প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা গ্লোবেল মেরিতাইম ইন্দিয়া সম্মিত 2023দা থমখিবা ৱারোল
17 OCT 2023 12:26PM by PIB Imphal
নমস্কার! মালেম শিনবা থুংবগী মফমশিংদগী লাক্লিবা মীথুংলেন, ঐহাক্কী কেবিনেতকী মরুপ, মহারাস্ত্র, গোৱাগী মুখ্য মন্ত্রী, উপ মুখ্য মন্ত্রী, শক্নাইরবা অতোপ্পা মীওই অমসুং ইবেম্মা অমদি ইবুংঙোশিং!
গ্লোবেল মেরিতাইম ইন্দিয়া সম্মিতকী অহুমশুবা মীফম অসিদা ঐহাক্না পুম্নমকপু তরাম্না ওকচরি। মসিগী মমাংদা ঐখোয়না ইং 2021দা উন্নখি, মতমদুদি মালেম পুম্ববু কোরোনানা ৱাহনবা মতম্নি। কোরোনাগী মতুংগী মালেম অসি মতৌ করম্বা ওইগনি হায়বা মতমদুদা কনা অমত্তনা খঙনবা নত্তে। অদুবু ঙসিদি, মালেমসিদা ঙসিদি অনৌবা ৱর্ল্দ ওর্দর অমা য়াকাইরক্লি, মসিগুম্বা অহোংবা নাইরক্লিবা অনৌবা ৱর্ল্দ ওর্দর অসিদা মালেম্না ভারত্তা থাজবা মিৎয়েংদা য়েংনরি। শেল-থুমগী শিংনবা কয়ানা কোইরবা মালেমসিদা ভারতকী শেন্মিৎলোন্না লেপ্তনা মপাঙ্গল কনখৎলক্লি। ভারতনা মালেমগী মকোক থোংবা শেন্মিৎলোন অহুমগী মনুংদা চনগদবা নুমিৎ অদু কুইদ্রবনি। মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা লল্লোন ইতিক অসি সমুদ্রগী লম্বীদা পাংথোকই হায়বা ঐখোয় পুম্নমক্না খঙনরবনি। কোরোনাগী মতুংগী মালেমসিদা ঙসিদি থাজবা য়াবা অমসুং নীংহন্নবা লৈতবা সপ্লাই চেনগী তঙাই ফদবা লৈ। মরম অদুনা, গ্লোবেল মেরিতাইম ইন্দিয়া সম্মিতকী হন্দক্কী মীফম অসি য়াম্না মরু ওইরিবনি।
মরুপশিং,
ভারতকী মেরিতাইমগী তৌবা ঙম্বগী মতিক্না মপাঙ্গল লৈরকপা খুদিংগী লৈবাক অমসুং মালেম্না মসিদগী কান্নবা য়াম্না ফংই হায়বসি পুৱারীনা সাখীনি। ৱাখল্লোন অসিগা লোয়নদুনা, ঐখোয়না হৌখিবা চহি 9-10 অসিদা সেক্তর অসিবু মপাঙ্গল হেন্না কনখৎহন্নবা নীংথিনা থৌরাং য়াত্তুনা হোৎনদুনা লাক্লি। ভারতকী লুচিং মখাদা খোঙথাং অমা হন্দক্তা পায়খৎখ্রে, মসিনা 21শুবা চহি-চাগী মালেমগী মেরিতাইম ইন্দস্ত্রীবু শেমদোকপা ঙম্বগী মতিক লৈগনি। G20 সম্মিত মনুংদা ভারত-মিদ্দল ইস্ত-য়ুরোপ ইকোনোমিক কোরিদোরগী ৱাফমদা পুৱারী ওইবা মওংদা অমত্তা ওইনা য়ানবা পুরকখি। চহি কয়াগী মমাংদা সিল্ক রুতনা মালেমগী কারবারগী খোঙজেল হাপখি, লম্বী অসিনা লৈবাক কয়াগী চাউখৎ থৌরাংগী য়ুম্ফম ওইখি। অদুগা হন্দক্কী ইকোনোমিক কোরিদোর অসিনা রিজনেল অমসুং গ্লোবেল ত্রেদকী শক্তম হোংদোক্লগনি। নেক্স জেনেরেসন মেগা পোর্ত অমসুং ইন্তর্নেস্নেল কন্তেনর ত্রান্সশিপমেন্ত পোর্ত