খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
দীনদয়াল সম্বাদ অন্ত্যোদয়া য়োজনা-নেস্নেল রুরেল লাইবলিহুদ মিসন (দি.এ.ৱাই-এএন.আর.এল.এম.) অমদি ইন্সতিত্যুৎ ফোর ৱাৎ ৱর্ক্স তু এদভান্স জেন্দর ইক্বেলিতী (আই.দব্লিউ.দব্লিউ.এ.জি.ই.)না ঙরাং মরিশুবা জেন্দর সম্বাদ পুন্না পাঙথোকমিন্নখ্রে
মরিশুবা জেন্দর সম্বাদ লৈবাক শিনবা থুংনা দি.এ.ৱাই.-এন.আর.এল.এম.গী জেন্দর ইন্তরভেন্সনগী মতাঙদা মীয়ামদা পাক শন্না খঙহন্নবা শেয়র্দ প্লেৎফোর্ম অমা শেমগৎনবা তোপ তোপ্পা থৌরাং অমনি
23 SEP 2023 1:03PM by PIB Imphal
দীনদয়াল সম্বাদ অন্ত্যোদয়া য়োজনা-নেস্নেল রুরেল লাইবলিহুদ মিসন (দি.এ.ৱাই-এএন.আর.এল.এম.) অমদি ইন্সতিত্যুৎ ফোর ৱাৎ ৱর্ক্স তু এদভান্স জেন্দর ইক্বেলিতী (আই.দব্লিউ.দব্লিউ.এ.জি.ই.)না ঙরাং মফমসিদা মরিশুবা জেন্দর সম্বাদ পুন্না পাঙথোকমিন্নখ্রে‍।
মরিশুবা জেন্দর সম্বাদ লৈবাক শিনবা থুংনা দি.এ.ৱাই.-এন.আর.এল.এম.গী জেন্দর ইন্তরভেন্সনগী মতাঙদা, স্তেত অমদি এস.ঐচ.জি. মেম্বরশিংগী খোঞ্জেল তাবদা মীৎয়েঙ থম্বগা লোয়ননা, মীয়ামদা পাক শন্না খঙহন্নবা শেয়র্দ প্লেৎফোর্ম অমা শেমগৎনবা তোপ তোপ্পা থৌরাং অমনি‍। ভর্চুএল থৌরম অসিনা এ.ও.আর.দি., ৱুমেন এন্দ চাইল্দ দিভেলপমেন্ত মন্ত্রালয়, বিহার লৈঙাক্কী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিং অমদি স্তেত লৈঙাক্কী ওফিসিএলশিং, প্রাক্তিস্নরশিং, জেন্দর এক্সপর্তশিং, একাদমিয়া, সিভিল সোসাইতী এক্তরশিং, অমদি সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংগী মেম্বরশং য়াওনা মীওই ৮০০০ হেনববু পুনশিন্নহনখি‍।
মরুওইবা ৱারোল পীরদুনা, খুঙ্গং চাওখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়গী এদিস্নেল সেক্রেতরী, শ্রী চরঞ্জিৎ সিংহনা জেন্দর বেজ ভাইওলেন্সকী স্তেতিস্তিক্সকী মতাঙদা নুংনাংবা ফোঙদোকখি অমদি হায়রিবা ৱাফমশিং অসিগী ৱাখৈ পুরকপদা কম্ম্যুনিতীদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্সতিত্যুসনশিংগী থৌদাংদা মরুওইবা ৱাফমশিং থমখি‍। জেন্দর বেজ ভাইওলেন্স লাকশিন্নবা ইন্তর-মিনিস্তরিএল কন্ভরজেন্স পুরক্নবা, মরুওইনা ইন্ফোর্মেসন অমদি ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয় অমসুং এজুকেসন মন্ত্রালয় পুনশিন্নদুনা মীয়ামদা পাক শন্না খঙহন্নবা অমদি ৱাখল তাহন্নবা ৱাফমশিং থমখি‍।
দি.এ.ৱাই.-এন.আর.এল.এম. জোইন্ত সেক্রেতরী, শ্রীমতি স্মৃতী শরন্না নুপীশিং মপাঙ্গল হাপ্পদা অমদি খুঙ্গংগী লমদা নুপীশিংগী ৱাফমশিংগী পাম্বৈ পুরক্নবা মোদেল ইন্সতিত্যুসনশিং শেম্নবা, অখন্ননা জেন্দর রিসোর্স সেন্তরগী ফম্পাক্কী খুত্থাঙদা, পায়খৎলিবা থৌরাংশিং পুথোক্তুনা থমখি‍।
ঝার্খন্দ, কেরলা অমদি ওরিসা য়াওনা তোঙান তোঙানবা স্তেতশিংদগী কম্ম্যুনিতী রিসোর্স পর্সনশিং জেন্দর বেজ ভাইওলেন্স লাকশিন্নবা ইন্সতিত্যুস্নেল ওইবা লাল্লোং য়াৎননবা মখোয়গী এক্সপিরিএন্সশিং তাথোক তাশিন তৌননবা পাউজেনখি‍। ওরিসাদগী শ্রীমতি রজনী দন্দসেনানা গ্রাম পঞ্চায়তকী থাক্তা লৈরিবা প্রেরনা কেন্দ্র (জেন্দর রিসোর্স সেন্তর)শিংদা তৌরিবা থবক থৌওংগী মতাঙদা মহাক্না থেংনরকপশিং পাউদমখি‍। প্রেরনা কেন্দ্রশিংনা জেন্দর ফোরমগী খুত্থাঙদা অতৈ দিপার্তমেন্তশিংদা মপাঙ্গল কনবা মরী শাগৎলি অমদি ভাইওলেন্সকী থৌদোক ৱাথোকশিংগী ৱাখৈ পুরকপা ঙম্লি‍। নবেম্বর ২০২২দা হৌদোকখিবা জেন্দর কেম্পেন অসিনা জি.বি.ভি.গী মতাঙদা পাক শন্না মীয়ামদা খঙহনখি অমদি নুপীশিংগী ইন্সতিত্যুসনশিংগী খুত্থাঙদা মীয়াম্না থবক ওইনা পায়খৎলক্নবা ৱাফম থমখি‍। নুপীশিংনা ৱিত্চ হন্তিং, দ্রগ লান্না শীজিন্নবা, সেক্সুএল ভাইওলেন্সনচিংবা ৱাফমশিংগী ৱাখৈ পুরক্নবগী মতাঙদা মখোয়গী ওইবা এক্সপিরিএন্সশিং থমখি‍।
