প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জি-২০ ইউনিভাৰ্চিটি কানেক্ট ফাইনেলৰ কাৰ্য্যসূচী সম্বোধন প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
ভাৰতৰ জি-২০ সন্মিলনক লৈ ৪ পাব্লিকেচন উন্মোচন
“যুৱক-যুৱতীসকল আগুৱাই অহা মাত্ৰেকে এনে অনুষ্ঠানৰ সফলতা নিশ্চিত”
“যোৱা ৩০ দিনত প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে অভূতপূৰ্ব কাৰ্য্যকলাপ দেখা গ’ল। ভাৰতৰ সফলতা অতুলনীয়”
“সৰ্বসন্মতি সম্পন্ন নতুন দিল্লী ঘোষণাক লৈ সমগ্ৰ বিশ্বতে চৰ্চা হৈছে”
“শক্তিশালী কূটনৈতিক প্ৰচেষ্টাৰ ফলশ্ৰুতিত ভাৰতে নতুন সুযোগ, নতুন বন্ধু আৰু নতুন বজাৰ লাভ কৰিছে, যুৱক-যুৱতীসকলক নতুন সুযোগ প্ৰদান কৰিছে”
26 SEP 2023 6:08PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নতুন দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপমত জি-২০ ইউনিভাৰ্চিটি কানেক্ট ফাইনেলৰ কাৰ্য্যসূচী সম্বোধন কৰে। ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত ভাৰতৰ জি-২০ৰ অধ্যক্ষতা সম্পৰ্কে এটি ধাৰণা গঢ় দিয়া আৰু জি-২০ৰ ভিন্ন অনুষ্ঠানত তেওঁলোকৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধিৰ লক্ষ্যৰে জি-২০ ইউনিভাৰ্চিটি কানেক্ট পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এই উপলক্ষে ৪ পাব্লিকেচনো উন্মোচন কৰে যথাঃ জি-২০ৰ ভাৰতৰ অধ্যক্ষতাৰ অপাৰ সফলতাঃ দূৰদৰ্শী নেতৃত্ব, অন্তৰ্ভুক্ত পদ্ধতি (The Grand Success of G20 Bharat Presidency: Visionary Leadership, Inclusive Approach); ভাৰতৰ জি-২০ৰ অধ্যক্ষতাঃ বসুধৈৱ কুটুম্বকম (India's G20 Presidency: Vasudhaiva Kutumbakam); জি-২০ ইউনিভাৰ্চিটি কানেক্ট কাৰ্য্যক্ৰমৰ সংক্ষিপ্ত ৰূপ (Compendium of G20 University Connect Programme) আৰু জি-২০ত ভাৰতীয় সংস্কৃতিক থূপাই প্ৰদৰ্শন (Showcasing Indian Culture at G20)।
দুসপ্তাহ পূৰ্বে জি-২০ সন্মিলনৰ সময়ত ভাৰত মণ্ডপমত ব্যস্ততাপূৰ্ণ পৰিবেশৰ কথা স্মৰণেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভাষণ আৰম্ভ কৰি কয় যে ই এক সম্পূৰ্ণ সক্ৰিয় স্থানত পৰিণত হৈছে। তেখেতে আনন্দ প্ৰকাশেৰে কয় যে একেটা স্থানেই আজি ভাৰতৰ ভৱিষ্যতৰ সাক্ষী হৈছে। ভাৰতে জি-২০ৰ দৰে অনুষ্ঠান আয়োজনৰ মানদণ্ডৰ অগ্ৰগতি সাধন কৰিছে আৰু ইয়াৰ বাবে সমগ্ৰ বিশ্বই তবধ মানিছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকল এনে এক অনুষ্ঠানৰ অংশ হোৱাৰ দৃষ্টিকোণেৰে এয়া কোনো আচৰিত কথা নহয়। “যুৱক-যুৱতীসকল আগুৱাই অহা মাত্ৰেকে এনে অনুষ্ঠানৰ সফলতা নিশ্চিত”, তেখেতে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ভাৰতৰ এনে সফলতাৰ কৃতিত্ব ৰাষ্ট্ৰখনৰ যুৱ-সমাজৰ শক্তি বুলি কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰত এখন ঘটি থকা ঠাইলৈ ৰূপান্তৰিত হৈছে। যোৱা ৩০ দিনৰ কাৰ্য্যকলাপৰ জৰিয়তে এই কথা স্পষ্ট হৈ পৰিছে। তেখেতে সফল চন্দ্ৰযান অভিযানৰ কথা স্মৰণ কৰে। “আমাৰ দেশত ৰাষ্ট্ৰীয় মহাকাশ দিৱস হিচাপে ২৩ আগষ্ট বিশেষ হৈ পৰিছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয়। এই সফলতাৰ ক্ষণতেই ভাৰতে সৌৰ অভিযান সফলতাৰে আৰম্ভ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, চন্দ্ৰযানে ৩ লাখ কিলোমিটাৰ পথ অতিক্ৰম কৰিলে আৰু সৌৰ প্ৰকল্পটোৱে ১৫ লাখ কিলোমিটাৰ পথ অতিক্ৰম কৰিব। “ভাৰতৰ ৰেঞ্জৰ কোনো তুলনা আছে নেকি”, তেখেতে এইবুলি ৰসিকতা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে বিগত ৩০ দিনত ভাৰতৰ কূটনীতিয়ে নতুন শিখৰত আৰোহণ কৰিছে। তেখেতে জি-২০ৰ পূৰ্বে দক্ষিণ আফ্ৰিকাত অনুষ্ঠিত ব্ৰিকছ সন্মিলনৰ কথা স্মৰণেৰে ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টাৰে ছখন নতুন ৰাষ্ট্ৰক সদস্য হিচাপে অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছিল বুলি কয়। দক্ষিণ আফ্ৰিকাৰ পিছত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গ্ৰীচ ভ্ৰমণৰ কথা উল্লেখ কৰে। যি ভ্ৰমণ চাৰি দশকৰ ভিতৰত এগৰাকী ভাৰতীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰথম ভ্ৰমণ আছিল। জি-২০ সন্মিলনৰ পূৰ্বে ইণ্ডোনেছিয়াত বিশ্বৰ কেইবাগৰাকীও নেতাক লগ পোৱাৰ কথাও উল্লেখ কৰে। ভাৰত মণ্ডপমত বিশ্বৰ অগ্ৰগতিৰ বাবে অসংখ্য গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ কথা উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বৈশ্বিক মেৰু-বিভাজনৰ বাতাবৰণত একেখন মঞ্চতে সকলো সদস্য ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে এক উমৈহতীয়া ভিত্তি বিচাৰি উলিওৱাটো চৰকাৰৰ বাবে এক বিশেষ কৃতিত্ব। “সৰ্বসন্মতি সম্পন্ন নতুন দিল্লী ঘোষণাক লৈ সমগ্ৰ বিশ্বতে চৰ্চা হৈছে”, ভাৰতে কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ আৰু ফলাফলৰ নেতৃত্ব বহন কৰিছে বুলি উল্লেখ কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে। একবিংশ শতিকাৰ দিশ সম্পূৰ্ণৰূপে সলনিৰ ক্ষমতা থকা জি-২০ৰ পৰিৱৰ্তনশীল সিদ্ধান্তৰাজি সম্পৰ্কে উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আফ্ৰিকান ইউনিয়নক জি-২০ত অন্তৰ্ভুক্তকৰণৰ কথা উল্লেখ কৰে।
জি-২০ সন্মিলনৰ ঠিক পিছতে ছৌদি আৰৱৰ যুৱৰাজে ভাৰত ভ্ৰমণেৰে ভাৰতত ১০০ বিলিয়ন ডলাৰ বিনিয়োগৰ আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে জনোৱা মতে, তেখেত যোৱা ৩০ দিনত বিশ্বৰ প্ৰায় আধা অংশ সামৰি ৮৫ গৰাকী বিশ্ব নেতাৰ সৈতে মিলিত হৈছে। ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান আন্তৰ্জাতিক প্ৰফাইলৰ সুফল সম্পৰ্কে ব্যাখ্যা আগবঢ়াই প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ইয়াৰ বাবে ভাৰতে নতুন সুযোগ, নতুন বন্ধু আৰু নতুন বজাৰ লাভ কৰিছে, যুৱক-যুৱতীসকলক নতুন সুযোগ প্ৰদান কৰিছে।
বিগত ৩০ দিনত অনুসূচিত জাতি, অনুসূচিত জনজাতি, অ’বিচি সমাজ আৰু দৰিদ্ৰ তথা মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীটোক সবলীকৰণৰ বাবে চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপৰাজিৰ কথা উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বিশ্বকৰ্মা জয়ন্তীৰ শুভ ক্ষণত পিএম বিশ্বকৰ্মা যোজনা আৰম্ভৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেখেতে ১ লাখৰো অধিক যুৱক-যুৱতীক কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ চাকৰিৰ নিযুক্তি পত্ৰ প্ৰদান কৰিবলৈ ৰোজগাৰ মেলাৰ কথা উল্লেখ কৰে। ৰোজগাৰ মেলাৰ আৰম্ভণিৰেপৰাই ৬ লাখৰো অধিক যুৱক-যুৱতীক নিযুক্তি পত্ৰ প্ৰদান কৰা হৈছে বুলিও প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে অৱগত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে নতুন সংসদ ভৱনৰ উদ্বোধনী অধিৱেশনৰ কথাও উল্লেখেৰে ইয়াত প্ৰথমখন বিধেয়ক নাৰীশক্তি বন্দন অধিনিয়ম গৃহীত হোৱাৰ কথা দোহাৰে।
