ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରାଜସ୍ଥାନର ଯୋଧପୁରରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
05 OCT 2023 1:03PM by PIB Bhubaneswar
ମଞ୍ଚ ଉପରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ରାଜସ୍ଥାନର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ କଲରାଜ ମିଶ୍ର ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟର ମୋର ସହଯୋଗୀ ତଥା ଏହି ମାଟିର 'ସେବକ', ଭାଇ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଶେଖାୱତ ଏବଂ କୈଳାସ ଚୌଧୁରୀ, ରାଜସ୍ଥାନ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀ, ଭାଇ ଭଜନ ଲାଲ, ସାଂସଦ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟିର ରାଜ୍ୟ ସଭାପତି ଶ୍ରୀମାନ ସି.ପି. ଯୋଶୀ ଜୀ। ସର୍ବପ୍ରଥମେ ମୁଁ ସୂର୍ଯ୍ୟନଗରୀ, ମାଣ୍ଡୋର ବୀର ଦୁର୍ଗାଦାସ ରାଠୋରଙ୍କ ଏହି ବୀର ଭୂମିକୁ ଶତ ଶତ ପ୍ରଣାମ ଜଣାଉଛି। ଆଜି, ଯୋଧପୁରର ମାରୱାଡର ପବିତ୍ର ଭୂମିରେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି । ବିଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ରାଜସ୍ଥାନର ବିକାଶ ପାଇଁ ଆମର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି, ଏହାର ଫଳାଫଳ ଆଜି ଆମେ ସମସ୍ତେ ଦେଖିପାରୁଛୁ। ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ସାଥୀମାନେ,
ରାଜସ୍ଥାନ ଏପରି ଏକ ରାଜ୍ୟ ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତର ଗୌରବର ଝଲକ ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ, ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତର ବୀରତା, ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ପ୍ରତିତିଫଳିତ କରିଥାଏ । ନିକଟରେ ଯୋଧପୁରରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଜି-୨୦ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଅତିଥିମାନେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଆମ ଦେଶର ନାଗରିକ ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ବିଦେଶୀ ପର୍ଯ୍ୟଟକ, ସମସ୍ତେ ଅତି କମରେ ଥରେ ସନ୍ ସିଟି ଯୋଧପୁର ନିଶ୍ଚିତ ଆସିବେ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ରତୀଲେସଧାରକୁ, ମେହିରାନଗଡ଼ ଏବଂ ଯଶବନ୍ତ ଥାଡାକୁ ନିଶ୍ଚିତ ଦେଖିବାକୁ ଚାହିଁବେ, ସ୍ଥାନୀୟ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ବହୁତ କିଛି ସେଥିପାଇଁ ଉତ୍କଣ୍ଠା ରହିଥାଏ। ତେଣୁ, ଭାରତର ଗୌରବମୟ ଅତୀତର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିବା ରାଜସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରତୀକ ହେବା ଜରୁରୀ। ଏହା ସେତେବେଳେ ହିଁ ସମ୍ଭବ ହେବ ଯେତେବେଳେ ମେୱାରଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ମାରୱାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମଗ୍ର ରାଜସ୍ଥାନ ବିକାଶର ଶୀର୍ଷକୁ ଛୁଇଁବ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ହେବ । ଯୋଧପୁର ଦେଇ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ବିକାନେରରୁ ଜୈସଲମେର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ କରିଡର ରାଜସ୍ଥାନର ଆଧୁନିକ ଏବଂ ହାଇଟେକ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଏକ ଉଦାହରଣ । ଭାରତ ସରକାର ଆଜି ରାଜସ୍ଥାନର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରେଳ ଓ ସଡ଼କ ସମେତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