শেমগৎপা, ইথৎশিং চাউখৎহনবা, ইনলেন্দ ৱাতরৱেজ, মলতি মোদেল হব শেমগৎপা, মসিগুম্বা অচৌবা থবক কয়া খোঙথাং অসিগী মখাদা পায়খৎলগনি। কোরিদোর অসিনা ব্যুজিনেস কোস্ত হন্থহনগনি, লোজিস্তিক্স ইফিসিএন্সী হেনগৎকনি, অকোয়বগী ফিভমদা অকায়বা পীবা হন্থগনি অমসুং মশিং য়াম্লবা থবক কয়া অমসু লৈহনগনি। মসিনা ইনভেস্তরশিংগী মফমদা ভারতকা মরী লৈনদুনা মসিগুম্বা খোঙথাংগী শরুক অমা ওইবগী খুদোংচাবা কয়া অমা পীগনি।
মরুপশিং,
ঙসিগী ভারতনা মথংগী চহি 25তা চাউখৎপা ভারত অমা ওইহনবগী পান্দম থম্লি। ঐখোয়না সেক্তর খুদিংদা হান্না লৈরমদা অহোংবা কয়া পুরক্লি। ঐখোয়না মেরিতাইম ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মপুং ওইবা ইকোসীস্তেম্বু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লেপ্তনা হোৎনরি। হৌখিবা দিকেদ অমদা ভারতকী মরু ওইবা হিথাংফমশিংগী কেপাসিতীনা শরুক অনি হেনগৎখ্রে। কন্তেনর ভেসেলশিংগী তর্ন-অরাউন্দ তাইম অসি ঙসিদগী চহি 9-10গী মমাংদা, ইং 2014দা পুং 42 ওইরম্বনি, মসিনা হৌজিক, ইং 2023দা পুং 24 য়ৌদ্রে। পোর্ত কন্নেক্তিবিতীগী মপাঙ্গল লৈহন্নবা ঐখোয়না কিলোমীতর লিশিং কয়াগী অনৌবা শোরোক কয়া শেমখি। সাগরমালা প্রোজেক্তকী খুত্থাংদগী ঐখোয়গী সমুদ্র মপানগী মফমশিংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎহল্লি। মসিগুম্বা হোৎনজমন কয়া অসিনা থবক পীবা অমসুং পুন্সি মহিং নুংঙাইবগী চাংবু শরুক অনি হেনগৎহনগনি।
মরুপশিং,
পোর্ত ফোর প্রোস্পেরিতী অমসুং পোর্ত ফোর প্রোগ্রেসকী ঐখোয়গী পান্দম্না গ্রাউন্দদা অহোংবা কয়া লেপ্তনা পুরক্লি। ঐখোয়গী থবকশিংনা পোর্ত ফোর প্রদক্তিবিতীগী মন্ত্রবুসু খুমাং চাউশিনহল্লি। শেন্মিৎলোনগী প্রদক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা ঐখোয়গী সরকারনা লোজিস্তিক্স সেক্তরবু ইফেক্তিব অমসুং ইফিসিএন্ত ওইহল্লি। ভারতনা মশাগী কোস্তেল শিপ্পিং মোদপু মতমগা চুনহন্নবা হোৎনরি। হৌখিবা দিকেদ অমদা কোস্তেল কার্গোগী ত্রাফিকসু শরুক অনি হেনগৎখি। মসিনা মীয়ামদা কোস্ত ইফেক্তিব লোজিস্তিক্স ওপ্সন অমসু পীরি। ভারত্তা ইনলেন্দ ৱাতরৱেজকী চাউখৎ থৌরাংদা অহোংবা লাকপা উরে। হৌখিবা দিকেদতা নেস্নেল ৱাতরৱেজনা কার্গো শেন্নবগী মতৌদা চাউরাক্না শরুক 4গী শাহৌ লৌখি। ঐখোয়গী হোৎনজমনশিংনা হৌখিবা চহি 9দা ভারতকী লোজিস্তিক্স পরফোর্মেন্স ইন্দেক্সকী রেতিং য়াম্না ফগৎহনখি।
মরুপশিং,