বৈদ্যুতিক গতিশীলতাৰ শেহতীয়া অগ্ৰগতি সন্দৰ্ভত আলোকপাতেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে দেশৰ বেটাৰী শক্তি সংৰক্ষণ ব্যৱস্থাক সবলীকৰণৰ বাবে নতুন আঁচনিত অনুমোদন জনোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰে। অন্যান্য পৰিঘটনাৰ লগতে শ্ৰী মোদীয়ে নতুন দিল্লীৰ দ্বাৰকাত যশোভূমি কনভেনচন চেন্টাৰ উদ্বোধনৰ কথাও স্পৰ্শ কৰে। বাৰাণসীত এখন নতুন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰিকেট ষ্টেডিয়ামৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু ৯ বন্দে ভাৰত ৰেলৰ ফ্লেগ অফৰ কথা ব্যক্ত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মধ্যপ্ৰদেশৰ এটা শোধনাগাৰত পেট্ৰ’কেমিকেল কমপ্লেক্সৰ আধাৰশিলা স্থাপনৰ লগতে নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ আইটি পাৰ্ক, মেগা ইণ্ডাষ্ট্ৰিয়েল পাৰ্ক আৰু ৰাজ্যখনত ছটা নতুন ঔদ্যোগিক খণ্ডৰ আধাৰশিলা স্থাপনৰ কথাও উল্লেখ কৰে। “এই সকলোবোৰ উন্নয়ন নিয়োগ সৃষ্টি আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ দক্ষতা বৃদ্ধিৰে সম্পৰ্কীয়”, শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে য’ত আশাবাদ, সুযোগ আৰু মুকলি মন বিদ্যমান, তাতেই যুৱক-যুৱতীসকল আগবাঢ়িবলৈ সক্ষম হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে যুৱক-যুৱতীসকলক ডাঙৰ চিন্তা কৰিবলৈ কয়। তেখেতে কয় যে কোনো অনুষ্ঠানক সৰু বুলি গণ্য কৰা উচিত নহয় আৰু প্ৰতিটো কাম-কাজক মানদণ্ডলৈ ৰূপান্তৰিতকৰণৰ প্ৰচেষ্টা হাতত ল’ব লাগে। তেখেতে জি-২০ৰ উদাহৰণেৰে এয়া কেৱল কূটনৈতিক আৰু দিল্লীকেন্দ্ৰিক পৰিঘটনা হ’ব পাৰিলেহেঁতেন বৰঞ্চ “ভাৰতে জি-২০ক জনচালিত ৰাষ্ট্ৰীয় আন্দোলন কৰি তুলিলে”, বুলি তেখেতে কয়। জি-২০ ইউনিভাৰ্চিটি কানেক্টত ১০০ ৰোধিক বিশ্ববিদ্যালয়ৰ ১ লাখৰো অধিক ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে অংশগ্ৰহণৰ বাবে তেখেতে যুৱক-যুৱতীসকলক প্ৰশংসা কৰে। চৰকাৰে জি-২০ক বিদ্যালয়, উচ্চ শিক্ষা আৰু দক্ষতা বিকাশৰ প্ৰতিষ্ঠানৰ ৫ কোটি ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ ওচৰলৈ লৈ গ’ল।
অমৃত কালৰ পৰৱৰ্তী ২৫ বছৰৰ গুৰুত্বৰ কথা পুনৰবাৰ উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ৰাষ্ট্ৰ আৰু যুৱক-যুৱতী উভয়ৰে বাবে এই সময়ছোৱাৰ কৰ্তব্যৰাজিত আলোকপাত কৰে। অৰিহণা যোগোৱা কাৰকসমূহত গুৰুত্ব আৰোপেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে দেশখন দশম স্থানৰপৰা ৫ম সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতিলৈ পৰিণত ভাৰত দ্ৰুত-বৰ্ধমান অৰ্থনীতিসমূহৰ অন্যতম। ভাৰতৰ প্ৰতি বিশ্বব্যাপী আস্থা প্ৰবল হৈ উঠিছে আৰু দেশখনত অভিলেখ পৰিমাণৰ বৈদেশিক বিনিয়োগ সম্পন্ন হৈছে। ৰপ্তানি, উৎপাদন আৰু সেৱা খণ্ডই নতুন শিখৰত আৰোহণ কৰিছে। মাত্ৰ ৫ বছৰত ১৩.৫ কোটি লোক দৰিদ্ৰতাৰ গ্ৰাসৰপৰা ওলাই আহি ভাৰতৰ নব্য মধ্যবিত্ত শ্ৰেণী হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। “ভৌতিক, সামাজিক আৰু ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনিৰ অগ্ৰগতিয়ে উন্নয়নৰ নতুন গতি নিশ্চিত কৰিছে। ভৌতিক আন্তঃগাঁথনিত ১০ লাখ কোটি টকাৰ বিনিয়োগ দেখা গৈছে”, তেখেতে লগতে কয়।
যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নতুন সুযোগৰ কথা উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে অৱগত কৰে যে ইপিএফঅ’ৰ পে-ৰোলত প্ৰায় ৫ কোটি পঞ্জীয়ন হৈছে। ইয়াৰে ৩.৫ কোটি প্ৰথমবাৰৰ বাবে ইপিএফঅ’ৰ পৰিসৰলৈ আহিছে, অৰ্থাৎ এয়া তেওঁলোকৰ প্ৰথম আনুষ্ঠানিক ব্লক। ২০১৪ৰ পিছত দেশখনত ষ্টাৰ্টআপৰ অসাধাৰণ বৰ্ধনৰ কথাও তেখেতে উল্লেখেৰে ১০০ৰো কমৰপৰা আজি ১ লাখৰো অধিকলৈ এয়া বৃদ্ধিৰ কথা ব্যক্ত কৰে। “ভাৰত ভাৰতৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ ম’বাইল হেণ্ডছেট নিৰ্মাতা কোম্পানী। ২০১৪ৰ তুলনাত প্ৰতিৰক্ষা ৰপ্তানি ২৩ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। মুদ্ৰা যোজনাই যুৱক-যুৱতীসকলক নিয়োগ সৃষ্টিকাৰী কৰি তুলিছে”, তেখেতে কয়। তেখেতে অৱগত কৰে যে এই আঁচনিখনৰ ফলশ্ৰুতিত ৮ কোটি প্ৰথমবাৰৰ বাবে উদ্যোগী সৃষ্টি হৈছে আৰু বিগত ৯ বছৰত ভাৰতত ৫ লাখ কমন চাৰ্ভিচ চেন্টাৰ মুকলি কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে দেশখনত ঘটি থকা ইতিবাচক পৰিঘটনাসমূহৰ বাবে ৰাজনৈতিক সুস্থিৰতা, নীতিৰ স্পষ্টতা আৰু গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধক কৃতিত্ব প্ৰদান কৰে। বিগত ৯ বছৰত চৰকাৰে দুৰ্নীতি ৰোধৰ বাবে নিৰলস প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণৰ কথা উল্লেখেৰে মধ্যভোগীক নিয়ন্ত্ৰণেৰে ব্যৱস্থাত লিকেজ ৰোধৰ অৰ্থে প্ৰযুক্তিভিত্তিক ব্যৱস্থা ৰূপায়ণৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে।
“ৰাষ্ট্ৰৰ উন্নয়ন যাত্ৰাৰ বাবে স্বচ্ছ, স্পষ্ট আৰু সুস্থিৰ শাসন অপৰিহাৰ্য্য”, বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়। ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকল যদি দৃঢ়প্ৰতিজ্ঞ হয়, তেন্তে ২০৪৭ৰ ভিতৰত ভাৰতক এখনি উন্নত আৰু আত্মনিৰ্ভৰ ৰাষ্ট্ৰ হোৱাৰপৰা একোৱেই বাধা দিব নোৱাৰে বুলি তেখেতে কয়। তেখেতে দৃঢ়তাৰে কয় যে সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰত আৰু ইয়াৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সম্ভাৱনাক এতিয়া স্বীকাৰ কৰিছে। তেখেতে কয় যে ভাৰত আৰু ইয়াৰ যুৱ প্ৰগতি বিশ্বৰ প্ৰগতিৰ বাবে অত্যন্ত গুৰুত্বপূৰ্ণ। যুৱক-যুৱতীসকলৰ মনোভাৱেই তেখেতক ৰাষ্ট্ৰখনৰ হৈ অংগীকাৰ কৰিবলৈ শক্তি প্ৰদান কৰিছে বুলি উল্লেখেৰে কয় যে তেখেতে বিশ্ব মঞ্চত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী ব্যক্তকৰণৰ বেলিকা ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলেই তেখেতৰ আঁৰৰ প্ৰেৰণা হিচাপে অৱস্থান কৰি আহিছে। “মোৰ শক্তি ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত নিহিত হৈ আছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এইদৰে উল্লেখেৰে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ উন্নত ভৱিষ্যতৰ বাবে অক্লান্তভাৱে কাম কৰাৰ আশ্বাস প্ৰদান কৰে।
