Prime Minister's Office
PM launches ‘Sankalp Saptaah’, a week-long programme for Aspirational Blocks
Launches Aspirational Blocks Programme Portal
“For me, this gathering is no less than G20”
“ This programme is a symbol of the success of Team Bharat and the spirit of Sabka Prayas”
“In any list of the top 10 programmes of Independent India, the Aspirational District Programme will figure in golden letters”
“The progress chart of the Aspirational District programme became an inspiration for me”
“Optimum utilization of resources and convergence as the basis of development”
“We have changed the concept of punishment postings into inspirational postings”
“Resources should be distributed equally with a special focus on the needy areas”
“Jan Bhagidari or people’s participation has tremendous potential in finding solutions to problems”
“112 districts that were Aspirational Districts have now become inspirational districts”
30 SEP 2023 12:34PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi launched a unique week-long programme for Aspirational Blocks in the country called ‘Sankalp Saptaah’ at Bharat Mandapam, New Delhi today. He also launched the Aspirational Blocks Programme Portal and inaugurated the exhibition showcased on the occasion.
The Prime Minister also interacted with 3 Block Level Officers.
Interacting with Ms Ranjana Agarwal, School teacher from Baheri, Bareilly, Uttar Pradesh the Prime Minister asked about the most impactful idea from the Chintan Shivirs organized in her block. Ms Ranjana Agarwal mentioned the all-round development programme of the block and highlighted the importance of all stakeholders coming on the same platform to turn the government schemes into a mass movement. The Prime Minister also enquired about the changes implemented to improve the learning outcome of schools. Ms. Agarwal mentioned opting for activity-based learning instead of the traditional teaching methods and gave examples of organizing Bal Sabhas, music lessons, sports and physical training etc. She also mentioned smart classrooms and the use of technology to improve the quality of education. She informed about the availability of smart classrooms in all of the 2,500 schools in her district. The Prime Minister said that one of the primary conditions of Viksit Bharat is the quality education of the children. He said that he is overwhelmed by the dedication and involvement of the teachers. This is the way to ‘Samarpan se Siddhi’.
Dr. Sajied Ahmed, Veterinary, Assistant Surgeon from Mankote, Poonch, Jammu & Kashmir explained the problems of migrating tribal animal husbandry folks and told about the ways of limiting problems and damage during the migration. He told the Prime Minister his personal experiences. The Prime Minister asked about the difference between classroom knowledge and experience on the ground. The Doctor told about the sturdy local breeds that were ignored in the classroom. The Prime Minister was informed about the vaccination campaign for foot and mouth disease and he was told about the massive uptake of the vaccine in the area. The Prime Minister narrated his closeness with the Gurjars of the region as they always reminded him of the habitants of Kutch.
Upon interacting with Shri Mikehenchard Ch Momin, Jr. Rural Development Officer from Resubelpara, Ngh (Garo Region), Meghalaya, the Prime Minister inquired about the solutions to the difficulties faced due to the extreme weather conditions in the region. Shri Momin mentioned issuing preliminary orders to stock up on essential goods and creating a team to monitor the progress. Upon the Prime Minister’s inquiry about the changes in the quality of the output brought by the introduction of regional designs and owner-driven construction in PM-Awas (Gramin) to improve Ease of Living, Shri Momin replied in the affirmative. When the Prime Minister asked about the production and marketing of cashews produced in the region, Shri Momin said that cashew produced in the region is of top quality throughout the nation and mentioned MNREGA and self-help groups being used to encourage its production. Shri Momin also urged the Prime Minister to set up more cashew processing units in the region. Shri Modi also touched upon the popularity of music in the region to increase awareness. The Prime Minister underlined the critical role of Gram Panchayat in the Aspirational Block and District programme.
Addressing the gathering, the Prime Minister noted the venue -Bharat Mandapam and the gathering - people who are taking care of development in the far-flung areas. It is an indication of the government's thinking that such a gathering is taking place at the venue of the G20 summit, where people deciding the direction of world affairs, gathered just a month ago, he said. The Prime Minister welcomed the ground-level change makers. “For me, this gathering is no less than G20”, Shri Modi stressed.
