Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Shri Sarbananda Sonowal joins the launch of PM Vishwakarma Yojna from Guwahati
17 SEP 2023 6:45PM by PIB Delhi
The Prime Minister of India, Narendra Modi launched 'PM Vishwakarma Scheme' for traditional artisans and craftspeople on the occasion of Vishwakarma Jayanti here today. The Prime Minister also launched the PM Vishwakarma logo, tagline and portal. He also released a customized stamp sheet, a tool kit e-booklet and video on the occasion. The Prime Minister distributed Vishwakarma Certificates to 18 beneficiaries.
Addressing the gathering, the Prime Minister conveyed his best wishes on the occasion of Vishwakarma Jayanti and remarked that it is dedicated to the traditional artisans and craftspeople. He expressed delight at getting the opportunity to connect with millions of Vishwakarmas from across the country. He also highlighted the great experience of visiting the exhibition showcased on the occasion and interacting with the artisans and craftsmen. He also urged the citizens to visit the occasion. The Prime Minister said that for the lakhs of artisans and their families PM Vishwakarma scheme is coming as a ray of hope.
The Prime Minister underlined the contribution and importance of the Vishwakarmas in the everyday life of the country. The Prime Minister remarked that Vishwakarmas will always remain significant in society, no matter the advancements made in technology. He said that it is the need of the hour that Vishwakarmas are recognised and supported.
“The Government has come forward as a partner to elevate the respect, enhance the capabilities, and grow the prosperity of the Vishwakarmas”, Shri Modi remarked. Throwing light on the 18 focus areas of artisans and craftsmen, the Prime Minister informed that carpenters, blacksmiths, goldsmiths, sculptors, potters, cobblers, tailors, masons, hairdressers, washermen etc. have been included in the PM Vishwakarma Scheme and the expenditure will be ₹13,000 crores.
Prime Minister highlighted the growing demand for handmade products. He said that the world over big companies sub-let their work to small enterprises. "This outsourced work should come to our Vishwakarma friends and they become a part of the global supply chain, we are working for this. That is why this scheme is an effort to take the Vishwakarma friends into the modern age”, the Prime Minister said.
“In these changing times, training, technology and tools are critical for the Vishwakarma friends”, the Prime Minister said elaborating on the measures to impart training to the skilled artisans and professions. He informed that during training times Rs.500 per day allowance will be provided to the Viswakarma friends. He also said that a toolkit voucher worth Rs.15 thousand will also be given for a modern toolkit and the government will help in branding, packaging and marketing of the products. He asked that toolkits be purchased only from the GST registered shops and these tools should be Made in India.
“The Government at the center prioritizes the development of the deprived”, the Prime Minister said as he highlighted the 'One District, One Productscheme which encourages the unique produce from every district. He also mentioned opening the bank doors for street vendors through the PM Svanidhi Scheme, and creating specialized facilities for divyangs. Modi stands for those who have nobody to care about them”, the Prime Minister exclaimed. He said that he is here to serve, give a life of dignity and make sure that delivery of services happens without fail. This is Modis guarantee”, he added.
The Prime Minister said that the world witnessed the result of the amalgamation of technology and tradition in the G20 Craft Bazaar. Even the gifts for the visiting dignitaries comprised the products of the Viswakarma friends. “This dedication to Vocal for Local is the responsibility of the entire country”, he said. 'First we have to be Vocal for Local and then we will have to take the Local Global' he added.
Referring to the upcoming festivities in the country such as Ganesh Chaturthi, Dhanteras, Deepawali and others, the Prime Minister urged every citizen of the country to buy local products, especially those which the Vishwakarmas of the nation have contributed to.
From Guwahati, the Union Minister of Ports, Shipping & Waterways and Ayush, Shri Sarbananda Sonowal joined the Prime Minister in this noble endeavour of PM Vishwakarma Yojana.
Speaking on this occasion, the Shri Sonowal said, “PM Vishwakarma Yojana is yet another testimony of our dynamic leader - the Prime Minister Shri Narendra Modi ji - whose commitment to upliftment of all and everyone in the society remains paramount. Modi ji’s vision of Sabka Satha, Sabka Vikas has energised the idea of PM Vishwakarma. This Yojna is not only going to help the marginalised section of our country to become active members of nation building but also help create a new ecosystem of Atmanirbhar Bharatiyas, equipped to compete with the best of the world. The Yojna will empower our artisans to become “The Best” in their craft while the curated ecosystem will help them compete with the rest of the world. Under PM Narendra Modi ji’s visionary leadership, India became the fifth largest economy in the world while it has been commanding a global position of respect, honour and dignity, like never before. With the empowerment of our traditional artisans via PM Vishwakarma Yojna, India under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji takes another step forward towards becoming an Atmanirbhar Bharat.”