স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ সফলতাত যুৱক-যুৱতীসকলৰ অৱদানত আপ্লুত হৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে তেওঁলোকক গান্ধী জয়ন্তীৰ এদিন পূৰ্বেই ২০২৩ৰ ১ অক্টোবৰত সমগ্ৰ দেশতে অনুষ্ঠিতব্য এক বিস্তৃত স্বচ্ছতা অভিযানত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেখেতৰ দ্বিতীয়টো আহ্বান আছিল ডিজিটেল লেনদেন সম্পৰ্কে প্ৰচাৰ কৰা। তেখেতে তেওঁলোকক এসপ্তাহৰ ভিতৰত কমেও ৭ জন লোকক ইউপিআইৰ ব্যৱহাৰ সম্পৰ্কে শিকাবলৈ কয়। তেখেতৰ তৃতীয়টো অনুৰোধ আছিল ভকেল ফৰ লোকেল সম্পৰ্কীয়। উৎসৱৰ বতৰত ‘মেড ইন ইণ্ডিয়া’ উপহাৰ ক্ৰয় কৰিবলৈ কোৱাৰ লগতে মূলতঃ থলুৱা বস্তুৰ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেখেতে তেওঁলোকক দৈনন্দিন ব্যৱহাৰৰ বস্তুৰ তালিকা এখন প্ৰস্তুতেৰে তাৰ ভিতৰত কিমান বিদেশত প্ৰস্তুত সামগ্ৰী আছে, সেয়া চোৱাৰ অভ্যাস গঢ়ি তুলিবলৈ কয়। তেখেতে কয় যে আমাৰ অজ্ঞাতে বহু বিদেশত নিৰ্মিত সামগ্ৰীয়ে আমাৰ জীৱনত অধিকাৰ কৰি আছে আৰু সেইসমূহপৰা মুক্তি দেশখনৰ বাবেই গুৰুত্বপূৰ্ণ।
ভাৰতৰ মহাবিদ্যালয় আৰু বিশ্ববিদ্যালয় চৌহদসমূহ ‘ভকেল ফৰ লোকেল’ৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ কেন্দ্ৰ হ’ব পাৰে বুলি উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক খাদীক কেম্পাছৰ ফেশ্বন ষ্টেটমেন্ট হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ আহ্বান জনায়। তেখেতে খাদী ফেশ্বন শ্ব’ অনুষ্ঠিতকৰণৰ লগতে কলেজৰ সাংস্কৃতিক উৎসৱত বিশ্বকৰ্মাসকলৰ কৰ্মৰাজিক আলোকপাতৰ পৰামৰ্শ আগবঢ়ায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আগবঢ়োৱা তিনি আহ্বান আজিৰ যুৱ-প্ৰজন্মৰ লগতে ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মৰ উন্নতিৰ বাবে বুলি উল্লেখেৰে তেখেতে এই সংকল্পৰেই যুৱক-যুৱতীসকলে আজি ভাৰত মণ্ডপমৰপৰা প্ৰস্থান কৰিব বুলি আশা প্ৰকাশ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ অগ্ৰদূতসকলৰ দৰে আমি দেশৰ বাবে প্ৰাণ-বিসৰ্জনৰ আৱশ্যকতা নাই যদিও ৰাষ্ট্ৰখনৰ বাবে জীয়াই থকাৰ সকলো সুযোগ আমাৰ হাতত আছে। “বন্ধুসকল, তোমালোকক মোৰ সহযাত্ৰী হ’বলৈ আহ্বান জনাইছোঁ”, এইবুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে যুৱক-যুৱতীসকলক উৎসাহিত কৰে। “আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতে সমৃদ্ধিৰ নতুন দুৱাৰ মুকলি কৰিছে আৰু আত্মবিশ্বাসক নতুন শিখৰত উপনীত কৰিছে”, তেখেতে লগতে কয়। তেখেতে ভাৰতক শীৰ্ষ তিনি অৰ্থনীতিলৈ নিয়াৰ নিশ্চয়তা পুনৰ উল্লেখেৰে কয়, “সেইবাবেই মোক মা ভাৰতীৰ বাবে আৰু ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ বাবে আপোনালোকৰ সমৰ্থন আৰু সহযোগিতাৰ প্ৰয়োজন।”
এই কাৰ্য্যসূচীত কেন্দ্ৰীয় শিক্ষামন্ত্ৰী শ্ৰী ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধান উপস্থিত থাকে।
পটভূমি