He said that this programme is a symbol of the success of Team Bharat and the spirit of Sabka Prayas. This programme is important for India's future and ‘Sankalp se Siddhi’ is inherent in this.
The Prime Minister said, “In any list of the top 10 programmes of Independent India, the Aspirational District Programme will figure in golden letters”. The Aspirational District Programme has transformed the lives of about 25 crore people in 112 districts, he said. The success of this programme became the basis of the Aspirational Blocks programme, he added, mentioning the global accolades for the programme. The Prime Minister underlined that the Aspirational Blocks programme is bound to be a huge success not only because the scheme is unprecedented, but also because the people working towards it are prodigious.
Recalling his interaction with the 3 Block Level Officers a while ago, the Prime Minister highlighted his self-confidence increases manifold after witnessing the morale of those working on the ground level. Shri Modi emphasized that he wishes to work alongside the ground-level officers as a member of their team and expressed confidence that the goals of the programme will be achieved before time. Prime Minister Modi underlined that the programme will be meticulously monitored by him not because he wants to test their skills but because the successes on the ground level give him more energy and enthusiasm to work tirelessly. “The progress chart of the Aspirational District programme became an inspiration for me”, he added.
Noting the completion of 5 years of the Aspirational District Programme, the Prime Minister expressed happiness about the third party evaluation of the programme. Mentioning the simple strategy of the programme, the Prime Minister said that these are the lessons in meeting the challenging tasks of governance. Emphasizing the importance of holistic development, the Prime Minister said that all parts and regions of the country should be looked after. “Absence of all-encompassing development, touching everyone, benefitting all may show numerical development but basic development does not take place. That is why it is important that we should move while covering every grassroots parameter”.
The Prime Minister urged the Secretaries of departments present on the occasion to work in two new directions - Rapid development of every state and handholding of backward districts. He asked them to identify 100 blocks in the country that are lagging behind in their respective departments and work towards improving the conditions. He insisted that all parameters of development would change once the 100 identified blocks move above the country's average. He suggested that all departments from the center emphasize the development of the blocks which have room for improvement. Highlighting the role of state governments, the Prime Minister suggested identifying the 100 most backward villages and creating a model to improve them which can be further replicated to develop the next 1000 villages.
Referring to the Pran of making India a developed nation by 2047, the Prime Minister said that being developed does not mean developed metro cities and backward villages. “We don't follow that model, we wish to move with 140 crore people”, he said. He mentioned the healthy competition among districts during the Aspirational Districts programme and gave the example of Kutch district in Gujarat which was once considered a place for punishment posting for officers but has now become the most respectable place with the dedication and diligence of officers who were posted there after the earthquake. He credited the young officers for the developments carried out in the aspirational districts of the country. For the Aspirational Block programme, the Prime Minister suggested the state government encourage young officers by promoting those who become successful at the block level.
The Prime Minister also talked about the shift to outcome from just output orientation of the government’s budget. This has brought about a qualitative change, he said. Speaking from his vast experience of governance, the Prime Minister said that the budget is not the only factor of change. He highlighted optimum utilization of resources and convergence as the basis of development without budget. He said convergence and complementarities of schemes should be leveraged.
The Prime Minister also talked about the fallacy of overreliance on results on the good performing aspects and pushing resources towards them. “Pushing resources into abundance leads to wastage while if it is given to the areas of needs, utilization is much better. Resources should be distributed equally with a special focus on the needy areas”, he said.
Prime Minister Modi stressed the need to come out of the mentality of reliance on the government and highlighted the strength of the society to accomplish great tasks. Speaking about the necessity of ‘Jan Bhagidari’, the Prime Minister underlined the need for a leader in every sector. He highlighted the aspect of team spirit being inculcated in the ‘Sankalp Saptaah’ programme which will lead to the emergence of leaders and new ideas for Jan Bhagidari. He gave the example of society coming together to support one another during a natural calamity. He also touched upon doing things collectively at the block level to induce the spirit of people’s participation and gave examples of celebrating anniversaries of regional institutions and distributing food to school children on such occasions to eradicate malnutrition. “Jan Bhagidari or people’s participation has tremendous potential in finding solutions to problems”, Shri Modi emphasized.
