কেবিনেট
কেবিনেটে ৪ বছৰৰ বাবে ই-ক’ৰ্ট তৃতীয় পৰ্যায়ত অনুমোদন জনাইছে
13 SEP 2023 3:30PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ৭২১০ কোটি টকাৰ বিত্তীয় ব্যয়ৰ সৈতে চাৰি বছৰ (২০২৩ চনৰ পৰা) কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ আঁচনি হিচাপে ই-ক'ৰ্টপ্ৰকল্প তৃতীয় পৰ্যায়ত অনুমোদন জনাইছে।
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীৰ "সবকা সাথ, সবকা বিকাশ আৰু সবকা বিশ্বাস"ৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি, ই-ক'ৰ্টছ মিছন মোড প্ৰকল্প হৈছে প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি ন্যায়ৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ উন্নত কৰাৰ মুখ্য প্ৰৱৰ্তক। ৰাষ্ট্ৰীয় ই-গভৰ্ণেন্স আঁচনিৰ অংশ হিচাপে, ভাৰতীয় ন্যায়পালিকাৰ আইচিটি সক্ষমকৰণৰ বাবে ২০০৭ চনৰ পৰা ই-আদালত প্ৰকল্পৰূপায়ণৰ কাম চলি আছে যাৰ দ্বিতীয় পৰ্যায় ২০২৩ চনত সমাপ্ত হৈছে। ভাৰতত ই-আদালত প্ৰকল্পৰ তৃতীয় পৰ্যায়ৰ মূল হৈছে "প্ৰৱেশাধিকাৰ আৰু অন্তৰ্ভুক্তি"ৰ দৰ্শন।
প্ৰথম আৰু দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ লাভক পৰৱৰ্তী পৰ্যায়লৈ লৈ যোৱাৰ লক্ষ্যৰে ই-ক'ৰ্ট তৃতীয় পৰ্যায় হৈছে উত্তৰাধিকাৰী ৰেকৰ্ডসহ সমগ্ৰ আদালতৰ ৰেকৰ্ড ডিজিটাইজেচনৰ জৰিয়তে ডিজিটেল, অনলাইন আৰু কাগজবিহীন আদালতৰ দিশে আগবাঢ়ি আৰু ই-সেৱা কেন্দ্ৰৰ সৈতে সকলো আদালত কমপ্লেক্সৰ সংপৃক্তকৰণৰ জৰিয়তে ই-ফাইলিং/ই-পেমেণ্টৰ সাৰ্বজনীনকৰণ কৰাৰ জৰিয়তে ন্যায়ৰ সৰ্বাধিক সহজতাৰ ব্যৱস্থা আৰম্ভ কৰা। ই বুদ্ধিমান স্মাৰ্ট প্ৰণালী স্থাপন কৰিব যিয়ে বিচাৰক আৰু পঞ্জীয়নৰ বাবে ডাটা-আধাৰিত সিদ্ধান্ত লোৱাটো সক্ষম কৰিব আৰু গোচৰবোৰ অনুসূচীত বা অগ্ৰাধিকাৰ দিব। তৃতীয় পৰ্যায়ৰ মুখ্য উদ্দেশ্য হৈছে ন্যায়পালিকাৰ বাবে এক একত্ৰিত প্ৰযুক্তি মঞ্চ সৃষ্টি কৰা, যি আদালত, মোকৰ্দমাকাৰী আৰু অন্যান্য অংশীদাৰসকলৰ মাজত এক নিৰৱচ্ছিন্ন আৰু কাগজবিহীন আন্তঃপৃষ্ঠ প্ৰদান কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় পৃষ্ঠপোষকতাত ভাৰত চৰকাৰৰ আইন আৰু ন্যায় মন্ত্ৰালয় আৰু ভাৰতৰ উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ ই-কমিটিৰ যুটীয়া অংশীদাৰীত্বৰ অধীনত ই-আদালতৰ তৃতীয় পৰ্যায়ৰ আঁচনিখন এক ন্যায়িক ব্যৱস্থা বিকশিত কৰাৰ বাবে সংশ্লিষ্ট উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ জৰিয়তে এক বিকেন্দ্ৰীকৃত প্ৰকাৰে ৰূপায়ণ কৰা হৈছে যি ব্যৱস্থাটো অধিক সুলভ কৰি সকলো অংশীদাৰৰ বাবে সুলভ, নিৰ্ভৰযোগ্য, অনুমানযোগ্য আৰু স্বচ্ছ ন্যায়ৰ সহজতা বৃদ্ধি কৰিব।