জি-২০ জন ভাগিদাৰী আন্দোলনত দেশৰ ভিন্ন বিদ্যালয়, উচ্চ শিক্ষানুষ্ঠান আৰু দক্ষতা বিকাশ প্ৰতিষ্ঠানৰ ৫ কোটিৰো অধিক যুৱক-যুৱতীয়ে অংশগ্ৰহণেৰে অভিলেখ সৃষ্টি কৰিছে। ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত ভাৰতৰ জি-২০ৰ অধ্যক্ষতা সম্পৰ্কে এটি ধাৰণা গঢ়ি তোলা আৰু জি-২০ৰ ভিন্ন অনুষ্ঠানত তেওঁলোকৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধিৰ লক্ষ্যৰে জি-২০ ইউনিভাৰ্চিটি কানেক্ট পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হয়। এই কাৰ্য্যসূচীত সমগ্ৰ ভাৰতৰ বিশ্ববিদ্যালয়সমূহৰ ১ লাখৰো অধিক ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে। প্ৰথমতে ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ উপলক্ষে ৭৫খন বিশ্ববিদ্যালয়ৰ বাবে পৰিকল্পনা কৰা এই পদক্ষেপে অৱশেষত সমগ্ৰ ভাৰতৰ ১০১খন বিশ্ববিদ্যালয়ক সংযোগ কৰে।
জি-২০ ইউনিভাৰ্চিটি কানেক্ট পদক্ষেপৰ অধীনত সমগ্ৰ দেশতে কেইবাটাও কাৰ্য্যসূচী গ্ৰহণ কৰা হয়। ইয়াত উচ্চ শিক্ষানুষ্ঠানসমূহে ব্যাপকভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰে। প্ৰথমতে বিশ্ববিদ্যালয়ৰ বাবে আৰম্ভ কৰা কাৰ্য্যসূচীয়ে ক্ষীপ্ৰতাৰে বিদ্যালয় আৰু মহাবিদ্যালয়সমূহকো সামৰি লয়।
জি-২০ ইউনিভাৰ্চিটি কানেক্ট ফাইনেলৰ স্থানত অংশগ্ৰহণ কৰে প্ৰায় ৩,০০০ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, ফেকাল্টি মেম্বাৰ আৰু অংশগ্ৰহণকাৰী বিশ্ববিদ্যালয়সমূহৰ উপাচাৰ্য্যসকলে। ইয়াৰোপৰি, দেশৰ ভিন্ন প্ৰান্তৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলেও এই অনুষ্ঠানত অনলাইন মাধ্যমেৰে অংশগ্ৰহণ কৰে।

Prime Minister's Office
PM addresses G20 University Connect Finale
Releases 4 publications related to G20 Summit in India
“Events of such scale are bound to be a success when the youth gets behind them”
“Last 30 days saw unprecedented activities in every sphere. India’s range is beyond comparison”
“The unanimous New Delhi Declaration has become headlines all over the world”
“Due to strong diplomatic efforts, India is getting new opportunities, new friends and new markets, providing new opportunities to the youth”
“India made G20 a people-driven national movement”
“Today, the honest are being rewarded while the dishonest are being taken to task”
“Clean, clear and stable governance is mandatory for nation’s development journey”
“My strength lies in the youth of India”
“Friends, come walk with me, I invite you. 25 years are in front of us, what happened 100 years ago, they moved for Swaraj, we move for Samriddhi (prosperity)”
26 SEP 2023 6:08PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the G20 University Connect Finale programme at Bharat Mandapam in New Delhi today. The G20 University Connect initiative was undertaken with the aim to build an understanding of India’s G20 Presidency among India’s youth and enhance their participation in the different G20 events. The Prime Minister also released 4 publications on the occasion namely The Grand Success of G20 Bharat Presidency: Visionary Leadership, Inclusive Approach; India's G20 Presidency: Vasudhaiva Kutumbakam; Compendium of G20 University Connect Programme; and Showcasing Indian Culture at G20.
