কৃষি মন্ত্ৰালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ১৫ নৱেম্বৰত ঝাৰখণ্ডৰ খুণ্টিৰ বিৰচা মহাবিদ্যালয়ৰ পৰা প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ যোজনাৰ ১৫ তম কিস্তি মুকলি কৰিব, যাক ‘জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস’ হিচাপে পালন কৰা হয়
৮ কোটিৰো অধিক হিতাধিকাৰী কৃষকলৈ ১৫ তম কিস্তি হিচাপে ১৮০০০ কোটি টকা মুকলি কৰা হ’ব
14 NOV 2023 5:34PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ঝাৰখণ্ডৰ খুণ্টিৰ বিৰচা মহাবিদ্যালয়ত ১৫ নৱেম্বৰ, ২০২৩ তাৰিখে 'জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস' উদযাপন কৰিবলৈ আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী-কিষাণ সন্মান নিধি আঁচনিৰ ১৫ তম কিস্তি মুকলি কৰিবলৈ উপস্থিত থাকিব। সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য সংৰক্ষণ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় গৌৰৱ, বীৰত্ব আৰু আতিথ্যৰ ভাৰতীয় মূল্যবোধৰ প্ৰচাৰৰ ক্ষেত্ৰত জনজাতীয় লোকসকলৰ প্ৰচেষ্টাক স্বীকৃতি দিয়াৰ বাবে প্ৰতি বছৰে ১৫ নৱেম্বৰত জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস পালন কৰা হয়। এই কাৰ্যসূচীটো সমগ্ৰ দেশৰ কৃষি বিজ্ঞান কেন্দ্ৰ (কেভিকে), ভাৰতীয় কৃষি গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান (আইচিএআৰ) প্ৰতিষ্ঠান, ৰাজ্যিক কৃষি বিশ্ববিদ্যালয়, প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সমৃদ্ধি কেন্দ্ৰ, প্ৰাথমিক কৃষি সমবায় আৰু উমৈহতীয়া সেৱা কেন্দ্ৰ (চিএছচি)ৰ দ্বাৰা পোনপটীয়াকৈ সম্প্ৰচাৰ কৰা হ'ব।
১৫.১১.২০২৩ তাৰিখে এটা বুটাম ক্লিক কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৮ কোংটি কৃষকলৈ ১৫ তম কিস্তি হিচাপে ১৮,০০০ কোটি টকা মুকলি কৰিব। আঁচনিখন আৰম্ভ হোৱাৰ পিছত হিতাধিকাৰী কৃষকসকললৈ স্থানান্তৰিত মুঠ পৰিমাণ ২.৮০ লাখ কোটি টকাৰ পৰিমাণঅতিক্ৰম কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। এই বিত্তীয় সহায়ে কৃষকসকলক তেওঁলোকৰ কৃষি আৰু অন্যান্য আকস্মিক প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাত সহায় কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি (পিএম-কিষাণ) আঁচনি হৈছে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ প্ৰত্যক্ষ লাভালাভ স্থানান্তৰ আঁচনিসমূহৰ ভিতৰত এটা। ভাৰত চৰকাৰৰ এই ফ্লেগশ্বিপ আঁচনিয়ে এক সামগ্ৰিক আৰু উৎপাদনশীল কৃষি খণ্ডৰ বাবে নীতিগত পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰৰ নিৰন্তৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ উদাহৰণ দিয়ে। উচ্চ উপাৰ্জনসীমাৰ কিছুমান নিষিদ্ধকৰণ নিয়মৰ অধীনত সকলো ভূমিধাৰী কৃষকৰ বিত্তীয় প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাৰ বাবে ২৪ ফেব্ৰুৱাৰী ২০১৯ তাৰিখে আৰম্ভ কৰা এক কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ আঁচনি। প্ৰত্যক্ষ লাভালাভ স্থানান্তৰ (ডিবিটি) পদ্ধতিৰ জৰিয়তে প্ৰতি চাৰি মাহত তিনিটা সমান কিস্তিত প্ৰতি বছৰে ৬,০০০/- টকাৰ বিত্তীয় লাভালাভ সমগ্ৰ দেশৰ কৃষক পৰিয়ালৰ বেঙ্ক একাউণ্টলৈ স্থানান্তৰ কৰা হয়। এতিয়ালৈকে, সমগ্ৰ দেশৰ ১১ কোটিৰো অধিক কৃষকক ২.৬১ লাখ কোটি টকাৰ অধিক লাভালাভ প্ৰদান কৰা হৈছে।
