ঙাকশেল মন্ত্রালয়
রাজ্য/য়ু.তি ১১ শীনবা থুংনা লুপা করোর ২,৯০০ হেন্না চঙনা শেমগৎপা বি.আর.ও ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক ৯০ রক্ষ মন্ত্রীনা জাতিদা কৎথোকখ্রে
হাংদোকখিবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা অরুনাচল প্রদেসতা নেচিফু তন্নেল, নোংচুপ বেঙ্গলদা এয়রফিল্দ অনি, হেলিপেদ অনি, লম্বী ২২ অমসুং থোং ৬৩ য়াওরি
শ্রী রাজনাথনা ভর্চুএল ওইনা ইস্তর্ন লাদাখতা য়োমা এয়রফিল্দগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
২০২১দগী রেকোর্দ ওইনা লুপা করোর ৮০০০ রোমগী বি.আর.ও প্রোজেক ২৯৫ জাতিদা কৎথোকখ্রে
ঙমখৈগী শরুকশিংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেকশিং মতম চানা লোইশিনবা হায়বসি অনৌবা ভারতকী অনৌবা চৎনবীনি: রক্ষ মন্ত্রী
“মনুং-হুঞ্জিনবা মফমশিংগী ঙমখৈ ঙাক-শেনবা অমসুং খুন্নাই অমসুং শেন-থুম চাউখৎহনবা হায়বসি ঐখোয়গী মরুওইবনি”
12 SEP 2023 2:08PM by PIB Imphal
রাজ্য/য়ু.তি ১১ শীনবা থুংনা লুপা করোর ২,৯০০ হেন্না চঙনা শেমগৎপা বি.আর.ও ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক ৯০ রক্ষ মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা জাতিদা কৎথোকখ্রে। সেপ্তেম্বর ১২, ২০২৩দা জম্মুদা পাংথোকপা থৌরম অমদা প্রোজেকশিং অদু রক্ষ মন্ত্রীনা শঙ্গাখিবনি। প্রোজেকশিংগী মনুংদা অরুনাচল প্রদেসতা নেচিফু তন্নেল, নোংচুপ বেঙ্গলদা এয়রফিল্দ অনি, হেলিপেদ অনি, লম্বী ২২ অমসুং থোং ৬৩ য়াওরি। প্রোজেক ৯০ অসিগী মনুংদা অরুনাচল প্রদেসতা ৩৬; লাদাখতা ২৬; জম্মু অমসুং কাস্মিরদা ১১; মিজোরমদা ৫; হিমাচল প্রদেসতা অহুম; সিক্কিম, উত্তরখন্দ অমসুং নোংচুপ বেঙ্গলদা ২/২ অমসুং নাগালেন্দ, রাজস্থান অমসুং অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিংদা ১/১ নি।
অনৌবা তেক্নোলোজি শীজিন্নদুনা থবক শুবগী মতম অমা খক্তদা হায়রিবা মরুওইবা প্রোজেকশিং অসি বি.আর.ওনা অপীবা মতমগী মনুংদা লোইশিনখি। মহাক্কী ৱারোলদা শ্রী রাজনাথনা হায়খি বি.আর.ও অসি আর্মদ ফোর্সশিংগী ব্রো(ব্রোদর)নি। বি.আর.ওনা লৈবাক অসিগী ঙমখৈ শরুকশিং ঙাক-শেনবা খক নত্তনা মনুং-হুঞ্জিনবা মফমশিংগী খুন্নাই অমসুং শেন-থুম চাউখৎহনবদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি।
শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা বি.আর.ওগী মীওইশিংনা কৎথোকপগা লোয়ননা থবক কন্না শুবদগী মতম চানা লোইশিনবা ঙম্বনি। বি.আর.ওগা লোয়ননা, ঐখোয়না লৈবাক অসি অশোই-অঙাম থোকহন্দ্রে অমসুং ঙমখৈগী শরুক চাউখৎহল্লে। ঙমখৈগী শরুকশিংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেকশিং মতম চানা লোইশিনবা হায়বসি অনৌবা ভারতকী অনৌবা চৎনবীনি।
দেবাক থোং
বিসনাহ-কাউলপুর-ফুলপুর লম্বীদা দেবাক থোংদা পাংথোকপা থৌরম অমদা রক্ষ মন্ত্রীনা থোং অসি শঙ্গাখি। মিতর ৪২২.৯ শাংবা ক্লাস ৭০ আর.সি.সি দেবাক থোং অসি লান্মীগী ওপরেসনগী শেম-শাবা অমসুং লমদম অদুগী খুন্নাই অমসুং শেন-থুম চাউখৎপা হেনগৎহনগনি।
নেচিফু তেন্নেল
রক্ষ মন্ত্রীনা শঙ্গাখিবা মরুওইবা প্রোজেক অমদি অরুনাচল প্রদেসতা বালিপুরা-চারদুৱার-তৱাং লম্বীদা লৈবা মিতর ৫০০ শাংবা নেচিফু তন্নেল অসিনি। হৌজিক শেমগৎলিবা সেলা তন্নেলগা লোয়ননা তন্নেল অসিনা তৱাং লমদমদা নোংজু-নুংশাগী ফিবম খুদিংমক্তা চৎপা য়ারবা লম্বী ফংহল্লগনি। মসিনা লমদম অসিগী লান্মীশিং অমসুং তৱাংদা কোইবা লাকপা মীওইশিংদা খুদোংচাবা পীরগনি। ওক্তোবর ২০২০দা তন্নেল অসি রক্ষ মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমখিবনি।