ই-কোৰ্ট তৃতীয় পৰ্যায়ৰ উপাদানবোৰ নিম্নলিখিত ধৰণৰ:
ক্ৰমিক নং
আঁচনিৰ উপাদান
ব্যয়ৰ আকলন (মুঠ কোটি টকা)
১
কেছ ৰেকৰ্ডৰ স্কেনিং, ডিজিটাইজেচন আৰু ডিজিটেল সংৰক্ষণ
২০৩৮.৪০
২
ক্লাউড আন্তঃগাঁথনি
১২০৫.২৩
৩
বিদ্যমান আদালতলৈ অতিৰিক্ত হাৰ্ডৱেৰ
৬৪৩.৬৬
৪
নতুনকৈ স্থাপন কৰা আদালতত আন্তঃগাঁথনি
৪২৬.২৫
৫
১১৫০ ভাৰ্চুৱেল আদালত স্থাপন
৪১৩.০৮
৬
৪৪০০ সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্যকৰী ইসেৱা কেন্দ্ৰ
৩৯৪.৪৮
৭
কাগজবিহীন আদালত
৩৫৯.২০
৮
চিষ্টেম আৰু এপ্লিকেচন ছফ্টৱেৰ বিকাশ
২৪৩.৫২
৯
সৌৰ শক্তি বেকআপ
২২৯.৫০
১০
ভিডিঅ' কনফাৰেন্সিং ছেট-আপ
২২৮.৪৮
১১
ই-ফাইলিং
২১৫.৯৭
১২
সংযোগ (প্ৰাথমিক + অত্যাধিকতা)
২০৮.৭২
১৩
ক্ষমতা নিৰ্মাণ
২০৮.৫২
১৪
৩০০ আদালত কমপ্লেক্স আদালত কক্ষত ক্লাচ (লাইভ-অডিঅ' ভিজুৱেল ষ্ট্ৰীমিং চিষ্টেম)
১১২.২৬
১৫
মানৱ সম্পদ
৫৬.৬৭
১৬
ভৱিষ্যতৰ প্ৰযুক্তিগত উন্নতি
৫৩.৫৭
১৭
ন্যায়িক প্ৰক্ৰিয়া পুনৰ-অভিযান্ত্ৰিক
৩৩.০০
১৮
অক্ষম বন্ধুত্বপূৰ্ণ আইচিটি সক্ষম সুবিধাসমূহ
২৭.৫৪
১৯
এনএচএপিটিই
২৫.৭৫
২০
অনলাইন বিবাদ নিষ্পত্তি (ওডিআৰ)
২৩.৭২
২১
জ্ঞান ব্যৱস্থাপনা প্ৰণালী
২৩.৩০
২২
উচ্চ ন্যায়ালয় আৰু জিলা আদালতৰ বাবে ই-কাৰ্যালয়
২১.১০
২৩
আন্তঃ-কাৰ্যক্ষম অপৰাধী ন্যায় প্ৰণালীৰ (আইচিজেএছ) সৈতে একত্ৰীকৰণ
১১.৭৮
২৪
এছ৩ডব্লিউএএছ প্লেটফৰ্ম
৬.৩৫
মুঠ
৭২১০
আঁচনিখনৰ প্ৰত্যাশিত ফলাফলবোৰ নিম্নলিখিত ধৰণৰ:
• প্ৰযুক্তিৰ সুবিধা নোপোৱা নাগৰিকসকলে ই-সেৱা কেন্দ্ৰৰ পৰা ন্যায়িক সেৱা প্ৰাপ্ত কৰিব পাৰে, এনেদৰে ডিজিটেল বিভাজন দূৰ কৰিব পাৰে।
• আদালতৰ ৰেকৰ্ডৰ ডিজিটাইজেশ্বনে প্ৰকল্পটোত আন সকলো ডিজিটেল সেৱাৰ ভেটি স্থাপন কৰে। ই কাগজ-আধাৰিত ফাইলিং হ্ৰাস কৰি আৰু নথিপত্ৰৰ ভৌতিক চলাচল হ্ৰাস কৰি প্ৰক্ৰিয়াবোৰ অধিক পৰিৱেশ অনুকূল হ'বলৈ সক্ষম কৰে।
• আদালতৰ প্ৰক্ৰিয়াত ভাৰ্চুৱেল অংশগ্ৰহণএনেদৰে আদালতৰ প্ৰক্ৰিয়াৰ সৈতে সম্পৰ্কিত ব্যয় হ্ৰাস কৰে, যেনে সাক্ষী, ন্যায়াধীশ আৰু অন্যান্য অংশীদাৰসকলৰ বাবে ভ্ৰমণ ব্যয়।
• যিকোনো স্থানৰ পৰা, যিকোনো সময়তে আদালতৰ মাচুল, জৰিমনা আৰু জৰিমনা পৰিশোধ কৰা।