Shri Sonowal was accompanied by Bimal Borah, Minister of Industries & Commerce and Public Enterprises, and Cultural Affairs, Government of Assam; Member of Parliament (Lok Sabha) for Guwahati, Queen Oja; Ramen Deka, Vice Chairman, SITA; Member of Parliament (Rajya Sabha), Pabitra Margherita; Mrigen Saraniya, Mayor, Guwahati Municipal Corporation (GMC) among other officials. The programme was also attended by scores of artisans and workman who can avail the benefit of PM Vishwakarma Yojna.

নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
‘প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা যোজনা’ৰ শুভাৰম্ভণি অনুষ্ঠানত গুৱাহাটীৰ পৰা যোগদান কৰে শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে
17 SEP 2023 6:45PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ‘বিশ্বকৰ্মা জয়ন্তী’ উপলক্ষে পৰম্পৰাগত কাৰিকৰ আৰু হস্তশিল্পীসকলৰ বাবে 'প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা আঁচনি' মুকলি কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা’ৰ ‘লগো’, ‘টেগলাইন’ আৰু ‘পৰ্টেল’-ও মুকলি কৰে। তেওঁ অনুষ্ঠানটোত এটা ‘অনুকূলিত ষ্টাম্প শ্বীট’, এটা ‘টুল কিট ই-বুকলেট’ আৰু ভিডিঅ' মুকলি কৰা হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১৮ গৰাকী হিতাধিকাৰীক বিশ্বকৰ্মাৰ প্ৰমাণপত্ৰ বিতৰণ কৰে।
সমবেত সকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘বিশ্বকৰ্মা জয়ন্তী’ উপলক্ষে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে আৰু মন্তব্য কৰে যে এইখন আঁচনি পৰম্পৰাগত কাৰিকৰ আৰু হস্তশিল্পীসকলৰ বাবে সমৰ্পিত। তেওঁ সমগ্ৰ দেশৰ লাখ লাখ বিশ্বকৰ্মাৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনৰ সুযোগ লাভ কৰি আনন্দ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ অনুষ্ঠানটোত আয়োজিত প্ৰদৰ্শনীখন পৰিদৰ্শন কৰা আৰু কাৰিকৰ আৰু শিল্পীসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰাৰ অনন্য অভিজ্ঞতা সন্দৰ্ভতো আলোকপাত কৰে। তেওঁ নাগৰিকসকলক অনুষ্ঠানটো পৰিদৰ্শন কৰিবলৈও আহ্বান জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে লাখ লাখ শিল্পী আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালসমূহৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা আঁচনিখন আশাৰ ৰশ্মি হিচাপে সমাগত হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ দৈনন্দিন জীৱনত বিশ্বকৰ্মাসকলৰ অৱদান আৰু গুৰুত্বৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে প্ৰযুক্তিবিদ্যাৰ ক্ষেত্ৰত যিয়েই নহওঁক কিয় বিশ্বকৰ্মাসকল সমাজত সদায় গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ থাকিব। তেওঁ কয় বিশ্বকৰ্মাসকলক স্বীকৃতি দিয়া আৰু সমৰ্থন কৰাটো হৈছে সময়ৰ আহ্বান।
