କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆସିଆନ୍-ଇଣ୍ଡିଆ ମିଲେଟ୍ ଫେଷ୍ଟିଭାଲ ୨୦୨୩ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ଦକ୍ଷିଣ ଜାକର୍ତ୍ତାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସପିଂ ସ୍ଥଳ କୋଟା କସାବ୍ଲାଙ୍କା ମଲରେ ୨୨ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୩ରୁ ଆରମ୍ଭ
ଏହି ଉତ୍ସବର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଆସିଆନ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ବାଜରା ଏବଂ ବାଜରା ଭିତ୍ତିକ ଉତ୍ପାଦର ବଜାର ସୃଷ୍ଟି କରିବା
କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗ ଭାରତରୁ ଏକ ପ୍ରତିନିଧି ମଣ୍ଡଳ ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛି, ଯେଉଁଥିରେ କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ (ଏଫ୍ପିଓ), ଶିଳ୍ପ ନେତା ଏବଂ ଆହୁରି ଅନେକ ବୃତ୍ତିଜୀବୀ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛନ୍ତି
ମିଲେଟ୍ ଭିତ୍ତିକ ଏଫ୍ପିଓ, ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସେଫ୍ ମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ଏହି ଉତ୍ସବର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ଏକ ମିଲେଟ୍-କେନ୍ଦ୍ରିତ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି
22 NOV 2023 2:35PM by PIB Bhubaneswar
କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହଯୋଗରେ ଆସିଆନକୁ ଭାରତୀୟ ମିଶନ ପକ୍ଷରୁ ୨୨ ନଭେମ୍ବରରୁ ୨୬ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୩ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆରେ ଆସିଆନ-ଇଣ୍ଡିଆ ମିଲେଟ୍ ଫେଷ୍ଟିଭାଲ ୨୦୨୩ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ଦକ୍ଷିଣ ଜାକର୍ତ୍ତାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସପିଂ ଡେଷ୍ଟିନେସନ କୋଟା କସାବ୍ଲାଙ୍କା ମଲରେ ଏହି ମହୋତ୍ସବର ଉଦ୍ ଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ମିଲେଟ୍ ଭିତ୍ତିକ ଏଫ୍ପିଓ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସେଫ୍ ମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ଏହି ଉତ୍ସବର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ମିଲେଟ୍-କେନ୍ଦ୍ରୀତ ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି।
ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ମିଲେଟସ ବର୍ଷ (ଆଇୱାଇଏମ୍) ସମାରୋହ ଅନୁରୂପ ଏହି ଉତ୍ସବର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଆସିଆନ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ଯଥା ବ୍ରୁନେଇ, କାମ୍ବୋଡିଆ, ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ, ଲାଓସ୍, ମଲେସିଆ, ମିଆଁମାର, ସିଙ୍ଗାପୁର, ଥାଇଲାଣ୍ଡ ଏବଂ ଭିଏତନାମ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ବାଜରା ଏବଂ ବାଜରା ଆଧାରିତ ଉତ୍ପାଦର ବଜାର ସୃଷ୍ଟି କରିବା । ଫିଲଫିସ ଏହି ମହୋତ୍ସବ ସମୟରେ, କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗ ଭାରତରୁ ଏକ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛି, ଯେଉଁଥିରେ ସେଫ୍, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ (ଏଫପିଓ)ର ପ୍ରତିନିଧି, ଶିଳ୍ପନେତା, ରାଜ୍ୟ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ଆହୁରି ଅନେକ ଅନ୍ୟାନ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସମେତ ଭାରତୀୟ ମିଲେଟ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ନିୟୋଜିତ ବିଭିନ୍ନ ବୃତ୍ତିଜୀବୀ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛନ୍ତି।
କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗ (ଡିଏଆଣ୍ଡଏଫଡବ୍ଲୁ)ର ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ ତଥା ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିନିଧି ମଣ୍ଡଳର ମୁଖ୍ୟ ଡ. ମନିନ୍ଦର କୌର ଦ୍ୱିବେଦୀ ବାଜରା ଚାଷ, ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ଏହି ପ୍ରାଚୀନ ଶସ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟବସାୟିକ ସମ୍ଭାବନା ବିଷୟରେ ମୂଲ୍ୟବାନ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ଡିଏଆଣ୍ଡଏଫଡବ୍ଲୁର ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ (ଫସଲ) ଶୁଭା ଠାକୁର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମିଲେଟ୍ ବର୍ଷ ୨୦୨୩ ପାଳନରେ ଭାରତର ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଏବଂ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଭିଡିଓ ମାଧ୍ୟମରେ ବାଜରା ଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଥିଲେ। ଯାହାଦ୍ବାରା ବ୍ୟାବହାରିକ ଦଳଗତ ଆଲୋଚନା କରିବା ପାଇଁ ପୃଷ୍ଠଭୂମି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥିଲା। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ବିପିଏନର ଉପମୁଖ୍ୟ ଡ. ଆଣ୍ଡ୍ରିକୋ ନୋଟୋ ସୁଜାଣ୍ଟୋ ବାଜରା ଚାଷର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସମ୍ଭାବନା ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଏସୀୟ ଖାଦ୍ୟ ବାସ୍କେଟରେ ବିବିଧତା ଆଣିବାରେ ଏହାର ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
୨୨ ନଭେମ୍ବରରୁ ୨୬ ନଭେମ୍ବର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିବାକୁ ଥିବା ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଆସିଆନ୍ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ରୋଷେଇ ବିବିଧତାକୁ ପାଳନ କରିବା ଏବଂ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ସ୍ଥାୟୀ ବାଜରା ପ୍ରଥାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା। ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ପାଞ୍ଚଟି ଭାରତୀୟ ଏଫପିଓ ଅର୍ଥାତ ସିଟି ବ୍ଲକ ଏଫପିସି, ଜେୱାର୍ଗି ତାଲୁକା ମିଲେଟ ଏଫପିସି, ଭୂମିତ୍ରାଜାଲାଲପୁର, ବାମ ଏଗ୍ରୋ ଏବଂ ଲାମ୍ବାସିଙ୍ଗି ଆଦିବାସୀ ଉତ୍ପାଦ ଏଫପିସି ଭଳି ପାଞ୍ଚଟି ଭାରତୀୟ ଏଫ୍ପିଓ ଏବଂ ଦୁଇଟି ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଅର୍ଥାତ ତାରୁ ନେଚୁରାଲଏବଂ ସାତ୍ବ ମିଲେଟସ ଆଣ୍ଡ ଫୁଡ୍ ପ୍ରଡକ୍ଟସ (ମିବଲ୍ସ) ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ହେବ, ଯେଉଁ ମିଲେଟ୍ କୁକିଜ୍, ନମକିନ୍, ଖାଖରା, କେକ୍ ଭଳି ଅନନ୍ୟ ବାଜରା ଯୁକ୍ତ ଉତ୍ପାଦ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଆକର୍ଷଣ ୨୩ ନଭେମ୍ବରରୁ ୨୬ ନଭେମ୍ବର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିବାକୁ ଥିବା ଲାଇଭ୍ ରୋଷେଇ କର୍ମଶାଳାରେ ଭାରତ ଓ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ସେଲିବ୍ରିଟି ସେଫମାନେ ବାଜରାର ରୋଷେଇ କ୍ଷମତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ସହ ପ୍ରତିଦିନ ଫକ୍ସଟେଲ୍ ମିଲେଟ୍ ତବୋଲେହ, ମିକ୍ସଡ୍ ମିଲେଟ୍ ମାଥ୍ରୀ କ୍ୟାନୋପିସ୍, ମିଲେଟ୍ ରିସୋଟୋ, ମିଲେଟ୍ ଦହି ଭାତ, ରାଗି ବ୍ରାଉନି ଏବଂ କୁକିଜ୍ ଭଳି ଖାଦ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବେ। ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସେଫ୍ ଭିନେଶ ଜନି, ରିସ୍ମା ବିଦ୍ୟାସ୍ତୁତି, ଅନାହିତା ଧୋଣ୍ଡି, ସବ୍ୟସାଚୀ ଗୋରାଇ ଏବଂ ଅମ୍ବିକା ଜୋହର ପ୍ରତିଦିନ ଏକ ନୂଆ ଖାଦ୍ୟ ଦେଇ ଦର୍ଶକଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବେ।