বিহার লৈঙাক্কী জীবিকাদগী লাকপা শ্রিমতী মহুৱা রোই চৌধরীনা জেন্দ্র ত্রেনিং, পেদাগোজীশিং তম্বা অমদি আই.ই.সি. মচাকশিং শীজিন্নবগী মরুওইবা ৱাফমশিং থমখি অমদি মসিনা মরম ওইরগা নুপানা খুৎলিংবা অমদি খুন্নাইগী চৎন-পথাপশিংদা মরা তাদুনা লৈখ্রবা ভাইওলেন্সকী ৱাফমশিংগী পাম্বৈ পুরক্নবগীদমক জেন্দর রেস্পোন্সিব ইন্সতিত্যুসনশিং, অখন্ননা দিদী অধিকার কেন্দ্রশিং শেম্বগী মতাঙদা ৱাফম কয়া থমখি‍। মহাক্না স্তেত অদুদা নুপীশিংবু ৱার্দ মেম্বর অমদি মুখিয়াশিং ওইহন্দুনা রাজনিতীগী ওইবা মপাঙ্গল হাপ্পগী মতাঙদসু ৱাফম কয়া থমখি‍। নুপীশিং মখা তানা মপাঙ্গল হাপ্নবগীদমক হায়রিবা ইন্সতিত্যুসনশিং অসি হিংহন্দুনা থম্বগী মরুওইবা ৱাফমশিংসু ফোঙদোকখি‍।
তুংদা খন্ন-নৈনবগী থৌরম অমা পাথোক্তুনা নুপী অমদি অঙাংগী চাওখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়গী জোইন্ত সেক্রেতরী, জেন্দর এক্সপর্তশিং অমদি নুপীশিংগী মঙমগী উকিলশিংনা জি.বি.ভি. লাকশিন্নবগীদমক এস.আর.এল.এম. অমদি ফাস্ত ত্রেক কোর্ত, তোঙান তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিংদা হোরাইজন্তেল অমদি ভর্তিকেল জেন্দর ত্রেনিং পীবা অমদি ইন্তর-মিনিস্তরিএল কন্ভরজেন্সনা মায়কৈ কয়া লোংবা লাল্লোং লেপথোকপা য়াওনা লিগেল রিমেদীগুম্বা সিস্তেমগা মরী লৈনবা খুদোংচাবশিংগী মরুওইবা ৱাফমশিং খন্নখি‍। পেনেল অদুনা হিংবা ঙম্নবগীদমক অনৌবা মচৎকী ওইবা শেল থাদবগী মওং, শক্তি সদন অমদি সোর্ত স্তে হোম্নচিংবা নুপীশিংগী শাফগদবা মফম, দেতানা থৌদুনা পুবা লৈঙাক্লোন অমদি নুপীশিংগী ওইবা শেন্মিৎলোনগী এজেন্সীনচিংবা ৱাফমশিং খন্নখি‍। খন্নখিবা অদুদা মিসন শক্তিগী মখাদা লৈরিবা নারী অদালতশিং অমদি দি.এ.ৱাই.-এন.আর.এল.এম.গী মখাদা লৈরিবা জেন্দর রিসোর্স সেন্তরশিং পুনশিন্নদুনা থবক তৌমিন্ননবগী চাউরাকপা ফীভম নৈনখি‍। সম্বাদ ২০২৩ অদু মাঙজৌননা ঙাকথোক্নবগী থৌরাংশিং, পুনশিন্নবা অমদি প্রোব্লেম লোইশিন্নবা অনৌবা অমদি লম-লমদুগী ওইবা থৌওংশিংদা মীৎয়েঙ থম্লগা নুপীশিংগী মরুওইবা ইসুশিংগী ৱাখৈ পুরক্নবগীদমক পুনশিন্নবগী মথৌ তাবা ৱাফমশিং থম্নদুনা লোইশিনখি‍।

Ministry of Rural Development
Fourth Gender Samvaad was co-organized by Deendayal Antyodaya Yojana-National Rural Livelihoods Mission ((DAY-NRLM) and Institute for What Works to Advance Gender Equality (IWWAGE) yesterday
Fourth Gender Samvaad is a unique attempt to establish a shared platform to generate awareness on DAY-NRLM’s gender interventions across the country
23 SEP 2023 1:03PM by PIB Delhi
The fourth Gender Samvaad was co-organized by Deendayal Antyodaya Yojana-National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM), Ministry of Rural Developmen and Institute for What Works to Advance Gender Equality (IWWAGE) yesterday here.
Gender Samvaad, is a unique, joint attempt between DAY-NRLM and IWWAGE to establish a shared platform to generate awareness on DAY-NRLM’s gender interventions across the country, with a focus on hearing voices from the states and of SHG members. The virtual event brought together over 8000 participants, including senior officials MoRD, Ministry of Women and Child Development, Government of Bihar and state government officials, practitioners, gender experts, academia, civil society actors, and members of self-help groups.
