প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী ২০শুবা অসিয়ান-ইন্দিয়া মীফম অমসুং ১৮শুবা ইস্ত এসিয়া মীফম শরুক য়াখ্রে
07 SEP 2023 11:47AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী সেপ্তেম্বর ৭,২০২৩দা জাকারতাদা ২০শুবা অসিয়ান-ইন্দিয়া মীফম অমসুং ১৮শুবা ইস্ত এসিয়া মীফম শরুক য়াখ্রে।
অসিয়ান-ইন্দিয়া মীফমদা, প্রধান মন্ত্রীনা অসিয়ান-ইন্দিয়া কমপ্রেহেন্সিপ স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপ মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং মসিগী তুংগী লম্বী য়াৎনবা অসিয়ান লুচিংবশিংগা কুপ্না ৱারি শানখ্রে। ইন্দো-পেসিফিক লমদমদা অসিয়ানগী মরুওইবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা অমুক হন্না থমখি অমসুং ভারতকী ইন্দো-পেসিফিক ওসিন্স ইনিসিয়েতিপ( আই পি ও আই) অমসুং অসিয়ান আউতলুক ওন ইন্দো-পেসিফিক(এ ও আই পি)গী মরক্তা লৈনরিবা মরীশিং পাউদমখি। অকক্নবা মতম অমগী মনুংদা অসিয়ান-ইন্দিয়া এফ.তি.এ(এ আই তি আই জি এ) হন্না য়েংশিনবা মপুংফানা লোইশিন্নবা মহাক্না তকশিনখি।
চৎথোক-চৎশিন, দিজিতেলগী অওনবা, ললোন-ইতিক অমসুং শেন-থুমগী থবক, হৌজিক থেংনরিবা অৱাবশিং কোকহনবা, মীগা মীগা শম্নবা, অরুবা থবকশিং হেন্না পায়খৎপা য়াওনা ইন্দিয়া-অসিয়ান মতেং পাংনবগী থবক মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ৱাফম ১২ প্রধান মন্ত্রীনা পুথোকখিবা অদু মখাদা পীরি:
• খা-নোংপোক এসিয়া-ভারত-নোংচুপ এসিয়া-য়ুরোপ শম্নবা মখল কয়াগী লম্বী অমসুং শেন-থুমগী কোরিদোর শেমগৎপা
• ভারতকী দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর স্তেক অসিয়ান লৈবাকশিংনা শীজিন্নবগী অয়াবা পীরে
• দিজিতেলগী অওনবা পুরক্নবা অমসুং শেন-থুমগী শম্নবা লৈহন্নবা অসিয়ান-ইন্দিয়া ফন্দ লাউথোক্লে
• ঐখোয় থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহন্নবা লৌশিংগী মরুপ অমা ওইনা থবক তৌনবা ইকোনোমিক এন্দ রিছার্স ইন্সতিতুৎ ওফ অসিয়ান অমসুং ইস্ত এসিয়া(ই আর আই এ) অমুক হন্না মতেং পাংনবা লাউথোক্লে
• মালেমগী লৈবাকশিংগী মনুংদা গ্লোবেল সাউথনা মায়োক্নরিবা ৱাফমশিং অপুনবা ওইনা পুখৎনবা খন্নরে
• ৱার্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসন্না ভারত্তা লিংখৎলিবা গ্লোবেল সেন্তর ফোর ত্রেদিসনেল মেদিসিনদা শরুক য়ানবা অসিয়ান লৈবাকশিংদা হায়জখ্রে
• মিসন লাইফতা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা খঙহনখ্রে
• জন-ঔসাধি কেন্দ্রশিংগী খুৎথাংদা মীয়ামদা মমল হোংবা অমসুং মগুন লৈবা হিদাক-লাংথকশিং ফংহনবদা ভারতনা ফংলিবা লৌশিং অতোপ্পা লৈবাকশিংদা পীগনি
• তেরোরিজম, তেরর ফাইনান্স অমসুং সাইবর-দিসইনফোর্মেসন অপুনবা ওইনা থেংন্নবা তকশিনখ্রে
• কোলিএসন ফোর দিজাস্তর রিসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর শরুক য়ানবা অসিয়ান লৈবাকশিংদা হায়জখ্রে
• অমাং-অতা থোরকপা মতমদা মতেং পীন্নবা তকশিনখ্রে
• মেরিতাইম সেফতি, সেকুরিতি অমসুং দোমেন এৱারনেসকী লমদা মতেং পীনবা হেনগৎহন্নবা তকশিনখ্রে
মেরিতাইম কোওপরেসন অমসুং ফুদ সেকুরিতিগী মতাংদা অপুনবা ৱারোল অনি চৎনবা হৌখ্রে।
ভারত অমসুং অসিয়ান লুচিংবশিংগী মথক্তা, মীফম অসিদা তিমোর-লেস্ত ওবজার্বর ওইনা শরুক য়াখি।
১৮শুবা ইস্ত এসিয়া মীফমদা, প্রধান মন্ত্রীনা ইস্ত এসিয়া মীফমগী মরুওইবা পনখি অমসুং মসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ঐখোয়না শৌগৎকনি হায়না অমুক হন্না থাজবা পীখি। ইন্দো-পেসিফিক্তা অসিয়ান্না ময়াইদা লৈহন্নবা অমসুং মনিংতম্বা, অথিংবা লৈতবা অমসুং নিয়মদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্দো-পেসিফিক অমা শেমগৎনবা প্রধান মন্ত্রীনা তকশিনখি।
ভারত অমসুং অসিয়ানগী মরক্তা ইন্দো-পেসিফিক্কী পান্দমশিং প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি অমসুং ক্বাদকী পান্দমদা অসিয়ান অসি মরুওইবনি হায়বা ৱাফম থমখি।
তেরোরিজম, অইং-অশাগী খল কাইরকপা, চীঞ্জাক অমসুং হিদাক-লাংথকশিং য়াওনা তঙাইফদবা পোৎলমশিংগী সপ্লাই চেন অমসুং ইনর্জি সেকুরিতি য়াওনা মালেম্না মায়োক্নরিবা অৱাবশিং অপুনবা থৌরাং অমদা থেংননবা প্রধান মন্ত্রীনা তকশিনখি। অইং-অশাগী খল কাইরকপা থেংননবা ভারতনা পায়খৎলিবা থবকশিং, আই.এস.এ, সি.দি.আর.আই, লাইফ অমসুং ও.এস.ও.দব্লিউ.ও.জি য়াওনা ঐখোয়না পায়খৎলিবা থবকশিং মহাক্না পাউদমখি।