জহাজ শাবা অমসুং শেম্বগী সেক্তরদা ঐখোয়না মিৎয়েং চঙলি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা শাজবা এয়রক্রাফ কেরিয়র, INS বিক্রান্তনা ভারতকী তৌবা ঙম্বা অমসুং মপাঙ্গলগী খুদম ওইরি। মথংগী দিকেদতা ভারতনা জহাজ শাবা খ্বাইদগী মকোক থোংবা লৈবাক মঙাগী মনুং চল্লগনি। ঐখোয়গী মন্ত্রদি – মেক ইন ইন্দিয়া, মেক ফোর দি ৱর্ল্দ অসিনি। মেরিতাইম ক্লস্তরগী চাউখৎ থৌরাংগী খুত্থাংদা, ঐখোয়না জহাজ শাবা স্তেকহোলদরশিংবু অমত্তা ওইনা পুরক্নবা ইন্তিগ্রেতেদ এপ্রোচ অমগীদমক্তা থবক তৌরি। ঐখোয়না লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা, ভারতকী তোঙান-তোঙানবা মফম কয়াদা জহাজ শাফম অমসুং শেম্বগী সেন্তর কয়া শেমগৎকদৌরি। শিপ রিসাইক্লিংগী হীরমদা ভারতনা হান্নদগী মালেমগী অনিশুবা থাক্তা লৈরবনি। ঐখোয়গী অচৌবা হিথাংফমশিংবু কার্বন ন্যুত্রেল ওইহন্নবগীদমক্তা ভারতনা মেরিতাইম সেক্তরদা নেত জিরো স্ত্রেতজীগী থবকসু পায়খৎলিবনি। ব্লু ইকোনোমী, গ্রীন প্লানেতনা মিদিয়ম ওইগদবা তুংগী মতম অমগী মাইকৈদা ঐখোয়না হৌজিক খোঙ থাংজিল্লিবনি।
মরুপশিং,
মালেমগী অচৌবা মেরিতাইম ওপরেতরশিংনা ভারত্তা লাকপা, ভারত্তগী ওপরেত তৌবা হায়বগী মতাংদা ভারতনা খোঙজেল য়াঙনা থবক তৌরি। গুজরাতকী মতমগা চুনরবা GIFT সিতীনা জহাজ লীজ তৌবগী থবকপু মরু ওইবা ফাইনেন্সিএল সর্ভিস অমগী মওংদা হৌদোকখ্রে। GIFT IFSCগী খুত্থাংদা জহাজ লীজ তৌবা কম্পেনীশিংদা মখল কয়াগী ওফর পীরি। মালেমগী জহাজ লীজ তৌবগী কম্পেনী 4না GIFT IFSCদা রেজিস্তর তৌবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। সম্মিত অসিদা শরুক য়ানবগীদমক্তা লাক্লিবা জহাজ লীজ তৌবা কম্পেনীশিংনা GIFT IFSCগা মরী লৈনবীয়ু হায়জরি।
মরুপশিং,
ভারতকী শাংলবা সমুদ্র তোর্বান, মপাঙ্গল লৈবা রিভরিন ইকো-সীস্তেম অমসুং ইনাক খুল্লবা কলচরেল হেরিতেজ লৈজৈ। মসিনা অমত্তা ওইনা পুন্দুনা মেরিতাইম তুরিজমদা অনৌবা খুদোংচাবা পীবা ঙমগনি। ভারত্তা লৈরিবা চাউরাক্না চহি 5 শুরবা লোথল দোকয়ার্দ অসিদি মালেমগী হেরিতেজনি। মসিনা মওং অমদা শিপ্পিংগী হৌরকফম অমা ওইরিবনি। মসিগী ৱর্ল্দ হেরিতেজ অসিবু ঙাক শেন্নবগীদমক্তা লোথলদা নেস্নেল মেরিতাইম হেরিতেজ কমপ্লেক্স অমসু শারিবনি। লোথল অসি মুম্বাইদগী য়াম্না লাপ্পা নত্তে। মফমসিদা অমুক্তং ওইরবসু চৎপীয়ু হায়না ঐহাক্না পুম্নমক্কী মফমদা হায়জরি।
মরুপশিং,
মেরিতাইম তুরিজম্বু হেন্না খুমাং চাউশিলহন্নবগীদমক্তা ঐখোয়না মালেমগী খ্বাইদগী অহানবা রিভর ক্রুজ সর্ভিস অমা হৌদোকখ্রে। ভারতনা মশাগী হিথাংফম কয়াদা মসিগা মরী লৈনবা প্রোজেক্ত কয়াগীদমক্তা থবক পায়খৎলি। অনৌবা ইন্তর্নেস্নেল ক্রুজ তর্মিনেল অমা মুম্বাইদা শাগৎলি। ঐখোয়না হন্দক্কী চহিসিদা বিশাখাপত্নম অমসুং চেন্নৈদা মসিগুম্বা মোদর্ন ক্রুজ তর্মিনেল শাখ্রে। ভারতনা মশাগী স্তেত ওফ দি আর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরগী খুত্থাংদা গ্লোবেল ক্রুজ হব ওইনবা তুংলমচৎকী মাইকৈদা চঙশিল্লি।
মরুপশিং,
ভারত অসিদি দিভেলপমেন্ত, দেমোগ্রাফী, দেমোক্রেসী অমসুং দিমান্দগী নীংথিরবা কম্বিনেসন লৈবা খনগৎপা য়াবা লৈবাক খরগী মনুংদা অমা ওইরিবনি। মসিগুম্বা মওং-মতৌশিং অসিগা লোয়নদুনা, ভারতনা ইং 2047 ফাওবদা চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইবগী পান্দমগা লোয়ননা চঙশিল্লিবা অসিদি অদোমগী অচৌবা খুদোংচাবা অমা ওইরিবনি। ঐহাক্না মালেমগী ইনভেস্তরশিংগী মফমদা ভারত্তা লাকপীয়ু, চাউখৎ থৌরাংগী লম্বীদা ঐখোয়গা খুৎশম্নদুনা চৎমিন্নসি হায়বা ৱাফম থমজরি। ঐখোয় অমত্তা ওইনা চৎমিন্নসি, অমত্তা ওইনা পুন্দুনা তুংগী অনৌবা মতম অমা শেমিন্নসি, পুম্নমকপু থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Global Maritime India Summit 2023
17 OCT 2023 12:26PM by PIB Delhi
Namaskar, all the guests from all over the world, my cabinet colleagues, Chief Ministers and Deputy Chief Ministers of Goa and Maharashtra, other dignitaries, ladies and gentlemen!
I welcome you all to the third edition of the Global Maritime India Summit. Earlier when we met in 2021, the whole world was in the grips of the uncertainty created by Corona. No one knew what the world would be like after Corona. But today a new world order is taking shape and in this changing world order the whole world is looking towards Bharat with new aspirations. India's economy is continuously strengthening in a world faced with an economic crisis. The day is not far when Bharat will be one of the top 3 economic powers of the world. We all know that maximum trade in the world takes place through sea routes. In the Post-Corona world, today the world also needs reliable and resilient supply chains. That is why this edition of Global Maritime India Summit has become even more relevant.