In his keynote address, Additional Secretary, Ministry of Rural Development, Shri Charanjit Singh expressed concerns over the statistics on gender based violence and emphasised on the role that community based institutions can play in addressing this issue. He also stressed on inter-ministerial convergence to address Gender Based Violence, especially with Ministry of Information and Broadcasting and Ministry of Education for awareness generation and sensitisation.
Joint Secretary, DAY-NRLM, Smt. Smriti Sharan highlighted the extensive efforts undertaken by DAY-NRLM in empowering women and creating model institutions to address women’s issues in rural areas particularly through the platform of Gender Resource Centre.
Community resource persons (CRP) from various states including Jharkhand, Kerala and Odisha were invited to share their experience of institutional strategies adopted to address gender based violence. Smt Rajani Dandasena from Odisha shared the experience of the functioning of the Prerna Kendra (Gender Resource centres) at Gram Panchayat level. The Prerna Kendras have established strong linkages with other departments through Gender Forum and have been able to address cases of Violence. The Gender Campaign launched in November 2022 has also led to widespread awareness on GBV and demanding public action through the institutions of the women. Women shared experiences of addressing issues like witch hunting, drug abuse, sexual violence, etc.
Smt. Mahua Roy Chaudhary from Jeevika, Government of Bihar highlighted the importance of gender training, learning pedagogies and use of IEC materials leading to creation of gender responsive institutions particularly Didi Adhikar kendras for addressing violence that is deep rooted in patriarchy and social norms. She also emphasized the political empowerment of women as ward members and mukhiyas in the state. She emphasized the importance of sustainability of these institutions in continuing delivering women’ s empowerment.
A panel discussion followed which included Joint Secretary from Ministry of Women and Child Development, Gender Expert and Women’s rights lawyer to emphasise the importance of SRLM and system related opportunities like legal remedies including fast track courts, horizontal and vertical gender training across different stakeholders and inter-ministerial convergence adopting multi-pronged strategies to address GBV. The panel discussed innovative financing for sustainability, safe spaces for women like Shakti Sadan and short stay homes, strengthening data driven governance and economic agency of women. The conversation laid out the scope of convergence between Naari Adalats under Mission Shakti with Gender Resource Centres under DAY-NRLM. The Samvaad 2023 ended with the need to come together to address the core issues of women through focus on preventive measures, convergence and innovative and local approaches of problem solving.