Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed 89th General Council meeting of the National Cooperative Development Corporation (NCDC) in New Delhi today
NCDC is playing a crucial role in fulfilling Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of ‘Sahakar se Samridhi’
NCDC is set to achieve 10 times growth in disbursement of financial assistance in current financial year from Rs. 5,300 crore in 2013-14
I am confident that the NCDC will be able to achieve the target of Rs. 50,000 crore in 2023-2024, it is a matter of pride that net NPA of the Corporation is maintained at ‘Zero’ with loan recovery rate being over 99% for 2022-23
NCDC should set a target of achieving Rs.1 lakh crore yearly disbursement in next 3 years along with targets for every quarter
Under the visionary leadership of PM Modi, since its formation the Ministry of Cooperation has taken 54 initiatives in the last 27 months to strengthen cooperative movement in the country and increase cooperatives’ share in GDP
These initiatives have special focus on strengthening the Primary Agriculture Credit Societies (PACS)
09 OCT 2023 7:13PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed 89th General Council meeting of the National Cooperative Development Corporation (NCDC) in New Delhi today.
In his address, Shri Amit Shah said that NCDC is playing a crucial role in fulfilling Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of ‘Sahakar se Samridhi. Cooperatives are the only medium for economic development of 60 crore population of the country, which do not have capital. He said that under the visionary leadership of Prime Minister Modi, since its formation the Ministry of Cooperation has taken 54 initiatives in the last 27 months to strengthen cooperative movement in the country and increase cooperatives’ share in GDP. These initiatives have special focus on strengthening the Primary Agriculture Credit Societies (PACS). The initiatives aimed towards ease of doing business include computerization of PACS, model byelaws, widening the functioning of PACS to undertake more than 30 business activities like dairy, setting up of godowns, LPG/Petrol/Green energy distribution agency, banking correspondents, PACS can provide more than 300 services as Common Service Centres (CSC) and preparation of an updated data repository of cooperatives.
Minister of Cooperation said that significant initiatives like Jan Aushadhi Kendras, PACS as Pradhan Mantri Kisan Samridhi Kendra and PACS as Paani Samiti to undertake the work of Operation and Maintenance of Piped Water Supply schemes in rural areas can provide sustainable income to the PACS and employment opportunities to the youth in rural areas. He added that a National Cooperative Database has been developed with the assistance of State Governments, which is having comprehensive, authentic and updated data of more than 8.00 lakh cooperative societies.
Shri Amit Shah said that NCDC is implementing agency for various schemes of the Government of India and dovetail the subsidy component with its loan to benefit cooperative societies. He said that NCDC has disbursed financial assistance of more than Rs.41,000 crore in the Financial Year 2022-23 across the country including rural areas. Minister of Cooperation said that NCDC is set to achieve 10 times growth in disbursement of financial assistance in the current financial year from Rs. 5,300 crore in 2013-14. Shri Shah said that with such an impressive performance, I am confident that the NCDC will be able to achieve the target of Rs. 50,000 crore kept for 2023-2024. He added that it is a matter of pride that net NPA of the Corporation is maintained at ‘Zero’ with loan recovery rate being over 99% for 2022-23.
Union Minister of Cooperation said that NCDC should set a target of achieving Rs.1 lakh crore yearly disbursement in next 3 years along with targets for every quarter. The Minister desired that NCDC should explore avenues for borrowing on lower rates and lend to cooperative sector keeping the interest rate low. NCDC’s objective must not only to make profit but to achieve overall development of cooperative sector.
Shri Amit Shah lauded the role of the NCDC in helping cooperative development in the country, he said that from agricultural marketing and inputs to processing, storage and cold chain the ambit of NCDC has widened to include areas in keeping with the needs of the society and boost income of youth in the country. He said there are more than 8.00 lakh cooperatives in the country with 29 crores farmers as their members. Since its inception in 1963 NCDC has provided cumulatively financial assistance of Rs.2,78,378 crore to cooperatives including agricultural and horticulture cooperative societies.
