শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
লাদাখতা গিগাৱাত ১৩গী রিনিউএবল ইনর্জি প্রোজেক্কী গ্রিন ইনর্জি কোরিদোর(জি ই সি)ফেজ-২-ইন্তর-স্তেৎ ত্রান্সমিসন সিস্তেম(আই এস তি এস) মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীখ্রে
18 OCT 2023 3:27PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেবিনেত কম্মিতি ওন ইকোনোমিক এফেয়ার্সনা লাদাখতা গিগাৱাত ১৩গী রিনিউএবল ইনর্জি প্রোজেক্কী গ্রিন ইনর্জি কোরিদোর(জি ই সি)ফেজ-২-ইন্তর-স্তেৎ ত্রান্সমিসন সিস্তেম(আই এস তি এস) অয়াবা পীখ্রে।
প্রোজেক অসি শেনবা চহি ২০২৯-৩০দা লুপা করোর ২০,৭৭৩.৭০গী শেনফম অমনা পায়খৎনবা পান্দম থম্লি অমসুং প্রোজেক্কী অপুনবা শেনফমগী চাদা ৪০ হায়বদি লুপা করোর ৮,৩০৯.৪৮ সেন্ত্রেল ফাইনান্সিএল এসিস্তেন্স(সি এফ এ) ওইনা পীগনি।
লাদাখ লমদমগী লম্মিৎ-তুম্মিৎকী খুদোংচাদবা, শাথিবা নোংজু-নুংশাগী ফিবম অমসুং ঙাক-শেনগী মরুওইবশিং য়েংলগা, পৱার গ্রিদ কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া লিমিতেৎ(পৱারগ্রিদ)না প্রোজেক অসি পায়খৎকনি। অনৌবা ভোলতেচ সোর্স কনভর্তর(ভি এস সি)দা য়ুম্ফম ওইবা হায় ভোলতেচ দাইরেক্ত করেন্ত(ঐচ ভি দি সি) অমসুং এক্সত্রা ভোলতেচ অলতর্নেতিপ করেন্ত(ই ঐচ ভি এ সি) সিস্তেমশিং থমগনি।
প্রোজেক অসিগী ত্রান্সমিসন পৱার লাইন হিমাচল প্রদেস অমসুং পঞ্জাব ফাওরগা হরিয়ানাগী কাইথাল ফাওবা তিংগনি অমসুং মসিনা নেসনেল গ্রিদতা পুনগনি। লাদাখ লমদমদা মৈ চাংনাইনা পীনবা হৌজিক লৈরিবা লাদাখ গ্রিদ অসিদা প্রোজেক অসিদগী লেহদা শম্ননবা থৌরাং তৌরি। মসিনা জম্মু অমসুং কাস্মিরদা মৈ পীনবা লেহ-অলুসতেং-শ্রীনগর লাইনগা শম্নগনি। প্রোজেক অসিনা কিমি ৭১৩গী ত্রান্সমিসন লাইনশিং তিংগনি অমসুং পাং(লাদাখ) অমসুং কাইথাল(হরিয়ানাদা) গিগাৱাত ৫গী ঐচ.ভি.দি.সি তর্মিনেল অমমম লৈগনি।
২০৩০ ফাওবগী মনুংদা নন-ফোসিল ফুয়েলশিংদগী মৈ গিগাৱাত ৫০০ পুথোক্নবা পান্দম থম্লিবা অসি ফংনবা প্রোজেক অসিনা মতেং পাংগনি। প্রোজেক অসিনা লৈবাক অসিদা মতম শাংনা ইনর্জি ৱাৎহন্দনবা ঙমগনি অমসুং কার্বোন থাদোকপা হন্থহন্দুনা মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম ফগৎহনবদা মতেং পাংগনি। মসি পৱারগী লমদা হৈথোই-শিংথোইবা অমসুং অনস্কিল মীওইশিং হকথেংননা অমসুং নাকোইননা থবক পীবা ঙমগনি অমসুং লাদাখ লমদমদা অতোপ্পা মরী লৈনবা হীরমশিংদা থবক পীগনি।
গ্রিদ পুনশিন্নবা অমসুং মৈ লৌথোক্নবগীদমক ইন্তর-স্তেৎ ত্রান্সমিসন সিস্তেম গ্রিন ইনর্জি কোরিদোর ফেজ-২ অসি গুজরাত, হিমাচল প্রদেস, কর্নাতকা, কেরলা, রাজস্থান, তমিল নাদু অমসুং উত্তর প্রদেসতা চৎনবা হৌখ্রে।ইন্তর-স্তেৎ ত্রান্সমিসন সিস্তেম গ্রিন ইনর্জি কোরিদোর ফেজ-২ অসিনা সিকিমি ১০৭৫৩গী ত্রান্সমিসন লাইনশিং হাপচিন্নবা পান্দম থম্লি অমসুং লুপা করোর ১২,০৩১.৩৩ চঙনা এম.ভি.এ ২৭৫৪৬গী সবস্তেনশিং শেমগৎকনি অমসুং মসিদা কেন্দ্রগী শেন্থং ওইনা লুপা করোর ৩৯৭০.৩৪(চাদা ৩৩) পুথোক্কনি।
নুঙগীৱারোল
প্রধান মন্ত্রীনা ২০২০গী নিংতম্বা নুমিৎতা ৱা ঙাংবদা লাদাখতা গিগাৱাত ৭.৫গী সোলার পার্ক অমা লিংখৎকনি হায়না লাউথোকখি। কুপ্না সর্ভে পাংথোক্লবা মতুংদা, নিউ অমসুং রিনিউএবল ইনর্জি মিনিস্ত্রিনা লাদাখকী পাংদা গিগাৱাত ১৩ পুথোকপা প্রোজেক অমা অমসুং গিগাৱাত অৱার ১২গী বেত্তরি ইনর্জি স্তোরেজ সিস্তেম(বেস) লিংখৎনবা থৌরাং তৌখি। মসিদগী য়াম্লবা মৈ পুথোকখিনবা, ইন্তর-স্তেৎ ত্রান্সমিসন ইনফ্রাস্ত্রচর শেমগৎপা দরকার ওই।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Green Energy Corridor (GEC) Phase-II – Inter-State Transmission System (ISTS) for 13 GW Renewable Energy Project in Ladakh