"সন্মান উন্নত কৰা, সামৰ্থ্য বৃদ্ধি কৰা আৰু বিশ্বকৰ্মাৰ সমৃদ্ধি বৃদ্ধিৰ বাবে চৰকাৰে অংশীদাৰৰ ৰূপত আগবাঢ়ি আহিছে", শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে। কাৰিকৰ আৰু শিল্পীসকলৰ ১৮টা গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰ সন্দৰ্ভত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জানিবলৈ দিয়ে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা আঁচনিত কাঠমিস্ত্ৰী, লোহাৰ, সোণোৱাল, ভাস্কৰ্যশিল্পী, কুমাৰ, মুচি, দৰ্জী, মিস্ত্ৰী, হেয়াৰড্ৰেছাৰ, ৱাছাৰমেন আদি অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰ ব্যয় হ'ব ১৩,০০০ কোটি টকা।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে হস্তনিৰ্মিত সামগ্ৰীৰ বৰ্ধিত চাহিদাৰ সম্পৰ্কতো আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয় যে সমগ্ৰ বিশ্বতে ডাঙৰ কোম্পানীসমূহে তেওঁলোকৰ কাম ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহৰ জৰিয়তে উপ-অনুমতি প্ৰদানেৰে কৰাই লয়। "এই আউটছৰ্চ কৰা কাম আমাৰ বিশ্বকৰ্মা বন্ধুসকলৰ ওচৰলৈ আহিব লাগে আৰু তেওঁলোক যাতে গোলকীয় যোগান শৃংখলাৰ অংশ হৈ পৰিব পৰে আমি তাৰ বাবে কাম কৰি আছো। সেয়েহে এই আঁচনিখন হৈছে ‘বিশ্বকৰ্মা’ বন্ধুসকলক আধুনিক যুগলৈ লৈ যোৱাৰ এক প্ৰয়াস", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
"এই পৰিৱৰ্তনশীল সময়ত বিশ্বকৰ্মা বন্ধুসকলৰ বাবে প্ৰশিক্ষণ, প্ৰযুক্তি আৰু সঁজুলি গুৰুত্বপূৰ্ণ," দক্ষ শিল্পী আৰু বৃত্তিসমূহক প্ৰশিক্ষণ প্ৰদানৰ ব্যৱস্থাৰ বিষয়ে বৰ্ণনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে। তেওঁ জনায় যে প্ৰশিক্ষণৰ সময়ত বিশ্বকৰ্মা বন্ধুসকলক প্ৰতিদিনে ৫০০ টকা ভাট্টা প্ৰদান কৰা হ'ব। তেওঁ লগতে কয় যে আধুনিক টুলকিটৰ বাবে ১৫ হাজাৰ টকাৰ এটা ‘টুলকিট ভাউশ্যাৰ’-ও দিয়া হ'ব আৰু চৰকাৰে সামগ্ৰীসমূহৰ ‘ব্ৰেণ্ডিং, পেকেজিং আৰু বিপণন’ত সহায় কৰিব। তেওঁ কয় যে ‘টুলকিট’বোৰ কেৱল ‘জিএছটি পঞ্জীভুক্ত’ দোকানৰ পৰাহে ক্ৰয় কৰিব লাগিব আৰু এই সঁজুলিবোৰ ভাৰতত নিৰ্মিত হোৱা উচিত।
"কেন্দ্ৰৰ চৰকাৰে বঞ্চিতসকলৰ বিকাশক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়ে", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁ 'এক জিলা, এক সামগ্ৰী' আঁচনি সন্দৰ্ভত আলোকপাত কৰে যিয়ে প্ৰতিখন জিলাৰ পৰা অনন্য উৎপাদিত সামগ্ৰীক উৎসাহিত কৰে। তেওঁ লগতে প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনিধি আঁচনিৰ জৰিয়তে পথৰ দাঁতিত ব্যৱসায় কৰা বিক্ৰেতাসকলৰ বাবে বেংকৰ দুৱাৰ মুকলি কৰাৰ লগতে 'দিব্যাংগ'সকলৰ বাবে বিশেষ সুবিধা সৃষ্টি কৰাৰ কথাও উল্লেখ কৰে। "যাৰ কথা চিন্তা কৰিবলৈ কোনো নাথাকে তেওঁলোকৰ কাষত থিয় দিয়ে মোদীয়ে", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ কয় যে তেওঁ ইয়াত সেৱা আগবঢ়াবলৈ, মৰ্যাদাপূৰ্ণ জীৱন দিবলৈ আৰু নিশ্চিত ভাবে সেৱা প্ৰদান কৰিবলৈ আহিছে। "এয়া হৈছে মোদীৰ গেৰাণ্টী", তেওঁ লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ‘জি-২০ ক্ৰাফ্ট বজাৰ’ত প্ৰযুক্তি আৰু পৰম্পৰাৰ সংমিশ্ৰণৰ ফল বিশ্বই প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। আনকি ভ্ৰমণকাৰী গণ্যমান্য ব্যক্তিসকলৰ বাবে উপহাৰৰ টোপোলাত বিশ্বকৰ্মা বন্ধুসকলে প্ৰস্তুত কৰা সামগ্ৰী আছিল। তেওঁ কয়, "লোকেলৰ বাবে ভোকেল’ৰ প্ৰতি এই সমৰ্পণ হৈছে সমগ্ৰ দেশৰে দায়িত্ব"। 'প্ৰথমে আমি ‘স্থানীয়ৰ বাবে কণ্ঠস্বৰ হ'ব লাগিব’ আৰু তাৰ পিছত আমি ‘স্থানীয়ক গোলকীয় কৰিব লাগিব', তেওঁ লগতে কয়।
