কোওপরেসন মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি নই দিল্লীদা নেস্নেল কোওপরেতিব দিবেলপমেন্ত কোওপরেসন (NCDC)গী 89শুবা জেনরেল কাউন্সিলগী মীফমদা ৱা ঙাংখ্রে
NCDCনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ‘সহকার সে সমৃধি’গী বিজন অসি থুংহনবদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি
NCDCনা 2013-14দা লুপা করোর 5,300 ওইরম্বদগী শেনবা চহি অসিদা শেলগী তেংবাং কাইথবদা শরুক 10গী গ্রোথ লৈনবা পান্দম থম্মি
ঐহাক্না থাজৈ মদুদি NCDCনা 2023-2024দা লুপা করোর 50,000গী পান্দম শোইদনা ফংবা ঙমগনি, কোওপরেসনগী নেৎ NPA অসি 2022-23গী ওইনা লোন রিকবরী রেৎ অসি 99% হেনবগা লোয়ননা ‘জিরো’ থম্বা ঙম্বা অসি চাউথোকচনীংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি
NCDCনা ক্বাতর খুদিংদা পান্দমশিং থম্বগা লোয়ননা মথংগী চহি 3 অসিদা চহিগী ওইনা লুপা করোর লাখ 1 কাইথবা ঙম্নবগী পান্দম থমগদবনি
পি.এম. মোদীগী মীৎয়েং শান্না উবা ঙম্বা লীচিং মখাদা কোওপরেসন মন্ত্রালয় অসি হেক শেমখিবদগী লৈবাক অসিদা কোওপরেতিব মুফমেন্ত মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং GDPদা কোওপরেতিব শিয়র হেনগৎহন্নবা হৌখিবা থা 27 অসিদা ইনিসিএতিব 54 পাইখৎখ্রে
ইনিসিএতিবশিং অসিনা প্রাইমারী এগ্রিকলচর ক্রেদিৎ সোসাইতীজ (PACS) মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অখন্নবা মীৎয়েং থম্মি
09 OCT 2023 7:13PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি নই দিল্লীদা নেস্নেল কোওপরেতিব দিবেলপমেন্ত কোওপরেসন (NCDC)গী 89শুবা জেনরেল কাউন্সিলগী মীফমদা ৱা ঙাংখ্রে।
মহাক্কী ৱারিলদা শ্রী অমিত শাহনা হায়খি, NCDCনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ‘সহকার সে সমৃধি’গী বিজন থুংহন্নবা মরু ওইবা থৌদাং লৌরি। কোওপরেতিবশিং অসিনা কেপিতেল লৈজদবা লৈবাক্কী মীশিং করোর 60গী শেন্মীৎলোন খুমাং চাউশিনহন্নবা অমত্তা ঙাইরবা পাম্বৈ ওইরি। মহাক্না হায়খি প্রধান মন্ত্রী মোদীগী মীৎয়েং শান্না য়েংবা ঙম্বা লীচিং মখাদা কোওপরেসন মন্ত্রালয় অসি হেক শেমখিবদগী লৈবাক অসিদা কোওপরেতিব মুফমেন্ত মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং GDPদা কোওপরেতিব শিয়র হেনগৎহন্নবা হৌখিবা থা 27 অসিদা ইনিসিএতিব 54 পাইখৎখ্রে। ইনিসিএতিবশিং অসিনা প্রাইমারী এগ্রিকলচর ক্রেদিৎ সোসাইতীজ (PACS) মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অখন্নবা মীৎয়েং থম্মি। ইনিসিএতিবশিং অসিনা ইজ ওফ দুইং বিজিনেস হেনগৎহন্নবা মাইকৈদা পান্দম থম্মি, মসিদা য়াওরিবশিং অদুদি PACS কম্প্যুতরাইজেসন তৌবা, মোদেল বাইলোশিং, দাইরীগুম্বা বিজিনেস এক্তিবিতী 30 হেন্না পাইখৎনবা PACSকী ফঙ্কসনিং পাকথোক-চাউথোকহনবা, গোদাউনশিং হাংদোকপা, LPG/পেত্রোল/গ্রীন ইনর্জী দিস্ত্রিব্যুসন এজেন্সী, বেঙ্কিং কোরেস্পোন্দেন্তশিং, PACSনা কম্মন সর্ভিস সেন্তর (CSC) ওইনা অমসুং কোওপরেতিবশিংগী অপদেৎ তৌরবা দেতা রিপোজিতরী অমা শেম্নবা সর্ভিস 300 হেন্না ফংহনবা ঙমগনি।
