ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନିକଟରେ ଖୋଲା ବଜାର ବିକ୍ରି ଯୋଜନା (ଡି) ମାଧ୍ୟମରେ 1.66 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ଗହମ ଏବଂ 0.17 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଚାଉଳ ବିକ୍ରି କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର
ଛୋଟ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କୁ ଏହାର ସର୍ବାଧିକ ଭାଗିଦାରୀ ସହିତ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଲାଗି ଇ-ନିଲାମରେ ଖୁଚୁରା ମୂଲ୍ୟକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି
11 SEP 2023 10:53AM by PIB Bhubaneswar
ଚାଉଳ, ଗହମ ଏବଂ ଅଟାର ଖୁଚୁରା ମୂଲ୍ୟକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କରିବାର ବଜାର ଉପାୟ ଭାବରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପଦକ୍ଷେପ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଗହମ ଓ ଚାଉଳ ଉଭୟର ସାପ୍ତାହିକ ଇ-ନିଲାମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି। ବର୍ଷ 2023-24 ର 11ଶ ଇ-ନିଲାମ 06.09.2023 ତାରିଖରେ ଆୟୋଜିତ କରାଯାଇଛି। ସମଗ୍ର ଦେଶରେ 500 ଡିପୋ ରୁ 2 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଗହମ ଓ 337 ଡିପୋରୁ 4.89 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଚାଉଳ ବିକ୍ରିର ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି।
ଇ-ନିଲାମିରେ 1.66 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଗହମ ଏବଂ 0.17 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଚାଉଳ ବିକ୍ରି କରାଯାଇଛି। ଏଫଏକ୍ୟୁ ଗହମ ପାଇଁ ହାରାହାରି ବିକ୍ରୟ ମୂଲ୍ୟ 2169.65 ଟଙ୍କା ପ୍ରତି କ୍ବିଣ୍ଟାଲ୍ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ କି ଏହାର ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସଂରକ୍ଷିତ ମୂଲ୍ୟ 2150 ଟଙ୍କା ପ୍ରତି କ୍ବିଣ୍ଟାଲ୍ ରହିଥଲା। ୟୁଆରଏସ ଗହମର ହାରାହାରି ବିକ୍ରି ମୂଲ୍ୟ 2150.86 ରହିଛି ଯେତେବେଳେ କି ଏହାର ସଂରକ୍ଷିତ ମୂଲ୍ୟ 2125 ଟଙ୍କା ପ୍ରତି କ୍ବିଣ୍ଟାଲ୍ ଥିଲା।
ଚାଉଳର ହାରାହାରି ବିକ୍ରୟ ମୂଲ୍ୟ 2956.19 ଟଙ୍କା ପ୍ରତି କ୍ବିଣ୍ଟାଲ୍ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେକି ସାରା ଦେଶରେ ଏହାର ସଂରକ୍ଷିତ ମୂଲ୍ୟ 2952.27 ଟଙ୍କା ପ୍ରତି କ୍ବିଣ୍ଟାଲ୍ ରହିଛି।
ଇ-ନିଲାମର ବର୍ତ୍ତମାନର କିସ୍ତିରେ, ଗହମ ପାଇଁ କ୍ରେତା ପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ 100 ଟନ୍ ଏବଂ ଚାଉଳ ପାଇଁ 1000 ଟନ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରିଟେଲ ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତିର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଛୋଟ ଏବଂ ମାର୍ଜିନାଲ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଆଗକୁ ଆସି ସେମାନଙ୍କ ପସନ୍ଦ ଡିପୋରୁ ପରିମାଣ ପାଇଁ ବିଡ୍ କରିପାରିବେ ବୋଲି ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଅଟେ।
ଷ୍ଟକ୍ ବ୍ୟବସାୟୀମାନଙ୍କୁ ଓଏମଏସଏସ (ଡି) ଅଧୀନରେ ଗହମ ବିକ୍ରୟରୁ ଦୂରେଇ ରଖାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଓଏମଏସଏସ (ଡି) ଅଧୀନରେ ଗହମ କିଣିଥିବା ପ୍ରୋସେସରର ଫ୍ଲୋ ମିଲ୍ସରେ ନିୟମିତ ଯାଞ୍ଚ / ନିରୀକ୍ଷଣ କରାଯାଉଛି । 05.09.23 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ 898 ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇଛି।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Centre sells 1.66 LMT wheat and 0.17 LMT rice through Open Market Sale Scheme (D) in e-auction held recently
Reduction in retail price is targeted in the e-auctions to encourage small and marginal end users along with their maximum participation
11 SEP 2023 10:53AM by PIB Delhi
As a part of Government of India initiative for market intervention to control the retail price of rice, wheat and atta, weekly e auctions of both wheat and rice are organized. The 11th e-auction of 2023-24 was held on 06.09.2023. A quantity of 2.0 LMT wheat from 500 depots and 4.89 LMT rice from 337 depots were offered from across the country.
In the e-auction, 1.66 LMT wheat and 0.17 LMT rice was sold. The weighted average selling price was Rs. 2169.65/qtl for FAQ wheat against the reserve price of Rs. 2150/qtl Pan India whereas weighted average selling price of URS wheat was Rs. 2150.86/qtl against the reserve price of Rs. 2125/qtl.
The weighted average selling price was Rs. 2956.19/qtl for rice against the reserve price of Rs. 2952.27/qtl Pan India.
In the current tranche of e-auctions, the reduction in retail price is being targeted by offering up to 100 tons maximum for a buyer for wheat and 1000 tons for rice. This decision is to encourage small and marginal end users and to ensure that more participants could come forward and bid for the quantity from their depot of choice.
In order to avoid hoarding of stocks traders were kept out from the ambit of wheat sale under OMSS (D) and regular checks/inspections are being made at the Flour Mills of the processors who have purchased wheat under OMSS (D). Till 05.09.23 898 checks across the country have been made.