Ministry of Electronics & IT
Digital India Pavilion key attraction at 42nd India International Trade Fair
17 NOV 2023 2:03PM by PIB Delhi
See the future of digital possibilities become a reality at the Digital India Pavilion in Hall No. 5, Pragati Maidan, New Delhi. One of the major attractions at the 42nd IITF 2023 which is taking place from November 14-27, 2023, the exhibit showcases pioneering initiatives: DigiLocker, UPI, e-Sanjeevani, Bhashini and Mann Ki Baat.
Set up by the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY), the DI Pavilion is turning more than a few interested heads offering people a remarkable opportunity to engage with cutting-edge technologies. There are interactive displays, engaging experiences for all ages and an opportunity to learn about DI initiatives directly from the experts. From curious students to discerning office goers, energetic women entrepreneurs to enthusiastic senior citizens, the pavilion showcases innovative technologies for New India that wants to be digitally savvy.
At the UPI (United Payments Interface) exhibit, visitors can reap the benefits of going cashless! Encounter a state-of-the-art UPI enabled ATM that provides visitors cash withdrawal through UPI Mode. Customers of select banks can use their UPI apps to scan a QR code generated on the machine’s screen to withdraw cash. This latest payment service is based on ICCW (Interoperable Careless Cash Withdrawal) mechanism and will be soon rolled out in all ATM machines. Since no physical card is required, this mechanism prevents frauds/tampering such as skimming and card cloning.
DigiLocker pioneers a paperless era, offering citizens seamless access to an extensive array of crucial digital documents, ranging from Birth Certificates, Records of Will, Driving License, educational certificates etc. A revolutionary platform in digital document management, DigiLocker signifies a convergence of accessibility and security, all at the fingertips of 200 Million citizens now! This innovative platform not only simplifies administrative processes but also enhances efficiency, reducing bureaucratic hurdles. Taking centre stage at the Digital India pavilion, the DigiLocker exhibit showcases a larger than life phone featuring the DigiLocker App and how it is empowering citizens to access myriad documents anytime, and from anywhere.
Bhashini aims to enable all Indians easy access to the internet and digital services in their own language, and increase the content in Indian languages. The Bhashini exhibits underscore inclusivity. Visitors can download the Bhashini App to translate content in their native language. The App allows users to converse through 3 key features—TEXT, VOICE, and CONVERSE. The TEXT feature supports translation into 22 Indian languages, while the CONVERSE and SPEAK features each cover 13 languages, contributing to enhanced linguistic accessibility and understanding.
Visitors can also learn how to do ‘Voice Based Payments’, or experience the Bhashini Live S2S (Speech to Speech) application which enables real-time cross-language communication by instantly translating live speech; the S2S app is available in 11 Indian languages and 14 international languages.
‘Bhasha Daan’ is an initiative to crowd source language inputs for multiple Indian languages as part of Project BHASHINI. It calls upon citizens to help build an open repository of data to digitally enrich his/her own language. The aim is to create large datasets for Indian languages, which can be utilized to train AI models that can be further used by different stakeholders to create products or services for the betterment of society.
Furthermore, ‘Yojna Sathi’ harnesses the power of Large Language Models (LLMs), AI, and Automatic Speech Recognition (ASR) technologies to engage citizens and customers in personalized conversations. Its primary mission is to raise awareness about various government schemes, eligibility criteria, and application processes, while also promoting digital and financial literacy concepts. Key features of the bot include multilingual support, personalization, feedback mechanism, streamlined booking services, and more !
Revolutionizing healthcare accessibility even across rural and remote communities, eSanjeevani (National Telemedicine Service) is a groundbreaking platform that has already served around 180 million patients. Built on cloud and micro services architecture, this indigenous platform offers two variants; eSanjeevani AB-HWC operates on a Hub & Spoke model, empowering Community Health Officers in Health and Wellness Centres (HWCs) to facilitate assisted tele-consultations for rural patients, connecting them with doctors and specialists in secondary/tertiary health facilities. Secondly, eSanjeevaniOPD serves as a patient-to-provider telemedicine platform, empowering citizens to access healthcare services conveniently from their homes through smartphones or laptops. The highlight of this exhibit is that visitors can remotely consult a doctor/specialist at eSanjeevani telemedicine clinics located in various parts of the country.