Friends,
History is witness to the fact that whenever Bharat's maritime capability has been strong, the country and the world have benefited greatly from it. With this thinking, we have been working in a planned manner for the last 9-10 years to strengthen this sector. Recently, at the initiative of Bharat, a step has been taken which has the potential to revive the maritime industry around the world in the 21st century. A historic consensus has been reached on the India-Middle East-Europe Economic Corridor during the G-20 Summit. Hundreds of years ago, the Silk Route gave impetus to global trade. This route had become the basis for the development of many countries of the world. Now this historical corridor will also transform the picture of regional and global trade. Construction of next Generation Mega Ports and International Container Transshipment Port, island development, inland waterways, expansion of multi-modal hubs, many such major projects are to be undertaken under this scheme. This corridor will reduce business costs, increase logistical efficiency, reduce environmental damage and also create a large number of jobs. This is a big opportunity for investors to become a part of this campaign by associating with Bharat.
Friends,
Today's Bharat is working towards becoming a developed nation in the next 25 years. We are bringing revolutionary changes in every sector. We have relentlessly worked to strengthen the entire eco-system of maritime infrastructure. In the last decade, the capacity of Bharat's major ports has doubled. The turn-around time of container vessels, which was around 42 hours 9-10 years ago in 2014, has reduced to less than 24 hours in 2023. To strengthen port connectivity, we have built thousands of kilometres of new roads. The infrastructure of our coastal area is also being strengthened under the Sagarmala Project. All these efforts are increasing the employment opportunities and ease of living manifold.
Friends,
Our vision of ‘Ports for Prosperity’ and ‘Ports for Progress’ is continuously bringing change on the ground. But our work has also taken forward the mantra of ‘Ports For Productivity’. To increase the productivity of the economy, our government is also making the logistics sector effective and efficient. Bharat is also modernizing its coastal shipping mode. Coastal cargo traffic has doubled in the last decade and this is also providing people a cost-effective logistics option. A major change is also sweeping Bharat due to the development of inland waterways. In the last decade, cargo handling on national waterways has seen almost 4 times growth. Due to our efforts, Bharat's ratings in the Logistics Performance Index have also improved in the last 9 years.
Friends,
We also have a major focus on the ship-building and repair sector. Our indigenous aircraft carrier INS Vikrant is a proof of Bharat's capability and potential. Bharat is going to be one of the top five ship-building nations in the world in the next decades. Our mantra is: 'Make in India, Make for the World'. We are working on an integrated approach of bringing together shipbuilding stakeholders through the development of Maritime Clusters. We are going to develop shipbuilding and repair centres at several places in the country in the coming times. Bharat already ranks second globally in the field of ship recycling. To make its major ports carbon neutral, Bharat is also working on a net zero strategy in the maritime sector. We are moving towards a future where a blue economy will be the means to become a green planet.
Friends,
Work is being done at a rapid pace in Bharat to ensure that the world's biggest maritime operators come to Bharat and operate from Bharat. Gujarat's modern GIFT City has launched ship leasing as a major financial service. Many types of rebates are also being given to ship leasing companies by GIFT IFSC. I am glad that 4 global ship leasing companies of the world have also registered with GIFT IFSC. I would also call upon other ship leasing companies present at this summit to join GIFT IFSC.
Friends,
Bharat has a vast coastline, strong riverine ecosystem and rich cultural heritage. Together, these create a new possibility for maritime tourism. About 5000 years old Lothal Dockyard in Bharat is a world heritage. In a way, Lothal is the Cradle of Shipping. To preserve this world heritage, a National Maritime Heritage Complex is also being built in Lothal. Lothal is not very far from Mumbai. I request you to visit Lothal once.
Friends,
To increase maritime tourism, we have also started the world's largest river cruise service. Bharat is working on many projects related to this at its different ports. A new international cruise terminal is being built in Mumbai. This year we have also built such modern cruise terminals in Visakhapatnam and Chennai. Bharat is moving towards becoming a global cruise hub through its state-of-the-art infrastructure.
Friends,
Bharat is one of the few countries which has such a combination of development, demography, democracy and demand. At a time when Bharat is moving towards the goal of becoming a developed Bharat by 2047, this is a golden opportunity for you. I once again invite all the investors like you from all over the world to come to Bharat and join us on the path of development. We will walk together; we will create a new future together; thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.