Minister of Cooperation also said that work is on to bring uniformity in the working of the PACS, which have different by-laws in the country. He added that most of the states/UTs have adopted the model by-laws on PACS drafted by the Ministry of Cooperation. Shri Shah said that the scope of work of PACS has been widened now, they can work in 25 different areas like dairy and fishery and can also work as Common Service Centres (CSCs). PACS by becoming CSCs can provide more than 300 services to rural people.
Shri Amit Shah said that recognizing the potential of the NCDC, it has been designated as a project implementing agency under the world's largest food storage scheme in the cooperative sector. NCDC is one of the implementing agencies promoting the Government of India’s ambitious schemes such as the Formation and Promotion of 10,000 Farmers Producer Organizations (FPOs) which provide for registration and support of new cooperatives as FPOs. NCDC is also an implementing agency for Formation and Promotion of Fish Farmers Producer Organisation (FFPOs) under Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana.
Union Minister of Cooperation emphasised that NCDC should focus on promoting the three new national level cooperative societies on Exports, Organic and Seed production, so that these societies grow in their business like many big brands in cooperative sector. NCDC should also be the first contributor of equity in the proposed umbrella organisation of Urban Cooperative Bank.

ক'অপাৰেশ্বন মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি নতুন দিল্লীত ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় উন্নয়ন নিগমৰ (NCDC) ৮৯ সংখ্যক সাধাৰণ পৰিষদৰ বৈঠক সম্বোধন কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ‘সহকৰ সে সমৃদ্ধি’ দৃষ্টিভংগী পৰিপূৰণৰ ক্ষেত্ৰত এনচিডিচিয়ে এটি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে
২০১৩-১৪ত ৫,৩০০ কোটি টকাৰপৰা এনচিডিচিয়ে চলিত বিত্তীয় বৰ্ষত আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত ১০ গুণ বৃদ্ধি কৰিবলৈ সাজু হৈছে
মোৰ বিশ্বাস এনচিডিচিয়ে ২০২৩-২০২৪ত ৫০,০০০ কোটি টকাৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’ব পাৰিব, গৌৰৱৰ বিষয় যে ২০২২-২৩ৰ বাবে ঋণ আদায়ৰ হাৰ ৯৯% ৰোধিকৰে নিগমৰ নেট এনপিএ ‘শূন্য’ ৰখা হৈছে
এনচিডিচিয়ে প্ৰতি ত্ৰৈমাসিকৰ লক্ষ্যৰ লগতে অহা ৩ বছৰত বছৰি ১ লাখ কোটি টকা ব্যয় সাধনৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিব লাগে
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত গঠনৰ পিছৰেপৰা সমবায় মন্ত্ৰালয়ে দেশত সমবায় আন্দোলন সুদৃঢ়কৰণৰ লগতে জিডিপিত সমবায়ৰ অংশীদাৰিত্ব বৃদ্ধিৰ বাবে যোৱা ২৭ মাহত ৫৪টা পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে
09 OCT 2023 7:13PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি নতুন দিল্লীত ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় উন্নয়ন নিগমৰ ৮৯ সংখ্যক সাধাৰণ পৰিষদৰ বৈঠক সম্বোধন কৰে।
ভাষণত শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ‘সহকৰ সে সমৃদ্ধি’ দৃষ্টিভংগী পৰিপূৰণৰ ক্ষেত্ৰত এনচিডিচিয়ে এটি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে। দেশৰ ৬০ কোটি জনসংখ্যাৰ অৰ্থনৈতিক উন্নয়নৰ একমাত্ৰ মাধ্যম সমবায়, যাৰ মূলধন নাই। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত গঠন হোৱাৰ পিছৰেপৰা সমবায় মন্ত্ৰালয়ে দেশখনত সমবায় আন্দোলন সুদৃঢ়কৰণৰ লগতে জিডিপিত সমবায়ৰ অংশীদাৰিত্ব বৃদ্ধিৰ বাবে বিগত ২৭ মাহত ৫৪টা পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। এই পদক্ষেপসমূহে প্ৰাথমিক কৃষি ঋণ সমিতিসমূহ (PACS) সুদৃঢ়কৰণত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। ইজ অৱ ডুয়িং বিজনেছৰ দিশত লোৱা পদক্ষেপসমূহৰ ভিতৰত আছে পেকছৰ কম্পিউটাৰাইজেচন, মডেল উপ-বিধি, দুগ্ধ উদ্যোগৰ দৰে ৩০ ৰোধিক ব্যৱসায়িক কাৰ্য্যকলাপ গ্ৰহণ কৰিবলৈ পেকছৰ কাৰ্য্যকলাপৰ বিস্তৃতকৰণ, গুদাউন স্থাপন, এলপিজি/পেট্ৰল/সেউজ শক্তি বিতৰণ সংস্থা, বেংকিং কৰেছপণ্ডেন্ট, সাধাৰণ সেৱা কেন্দ্ৰ (CSC) হিচাপে ৩০০ ৰোধিক সেৱা প্ৰদানকাৰী পেকছ আৰু সমবায়সমূহৰ এটা আপডেট কৰা তথ্য ভঁৰাল স্থাপন।
সমবায় মন্ত্ৰীজনে কয় যে গ্ৰামাঞ্চলত পাইপেৰে পানী যোগান আঁচনিৰ পৰিচালনা আৰু ৰক্ষণাবেক্ষণৰ কাম, জন ঔষধি কেন্দ্ৰ, প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সমৃদ্ধি কেন্দ্ৰৰ দৰে উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপে গ্ৰাম্য অঞ্চলৰ যুৱক-যুৱতীসকলক বহনক্ষম আয় আৰু কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব পাৰে। তেওঁ লগতে কয় যে ৰাজ্য চৰকাৰসমূহৰ সহায়ত ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় তথ্যকোষ প্ৰস্তুত কৰা হৈছে, য’ত ৮.০০ লাখৰো অধিক সমবায় সমিতিৰ বিস্তৃত, প্ৰামাণিক আৰু নবীকৃত তথ্য আছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এনচিডিচি হৈছে ভাৰত চৰকাৰৰ ভিন্ন আঁচনিৰ ৰূপায়ণকাৰী সংস্থা। তেওঁ কয় যে এনচিডিচিয়ে ২০২২-২৩ বিত্তীয় বৰ্ষত গ্ৰাম্য অঞ্চলকে ধৰি সমগ্ৰ দেশতে ৪১,০০০ কোটি টকাৰো অধিক আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰিছে। সমবায় মন্ত্ৰীজনে কয় যে চলিত বিত্তীয় বৰ্ষত এনচিডিচিয়ে আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত ১০গুণ বৃদ্ধি কৰিবলৈ সাজু হৈছে। ২০১৩-১৪ত এয়া আছিল ৫,৩০০ কোটি টকা। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এনে আকৰ্ষণীয় প্ৰদৰ্শনেৰে মই নিশ্চিত যে এনচিডিচিয়ে ৫০,০০০ কোটি টকাৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ সক্ষম হ’ব। তেওঁ লগতে কয় যে ২০২২-২৩ৰ বাবে ঋণ আদায়ৰ হাৰ ৯৯% ৰোধিকৰে নিগমৰ নেট এনপিএ ‘শূন্য’ ৰখাটো গৌৰৱৰ বিষয়।
কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰীজনে কয় যে এনচিডিচিয়ে প্ৰতি ত্ৰৈমাসিকৰ বাবে লক্ষ্যৰ লগতে অহা ৩ বছৰত বছৰি ১ লাখ কোটি টকা প্ৰদানৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিব লাগে। মন্ত্ৰীজনে কামনা কৰে যে এনচিডিচিয়ে কম হাৰত ঋণ লোৱাৰ পথ বিচাৰি উলিয়াব আৰু সুতৰ হাৰ কম ৰাখি সমবায় খণ্ডক ঋণ প্ৰদান কৰিব। এনচিডিচিৰ উদ্দেশ্য কেৱল লাভ কৰাই নহয়, বৰঞ্চ সমবায় খণ্ডৰ সামগ্ৰিক উন্নয়ন সাধন কৰিব লাগিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে দেশৰ সমবায় উন্নয়নত সহায়ৰ ক্ষেত্ৰত এনচিডিচিৰ ভূমিকাক প্ৰশংসা কৰি কয় যে কৃষি বিপণন আৰু ইনপুটৰপৰা আৰম্ভ কৰি সংসাধন, সংৰক্ষণ আৰু শীতল শৃংখললৈকে এনচিডিচিৰ পৰিসৰ বহল হৈ সমাজৰ প্ৰয়োজন অনুসৰি অঞ্চলসমূহ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে দেশত ২৯ কোটি কৃষকক সদস্য হিচাপে লৈ ৮.০০ লাখৰো অধিক সমবায় আছে। ১৯৬৩ত আৰম্ভ হোৱাৰপৰাই এনচিডিচিয়ে কৃষি আৰু উদ্যান শস্য সমবায় সমিতিকে ধৰি সমবায়সমূহক সঞ্চিতভাৱে ২,৭৮,৩৭৮ কোটি টকাৰ আৰ্থিক সাহায্য আগবঢ়াইছে।
সমবায় মন্ত্ৰীজনে লগতে কয় যে দেশত বিভিন্ন উপ-বিধি থকা পেকছৰ কাম-কাজত সাম্যতা সাধনৰ কাম অব্যাহত আছে। তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰায়বোৰ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে সহযোগিতা মন্ত্ৰালয়ে প্ৰস্তুত কৰা পেকছৰ আৰ্হি উপ-বিধি গ্ৰহণ কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে পেকছৰ কামৰ পৰিসৰ এতিয়া বহল কৰা হৈছে, যিয়ে দুগ্ধ আৰু মীন পালনৰ দৰে ২৫টা ভিন্ন ক্ষেত্ৰত কাম কৰিব পাৰে আৰু কমন চাৰ্ভিচ চেন্টাৰ (CSC) হিচাপেও কাম কৰিব পাৰে। চিএছচি হৈ পেকছে গ্ৰাম্য লোকক ৩০০ ৰোধিক সেৱা আগবঢ়াব পাৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এনচিডিচিৰ সম্ভাৱনাক স্বীকৃতি জনায় সমবায় খণ্ডত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ খাদ্য সংৰক্ষণ আঁচনিৰ অধীনত ইয়াক প্ৰকল্প ৰূপায়ণ সংস্থা হিচাপে দায়িত্ব দিয়া হৈছে। এনচিডিচি হৈছে ভাৰত চৰকাৰৰ অভিলাষী আঁচনি যেনে ১০,০০০ কৃষক উৎপাদক সংস্থা (FPO) গঠন আৰু প্ৰচাৰৰ অন্যতম কাৰ্য্যকৰী সংস্থা যিয়ে নতুন সমবায়সমূহক এফপিঅ’ হিচাপে পঞ্জীয়ন আৰু সমৰ্থনৰ ব্যৱস্থা কৰে। এনচিডিচি প্ৰধানমন্ত্ৰী মৎস্য সম্পদ যোজনাৰ অধীনত মীনপালক উৎপাদক সংস্থা গঠন আৰু প্ৰসাৰৰ বাবেও এক কাৰ্য্যকৰী সংস্থা।
কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰীজনে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে এনচিডিচিয়ে ৰপ্তানি, জৈৱিক আৰু বীজ উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্য্যায়ৰ নতুন তিনি সমবায় সমিতিৰ প্ৰচাৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব লাগে, যাতে এই সমাজসমূহে সমবায় খণ্ডৰ বহু ডাঙৰ ব্ৰেণ্ডৰ দৰে ব্যৱসায়ত বৃদ্ধি অৰ্জন কৰে। নগৰ সমবায় বেংকৰ প্ৰস্তাৱিত একত্ৰ সংগঠনতো এনচিডিচি ইকুইটিৰ প্ৰথম অৱদানকাৰী হ’ব লাগে।