গণেশ চতুৰ্থী, ধনতেৰাছ, দীপাৱলী আদি দেশৰ আগন্তুক উৎসৱসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ প্ৰতিগৰাকী নাগৰিকক স্থানীয় সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰিবলৈ আহ্বান জনায়, বিশেষকৈ যিবোৰত দেশৰ বিশ্বকৰ্মাই অৱদান আগবঢ়াইছে।
গুৱাহাটীৰ পৰা কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ তথা আয়ুষ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা যোজনা’ৰ এই মহৎ প্ৰচেষ্টাত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে যোগদান কৰে।
এই উপলক্ষে ভাষণ প্ৰদান কৰি শ্ৰী সোণোৱালে কয়, "সমাজৰ সকলোৰে উন্নতিক যে আমাৰ গতিশীল নেতা প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীয়ে সৰ্বোচ্চ প্ৰাথমিকতা প্ৰদান কৰি আহিছে তাৰ আন এক সাক্ষ্য হৈছে প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা যোজনা। সবকা সাথা, সবকা বিকাশৰ মোদীজীৰ দৃষ্টিভংগীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মাৰ ধাৰণাক উজ্জীৱিত কৰিছে। এই যোজনাই কেৱল আমাৰ দেশৰ প্রান্তিক অংশক ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ সক্ৰিয় সদস্য হোৱাতে সহায় নকৰে, লগতে বিশ্বৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ সকলৰ সৈতে প্ৰতিযোগিতাত অৱতীৰ্ণ হবলৈকো আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতীয়সকলৰ এক নতুন পৰিৱেশ তন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাত সহায় কৰিব। এই যোজনাই আমাৰ শিল্পীসকলক তেওঁলোকৰ শিল্পকলাত "শ্ৰেষ্ঠ" হ'বলৈ সামৰ্থ্য প্ৰদান কৰিব, আনহাতে কিউৰেটেড পৰিস্থিতিতন্ত্ৰই তেওঁলোকক পৃথিৱীৰ সৈতে প্ৰতিযোগিতাত অৱতীৰ্ণ হোৱাত সহায় কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত ভাৰত বিশ্বৰ পঞ্চম সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতি হিচাপে পৰিগণিত হৈছে, আনহাতে ই সন্মান আৰু মৰ্যাদাৰ এক গোলকীয় স্থিতি লাভ কৰি আহিছে যিটো আগতে কেতিয়াও হোৱা নাছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা যোজনাৰ জৰিয়তে আমাৰ পৰম্পৰাগত শিল্পীসকলৰ সৱলীকৰণৰ লগতে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত ভাৰতে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত হোৱাৰ দিশত আৰু এক পদক্ষেপ আগবঢ়ালে।"
শ্ৰী সোণোৱালৰ সৈতে অসম চৰকাৰৰ উদ্যোগ আৰু বাণিজ্য তথা ৰাজহুৱা উদ্যোগ আৰু সাংস্কৃতিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী বিমল বৰা; গুৱাহাটীৰ সাংসদ (লোকসভা) কুইন ওজা; চিটা-ৰ উপাধ্যক্ষ ৰমেন ডেকা; সাংসদ (ৰাজ্যসভা) পাবিত্ৰ মাৰ্ঘেৰিটা; গুৱাহাটী পৌৰ নিগম (জিএমচি)ৰ ’মেয়ৰ’ মৃগেন শৰণীয়া, লগতে অন্যান্য বিষয়াসকলো উপস্থিত থাকে। অনুষ্ঠানটোত বহুতো শিল্পী আৰু কৰ্মী উপস্থিত আছিল যিসকলে ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা যোজনা’ৰ সুবিধা লাভ কৰিব।