প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীত বি-২০ ছামিট ইণ্ডিয়া ২০২৩ ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
27 AUG 2023 3:40PM by PIB Guwahati
উপস্থিত অভ্যাগত,
নমস্কাৰ!
ভাৰতলৈ স্বাগতম!
বন্ধুসকল,
আপোনালোক বিশ্বৰ বাণিজ্য জগতৰ নেতৃস্থানীয় লোকসকল এনে এটা সময়ত ভাৰতলৈ আহিছে, যেতিয়া আমাৰ সমগ্ৰ দেশতে উৎসৱমুখৰ পৰিৱেশে বিৰাজ কৰিছে। ভাৰতত বাৰ্ষিক দীঘলীয়া উৎসৱৰ বতৰটো এক প্ৰকাৰে কিছু আগুৱাই অনা হৈছে। এই উৎসৱৰ বতৰৰ আনন্দ আমাৰ সমাজৰ লগতে আমাৰ ব্যৱসায়ীসকলেও উদযাপন কৰে। আৰু এইবাৰ এয়া ২৩ আগষ্টৰ পৰাই আৰম্ভ হৈছে। আৰু এই উদযাপন চন্দ্ৰত চন্দ্ৰযানৰ আগমনৰ মাজেৰে আৰম্ভ হৈছে। ভাৰতৰ চন্দ্ৰ অভিযানৰ সফলতাত আমাৰ মহাকাশ সংস্থা ইছৰ’ই উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰিছে। পিছে তাৰ সমান্তৰালকৈ একে সময়তে ভাৰতীয় উদ্যোগেও অপৰিসীম সহায় আগবঢ়াইছে। চন্দ্ৰযানত ব্যৱহৃত বহুতো উপাদান আমাৰ উদ্যোগ, ব্যক্তিগত কোম্পানী, আৰু এম এছ এম ইয়ে প্ৰস্তুত কৰিছে, আৰু প্ৰয়োজনীয় সময়সীমাৰ ভিতৰত উপলব্ধ কৰাইছে। এক প্ৰকাৰে এই সফলতা বিজ্ঞান আৰু উদ্যোগ দুয়োটাৰেই। লগতে গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ’ল এইবাৰ ভাৰতৰ লগতে এই আনন্দ সমগ্ৰ বিশ্বই উদযাপন কৰিছে। এই আনন্দ উদযাপন হৈছে এটা দায়িত্বশীল মহাকাশ কাৰ্যসূচী চলোৱাক লৈ। এই উদযাপনৰ জৰিয়তে দেশৰ উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰা হৈছে। এই উদযাপন উদ্ভাৱনক লৈ কৰা হৈছে। এই উদযাপন মহাকাশ প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে বহনক্ষমতা আৰু সমতা অনাৰ বাবে কৰা হৈছে। আৰু এইটোৱেই হৈছে বি-২০ শীৰ্ষ সন্মিলনৰ বিষয়বস্তু – RAISE. ইয়াত দায়িত্ব, ত্বৰণ, উদ্ভাৱন, বহনক্ষমতা আৰু সমতাৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰা হৈছে। আৰু, ইয়াত আছে মানৱতাৰ কথা। ই এক পৃথিৱী, এক পৰিয়াল, এক ভৱিষ্যতৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আনহাতে বি-২০ থিম “RAISE” ত ‘I’ আছে যিয়ে উদ্ভাৱনক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। অৱশ্যে ইনোভেচনৰ সমান্তৰালকৈ আন এটা ‘I’ও দেখা পাওঁ। আৰু সেই ‘I’ হৈছে Inclusiveness. আমি আফ্ৰিকান ইউনিয়নকো একে দৃষ্টিভংগীৰে জি-২০ৰ স্থায়ী সদস্য হ’বলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছো। বি-২০ তো আফ্ৰিকাৰ অৰ্থনৈতিক উন্নয়নৰ বাবে নিবেদিত এটা ‘Focus Area’ আছে। ভাৰতৰ মতে এই মঞ্চখন যিমানেই নিজৰ দৃষ্টিভংগীত সৰ্বাংগীন হ’ব সিমানেই ইয়াৰ প্ৰভাৱ বেছি হ’ব। এই পদ্ধতিয়ে বিশ্বৰ অৰ্থনৈতিক প্ৰত্যাহ্বানসমূহ চম্ভালিবলৈ সহায় কৰিব পাৰে, বিকাশক বহনক্ষম কৰি তুলিব পাৰে, আৰু ইয়াত লোৱা সিদ্ধান্তসমূহ কাৰ্যকৰী কৰাত অধিক সফলতা নিশ্চিত কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
প্ৰায়ে কোৱা হয় যে যিকোনো সংকট বা প্ৰতিকূলতাই নিজৰ লগত কিছু শিক্ষাও কঢ়িয়াই আনে, ই আমাক কিবা নহয় কিবা এটা মূল্যৱান কথা শিকাই যায়। মাত্ৰ দুই-তিনিবছৰৰ আগতে বিশ্বই এটা শতিকাৰ ভিতৰতে সৰ্ববৃহৎ মহামাৰী, সৰ্ববৃহৎ সংকটৰ সন্মুখীন হৈছিল। এই সংকটে প্ৰতিখন দেশ, প্ৰতিখন সমাজ, প্ৰতিটো ব্যৱসায়িক ঘৰ, আৰু প্ৰতিটো কৰ্পৰেটকে এক গভীৰ শিক্ষা দি গৈছে। আৰু শিক্ষাটো হ’ল যে এতিয়া আমি যিটো বিনিয়োগ কৰিব লাগিব সেয়া হ’ব লাগিব পাৰস্পৰিক আস্থাত। Corona মহামাৰীয়ে সমগ্ৰ বিশ্বতে এই পাৰস্পৰিক আস্থাক ভেঙুচালি কৰিছিল। আৰু এই অনাস্থাৰ পৰিবেশত পৰম সংবেদনশীলতা, নম্ৰতাৰে, আস্থাৰ নিচান উৰুৱাই আপোনাৰ সমূখত যিখন দেশ থিয় হৈ আছে, সেয়া হৈছে ভাৰত। ১০০ বছৰৰ সৰ্ববৃহৎ সংকটৰ মাজত ভাৰতে বিশ্বক অমূল্য কিবা এটা দিছে আৰু সেয়া হৈছে বিশ্বাস, পাৰস্পৰিক আস্থা।
কৰ’নাৰ সময়ত যেতিয়া বিশ্বক সহায়ৰ হাত এখনৰ প্ৰয়োজন হৈছিল, তেতিয়াই ভাৰতে বিশ্বৰ বাবেই ফাৰ্মাচীৰ ভুমিকাত অৱতীৰ্ণ হৈছিল আৰু লগতে ১৫০ খনতকৈও অধিক দেশক ঔষধ যোগান ধৰিছিল। যেতিয়া বিশ্বক কৰ’নাৰ ভেকচিনৰ প্ৰয়োজন হৈছিল তেতিয়া ভাৰতে ভেকচিন উৎপাদন বৃদ্ধি কৰি লাখ লাখ মানুহৰ জীৱন ৰক্ষা কৰিছিল। ভাৰতৰ কাম-কাজ আৰু প্রতিক্রিয়াত ভাৰতৰ গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধ স্পষ্ট হৈ পৰে৷ দেশৰ ৫০খনতকৈও অধিক চহৰত অনুষ্ঠিত হোৱা জি-২০ বৈঠকত ভাৰতৰ গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধ দেখা যায়। সেইবাবেই ভাৰতৰ সৈতে আপোনাৰ অংশীদাৰিত্বৰ গুৰুত্ব অতিশয় বেছি। আজি ভাৰতবৰ্ষত বিশ্বৰ কনিষ্ঠ প্ৰতিভাৰ ঘৰ। আজি ভাৰতে ‘ইণ্ডাষ্ট্ৰী ৪.