As the world’s largest citizen engagement platform, MyGov shares the vision of true Jan Bhagidari. At the Digital India pavilion, an excellent opportunity awaits citizens to actively participate in the renowned radio programme- ‘Mann Ki Baat’. Hosted by PM Narendra Modi on the last Sunday of every month at 11 AM on All India Radio, visitors can share their inspiring stories directly with the Prime Minister by recording their messages LIVE that they would like PM Modi to discuss in upcoming Mann Ki Baat episodes. To record a message, visitors can visit the Mann Ki Baat booth, dial the toll-free number 1800-11-7800 and record their message either in Hindi or English. This initiative aims to enhances public participation and provide a platform for citizens to express their thoughts, ideas and noteworthy achievements from their communities.
Taking the entertainment quotient up, visitors can give feedback/message in a novel way through the digital slingshot. What’s more ? At the Digital India Selfie Point, visitors can get a photo experience that teleports them to a new destination instantly!
The Digital India Pavilion offers visitors a unique opportunity to experience the power of technology first-hand. Each exhibit has been crafted to resonate with Digital Nagriks, ensuring meaningful engagement and empowerment of people.

ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তি. মন্ত্রালয়
৪২শুবা ইন্দিয়া ইন্তরনেসনেল ত্রেদ ফিয়ারদা দিজিতেল ইন্দিয়া পেভিলিয়ন্না পুক্নিং চিংশীনখ্রে
17 NOV 2023 2:03PM by PIB Imphal
নিউ দিল্লিগী প্রাগাতি মৈদানগী হোল নম্বর ৫ তা দিজিতেল ইন্দিয়া পেভিলিয়নদা তুংদা ওইরকপা য়াবা দিজিতেলগী থবকশিং অশেংবা ওইনা উবা ফংলে। নবেম্বর ১৪-২৭,২০২৩ ফাওবা পাংথোক্লিবা ৪২শুবা ইন্দিয়া ইন্তরনেসনেল ত্রেদ ফিয়ারদা মীয়াম্না খ্বাইদগী পাম্নবশিংগী মনুংদা দিজিলোক্কর, য়ু.পি.আই, ই-সঞ্জিবনি, ভাসিনি অমসুং মন কি বাত য়াওরি।
ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজি মিনিস্ত্রিনা লিংখৎপা দিজিতেল ইন্দিয়া পেভিলিয়ন অসি অনৌবা তেক্নোলোজিশিং মশক তাক্নবগী শিংথানিঙাই ওইরবা খুদোংচাবা মীয়ামদা ফংহল্লে। ইন্তরএক্তিব দিসপ্লেশিং উৎলি, চহি কাংলুপ খুদিংমক্কী মীওইশিংনা অখঙ-অহৈশিংদগী দি.আইগী থবকশিংগী মরক্তা খঙনবা খুদোংচাবা অমা পীরি। হৈনিংবা পোক্লবা মহৈরোয়শিং, ওফিস কারিবশিং, থৌনা ফরবী নুপী ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং, অহলশিং অমসুং দিজিতেলগী থবকশিং পামজবশিংদা অনৌবা ভারতকী অনৌবা তেক্নোলোজিশিং পেভিলিয়নদা উৎলি।