Similarly, the Prime Minister illustrated the power of social participation by elaborating on the role of diaspora in the rising global profile of the country as their activism has supported the government’s diplomatic efforts. The Prime Minister asked the delegates to make maximum use of the Sankalp Saptah. He asked them to pool resources and concentrate efforts for maximum impact. This will remove silos and infuse a whole of the government approach. While acknowledging the role of technology in communication, the Prime Minister said that there is no alternative to physical presence and we should not compromise with that as we get to know the strengths of the place when we visit there. He said that sitting with colleagues for a week during the ‘Sankalp Saptaah’ will make them aware of the strengths and needs of each other and will improve team spirit.
The Prime Minister asked the delegates to focus on 5 parameters and get good results. This will increase their confidence. With this gradual address of problems, the block will become a source of aspiration for others, he said. “112 districts that were Aspirational Districts have now become inspirational districts. I am sure within a year at least 100 aspirational blocks will become inspirational blocks”, he concluded.
Shri Suman Bery, Vice Chairman, NITI Aayog was present on the occasion among others.
Background
‘Sankalp Saptaah’ is linked to the effective implementation of the Aspirational Blocks Programme (ABP). The Prime Minister launched the nationwide programme on January 7, 2023. It aims to improve governance at the block level in order to enhance the quality of life of citizens. It is being implemented in 500 Aspirational Blocks across 329 districts in the country. Chintan shivirs were organized at village and block levels across the country to implement the Aspirational Blocks Programme and to prepare an effective block development strategy. The ‘Sankalp Saptaah’ is a culmination of these chintan shivirs.
‘Sankalp Saptaah’ will be observed in all of the 500 Aspirational Blocks. Each day in ‘Sankalp Saptaah’, from 3rd October till 9th October 2023, is dedicated to a specific development theme on which all Aspirational Blocks will work. The themes for the first six days include ‘Sampoorna Swasthya’, ‘Suposhit Pariwaar’, ‘Swachhta’, ‘Krishi’, ‘Shiksha’, and ‘Samridhi Diwas’. The last day of the week i.e. October 9, 2023, will be a celebration of the work conducted during the entire week, as ‘Sankalp Saptaah – Samavesh Samaroh’.