The Prime Minister began his address by recalling the hustle and bustle at the Bharat Mandapam two weeks ago during the G20 Summit and said that it had become a totally happening place. He expressed delight that the same venue is witnessing the future of India today. Noting that India has lifted the standards of organizing an event like G20 and the world is extremely surprised with it, Shri Modi emphasized that he is not at all surprised as it is the promising youth of India who had associated themselves with such an event. “Events of such scale are bound to be a success when the youth associate themselves with it”, he said. Prime Minister Modi credited the happenings in India to the youthful energy of the nation.
The Prime Minister said that India is becoming a happening place. It is evident from the activities of the last 30 days. Giving a recap of the last 30 days, the Prime Minister started by recalling the successful Chandrayaan mission when the entire world resonated with ‘India is on the moon’. “23 August has become immortal as National Space Day in our country”, the Prime Minister added. In continuation with this success, India launched its solar mission successfully. Prime Minister Modi said, Chandrayaan covered 3 lakh km, and the solar project will cover 15 lakh km. “Is there any comparison of India's range”, he quipped.
The Prime Minister underlined that India’s diplomacy has scaled new heights in the past 30 days. He touched upon the BRICS Summit that took place in South Africa before the G20 where six new nations were included as its members with India’s efforts. After South Africa, the Prime Minister mentioned traveling to Greece which was the first visit by an Indian Prime Minister in four decades. He also mentioned meeting several world leaders in Indonesia before the G20 Summit. Highlighting that numerous key decisions were taken for the betterment of the world at the same Bharat Mandapam, the Prime Minister underlined that finding a common ground for all member nations on the same stage in a globally polarized atmosphere was a special achievement for the government. “The unanimous New Delhi Declaration has become headlines all over the world”, the Prime Minister remarked as he mentioned that India has led several important initiatives and outcomes. Talking about the transformative decisions of the G20 that have the capacity to entirely change the direction of the 21st century, the Prime Minister mentioned the Inclusion of the African Union in G20 as a permanent member, International Biofuel Alliance led by India, India Middle East European corridor.
As soon as the G20 summit ended, the State Visit of the Crown Prince of Saudi Arabia took place and Saudi Arabia is going to make an investment of 100 billion dollars in India. The Prime Minister informed that he met with 85 world leaders in the last 30 days covering almost half of the world. Explaining the benefits of the growing international profile of India, the Prime Minister said that due to this, India gets new opportunities, new friends and new markets, providing new opportunities to the youth.
Referring to the steps taken by the government to empower the SC, ST, OBC communities, and the poor and the middle class in the past 30 days, the Prime Minister mentioned launching PM Vishwakarma Yojna on the auspicious occasion of Vishwakarma Jayanti which will greatly benefit artisans, craftsmen and traditional workers. He mentioned the organization of Rozgar Melas to hand appointment letters of Central Government jobs to more than 1 lakh youth. The Prime Minister also informed that more than 6 lakh youths have been given appointment letters since the inception of Rozgar Melas. Prime Minister Modi also mentioned the inaugural session of the New Parliament taking place where the first bill to be passed was Narishakti Vandan Adhiniyam.
Throwing light on the latest developments in electric mobility, the Prime Minister mentioned the approval of a new scheme to empower the battery energy storage system in the country. Among other developments, Shri Modi touched upon the inauguration of Yashobhoomi Convention Centre in Dwaraka, New Delhi; laying the foundation stone of a new International Cricket stadium in Varanasi, and the flagging off of 9 Vande Bharat Trains. The Prime Minister also mentioned laying the foundation stone for a petrochemical complex in a refinery in Madhya Pradesh along with a renewable energy IT Park, a Mega Industrial Park and six new industrial sectors in the state. “All these developments are associated with job creation and enhancing the skills of the youth”, Shri Modi added.
The Prime Minister said that youth progress where there is optimism, opportunities and openness. The Prime Minister asked the youth to think big. “There is no achievement that is beyond you or the country is not behind you”, he said. He said that no occasion should be treated as small and that effort should be made to convert every activity into a benchmark. He illustrated this by giving an example of G20 which could have been a mere diplomatic and Delhi-centric event. Instead, “India made G20 a people-driven national movement”, he said. He praised the participation of youth in the event as more than 1 lakh students from more than 100 universities participated in the G20 University Connect. The Government took the G20 to 5 crore students in schools, higher education and skill development institutions. “Our people think big and deliver even grander”, he added.
Reiterating the importance of the next 25 years of Amrit Kaal, the Prime Minister underlined the criticality of the period for both the nation and the youth. Dwelling on the convergence of the contributing factors, the Prime Minister said that India is among the fastest growing economies as the nation became 5th largest economy from 10th place in a very short time. The global trust in India is strong and there is record foreign investment in the country. The export, manufacturing and service sector is scaling new heights. In just 5 years, 13.5 crore people have come out of poverty transitioning into India’s neo-middle class. “Strides in physical, social and digital infrastructure are ensuring new speed in the development. Physical infrastructure is seeing an investment of 10 lakh crore”, he added.