লমদম অসিগী অমসুং মালেমগী ওইবা ৱাফমশিংদা লুচিংবশিংনা মখোয়গী ওইবা ৱাফমশিং ফোঙদোক্নখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister’s participation in the 20th ASEAN-India Summit and the 18th East Asia Summit
07 SEP 2023 11:47AM by PIB Delhi
Prime Minister attended the 20th ASEAN-India Summit and the 18th East Asia Summit (EAS) in Jakarta on 7 September 2023.
At the ASEAN-India Summit, Prime Minister held extensive discussions with ASEAN partners on further strengthening of ASEAN-India Comprehensive Strategic Partnership and charting its future course. Prime Minister reaffirmed ASEAN centrality in the Indo-Pacific and highlighted the synergies between India's Indo-Pacific Ocean's Initiative (IPOI) and ASEAN’s Outlook on the Indo-Pacific (AOIP). He also emphasized the need to complete the review of ASEAN-India FTA (AITIGA) in a time bound manner.
Prime Minister presented a 12-point proposal for strengthening India – ASEAN cooperation covering connectivity, digital transformation, trade and economic engagement, addressing contemporary challenges, people-to-people contacts and deepening strategic engagement, as follows:
• Establishing multi-modal connectivity and economic corridor that links South-East Asia-India-West Asia-Europe
• Offered to share India’s Digital Public Infrastructure Stack with ASEAN partners
• Announced ASEAN-India fund for Digital Future focusing on cooperation in digital transformation and financial connectivity
• Announced renewal of support to Economic and Research Institute of ASEAN and East Asia (ERIA) to act as knowledge partner for enhancing our engagement.
• Called for collectively raising issues being faced by Global South in multilateral fora
• Invited ASEAN countries to join Global Centre for Traditional Medicine being established by WHO in India
• Called for working together on Mission LiFE
• Offered to share India’s experience in providing affordable and quality medicines to people through Jan-Aushadhi Kendras
• Called for collective fight against terrorism, terror financing and cyber-disinformation
• Invited ASEAN countries to join Coalition for Disaster Resilient Infrastructure
• Called for cooperation in disaster management
• Called for enhanced cooperation on maritime safety, security and domain awareness
Two Joint Statements, one on Maritime Cooperation, and the other on Food Security were adopted.
In addition to India and ASEAN Leaders, Timor-Leste participated in the Summit as Observor.
At the 18th East Asia Summit, Prime reiterated the importance of EAS mechanism and reaffirmed our support to further strengthening it. Prime Minister underlined India’s support for ASEAN centrality and called for ensuring a free, open and rules based Indo-Pacific.
Prime Minister highlighted synergies of visions for Indo-Pacific between India and ASEAN, and underscored that ASEAN is the focal point of Quad’s vision.
Prime Minister also called for a cooperative approach to address global challenges including terrorism, climate change and resilient supply chains for essential items including food and medicines, and for energy security. He highlighted India’s steps in the area of climate change and our initiatives such as ISA, CDRI, LiFE and OSOWOG.
Leaders also exchanged views on regional and international issues.