18 OCT 2023 3:27PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Hon’ble Prime Minister, Shri Narendra Modi, today approved the project on Green Energy Corridor (GEC) Phase-II – Inter-State Transmission System (ISTS) for 13 GW Renewable Energy Project in Ladakh.
The project is targeted to be set up by FY 2029-30 with total estimated cost of Rs.20,773.70 crore and Central Financial Assistance (CFA) @ 40 percent of the project cost i.e. Rs.8,309.48 crore.
Keeping in view the complex terrain, adverse climatic conditions and defence sensitivities of Ladakh region, Power Grid Corporation of India Limited (POWERGRID) will be the Implementing Agency for this project. State of the art Voltage Source Converter (VSC) based High Voltage Direct Current (HVDC) system and Extra High Voltage Alternating Current (EHVAC) systems will be deployed.
The transmission line for evacuating this power will pass through Himachal Pradesh and Punjab up to Kaithal in Haryana, where it will be integrated with the National Grid. An interconnection is also planned from this project in Leh to existing Ladakh grid so as to ensure reliable power supply to the Ladakh. It will also be connected to Leh-Alusteng-Srinagar line to provide power to Jammu & Kashmir. The project will entail setting up of 713 km transmission lines (including 480 km HVDC line) and 5 GW capacity of HVDC terminal each at Pang (Ladakh) and Kaithal (Haryana).
The project will contribute to achieving the target of 500 GW of installed electricity capacity from non-fossil fuels by year 2030. The project will also help in developing long term energy security of the country and promote ecologically sustainable growth by reducing carbon footprint. It will generate large direct & indirect employment opportunities for both skilled and unskilled personnel in power and other related sectors, especially in Ladakh region.
This project is in addition to Intra-State Transmission System Green Energy Corridor Phase-II (InSTS GEC-II), which is already under implementation in the States of Gujarat, Himachal Pradesh, Karnataka, Kerala, Rajasthan, Tamil Nadu and Uttar Pradesh for grid integration and power evacuation of approx. 20 GW of RE power and is expected to be completed by 2026. The InSTS GEC-II scheme targets addition of 10753 ckm of transmission lines and 27546 MVA capacity of substations having estimated project cost of Rs.12,031.33 crore and CFA @33%, i.e. Rs.3970.34 crore.
Background:
The Prime Minister, during his Independence Day Speech on 15.08.2020, announced setting up of 7.5 GW Solar Park in Ladakh. After extensive field survey, the Ministry of New and Renewable Energy (MNRE) prepared a plan to set up 13 GW Renewable Energy (RE) generation capacity along with 12 GWh Battery Energy Storage System (BESS) in Pang, Ladakh. For evacuating this huge quantum of power, it will be necessary to create an inter-state transmission infrastructure.