Ministry of Health and Family Welfare
Myth vs. Facts
Media reports claiming shortage of anti-TB medicines are False, Motivated and Misleading
All anti-TB drugs in the country are available with sufficient stock for time period ranging six months and above
Centre proactively undertakes regular assessments to evaluate the stock positions at various levels, from central warehouses to peripheral health institutes
01 OCT 2023 2:03PM by PIB Delhi
There have been some media reports claiming a shortage of anti-TB drugs in India. Such reports are false, misleading, motivated and seem deliberately intended to deceive and misguide people.
The treatment of drug sensitive tuberculosis consists of two months of four drugs available as 4FDC (Isoniazid, Rifampicin, Ethambutol and Pyrazinamide) followed by two months of three drugs available as 3 FDC (Isoniazid, Rifampicin and Ethambutol). All these drugs are available with sufficient stocks for time period ranging six months and above. Procurement process for these drugs for FY 2024-25 has also been started already.
The treatment regimen of multi drug resistant (MDR) TB consists of usually four months of 7 drugs (bedaquiline, levofloxacin, clofazimine, isoniazid, ethambutol, pyrazinamide and ethionamide) followed by five months of 4 drugs (levofloxacin, clofazimine, pyrazinamide and ethambutol). In about 30% of persons with drug resistant TB, cycloserine and linezolid is required. Patients who are taking multidrug resistant TB medicines form only 2.5% of the total TB affected population. However, even for this group there is no shortage, as reported.
Procurement, storage, maintenance of stock and in-time distribution of anti-TB drugs & other materials are being done at the Central level under the National TB Elimination Programme (NTEP). In rare situations, States are requested to procure few drugs locally for a limited period by utilizing the budget under National Health Mission (NHM) so that individual patient care is not affected.
As such, more than 15 months stocks of Moxifloxacin 400mg and Pyridoxine are available under NTEP. Also, Delamanid 50 mg and Clofazimine 100 mg were procured in August 2023 and supplied to all states and UTs. In addition to this, P.O has been issued on 23.09.2023 for the supply of additional 8 lakh qty of Delamanid 50 mg tablets.
In addition to the stocks mentioned above, the purchase orders were issued for the supply of 3 FDC(P), Linezolid-600mg & Cap Cycloserine-250 mg in August 2023. Pre-Dispatch Inspection (PDI) for 3 FDC(P), Linezolid-600mg & Cap Cycloserine-250 mg and Quality Test reports for 3 FDC(P) and Cycloserine have come. These drugs are being dispatched to the states. Release Orders are being issued from 25.09.2023 onwards.
The current stock of these drugs mentioned in the article at National Level as on today as per Ni-Kshay Aushadhi is as follows:
Drug Name
Qty of Stock available at National Level under NTEP (UOM- CAPS/TABS) as on today (30.09.2023)
Remarks
Cycloserine -250 mg
2,73,598
• Stock in Pipeline - 1,49,02,850.
• Quality Test Reports have come.
• Release orders are being issued.
Linezolid – 600 mg
7,69,883
• Stock in Pipeline – 52,70,870.
• Pre-Dispatch Inspection (PDI) was held on 23.09.2023 and
• Quality Test Reports is expected by 1st week of October 2023.
Delamanid - 50 mg
10,31,770
• Purchase Order has been issued for additional 50% qty (8.20 lakh tabs) which is expected to be delivered by October-2023
Clofazimine - 100 mg
45,26,200
• Procurement process completed, and supply has already started.
• In addition to this, Procurement of 49.72 lakh tablets is under process.
Moxifloxacin - 400 mg
2,72,17,061
• Sufficient stock is available
Pyridoxine
2,72,24,272
• Sufficient stock is available
Besides the significant efforts made to ensure the availability of these essential anti TB drugs, regular assessments are conducted to evaluate the stock positions at various levels, from central warehouses to peripheral health institutes.
Hence, the information mentioned in the concerned media reports are not only inaccurate and misleading, but also do not reflect the correct picture of the available stock of anti-TB drugs in the country.