ଚଳିତ ବର୍ଷ ରାଜସ୍ଥାନରେ ରେଳବାଇର ବିକାଶ ପାଇଁ ପାଖାପାଖି ୯,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ବଜେଟ୍ ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ବାର୍ଷିକ ହାରାହାରି ବଜେଟ୍ ତୁଳନାରେ ପ୍ରାୟ ୧୪ ଗୁଣ ଅଧିକ। ଏହା ମୁଁ କୌଣସି ରାଜନୈତିକ ବୟାନ ଦେଉନାହିଁ; ମୁଁ ତଥ୍ୟଗତ ସୂଚନା ଦେଉଛି, ନଚେତ୍ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଲେଖିବ, ମୋଦିଙ୍କର ଏହା ଏକ ବଡ଼ ଆକ୍ରମଣ। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରଠାରୁ ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ରାଜସ୍ଥାନରେ ମାତ୍ର ୬୦୦ କିଲୋମିଟର ରେଳ ଲାଇନ ବିଦ୍ୟୁତସଂଯୋଗ ହୋଇପାରିଛି । ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୩୭୦୦ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ରେଳ ଧାରଣାରେ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ସରିଛି। ଡିଜେଲ ଇଞ୍ଜିନ ପରିବର୍ତ୍ତେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ଥିବା ଟ୍ରେନ୍ ଏବେ ଏହି ଟ୍ରାକ୍ ରେ ଚାଲିବ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ରାଜସ୍ଥାନରେ ପ୍ରଦୂଷଣ ମଧ୍ୟ କମ୍ ହେବ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବ । ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଆମେ ରାଜସ୍ଥାନରେ ୮୦ରୁ ଅଧିକ ରେଳ ଷ୍ଟେସନକୁ ଆଧୁନିକତା ସୁବିଧା ସହିତ ବିକଶିତ କରୁଛୁ । ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ ଚମତ୍କାର ବିମାନ ବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ କରିବାର ଟ୍ରେଣ୍ଡ ଥିବା ବେଳେ ଧନୀ ଲୋକ ଯାଆନ୍ତି, ମୋଦିଙ୍କ ଦୁନିଆ ଅଲଗା । ଗରିବ କିମ୍ବା ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗର ବ୍ୟକ୍ତି ଯେଉଁଠି ଯାଆନ୍ତି, ମୁଁ ସେହି ରେଳ ଷ୍ଟେସନକୁ ବିମାନବନ୍ଦର ଠାରୁ ଭଲ ସୁବିଧାରେ ପରିଣତ କରିବି ଏବଂ ଏଥିରେ ଆମର ଯୋଧପୁର ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଥିବା ସଡ଼କ ଓ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏହି ବିକାଶ ଅଭିଯାନକୁ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ। ରେଳ ଲାଇନ ଦୋହରୀକରଣ ଦ୍ୱାରା ଯାତ୍ରା ସମୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ ଏବଂ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ମୁଁ ଜୈସଲମେର-ଦିଲ୍ଲୀ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଏବଂ ମାରଓ୍ଵାର୍-ଖମ୍ବଲି ଘାଟ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। କିଛି ଦିନ ତଳେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନକୁ ମଧ୍ୟ ପତାକା ଦେଖାଇ ଉଦଘାଟନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲି । ଆଜି ଏଠାରେ ୩ଟି ସଡ଼କ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି। ଯୋଧପୁର ଏବଂ ଉଦୟପୁର ବିମାନବନ୍ଦରରେ ନୂତନ ଯାତ୍ରୀ ଟର୍ମିନାଲ ବିଲ୍ଡିଂର ଶିଳାନ୍ୟାସ ସମାରୋହ ମଧ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା । ଏହି ସମସ୍ତ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ସେମାନେ ରାଜସ୍ଥାନରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସହଯୋଗ କରିବେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଡାକ୍ତରୀ ଓ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମ ରାଜସ୍ଥାନ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। କୋଟା ଦେଶ ପାଇଁ ଅଗଣିତ ଡାକ୍ତର ଓ ଇଞ୍ଜିନିୟର ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ରାଜସ୍ଥାନକୁ କେବଳ ଶିକ୍ଷାର ହବ୍ ନୁହେଁ ବରଂ ମେଡିକାଲ ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚାଇ ଏକ ଉତ୍କର୍ଷକେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବ। ଏଥିପାଇଁ ଯୋଧପୁର ଏମ୍ସରେ ଟ୍ରମା, ଜରୁରୀକାଳୀନ ଓ କ୍ରିଟିକାଲ କେୟାର ପାଇଁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁବିଧା ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଜିଲ୍ଲା ଡାକ୍ତରଖାନାଗୁଡ଼ିକରେ କ୍ରିଟିକାଲ କେୟାର ବ୍ଲକ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି। ମୁଁ ଆନନ୍ଦିତ ଯେ ଏମ୍ସ ଯୋଧପୁର ଏବଂ ଆଇଆଇଟି ଯୋଧପୁର ଭଳି ଅନୁଷ୍ଠାନ କେବଳ ରାଜସ୍ଥାନରେ ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ଅନୁଷ୍ଠାନ ପାଲଟିଛି ।
ଏମ୍ସ ଏବଂ ଆଇଆଇଟି ଯୋଧପୁର ମେଡିକାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ରୋବୋଟିକ୍ ସର୍ଜରୀ ଭଳି ହାଇଟେକ୍ ମେଡିକାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଭାରତକୁ ଗବେଷଣା ଓ ଶିଳ୍ପରେ ନୂଆ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବ। ଏହା ଦ୍ବାରା ମେଡିକାଲ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ।
ସାଥୀମାନେ,
ରାଜସ୍ଥାନ ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟାବରଣକୁ ଭଲ ପାଉଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କର ଭୂମି ଅଟେ। ଗୁରୁ ଜମ୍ବେଶ୍ବର ଏବଂ ବୈଷ୍ଣବ ସମାଜ ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ସେହି ଜୀବନଶୈଳୀକୁ ନେଇ ବଂଚିଛି, ଯାହାକୁ ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ବ ଅନୁସରଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଆମର ଏହି ଐତିହ୍ୟକୁ ଆଧାର କରି ଆଜି ଭାରତ ପୂରା ବିଶ୍ବର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରୁଛି। ମୋର ବିଶ୍ବାସ ଅଛି ଯେ, ଆମର ଏହି ପ୍ରୟାସ ବିକଶିତ ହେବ। ଯେତେବେଳେ ରାଜସ୍ଥାନ ବିକଶିତ ହେବ, ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ କରିବାକୁ ହେବ, ଏହି ସଂକଳ୍ପ ସହିତ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମଞ୍ଚରେ କିଛି ମର୍ଯ୍ୟାଦା ରହିଛି, ତେଣୁ ମୁଁ ଏଠାରେ ଅଧିକ ସମୟ ଆପଣଙ୍କର ନେବି ନାହିଁ। ଏହା ପରେ ଖୋଲା ପଡ଼ିଆକୁ ଯାଉଛି, ସେଠିକାର ମାନସିକତା ମଧ୍ୟ ଅଲଗା ଥିବ। ମହୋଲ ଅଲଗା ଥିବ, ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଅଲଗା ରହିଥିବ। ତେବେ କିଛି ମିନିଟ୍ ପରେ ସେଠାରେ ଖୋଲା ପଡ଼ିଆରେ ମିଶିବା। ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at foundation stone laying ceremony of various projects in Jodhpur, Rajasthan
05 OCT 2023 1:03PM by PIB Delhi
Seated on the stage, we have the Governor of Rajasthan, Shri Kalraj Mishra ji, my colleagues from the Union Cabinet and ‘sevak’ of this land, Gajendra Singh Shekhawat and Kailash Choudhary, Minister in the Rajasthan government, Bhajan Lal, Member of Parliament and the State President of the Bharatiya Janata Party, Shri C.P. Joshi ji, our other MPs, all representatives, ladies, and gentlemen!
First and foremost, I pay my heartfelt respects to this brave land Mandore of Veer Durgadas Rathore. Today, the inauguration and foundation laying ceremony of several significant development projects have taken place in the sacred land of Marwar, Jodhpur. Over the past 9 years, our continuous efforts for the development of Rajasthan are evident, and we are all experiencing the results today. I extend my heartfelt congratulations to all of you for these development initiatives.
