ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ପାରାଦୀପ ଠାରେ ବୋଇତ ବନ୍ଦାଣ ସମାରୋହରେ ଯୋଗଦେଲେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି
27 NOV 2023 5:19PM by PIB Bhubaneswar
ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆଜି (ନଭେମ୍ବର ୨୭, ୨୦୨୩) ପାରାଦୀପଠାରେ ଆୟୋଜିତ ବୋଇତ ବନ୍ଦାଣ ସମାରୋହରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ ଏକ ବହୁମୁଖୀ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ପାର୍କକୁ ଆଭାସୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଉଦଘାଟନ କରିବା ସହିତ ପୋର୍ଟ ଟାଉନସିପ୍ ପାଇଁ ନୂତନ ଜଳଭଣ୍ଡାର ଓ ଜଳ ବିଶୋଧନ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଜାହାଜ ଟ୍ରାଫିକ ପରିଚାଳନା ଓ ସୂଚନା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ବାଲିଯାତ୍ରାର ଐତିହାସିକ ସ୍ମୃତିକୁ ମନେ ପକାଇବା ଏବଂ ଅତୀତରେ ଜାଭା, ସୁମାତ୍ରା, ବାଲି ଇତ୍ୟାଦି ଦ୍ୱୀପକୁ ଓଡ଼ିଶାର ବଣିକ ବା ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ନୌଯାତ୍ରାକୁ ପ୍ରତୀକାତ୍ମକ ଭାବେ ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରିବା ପ୍ରଶଂସନୀୟ। ବାଲିଯାତ୍ରା ଏହାର ଗୌରବମୟ ଅତୀତ ସ୍ମୃତିରେ ପାଳନ କରାଯାଉଥିବା ଏକ ଅନନ୍ୟ ପର୍ବ । ପ୍ରାଚୀନ କାଳରୁ ପାଳିତ ହେଉଥିବା ଏହି ପର୍ବ ଓଡ଼ିଶାର ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟର ସମୃଦ୍ଧିର ପ୍ରତୀକ। ଏହା ଓଡ଼ିଶାବାସୀଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଚେତନାକୁ ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଇଥାଏ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତର ବାଣିଜ୍ୟ, ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଦିଗରେ ସମୁଦ୍ର ଏକ ବଡ଼ ମାଧ୍ୟମ। ସମୁଦ୍ର ଭାରତର ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମାଧ୍ୟମ ବୋଲି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ। ସମୁଦ୍ର ଉପରେ ଆଧାରିତ ସାହିତ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିଛି । ଓଡ଼ିଶା ଓ ଅନ୍ୟ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କରେ ନୌବାଣିଜ୍ୟର ଏକ ଦୀର୍ଘ ଓ ସମୃଦ୍ଧ ପରମ୍ପରା ଥିଲା। ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ବ୍ୟବସାୟ ବ୍ୟତୀତ ସେହି ବ୍ୟବସାୟୀମାନେ ଭାରତୀୟ କଳା ଓ ସଂସ୍କୃତିକୁ ବିଦେଶରେ ବିସ୍ତାର କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ସେ କହିଥିଲେ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଆମ ଦେଶର ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି । ପରିମାଣ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଭାରତର ମୋଟ ବାଣିଜ୍ୟର ୯୫ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ୬୫ ପ୍ରତିଶତ ସମୁଦ୍ର ପରିବହନ ମାଧ୍ୟମରେ ହୋଇଥାଏ । ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମାନଦଣ୍ଡ ଅନୁଯାୟୀ ଅଧିକ ଦକ୍ଷତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ସେଥିପାଇଁ ଭାରତୀୟ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସହ ସେଗୁଡ଼ିକର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ସାଗରମାଳା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏ ଦିଗରେ ଏକ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। 'ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ବନ୍ଦର' ଏବଂ 'ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ବନ୍ଦର'ର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ବିଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦରର ମାଲ୍‌ ପରିଚାଳନା କ୍ଷମତା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଥିବାରୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଏହା ପୂର୍ବ ଉପକୂଳର ସର୍ବବୃହତ ବନ୍ଦରରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ମେରିଟାଇମ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ- ୨୦୨୩ରେ ଏହାକୁ 'ପୋର୍ଟ ଅଫ୍ ଅପରେସନାଲ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ ଆୱାର୍ଡ' ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି। ଆଜି ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଥିବା ବହୁମୁଖୀ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ପାର୍କ ବାଣିଜ୍ୟର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶକୁ ଏକ ନୂଆ ଦିଗ ଦେବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜାହାଜ ଟ୍ରାଫିକ ପରିଚାଳନା ଓ ସୂଚନା ବ୍ୟବସ୍ଥା (ଭିଟିଏମଆଇଏସ) ଦ୍ୱାରା କ୍ଷମତାସମ୍ପନ୍ନ ନୂତନ ଆଧୁନିକ ସିଗନାଲ ଷ୍ଟେସନ ଗୁଡିକ ଏହି ବନ୍ଦର ମାଧ୍ୟମରେ ଜାହାଜର ଦିଗ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ବା ନେଭିଗେସନକୁ ଅଧିକ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଶୃଙ୍ଖଳିତ କରିବ ।

President's Secretariat
PRESIDENT OF INDIA GRACES BOITA BANDANA CEREMONY AT PARADIP
27 NOV 2023 5:19PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu graced the Boita Bandana ceremony, being organized by the Paradip Port Authority, at Paradip today (November 27, 2023). She also virtually inaugurated a Multi Model Logistic Park as well as laid the foundation stones for new reservoir and water treatment plant for Port Township and next-gen Vessel Traffic Management and Information System.
Speaking on the occasion, the President said that remembering the historical memories of Baliyatra - a symbolic boat trip of merchants to the islands of Java, Sumatra, Bali etc every year is appreciable. Baliyatra is a unique festival celebrated in the memory of its glorious past. Celebrated since time immemorial, this festival is a symbol of the prosperity of maritime trade of Odisha. It also highlights the rich cultural consciousness of the people of Odisha.
The President said that the sea has been a major means of strengthening India's trade, commerce and international relations. Literature based on the sea has also enriched Indian culture. Odisha and other coastal states had a long and prosperous tradition of naval commerce. Apart from trade and commerce, those merchants also played an important role in spreading Indian art and culture abroad.
The President said that maritime trade has been playing an important role in the trade and economic development of our country. She noted that 95 percent of India's total trade in terms of volume and 65 percent in terms of value are done through sea transport. She stated that India's ports need to function with greater efficiency in line with the global standards. That is why, there is a need to further strengthen the infrastructure of Indian ports and increase their efficiency. She said that the Sagarmala program is a commendable step in this direction. She stated that the Government of India is working to realize the vision of ‘Ports for Prosperity’ and ‘Ports for Progress’.
The President was happy to note that Paradip Port’s cargo handling capacity has doubled in the last decade. It is poised to become the largest port on the east coast. It also got the ‘Port of Operational Excellence Award’ at the Global Maritime India Summit – 2023. She expressed confidence that today inaugurated Multi-Modal Logistics Park will give a new direction to the transparent development of trade. She said that Vessel Traffic Management and Information System (VTMIS) enabled new modern signal stations will make navigation through this port more safe and orderly.