ପାଞ୍ଚଦିନ ଧରି ଚାଲିବାକୁ ଥିବା ଏହି ମହୋତ୍ସବ ବାଜରା ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାଦିଗରେ ସହାୟକ ହେବ। ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୭, ୨୦୨୩ରେ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ଜାକର୍ତ୍ତାଠାରେ ୨୦ତମ ଆସିଆନ୍-ଭାରତ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ସଙ୍କଟର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପୋଷଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉପରେ ଆସିଆନ୍-ଭାରତ ଯୁଗ୍ମ ନେତାଙ୍କ ବିବୃତ୍ତିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଦିଗରେ ଏହା ଏକ ପଦକ୍ଷେପ।
ଆସିଆନ୍ ରେ ଅବସ୍ଥାପିତ ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ଜୟନ୍ତ ଖୋବରାଗଡ଼େ ନିଜ ସ୍ୱାଗତ ଭାଷଣ ରେ ବିଶ୍ୱର କ୍ଷୁଧା ଏବଂ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱର ଅଭାବଦୂର କରିବାରେ ବାଜରାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ନ୍ୟାସନାଲ ଫୁଡ୍ ଏଜେନ୍ସି (ବନ୍ଦନ ପାଙ୍ଗନ ନେସନାଲ-ବିପିଏନ)ର ମୁଖ୍ୟ ଆରିଫ ପ୍ରସେତ୍ୟୋ ଆଦି ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ର ମୁକାବିଲା ରେ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ବାଜରାକୁ ଏକ କୃଷକ ଅନୁକୂଳ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଖାଦ୍ୟ ପସନ୍ଦ ଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଆସାମ ସରକାରଙ୍କ ଅତିରିକ୍ତ ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ ତଥା କୃଷି ଉତ୍ପାଦନ କମିଶନର ଆଶିଷ କୁମାର ଭୁଟାନୀଙ୍କ ସଂଯୋଜନାରେ 'ମିଲେଟ୍ ରେ ଆସିଆନ୍-ଭାରତ ସହଯୋଗ' ଶୀର୍ଷକ ପ୍ରଥମ ପ୍ୟାନେଲ୍ ଆଲୋଚନାରେ ଆଇୱାଇଏମ୍ ୨୦୨୩ର ଅଂଶ ଭାବରେ ବାଜରାକୁ ମୁଖ୍ୟ ସ୍ରୋତରେ ସାମିଲ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ ଆସିଆନ ରାଷ୍ଟ୍ରର ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା। ପ୍ୟାନେଲିଷ୍ଟଙ୍କ ସମ୍ମାନଜନକ ତାଲିକାରେ ଜାତୀୟ କୃଷି ଓ ବନୀକରଣ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ଗବେଷଣା ପରୀକ୍ଷାଗାର ଗୋଷ୍ଠୀର ମୁଖ୍ୟ ଶ୍ରୀମତୀ ଭିଲାଫୋନ୍ ସୌରିଡେଥ; ଥାଇଲାଣ୍ଡର କୃଷି ବିଭାଗର କ୍ଷେତ୍ର ଫସଲ କାର୍ଯ୍ୟରେ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଶ୍ରୀମତୀ ରାଓ୍ବିଓ୍ବାନ ଚୁଏକିଟ୍ଟିସାକ୍; ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର କେହାଟି ଫାଉଣ୍ଡେସନର ଶ୍ରୀ ରନି ମେଗାୱାନ୍ତ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଉନ୍ନୟନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟର ସହକାରୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ତଥା ଆସିଆନ୍ ସଚିବାଳୟର ଖାଦ୍ୟ, କୃଷି ଏବଂ ଜଙ୍ଗଲ ବିଭାଗର ମୁଖ୍ୟ ଡ. ଫାମ୍ କ୍ୱାଙ୍ଗ ମିନହା ଏହି ପ୍ୟାନେଲ ବାର୍ତ୍ତାଳାପରେ ଗବେଷଣା କରାଯାଇଥିବା ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଜ୍ଞାନ ହସ୍ତାନ୍ତର, ବିହନ ବିନିମୟ, ବଜାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ବାଜରା ଚାଷ ଏବଂ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ କୃଷକ ଏବଂ ସେଫ୍ ମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେବାରେ ସହଯୋଗାତ୍ମକ ପ୍ରୟାସ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା ।
