Prime Minister's Office
PM addresses Kaushal Dikshnat Samaroh 2023 via video message
“Kaushal Dikshnat Samaroh reflects the priorities of today's India”
“Country develops more with stronger youth power thereby doing justice to nation’s resources”
“Today, the whole world is of the belief that this century is going to be India's century”
“Our government understood the importance of skill and created a separate ministry for it, allocated separate budget”
“Important for industry, research and skill development institutions to be in tune with present times”
“Scope of skill development is continuously increasing in India. We are not limited to just mechanics, engineers, technology or any other service”
“Unemployment rate in India is at its lowest level in 6 years”
“IMF is confident of India becoming the top three economies of the world in the next 3-4 years”
12 OCT 2023 1:05PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Kaushal Dikshnat Samaroh via video message today.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that this festival of skill development is unique in itself and today’s event of joint convocation of skill development institutions across the country is a very commendable initiative. He said that Kaushal Dikshnat Samaroh reflects the priorities of today's India. Acknowledging the presence of thousands of youth connected with this event through technology, the Prime Minister conveyed his best wishes to all the youth.
Prime Minister Modi highlighted the importance of the power of the youth in utilizing the strengths of any country such as its natural or mineral resources, or its long coastlines and said that the country develops more with stronger youth power thereby doing justice to the nation’s resources. Today, the Prime Minister emphasized that a similar thinking is empowering India’s youth which is making unprecedented improvements in the entire ecosystem. “In this, the country's approach is two-pronged”, the Prime Minister said. He explained that India is preparing its youth to take advantage of new opportunities through skilling and education as he highlighted the new National Education Policy which has been established after almost 4 decades. The Prime Minister also underlined that the Government is establishing a large number of new medical colleges, and skill development institutes like IITs, IIMs or ITIs, and mentioned the crores of youth who have been trained under the Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana. On the other hand, the Prime Minister stated that traditional sectors which provide jobs are also being strengthened while new sectors that promote employment and entrepreneurship are also being promoted. The Prime Minister also mentioned India making new records in goods exports, mobile exports, electronic exports, services exports, defence exports and manufacturing, and at the same time creating a large number of new opportunities for youth in many sectors such as space, startups, drones, animation, electric vehicles, semiconductors, etc.
“Today, the whole world is of the belief that this century is going to be India's century”, the Prime Minister said as he credited the young population of India for this. Shri Modi underlined that when the elderly population is increasing in many countries of the world, India is getting younger with each passing day. “India has this huge advantage”, he stressed as he noted the world looking towards India for its skilled youth. He informed that India's proposal regarding global skill mapping has been recently accepted at the G20 Summit which will help in creating better opportunities for youth in the coming times. The Prime Minister suggested not wasting any opportunity being created and assured that the Government is ready to support the cause. Shri Modi pointed out the neglect towards skill development in the previous governments and said, “Our government understood the importance of skill and created a separate ministry for it and allocated a separate budget.” He underlined that India is investing more in the skills of its youth than ever before and gave the example of Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana which has strengthened the youth at the ground level. Under this scheme, the Prime Minister informed that about 1.5 crore youth have been trained so far. He further added that new skill centers are also being established near industrial clusters which will enable the industry to share its requirements with skill development institutes, thereby developing the necessary skill sets among the youth for better employment opportunities.
Highlighting the importance of skilling, upskilling and re-skilling, the Prime Minister noted the rapidly changing demands and nature of jobs and emphasized upgrading the skills accordingly. Therefore, the Prime Minister said, it is very important for industry, research and skill development institutions to be in tune with the present times. Noting the improved focus on skills, the Prime Minister informed that about 5 thousand new ITIs have been set up in the country in the last 9 years adding more than 4 lakh new ITI seats. He also mentioned that institutes are being upgraded as model ITIs with the objective of providing efficient and high-quality training along with best practices.
“The scope of skill development is continuously increasing in India. We are not limited to just mechanics, engineers, technology, or any other service”, the Prime Minister said as he mentioned that women’s self-help groups are being prepared for drone technology. Stressing the importance of Vishwakarmas in our everyday life, Shri Modi mentioned PM Vishwakarma Yojana which enables the Vishwakarmas to link their traditional skills with modern technology and tools.