• নথিপত্ৰ দাখিল কৰাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় সময় আৰু প্ৰচেষ্টা হ্ৰাস কৰাৰ বাবে ইফাইলিংসম্প্ৰসাৰণ। ইয়াৰ দ্বাৰা মানৱীয় ত্ৰুটি হ্ৰাস কৰা যিহেতু নথিপত্ৰবোৰ স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে পৰীক্ষা কৰা হয় আৰু লগতে কাগজ আধাৰিত ৰেকৰ্ডৰ অধিক সৃষ্টি প্ৰতিহত কৰে।
• "স্মাৰ্ট" পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ নিৰ্মাণ কৰি এক মসৃণ ব্যৱহাৰকাৰী অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰিবলৈ আল আৰু ইয়াৰ চাবছেট মেচিন লাৰ্ণিং (এমএল), অপ্টিকেল কেৰেক্টৰ চিনাক্তকৰণ (ওচিআৰ), প্ৰাকৃতিক ভাষা প্ৰক্ৰিয়াকৰণ (এনএলপি)ৰ দৰে শেহতীয়া প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ। ৰেজিষ্ট্ৰীবোৰত কম ডাটা এণ্ট্ৰি আৰু নিম্নতম ফাইল পৰীক্ষা থাকিব যাৰ দ্বাৰা উন্নত সিদ্ধান্ত লোৱা আৰু নীতি পৰিকল্পনা সহজ হ'ব। ইয়াত স্মাৰ্ট অনুসূচী, বুদ্ধিমান প্ৰণালীৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে যি বিচাৰক আৰু পঞ্জীয়নৰ বাবে ডাটা-আধাৰিত সিদ্ধান্ত লোৱাত সহায় কৰে, ন্যায়াধীশ আৰু উকীলসকলৰ ক্ষমতাৰ অধিক ভৱিষ্যতবাণী আৰু অনুকূলকৰণৰ অনুমতি দিয়ে।
• যান-বাহন উলংঘনৰ গোচৰৰ নিৰ্ণয়ৰ বাহিৰেও ভাৰ্চুৱেল আদালতৰ সম্প্ৰসাৰণ, যাৰ ফলত আদালতত মোকৰ্দমাকাৰী বা উকীলৰ উপস্থিতি নাইকিয়া হয়।
• আদালতৰ প্ৰক্ৰিয়াত বৰ্ধিত শুদ্ধতা আৰু স্বচ্ছতা
• এনএছএপিটিৰ (ইলেক্ট্ৰনিক প্ৰক্ৰিয়াৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সেৱা আৰু ট্ৰেকিং) অধিক সম্প্ৰসাৰিত কৰি আদালতৰ চমনৰ স্বয়ংক্ৰিয় বিতৰণৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া, সেয়েহে পৰীক্ষণত বিলম্ব যথেষ্ট হ্ৰাস কৰে।
• আদালতৰ প্ৰক্ৰিয়াত উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰে সেইবোৰক অধিক দক্ষ আৰু কাৰ্যকৰী কৰি তুলিব, সেয়েহে পেণ্ডেন্সি গোচৰ হ্ৰাস কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ অৰিহণা যোগাব।

Cabinet
Cabinet approves eCourts Phase III for 4 years
13 SEP 2023 3:30PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the eCourts Project Phase III as a Central Sector Scheme spanning four years (2023 onwards) with financial outlay of Rs.7210 crore.