ଅନ୍ୟ ଏକ ପ୍ୟାନେଲରେ ଏପେଡାର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ସୁଧାଂଶୁ, ଇଣ୍ଡୋନେସିଆରେ ସଂଯୁକ୍ତ ଜାତିସଂଘର ଏଫ୍ଏଓ ପ୍ରତିନିଧି ରାଜେନ୍ଦ୍ର ଆର୍ଯ୍ୟାଲ ଏବଂ ତିମୋର ଲେଷ୍ଟେ, ଆଇଟିସିର ଶ୍ରୀ ତେମୋର ଲେସ୍ତେ, ଶ୍ରୀ ସଚିନ ଶର୍ମା, ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର କେହାଟି ଫାଉଣ୍ଡେସନର ରୋନି ମେଗାୱାଣ୍ଟୋ ଏବଂ ଆଡଭାଣ୍ଟା ସିଡ୍ସର ସିଇଓ ଶ୍ରୀ ହେରି କ୍ରିଷ୍ଟାଣ୍ଟୋ ସାମିଲ ଥିଲେ, ଯାହାର ସଂଚାଳନ ଆଇସିଏଆର-ଆଇଆଇଏମଆରର ନିର୍ଦେଶକ ଡ. ସି ତାରା ସତ୍ୟବତୀ କରିଥିଲେ। ସେ ବାଜରାର ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଜଳବାୟୁ ସହନଶୀଳ ଗୁଣ, କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭ, ବାଜରା ଚାଷ, ତାହାକୁ ବିକଶିତ କରିବା ଏବଂ ପୋଷକ ଶସ୍ୟର ଚାଷ ପାଇଁ ରଣନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ଏହି ଦିବସ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଏସୀୟ ଥିମ୍ ଯୁକ୍ତ ବାଜରା ଭିତ୍ତିକ ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନ ସହିତ ଶେଷ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ବାଜରାର ବହୁମୁଖୀତା ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିକର ମୂଲ୍ୟ କୁ ଦର୍ଶାଯାଇଥିଲା ।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
ASEAN-India Millet Festival 2023 kick starts at the Kota Kasablanka Mall, a prominent shopping destination in South Jakarta, Indonesia on 22nd November 2023
Aim of this festival is to raise awareness and create a market for millets and millets-based products among the ASEAN Member states
Department of Agriculture and Farmers Welfare is leading a delegation from India, representing a diverse set of professionals from Farmer Producer Organizations (FPOs), industry leaders and more
A Millet-centric exhibition is being held as part of the festival featuring participation from Millet-based FPOs, start-ups and Indian chefs
22 NOV 2023 2:35PM by PIB Delhi
The Indian Mission to ASEAN in collaboration with Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare is organizing the ASEAN-India Millet Festival 2023, in Indonesia from 22nd November to 26th November 2023. The inaugural session of the festival took place in the Kota Kasablanka Mall, a prominent shopping destination in South Jakarta, Indonesia. A Millet-centric exhibition is being held as part of the festival featuring participation from Millet-based FPOs, start-ups and Indian chefs.
Aligned with the International Year of Millets (IYM) celebrations, an aim of this festival is to raise awareness and create a market for millets and millets-based products among the ASEAN Member states i.e. Brunei, Cambodia, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Philippines, Singapore, Thailand and Vietnam. During the festival, the Department of Agriculture and Farmers’ Welfare is leading a delegation from India, representing a diverse set of professionals engaged in the Indian millet ecosystem, including chefs, start-ups, representatives from Farmer Producer Organizations (FPOs), industry leaders, state officials and more.