কোওপরেসন মন্ত্রালয়না জন ঔশাধি কেন্দ্রশিং, প্রধান মন্ত্রী কিসান সমৃধি কেন্দ্রগুম্বা PACS অমসুং খুঙ্গংগী মফমশিংদা তোতি ঈশিংগী সপ্লাই স্কিমশিংগী ওপরেসন অমসুং মেন্তেনেন্সকী থবক পাইখৎনবা পানি সমিতিগুম্বা PACS হায়রিবা মরু ওইবা থৌশিলশিং অসিনা PACSতা লেপ্পা লৈতনা ইনকম লাকহনবা অমসুং খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈরিবা নহারোলশিংদা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীবা ঙমহনগনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় নেস্নেল কোওপরেতিব দেতাবেজ অসি রাজ্য সরকারশিংগী তেংবাংগা লোয়ননা দিবেলপ তৌখি, হায়রিবা অসিদা কোওপরেতিব সোসাইতী লাখ 8.00 হেনবগী পুম্নমক শুনা য়াওরবা, মরিক চুম্বা অমসুং অপদেৎ তৌরবা দেতা য়াওরি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি NCDCনা ভারত সরকারগী তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিংগীদমক ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সী ওইরি অমসুং কোওপরেতিব সোসাইতীশিংদা কান্নবা পীনবা মাগী লোনশিংগী সবসিদী কম্পোনেন্তগা পুনশিনহনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি NCDCনা খুঙ্গংগী মফমশিং য়াওনা লৈবাক শিনবা থুংবদা শেনবা চহি 2022-23দা লুপা করোর 41,000 হেনবগী শেলথুমগী তেংবাং ফংহনখি। কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায়খি NCDCনা 2013-14দা লুপা করোর 5,300 ওইরম্বদগী শেনবা চহি অসিদা শেলগী তেংবাং কাইথবদা শরুক 10গী গ্রোথ লৈনবা পান্দম থম্মি। শ্রী শাহনা হায়খি অসিগুম্বা শীংথানীংঙাই ওইবা পরফোর্মেন্সকা লোয়ননা ঐহাক্না থাজৈ মদুদি NCDCনা 2023-2024দা লুপা করোর 50,000গী পান্দম শোইদনা ফংবা ঙমগনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়, কোওপরেসনগী নেৎ NPA অসি 2022-23গী ওইনা লোন রিকবরী রেৎ অসি 99% হেনবগা লোয়ননা ‘জিরো’ থম্বা ঙম্বা অসি চাউথোকচনীংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি।
কোওপরেসনগী কেন্দ্র মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি NCDCনা ক্বাতর খুদিংদা পান্দমশিং থম্বগা লোয়ননা মথংগী চহি 3 অসিদা চহিগী ওইনা লুপা করোর লাখ 1 কাইথবা ঙম্নবগী পান্দম থমগদবনি। মন্ত্রীনা হায়খি NCDCনা অতাবা রেৎশিংদা বোরোৱিং তৌনবগী এভেন্যুশিং থীদোক্কদবা অমসুং অতাবা শেন্দোইগী চাংদা কোওপরেতিব সেক্তরদা পুবা য়াহনগদবনি। NCDCগী পান্দম অসি শেন্দোং লৈহনবা খক্তা নত্তনা কোওপরেতিব সেক্তরগী ওভরওল দিবেলপমেন্ত লাকহনবনি।
শ্রী অমিত শাহনা লৈবাক অসিদা কোওপরেতিব দিবেলপমেন্তদা মতেং পাংবদা NCDCগী থৌদাংবু থাগৎলদুনা মহাক্না হায়খি এগ্রিকলচরেল মার্কেতিংদগী হৌরগা প্রোসেসিংগী ইনপুতশিং, স্তোরেজ অমসুং কোল্দ চেন য়াওনা NCDCগী লম অসি খুন্নাইগী মথৌ থাবশিং খঙনবা অমসুং লৈবাক অসিদা লৈরিবা নহাশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা হীরম কয়া য়াওহন্নবা পাকথোক চাউথোকহনখি। মহাক্না হায়খি লৌমী করোর 29না মখোয়গী মেম্বরশিং ওইবগা লোয়ননা লৈবাক অসিদা কোওপরেতিব লাখ 8.00 হেন্না লৈ। NCDC অসি 1963দা লিংখৎখিবদগী হৌনা এগ্রিকলচরেল অমসুং হোর্তিকলচর কোওপরেতিব সোসাইতীশিং য়াওনা কোওপরেতিবশিংদা পুন্না শেলগী তেংবাং লুপা করোর 2,78,378 ফংহনখ্রে।