In line with the vision of Hon'ble Prime Minister Shri Narendra Modi ji's "Sabka Sath, Sabka Vikas and Sabka Vishwas", eCourts Mission Mode Project is the prime mover for improving access to justice using technology. As part of the National eGovernance Plan, the e-Courts Project is under implementation since 2007 for ICT enablement of the Indian Judiciary the Phase II of which has concluded in 2023. Phase III of the e-Courts Project in India is rooted in philosophy of "access and inclusion".
Taking the gains of Phase-I and Phase-II to the next level, the e-Courts Phase-III aims to usher in a regime of maximum ease of justice by moving towards digital, online and paperless courts through digitization of the entire court records including legacy records and by bringing in universalization of e-Filing/ e-Payments through saturation of all court complexes with e-Sewa Kendras. It will put in place intelligent smart systems enabling data-based decision making for judges and registries while scheduling or prioritizing cases. The main objective of the Phase-III is to create a unified technology platform for the judiciary, which will provide a seamless and paperless interface between the courts, the litigants and other stakeholders.
The Centrally Sponsored Scheme of eCourts Phase III is being implemented under the joint partnership of Department of Justice, Ministry of Law & Justice, Government of India and eCommittee, Supreme Court of India, in a decentralized manner through the respective High Courts to develop a judicial system that would promote ease of justice by making the system more accessible, affordable, reliable, predictable, and transparent for all stakeholders.
Components of eCourts Phase III are as follows:
S.No.
Scheme Component
Cost Estimate (Total in Rs. crore)
1
Scanning, Digitization and Digital Preservation of Case Records
2038.40
2
Cloud Infrastructure
1205.23
3
Additional hardware to existing courts
643.66
4
Infrastructure in newly set up courts
426.25
5
Establishment of 1150 Virtual Courts
413.08
6
4400 fully functional eSewa Kendra
394.48
7
Paperless Court
359.20
8
System and Application Software Development
243.52
9
Solar Power Backup
229.50
10
Video Conferencing set-up
228.48
11
e- filing
215.97
12
Connectivity (Primary + Redundancy)
208.72
13
Capacity Building
208.52
14
CLASS (Live-Audio Visual Streaming System) in 300 Court Complexes Courtroom
112.26
15
Human Resources
56.67
16
Future Technological Advancements
53.57
17
Judicial process re-engineering
33.00
18
Disabled friendly ICT enabled facilities
27.54
19
NSTEP
25.75
20
Online Dispute Resolution (ODR)
23.72
21
Knowledge Management System
23.30
22
e-Office for High Courts & District Courts
21.10
23
Integration with Inter-Operable Criminal Justice System (ICJS)
11.78
24
S3WAAS platform
6.35
TOTAL
7210
The expected outcomes of the scheme are as follows:
• Citizens who do not have access to technology can access the judicial services from eSewa Kendras, thus bridging the digital divide.
• Digitization of court records lays the foundation for all other digital services in the project. It enables processes to become more environmental friendly by minimizing paper-based filings and reducing the physical movement of documents.
• Virtual participation in the court proceedings thus reducing costs associated with court proceedings, such as travel expenses for witnesses, judges, and other stakeholders.
• Payment of court fees, fines and penalties from anywhere, anytime.
• Expansion of eFiling for reducing the time and effort required to file documents. Thereby minimizing human errors as documents are automatically checked and also prevent further creation of paper based records.
• Use of latest technologies like Al and its subsets Machine Learning (ML), Optical Character Recognition (OCR), Natural Language Processing (NLP) to provide a smoother user experience by building a "smart" ecosystem. Registries will have less data entry and minimal file scrutiny facilitating better decision-making and policy planning. It envisages smart scheduling, intelligent system that enables data-based decision making for judges and registries, allows for greater predictability and optimisation of the capacity of judges and lawyers.
• Expansion of virtual courts beyond the adjudication of traffic violation cases, thereby eliminating the presence of litigant or lawyer in the court.
• Enhanced accuracy and transparency in court proceedings
• Emphasis on automated delivery of court summons by further expanding the NSTEP (National Serving and Tracking of Electronic Processes), hence drastically reducing the delays in trials.
• Use of emerging technologies in court processes will make them more efficient and effective, hence contributing significantly towards the reduction of pendency cases.
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1907546
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1910056
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1941500
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1945462
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1884164
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1848737
https://static.pib.gov.in/WriteReadData/specificdocs/documents/2023/sep/doc2023913251301.pdf