମୁଁ ତାଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପରେ ଭରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକ ସାକାର ନ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତାଙ୍କ ସହିତ ରହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି | ଏହି ଦେଶର ଯେ କୌଣସି କୃଷକଙ୍କ ପାଇଁ, ତାଙ୍କ ଜାତି ନିର୍ବିଶେଷରେ, ମୁଁ ତାଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ତାଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଏବଂ ତାଙ୍କ ଚାଷର ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ମୁଁ ତାଙ୍କ କ୍ଷେତରୁ ଉତ୍ପାଦିତ ଦ୍ରବ୍ୟରେ ମୂଲ୍ୟ ଯୋଡ଼ିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଗରିବ, ଯୁବକ, ମହିଳା ଓ କୃଷକ ଏହି ଚାରିଜାତିକୁ ସେମାନଙ୍କ ଅସୁବିଧାରୁ ଉଦ୍ଧାର ନକରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୁଁ ଶାନ୍ତିରେ ବସିପାରିବି ନାହିଁ। ମୋତେ ଆଶୀର୍ବାଦ କରନ୍ତୁ ଯେପରି ମୁଁ ଶକ୍ତିର ସହିତ କାମ କରିପାରିବି ଏବଂ ଏହି ଚାରି ଜାତିକୁ ସମସ୍ତ ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତ କରିପାରିବି | ଏହି ୪ ଟି ଜାତି ସଶକ୍ତ ହେଲେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜାତି ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବେ ସଶକ୍ତ ହୋଇଯିବେ । ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ସଶକ୍ତ ହେବେ, ସେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ସଶକ୍ତ ହେବ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହି ବିଚାରଧାରା ଅନୁଯାୟୀ 'ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା' ସମୟରେ ଅର୍ଥାତ୍ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଗାଡ଼ି ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ଦୁଇଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହାତକୁ ନିଆଯାଇଛି। ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ମାଧ୍ୟମରେ ମହିଳାସଶକ୍ତୀକରଣ ଏବଂ କୃଷି ଓ କୃଷିକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା ହେଉଛି ଗୋଟିଏ ପଦକ୍ଷେପ । ଅନ୍ୟ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ହେଉଛି ସେବା ଏବଂ ପୁଣ୍ୟର ମିଳିତ ଅଭିଯାନ, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଗରିବ, ନିମ୍ନ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ, ମଧ୍ୟବିତ୍ତ କିମ୍ବା ଧନୀ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ଔଷଧ ଯୋଗାଇବା, ଯାହା ଦ୍ୱାରା କାହାକୁ ଅସୁସ୍ଥତାରେ ଜୀବନ ବିତାଇବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ । ଏହା ବହୁତ ବଡ଼ ସେବାର କାର୍ଯ୍ୟ, ପୁଣ୍ୟର କାର୍ଯ୍ୟ ତା’ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବା ଅଭିଯାନ ଅଟେ।
ଗ୍ରାମୀଣ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ 'ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି' (ଡ୍ରୋନ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିରେ ଦକ୍ଷ) କରିବାକୁ ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ଘୋଷଣା କରିଥିଲି। ଏବଂ ଏତେ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଯେ ଆମର ଗ୍ରାମୀଣ ଭଉଣୀମାନେ, ଯେଉଁମାନେ ଦଶମ, ଏକାଦଶ କିମ୍ବା ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀ ସମାପ୍ତ କରିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଡ୍ରୋନ୍ ଚଳାଇବା ଶିଖିଛନ୍ତି । ଚାଷକାର୍ଯ୍ୟରେ କିପରି ଡ୍ରୋନ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବ, କିପରି କୀଟନାଶକ ସିଞ୍ଚନ କରାଯିବ ଏବଂ ସାର କିପରି ସିଞ୍ଚନ କରାଯିବ ତାହା ସେମାନେ ଶିଖିଛନ୍ତି। ତେଣୁ ଏହି 'ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି' ମାନେ ସମ୍ମାନ ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ; ସେମାନେ ଏତେ ଶୀଘ୍ର ଶିଖୁଛନ୍ତି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ 'ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି'ଙ୍କୁ ମୋ ତରଫରୁ ସଲାମ। ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ନାମ 'ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି' ରଖିଛି। ଆମର 'ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି' ଆଜି ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁ 'ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି'ଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଓ ନମସ୍କାର କରିବା ଜାରି ରଖିବେ ଏବଂ ଏପରି ଏକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁ 'ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି'କୁ ସମ୍ମାନ ଦେବେ। ସେଥିପାଇଁ କିଛି ଲୋକ ମୋତେ ଏହି ନାମ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ତାହା ହେଉଛି 'ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି'। ଗାଁରେ କେହି 'ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି' କହିଲେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭଉଣୀର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ବଢ଼ିବ।
ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ୧୫ ହଜାର ସ୍ବୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ 'ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଡ଼ାଯିବ। ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କୁ ଡ୍ରୋନ୍ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ଏବଂ ଗାଁର ଆମ ଭଉଣୀମାନେ 'ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି' ଜରିଆରେ ସମସ୍ତେ ସମ୍ମାନ ପାଇବେ ଏବଂ ଆମ ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ନେବେ। ଆମ ଭଉଣୀମାନେ ଡ୍ରୋନ୍ ପାଇଲଟ୍ ହେବା ପାଇଁ ତାଲିମ ପାଇବେ। ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଡ୍ରୋନ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସେମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅଙ୍କ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ରୋଜଗାରର ସୁଯୋଗ ମିଳିବ । ମୋର ସ୍ୱପ୍ନ ହେଉଛି ଦୁଇ କୋଟି ଭଉଣୀଙ୍କୁ 'ଲଖପତି' କରିବା । ଗାଁରେ ରହୁଥିବା ଦୁଇ କୋଟି ଭଉଣୀଙ୍କୁ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀରେ କାମ କରି 'ଲଖପତି' କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଦେଖନ୍ତୁ, ମୋଦି ଛୋଟ ଭାବୁନାହାନ୍ତି ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ସେ ଭାବୁଛନ୍ତି, ସେ ଏହାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ବାହାରିଯାଆନ୍ତି । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଏହା ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ବହୁତ କମ୍ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ଡ୍ରୋନ ପରି ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପକୃତ ହେବ, ସମୟ ସଞ୍ଚୟ ହେବ ଏବଂ କୀଟନାଶକ ଓ ସାର ସଞ୍ଚୟ ହେବ, ଯାହା ନଚେତ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଉଥିଲା ତାହା ଆଉ ହେବ ନାହିଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଦେଶର ୧୦,୦୦୦ ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରର ଉଦଘାଟନ ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି ଏବଂ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ମୁଁ ବାବାଙ୍କ ଭୂମିରୁ ୧୦,୦୦୦ କେନ୍ଦ୍ରର ଲୋକଙ୍କ ସହ କଥା ହେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛି । ଏବେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଆଜିଠାରୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ। ଗରିବ, ମଧ୍ୟବିତ୍ତ କିମ୍ବା ଧନୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ଔଷଧ ଯୋଗାଇ ଦେଉଥିବା ଏହି ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ ଗାଁର ଲୋକମାନେ ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକର ନାମ ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ନେହର ସହ ମୋଦୀଙ୍କ ଔଷଧ ଦୋକାନ ବୋଲି କୁହନ୍ତି । ସେମାନେ ମୋଦିଙ୍କ ଔଷଧ ଦୋକାନକୁ ଯିବେ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି। ଯଦିଓ ଆପଣ ଯାହା ଚାହିଁବେ ଏହାର ନାମ ରଖିପାରିବେ, ମୋର ଇଚ୍ଛା ହେଉଛି ଆପଣ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରନ୍ତୁ, ଅର୍ଥାତ୍ ଆପଣ ନିଜକୁ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ପକେଟରେ ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟ ସଞ୍ଚୟ କରନ୍ତୁ । ଏହି ଦୁଇଟି ଯାକ କାର୍ଯ୍ୟ ମୁଁ କରିବି। ଆପଣ ଙ୍କୁ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ପକେଟରେ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିବା ଉଚିତ୍ | ଅର୍ଥାତ୍ ମୋଦିଙ୍କ ଔଷଧ ଦୋକାନ ।
ଏହି ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରାୟ ୨୦୦୦ ପ୍ରକାରର ଔଷଧ ଉପରେ ପ୍ରାୟ ୮୦ରୁ ୯୦ ପ୍ରତିଶତ ରିହାତି ମିଳୁଛି। ଏବେ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ ଯଦି ଗୋଟିଏ ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର କୌଣସି ଜିନିଷ ୧୦, ୧୫ କିମ୍ବା ୨୦ ପଇସାରେ ମିଳୁଛି, ତେବେ ଏହା କେତେ ଫାଇଦା ଦେବ। ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଥିବା ଅର୍ଥ ଆପଣଙ୍କ ସନ୍ତାନମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ ହେବ। ଅଗଷ୍ଟ ୧୫ ରେ ମୁଁ ସାରା ଦେଶରେ ୨୫,୦୦୦ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲିବାକୁ ଘୋଷଣା କଲି, ଯାହାକୁ ଲୋକମାନେ ମୋଦୀଙ୍କ ଔଷଧ ଦୋକାନ ବୋଲି କୁହନ୍ତି । ୨୫ ହଜାର କେନ୍ଦ୍ରରେ ପହଞ୍ଚିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ଏ ଦିଗରେ କାମ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି। ଏହି ଦୁଇଟି ଯୋଜନା ପାଇଁ ମୁଁ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ, ବିଶେଷ କରି ମୋର ମାଆ, ଭଉଣୀ, କୃଷକ ଏବଂ ପରିବାରକୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରି ଆନନ୍ଦିତ । ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା, ଯାହାକୁ ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ କୋଭିଡ୍ ସମୟରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା, ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଇବା ଏବଂ ଗରିବଙ୍କ ଚିନ୍ତା ଦୂର କରିବା । ଗରିବ ଲୋକମାନେ ଚୁଲି ଲିଭାଇବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ଏବଂ ଗରିବ ପିଲା ଭୋକିଲା ଶୋଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ । ଏତେ ବଡ଼ କୋଭିଡ୍ ମହାମାରୀ ଆସିଲା ଏବଂ ଆମେ ସେବା ଆରମ୍ଭ କଲୁ। ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ଯଥେଷ୍ଟ ପରିମାଣର ଅର୍ଥ ସଞ୍ଚୟ କରୁଛନ୍ତି। ଭଲ କାମରେ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଛି। ଏହାକୁ ଆଧାର କରି ଗତକାଲି ବସିଥିବା ଆମ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ବୈଠକରେ ମାଗଣା ରାସନ ଯୋଜନାକୁ ୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି। ତେଣୁ ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆପଣଙ୍କୁ ଖାଇବା ପାଇଁ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ । ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଥିବା ଟଙ୍କାକୁ ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ଜନଧନ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଜମା କରିବା ଉଚିତ୍ । ସେହି ଟଙ୍କାକୁ ପିଲାଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ। ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ, ଏବଂ ଅର୍ଥ ନଷ୍ଟ ହେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ । ମୋଦି ଏହାକୁ ମାଗଣାରେ ପଠାଉଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଆପଣମାନେ ସଶକ୍ତ ହେବା ପାଇଁ ପଠାଉଛନ୍ତି । ଏବେ ୮୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଆସନ୍ତା ୫ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ରାସନ ମିଳିବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ସଞ୍ଚୟ ହେବ। ଏହି ଅର୍ଥକୁ ସେମାନେ ନିଜ ପିଲାଙ୍କ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ବିନିଯୋଗ କରିପାରିବେ। ଏହା ମଧ୍ୟ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି, ଏକ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯାହାକୁ ଆମେ ପୂରଣ କରିଛୁ । ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ କହୁଛି, ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଅର୍ଥ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପୂରଣ କରିବା।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହି ଅଭିଯାନରେ ସମଗ୍ର ସରକାରୀ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଏବଂ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଭୂମିକା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ମୋର ମନେ ଅଛି, କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଗ୍ରାମ ସ୍ୱରାଜ ଅଭିଯାନର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସଫଳ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଥିଲା । ଏହି ଅଭିଯାନ ଦୁଇଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପ୍ରାୟ ୬୦ ହଜାର ଗାଁରେ ବ୍ୟାପିଥିଲା। ସରକାର ୭ଟି ଯୋଜନା ରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଂଚିଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାର ହଜାର ହଜାର ଗାଁ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲା। ଏବେ ସେହି ପ୍ରୟାସର ସଫଳତା 'ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା'ର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଛି। ଏହି ଅଭିଯାନରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିବା ସରକାରଙ୍କ ସମସ୍ତ ପ୍ରତିନିଧି ଦେଶ ଓ ସମାଜ ସେବାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ଠାର ସହ ସେମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ପହଞ୍ଚୁଛନ୍ତି। ସମସ୍ତଙ୍କ ଉଦ୍ୟମରେ 'ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା' ସଫଳ ହେବ। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ 'ବିକଶିତ ଭାରତ' ବିଷୟରେ କହିବୁ, ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଗାଁଗୁଡ଼ିକରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିବ, ଏବଂ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ । ଆମ ଗାଁରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଗତି ହେବା ଦରକାର ବୋଲି ଆମେ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ଉଚିତ୍ । ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଶି ଭାରତକୁ ବିକଶିତ କରିବୁ ଏବଂ ଆମ ଦେଶ ବିଶ୍ୱରେ ଉଚ୍ଚରେ ଠିଆ ହେବ । ପୁଣି ଥରେ ମୁଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲି । ଯଦି ମଝିରେ ସୁଯୋଗ ମିଳେ, ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ି ହେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବି।
ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା । ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ । ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।