Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Union Minister Dr Jitendra Singh reviews the progress achieved in the first week of Special Campaign 3.0; expresses satisfaction, calls for a saturation approach to be adopted in all attached/ subordinate/ field offices/ Missions/ Defence establishments and establishments/ offices/ PSUs in all parts of the country
Massive participation from across the country for Institutionalizing Swacchata and Minimizing Pendency, 2.18 lakh sites for Swachhata identified
Swachhata Campaign successfully conducted at over 42,000 sites, over 7.75 lakh sq. ft of space freed, Rs 28.23 crore earned from scrap disposal
More than 64,000 Public Grievances redressed, 743 MP’s references replied and 7.56 lakh physical files reviewed
09 OCT 2023 9:53AM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology, MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr. Jitendra Singh, reviewed the progress of week 1 of Special Campaign 3.0 being implemented in all Government offices of India and appreciated the progress achieved in minimizing Pendency and Institutionalizing Swacchata in the period October 2-7, 2023.
Dr. Jitendra Singh said massive participation is being witnessed across Ministries/Departments and their field/outstation offices. He reiterated the focus of the campaign is to cover offices with public interface. He urged Ministries/Departments to adopt saturation approach in the implementation of the Campaign to cover all outstation offices/defence establishments and PSUs in all parts of the country.
The Special Campaign 3.0 in its first week, has been holistic in size and scale witnessed widespread participation from offices across the country. More than 42000 sites have been covered and 4000 tweets have been issued from all Ministries/Departments highlighting the progress of the campaign in field offices/PSUs/ Defence Establishment/Missions and posts. The efforts of thousands of officials and citizens have created a mass movement for Swacchata in Government offices.
The Special Campaign 3.0 has been reviewed by Cabinet Ministers, Ministers of State and Secretaries to the Government of India providing leadership and guidance in implementation. In first week of the implementation phase, the Department of Posts has conducted the cleanliness campaign in 12785 sites, the Ministry of Road Transport and Highways in 11588 sites, the Department of School Education and Literacy in 8652 sites, Department of Military Affairs in 3000 sites and Department of Fertilizers in 1585 sites.
The Progress of Special Campaign 3.0 is monitored on a dedicated portal (https://scdpm.nic.in/) on a daily basis. Regular review meetings are held under the Chairmanship of Secretary DARPG with nodal officers to review the progress of the campaign. The Special Campaign 3.0 has gained significant traction in social media with over 4,000 tweets by Ministries/Departments, 250 tweets by DARPG handle, 300 infographics on #SpecialCampaign3.0 and issue of 115 PIB statements.
In the 1st week of Special Campaign 3.0 from 2nd-7th October, 2023, the following progress has been achieved:
S No.
Parameter
Progress achieved as on 7th October, 2023
1.
Swachhata Campaign sites
42,072
2.
Records management files reviewed (physical files + e-Files)
7,70,448
3
Public grievances + Appeals redressed
66,641
4.
Revenue earned (Rs. In Cr)
28.23
5.
Space freed (lakh sq.ft)
7.75
6.
MP’s references
743
Amongst the best practices that emerged in first week of Special Campaign 3.0:
1. Central Board of Direct Taxes – Launch of I-GoT on CPGRAMS of CBDT by Hon’ble Finance Minister
2. Department of Administrative Reforms & Public Grievances – Launch of Intelligent Grievance Monitoring System (IGMS) 2.0 by Dr. Jitendra Singh, Hon’ble MoS PP on 29th September, 2023
3. Department of Agriculture and Farmer’s Welfare – Vertical Gardens at Krishi Bhawan
4. Ministry of Skill Development & Entrepreneurship – Elephant Statue from plastic bottles at ITI Behrampur
5. Department of Higher Education, Ministry of Education – Check dams from plastic waste at VNIT, Nagpur
6. Department of Scientific & Industrial Research – Recycling on wheels to efficiently extract precious metals from shredded e-waste
7. Department of Telecom – Painting competition for children on the theme “Swachhata in daily life”
1. State Bank of India (Department of Financial Services)- Display of Special Campaign 3.0 Banner at SBI, PBB Sector 14 Panchkula Haryana giving wide publicity to the campaign amongst citizens
2. Department of School Education & Literacy, Ministry of Education – Shramdaan in Swachhata Campaign by CBSE school students by cleaning up their surroundings and spreading message of cleanliness and sustainability.
Dr. Jitendra Singh appreciated the reduction in pendency over the years through adoption of Special Campaign and called on all officials to sustain the momentum to achieve 50% targets by end of Week 2. Special Campaign 3.0 concludes on October 31st, 2023 with beginning of Evaluation phase in 1st week of November.

থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মন্ত্রী, দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা স্পিসিএল কেম্পেন 3.0গী অহানবা চয়োলগী মায় পাকপশিং য়েংশিনখ্রে; অপেনবা ফোংদোকখি, লৈবাক্কী মফম খুদিংগী এতেচ/সবওর্দিনেত/ফিল্দ ওফিস/মিসন/দিফেন্স ইস্তাব্লিশমেন্ত অমসুং ইস্তাব্লিশমেন্ত/ওফিস/PSU খুদিংদা চৎনগদবা সেচ্যুরেসন তৌবগী থৌওং পাংথোক্নবা হায়খ্রে
স্বচ্ছতাবু ইন্সতিত্যুস্নেলাইজ তৌনবা অমসুং পেন্দেন্সী হন্থহন্নবগীদমক্তা লৈবাক শিনবা থুংবদগী য়াম্লবা মীয়াম্না শরুক য়ানখি, স্বচ্ছতাগীদমক্তা মফম লাখ 2.18 মশক খঙদোকখ্রে
মফম 42,000 হেনবদা স্বচ্ছতা কেম্পেন মায় পাক্না পাংথোকখ্রে, স্ক্বার ফীত লাখ 7.75 হেনবগী মফম্বু হাংহনখ্রে, স্ক্রেপ দিসজপোজেলদগী লুপা করোর 28.23 তানবা ঙমখ্রে
পব্লিক গ্রাইভেন্স 64,000 হেনববু অমুক্কা হন্না য়েংশিনখ্রে, এম.পি.গী রিফরেন্স 743গী পাউখুম পীখ্রে অমসুং ফিজিকেল ফাইল লাখ 7.56 য়েংশিনখ্রে
09 OCT 2023 9:53AM by PIB Imphal
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ), এম.ও.এস. পি.এম.ও., পব্লিক গ্রাইবেন্স, পেন্সন, এতোমিক ইনর্জী অমসুং স্পেসকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা ভারতকী সরকারগী ওফিসশিংদা চত্থরিবা স্পিসিএল কেম্পেন 3.0গী অহানবা চয়োলগী মায় পাকপশিং হঙ্গৎনা য়েংশিনখ্রে অমসুং ওক্তোবর 2-7, 2023গী মতমগী মনুংদা পেন্দেন্সী হন্থহনবা অমসুং স্বচ্ছতাবু ইন্সতিত্যুস্নেলাইজ তৌবদা ফংবা মায় পাকপশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখ্রে।
মন্ত্রালয়/বিভাগ অমসুং মখোয়গী ফিল্দ/আউতস্তেসন ওফিসশিংদা মশিং য়াম্না শরুক য়াবগী মতৌ উবা ফংখি হায়না দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খ্রে। কেম্পেন অসিগী অহেনবা মিৎয়েংদি পব্লিক ইন্তর্ফেস লৈবা ওফিসশিংবু কেম্পেন অসিগী মনুং চলহনবনি হায়না মহাক্না হায়খি। কেম্পেন অসি চত্থবা মতমদা লৈবাক্কী আউতস্তেসন ওফিস/দিফেন্স ইস্তাব্লিশমেন্ত অমদি PSUশিংবু মনুং চলহন্দুনা সেচ্যুরেসন তৌহন্নবা মহাক্না মন্ত্রালয়/বিভাগশিংগী মফমদা খঙহনখি।
স্পিসিএল কেম্পেন অসিনা মশাগী অহানবা চয়োলদা সাইজ অমসুং স্কেলদা হোলিস্তিক ওইবগী মতৌগা লোয়ননা মসিদা লৈবাক শিনবা থুংবদগী শরুক য়াখি। মফম 42,000 হেনববু মসিগী মখাদা চলহনখি অমসুং ফিল্দ ওফিস/PSU/দিফেন্স ইস্তাব্লিশমেন্ত/মিসন অমসুং পোস্তশিংদা মায় পাকপগী মতৌবু নীংথিনা উৎপা ত্বীত 4000 মন্ত্রালয়/বিভাগকী মাইকৈদগী থাদোকখি।
স্পিসিএল কেম্পেন অসিবু কেবিনেত মন্ত্রী, রাজ্যশিংগী মন্ত্রী অমসুং ভারত সরকারগী সেক্রেতরীশিংনা য়েংশিনখিবগা লোয়ননা মরী লৈনবা থৌওংশিং পাংথোকপদা মখোয়না লমজিং লমতাকখি অমসুং লুচিংখি। ইমপ্লিমেন্তেসন ফেজকী অহানবা চয়োলদা, পোস্ত বিভাগনা মফম 12785, রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱে মন্ত্রালয়না মফম 11588, স্কুল এজুকেসন অমসুং লিতরেসী বিভাগনা মফম 8652, মিলিতরী এফিয়র্স বিভাগনা মফম 3000 অমসুং ফর্তিলাইজর বিভাগনা মফম 1585তা লু-নানবগী কেম্পেন পাংথোকখি।
স্পিসিএল কেম্পেন 3.0গী মায় পাকপশিং অসি মসিগীদমক্তা লৈরিবা পোর্তেল (https://scdpm.nic.in/) অসিদা নুমিৎ খুদিংগী য়েংশিল্লি। DARPG সেক্রেতরীগী লুচিং মখাদা নোদেল ওফিসরশিংগা লোয়ননা চাং নাইনা য়েংশিনবগী মীফম ফম্লি। স্পিসিএল কেম্পেন 3.0 অসিনা সোসিএল মীদিয়াদা মশক থোকপা মিৎয়েং ফংখি অমসুং মন্ত্রালয়/বিভাগশিংনা ত্বীত 4000 হেনবা, DARPG হেন্দলনা ত্বীত 250 তৌবগা লোয়ননা #SpecialCampaign3.0গী ইনফোগ্রাফিক্স 300 অমসুং PIB স্তেতমেন্ত 115সু থোকখি।
স্পিসিএল কেম্পেন 3.0 অসিগী অহানবা চয়োলদা ওক্তোবর 2-7, 2023গী মনুংদা ফংখিবা মায় পাকপশিং মখাদা পীরিঃ
মথং মনাও
পেরামীতর
ওক্তোবর 7, 2023 ফাওবদা ফংখিবা মায় পাকপা
1.
