ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସ୍ଥିରତାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା: ନିର୍ମଳ, ସବୁଜ ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରିବା
17 OCT 2023 1:38PM by PIB Bhubaneshwar
ପୁଣି ଥରେ ପାର୍ବଣ ଋତୁ ଆସିଛି ଯାହାକି ପରିବେଶକୁ ଉତ୍ସବମୟ କରିଛି ! ଗଣେଶ ଚତୁର୍ଥୀ ଠାରୁ ଦଶହରା, ଦୀପାବଳି ଠାରୁ ଛଟ୍ ପୂଜା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ପର୍ବଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ପରିବାରରେ ମହତ୍ତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ। ସ୍ବଚ୍ଛତାର ଧାରଣା ସହିତ, ଆଚରଣଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଜୀବନଶୈଳୀରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ ପର୍ବଗୁଡ଼ିକ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଉତ୍ସବର ଆୟୋଜନ କରିଥାଏ ଯାହା ପରିବେଶ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ଅଭ୍ୟାସ ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ। ଏହା ପରିବେଶ ଉପଯୋଗୀ ପ୍ରତିମା ବ୍ୟବହାର କିମ୍ବା ବାଉଁଶ ପେଣ୍ଡାଲ ନିର୍ମାଣ ଦ୍ୱାରା ହେଉ, ସହରଗୁଡ଼ିକ ଆରଆରଆର – ରିଡ୍ୟୁସ (ହ୍ରାସ), ରିୟୁଜ୍ (ପୁନଃ ବ୍ୟବହାର) ଏବଂ ରିସାଇକେଲ୍ (ପୁନଃଚକ୍ରଣ) ବ୍ୟବହାରର ନୀତି ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅତିରିକ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି। ଶୂନ-ଆବର୍ଜନା ସହିତ ଉତ୍ସବର ଆୟୋଜନ ଏବଂ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକମୁକ୍ତ ଉତ୍ସବକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି, ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ସ୍ଥାୟୀ ଅଭ୍ୟାସ ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ। ପରିଷ୍କାର ସବୁଜ ପର୍ବଗୁଡ଼ିକ ପରିବେଶ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଦାୟିତ୍ବକୁ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଇଥାଏ। ଏହି ପର୍ବଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କର ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ପରିମାଣକୁ କମ୍ କରିବା ଏବଂ କମ୍ପୋଷ୍ଟିଂ, ପୁନଃବ୍ୟବହାର ଏବଂ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ସ ବ୍ୟବହାର କରି ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଅଭ୍ୟାସ ପ୍ରୟୋଗ କରି ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ଏହା ସହିତ, ସେମାନେ କର୍ମଶାଳା, ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ମାଧ୍ୟମରେ ପରିବେଶ ସଚେତନତା ଏବଂ ଶିକ୍ଷାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରନ୍ତି। ସ୍ଥିରତାକୁ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଇ, କ୍ଲିନ୍ ଗ୍ରୀନ୍ ଉତ୍ସବ ତଥା ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ଅନ୍ୟ ଇଭେଣ୍ଟ ଗୁଡିକ ପାଇଁ ଏକ ମଡେଲ୍ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ।
ଦେଶ ଦଶହରା ଏବଂ ଦୁର୍ଗା ପୂଜା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଥିବାବେଳେ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଜୋରସୋରରେ ଚାଲିଛି ଏବଂ କେବଳ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ନୁହେଁ ଦେଶର ଅନ୍ୟ ଭାଗରେ ସବୁଜ ରଙ୍ଗ ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି। ଲେଜର ଶୋ ସହିତ ଏକ ଡିଜିଟାଲ୍ ରୂପାନ୍ତରଣ ଦେଖୁଛନ୍ତି କିମ୍ବା ପୁନଃ ବ୍ୟବହାର ଯୋଗ୍ୟ କାଗଜ କିମ୍ବା ପ୍ଲାଷ୍ଟିକରେ ନିର୍ମିତ ପୁତ୍ତଳିକା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଥର୍ମୋକଲ ଏବଂ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ଉତ୍ପାଦର ବ୍ୟବହାର ପରିବର୍ତ୍ତେ ପେଣ୍ଡାଲକୁ ସଜାଇବା ପାଇଁ, ଆୟୋଜକମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ବାଉଁଶ, କାଠ ପଟା, ନଡିଆ ଖୋଳ, କପଡା, ଝୋଟ କିମ୍ବା ଝୋଟର ଦଉଡି, ଘାସ / ନଡ଼ା, ବାଡ଼ି କିମ୍ବା କାଗଜ ଏବଂ ପୁନଃଚକ୍ରଣଯୋଗ୍ୟ ମାଟି ଦୁର୍ଗା ପ୍ରତିମା ଭଳି ବିକଳ୍ପ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି। କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଗୁଡିକୁ ଅଳିଆ ଏବଂ ଏସୟୁପି ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ, ଅଧିକ ଜନ ଗହଳିପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନରେ ନୀଳ ଏବଂ ସବୁଜ ଡଷ୍ଟବିନଗୁଡିକ ରଖାଯାଉଛି, ରାତିର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଡ୍ରାଇଭ୍ ନିୟମିତ ଭାବରେ ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି ଏବଂ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ନଥିବା ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକରେ ବ୍ୟାନର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାଜସଜ୍ଜା କରାଯାଉଛି । ଦିଲ୍ଲୀର କିଛି ପେଣ୍ଡାଲ କେବଳ କେବଳ ବାଉଁଶ ଏବଂ କଟନର ବ୍ୟବହାର କରି ପେଣ୍ଡାଲ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛନ୍ତି। ଅଧିକାଂଶ ବିସର୍ଜନ କରିବା ସ୍ଥାନରେ ପୂର୍ବରୁ ମନୁଷ୍ୟକୃତ ଟ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ପୋଖରୀର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇ ସାରିଛି। ପୂଜାପାଠରୁ ସଂଗୃହିତ ଫୁଲ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜୈବ ପଦାର୍ଥ ପରି ବଳକା ସାମଗ୍ରୀ ବଗିଚା ପାଇଁ କମ୍ପୋଷ୍ଟ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପୁନଃବ୍ୟବହାର କରାଯିବ। ପ୍ରସାଦ ତଥା ଖାଦ୍ୟ ଷ୍ଟଲରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଖାଦ୍ୟକୁ ପରିବେଷଣ କରିବା ପାଇଁ କାଗଜ ପ୍ଲେଟ, କଦଳୀ ପତ୍ର, ସେଲ ପତ୍ର କିମ୍ବା ମାଟି ପ୍ଲେଟର ବ୍ୟବହାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ନବରାତ୍ରି ସମୟରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ବଜାର ସଙ୍ଗଠନ, ମୂର୍ତ୍ତି ନିର୍ମାଣକାରୀ, ସ୍ଥାନୀୟ ବିକ୍ରେତା, ମନ୍ଦିର ସଙ୍ଗଠନ / ଧାର୍ମିକ ନେତା ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହିତ ମାଟିରୁ ପ୍ରତିମା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ କିମ୍ବା କୌଣସି ପରିବେଶ ଉପଯୋଗୀ ସାମଗ୍ରୀ ଯାହା ଜଳରେ ସହଜରେ କ୍ଷୟ ହୋଇପାରେ ଓ ଯାହାକି ଶୂନ୍ୟ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟି କରେ, ସ୍ବଚ୍ଛୋତ୍ସବ ସମୟରେ ଏହାର ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରିଛି | ନବରାତ୍ରିର ଅଷ୍ଟମ କିମ୍ବା ନବମ ଦିନ ପାଇଁ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ମୂର୍ତ୍ତିଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଅର୍ପଣ ସ୍ଥଳ ଏବଂ ନୈବେଦ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରିବା ପାଇଁ ଘାଟଗୁଡିକରେ ଅର୍ପଣ କଳଶ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରିଛି।
ଚଳିତ ବର୍ଷ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଗଣେଶ ଚତୁର୍ଥୀ ଉତ୍ସବକୁ ସ୍ଥାୟୀ ବିକଳ୍ପ ଆଡକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଥିବା ଦେଖା ଯାଇଥିଲା। ଏଥିରେ ପେଣ୍ଡାଲ ପାଇଁ ବାଉଁଶର ବ୍ୟବହାର, ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ମାଟି କିମ୍ବା ଗଣେଶ ପାଇଁ ଉଦ୍ଭିଦ ମୂର୍ତ୍ତି, ଫୁଲ ରଙ୍ଗୋଲି ଏବଂ ପରବେଶ ଉପଯୋଗୀ ବିସର୍ଜନ ପାଇଁ ମନୁଷ୍ୟକୃତ ବିସର୍ଜନ କରିବା ସ୍ଥାନ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥିଲା। ନିକଟରେ ସମାପ୍ତ ହୋଇଥିବା ସ୍ବଚ୍ଛତା ପଖୱାଡା- ସ୍ବଛତା ହିଁ ସେବା 2023 ର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ, ଇକୋ-ଫ୍ରେଣ୍ଡଲି ଗଣପତି ମୂର୍ତ୍ତି ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁରୁ ଗଣପତି ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଥାନେରେ ଏକ ଆନ୍ତଃ ବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ 22,000 ରୁ ଅଧିକ ଛାତ୍ର ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ସାମଗ୍ରୀ ବ୍ୟବହାର କରି ଗଣେଷ ପ୍ରତିମା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପରିବେଶ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ। ‘ସବୁଜ ଗଣେଶ ଚତୁର୍ଥୀ’କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ସେଲିବ୍ରିଟି ଏବଂ ଲୋକପ୍ରିୟ ତାରକା ମଧ୍ୟ ଘରେ ମାଟି ଗଣେଶ ମୂର୍ତ୍ତି ତିଆରି କରିଥିଲେ।
96 ଗଣେଶ ପ୍ରତିମା ଦାନ ସ୍ଥଳ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ପନଭେଲ ର ଏମସିଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକ ବାସିନ୍ଦାମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଗଣେଶ ପ୍ରତିମାଗୁଡ଼ିକୁ ପରିବେଶ-ସଚେତନ ବିସର୍ଜନ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିଥିଲେ। ଏହା ଫଳରେ ପୁନଃବ୍ୟବହାର ଏବଂ ପରିବେଶ ଉପଯୋଗୀ ଅଭ୍ୟାସଗୁଡ଼ିକର ଧାରଣାକୁ ଦୃଢ଼ କରାଯାଇ ପାରିଛି । 56 ଟି ପ୍ରାକୃତିକ ପୋଖରୀରେ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ଡିଜାଇନ୍ ହୋଇଥିବା ପଣ୍ଟୁନ୍ ଡଙ୍ଗା (ତରଫା) ନିୟୋଜନ କରିବାରେ ପିଏମସିର ଅଭିନବ ଉପାୟ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯାଇଥିଲା, ଯଦ୍ବାରା ବିସର୍ଜନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଯଥା ସମ୍ଭବ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ହୋଇପାରିବ।
ଗଣେଶ ବିସର୍ଜନ ସମାରୋହ ସମାପ୍ତ ହେବା ପରେ ମୁମ୍ବାଇର ବାସିନ୍ଦାମାନେ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଡ୍ରାଇଭ୍ ଆୟୋଜନ କରିବା ପାଇଁ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଥିଲେ। ବଲିଉଡର ସେଲିବ୍ରେଟି, କଲେଜ ଛାତ୍ର ଏବଂ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନେ ଜୁହୁ ବେଳାଭୂମିରେ ମୂର୍ତ୍ତି ବିସର୍ଜନ କରିବା ଦ୍ବାରା ଆବର୍ଜନା ଏବଂ ପ୍ରଦୂଷଣକୁ ହଟାଇବାରେ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ମୁମ୍ବାଇର ବିଭିନ୍ନ ବିଦ୍ୟାଳୟର 500 ରୁ ଅଧିକ ଛାତ୍ରଙ୍କ ସମେତ 900 ରୁ ଅଧିକ ସ୍ବେଚ୍ଛାସେବୀ ଭର୍ସୋଭା ବେଳାଭୂମି ଦାୟିତ୍ବ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ 80,000 କିଲୋଗ୍ରାମ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁକୁ ସଫଳତାର ସହ ସଫା କରିଥିଲେ। ଅତିରିକ୍ତ ଭାବରେ, ସେମାନେ ପ୍ଲାଷ୍ଟର ଅଫ୍ ପ୍ୟାରିସରୁ ନିର୍ମିତ ପ୍ରାୟ 7,400 ଗଣେଶ ପ୍ରତିମା ସଂଗ୍ରହ କରିଥିଲେ, ଯାହା ସମୁଦ୍ର କୂଳ ପରିବେଶକୁ ଦୂଷିତ କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି।
ଏହି ଉତ୍ସବରେ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକର ପରିବେଶ ପ୍ରଭାବରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ପାଇଁ ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ବର୍ତ୍ତମାନ ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ପରିବେଶ-ସଚେତନ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ ସମାନ୍ତରାଳ ଭାବେ ଆସାମ ଉଭୟ ପରମ୍ପରା ତଥା ପରିବେଶ ଦାୟିତ୍ବ ପ୍ରତି ଏକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ବାଉଁଶରେ ନିର୍ମିତ ପେଣ୍ଡାଲ ସହିତ ଗଣେଶ ପୂଜା ପାଳନ କରିବାକୁ ସ୍ଥିର କରିଛନ୍ତି। ଦିଗବୋଇ ମ୍ୟୁନିସିପାଲିଟି ବୋର୍ଡ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ମୁକ୍ତ ଗଣେଶ ପୂଜାର ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉତ୍ସବ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବାଉଁଶ ମୂର୍ତ୍ତି ତିଆରି, ପ୍ରବେଶ ଦ୍ବାର ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଚିତ୍ରକଳା ଜାପି ହେଡଗିୟର ଏବଂ ଖୋରାହି ବାସ୍କେଟ ପରି ବିସ୍ତୃତ ପାରମ୍ପାରିକ ସାଜସଜ୍ଜାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା। ବାଉଁଶର ଏହି ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ବ୍ୟବହାର ପରିବେଶ ଉପଯୋଗୀ କାର୍ଯ୍ୟର ଉତ୍ସାହକୁ ପରିପ୍ରକାଶ କରିଛି। ଦିଲ୍ଲୀର ଗଣେଶ ଚତୁର୍ଥୀ ଉତ୍ସବରେ, ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଗଣେଶ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥିଲା। ମୂର୍ତ୍ତିଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉଦ୍ଭିଦ ବିହନ ବହନ କରିଥିଲେ। ନଡ଼ିଆ ଗଛ ଏବଂ ମାଟିରୁ ନିର୍ମିତ ଏହି ମୂର୍ତ୍ତି ଗୁଡ଼ିକ ମାଟିରେ ପଡ଼ିବା ପରେ, ଧୀରେ ଧୀରେ ଏହି ମଞ୍ଜି ସମୟ ସହିତ ଏକ ଉଦ୍ଭିଦରେ ପରିଣତ ହୋଇଥାଏ।
ଛଟ୍ ପୂଜା ସମୟରେ ପାଟନା ମ୍ୟୁନିସିପାଲିଟି କର୍ପୋରେସନ୍ ଏହାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛଟ୍ ଘାଟରେ ଶୂନ୍ୟ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ଛଟ୍ ପୂଜା ଆୟୋଜନ କରିଥାଏ। ଘାଟରୁ ପବିତ୍ର ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ସଂଗ୍ରହ କରିବା ପାଇଁ ପୃଥକ ଡଷ୍ଟବିନ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି ଓ ଏହା ସହିତ ଭିନ୍ନ ଯାନଗୁଡିକ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି। ସଂଗୃହିତ ଓଦା ଆବର୍ଜନାକୁ ଜୈବ କମ୍ପୋଷ୍ଟରେ ପରିଣତ କରାଯାଏ। ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ନିଷେଧ କରିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଶୂନ୍ୟ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ କରାଯାଇଛି। ପୂଜା ଉତ୍ସବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମଗ୍ର ମାସ ପାଇଁ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ସୂଚନା, ଶିକ୍ଷା, ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ (ଆଇଇସି) ଅଭିଯାନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି, ଏହି ଶୁଭ ଅବସରରେ ଏକ ପରିଷ୍କାର ଏବଂ ଅଧିକ ପରିଷ୍କାର ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି।
ସହରୀ ଭାରତ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଭବିଷ୍ୟତ ଆଡକୁ ଗତି କରିବା ସହିତ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ପର୍ବଗୁଡ଼ିକ ଏକ ନିରାପଦ ଏବଂ ସ୍ବଚ୍ଛ ପରିବେଶ ପାଇଁ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। ଉତ୍ସବଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଆଚରଣଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ ନାହିଁ, ବରଂ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ, ଅଳିଆ ମୁକ୍ତ, ଏକକ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ବ୍ୟବହାର ମୁକ୍ତ ଇଭେଣ୍ଟ ଏବଂ ଉତ୍ସବକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ। ସ୍ବଚ୍ଛତାର ପର୍ବ ପାଳନ କରିବାର ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରକୃଷ୍ଟ ସମୟ!

Ministry of Housing & Urban Affairs
PARV SWACHHATA KA
Prioritize sustainability: Celebrate Clean, Green Festivals
17 OCT 2023 1:38PM by PIB Delhi