বাগদোগ্রা অমসুং বারাকপুর এয়রফিল্দশিং
নোংচুপ বেঙ্গলদা নৌনা শেমগৎলবা বাগদোগ্রা অমসুং বারাকপুর এয়রফিল্দশিং জাতিদা কৎথোকখ্রে। হায়রিবা এয়রফিল্দশিং অসি লুপা করোর ৫০০ হেন্না চঙনা শেমগৎপনি অমসুং মসিনা ইন্দিয়ান এয়রফোর্সগী শেম-শাবা ফগৎহনবতা নত্তনা লমদম অসিদা কম্মর্সিয়েল ফ্লাইতশিং পাইবগী খুদোংচাবশু হেনগৎহল্লগনি।
য়োমা এয়রফিল্দ
মসিগী মথক্তা, ইস্তর্ন লাদাখতা য়োমা এয়রফিল্দ শানবা ভর্চুএল ওইনা শ্রী রাজনাথনা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। লুপা করোর ২০০ রোম চঙনা শেমগৎকদবা এয়রফিল্দ অসিনা লাদাখতা এয়র ইনফ্রাস্ত্রচর ফগৎহনগনি অমসুং অৱাং থংবা ঙমখৈদা আই.এফ.কী তৌবা ঙম্বা হেনগৎহনগনি। শ্রী রাজনাথনা হায়খি মদুদি এয়রফিল্দ অসি মালেমদা খ্বাইদগী ৱাংবা অমা ওইগনি অমসুং মসিনা লান্মীগী থবক-থৌরমশিংদা অচৌবা অহোংবা অমা পুরক্কনি।
শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খি ফিত ১৫,৮৫৫ ৱাংবা মফমদা মালেমদা খ্বাইদগী ৱাংবা তন্নেল, সিমকু লা তন্নেল শেমগৎতুনা বি.আর.ওনা অতোপ্পা রেকোর্দ অমা থম্লগনি। তন্নেল অসিনা হিমাচলদা লাহুল-স্পিতি অমসুং লাদাখতা জাস্কার ভেল্লি শম্নগনি। ঙমখৈগী শরুকশিংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা অমসুং লৈবাক অসি ঙাক-শেনবদা অচৌবা থৌদাং লৌবগীদমক মহাক্না বি.আর.ও থাগৎখি।
শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খি ঙমখৈগী শরুকশিংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা অসিনা লৈবাক্কী ঙাক-শেনগী থবক মপুংফাহনবা খক নত্তনা মসিনা য়ুম্লোন্নরিবা লৈবাক অমগা চৎথোক-চৎশিন ফগৎহল্লি অমসুং ভারতকা লোয়ননা মতেং পাংনবগী ৱাখল্লোন অমদা থবক তৌহল্লি। বি.আর.ওনা ম্যন্মার অমসুং ভুতানদা অসিগুম্বা ইনফ্রাস্ত্রচর প্রোজেকশিং পায়খৎলে অমসুং মখোয়গী মতেং পাংলি।
সিবিল-মিলিতরি পুন্না চৎমিন্নবা: মতম অসিদা তঙাইফদবা
বি.আর.ওগী প্রোজেকশিং অমসুং থবক মওং অসি সিবিল-মিলিতরি পুন্না থবক তৌমিন্নবগী ময়েক লারবা খুদম অমনি হায়না রক্ষ মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি লৈবাক্কী ঙাক-শেনগী থৌদাং অসি লান্মীশিং খক নত্তনা মীচম মীয়াম্নসু লৌবা মরম্না সিবিল-মিলিতরি পুন্না চৎমিন্নবা অসি মতম অসিদা তঙাইফদবনি। পুন্না থবক তৌমিন্নবা অসিনা ঙমখৈগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা সনাগী পন্দুব কয়া ইরগনি।
মহাক্না হায়খি বি.আর.ওনা লোকেল বোদিশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি অমসুং মীয়ামগী দরকার ওইবশিং খঙনা থবক তৌগদবনি। অদোমগী থবক অসি লম্বী শেম্বা খক নত্তে। অদোমগী থবকশিংনা মীয়ামগী থম্মোয়শিং শম্নহল্লি। মীয়ামগীদমক, মীয়ামগী অমসুং মীয়াম্না হায়বা ৱাখল্লোন অসিদা শেমগৎ-শাগৎপগী থবকশিং পায়খৎকদবনি।
বি.আর.ওনা থবক তৌবা মতমদা অকোয়বগী ফিবম শোকহন্দনবা অমসুং অনৌবা তেক্নিকশিং অমসুং তেক্নোলোজিশিং শীজিন্নবগীদমক শ্রী রাজনাথনা থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি হৌজিক ফাওবদা ঐখোয়না শেন খজিক্তং থাদরগা থবক য়াম্না তৌবা হায়বা লাইৱা অসিদা থবক তৌরি। হৌজিক ঐখোয় মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম য়াম্না কায়হন্দবা, লৈবাক্কী ঙাক-শেনগী থবক খ্বাইদগী চাউনা, খ্বাইদগী নুংঙাই-য়াইফবা হায়বা লাইৱা অসিদা থবক তৌবা দরকার ওইরে।