কোওপরেস মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিদা তোঙান-তোঙানবা বাই-লোশিং লৈবা PACSতা য়ুনিফোর্মিতী পুরক্নবা থবক পাইখৎলি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি রাজ্য/UT কয়ানা কোওপরেসন মন্ত্রালয়না শেমখিবা PACSকী মোদেল বাই-লোশিং এদোপ্ত তৌখি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি PACSকী থবক্কী স্কোপ অসি হৌজিক্তি পাকথোক চাউথোকহনখ্রে, মখোয়না দাইরী অমসুং ফিশরীগুম্বা তোঙান-তোঙানবা লম 25দা থবক তৌরি অমসুং কম্মন সর্ভিস সেন্তরশিং (CSC) ওইনসু থবক তৌবা য়াই। PACSনা CSCশিং ওইদুনা খুঙ্গংগী মীশিংদা সর্ভিস 300 হেন্না ফংহনবা য়াই।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি NCDC গী পোতেন্সিএল অদুবু খঙলদুনা মখোয়া মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ফুদ স্তোরেজ স্কিমগী মখাদা কোওপরেতিব সেক্তরদা প্রোজেক্ত ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সী অআ ওইনা মথৌ তৌখি। NCDC অসি অনৌবা কোওপরেতিবশিংবু FPOশিং ওইনা রেজিস্ত্রেসন তৌনবা অমসুং সপ্পোর্ত পীনবগীদমক ফার্মর্স প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসন (FPO) 10,000 শেম্বা অমসুং প্রমোৎ তৌবা অসিগুম্বা ভারত সরকারগী অচৌবা স্কিমশিং অসি প্রমোৎ তৌবা ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সী অমনি। NCDCনা প্রধান মন্ত্রী মতস্যা সম্পদা য়োজনাগী মখাদা ফিশ ফার্মর্স প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসন (FFPO) শেমনবা অমসুং প্রমোৎ তৌনবা ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সী অমসু ওইরি।
কেন্দ্রগী কোওপরেন মন্ত্রীনা NCDCনা এক্সপোর্তশিং, ওর্গানিক অমসুং সীদ প্রদক্তশিংদা লৈরিবা অনৌবা নেস্নেল লেবেল কোওপরেতিব সোসাইতী অহুম অসিনা কোওপরেতিব সেক্তরদা অচৌবা ব্রান্দ কয়াগুম্না মখোয়গী বিজিনেস খুমাং চাউশিনহন্নবা মখোয়বু প্রমোৎ তৌবদা মীৎয়েং থম্নবা হায়খ্রে। NCDCনা অর্বান কোওপরেতিব বেঙ্ককী প্রপোজ তৌখিবা অমব্রেল্লা ওর্গনাইজেসনগী ইক্বিতীগী অহানবা কন্ত্রিব্যুতরসু ওইগদবনি।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed 89th General Council meeting of the National Cooperative Development Corporation (NCDC) in New Delhi today
NCDC is playing a crucial role in fulfilling Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of ‘Sahakar se Samridhi’
NCDC is set to achieve 10 times growth in disbursement of financial assistance in current financial year from Rs. 5,300 crore in 2013-14
I am confident that the NCDC will be able to achieve the target of Rs. 50,000 crore in 2023-2024, it is a matter of pride that net NPA of the Corporation is maintained at ‘Zero’ with loan recovery rate being over 99% for 2022-23
NCDC should set a target of achieving Rs.1 lakh crore yearly disbursement in next 3 years along with targets for every quarter
Under the visionary leadership of PM Modi, since its formation the Ministry of Cooperation has taken 54 initiatives in the last 27 months to strengthen cooperative movement in the country and increase cooperatives’ share in GDP
These initiatives have special focus on strengthening the Primary Agriculture Credit Societies (PACS)
09 OCT 2023 7:13PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed 89th General Council meeting of the National Cooperative Development Corporation (NCDC) in New Delhi today.
