କାର୍ମିକ, ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ଓ ପେନସନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସ୍ୱଚ୍ଛତା ୩.୦ ଅଭିଯାନରେ ମାତ୍ର ଦୁଇ ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ରଦ୍ଦି ସାମଗ୍ରୀ(ସ୍କ୍ରାପ) ବିକି ସରକାର ୧୧୭ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ରାଜସ୍ୱ ଆୟ କରିଛନ୍ତି : ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ
ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ୩.୦ ମାଧ୍ୟମରେ ପୁରୁଣା ସାମଗ୍ରୀ ଓ ଆବର୍ଜନା ହଟାଇ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟର ୩୨.୫୪ଲକ୍ଷ ବର୍ଗଫୁଟ ସ୍ଥାନକୁ ମୁକ୍ତ କରାଯାଉଛି; କହିଲେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ସିଂହ
ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାର ଦୁଇ ସପ୍ତାହ ପରେ ଏହାର ସ୍ଥିତି ସମୀକ୍ଷା କଲେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ
ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ରୂପ ଦେବା ଏବଂ ପଡି ରହିଥିବା କାମକୁ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଶେଷ କରିବା ପ୍ରୟାସରେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଜନ ସହଯୋଗ ମିଳିଛି; ଦେଶର ୨.୨୭ ଲକ୍ଷ ସ୍ଥାନ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଛି
୨.୧୨ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗର ସମାଧାନ କରାଯାଇଛି; ଏହି ୧୫ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ସାଂସଦମାନଙ୍କର ୧୪୦୩ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଦିଆଯାଇଥିବାବେଳେ ୧୭.୨୩ ଲକ୍ଷ ଫାଇଲ୍‌ର ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି
17 OCT 2023 5:07PM by PIB Bhubaneswar
ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ୩.୦କାଳରେ ମାତ୍ର ଦୁଇ ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଅଦରକାରୀ ରଦ୍ଦି ସାମଗ୍ରୀ ବିକ୍ରି କରି ସରକାର ୧୧୭କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ରାଜସ୍ୱ ଆୟ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ବିଜ୍ଞାନ ଓ କାରିଗରୀ ମନ୍ତ୍ରୀ(ସ୍ୱାଧୀନ ଦାୟିତ୍ୱ) ତଥା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ, କାର୍ମିକ,ଆଣବିକ ଶକ୍ତି ଓ ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ବିଭାଗ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ କହିଛନ୍ତି ।
ଏବେ ଦେଶରେ ଚାଲିଥିବା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ୩.୦ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପ୍ରଥମ ଦୁଇ ସପ୍ତାହର କାର୍ଯ୍ୟ ସମୀକ୍ଷା କରିବା ପରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସିଂହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସଫେଇ ଓ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ଦପ୍ତରରୁ ଅଦରକାରୀ ସାମଗ୍ରୀ ଓ ଫାଇଲ ଆଦିକୁ ହଟାଯିବା ଫଳରେ ୩୨.୫୪ ଲକ୍ଷ ବର୍ଗ ଫୁଟ ସ୍ଥାନ ମୁକ୍ତ ହୋଇଛି । ସେହି ସ୍ଥାନକୁ ଅନ୍ୟ ଗଠନମୂଳକ କାମରେ ବିନିଯୋଗ କରିହେବ ।
ନୋଡାଲ ଏଜେନ୍ସି ଭାବେ ଏହି ଅଭିଯାନର ନେତୃତ୍ୱ ପ୍ରଶାସନିକ ସଂସ୍କାର ଓ ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ବିଭାଗ-ଡିଏଆର୍‌ପିଜି ନେଇଛି । ଏହି ବିଭାଗର କାମ ବେଶ୍ ଉଚ୍ଚକୋଟିର ବୋଲି ଦର୍ଶାଇ ଏହାକୁ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ସିଂହ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । ସେ ଏହି ଦୁଇ ସପ୍ତାହର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନର କାର୍ଯ୍ୟ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଳୀଠାରେ ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ । ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ରୂପ ଦେବା ଓ ପଡି ରହିଥିବା ସରକାରୀ କାମ ବୋଝ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ଯେଉଁ ପ୍ରଗତି ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଛି ତାହାକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସାରା ଦେଶରେ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଜନ ସହଯୋଗ ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ସିଂହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ସବୁ ସରକାରୀ ଅଫିସରେ ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି ଏବଂ ଏଥିରେ ଭଲ ପ୍ରଗତି ପରିଲକ୍ଷିତ ହେଉଛି । ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ସବୁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବିଭାଗର ଉତ୍ତମ ସହଯୋଗ ମିଳୁଛି । ଏଥିରେ ସବୁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟତ୍ତଉଦ୍ୟୋଗ ଓ ପ୍ରାଦେଶିକ ଦପ୍ତରଗୁଡିକୁ ସାମିଲ କରି ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଆହୁରି ବ୍ୟାପକ କରିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ସିଂହ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମଗ୍ର ଦେଶର ମୋଟ ୧. ୪୭ ଲକ୍ଷ ସ୍ଥାନକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ସଫା କରାଯାଇଛି । ଏସବୁ ମୁଖ୍ୟତଃ ସରକାରୀ ଅଫିସ । ଏହା ଫଳରେ ୩୨.୫୪ ଲକ୍ଷ ବର୍ଗଫୁଟ ସ୍ଥାନ ଖାଲି ହୋଇଛି । ଦେଶର ମୋଟ ୨.୨୭ ଲକ୍ଷ ସ୍ଥାନକୁ ସଫେଇ କରିବାକୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି । ସବୁ ବିଭାଗ ଓ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅଧିକାରୀ ଏବଂ କର୍ମଚାରୀମାନେ ଏଥିରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସହଯୋଗ ଯୋଗାଉଛନ୍ତି ।
ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ସଚିବ ଗଣ ମଧ୍ୟ ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି । ଏହାକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ସଫଳ କରିବାକୁ ସେମାନେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନର ପ୍ରଗତି ସମ୍ପର୍କରେ ଡିଏଆର୍‌ପିଜି ନିୟମିତ ସମୀକ୍ଷା କରୁଛି । ନୋଡାଲ ଏଜେନ୍ସି ଭାବେ ଏହା କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛିଏବଂ ଏହାର ସଚିବ ନିୟମିତ ପ୍ରଗତିର ସମୀକ୍ଷା କରୁଛନ୍ତି । ଏହାର ପ୍ରଗତି ସମ୍ପର୍କରେ ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ଏହି ବିଭାଗ ୪୫୦ ଟୁଇଟ୍ କରିଥିବାବେଳେ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ମୋଟ ୬୦୦୦ ଟୁଇଟ୍ କରାଯାଇଛି । ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନରେ ୪୫୦ ଇନ୍‌ଫୋଗ୍ରାଫ ଓ ୧୫୦ ପ୍ରେସ ଇସ୍ତାହାର ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ଦିଆଯାଇଛି ।
ବିଗତ ପନ୍ଦର ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ୧, ୪୭, ୭୫୭ ସ୍ଥାନରେ ସଫେଇ କରାଯାଇଛି । ଏହାଛଡା ୧୭,୯୨,୬୩୦ ଫାଇଲର ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇ ତାହାକୁ ହଟାଯାଇଛି । ଏହା ଫଳରେ ସରକାରୀ ଦପ୍ତରରେ ୩୨,୫୪ ଲକ୍ଷ ବର୍ଗ ଫୁଟ୍ ସ୍ଥାନ ଖାଲି ହେବା ସହିତ ରଦ୍ଦି ଓ ଟୁକୁରା ସାମଗ୍ରୀ ବିକ୍ରି ଫଳରେ ସରକାର ୧୧୭.୩୩ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରାଜସ୍ୱ ପାଇଛନ୍ତି । ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ୨, ୧୨, ୪୫୯ ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗର ଶୁଣାଣି କରାଯାଇ ତାହାର ସମାଧାନ କରାଯାଇଛି । ଏହାଛଡା ୧୪୦୩ ସାଂସଦଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ଅକ୍ଟୋବର ୩୧ତାରିଖରେ ଶେଷ ହେବ ।

Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Government has earned an impressive revenue of more than Rs 117 crore in the first two weeks of the ongoing Swachhata Special Campaign 3.0, just by disposing of scrap, says Dr. Jitendra Singh
Special Campaign 3.0 freed office space measuring 32.54 lakh square feet: Dr. Jitendra Singh
Union Minister Dr Jitendra Singh reviews Special Campaign 3.0 after two weeks
Massive participation from across the country for Institutionalizing Swachhata and Minimising Pendency, 2.27 lakh sites for Swachhata identified
Swachhata Campaign successfully conducted at close to 1.5 lakh sites across the country
More than 2.12 lakh Public Grievances redressed, 1,403 MPs references replied and 17.23 lakh physical files reviewed during the fortnight
17 OCT 2023 5:07PM by PIB Delhi
The Government has earned an impressive revenue of more than Rs 117 crore in the first two weeks of the ongoing Swachhata Special Campaign 3.0, just by disposing of scrap, informed the Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology, MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr. Jitendra Singh, after reviewing the progress of the campaign at the end of the first two weeks.
In addition, this has also resulted in making available office space measuring 32.54 lakh square feet of space having been cleared and made available for use after clearing the junk, the Minister said.
Dr. Jitendra Singh commended the Department of Administrative Reforms and Public Grievances (DARPG), being the nodal agency, while reviewing the progress of Week 2 of Special Campaign 3.0, in New Delhi today. He appreciated the progress achieved in minimizing pendency and institutionalizing Swachhata in the period October 2-14, 2023, during the campaign that is being implemented in all Government offices across the country.
Dr. Jitendra Singh said, massive participation is being witnessed across Ministries/Departments and their field/outstation offices. He reiterated the focus of the campaign is to cover offices with public interface. He urged Ministries/Departments to adopt a saturation approach in the implementation of the Campaign to cover all outstation offices/defence establishments and PSUs in all parts of the country.
The Special Campaign 3.0, in its second week, has been holistic in size and scale, and witnessed widespread participation from offices across the country. More than 1.47 lakh sites have been covered and 32.54 lakh square feet of space has been freed. The efforts of thousands of officials and citizens have created a mass movement for Swachhata in Government offices.
The Special Campaign 3.0 has been reviewed by Cabinet Ministers, Ministers of State and Secretaries to the Government of India providing leadership and guidance in implementation.
Field visits to Central Govt. Offices in Mumbai – Western Naval Command HQ, Textile Commissioner Officer, Addl. DGFT Office, GPO Mumbai, CSMT Mumbai Railway Station were undertaken by Secretary, DARPG Shri V. Srinivas on 12th October 2023.
The Progress of Special Campaign 3.0 is monitored on a dedicated portal (https://scdpm.nic.in/) on a daily basis. Regular review meetings are held under the Chairmanship of Secretary, DARPG with nodal officers to review the progress of the campaign. The Special Campaign 3.0 has gained significant traction in social media with over 6,000 tweets by Ministries/Departments, 450 tweets by DARPG handle, 450 infographics on #SpecialCampaign3.0 and issue of 150 press releases.
Upto the 2nd week of Special Campaign 3.0 from 2nd-14th October, 2023, the following progress has been achieved: Swachhata Campaign sites - 1,47,757; Records management files reviewed (physical files + e-Files) 17,92,630; Space freed (lakh sq.ft) 32.54; Revenue earned (Rs. In Crore) 117.33, etc.
Amongst the best practices that emerged in second week of Special Campaign 3.0: Department of Posts: Wall art at Bengaluru Post Office; Ministry of Culture: Tree House at Jagdalpur, Chhattisgarh; Department of Telecommunications: Independent Public Grievance Dashboard; Department of Land Resources: Lectures on Health & Wellbeing.
During the first two weeks of the campaign, 2,12,459 Public grievances & Appeals have been redressed while 1,403 MPs’ references were also replied.
Dr. Jitendra Singh appreciated the reduction in pendency over the years through adoption of Special Campaign and called on all officials to sustain the momentum to achieve 75% targets by end of Week 3. Special Campaign 3.0 concludes on October 31st, 2023 with the beginning of Evaluation phase in 1st week of November.