থৌরম অদুদা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা); পি.এম.ও, পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস, পেন্সন্স, স্পেস অমসুং এতোমিক ইনর্জিগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ, জম্মুগী এম.পি শ্রী জুগাল কিশোর শর্মা, বি.আর.ওগী দি,জি লেপ্তনেন্ত জেনেরেল রজিব চৌধুরি অমসুং ৱেস্তর্ন এয়র কমান্দগী এয়র ওফিসার কমান্দিং-ইন-চীফ এয়র মার্সেল পঙ্কজ মোহন সিনহা শরুক য়াখি। থৌরম অদুদা ভর্চুএল ওইনা অরুনাচল প্রদেসকী চীফ মিনিস্তর শ্রী পেমা খান্দুশু শরুক য়াখি।
ঙসি লুপা করোর ২,৯০০গী প্রোজেক ৯০ শঙ্গাখিবা অসিগা লোয়ননা, ২০২১দগী রেকোর্দ ওইনা লুপা করোর ৮০০০ রোমগী বি.আর.ও প্রোজেক ২৯৫ জাতিদা কৎথোকখ্রে। ২০২২দা লুপা করোর ২,৯০০গী প্রোজেক ১০৩ শঙ্গাখি, ২০২১দা লুপা করোর ২,২০০ হেনবগী প্রোজেক ১০২ মীয়ামদা কৎথোকখ্রে।

Ministry of Defence
Raksha Mantri dedicates to the nation 90 BRO infrastructure projects, built at a cost of over Rs 2,900 crore, across 11 States/Union Territories
Nechiphu Tunnel in Arunachal Pradesh, two airfields in West Bengal, two helipads, 22 roads & 63 bridges among the projects launched
Shri Rajnath Singh virtually lays foundation stone of Nyoma Airfield in Eastern Ladakh
Record 295 BRO projects, worth Rs 8,000 crore, dedicated to the nation since 2021
Timely completion of infrastructure projects in border areas is new normal of New India: RM
“Border securing & socio-economic development of far-flung areas is our top priority”
12 SEP 2023 2:08PM by PIB Delhi
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh has dedicated to the nation 90 infrastructure projects of Border Roads Organisation (BRO), worth over Rs 2,900 crore, spread across 11 States/Union Territories. The projects were inaugurated by the Raksha Mantri at an event in Jammu on September 12, 2023. These include Nechiphu Tunnel in Arunachal Pradesh; two airfields in West Bengal; two helipads; 22 roads and 63 bridges. Of these 90 projects, 36 are in Arunachal Pradesh; 26 in Ladakh; 11 in Jammu & Kashmir; five in Mizoram; three in Himachal Pradesh; two each in Sikkim, Uttarakhand & West Bengal and one each in Nagaland, Rajasthan and Andaman & Nicobar Islands.
The BRO has completed the construction of these strategically-important projects in record time; most of them in a single working season using state-of-the-art technology. In his address, the Raksha Mantri described the BRO as ‘bro (brother)’ of the Armed Forces, asserting that, through its infrastructure projects, BRO is not only securing India’s borders, but also playing a key role in the socio-economic development of the far-flung areas.