The Prime Minister noted that new possibilities are being created for the youth as India's economy is expanding. He said that employment creation in India has reached a new height and the unemployment rate in India is at its lowest level in 6 years according to a recent survey. Noting that unemployment is decreasing rapidly in both rural and urban areas of India, the Prime Minister emphasized that the benefits of development are reaching both villages and cities equally, and as a result, new opportunities are increasing equally in both villages and cities. He also pointed out the unprecedented increase in the participation of women in India's workforce and credited the impact of the schemes and campaigns that have been launched in India in the past years regarding women empowerment.
Highlighting the recent figures released by the International Monetary Fund, the Prime Minister informed that India will remain the fastest-growing major economy in the coming years. He also recalled his resolve to take India among the top three economies of the world and said that IMF is also confident of India becoming the top three economies of the world in the next 3-4 years. He underlined that it would create new opportunities for employment and self-employment in the country.
Concluding the address, the Prime Minister stressed making India the biggest center of skilled manpower in the world in order to provide smart and skilled manpower solutions. “The process of learning, teaching and moving forward should continue. May you be successful at every step in life”, the Prime Minister concluded.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ভিদিও মেসেজগী খুৎথাংদা কৌশল দীক্ষাত সমারোহ ২০২৩দা ৱা ঙাংখ্রে
“ঙসিগী ভারতকী মরুওইবশিং কৌশল দীক্ষাত সমারোহদা মমি তারে”
“নহারোলশিংগী মপাঙ্গলনা লৈবাক্কী লন-থুমশিংদা অচুম্বা থবক পাংথোক্তুনা লৈবাক অসি হেন্না চাউখৎপা ঙমগনি”
“ঙসিদি, চৎলিবা চহিচা অসি ভারতকী চহিচানি হায়বা মালেম পুম্নমক্না থাজরে”
“ঐখোয়গী সরকারনা স্কিলগী মরুওইবা খঙলে অমসুং মসিগী তোখায়বা মিনিস্ত্রি অমা শেম্লে, তোখায়বা বজেৎ লৈরে”
“উদোগ, রিছার্স অমসুং স্কিল দিবলপমেন্ত ইন্সতিতুসনশিংগী মরুওইবা অসি হৌজিক্কী মতমগা চুন্নবা শেমগৎকদবনি”
“ভারত্তা স্কিল হেনগৎহনবগী চন্নফম লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। ঐখোয় শুপ্নগী মেকানিকশিং, ইঞ্জিনিয়ারশিং, তেক্নোলোজি নত্ত্রগা অতোপ্পা থবকশিং খক্তদা লৈগদবা নত্তে”
“চহি ৬ অসিদা ভারত্তা থবক ফংদবগী চাং খ্বাইদগী য়াম্না নেম্লে”
“মথং চহি ৩-৪দা ভারতনা মালেমগী মকোক থোংবা ইকোনোমি অহুমগী মনুং চনবা ঙমগনি হায়না আই.এম.এফনা থাজবা থম্লি”
12 OCT 2023 1:05PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও মেসেজগী খুৎথাংদা কৌশল দীক্ষাত সমারোহ ২০২৩দা ৱা ঙাংখ্রে।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খুৎ-শা হৈবা হেনগৎহন্নবা কুহ্মৈ অসিমক অখন্নবা অমনি অমসুং ঙসিগী লৈবাক শীনবা থুংবগী স্কিল দিবলপমেন্ত ইন্সতিতুসনশিংগী অপুনবা কনভোকেসন অমা পাংথোকপা অসি থাগৎনিঙাই ওইবা থবক অমনি। ঙসিগী ভারতকী মরুওইবশিং কৌশল দীক্ষাত সমারোহদা মমি তারে। ঙসিগী থৌরম তেক্নোলোজিগী খুৎথাংদা নহারোল লিশিং কয়া শরুক য়ারি অমসুং নহারোলশিংদা মহাক্কী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অমগী মহৌশাগী লনশিং নত্ত্রগা মিনরেলশিং নত্ত্রগা শাংলবা সমুদ্র মপানশিং য়াওনা লৈবাক অমগী মরুওইবশিং শীজিন্নবদা নহারোলশিংগী শক্তি য়াম্না মরুওই অমসুং নহারোলশিংগী মপাঙ্গলনা লৈবাক্কী লন-থুমশিংদা অচুম্বা থবক পাংথোক্তুনা লৈবাক অমা হেন্না চাউখৎপা ঙমগনি। মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা ভারতকী নহারোলশিং শক্তি পীনবা থবক পায়খৎলে। হিরম অসিদা লৈবাক অসিনা মাইকৈ অনিদা থবক পায়খৎলে। স্কিল অমসুং ইজুকেসনগী খুৎথাংদা লৈবাক অসিগী নহারোলশিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীনবা ভারতনা থৌরাং তৌরি। চহি ৪০গী মতুংদা অনৌবা নেসনেল ইজুকেসন পোলিসি চৎনবা হৌরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরকারনা মশিং য়াম্লবা অনৌবা মেদিকেল কলেজশিং অমসুং আই.আই.তিশিং, আই.আই.এমশিং নত্ত্রগা আই.তি.আইশিংগুম্বা স্কিল দিবলপমেন্ত ইন্সতিতুৎশিং লিংখৎলে অমসুং প্রধান মন্ত্রী কৌশল বিকাস য়োজনাগী মখাদা নহারোল করোর কয়া ত্রেনিং পীরে। অতোপ্পা অমদা, হান্নগী হিরমশিংনা থবক পীবগী চাং হেনগৎলে অমসুং থবক পীবা অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ য়োকখৎপা অনৌবা হিরমশিংসু পুক্নিং থৌগৎলে। পোৎ-চৈ মপান্দা থাদোকপা, মোবাইল মপান্দা থাদোকপা, ইলেক্ত্রোনিক মপান্দা থাদোকপা, সর্বিস মপান্দা থাদোকপা, দিফেন্স মপান্দা থাদোকপা অমসুং মেনুফেকচরিংদা ভারতনা অনৌবা রেকোর্দশিং থম্লে অমসুং মসিগা লোয়ননা স্পেস, স্তার্দঅপশিং, দ্রোনশিং, এনিমেসন, ইলেক্ত্রোনিক গারিশিং, সেমিকন্দক্তরশিং য়াওনা হিরম কয়াদা নহারোলশিংগী অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিদি, চৎলিবা চহিচা অসি ভারতকী চহিচানি হায়বা মালেম পুম্নমক্না থাজরে। মসিগীদমক ভারতকী নহা ওইরিবা মীওইশিং মহাক্না থাগৎলি। মালেমগী লৈবাক কয়াদা অহল মশিং হেনগৎলক্লিবা মতম অসিদা, ভারতনা নোংম-নোংমগী নহারোল মশিং হেনগৎলক্লি। ভারতনা মসিগী অচৌবা খুদোংচাবা ফংলি। ভারতকী খুৎ-শা হৈরবা নহারোলশিংদা মালেম্না মীৎয়েং চঙলে। গ্লোবেল স্কিল মেপ্পিংগী মতাংদা জি-২০ মীফমদা ভারতনা পুখৎখিবা ৱাফম য়ানরে অমসুং মসিনা তুংগী নহারোলশিংগী হেন্না ফবা খুদোংচাবশিং শেমগৎপদা মতেং পাংগনি। খুদোংচাবা খুদিংমক লেম্না মাঙহল্লোইদবনি অমসুং নহারোলশিংদা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা সরকারনা থৌরাং তৌদুনা লৈরি।