য়ু.পি.আই(য়ুনাইতেদ পেমেন্তস ইন্তরফেস) উৎলিবা অসিদা য়েংলবা লাক্লিবশিংনা শেন য়াওদনা চৎপগী কান্নবশিং খঙবা ঙমগনি। য়ু.পি.আই শীজিন্নবা য়াবা অনৌবা এ.তি.এম অমদগী য়ু.পি.আই মোদতা শেন লৌথোকপা য়াবগী খুদোংচাবশিং উৎলি। শেন লৌথোক্নবা মেছিনগী স্কৃন্দা উৎলিবা ক্বিউ.আর কোদ অমা কস্তমরশিংনা মখোয়গী য়ু.পি.আই এপ্পস শীজিন্নদুনা স্কেন তৌবা য়াগনি। মসিগী খ্বাইদগী নৌবা শেন লৌথোকপগী থবক অসি আই.সি.সি.দব্লিউ(ইন্তরওপরেবল কিয়ারলেস কেস ৱিদ্রোৱাল) মেকানিজমদা য়ুম্ফম ওইবনি অমসুং অথুবদা মতমদা এ.তি.এম মেছিন খুদিংমক্তা শীজিন্নবা য়াহল্লগনি। ফিজিকেল কার্দ দরকার ওইদ্রবা মরম্না, থবক অসিনা স্কিম্মিং অমসুং কার্দ ক্লোন্নিং য়াওনা খদ্রক্কী থবকশিং থিংবা ঙম্লগনি।
দিজিলোক্করগী খুৎথাংদা মীয়াম্না মরুওইবা দিজিতেল দোকুমেন্তশিং হায়বদি বার্থ সর্তিফিকেদশিং, ৱিলগী রেকোর্দশিং, দ্রাইভিং লাইসেন্স, মহৈ-মশিংগী সর্তিফিকেদশিং থমজিন্নবগী খুদোংচাবা অমা পীরি। দিজিতেল দোকুমেন্ত থম্নবগী অনৌবা মফম অমা ওইনা, চে-চাংশিং নাগরিক মিল্লিয়ন ২০০গী মখুত্তা চেকশিন্না থম্নবা খুদোংচাবা দিজিলোক্করনা পীরে। মসিগী অনৌবা মফম অসিনা লৈবাক ঙাকপগী থবকশিং লাইথোকহনবদা নত্তনা অঙম-অথৌশিংনা অয়েৎপা পীবগী থবকশিং হন্থহল্লে। দিজিতেল ইন্দিয়া পেভিলিয়নদা, দিজিলোক্কর এপ্প য়াওবা অচৌবা ফোন অমা থম্লি অমসুং মসিনা কমদৌনা মীয়াম্না চে-চাংশিং অপাম্বা মতমদা মফম অমদগী হেক্তা শীজিন্নবা য়াবগে হায়বা উৎলি।
ভারতমচা খুদিংমক মশাগী লোলদা ইরাই লাইনা ইন্তরনেত অমসুং দিজিতেলগী থবকশিংগী খুদোংচাবা লৌবা য়ানবা ভাসিনিনা পান্দম থম্লি অমসুং ভারতকী লোলশিংদা শেম্বা কন্তেন্ত হেনগৎহল্লে। মীওই খুদিংমক কোনশিনবগী মরুওইবা অদু ভাসিনিনা উৎলে। মখোয় মশাগী লোলদা কন্তেন্ত অদু হন্দোক্নবা ভিজিতরশিংনা ভাসিনি এপ্প দাউনলোদ তৌবা য়াগনি। তেক্স, ভোইস অমসুং কনভর্সকী খুৎথাংদা ওন্থোক্নবগী অয়াবা এপ্প অসিদা য়াওরে। ভারতকী লোল ২২দা হন্দোক্নবগী খুদোংচাবা তেক্স ফিচরনা পীরি অমসুং কনভর্স অমসুং স্পিক ফিচরনা লোল ১৩গী খুদোংচাবা পীরি।
ভিজিতরশিংনা ভোইস বেজ পেমেন্তশি কমদৌনা শীজিন্নগনি হায়বা নৎত্রগা ৱা ঙাংলিঙৈদা খুদক্তা লোল অমদগী লোল অমদা হন্দোকপা য়াবা এপ্প ভাসিনি লাইভ S2S (স্পিচ তু স্পিচ) তম্বা য়াগনি। S2S এপ্প অসিদা ভারতকী লোল ১১ অমসুং মালেমগী লোল ১৪ য়াওরি।
‘ভাসা দান’ অসি প্রোজেক ভাসিনিগী শরুক অমা ওইনা ভারতকী তোঙান-তোঙানবা লোলশিংগী মতাংদা মীয়াম্না লোনগী পুক্কৈদা হাপনিংবশিং হাপ্নবা থৌরাং অমনি। মশাগী লোলশিং ইনাকখুন্নবা লোলগী দেতাগী পুক্কৈ অমা দিজিতেল ওন্থোকপদা মতেং পাংনবা মীয়ামদা খঙহল্লি। মসিগী পান্দমদি ভারতকী লোলশিংগী অচৌবা দেতাসেতশিং শেম্বনি অমসুং মসিনা খুন্নাইগী য়াইফনবা তোঙান-তোঙানবা মরী লৈনবশিংনা এ.আই মোদেলশিং ত্রেন তৌবদা শীজিন্নবা য়াগনি।