স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
ধাৰণা বনাম তথ্য
যক্ষ্মা-বিৰোধী ঔষধৰ অভাৱ বুলি দাবী কৰা সংবাদ মাধ্যমৰ প্ৰতিবেদনসমূহ মিছা, অনুপ্ৰেৰিত আৰু বিভ্ৰান্তিকৰ
দেশৰ সকলো যক্ষ্মা-বিৰোধী ঔষধ ছয় মাহ বা তাতকৈ অধিক সময়ৰ বাবে পৰ্যাপ্ত ষ্টকৰ সৈতে উপলব্ধ
কেন্দ্ৰই কেন্দ্ৰীয় ৱেৰহাউচৰ পৰা প্ৰান্তীয় স্বাস্থ্য প্ৰতিষ্ঠানলৈকে বিভিন্ন স্তৰত ষ্টকৰ স্থিতি মূল্যাঙ্কন কৰিবলৈ সক্ৰিয়ভাৱে নিয়মীয়া মূল্যাঙ্কন কৰে
01 OCT 2023 2:03PM by PIB Guwahati
ভাৰতত যক্ষ্মা-ৰোধী ঔষধৰ অভাৱ বুলি দাবী কৰা কিছুমান সংবাদ মাধ্যমৰ প্ৰতিবেদন প্ৰকাশ হৈছে। এনে প্ৰতিবেদনসমূহ মিছা, বিভ্ৰান্তিকৰ, অনুপ্ৰেৰিত আৰু ইচ্ছাকৃতভাৱে মানুহক প্ৰতাৰণা আৰু ভুল পথ প্ৰদৰ্শন কৰাৰ উদ্দেশ্যে প্ৰকাশ কৰা যেন লাগে।
ঔষধ সংবেদনশীল যক্ষ্মা ৰোগৰ চিকিৎসাত ৪এফডিচি (ইছোনিয়াজিড, ৰিফাম্পিচিন, ইথাম্বুটল আৰু পাইৰাজিনামাইড) হিচাপে উপলব্ধ চাৰিটা ঔষধৰ দুমাহ আৰু তাৰ পিছত ৩ টা এফডিচি (ইছোনিয়াজিড, ৰিফাম্পিচিন আৰু ইথাম্বুটোল) হিচাপে দুমাহৰ তিনিটা ঔষধ উপলব্ধ থাকে। এই সকলোবোৰ ঔষধ ছয় মাহ বা তাতকৈ অধিক সময়ৰ বাবে পৰ্যাপ্ত ষ্টকৰ সৈতে উপলব্ধ। ২০২৪-২৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাবে এই ঔষধসমূহৰ ক্ৰয় প্ৰক্ৰিয়াও ইতিমধ্যে আৰম্ভ কৰা হৈছে।
মাল্টি ড্ৰাগ প্ৰতিৰোধী (এমডিআৰ) যক্ষ্মাৰোগৰ চিকিৎসা পদ্ধতিত সাধাৰণতে চাৰি মাহৰ ৭ টা ঔষধ থাকে (বেডাকুইলিন, লেভফ্লক্সাচিন, ক্লোফাজিমিন, ইছোনিয়াজিড, ইথাম্বুটল, পাইৰাজিনামাইড আৰু ইথিওনামাইড) আৰু তাৰ পিছত পাঁচ মাহৰ ৪ টা ঔষধ (লেভফ্লোক্সাচিন, ক্লোফাজিমিন, পাইৰাজিনামাইড আৰু ইথাম্বুটল)। ঔষধ প্ৰতিৰোধী যক্ষ্মা থকা প্ৰায় ৩০% লোকৰ ক্ষেত্ৰত, চাইক্লোজাৰিন আৰু লাইনজোলিডৰ প্ৰয়োজন। মাল্টিড্ৰাগ প্ৰতিৰোধী যক্ষ্মা ঔষধ গ্ৰহণ কৰা ৰোগীসকল মুঠ যক্ষ্মা প্ৰভাৱিত জনসংখ্যাৰ মাত্ৰ ২.৫%। অৱশ্যে, প্ৰতিবেদনত প্ৰকাশ পোৱাৰ দৰে আনকি এই গোটটোৰ বাবেও কোনো অভাৱ নাই।
ৰাষ্ট্ৰীয় যক্ষ্মা নিৰ্মূল কাৰ্যসূচীৰ (এনটিইপি) অধীনত কেন্দ্ৰীয় পৰ্যায়ত যক্ষ্মা-ৰোধী ঔষধ আৰু অন্যান্য সামগ্ৰী ক্ৰয়, সঞ্চয়, ষ্টক ৰক্ষণাবেক্ষণ আৰু সময়মতে বিতৰণ কৰা হৈছে। বিৰল পৰিস্থিতিত, ৰাজ্যসমূহক ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাস্থ্য মিছনৰ (এনএইচএম) অধীনত বাজেট ব্যৱহাৰ কৰি সীমিত সময়ৰ বাবে স্থানীয়ভাৱে কেইটামান ঔষধ ক্ৰয় কৰিবলৈ অনুৰোধ কৰা হয় যাতে ব্যক্তিগত ৰোগীৰ যত্নত প্ৰভাৱ নপৰে।