It is that time of the year again, when vibrant festivities fill the air! From Ganesh Chaturthi to Dussehra, from Diwali to Chhath Pooja, these festivals hold immense significance in every Indian household. In a manner akin to the concept of swachhata, festivals have played a pivotal role in instigating behavioral transformations and lifestyle changes. India is also host to numerous festivals that advocate for sustainable practices in order to maintain harmony with the environment. Whether it is through the use of eco-friendly idols or the construction of bamboo pandals, cities are making additional efforts to embrace the principles of RRR - Reduce, Reuse, and Recycle. By organizing zero-waste festivities and promoting plastic-free celebrations, these initiatives demonstrate a steadfast commitment to sustainable practices. Clean Green festivals prioritize environmental sustainability and responsibility. These festivals aim to minimize their carbon footprint and reduce waste by implementing eco-friendly practices such as composting, recycling, and using renewable energy sources. Additionally, they promote environmental awareness and education through workshops, exhibits, and interactive activities. By prioritizing sustainability, Clean Green Festivals serve as a model for other events.
As the country gears up for Dussehra and Durga Puja, preparations are in full swing and special emphasis is being laid on going green, not just in West Bengal but other parts of the country. Dussehra is seeing a digital transformation with laser shows or going for effigies made of recyclable paper or plastic. Rather than decking up the pandals with piles of thermocol and plastic products, organisers are now using alternatives such as bamboo, wooden planks, coconut shell, cloth, jute or coir ropes, hay/straw, cane or paper and soluble clay Durga idols are being made. To make the events garbage & SUP free, blue & green dustbins are being placed at high footfall areas, night cleanliness drives are being regularly conducted and banners and other decorations are being made of non-plastic objects. Some pandals in Delhi will be using only bamboo and cotton in the installation of pandal. Most of the immersion sites have already got man-made tanks and ponds in place. The leftover materials such as flowers and other organic products collected from the puja will be reused to produce compost for the garden or recycled for other purposes. Use of paper plates, banana leaves, shell leaves or clay plates for serving the prasad and refreshments at the food stalls has been arranged. During the Navaratri, Uttar Pradesh plans to collaborate with market association, Sculpture makers, local vendors, temple association/ religious leaders and community groups to prepare Idols from clay or any eco friendly material which can decompose easily in water also ensure zero waste swacchotsav. For 8th or 9th day of Navaratri, UP plans to set up Arpan Sthal for idols and Arpan Kalash along the Ghats to collect offerings.