Shri Rajnath Singh credited the timely completion of these projects to the hard work & dedication of its personnel as well as the commitment of the government under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi. “Together with BRO, we are ensuring that the nation is secure and border areas are developed. Timely completion of infrastructure projects in far-flung areas has now become the new normal of New India,” he said.
Devak Bridge
The event was organised at Devak Bridge on Bishnah-Kaulpur-Phulpur Road, which was inaugurated by the Raksha Mantri. The state-of-the-art 422.9 meter long Class 70 RCC Devak bridge is of strategic importance as it will enhance the operational preparedness of the Armed Forces and boost socio-economic development of the region.
Nechiphu Tunnel
An important infrastructure project inaugurated by the Raksha Mantri was the 500-metre long Nechiphu Tunnel on Balipara-Charduar-Tawang Road in Arunachal Pradesh. This tunnel, along with the under construction Sela Tunnel, will provide all-weather connectivity to the strategic Tawang Region. It will be beneficial to the Armed Forces deployed in the region and the tourists visiting Tawang. Shri Rajnath Singh had laid the foundation stone of the tunnel in October 2020.
Bagdogra and Barrackpore Airfields
The revamped Bagdogra and Barrackpore Airfields in West Bengal were also dedicated to the nation. These airfields, reconstructed at a cost of over Rs 500 crore, will not only bolster the preparedness of the Indian Air Force (IAF), but also facilitate commercial flight operations in the region.
Nyoma Airfield
In addition, Shri Rajnath Singh virtually laid the foundation stone of Nyoma Airfield in Eastern Ladakh. This airfield, to be developed at a cost of approx. Rs 200 crore, will boost the air infrastructure in Ladakh and augment IAF’s capability along the Northern border. The Raksha Mantri exuded confidence that this airfield, which will be one of the world’s highest, would prove to be a game-changer for the Armed Forces.
The Raksha Mantri also expressed hope the BRO will soon set another unique record with the construction of Shinkun La Tunnel, the world’s highest tunnel at an altitude of 15,855 feet. The tunnel will connect Lahaul-Spiti in Himachal to the Zaskar Valley in Ladakh and provide all weather connectivity, he said, commending the BRO for developing infrastructure in border areas and making an invaluable contribution to the security of the nation.
Shri Rajnath Singh emphasised that infrastructure development in border areas is not only effective for national security, but also promotes connectivity with a neighboring country which functions with a spirit of co-operation with India. He pointed out that the BRO has constructed infrastructure projects in several countries such as Myanmar & Bhutan and helped in strengthening peace and cooperation with them.
Civil-military fusion: Need of the hour
The Raksha Mantri termed the working style and projects of the BRO as a shining example of civil-military fusion. “Civil-military fusion is the need of the hour, as the responsibility of the nation’s security lies not only with the soldiers but also with the civilians. The BRO is developing infrastructure for the security of the country by coordinating with the civil and military sectors. This collaboration will write a number of golden chapters in the field of border infrastructure,” he said. While Shri Rajnath Singh underlined the need to work together to protect India's borders, he lauded the cooperation of state governments, despite ideological differences, towards securing national interests.
Shri Rajnath Singh also called upon the BRO to involve local bodies & the people by understanding their needs and taking inputs for the projects in border areas. “Your job is not only to connect one place with another. It is also to connect the hearts of the people with your actions. The constructions should represent the spirit of ‘for the people, of the people and by the people’,” he said.
Minimum environment degradation, maximum national security, maximum welfare
The Raksha Mantri appreciated the BRO for being conscious about its responsibilities towards the environment and using modern techniques & technologies for infrastructure development. He urged them to keep focusing on the developmental activities, while laying equal emphasis on environment protection. “Till now, we have worked with the mantra of ‘minimum investment, maximum value’. Now, we need to move forward with the mantra of ‘minimum environment degradation, maximum national security, maximum welfare’,” he said.
Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology and Minister of State in Prime Minister’s Office Dr Jitendra Singh, Member of Parliament, Jammu Shri Jugal Kishore Sharma, Director General, Border Roads Lt Gen Rajeev Chaudhry and Air Officer Commanding-in-Chief, Western Air Command Air Marshal Pankaj Mohan Sinha were among those present on the occasion. Arunachal Pradesh Chief Minister Shri Pema Khandu joined the event virtually.
With today’s inauguration of 90 projects worth Rs 2,900 crore, a record 295 infrastructure projects of the BRO, at an overall cost of approx. Rs 8,000 crore, have been dedicated to the nation since 2021. In 2022, 103 projects worth approx. Rs 2,900 crore were inaugurated; while in 2021, 102 projects at a cost of over Rs 2,200 crore were dedicated to the nation.