শ্রী মোদীনা হায়খি ঐখোয়গী সরকারনা স্কিলগী মরুওইবা খঙলে অমসুং মসিগী তোখায়বা মিনিস্ত্রি অমা শেম্লে, তোখায়বা বজেৎ লৈরে। ভারতনা হান্নদগী হেন্না লৈবাক অসিগী নহারোলশিংগী স্কিলগী শেন হেন্না থাদরে অমসুং প্রধান মন্ত্রী কৌশল বিকাস য়োজননা নহারোলশিংগী থৌনা হাপ্লে। স্কিম অসিগী মখাদা, হৌজিক ফাওবদা নহারোল করোর ১.৫ ত্রেনিং পীখ্রে। ইন্দস্ত্রিনা মখোয়গী দরকার ওইবশিং শীজিন্নবা ঙম্নবা ইন্দস্ত্রিয়েল ক্লস্তরশিং ময়ামদা অনৌবা স্কিল সেন্তরশিং লিংখৎলে অমসুং মসিনা নহারোলশিং হেন্না ফবা থবক ফংনবা খুদোংচাবশিং পীনবা দরকার লৈবা স্কিলশিং শেমগৎলে।
স্কিল্লিং, অপস্কিল্লিং অমসুং রি-স্কিল্লিংগী মরুওইবশিং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লেপ্তনা হোঙলক্লিবা থবক্কী মওংশিং অমসুং দরকার ওইবা মতুংইন্না স্কিলশিং হেনগৎহনগদবনি। উদোগ, রিছার্স অমসুং স্কিল দিবলপমেন্ত ইন্সতিতুসনশিংগী মরুওইবা অসি হৌজিক্কী মতমগা চুন্নবা শেমগৎপা অসি য়াম্না মরুওই। হৌখিবা চহি ৯দা লৈবাক অসিদা অনৌবা আই.তি.আই লিশিং ৫ লিংখৎলে অমসুং অনৌবা আই.তি.আই সিত লাখ ৪ হেন্না হাপচিল্লে। মোদেল আই.তি.আইশিং লিংখৎতুনা অৱাংবা থাক্কী মগুন লৈবা ত্রেনিং পীনবা থবক পায়খৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারত্তা স্কিল হেনগৎহনবগী চন্নফম লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। ঐখোয় শুপ্নগী মেকানিকশিং, ইঞ্জিনিয়ারশিং, তেক্নোলোজি নত্ত্রগা অতোপ্পা থবকশিং খক্তদা লৈগদবা নত্তে। নুপীগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং দ্রোন তেক্নোলোজিগী থৌরাং তৌরে। ঐখোয়গী নুমিৎ খুদিংগী পুন্সিদা বিশ্বকর্মাশিং য়াম্না মরুওই। বিশ্বকর্মাশিংনা মখোয়গী মমাঙঙৈগী খুৎ-শা হৈবগী লৌশিং অদুগা অনৌবা তেক্নোলোজি অমসুং খুৎলায়শিংগা শম্নহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী শেন-থুমগী থবকশিং হেনগৎলকপগা লোয়ননা নহারোলশিংগী অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগৎলে। ভারত্তা থবক ফংবগী চাং অনৌবা থাক অমদা য়ৌরে অমসুং চহি ৬ অসিদা ভারত্তা থবক ফংদবগী চাং খ্বাইদগী য়াম্না নেম্লে। ভারতকী সহর অমসুং খুঙ্গংগী মফমশিংদা থবক ফংবদা অঙকপা ফংনা হন্থরক্লে। চাউখৎপগী কান্নবশিং চপ মান্ননা খুঙ্গংশিং অমসুং সহরশিংদা য়ৌরে। ভারতকী শিন্মীশিংদা নু্পী মশিং মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা ফিবমদা হেনগৎলে অমসুং হৌখিবা চহি খর অসিদা ভারত্তা হৌদোকখিবা স্কিমশিং অমসুং কেম্পেনশিংনা নুপীশিংদা শক্তি পীবদা কান্নবা ফংলে।
ইন্তরনেসনেল মোনিতরি ফন্দনা হন্দক ফোঙখিবা মশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লাক্লিবা চহিশিংদা ভারতনা য়াংনা চাউখৎলক্লিবা মরুওইনা ইকোনোমি ওইনা লেংদনা লৈখিগনি। মালেমগী মকোক থোংবা অচৌবা ইকোনোমি অহুমগী মনুংদা ভারত য়াওহনবা হায়বসি সরকার অসিগী পান্দম্নি অমসুং মথং চহি ৩-৪দা ভারতনা মালেমগী মকোক থোংবা ইকোনোমি অহুমগী মনুং চনবা ঙমগনি হায়না আই.এম.এফনা থাজবা থম্লি। মসিনা লৈবাক অসিদা থবক ফংনবা অমসুং মশানা মশাবু থবক পীজনা অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগনি।
লোইশিল্লকপদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৈথোই-শিংথোইবা মীওইশিং পীনবা মালেমদা ভারতনা খ্বাইদগী চাউবা স্কিল মেনপৱারগী মফম অমা ওইনবা থবক পায়খৎলে। তম্বা, তাকপীবা অমসুং মাঙলোমদা চঙশিনবগী থবক মখা চৎথগনি। অদোমগী পুন্সিগী খোঙথাং খুদিংমক মাইপাকপা ওইরসনু।