The celebration of Ganesh Chaturthi in Maharashtra this year was characterized by a shift towards sustainable alternatives. This included the use of bamboo for pandals, eco-friendly clay or plantable idols for Ganesh, flower rangolis, and the creation of man-made immersion sites for eco-friendly visarjan. As part of the recently concluded Swachhata Pakhwada- Swachhata Hi Seva 2023, an inter school competition was organized in Thane for Eco-Friendly Ganpati Idol Making and Best made out of Waste. More than 22,000 students actively participated in this competition, creating Ganpati idols using eco-friendly materials and raising awareness about sustainability. To support the ‘Green Ganesh Chaturthi’, many celebrities and popular stars also made clay Ganesh idols at home.
Panvel MC’s commitment extended to providing 96 Ganesh Idol Donation Centers. These centers enabled residents to donate their Ganesh idols for eco-conscious Visarjan, reinforcing the idea of recycling and sustainable practices during the festival. PMC's innovative approach was evident in deploying specially designed pontoon boats (Tarafa) at 56 natural ponds, ensuring that the Visarjan process is as eco-friendly as possible.
After the conclusion of the Ganesh visarjan ceremony, the residents of Mumbai came together in a collective effort to organize cleanliness drives in different locations. Bollywood celebs, college students, and dedicated volunteers actively participated in the removal of debris and pollution resulting from the immersion of idols at Juhu Beach. Over 900 swachh volunteers, including more than 500 students from various schools in Mumbai, took charge of Versova Beach and successfully cleaned up a substantial 80,000 kilograms of waste. Additionally, they diligently collected approximately 7,400 Ganesh idols crafted from Plaster of Paris, which had the potential to further contaminate the beach environment.
To steer away from the environmental impact of plastic in these celebrations, many States are now embracing sustainable solutions. In alignment with this eco-conscious approach, Assam chose to celebrate Ganesh Puja with pandals crafted with bamboo, showcasing a commitment to both tradition and environmental responsibility. The Digboi Municipal Board orchestrated a remarkable celebration of plastic-free Ganesh Puja. At this event, bamboo took center stage in the crafting of idols, the construction of the entrance gate, and the elaborate traditional decorations, such as the iconic Japi headgear and Khorahi baskets. This ingenious use of bamboo embodied the spirit of sustainability. Delhi’s Ganesh Chaturthi celebration involved, distribution of eco-friendly Ganesha. The idols carried within them plantable seeds. Crafted from coconut bark and clay, these figures once immersed dissolved into the soil, enabling the enclosed seed to sprout into a plant over time.
During the Chhath Puja, Patna Municipal Corporation organizes zero waste Chhath Puja at each of its Chhath Ghat. Separate dustbins are installed, separate vehicles are designated to collect the holy waste from the ghats. The wet waste collected is converted into organic compost. Plastic ban is ensured and zero waste branding is extensively done. A comprehensive Information, Education, and Communication (IEC) campaign is conducted for an entire month leading up to the Puja, with the aim of fostering a cleaner and more hygienic environment during this auspicious occasion.
As urban India moves towards a sustainable future, eco-friendly festivals serve as a catalyst for a safer and cleaner environment. The festivities not only showcase behavioral changes, but a shift towards eco-friendly, garbage free, single-use plastic free events and celebrations. It's time to celebrate Parv Swachhata Ka!