০’ৰ যুগত ডিজিটেল বিপ্লৱৰ মুখ হিচাপে থিয় দিছে। ভাৰতৰ সৈতে আপোনাৰ বন্ধুত্ব যিমানেই শক্তিশালী হ’ব সিমানেই দুয়োৰে সমৃদ্ধি লাভ কৰিব। আপোনালোকে সকলোৱে জানে যে ব্যৱসায়ীয়ে সম্ভাৱনাক সমৃদ্ধিলৈ, বাধাক সুযোগলৈ আৰু আকাংক্ষাক কৃতিত্বলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব পাৰে। সৰু হওক বা ডাঙৰ হওক, বিশ্বব্যাপী হওক বা স্থানীয় হওক, ব্যৱসায়ীয়ে সকলোৰে বাবে অগ্ৰগতি নিশ্চিত কৰিব পাৰে। গতিকে বিশ্বৰ বৃদ্ধিৰ ভৱিষ্যত ব্যৱসায়ৰ ভৱিষ্যতৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল।
বন্ধুসকল,
ক’ভিড-১৯ৰ পূর্বে আৰু পাছতো বিশ্বত যথেষ্ট পৰিৱর্তন ঘটিছে৷ আমি বহু দিশত অপ্ৰত্যাৱৰ্তনীয় পৰিৱৰ্তন সাক্ষী হৈ আছো। এতিয়া বিশ্বব্যাপী যোগান শৃংখলক আগৰ দৰে চাব পৰা নাযায়। আগতে কোৱা হৈছিল যে যেতিয়ালৈকে বিশ্বব্যাপী যোগান শৃংখল কাৰ্যক্ষম হৈ আছে তেতিয়ালৈকে চিন্তাৰ কোনো প্ৰয়োজন নাই। কিন্তু এনে যোগান শৃংখল ঠিক সেই সময়ত ভাঙিব পাৰে যেতিয়া বিশ্বক ইয়াৰ আটাইতকৈ বেছি প্ৰয়োজন হয়। মোৰ বন্ধুসকল, সেয়ে আজি যেতিয়া বিশ্বই এই প্ৰশ্নৰ সৈতে যুঁজিছে, তেতিয়া মই আপোনালোকক আশ্বস্ত কৰিছো যে ভাৰত এই সমস্যাৰ সমাধান। এক দক্ষ আৰু বিশ্বাসযোগ্য বিশ্বব্যাপী যোগান শৃংখল গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ স্থান দখল কৰিছে। গতিকে বিশ্বব্যাপী ব্যৱসায়ীসকলে এইটো সম্ভৱ কৰিবলৈ নিজৰ দায়িত্ব বৃদ্ধি কৰিব লাগিব, আৰু একেলগে, আমিও কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
মই আনন্দিত যে বিজনেছ-২০ জি-২০ ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ মাজত বিতৰ্ক আৰু আলোচনাৰ এক সজীৱ মঞ্চ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। গতিকে আমি এই মঞ্চত বিশ্বব্যাপী প্ৰত্যাহ্বানৰ সমাধানৰ বিষয়ে আলোচনা কৰাৰ সময়ত বহনক্ষমতা এক অতি জটিল বিষয়। আমি সকলোৱে মনত ৰখা প্ৰয়োজন যে বহনক্ষমতা কেৱল নিয়ম-নীতিৰ মাজতে সীমাবদ্ধ থাকিব নালাগে; ই আমাৰ দৈনন্দিন জীৱনৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংগ হ’ব লাগে। মোৰ আহ্বান যে বিশ্বব্যাপী ব্যৱসায়ীসকলে এই দিশত অতিৰিক্ত পদক্ষেপ আগুৱাই নিব। বহনক্ষমতা নিজৰ মাজতে এক সুযোগ আৰু ব্যৱসায়িক মডেল দুয়োটা। ইয়াৰ উদাহৰণ দিবলৈ মই আপোনালোকক এটা সৰু উদাহৰণ দিওঁ আৰু সেয়া হ’ল বাজৰা। এই বছৰটো ৰাষ্ট্ৰসংঘই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাজৰাৰ বছৰ হিচাপে পালন কৰিছে। বাজৰা কেৱল ছুপাৰ ফুড নহয়, পৰিৱেশ অনুকূল আৰু ক্ষুদ্ৰ কৃষকক সহায়ক। ইয়াৰ উপৰিও খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ ব্যৱসায়ত প্ৰচণ্ড সম্ভাৱনা আছে। অৰ্থাৎ জীৱনশৈলী আৰু অৰ্থনীতি দুয়োটাৰে বাবে ই এক উইন-উইন মডেল। একেদৰে আমি এই ধাৰণাটো বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতিত দেখিবলৈ পাওঁ, যিয়ে ব্যৱসায়ৰ বাবে বিশাল সুযোগৰ সৃষ্টি কৰে। ভাৰতত আমি সেউজ শক্তিৰ ওপৰত যথেষ্ট গুৰুত্ব দিছো। আমাৰ লক্ষ্য হৈছে গ্ৰীণ হাইড্ৰজেনৰ ক্ষেত্ৰত সৌৰশক্তিৰ ক্ষমতাত আমি যি সফলতা লাভ কৰিছো তাৰ প্ৰতিলিপি কৰা। ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টা বিশ্বক লগত লৈ যোৱা আৰু এই প্ৰচেষ্টা আন্তৰ্জাতিক সৌৰ মিত্ৰতাৰ ৰূপতো দৃশ্যমান।
বন্ধুসকল,
কৰ’নাৰ পিছৰ জগতখনত আমি লক্ষ্য কৰিব পাৰোঁ যে মানুহে নিজৰ স্বাস্থ্যৰ প্ৰতি অতি সচেতন হৈ পৰিছে। কেৱল ডাইনিং টেবুলতে নহয়, আমি যেতিয়া ক্ৰয় কৰোঁ, খাদ্য বাছি লওঁ, বিভিন্ন কামত লিপ্ত হওঁ তেতিয়াও স্বাস্থ্য সচেতনতা দেখা যায়। আমি সযতনে বিবেচনা কৰোঁ যে প্ৰতিটো পছন্দই আমাৰ স্বাস্থ্যত কেনে প্ৰভাৱ পেলাব। দীৰ্ঘম্যাদীভাৱে অস্বস্তি আৰু সম্ভাৱ্য অসুবিধাৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ সকলোৱে চিন্তা কৰে। কেৱল বৰ্তমানৰ কথা নহয়; আমি ইয়াৰ ভৱিষ্যতৰ প্ৰভাৱো বিবেচনা কৰোঁ। মোৰ বিশ্বাস যে ব্যৱসায় আৰু সমাজ উভয়ৰে গ্ৰহটোৰ প্ৰতি আমাৰ দৃষ্টিভংগীৰ সন্দৰ্ভত একে মানসিকতা থাকিব লাগে। মই যেনেকৈ মোৰ স্বাস্থ্য আৰু ই মোৰ দৈনন্দিন জীৱনত কেনে প্ৰভাৱ পেলায়, সেইদৰে আমাৰ কাৰ্য্যই গ্ৰহটোৰ স্বাস্থ্যত কেনে প্ৰভাৱ পেলায় সেই বিষয়ে বিবেচনা কৰাটোও আমাৰ দায়িত্ব। যিকোনো সিদ্ধান্ত লোৱাৰ আগতে আমি আমাৰ পৃথিৱীত ইয়াৰ প্ৰভাৱৰ বিষয়ে চিন্তা কৰিব লাগিব। পৰিৱেশৰ বাবে জীৱনশৈলীৰ অৰ্থ হ’ল মিছন লাইফে এই দৰ্শনৰ দ্বাৰা পৰিচালিত। ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে বিশ্বজুৰি গ্ৰহ সমৰ্থক ব্যক্তিৰ এটা সম্প্ৰদায় সৃষ্টি কৰা, এটা আন্দোলন আৰম্ভ কৰা। জীৱনশৈলীৰ প্ৰতিটো সিদ্ধান্তই ব্যৱসায়িক জগতখনত কিছু প্ৰভাৱ পেলায়। যেতিয়া জীৱনশৈলী আৰু ব্যৱসায় দুয়োটা গ্ৰহৰ সমৰ্থক হ’ব, তেতিয়া বহু সমস্যা স্বাভাৱিকতে কমি যাব। আমি আমাৰ জীৱন আৰু ব্যৱসায়ক পৰিৱেশৰ বিবেচনাৰ সৈতে একাকাৰ কৰাত মনোনিৱেশ কৰিব লাগিব। ভাৰতে ব্যৱসায়িক খণ্ডত সেউজ ঋণৰ কাঠামো প্ৰস্তুত কৰিছে। আমি দীৰ্ঘদিন ধৰি কাৰ্বন ক্ৰেডিটৰ ধাৰণাটোত জটিল হৈ আছো যদিও আন কিছুমানেও কাৰ্বন ক্ৰেডিটৰ সুবিধা উপভোগ কৰি আছে। গ্ৰীণ ক্ৰেডিটৰ বিষয়টো মই বিশ্বৰ সন্মুখত লৈ আহিছো। গ্ৰীণ ক্ৰেডিট যিয়ে ‘প্লেনেট পজিটিভ’ কাৰ্য্যৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। মই বিশ্বব্যাপী ব্যৱসায়ৰ সকলো ষ্টালৱাৰক এই কামত যোগদান কৰি ইয়াক বিশ্বব্যাপী আন্দোলন হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ আহ্বান জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আমি এটা পৰম্পৰাগত ব্যৱসায়িক পদ্ধতিও বিবেচনা কৰিব লাগিব। আমি কেৱল আমাৰ সামগ্ৰী, ব্ৰেণ্ড আৰু বিক্ৰীৰ মাজতে সীমাবদ্ধ থাকিব নালাগে; সেইটোৱেই যথেষ্ট নহয়। ব্যৱসায় হিচাপে আমি দীৰ্ঘম্যাদীভাৱে সুবিধা প্ৰদান কৰা পৰিৱেশ তন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাতো গুৰুত্ব দিব লাগিব। উদাহৰণস্বৰূপে, ভাৰতে শেহতীয়াকৈ ৰূপায়ণ কৰা নীতিৰ বাবে মাত্ৰ ৫ বছৰৰ ভিতৰতে ১৩ কোটিতকৈ অধিক লোকক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা মুক্ত কৰা হৈছে। যিসকলে দৰিদ্ৰ সীমাৰেখাৰ ওপৰেৰে আগবাঢ়িছে, নব্য মধ্যবিত্ত শ্ৰেণী, তেওঁলোক কিছুমান ডাঙৰ গ্ৰাহক কাৰণ তেওঁলোকে নতুন আকাংক্ষা লৈ আহে। এই নব্য মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীয়ে ভাৰতৰ বৃদ্ধিৰ গতিবেগত অৰিহণা যোগাইছে। মূলতঃ চৰকাৰৰ দৰিদ্ৰ সমৰ্থক শাসনে কেৱল দৰিদ্ৰ লোককেই নহয়, মধ্যবিত্ত শ্ৰেণী আৰু আমাৰ এম এছ এম ই (সূক্ষ্ম, ক্ষুদ্ৰ, আৰু মজলীয়া উদ্যোগ)কো উপকৃত কৰিছে। কল্পনা কৰকচোন, দৰিদ্ৰ পক্ষপাতী শাসন ব্যৱস্থাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দি অহা ৫-৭ বছৰত মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ বৃদ্ধি কিমান উল্লেখযোগ্য হ’ব। গতিকে প্ৰতিটো ব্যৱসায়িক প্ৰতিষ্ঠানে অধিক সংখ্যক লোকক খাদ্য যোগান ধৰাত গুৰুত্ব দিব লাগে, বিশেষকৈ মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ ক্ৰয় ক্ষমতা বৃদ্ধি পাই থকাৰ সময়তে। এই ক্ৰয় ক্ষমতা বৃদ্ধি পোৱাৰ লগে লগে ই প্ৰত্যক্ষভাৱে ব্যৱসায়ত যথেষ্ট প্ৰভাৱ পেলায়। এই দুয়োটা দিশতে আমাৰ মনোযোগ কেনেকৈ সমানে ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰিব পাৰি সেই বিষয়ে আমি শিকিব লাগিব। যদি আমাৰ মনোযোগ আত্মকেন্দ্ৰিক হৈ থাকে তেন্তে আমি নিজৰ বা পৃথিৱীখনক উপকৃত কৰিব নোৱাৰিম বুলি মোৰ বিশ্বাস। আমি