সেয়েহে, এনটিইপিৰ অধীনত মক্সিফ্লোক্সাচিন ৪০০মিগ্ৰা আৰু পাইৰিডক্সিনৰ ১৫ মাহৰো অধিক ষ্টক উপলব্ধ। লগতে, ডেলামানিড ৫০মিগ্ৰা আৰু ক্লোফাজিমিন ১০০মিগ্ৰা আগষ্ট ২০২৩-ত ক্ৰয় কৰা হৈছিল আৰু সকলো ৰাজ্য আৰু কেঃশাঃ অঞ্চললৈ যোগান ধৰা হৈছিল। ইয়াৰ উপৰিও, ডেলামানিড ৫০মিগ্ৰা টেবলেটৰ অতিৰিক্ত ৮ লাখ পৰিমাণ যোগানৰ বাবে ২৩.০৯.২০২৩ তাৰিখে পিঅ' জাৰী কৰা হৈছে।
ওপৰত উল্লেখ কৰা ষ্টকৰ উপৰিও, আগষ্ট ২০২৩-ত ৩ এফডিচি(পি), লাইনজোলিড-৬০০মিগ্ৰা আৰু কেপ চাইক্লোজাৰিন-২৫০ মিগ্ৰা যোগানৰ বাবে ক্ৰয় আদেশ জাৰী কৰা হৈছিল। ৩ এফডিচি(পি), লাইনজোলিড-৬০০ মিগ্ৰা আৰু কেপ চাইক্লোজাৰিন-২৫০ মিগ্ৰা আৰু ৩এফডিচি(পি) আৰু চাইক্লোজাৰিনৰ বাবে গুণগত মানদণ্ড পৰীক্ষাৰ প্ৰতিবেদনৰ বাবে প্ৰাক-প্ৰেৰণ পৰিদৰ্শন (পিডিআই) আহিছে। এই ঔষধবোৰ ৰাজ্যসমূহলৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছে। ২৫.০৯.২০২৩ ৰ পৰা মুকলিৰ আদেশ জাৰী কৰা হৈছে।
নি-ক্ষয় ঔষধি অনুসৰি আজিৰ তাৰিখলৈকে ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত প্ৰবন্ধটোত উল্লেখ কৰা এই ঔষধবোৰৰ বৰ্তমানৰ ষ্টক নিম্নলিখিত ধৰণৰ:
ঔষধৰ নাম
আজিলৈকে (৩০.০৯.২০২৩) এনটিইপি (ইউঅ'এম-চিএপিএছ/টিএবিএছ)ৰ অধীনত ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত উপলব্ধ ষ্টকৰ পৰিমাণ
মন্তব্য
চাইক্লোজাৰাইন -২৫০ মিগ্ৰা
২,৭৩,৫৯৮
• পাইপলাইনত ষ্টক - ১,৪৯,০২,৮৫০।
• মানদণ্ড পৰীক্ষাৰ প্ৰতিবেদন আহিছে।
• মুকলিৰ আদেশ জাৰী কৰা হৈছে।
লাইনজোলিড – ৬০০ মিগ্ৰা
৭,৬৯,৮৮৩
• পাইপলাইনত ষ্টক – ৫২,৭০,৮৭০।
• ২৩.০৯.২০২৩ তাৰিখে প্ৰি-ডিচপেচ ইন্সপেকশন (পিডিআই) হৈছিল আৰু
• মানদণ্ড পৰীক্ষাৰ প্ৰতিবেদন অক্টোবৰ ২০২৩ ৰ প্ৰথম সপ্তাহৰ ভিতৰত আশা কৰা হৈছে।
ডেলামানিড - ৫০ মিগ্ৰা
১০,৩১,৭৭০
• অতিৰিক্ত ৫০% পৰিমাণৰ (৮.২০ লাখ টেব) বাবে ক্ৰয় আদেশ জাৰী কৰা হৈছে যাক অক্টোবৰ-২০২৩-ৰ ভিতৰত লাভ কৰা হ'ব বুলি আশা কৰা হৈছে
ক্লোফাজিমিন - ১০০ মিগ্ৰা
৪৫,২৬,২০০
• ক্ৰয় প্ৰক্ৰিয়া সম্পূৰ্ণ হৈছে, আৰু যোগান ইতিমধ্যে আৰম্ভ হৈছে।
• ইয়াৰ উপৰিও, ৪৯.৭২ লাখ টেবলেট ক্ৰয়ৰ প্ৰক্ৰিয়া চলি আছে।
মক্সিফ্লোক্সাচিন - ৪০০ মিগ্ৰা
২,৭২,১৭,০৬১
• পৰ্যাপ্ত ষ্টক উপলব্ধ
পাইৰিডক্সিন
২,৭২,২৪,২৭২
• পৰ্যাপ্ত ষ্টক উপলব্ধ
এই অত্যাৱশ্যকীয় যক্ষ্মা-বিৰোধী ঔষধৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰচেষ্টাৰ উপৰিও, কেন্দ্ৰীয় ৱেৰহাউচৰ পৰা প্ৰান্তীয় স্বাস্থ্য প্ৰতিষ্ঠানলৈকে বিভিন্ন স্তৰত ষ্টকৰ স্থিতি মূল্যাঙ্কন কৰাৰ বাবে নিয়মীয়া মূল্যায়ন কৰা হয়।
সেয়েহে, সংশ্লিষ্ট সংবাদ মাধ্যমৰ প্ৰতিবেদনত উল্লেখ কৰা তথ্যবোৰ কেৱল অশুদ্ধ আৰু বিভ্ৰান্তিকৰেই নহয়, লগতে দেশত যক্ষ্মা-বিৰোধী ঔষধৰ উপলব্ধ ষ্টকৰ সঠিক ছবিও প্ৰতিফলিত নকৰে।