Talking about the new opportunities for the youth, the Prime Minister informed that about 5 crore registrations have taken place on EPFO payroll. Out of these, 3.5 crores have come into the ambit of EPFO for the first time, meaning this is their first formal block. He also talked about the phenomenal growth of startups in the country after 2014 from less than 100 to more than 1 lakh today. “India is the second biggest mobile handset manufacturer in India. Defence exports increased by 23 times as compared to 2014. Mudra Yojana is making the youth a job-creator”, he said. He informed that 8 crore first-time entrepreneurs were created in the scheme and 5 lakh Common Service Centers were opened in India in the last 9 years.
Prime Minister Modi credited the positive developments taking place in the country to the political stability, policy clarity and democratic values. In the last 9 years, the Prime Minister emphasized that the government has made honest efforts to curb corruption and gave the example of implementation of technology-based systems to control the middlemen and stop the leakages in the system. “Today, the honest are being rewarded while the dishonest are being taken to task”, Shri Modi emphasized.
“Clean, clear and stable governance is mandatory for continuing a nation’s development journey”, the Prime Minister emphasized. He underlined that if the youth of India are determined, then nothing can stop India from becoming a developed and atmanirbhar nation by 2047. He emphasized that the entire world is looking towards India with hope as they now recognize the potential of India and its youth. He said that the progress of India and its youth is extremely important for the progress of the world. Noting that it is the spirit of the youth that enables the Prime Minister to make commitments on behalf of the nation, he said that the youth of India is the inspiration behind him when he puts forward India’s view on the world stage. “My strength lies in the youth of India”, the Prime Minister exclaimed and assured everyone of tirelessly working for the better future of India’s youth.
Impressed by the contributions of the youth in making the Swachh Bharat campaign a grand success, the Prime Minister appealed to them to take part in an extensive cleanliness campaign to be held across the nation on the 1st of October, 2023, a day before the Gandhi Jayant. His second request was about promoting digital transactions. He asked them to teach at least 7 people to operate UPI within a week. His third request was about Vocal for Local. He asked them to purchase ‘Made in India’ gifts during the festivals and appealed to make use of things that were indigenous in their origin. He asked them to do an exercise of making a list of things of everyday use and check how many of them are foreign-made. He said that many foreign-made objects unknown to us have encroached on our lives and getting rid of them is important for saving the country.
Noting that India’s college and university campuses can become crucial centers for ‘Vocal for Local’, the Prime Minister urged the students to make Khadi a fashion statement of the campus. He suggested conducting Khadi fashion shows and promoting the work of Vishwakarmas at college cultural fests. Noting that the three appeals made by the Prime Minister are for the betterment of the youth of today as well the future generations, he expressed confidence that the youth will leave Bharat Mandapam today with this resolve.
The Prime Minister said that unlike the stalwarts of the freedom struggle we did not get an opportunity to die for the country but we have all the opportunity to live for the nation. He said the youth of the decades a century ago had decided on the grand goal of Independence and that nation-wide energy freed the nation from colonial powers. “Friends, come walk with me, I invite you. 25 years are in front of us, what happened 100 years ago, they moved for Swaraj, we can move for Samriddhi (prosperity)”, the Prime Minister exhorted the youth. “Aatmnirbhar Bharat opens new doors of prosperity and takes self-belief to new heights”, he added. He reiterated his guarantee of taking India into the top three economies, “That is why I need your support and cooperation for Maa Bharati and for 140 crore Indians”, he concluded.
Union Minister for Education, Shri Dharmendra Pradhan was present on the occasion.
Background
The G20 Jan Bhagidari movement saw a record participation of more than 5 crore youth from different schools, higher education institutions and skill development institutes from across the country. The G20 University Connect initiative was undertaken with the aim to build an understanding of India’s G20 Presidency among India’s youth and enhance their participation in the different G20 events. The programme engaged over 1 lakh students from universities across India. Initially planned for 75 universities to commemorate India's 75 years of independence, the initiative eventually expanded its reach to 101 universities across India.
Several programmes were held across the country under the G-20 University Connect initiative. They witnessed extensive participation from higher education institutions. Further, what initially began as a programme for universities quickly grew to include schools and colleges, reaching an even wider audience.
The G20 University Connect Finale was attended by about 3,000 students, faculty members, and Vice Chancellors of the participating Universities while students from across the country joined the live event.