গৃহ মন্ত্ৰালয়
১৫ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২৩ লৈকে খোলা থাকিব পদ্ম সন্মানৰ মনোনয়ন দাখিলৰ দিন
12 SEP 2023 10:47AM by PIB Guwahati
গণৰাজ্য দিৱস ২০২৪ উপলক্ষে ঘোষণা কৰিবলগীয়া পদ্ম বঁটা, ২০২৪ৰ বাবে অনলাইন মনোনয়ন/পৰামৰ্শ দাখিল ১ মে’ৰ পৰা আৰম্ভ কৰা হৈছে। পদ্ম বঁটাৰ বাবে মনোনয়নৰ অন্তিম তাৰিখ হৈছে ১৫ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২৩। পদ্ম বঁটাৰ বাবে মনোনয়ন/পৰামৰ্শৱলী ৰাষ্ট্ৰীয় পুৰস্কাৰ পৰ্টেল (https://awards.gov.in)ত অনলাইনযোগে গ্ৰহণ কৰা হ’ব।
পদ্ম বঁটা অৰ্থাৎ পদ্ম বিভূষণ, পদ্ম ভূষণ আৰু পদ্মশ্ৰী দেশৰ সৰ্বোচ্চ অসামৰিক বঁটাৰ ভিতৰত অন্যতম। ১৯৫৪ চনত প্ৰতিষ্ঠা হোৱা এই বঁটাসমূহ প্ৰতি বছৰে গণৰাজ্য দিৱস উপলক্ষে ঘোষণা কৰা হয়। এই বঁটাই ‘বিশিষ্ট কাম’ক স্বীকৃতি দিয়ে৷ সকলো ক্ষেত্ৰ/শাখাতে বিশিষ্ট আৰু ব্যতিক্ৰমী কৃতিত্ব/সেৱা, যেনে— কলা, সাহিত্য আৰু শিক্ষা, ক্ৰীড়া, চিকিৎসা, সামাজিক কাম, বিজ্ঞান আৰু অভিযান্ত্ৰিক, জনসংযোগ, অসামৰিক সেৱা, বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ আদিৰ জাতি, বৃত্তি, পদ বা লিংগ নিৰ্বিশেষে সকলো ব্যক্তি এই বঁটাৰ বাবে যোগ্য। চিকিৎসক আৰু বিজ্ঞানীৰ বাহিৰে ৰাজহুৱা খণ্ড প্ৰতিষ্ঠানৰ সৈতে কাম কৰা সকলকে ধৰি চৰকাৰী চাকৰিয়াল পদ্ম বঁটাৰ বাবে যোগ্য নহয়।
চৰকাৰে পদ্ম বঁটাক “জনতাৰ পদ্ম”লৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। সেয়েহে, সকলো নাগৰিককে নিজাকৈ মনোনয়ন দাখিলৰ লগতে আনৰ হৈ মনোনয়ন/পৰামৰ্শ দিবলৈ অনুৰোধ কৰা হৈছে। মহিলা, সমাজৰ দুৰ্বল শ্ৰেণী, অনুসূচিত জাতি আৰু অনুসূচিত জনজাতি, দিব্যাংগ ব্যক্তি আৰু সমাজৰ নিস্বাৰ্থ সেৱা কৰা আনসকলৰ মাজৰ পৰা যিসকলৰ উৎকৃষ্ট কাম আৰু কৃতিত্ব সঁচাকৈয়ে স্বীকৃতি পোৱাৰ যোগ্য ব্যক্তিক চিনাক্ত কৰাৰ বাবে সমন্বিত প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিব পাৰে।
মনোনয়ন/পৰামৰ্শৱলীত ৰাষ্ট্ৰীয় পুৰস্কাৰ পৰ্টেলত (https://awards.gov.in) উপলব্ধ আৰ্হিত নিৰ্দিষ্ট কৰা সকলো প্ৰাসংগিক বিৱৰণ থাকিব লাগে, য’ত কাহিনীৰ ৰূপত সৰ্বাধিক ৮০০ শব্দৰ উদ্ধৃতি, বিশিষ্ট আৰু ব্যতিক্ৰমী কৃতিত্বসমূহ স্পষ্টভাৱে লিপিবদ্ধ থাকিব লাগিব/নিজ নিজ ক্ষেত্ৰ/অনুশাসনৰ সম্পৰ্কে পৰামৰ্শ দিয়া ব্যক্তিজনৰ সেৱা সম্পৰ্কেও উল্লেখ থাকিব লাগিব।
এই সন্দৰ্ভত গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ ৱেবছাইট (https://mha.gov.in) আৰু পদ্ম বঁটা পৰ্টেল (https://padmaawards.gov.in)ত ‘বঁটা আৰু পদক’ শিৰোনামত সবিশেষ তথ্য উপলব্ধ৷ এই বঁটাসমূহৰ সৈতে জড়িত বিধি আৰু নিয়মসমূহ ৱেবছাইটৰ https://padmaawards.gov.in/AboutAwards.aspx লিংকত উপলব্ধ।

Ministry of Home Affairs
Nominations for Padma Awards-2024 open till 15th September, 2023
12 SEP 2023 10:47AM by PIB Delhi
Online nominations/recommendations for the Padma Awards 2024 to be announced on the occasion of Republic Day, 2024 have opened on 1st May 2023. The last date for nominations for Padma Awards is 15th September, 2023. The nominations/recommendations for Padma Awards will be received online on the Rashtriya Puraskar Portal (https://awards.gov.in).
The Padma Awards, namely, Padma Vibhushan, Padma Bhushan and Padma Shri, are amongst the highest civilian awards of the country. Instituted in 1954, these Awards are announced on the occasion of the Republic Day every year. The award seeks to recognize ‘work of distinction’ and is given for distinguished and exceptional achievements/service in all fields/disciplines, such as, Art, Literature and Education, Sports, Medicine, Social Work, Science and Engineering, Public Affairs, Civil Service, Trade and Industry etc. All persons without distinction of race, occupation, position or sex are eligible for these Awards. Government servants including those working with the PSUs, except Doctors and Scientists, are not eligible for Padma Awards.
The Government is committed to transform Padma Awards into “People’s Padma”. All citizens are, therefore, requested to make nominations/recommendations, including self nomination. Concerted efforts may be made to identify talented persons whose excellence and achievements really deserve to be recognized from amongst women, weaker sections of the society, SCs & STs, divyang persons and others who are doing selfless service to the society.
The nominations/recommendations should contain all relevant details specified in the format available on the Rashtriya Puraskar Portal (https://awards.gov.in ), including a citation in narrative form maximum 800 words), clearly bringing out the distinguished and exceptional achievements/service of the person recommended in her/his respective field/discipline.
Details in this regard are also available under the heading 'Awards and Medals' on the website of Ministry of Home Affairs (https://mha.gov.in) and on the Padma Awards Portal (https://padmaawards.gov.in ). The statutes and rules relating to these awards are available on the website with the link https://padmaawards.gov.in/AboutAwards.aspx .