The inaugural programme will witness the participation of about 3,000 panchayat and block-level people's representatives and functionaries from across the country in Bharat Mandapam. In addition, nearly two lakh people including block and panchayat level functionaries, farmers, and persons from other walks of life, will join the programme virtually.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা এস্পিরেসনেল ব্লোকশিংগী চয়োল অমা পাংথোক্কদবা থৌরম ‘সংকল্প সাপ্তাহ’ হৌদোকখ্রে
এস্পিরেসনেল ব্লোকস প্রোগ্রাম পোর্তেল হৌদোকখ্রে
“ঐঙোন্দা, মীফম অসি G20 দগী তাবা নত্তে”
“থৌরম অসি তিম ভারত মাইপাকপা অমসুং সবকা প্রয়াসকী ৱাখল্লোনগী খুদম অমনি”
“নিংতম্বা ফংলবা ভারতকী মকোক থোংবা থৌরম ১০গী পরেং অমদা, এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক প্রোগ্রাম সনাগী ময়েক্না ইদুনা লৈহৌরগনি”
“এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক প্রোগ্রাম খুমাঙচাউশিনবা অসিনা ঐঙোন্দা ইথিল অমা পীরে”
“চাউখৎপগী য়ুম্ফম ওইনা লন-থুমশিং মপুংফানা শীজিন্নগদবনি অমসুং থবকশিং পুনশিনগদবনি”
“চৈরাক পীবগী পোস্তিং পীবগী ৱাখল্লোন অদু ঐখোয়না ইন্সপিরেসনেল পোস্তিংদা হোঙদোক্লে”
“দরকার ওইবা মফমশিংদা মরুওইবা মীৎয়েং অমা থমদুনা লন-থুমশিং চপ মান্ননা য়েন্থোক্কদবনি”
“খুদোংচাদবশিংগী পাম্বৈশিং পুথোক্নবা জন ভাগিদারি নত্ত্রগা মীয়াম শরুক য়াবগী খুদোংচাবা য়াম্না লৈ”
“এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক ওইরম্বা জিলা ১১২ হৌজিক ইন্সপিরেসনেল দিস্ত্রিকশিং ওইরে”
30 SEP 2023 12:34PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নিউ দিল্লিগী ভারত মন্দপমদা লৈবাক অসিগী এস্পিরেসনেল ব্লোকশিংগীদমক অখন্নবা চয়োল অমা চৎথগদবা থৌরম অমা ‘সংকল্প সাপ্তাহ’ হৌদোকখ্রে। মহাক্না থৌরম অদুদা এস্পিরেসনেল ব্লোকস প্রোগ্রাম পোর্তেল অমসুং একজিবিন হৌদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা ব্লোক লেভেল ওফিসার ৩ গা ৱারি শানখি।
উত্তর প্রদেসকী বেরেলি, বহেরিদগী স্কুলগী ওজা রঞ্জনা অগরৱালগা উনবদা মহাক্কী ব্লোক্তা পাংথোকখিবা চিন্তন সিবিরশিংদগী ফংখিবা খ্বাইদগী কান্নবা অনৌবা ৱাখল্লোনশিংদগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হংখি। ব্লোক হিরম খুদিংমক চাউখৎনবা পায়খৎখিবা থবকশিং অমসুং সরকারগী স্কিমশিংগী মীয়ামগী খোঙজং অমা ওইনবা মরী লৈনবা খুদিংমক মফম অমদা পুনবগী মরুওইবা অদু রঞ্জনা অগরৱালনা পনখি। স্কুলশিংদা তাকপী-তম্বীবা ফগৎহন্নবা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মতাংদসু প্রধান মন্ত্রীনা হংখি।
রঞ্জনা অগরৱালনা হায়খি মমাংঙৈগী তাকপী-তম্বীগী থবকশিংগী মহুত্তা থবক্তা য়ুম্ফম ওইবা তাকপী-তম্বীবনা মহুৎশীল্লে অমসুং বাল সভাশিং, ঈশৈ অমসুং শান্নবা তম্বীবা অমসুং ফিজিকেল ত্রেনিংশিং পাংথোক্লে। স্মার্দ ক্লাসরুমশিং অমসুং তেক্নোলোজি শীজিন্নবনা লাইরিক-লাইশু তম্বগী মগুন হেনগৎহল্লে। মহাক্কী জিলাগী স্কুল ২,৫০০দা স্মার্দ ক্লাসরুমশিং লৈরে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চাউখৎলবা ভারত অমা ওইহন্নবা খ্বাইদগী মরুওইবা থবকশিংগী মনুংদা অমদি অঙাংশিংদা মগুন লৈবা লাইরিক-লাইশু তম্বগী খুদোংচাবা ফংহনবনি। হিরম অসিদা ওজাশিংগী কৎথোকপদা মহাক অপেনবা পোকই। মসি ‘সমর্পন সে সিদ্ধি’ য়ৌনবা লম্বীনি।