১৫তম কিস্তি মুকলি কৰাৰ বাবে, মধ্যস্থতাকাৰীৰ অন্তৰ্ভুক্তি অবিহনে কৃষকসকলৰ আধাৰ-সংযোজিত বেঙ্ক একাউণ্টত প্ৰকৃত হিতাধিকাৰীসকলক পোনপটীয়াকৈ লাভালাভবোৰ মুকলি কৰাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ আধাৰক eKYC আৰু সক্ৰিয় বেঙ্ক একাউণ্টৰ সৈতে সংযোগ কৰাটো বাধ্যতামূলক। কৃষকসকলক প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি আঁচনিত ইকেৱাইচি সম্পূৰ্ণ কৰাৰ সুবিধাৰ বাবে, কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ে মুখমণ্ডল প্ৰমাণীকৰণ-আধাৰিত eKYC ৰ সুবিধাৰে এটা মোবাইল এপ্লিকেচন বিকশিত কৰিছে। এই এপ্লিকেচনটো কৃষকসকলে তেওঁলোকৰ ইকেৱাইচি সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ আৰু তেওঁলোকৰ ইকেৱাইচি সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে। এজন কৃষকে তেওঁৰ চুবুৰীয়াৰ আন ১০০ জন কৃষকক এই মোবাইল এপ্লিকেচনৰ দ্বাৰা ঘৰৰ পৰা ই-কেৱাইচি সম্পূৰ্ণ কৰাত সহায় কৰিব পাৰে। ভাৰত চৰকাৰৰ যিকোনো লাভালাভ স্থানান্তৰ আঁচনিত মুখমণ্ডল প্ৰমাণীকৰণ সুবিধা ব্যৱহাৰ কৰা এইটো এনে ধৰণৰ প্ৰথম মোবাইল এপ্লিকেচন। এই ম'বাইল এপ্লিকেচনটো ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ অতি সহজ আৰু গুগল প্লে ষ্টোৰত ডাউনলোডৰ বাবে সহজে উপলব্ধ।
কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ে পিএম-কিষাণ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা চেটবট (কিষাণ ই-মিত্ৰ) মুকলি কৰিছে, যিকৃষকসকলক প্ৰধানমন্ত্ৰী-কিষাণ সন্মান নিধি আঁচনিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত অভিযোগৰ বাবে এক ষ্টপ সমাধান প্ৰদান কৰিব। ভাচিনীৰ সৈতে একত্ৰিত, এই চেটবটে ভইচ আৰু টেক্সট সহায়ৰ জৰিয়তে হিন্দী, তামিল, ওড়িয়া, বঙালী আৰু ইংৰাজীৰ দৰে স্থানীয় ভাষাত সমৰ্থন প্ৰদান কৰে। এই প্ৰযুক্তি সমাধানবোৰৰ উদ্দেশ্য হৈছে হিতাধিকাৰীসকলৰ দ্বাৰা উত্থাপিত সাধাৰণ প্ৰশ্ন আৰু অভিযোগবোৰ তৎক্ষণাৎ আৰু কাৰ্যকৰীভাৱে সমাধান কৰা। চেটবটে কৃষকসকলক তেওঁলোকৰ আঁচনি সম্পৰ্কীয় সকলো প্ৰশ্নৰ উত্তৰ প্ৰাপ্ত কৰিবলৈ সক্ষম কৰি তুলিছে, তেওঁলোকক সঠিক আৰু সময়মতে তথ্য প্ৰদান কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী-কিষাণ সন্মান নিধি আঁচনিৰ ১৫ তম কিস্তি মুকলি কৰাটোৱে কৃষিৰ প্ৰসাৰ, কৃষকসকলক শক্তিশালী কৰা আৰু কৃষি খণ্ডৰ বহনক্ষম উন্নয়ন নিশ্চিত কৰাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰালয় কৃষকসকলৰ কল্যাণ আৰু সৱলীকৰণ আৰু ভাৰতত বহনক্ষম কৃষি পদ্ধতিৰ বিকাশৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ে কৃষি উৎপাদনশীলতা উন্নত কৰা, কৃষকৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি কৰা আৰু দেশৰ বাবে খাদ্য সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে বিভিন্ন কাৰ্যসূচী আৰু পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি আছে।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Prime Minister Shri Narendra Modi will release the 15th Instalment of PM KISAN Scheme from Birsa College, Khunti, Jharkhand on 15th November which is celebrated as ‘Janjatiya Gaurav Diwas’ (Tribal Pride Day)
The 15th instalment amount of more than Rs. 18,000 crores will be released to more than 8 crore beneficiary farmers
14 NOV 2023 5:34PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will grace the occasion of celebrating the ‘Janjatiya Gaurav Diwas’ and releasing the 15th instalment of the PM-KISAN scheme at Birsa College, Khunti, Jharkhand on 15th November 2023. The Janjatiya Gaurav Divas is celebrated every year to recognize the efforts of the tribals in the preservation of cultural heritage and promotion of Indian values of national pride, valour, and hospitality. The event will be broadcasted by Krishi Vigyan Kendras (KVKs), ICAR Institutes, State Agricultural Universities, PM Kisan Samriddhi Kendras, Primary Agricultural Cooperative Societies, and Common Service Centers (CSCs) across the country.