জটিল পদাৰ্থ, আপুৰুগীয়া পৃথিৱীৰ পদাৰ্থ, আৰু আন কেইবাটাও ধাতুত এই প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছো। এই সামগ্ৰীসমূহ কিছুমান ঠাইত প্ৰচুৰ পৰিমাণে থাকে আৰু কিছুমান ঠাইত নাই, কিন্তু সমগ্ৰ মানৱ জাতিৰ বাবে প্ৰয়োজনীয়। যাৰ আছে, যদি তেওঁ ইয়াক বিশ্বব্যাপী দায়িত্ব হিচাপে নাভাবে, তেন্তে ই ঔপনিৱেশিকতাৰ নতুন আৰ্হিৰ প্ৰসাৰ ঘটাব। এইটো এটা গুৰুতৰ সতৰ্কবাণী মই জাৰি কৰিছো।
বন্ধুসকল,
উৎপাদক আৰু গ্ৰাহকৰ স্বাৰ্থত ভাৰসাম্য থাকিলে লাভজনক বজাৰ এখন স্থায়ী হ’ব পাৰে। এই কথা জাতিসমূহৰ ক্ষেত্ৰতো প্ৰযোজ্য। আন দেশক কেৱল বজাৰ হিচাপে গণ্য কৰিলে কেতিয়াও কাম নহ’ব। ইয়াৰ ফলত উৎপাদক দেশসমূহৰো ক্ষতি হ’ব সোনকালে বা পলমকৈ। প্ৰগতিৰ সকলোকে সমান অংশীদাৰ কৰি তোলাটোৱেই হৈছে আগবাঢ়ি যোৱাৰ পথ। ইয়াত বহুতো বিশ্বব্যাপী ব্যৱসায়িক নেতা আছে। ব্যৱসায়ক কেনেকৈ অধিক গ্ৰাহককেন্দ্ৰিক কৰি তুলিব পাৰি সেই বিষয়ে আমি সকলোৱে অধিক চিন্তা কৰিব পাৰোনে? এই গ্ৰাহকসকল ব্যক্তি বা দেশ হ’ব পাৰে। তেওঁলোকৰ স্বাৰ্থৰো যত্ন লোৱাটো প্ৰয়োজন। ইয়াৰ বাবে আমি কিবা এটা বছৰেকীয়া অভিযানৰ কথা ভাবিব পাৰোনে? বিশ্বব্যাপী ব্যৱসায়ীসকলে প্ৰতি বছৰে গ্ৰাহক আৰু তেওঁলোকৰ বজাৰৰ মংগলৰ বাবে নিজকে প্ৰতিশ্ৰুতি দিবলৈ একত্ৰিত হ’ব পাৰিবনে?
বন্ধুসকল,
বিশ্বজুৰি ব্যৱসায়ীসকলে একত্ৰিত হৈ গ্ৰাহকৰ বাবে বছৰটোৰ এটা নিৰ্দিষ্ট দিন স্থাপন কৰিব পাৰিবনে? দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে আমি গ্ৰাহকৰ অধিকাৰৰ কথা কওঁ আৰু বিশ্বইও গ্ৰাহক অধিকাৰ দিৱস পালন কৰে। কাৰ্বন ক্ৰেডিটৰ পৰা গ্ৰীণ ক্ৰেডিটলৈ গৈ আমি এই চক্ৰটো সলনি কৰিব পাৰোনে? বাধ্যতামূলক গ্ৰাহক অধিকাৰ দিৱসৰ পৰিৱৰ্তে আমি গ্ৰাহকৰ যত্নৰ কথা ক’বলৈ আগভাগ ল’ব পাৰো। কল্পনা কৰক যে গ্ৰাহক যত্ন দিৱস আৰম্ভ কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰ পৰিৱেশত কি উল্লেখযোগ্য ইতিবাচক প্ৰভাৱ পৰিব পাৰে। যদিহে গ্ৰাহকৰ যত্নৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়, তেন্তে অধিকাৰৰ সৈতে জড়িত বহু সমস্যা স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে নিজেই সমাধান হ’ব পাৰে। সেয়েহে আপোনালোক সকলোকে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় গ্ৰাহক যত্ন দিৱসৰ কাঠামোৰ ভিতৰত কিবা এটা চিন্তা কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো। এনে পদক্ষেপে ব্যৱসায়ী আৰু গ্ৰাহকৰ মাজত আস্থা শক্তিশালী কৰিব। আমি মনত ৰাখিব লাগিব যে গ্ৰাহকসকল কোনো নিৰ্দিষ্ট ভৌগোলিক অঞ্চলত সীমাবদ্ধ নহয়; তেওঁলোকে বিশ্ব বাণিজ্যত নিয়োজিত বিভিন্ন দেশক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে, বিশ্বব্যাপী সামগ্ৰী আৰু সেৱাসমূহ গ্ৰহণ কৰে।
বন্ধুসকল,
আজি বিশ্বৰ বিশিষ্ট ব্যৱসায়িক নেতাসকলে ইয়াত গোট খোৱাৰ লগে লগে আমি ব্যৱসায় আৰু মানৱতাৰ ভৱিষ্যত নিৰ্ধাৰণ কৰা অধিক উল্লেখযোগ্য প্ৰশ্নৰ সন্মুখীন হওঁ। এই প্ৰশ্নবোৰৰ উত্তৰ বিচাৰিবলৈ সহযোগিতামূলক প্ৰচেষ্টা অতি প্ৰয়োজনীয়। জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ কথাই হওক, শক্তি খণ্ডৰ সংকটৰ কথাই হওক, খাদ্য যোগান শৃংখলৰ ভাৰসাম্যহীনতাৰ কথাই হওক, জল সুৰক্ষাৰ কথাই হওক, বা চাইবাৰ সুৰক্ষাৰ কথাই হওক, এইবোৰ বিষয় যিয়ে ব্যৱসায়ত যথেষ্ট প্ৰভাৱ পেলায়। এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ আমি আমাৰ যৌথ প্ৰচেষ্টা বৃদ্ধি কৰিব লাগিব। সময়ৰ লগে লগে নতুন নতুন বিষয়ৰ উন্মেষ ঘটিছে যিবোৰ ১০-১৫ বছৰ আগতে কল্পনা কৰিব নোৱাৰা আছিল। উদাহৰণস্বৰূপে, ক্ৰিপ্টোকাৰেন্সীয়ে সৃষ্টি কৰা প্ৰত্যাহ্বান। ইয়াৰ বাবে এক অতি সংহত পদ্ধতিৰ প্ৰয়োজন। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে সকলো অংশীদাৰৰ উদ্বেগ বিবেচনা কৰি এক বিশ্বব্যাপী কাঠামো স্থাপন কৰাটো প্ৰয়োজন।
কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা (AI)ৰ বাবেও ইয়াৰ দৰেই পদ্ধতিৰ প্ৰয়োজন। বৰ্তমান পৃথিৱীখন এআইক লৈ উত্তেজনাৰে ভৰি আছে যদিও এই উত্তেজনাৰ ভিতৰত নৈতিক বিবেচনাও আছে। দক্ষতা আৰু পুনৰ দক্ষতা, এলগৰিদমিক পক্ষপাতিত্ব, আৰু এআইৰ সমাজ প্ৰভাৱৰ বিষয়ে উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰা হৈছে। এই সমস্যাসমূহৰ সমাধানৰ বাবে আমি সকলোৱে একত্ৰিত হোৱাটো প্ৰয়োজন। বিশ্বব্যাপী ব্যৱসায়িক সম্প্ৰদায় আৰু চৰকাৰসমূহে নৈতিক এআইৰ সম্প্ৰসাৰণ নিশ্চিত কৰিবলৈ সহযোগিতা কৰিব লাগিব। আমি বিভিন্ন খণ্ডত সম্ভাৱ্য বিঘিনি বিশ্লেষণ কৰিব লাগিব। প্ৰতিটো দৃষ্টান্তৰ লগে লগে বিঘিনি অধিক গভীৰ, ব্যাপক আৰু উল্লেখযোগ্য হৈ পৰিছে। এই প্ৰত্যাহ্বানৰ বাবে এক বিশ্বব্যাপী কাঠামোৰ অধীনত সমাধানৰ প্ৰয়োজন। আৰু বন্ধুসকল, এনে নহয় যে এইবোৰ প্ৰত্যাহ্বান আমাৰ সন্মুখত প্ৰথমবাