ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସମ୍ବଲପୁରରେ ଆରମ୍ଭ ହେଲା ବିଦ୍ୟାଳୟ ପାଇଁ ଫୁଟବଲ (ଏଫ୍ ୪ଏସ୍)ର ମାଷ୍ଟର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ
ଉଭୟ ବାଳକ ଓ ବାଳିକାଙ୍କ ପାଇଁ ଫୁଟବଲକୁ ଅଧିକ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ପାଇଁ ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଫିଫା, ଏଆଇଏଫଏଫର ଉଦ୍ୟମ
ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସାମିଲ ହେବ ଫୁଟବଲ ଖେଳ ସହ ଜଡ଼ିତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ
02 OCT 2023 8:10PM by PIB Bhubaneswar
ସୋମବାର, ଅକ୍ଟୋବର ୨, ୨୦୨୩ରେ ଓଡ଼ିଶାର ସମ୍ବଲପୁରଠାରେ ଏଫ୍ ୪ଏସ୍ ଅଧୀନରେ ଫିଫା ପକ୍ଷରୁ ଦୁଇ ଦିନିଆ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ମାଷ୍ଟର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି। ଏଥିରେ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ସଂଗଠନ, ନବୋଦୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ସଂଗଠନ ଏବଂ ଏଆଇଏଫ୍ଏଫ ୯୫ ଜଣ ଶାରୀରିକ ଶିକ୍ଷା ଶିକ୍ଷକ/ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଅକ୍ଟୋବର ୫-୬ ରେ ପୁଣେ ଏବଂ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ଏଭଳି ଆଉ ଦୁଇଟି ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ, ଯେଉଁଥିରେ ପାଖାପାଖି ୨୦୦ (ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ଥାନରେ ୧୦୦) ପ୍ରତିଯୋଗୀ ଯୋଗ ଦେବେ । ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ତରରେ କ୍ଷମତାକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଏହି ଶିକ୍ଷକ/ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ରାଜ୍ୟସ୍ତରରେ ମାଷ୍ଟର ଟ୍ରେନର ଭାବେ ବିବେଚନା କରାଯିବ। ଫୁଟବଲ୍ ଫର୍ ସ୍କୁଲ୍ (ଏଫ୍ ୪ଏସ୍) ହେଉଛି ଫେଡେରେସନ୍ ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ୍ ଡି ଫୁଟ୍ ବଲ୍ ଆସୋସିଏସନ୍ (ଫିଫା) ଦ୍ବାରା ପରିଚାଳିତ ଏକ ମହତ୍ତ୍ବାକାଂକ୍ଷୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ। ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷା ଓ ସାକ୍ଷରତା ବିଭାଗକୁ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ଫୁଟବଲ୍ ମହାସଂଘ (ଏଆଇଏଫଏଫ୍ ) ଏବଂ ଭାରତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରାଧିକରଣ (ସାଇ) ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାରେ ସହଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି।
ଓଡ଼ିଶାର ସମ୍ବଲପୁରରେ ପ୍ରଥମ ଦୁଇ ଦିନିଆ ମାଷ୍ଟର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଆଜି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଫିଫାର ୩ ଜଣ ମାଷ୍ଟର ଟ୍ରେନର ଏବଂ ଏଆଇଏଫଏଫର ଜଣେ ପ୍ରତିନିଧି, ସ୍କୁଲ ଶିକ୍ଷା ଓ ସାକ୍ଷରତା ବିଭାଗ, କେଭିଏସ୍ ଓ ଏନଭିଏସର ୨ ଜଣ ପ୍ରତିନିଧି ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଏହି ପ୍ରଶିକ୍ଷଣରେ ୧୩ଟି ରାଜ୍ୟ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ସଂଗଠନ, ନବୋଦୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ସଂଗଠନ ଏବଂ ଏଆଇଏଫଏଫର ୯୫ ଜଣ ପ୍ରତିଯୋଗୀ (୬୭ ଜଣ ପୁରୁଷ ଓ ୨୮ ଜଣ ମହିଳା) ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି।
୩୦ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୨ରେ ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଏଆଇଏଫ୍ଏଫ୍ ଏବଂ ଫିଫା ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିଲା। ଏଥିପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ନିଯୁକ୍ତ ନୋଡାଲ ସଂସ୍ଥା ଜବାହର ନବୋଦୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଥିଲା। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଦେଶର ସରକାରୀ ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକୁ ୧୧.୧୫ ଲକ୍ଷ ଫୁଟବଲ୍ ଯୋଗାଇ ଦେବା ସହିତ ସେମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ମାଧ୍ୟମରେ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହି ଫୁଟବଲ୍ ଗୁଡ଼ିକୁ ସାରା ଭାରତରେ ଥିବା ସ୍କୁଲଗୁଡ଼ିକରେ ବଣ୍ଟନ କରାଯିବ।
ପାଖାପାଖି ୭୦୦ ନିୟୁତ ପିଲାଙ୍କ ଶିକ୍ଷା, ବିକାଶ ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣରେ ଯୋଗଦାନ କରିବା ଏଫ୍ ୪ଏସ୍‌ର ଲକ୍ଷ୍ୟ। ସମ୍ପୃକ୍ତ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଏବଂ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହ ଭାଗିଦାରୀରେ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଫୁଟବଲ୍ ଖେଳ ସହ ଜଡ଼ିତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଉଭୟ ବାଳକ ଓ ବାଳିକାଙ୍କ ପାଇଁ ଫୁଟ୍‌ବଲ୍‌କୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ କରିବାକୁ ଏହା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ଫିଫା ପକ୍ଷରୁ ଭାରତରେ ଏଫ୍ ୪ଏସ୍ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଉଛି।

Ministry of Education
Master training of Football for Schools (F4S) kicked off at Sambalpur, Odisha
MoE, FIFA, AIFF to make football more accessible to both boys and girls
Football activities to be incorporated into the education system
02 OCT 2023 8:10PM by PIB Delhi
Football for Schools (F4S) is an ambitious programme run by Fédération Internationale de Football Association (FIFA). The Department of School Education & Literacy, Ministry of Education is supported by the All India Football Federation (AIFF) and Sports Authority of India (SAI) in the implementation of this programme in the Country. A two-day capacity-building master training programme was organized by FIFA as a part of the F4S on 2nd October 2023, at Sambalpur, Odisha. In this, 95 Physical Education Teachers/Trainees from States/UTs, KVS, NVS and AIFF participated. Two more such training programmes will be organized in Pune and Bengaluru on 5th-6th October 2023, where around 200 (100 in each venue) participants will be joining. These teachers/trainees will then be considered as the Master trainers at the State level for enhancing the capacity further at the next levels.
The first two-days master training kicked off today at Sambalpur, Odisha, 3 master trainers from FIFA and one representative from AIFF, two from the Department of School Education & Literacy, KVS and NVS participated. Ninety-five participants (67 male and 28 female) from 13 States, KVS, NVS and AIFF are attending the training.
An MoU was signed between the Ministry of Education, AIFF and FIFA on 30 October 2022. Jawahar Navodaya Vidyalaya was the Nodal organization assigned by the Ministry for the purpose. This programme entails empowering the Government Schools with students, teachers, and Coaches across the country by resourcing them with 11.15 lakh footballs and their capacity building. These balls will be distributed amongst schools pan India.
F4S aims to contribute to the education, development, and empowerment of around 700 million children. It seeks to make football more accessible to both boys and girls around the world by incorporating football activities into the education system, in partnership with relevant authorities and stakeholders. F4S is being initiated in India by FIFA.