Friends,
Rajasthan is a state where glimpses of ancient Bharat’s glory can be witnessed, reflecting the valour, prosperity, and culture of our country. Recently, the G20 summit held in Jodhpur received acclaim from guests worldwide. Whether they are citizens of our country or foreign tourists, everyone wishes to visit Sun City Jodhpur at least once. The desire to explore the sandy terrains of Mehrangarh and Jaswant Thada along with the excitement for the local handicrafts is palpable. Therefore, it is crucial that Rajasthan, representing the glorious past of Bharat, also symbolizes the future of Bharat. This can only happen when the entire Rajasthan, from Mewar to Marwar, touches the heights of development, and there is construction of modern infrastructure. The expressway corridor from Bikaner to Jaisalmer, connecting through Jodhpur, is an example of modern and high-tech infrastructure in Rajasthan. The Indian government is working rapidly in every direction, including rail and road, in every sector in Rajasthan today.
A budget of nearly 9,500 crore rupees has been allocated for the development of railways in Rajasthan in this year only. This budget is almost 14 times more than the annual average budget of the previous government. I'm not making a political statement; I'm providing factual information, or else the media will write, "Modi's big attack." In the decades since independence until 2014, only about 600 kilometers of rail lines were electrified in Rajasthan. In the past 9 years, electrification has been completed for more than 3,700 kilometers of rail tracks. Trains with electric engines will now run on these tracks instead of diesel engines. This will not only reduce pollution in Rajasthan but also keep the air clean. Under the Amrit Bharat Station Scheme, we are developing more than 80 railway stations in Rajasthan with modern facilities. While there is a trend to build fantastic airports in many places, where affluent people go, Modi's world is different. Wherever a person from the poor or middle class goes, I will transform that railway station into a better-than-airport facility, and this includes our Jodhpur railway station.
Brothers and sisters,
Today, the road and rail projects that have been inaugurated will further accelerate this development campaign. The doubling of rail lines will reduce travel time and enhance convenience. I got an opportunity to flag off the Jaisalmer-Delhi Express train and the Marwar-Khambli Ghat train. A few days ago, I also had the opportunity to flag off the Vande Bharat train. Today, the foundation stones for three road projects are also laid here. The groundbreaking ceremony for the new passenger terminal building at Jodhpur and Udaipur airports also took place. All these development projects will boost the local economy of this region and create new employment opportunities. They will also contribute to revitalizing the tourism sector in Rajasthan.
Friends,
Our Rajasthan has carved a distinct identity in the field of medical and engineering education. Kota has produced countless doctors and engineers for the country. Our endeavour is to make Rajasthan not only a hub for education but also a centre for medical and engineering excellence, reaching new heights. For this, advanced facilities for trauma, emergency, and critical care are being developed at AIIMS Jodhpur. Under the Pradhan Mantri Ayushman Bharat Infrastructure Mission, critical care blocks are also being established in district hospitals. I am pleased that institutions like AIIMS Jodhpur and IIT Jodhpur are becoming premier institutes not only in Rajasthan but for the entire nation.
AIIMS and IIT Jodhpur have initiated work on new possibilities in the field of medical technology. High-tech medical technologies like robotic surgery will pave the way for Bharat to reach new heights in research and industry. This will also boost medical tourism.
Friends,
Rajasthan is a land cherished by those who love nature and the environment. Guru Jambheshwar and the Bishnoi community have been living this lifestyle for centuries, a lifestyle that the whole world wishes to emulate today. Using this heritage as a foundation, Bharat is guiding the entire world today. I believe that our efforts will form the basis for a developed Bharat. Bharat can only be developed when Rajasthan is developed. Together, we must make Rajasthan prosperous and developed. With this commitment, I won't take much of your time on this platform as there are some protocols. After this, I'll be heading to the open field where the atmosphere is different, the mood is different, and the purpose is different. I'll see you in the open field in a few minutes. Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.