য়ুম হোং-হোংদুনা শা-ষন লোয়রিবা খুঞ্জাশিংনা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিংগী মতাংদা জম্মু অমসুং কাস্মিরগী পুঞ্চ, মানকোতেদগী এসিস্তেন্ত সর্জন দোক্তর সাজৈদ অহমদনা শন্দোক্না তাকখি অমসুং য়ুম হোংবা মতমদা থেংনবা খুদোংচাদবশিং হন্থহন্নবা পাম্বৈশিংগী মতাংদা পনখি। মহাক্না থেংনরকপশিং মহাক্না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি। ক্লাসরুমদগী ফংলকপা লৌশিং অমসুং থবক তৌবা মতমদা থেংনবা অনিগী খেন্নবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হংখি। দোক্তরনা হায়খি ক্লাসরুমদা লোকেল ব্রিদশিংগী মতাংদা নৈনখিদে। ফুদ অমসুং মাউথ দিজিজগী তিকা থাবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীদা পাউদমখি অমসুং মফম অদুদা পাক-শান্নবা তিকা থাবগী থবক পায়খৎপগী মতাংদা মহাক্না ফোঙদোকখি। কুছ লমদমদা লৈরিবা গুরজারশিংগা মহাক্না য়াম্না নক্না লোয়নখিবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি।
মেঘালয়গী রেসুবেলপারা(গারো রিজন)দগী জুনিয়র রুরেল দিবলপমেন্ত ওফিসার, শ্রী মিকেহেনচার্দ সিঐচ মোমিনদা লমদম অদুদা অকনবা নোংজু-নুংশাগী খুদোংচাদবশিং থেংননবা পায়খৎলিবা পাম্বৈশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হংখি। তঙাইফদবা পোৎলমশিং পৈশিন্দুনা থম্নবা মাঙজৌননা পাউতাকশিং পীখি অমসুং থবক অদু য়েংশিন্নবা কাংবু অমা শেমখি হায়না শ্রী মোমিন্না ফোঙদোকখি। লমদম অদুগী দিজাইনশিং শীজিন্নদুনা মগুন লৈবা পোৎথোকশিং পুথোকপদা অমসুং হিংবা লাইবা হেনগৎহন্নবা প্রধান মন্ত্রী অৱাস(গ্রামিন)দা মশানা য়ুম শাজবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হংলকপদা শ্রী মোমিন্না অফবা পাউখুম পীখি। লমদম অদুদা কাজু পুথোকপা অমসুং য়োনবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হংলকপদা, শ্রী মোমিন্না হায়খি লমদম অসিদগী পুথোকপা কাজু অসি লৈবাক অসিগী ওইনা খ্বাইদগী হাওবনি অমসুং মসি পুথোকপদা এম.এন.আর.ই.জি.এ অমসুং সেল্প-হেল্প গ্রুপশিং শীজিন্নরে।
লমদম অসিদা অহেনবা কাজু প্রোসেসিং য়ুনিতশিং লিংখৎনবা শ্রী মোমিন্না প্রধান মন্ত্রীদা তকশিনখি। মীয়াম ৱাখল তাহন্নবা লমদম অদুদা ঈশৈনা মরুওইবা পাম্বৈ অমা ওইবদা শ্রী মোদীনা অপেনবা ফোঙদোকখি। এস্পিরেসনেল ব্লোক অমসুং দিস্ত্রিক প্রোগ্রামদা গ্রাম পঞ্চায়তকী মরুওইবা থৌদাং অদু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি থা অমগী মমাঙদা মীয়াম্না মালেমগী থৌদোকশিংগী মাইওন লেপখিবা G20 মীফম পাংথোকখিবা মফম অসিদা অসিগুম্বা অচৌবা মীফম অমা পাংথোক্লিবা অসি লৈবাক অসিগী মনুং-হুঞ্জিনবা মফমশিং চাউখৎনবা সরকারগী ৱাখল্লোন অদু উৎপনি। মীয়ামগা হকথেংন্না থবক তৌমিন্নদুনা