হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
নাগালেন্দগী গ্রিন মার্কেতশিং শ্বাছ দিৱালি পাংথোকখ্রে
10 NOV 2023 12:25PM by PIB Imphal
হাওসিং অমসুং অর্বান এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিনা ‘শ্বাছ দিৱালি সুভ দিৱালি’ কেম্পেন হেক হৌদোকপদগী, অতোপ্পা রাজ্যশিংগুম, নাগালেন্দনা চহি অসিদা মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম শোকহন্দবা দিৱালি অমা ওইহন্নবা মীয়াম ৱাখল তাহন্নবা থবক পায়খৎলি। লনাই য়ুমশিংগী মথক্তা, দিৱালি মনুংদা লু-নান্না লৈবা ৱাখল্লোন লৈকায়শিং শীনবা থুংনা শন্দোক্লে অমসুং কুহ্মৈ-হরাও লাকপদা কৈথেলশিং অমসুং লৈরক-খুল্লকশিং নান্না থম্নবা অপুনবা থবকশিং পায়খৎলে। মশা নান্নবা অমসুং গ্রিন দিৱালি অমগী ৱারেপ লৌবগী খুদম অমা ওইনা, নাগালেন্দগী তুয়েন্সাং তাউন কাউন্সিলনা দুকানশিংগী চঙফমদা অশংবা উ পাম্বী অমা থম্নবা দুকান মপুশিংদা খঙহনখ্রে। মসিগী থবক অসিনা মহৌশাগী অকোয়বগী মতাংদা ৱাখল তাহনবা খক নত্তনা তুংকোইনা চৎনবা য়াবা অমসুং নুংঙাইবা কুহ্মৈগী মতম লৈহন্নবা পুক্নিং থৌগৎকনি।
শিঙ্গল য়ুজ প্লাস্তিক শীজিন্নবা লাকশিন্নবা থবক অমদা, ‘অদোমগী খাউ পুবীরকউ’ হায়বা ৱাখল্লোন্দা নাগালেন্দগী কৈথেলশিংনা মাঙজিল থারি। মাইকৈ অসিদা মাংজিল থাদুনা, চেগী খাউশিং য়াওনা মখল খুদিংমক্কী খাউশিং পীদনবা মাংকোলেম্বা তাউন কাউন্সিলনা ৱারেপ লৌরে। মসিগী মহুত্তা মীয়াম্না পোৎ-চৈ লৈবা লাকপা মতমদা মখোয় মশাগী খাউশিং পুরক্নবা পুক্নিং থৌগৎখি। মসিনা প্লাস্তিক্কী অমোৎপা হন্থহন্নবা অমসুং নোংমগী পুন্সিদা মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম কনবদা লনাই মীওইশিংনা থৌদাং লৌবগী চৎনবী অমা শেমগৎনবা পান্দম থম্লি। মসিনা অকোয়বগী ফিবমগা চুনবা হৈনবীশিং লৈবা হেনগৎহন্নবা অমসুং অকোয়বগী ফিবমদা অকায়বা পীবা থবকশিং হন্থহন্নবা পান্দম থম্লি।
মেদজিফেমা তাউন কাউন্সিলনা ‘আর আর আর-ইন্সেনতিপ গ্রোগ্রাম’ হৌদোক্লে। থৌরাং অসিদা মীয়াম্না অমোৎপা খন্দোক্নবা অমসুং অমোৎপগী কান্নবা পোৎলম শাবগী থবক পুক্নিং থৌগৎনবা আর.আর.আর শীজিন্নবগী মতাংদা পুক্নিং থৌগৎলি। মসিদা মীয়াম শরুক য়ানবা, হান্না লাউথোক্তুনা লৈরবা মফমশিংদা মেদজিফেমা তাউন মনুংদা লৈবা দুকানশিংদগী অমোৎপশিং পুরকপদা মনা ওইনা কপনশিং পীরি অমসুং উ চারাশিং, আইজ ক্রিমশিং, চোকেলেতশিং অমসুং অতৈ কয়া পীরি। দিমাপুর মিউনিসিপাল কাউন্সিল অমসুং চুমুকেদিমা তাউন কাউন্সিলনা রিলাইন্স ত্রেন্দসকা লোয়ননা লমদম অসিগী অফবা সফাইমিত্রাশিংদা খুদোলপোৎশিং পীদুনা মনা পীরি।

Ministry of Housing & Urban Affairs
Nagaland's Green markets celebrate Swachh Diwali
10 NOV 2023 12:25PM by PIB Delhi
Since the launch of the 'Swachh Diwali Shubh Diwali' campaign by MoHUA, Nagaland, like other states, is actively promoting awareness of an eco-friendly Diwali this year. Beyond individual households, the spirit of cleanliness during Diwali extends to the entire community, with collective efforts ensuring cleanliness in markets, and neighborhoods, fostering a festive ambiance. In alignment with this, the Tuensang Town Council in Nagaland has launched a novel initiative, directing all market shopkeepers to place a green plant near their entrances, symbolizing a commitment to a clean and green Diwali. This thoughtful approach not only contributes to environmental awareness but also encourages a shared responsibility for a sustainable and joyous festival season.
In a concerted effort to curb single-use plastic usage, Nagaland's markets are championing the 'Bring Your Own Bag' concept. Leading this charge, Mangkolemba Town Council has mandated that shops refrain from offering any form of carry bags, including paper bags. Instead, the public is actively encouraged and directed to bring their own bags when shopping. This strategic move aims to reduce plastic waste and instil a culture of environmental responsibility, emphasizing the importance of personal contributions to sustainable practices in daily life. It reflects a community-driven commitment to fostering eco-friendly habits and minimizing the environmental impact of retail activities.
Medziphema Town Council has introduced the ‘RRR – With Incentive’ program. This initiative encourages the public to use the RRR facility, promoting waste segregation and the concept of turning waste into wealth. To generate maximum participation, the town is issuing coupons for those bringing their waste to designated centers, offering rewards such as saplings, ice cream, chocolates, and other items from various stores within Medziphema Town, thereby reinforcing positive environmental practices. Dimapur Municipal Council and Chumukedima Town Council in Nagaland have collaborated with Reliance Trends to reward the top-performing SafaiMitras in the region with gift coupons.