In the 15th instalment, over 8.0 Cr. farmers will receive an amount of more than Rs. 18,000 Cr. released by the Prime Minister by click of a button on 15.11.2023. The total amount transferred to the beneficiaries since the inception of the scheme is expected to cross well over Rs 2.80 lakh crore. This financial assistance will support farmers in meeting their agricultural and other incidental needs.
The Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) is one of the world’s largest Direct Benefit Transfer schemes. A flagship scheme of the Government of India, it exemplifies the continued commitment of the Government of India to initiate policy actions for an inclusive and productive agricultural sector. It is a central sector scheme launched on 24th February 2019 to supplement the financial needs of all land-holding farmers subject to certain exclusion criteria of higher income status. Financial benefit of Rs 6,000/- per year in three equal instalments, every four months, is transferred into the bank accounts of farmers’ families across the country through Direct Benefit Transfer (DBT) mode. As of now, benefits amounting to more than Rs 2.61 lakh crores have been provided to more than 11 crore farmers across the nation.
For the release of the 15th instalment, eKYC and seeding of Aadhaar with active bank accounts are mandatory to ensure that the benefit is released to the genuine beneficiaries directly into their Aadhaar linked bank accounts without any involvement of middlemen. To facilitate the farmers in doing the eKYC in PM KISAN, the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare has developed a mobile application with the feature of facial authentication-based e-KYC which can be used by the farmers to complete their own eKYC and can also assist 100 other farmers in their neighbourhood to complete e-KYC from the comfort of their homes. This app is first mobile app which use facial authentication feature in any benefit transfer scheme of the Government of India. This Mobile App is very easy to use and is easily available for download on Google Play store.
The Ministry of Agriculture and Farmers Welfare has also launched a PM-KISAN AI Chatbot (Kisan e-Mitra), which will provide the farmers with a one-stop solution for their grievances related to the PM-KISAN scheme. Integrated with Bhashini, the chatbot offers support in local languages such as Hindi, Tamil, Odia, Bengali and English through voice and text assistance. These technological solutions aim to address general queries and grievances raised by the beneficiaries promptly and effectively. The Chatbot is enabling farmers in obtaining answers to all their scheme-related questions, providing them with accurate and timely information.
The release of the 15th instalment of the PM-KISAN scheme underlines the Government of India's commitment to promoting agriculture, empowering farmers, and ensuring the sustainable development of the agricultural sector. The Ministry of Agriculture & Farmers Welfare is committed to the welfare and empowerment of farmers and the development of sustainable agricultural practices in India. The ministry is undertaking various programs and initiatives to improve agricultural productivity, enhance farmer incomes, and ensure food security for the nation.