অহোংবা পুরকখিবা মীওইশিং তরাম্না ওক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐঙোন্দা, মীফম অসি G20 দগী তাবা নত্তে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি থৌরম অসি তিম ভারত মাইপাকপা অমসুং সবকা প্রয়াসকী ৱাখল্লোনগী খুদম অমনি। থৌরম অসি ভারতকী তুংগীদমক য়াম্না মরুওই অমসুং মসি ‘সমর্পন সে সিদ্ধি’ য়ৌনবা লম্বীনি। নিংতম্বা ফংলবা ভারতকী মকোক থোংবা থৌরম ১০গী পরেং অমদা, এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক প্রোগ্রাম সনাগী ময়েক্না ইদুনা লৈহৌরগনি। এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক প্রোগ্রামনা জিলা ১১২দা মীওই করোর ২৫ রোমগী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্লে। এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক প্রোগ্রামদা য়ুম্ফম ওইরগা থৌরম অসি মাইপাকপনি অমসুং থৌরম অসি মালেম্না থাগৎনরে। স্কিম অসি মমাঙদা অমুক্তা পাংথোকখিবা খক নত্তনা মসিদা মীয়াম্না থৱায় য়াওনা শরুক য়াবদগী এস্পিরেসনেল ব্লোকস প্রোগ্রাম অসি য়াম্না চাউনা মাইপাকপনি।
ঙাইহাক্কী মমাঙদা ব্লোক লেভেল ওফিসার ৩ গা মহাক্কা ৱারি শানখিবা অদু নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীয়ামগা হকথেংননা থবক তৌরিবশিংগী থৌনা উরবা মতুংদা মহাক মশানা মশাবু থাজবা শরুক কয়া হেনগৎলে। মখোয়গী কাংবুদা শরুক য়াদুনা মীয়ামগা হকথেংননা থবক তৌরিবা ওফিসারশিংগা লোয়ননা মহাক্না থবক তৌমিন্ননিংবগী অপাম্বা শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি অমসুং অপীবা মতমগী মমাঙদা থৌরম অসিগী পান্দমশিং ফংবা ঙমগনি হায়বগী থাজবা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি থৌরম অসি মহাক্না চেকশিন্না য়েংশিনগনি, মসি মহাক্না মখোয়গী হৈশিংবা চাংয়েং তৌবা পাম্বগী নত্তে, থবক মাইপাকপা অদুনা মঙোন্দা অহেনবা থৌনা পীবা অমসুং চোকথবা লৈতনা থবক তৌনিংবা অদুনা ওইহনবনি। এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক প্রোগ্রাম খুমাঙচাউশিনবা অসিনা ঐঙোন্দা ইথিল অমা পীরে।
এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক প্রোগ্রাম চহি ৫ মপুংফারকপা অদু পল্লদুনা, থৌরম অসি থার্দ পার্তি অমনা য়েংশিনবদা প্রধান মন্ত্রীনা হরাওবা ফোঙদোকখি। থৌরম অসিগী অচম্বা লাল্লোং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লাল্লোংশিং অসি লৈবাক ঙাকপদা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা পারাশিং ওইরে। লৈবাক অসিগী শরুক খুদিংমক অমসুং লমদম খুদিংমক য়েংশিনগদবনি। খুদিংমক চাউখৎ-থৌরাং য়ৌহন্দবা, মীওই খুদিংমক য়ৌদবা অসিনা, অঙ্ক মশিংদা ওইনা কান্নবা ফংবা উৎলবসু, তশেংনা চাউখৎ-থৌরাংগী থবক পায়খৎতে। মরম অদুনা ঐখোয়না গ্রাসরুত পেরামিতর খুদিংমক কোনশিনবা হায়বসি য়াম্না মরুওই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রাজ্য খুদিংমক য়াংনা চাউখৎনবা অমসুং চাউখৎত্রিবা জিলাশিংগা খুৎশম্নদুনা চৎমিন্ননবা মাইকৈ অনিদা দিপার্তমেন্তশিংগী সেক্রেতরিশিংনা থবক তৌগদবনি। মখোয়গা