ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ବିକାଶରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ପରିବେଶକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖିବା ଆବଶ୍ୟକ: ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସଚିବ
22 NOV 2023 12:46PM by PIB Bhubaneswar
ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀମତୀ ଭି ବିଦ୍ୟାବତୀ ଏହି କଥା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ବିକାଶ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖିବା ଉଚିତ୍ । ମେଘାଳୟର ଶିଲଙ୍ଗଠାରେ ଆଇଟିଏମର ଦ୍ବିତୀୟ ଦିବସରେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ବିକାଶ ଓ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ପାଇଁ ଆୟୋଜିତ ବ୍ୟବସାୟ ଅଧିବେଶନରେ ଶ୍ରୀମତୀ ବିଦ୍ୟାବତୀ ଏହା କହିଛନ୍ତି। ଆଠଟି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ସେମାନଙ୍କ ର ନୂତନ ଗନ୍ତବ୍ୟ ସ୍ଥଳ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ରାଜ୍ୟରେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ଉଭୟ ସରକାରୀ ଓ ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ୟାନେଲିଷ୍ଟମାନଙ୍କ ସହ ଜ୍ଞାନ ଅଧିବେଶନ ଏବଂ ପ୍ୟାନେଲ ଆଲୋଚନା ରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଯୋଗାଯୋଗର ଅଗ୍ରଗତି ଏବଂ ବିକାଶ ଉପରେ ବିଚାର-ବିମର୍ଶ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଏହି ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ସଚିବ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରାକୃତିକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସମ୍ପଦ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୂର୍ବୋତ୍ତର କ୍ଷେତ୍ର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିଛି। ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବିପୁଳ ଭୌଗୋଳିକ ବିବିଧତା ରହିଛି ଯାହା ନିର୍ଭିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ବହୁତ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନିର୍ଭିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି ଏବଂ ଦେଶରେ ନିର୍ଭିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ଏବଂ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ରଣନୀତିର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ନିଭିର୍କ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବୋର୍ଡ ଗଠନ କରିଛି । ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦୁଃସାହସିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମଡେଲ ଆଇନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି ଯେଉଁଥିରେ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକତା, ସଂସ୍ଥାଗତ ଢାଞ୍ଚା, ଜରିମାନା, ପଞ୍ଜୀକରଣ ଏବଂ ବୀମା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ମତାମତ ପାଇଁ ଏହାକୁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ପଠାଯାଇଛି। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ସମେତ ଦେଶରେ ଦୁଃସାହସିକ କ୍ରୀଡ଼ା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ କରିବା ପାଇଁ ନିରାପତ୍ତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଦିଗରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ସେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ସଚିବ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅଭିଜ୍ଞତାମୂଳକ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ବଢୁଥିବା ଧାରାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗ୍ରାମୀଣ ହୋମଷ୍ଟେର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି କାରଣ ହୋମଷ୍ଟେ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କୁ କେବଳ ବିକଳ୍ପ ଆବାସସ୍ଥଳୀରେ ରହିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ସ୍ଥାନୀୟ ସମୁଦାୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରି ସମାବେଶୀ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ । ସେ ସମସ୍ତ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ‘ଲୋକାଲ ଫର ଭୋକାଲ’ର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ପାଇବା ପାଇଁ ହୋମଷ୍ଟେସ୍ ରଣନୀତିର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଉପରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ବିଚାର କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଗ୍ରାମୀଣ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ବିକାଶରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା ମିଳିପାରିବ ।
ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମାର୍ଟ ହେଉଛି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଅନ୍ୟତମ ରାଜ୍ୟରେ ଏବେ କ୍ରମିକ ଆଧାର ଭିତ୍ତିରେ ଆୟୋଜିତ ହେଉଥିବା ଏକ ବାର୍ଷିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ । ଏହି ମାର୍ଟ ସ୍ଥାନୀୟ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଉଭୟ ଦେଶ ଏବଂ ବିଦେଶୀ ବଜାରର ସେମାନଙ୍କ ସମକକ୍ଷମାନଙ୍କ ସହିତ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଟ୍ରାଭେଲ୍ ମାର୍ଟରେ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଏବଂ ଟୁର୍ ଅପରେଟରମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରିଥାଏ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ବିକାଶ କରିବା ପାଇଁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ବିଭିନ୍ନ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇପାରିବ।

Ministry of Tourism
Development of tourism in the North East should take into account the sensitive ecosystem of the region: Secretary Tourism
22 NOV 2023 12:46PM by PIB Delhi
Secretary, Ministry of Tourism Smt V Vidyavathi has emphasised that the development of tourism in the North East should take into account the sensitive ecosystem of the region. Smt Vidyavathi was speaking at the Business Session held on the second day of ITM in Shillong, Meghalaya to discuss the various issues pertaining to the development and growth of tourism in the North East Region. Representatives of the eight North Eastern States presented the updates on their new destinations as well as new opportunities in their States. Knowledge sessions and panel discussions with panelists from both the Government and private sectors deliberated on the advances and development of connectivity in the region.
Addressing the session, the Secretary stated that NER occupies a unique place in terms of natural beauty and tourism resources. This region offers huge geographical diversity which provides great scope for Adventure Tourism. The Ministry of Tourism has formulated a National Strategy for Adventure Tourism and constituted a National Board for Adventure Tourism to guide the operationalization and implementation of the strategy to promote and develop adventure tourism in the country. Ministry of Tourism has drafted the Adventure Tourism Model law which covers the Obligations, Institutional Framework, Penalties, Registration and the Provision of Insurance. It has been circulated to all States/UTs for feedback. She urged the North Eastern States to proactively participate in the endeavour to strengthen safety for undertaking adventure sports activities in the country including North East.
The Secretary informed that keeping in mind the increasing trend for experiential tourism, Ministry of Tourism has formulated a National Strategy for the Promotion of Rural Homestays as homestays provide tourists with an opportunity for not only to stay at alternative forms of accommodation but also to promote inclusive development by creating entrepreneurial and job opportunities for local communities. She exhorted all the North Eastern States to proactively consider the implementation of the Homestays strategy to achieve the goal of vocal for local and also support the development of rural tourism in the region.
The International Tourism Mart is an annual event held by the Ministry of Tourism, Govt of India in one of the North Eastern States on rotation basis. The mart provides a platform for the local stakeholders to interact with their counterparts from both within the country and overseas markets. The Ministry of Tourism also hosts media and tour operators at the travel mart so as to create awareness about various tourism products and destinations in the North East to increase tourism to the region.