In his address, Shri Amit Shah said that NCDC is playing a crucial role in fulfilling Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of ‘Sahakar se Samridhi. Cooperatives are the only medium for economic development of 60 crore population of the country, which do not have capital. He said that under the visionary leadership of Prime Minister Modi, since its formation the Ministry of Cooperation has taken 54 initiatives in the last 27 months to strengthen cooperative movement in the country and increase cooperatives’ share in GDP. These initiatives have special focus on strengthening the Primary Agriculture Credit Societies (PACS). The initiatives aimed towards ease of doing business include computerization of PACS, model byelaws, widening the functioning of PACS to undertake more than 30 business activities like dairy, setting up of godowns, LPG/Petrol/Green energy distribution agency, banking correspondents, PACS can provide more than 300 services as Common Service Centres (CSC) and preparation of an updated data repository of cooperatives.
Minister of Cooperation said that significant initiatives like Jan Aushadhi Kendras, PACS as Pradhan Mantri Kisan Samridhi Kendra and PACS as Paani Samiti to undertake the work of Operation and Maintenance of Piped Water Supply schemes in rural areas can provide sustainable income to the PACS and employment opportunities to the youth in rural areas. He added that a National Cooperative Database has been developed with the assistance of State Governments, which is having comprehensive, authentic and updated data of more than 8.00 lakh cooperative societies.
Shri Amit Shah said that NCDC is implementing agency for various schemes of the Government of India and dovetail the subsidy component with its loan to benefit cooperative societies. He said that NCDC has disbursed financial assistance of more than Rs.41,000 crore in the Financial Year 2022-23 across the country including rural areas. Minister of Cooperation said that NCDC is set to achieve 10 times growth in disbursement of financial assistance in the current financial year from Rs. 5,300 crore in 2013-14. Shri Shah said that with such an impressive performance, I am confident that the NCDC will be able to achieve the target of Rs. 50,000 crore kept for 2023-2024. He added that it is a matter of pride that net NPA of the Corporation is maintained at ‘Zero’ with loan recovery rate being over 99% for 2022-23.
Union Minister of Cooperation said that NCDC should set a target of achieving Rs.1 lakh crore yearly disbursement in next 3 years along with targets for every quarter. The Minister desired that NCDC should explore avenues for borrowing on lower rates and lend to cooperative sector keeping the interest rate low. NCDC’s objective must not only to make profit but to achieve overall development of cooperative sector.
Shri Amit Shah lauded the role of the NCDC in helping cooperative development in the country, he said that from agricultural marketing and inputs to processing, storage and cold chain the ambit of NCDC has widened to include areas in keeping with the needs of the society and boost income of youth in the country. He said there are more than 8.00 lakh cooperatives in the country with 29 crores farmers as their members. Since its inception in 1963 NCDC has provided cumulatively financial assistance of Rs.2,78,378 crore to cooperatives including agricultural and horticulture cooperative societies.
Minister of Cooperation also said that work is on to bring uniformity in the working of the PACS, which have different by-laws in the country. He added that most of the states/UTs have adopted the model by-laws on PACS drafted by the Ministry of Cooperation. Shri Shah said that the scope of work of PACS has been widened now, they can work in 25 different areas like dairy and fishery and can also work as Common Service Centres (CSCs). PACS by becoming CSCs can provide more than 300 services to rural people.
Shri Amit Shah said that recognizing the potential of the NCDC, it has been designated as a project implementing agency under the world's largest food storage scheme in the cooperative sector. NCDC is one of the implementing agencies promoting the Government of India’s ambitious schemes such as the Formation and Promotion of 10,000 Farmers Producer Organizations (FPOs) which provide for registration and support of new cooperatives as FPOs. NCDC is also an implementing agency for Formation and Promotion of Fish Farmers Producer Organisation (FFPOs) under Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana.
Union Minister of Cooperation emphasised that NCDC should focus on promoting the three new national level cooperative societies on Exports, Organic and Seed production, so that these societies grow in their business like many big brands in cooperative sector. NCDC should also be the first contributor of equity in the proposed umbrella organisation of Urban Cooperative Bank.