মরী লৈনবা দিপার্তমেন্তশিংদা শোৎথহৌরবা লৈবাক অসিগী ব্লোক ১০০ মশক খঙদোক্কদবনি অমসুং মখোয়গী ফিবমশিং ফগৎনবা থবক তৌগদবনি। মশক খঙদোক্লবা ব্লোক ১০০ অদু লৈবাক্কী চাংচৎকী মথক্তা লৈরবা মতমদা চাউখৎপগী পেরামিতরশিংদা অহোংবা লাক্কনি। সেন্তরদগী দিপার্তমেন্তশিংনা ব্লোকশিং চাউখৎনবা মীৎয়েং চঙগদবনি। রাজ্য সরকারশিংনা খ্বাইদগী চাউখৎত্রিবা খু্ঙ্গং ১০০ মশক খঙদোক্কদবনি অমসুং মথংগী খুঙ্গং ১০০০ চাউখৎনবা মখা তানা মতৌ তম্নবা নমুনা অমা ওইনা মখোয় শেমগৎকদবনি।
২০৪৭দা ভারত চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইনবা থৌরাং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মেত্রো সহরশিং অমসুং চাউখৎত্রিবা খুঙ্গংশিং চাউখৎপা অদু চাউখৎপা কৌবা য়ারোই। ঐখোয়না মদুগী নমুনা অদু ইন্দে, ঐখোয়না মীওই করোর ১৪০গা লোয়ননা চৎমিন্নবা পাম্মী। এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিকস প্রোগ্রাম মনুংদা জিলাশিংগী মনুংদা চাংদম্নবা পাংথোকখি অমসুং মতম অমদা ওফিসারশিং চৈরাক পীনবা পোস্তিং থানবা মফম অমা ওইনা খন্নরম্বা গুজরাতকী কুছ জিলা, য়ুহা হাবা মতুংদা কৎথোক্লবা ওফিসারশিং মফম অসিদা থাদুনা হৌজিক খ্বাইদগী ইকায়খুম্নবা মফম অমা ওইরে। এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক প্রোগ্রামগী ওইনা, ব্লোক লেভেলদা মাইপাক্লবা নহা ওইরিবা ওফিসারশিং প্রোমোসন পীনবা প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য সরকারশিংদা পাউতাক পীখি।
সরকারনা বজেৎনা অহোংবা পুরকখিবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরকারগী বজেৎনা অফবা অহোংবা কয়া পুরক্লে। বজেৎ খক্তনা অহোংবা পুরক্নবা মচাক নত্তে। বজেৎ য়াওদনা চাউখৎপগী য়ুম্ফম ওইনা লন-থুমশিং মপুংফানা শীজিন্নগদবনি অমসুং থবকশিং পুনশিনগদবনি। পুনশিনবা অমসুং স্কিমশিং অমগা অমগা মতেং পীনবা অসি পুক্নিং থৌগৎকদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মরাং কাইনা লৈরিবা মফমশিংদা শেন থাদবা অসি অমাংবা ওইহল্লি, মরম অদুনা দরকার ওইরিবা মফমশিংদা লন-থুমশিং থাদনবা হেন্না ফবা ফলশিং ফংই। দরকার ওইবা মফমশিংদা মরুওইবা মীৎয়েং অমা থমদুনা লন-থুমশিং চপ মান্ননা য়েন্থোক্কদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অচৌবা থবকশিং পাংথোকপদা খুন্নাইগী মপাঙ্গল য়াম্না দরকার ওই। হিরম খুদিংমক্তা লুচিংবা অমা দরকার ওই। ‘সংকল্প সাপ্তাহ’ থৌরম অসিদা পুন্না থবক তৌমিন্নবগী থৌনা শেমগৎতুনা মসিনা অনৌবা লুচিংবশিং থোকহনগনি অমসুং জন ভাগিদারিগী অনৌবা ৱাখলশিং থোকহনগনি। মহৌশাগী ওইবা অমাং-অতা থোরকপা মতমদা অমনা অমগী মতেং পাংননবা খুন্নাই পুন্না থোরকখি। মীয়াম শরুক য়াবগী থৌনা লৈহন্নবা মসিগী থবক অসি ব্লোক থাক্তা পাংথোক্কদবনি। খুদোংচাদবশিংগী পাম্বৈশিং পুথোক্নবা জন ভাগিদারি নত্ত্রগা মীয়াম শরুক য়াবগী খুদোংচাবা য়াম্না লৈ।