Additional Secretary at DA&FW and Head of the Indian Delegation Dr. Maninder Kaur Dwivedi provided valuable insights into millet cultivation, processing and the business potential of these ancient grains. Joint Secretary (Crops) at DA&FW Ms. Shubha Thakur showcased India's leading role in celebrating the International Year of Millets 2023 and Indian government’s initiatives to encourage adoption of millets through a captivating video, setting the stage for insightful panel discussions. Additionally, Deputy Head of BPN Dr.Andriko Noto Susanto further highlighted the remarkable prospects of millets cultivation and its role in diversifying the South Asian food basket.
The exhibition, scheduled from November 22nd to 26th, aims to foster collaboration between ASEAN countries, celebrate cultural and culinary diversity and promote sustainable millet practices for a healthier future.The exhibition will also feature five Indian FPOs, namely Citi Block FPC, Jewargi Taluka Millets FPC, Bhumitrajalalpur, Vaam Agro, and Lambasingi Tribal Products FPC, and two start-ups namely Taru Naturals and Sattva Millets and Food Products (Mibbles) exhibiting unique millet-added products such as millet cookies, namkeen, khakhra, cakes, and more.
A major highlight of the event will be the live cooking workshop from November 23rd to 26th, where celebrity chefs from India and Indonesia will showcase the culinary potential of millets, presenting dishes like Foxtail Millet Tabouleh, Mixed Millet Mathri Canopies, Millet Risotto, Millet Curd Rice, Ragi brownie and cookies each day. Chefs Vinesh Johny, Risma Widyastuti, Anahita Dhondy, Sabyasachi Gorai, and Ambika Johar will captivate the audience with a new dish daily during this period.
The five-day festival will contribute towards raising awareness about millets. It is also a step towards implementation of the ASEAN-India Joint Leaders’ Statement on Strengthening Food Security and Nutrition in Response to Crises adopted at the 20th ASEAN-India Summit in Jakarta, Indonesia on 07th September 2023.
In his welcome remarks, Ambassador of India to ASEAN Mr. Jayant Khobragade highlighted the crucial role of millets in addressing global hunger and nutrient deficiencies. Additionally, Head of the National Food Agency (Badan Pangan Nasional (BPN)) Indonesia Mr. Arief Prasetyo Adi underscored millets as a farmer-friendly and sustainable food choice for the future in the face of climate change.
The first panel discussion, titled 'ASEAN-India Collaboration in Millets,' moderated by Additional Chief Secretary & Agriculture Production Commissioner, Govt. of Assam Mr. Ashish Kumar Bhutani featured discussions among experts from diverse ASEAN nations on initiatives aimed at mainstreaming millets as part of IYM 2023. The esteemed list of panellists included Ms. Vilayphone Sourideth, Head of the Research Laboratory Group at the National Agriculture and Forestry Research Institute, MAF, Lao; Ms. Raweewan Chuekittisak an expert in Action in Field Crops from the Department of Agriculture, Thailand; Mr. Rony Megawanto from the KEHATI Foundation, Indonesia and Dr. Pham Quang Minh, Assistant Director, Sectoral Development Directorate and Head of Food, Agriculture and Forestry Division, ASEAN Economic Community Department, ASEAN Secretariat. The topics explored during the insightful panel conversation encompassed knowledge transfer, seed exchange, market expansion and collaborative efforts in training farmers and chefs for millet cultivation and consumption.
Another engaging panel featuring Mr. Sudhansu, Secretary, APEDA, Mr. Rajendra Aryal, UN’s FAO Representative to Indonesia and Timor Leste, Mr. Sachin Sharma, ITC,Mr. Rony Megawanto, KEHATI Foundation, Indonesia and Mr. Herry Kristanto, CEO, Advanta Seeds, which was moderated by Dr. C Tara Satyavathi, Director, ICAR-IIMR highlighted the inherent climate-resilient qualities of millets, benefits for small farmers, initiatives combating climate change through millet cultivation, strategies for promoting and cultivating millets.
The day concluded with a delectable Asian-themed millet-based luncheon, showcasing the versatility and nutritional value of millets.