মখা তানা, মীয়াম অমসুং কস্তমরশিং লনাই ওইনা ৱারি শান্নবা ‘য়োজনা সাথি’ না লার্জ লেঙ্গোই মোদেলশিং(এল এল এম), এ.আই অমসুং ওতোমেতিক স্পিচ রিক্কনিসন(এ এস আর)গী কান্নবা শীজিন্নরি। মসিগী মরুওইবা পান্দমদি সরকারগী স্কিমশিং, কান্নবা ফংবা য়াবা মীওইশিং অমসুং এপ্লিকেসন পীশিনবগী থবকশিংগী মতাংদা খঙবা হেনগৎহনবা অমসুং দিজিতেল অমসুং ফাইনান্সগী মরমদা খঙহনবনি।
খুঙ্গং অমসুং মনুং-হুঞ্জিনবা মফমশিংদা অনা-লায়য়েংগী খুদোংচাবা ফংহনবদা ই-সঞ্জিবানি(নেসনেল তেলিমেদিসিন সর্বিস)না অচৌবা থৌদাং লৌরি অমসুং মাঙজৌননা অনাবা মীওই মিল্লিয়ন ১৮০গী সেবা তৌখ্রে। ক্লাউদ অমসুং মাইক্রো সর্বিস আর্কিতেকচরদা শেমগৎপা থবক অসি মখল অনি থোক্না লৈরি; ই-সঞ্জিবানি এ.বি-ঐচ.দব্লিউ.সিনা হব অমসুং স্পোক মোদেলদা থবক তৌরি, হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তরশিংগী কম্মুনিতি হেল্থ ওফিসারশিংনা খুঙ্গংগী অনাবশিংদা তেলি-কন্সলতেসনগী খুদোংচাবা ফংহল্লি। অনিশুবদা, ই-সঞ্জিবানি ও.পি.দিনা অনাবশিংদা তেলিমেদিসিনগী খুদোংচাবা অমা পীরি অমসুং মখোয়গী স্মার্দফোনশিং অমসুং লেপতোপশিংগী খুৎথাংদা মখোয়গী য়ুমশিংদগী অনা-লায়য়েংগী থবকশিংগী খুদোংচাবা লৌনবা মীয়ামদা কান্নবা ফংহল্লি। মসিদা লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা লৈরিবা ই-সঞ্জিবানি তেলিমেদিসিন ক্লিনিকশিংদা লৈরিবা দোক্তরশিংগা ত্রেদ ফিয়ার য়েংবা লাক্লিবশিংগা ৱারি শানবগী খুদোংচাবা পীরি।
মীয়ামগা ই-পাউ ফাওনবগী মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা প্লেতফোর্ম ওইরিবা MyGov না মীয়াম হকথেংননা শরুক য়াবগী পান্দমশিং উৎলি। দিজিতেল ইন্দিয়া পেভিলিয়নদা, মীয়াম্না মমিং চৎলবা রেদিওগী থৌরম মন কি বাত শরুক য়ানবগী অফবা খুদোংচাবা অমা পীরি। থা অমগী অরোইবা নোংমাইজিং খুদিংগী অয়ুক পুং ১১ তাবদা ওল ইন্দিয়া রেদিওদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ৱা ঙাংবা অসিদা, ভিজিতরশিংনা মখোয়গী পুক্নিং থৌগৎনিঙাই ওইবা ৱারিশিং প্রধান মন্ত্রীগা হকথেংননা ৱারি শানবা য়াগনি অমসুং তুংদা পাংথোক্কদবা মন কি বাতকী তাঙ্ককশিংগীদমক প্রধান মন্ত্রীগা খন্ন-নৈনবা য়াগনি। মেসেজ অমা রেকোর্দ তৌনবা, ভিজিতরশিংনা মন কি বাত বুত্তা চংবা য়াই, হিন্দী নত্ত্রগা ইংলিসতা মখোয়গী মেসেজশিং রেকোর্দ তৌনবা তোল-ফ্রি নম্বর 1800-11-7800 দা দাইল তৌগদবনি। থৌরাং অসিনা মীয়াম শরুক য়ানবা অমসুং মখোয়গী অনিংবশিং, অনৌবা ৱাখলশিং অমসুং শিংথাবা য়াবা মাইপাকপশিং শরুক য়ানবগী খুদোংচাবা পীরি।
দিজিতেল স্লিংসোতশিং শীজিন্নদুনা মীয়াম্না অনৌবা মওং অমদা ভিজিতরশিংনা ফিদবেক/মেসেজ পীবা য়াগনি। মসিগী হেনবা করি লৈরিবগে? দিজিতেল ইন্দিয়া সেলফি পোইন্তদা ভিজিতরশিংনা ফোতো অমা নমদুনা মদু তেলিপোর্ত তৌদুনা অনৌবা মফম অমদা খুদক্তা য়ৌহন্নবগী খুদোংচাবা পীরি।
তেক্নোলোজিগী তৌবা ঙম্বশিং খঙনবা অঙকপা খুদোংচাবা অমা দিজিতেল ইন্দিয়া পেভিলিয়ন্না ভিজিতরশিংদা পীরি। দিজিতেল নাগরিকশিংগা ৱারি শান্নবা অমসুং মীয়ামদা শক্তি পীনবা মওংদা একজিবিসন অসি শেম-শাবনি।