মালেমগী থাক্তা লৈবাক অসিগী মিংচৎ হেনগৎহনবদা মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতমচাশিংগী থৌদাং অমসুং সরকারগী দিপ্লোমেতকী থবকশিংদা মখোয়না মতেং পাংলিবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা শন্দোক্না তাকখি। ‘সংকল্প সাপ্তাহ’ মপুংফানা শীজিন্ননবা দেলিগেদশিংদা তকশিল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মসিনা ওফিসারশিংগী মরক্তা পাউ ফাউনদবা লৈহন্দবা ঙমগনি অমসুং সরকারগী থবকশিং অপুনবা ওইনা পাংথোকমিন্নবা ঙমগনি। পাউ ফাউনবদা তেক্নোলোজিগী অচৌবা থৌদাং লৈরি। অদুবু হকথেংননা শরুক য়াবদগী হেন্না ফবা অমা লৈতে। ঐখোয়না চৎলিবা মফম অদুগী অফবশিং ঐখোয়না খঙগদবনি। ‘সংকল্প সাপ্তাহ’ মনুংদা চয়োল অমা মরুপশিংগা লোয়ননা ফম্মিন্নবা মতমদা, মখোয়গী মপাঙ্গলশিং খঙগনি অমসুং পুন্না থবক তৌমিন্নবগী থৌনা হেনগৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি দেলিগেদশিংনা পেরামিতর ৫দা মীৎয়েং থমগদবনি অমসুং মসিনা অফবা ফলশিং ফংগনি। মসিনা মখোয়গী থাজবশিং হেনগৎহনগনি। খুদোংচাদবশিং কোকহনবা হেনগৎলকপা অসিনা, ব্লোক অদু অতোপ্পশিংগী থাজবগী হৌরকফম অমা ওইরক্কনি। এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক ওইরম্বা জিলা ১১২ হৌজিক ইন্সপিরেসনেল দিস্ত্রিকশিং ওইরে। চহি অমগী মনুংদা য়ামদ্রবদা এস্পিরেসনেল ব্লোক ১০০ ইন্সপিরেসনেল ব্লোকশিং ওইরক্কনি হায়না ঐনা থাজৈ।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা নিতি অয়োগকী ভাইস চিয়ার্মেন শ্রী সুমন বেরি য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
‘সংকল্প সাপ্তাহ’ অসি ইন্সপিরেসনেল ব্লোক প্রোগ্রাম(এবিপি) মপুংফানা পাংথোকপগা মরী লৈনৈ। থৌরম অসি প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক শীনবা থুংনা জনুৱারি ৭,২০২৩দা হৌদোকখি। মসিনা ব্লোক থাক্তা মীয়ামগী পু্ন্সি মহিং ফগৎহন্নবা পান্দম থম্লি। লৈবাক অসিগী জিলা ৩২৯গী ইন্সপিরেসনেল ব্লোক ৫০০দা থৌরম অসি পায়খৎলি। ইন্সপিরেসনেল ব্লোক প্রোগ্রামশিং থবক ওইনা পায়খৎনবা লৈবাক শীনবা থুংনা খুঙ্গং অমসুং ব্লোক থাক্তা চিন্তন সিবিরশিং পাংথোকখ্রে। হায়রিবা চিন্তন সিবিরশিং অসিগী মপুংফাবা অরোইবা অমা ওইনা ‘সংকল্প সাপ্তাহ’ অসি পাংথোকপনি।
এস্পিরেসনেল ব্লোক ৫০০ শীনবা থুংনা ‘সংকল্প সাপ্তাহ’ পাংথোক্কনি। ওক্তোবর ৩দগী ওক্তোবর ৯,২০২৩ ফাওবদা নুমিৎ খুদিংগী অকক্নবা চাউখৎ-থৌরাংগী থিম অমদা ‘সংকল্প সাপ্তাহ’ পাংথোক্কনি। অহানবা নুমিৎ তরুক্নিগী থিমশিংগী মনুংদা ‘সমপুর্না শ্বাসথ্য, সুপোসিৎ পরিৱার, শ্বাছতা, কৃষি, সিক্ষা অমসুং সমরিধি দিৱস য়াওরি। চয়োলগী অরোইবা নুমিৎ ওক্তোবর ৯,২০২৩দা ‘সংকল্প সাপ্তাহ- সমবেস সমারোহ’ হায়না চয়োল অমা চুপ্না পাংথোরকপা থৌরম লোইশিনগনি।
হৌদোকপগী থৌরমদা ভারত মন্দপমদা পঞ্চায়ত অমসুং ব্লোক লেভেলগী মীওই ৩০০০ শরুক য়াখি। মসিগী মথক্তা ভর্চুএল ওইনা ব্লোক অমসুং পঞ্চায়ত থাক্কী থৌমীশিং, লৌমীসিং অমসুং শীনফম খুদিংমক্কী মীওই লাখ ২ রোম শরুক য়াখি।
Aspirational Blocks Programme strives to enhance citizens' quality of life at the block level. Addressing the #SankalpSaptah. https://t.co/fpBLp3c4tY
— Narendra Modi (@narendramodi) September 30, 2023