স্বচ্ছতা কেম্পেনগী মফম
42,072
2.
রেকোর্দ মেনেজমেন্ত ফাইল হঙ্গৎনা য়েংশিনখিবা (ফিজিকেল + ই-ফাইল)
7,70,448
3
মীয়ামগী ৱাকৎ য়েংশিনখিবা
66,641
4.
রেভেন্যু তানখিবা (লুপা করোরদা)
28.23
5.
হাংহনখ্রবা মফম (স্ক্বার ফীত লাখতা)
7.75
6.
MPশিংগী রিফরেন্স
743
স্পিসিএল কেম্পেন 3.0গী অহানবা চয়োলদা উবা ঙমখিবা খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিংগী মরক্তগী মশক থোকপা খরাঃ
1. সেন্ত্রেল বোর্দ ওফ দাইরেক্ত তেক্সঃ ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা শেল থুম মন্ত্রীনা CBDTগী CPGRAMSতা I-GoT লোঞ্চ তৌখিবা
2. এদমিনিস্ত্রেতিব রিফোর্ম অমসুং পব্লিক গ্রাইবেন্স বিভাগ – ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা MOS PP, দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা সেপ্তেম্বর 29, 2023 ইন্তেল্লিজেন্ত গ্রাইবেন্স মোনিতরিং সীস্তেম (IGMS) 2.0 হৌদোকখিবা
3. লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ য়ুম্বাল বিভাগ – কৃষি ভবন্দা ভর্তিকেল গার্দেন
4. স্কিল দিভেলপমেন্ত অমসুং ওন্তোপ্রিনর্শিপ মন্ত্রালয় – ITI বেরহাম্পুরদা প্লাস্তিক বোত্তলশিংনা শমুগী মীতম শাখিবা
5. এজুকেসন মন্ত্রালয়গী হাইয়র এজুকেসন বিভাগ – নাগপুরগী VNITনা প্লাস্তিক্কী ফত্ত-হৌদীদগী চেক দাম শাবা
6. সাইন্তিফিক অমসুং ইদস্ত্রীএল রিসর্চ বিভাগ – মচেৎ-মচেৎ তাহল্লবা ই-ৱেস্ততগী মমল নাইবা ধাতু নীংথিনা লৌথোক্নবা রিসাইক্লিং তৌবা
7. তেলিকোম বিভাগ – “নোংমগী পুন্সিদা স্বচ্ছতা” হায়বা থীমদা অঙাশিংগী লাই য়েকপগী চাংয়েংনবগী থৌরম পাংথোকপা
8. স্তেত বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়া (ফাইনেন্সিএল সর্ভিস বিভাগ) – হরিয়ানাগী পঞ্চকুলা, PBB সেক্তর 14দা লৈবা SBIদা স্পিসিএল কেম্পেন 3.0গী বেন্নর উৎপা
9. এজুকেসন মন্ত্রালয়গী স্কুল এজুকেসন অমসুং লিতরেসী বিভাগ – CBSE স্কুলগী মহৈরোইশিংনা মখয়গী স্কুলগী মনাক নকপশিং শেংদোক্তুনা লু-নান্না লৈবা অমসুং সস্তেনেবল ওইবগী পাউজেল শন্দোকপগা লোয়ননা স্বচ্ছতা কেম্পেনগী শ্রামদান পাংথোকপা
চহি কয়া অসিদা লৈরক্লিবা পেন্দেন্সী হন্থহনখিবা অসিবু দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা থাগৎখি অমসুং থবকশিং অসিগী খোঙজেল হন্থহন্দনা অনিশুবা চয়োলগী অরোইবা ফাওবদা কেম্পেন অসিগী পান্দমগী 50% ফংনবা হোৎনসি হায়বা ৱাফম থমখি। স্পিসিএল কেম্পেন 3.0 অসি ওক্তোবর 31, 2023দা লোইশিনগদবনি অমসুং নবেম্বরগী অহানবা চয়োলদা ইভালুএসন ফেজ অমুক হৌগদবনি।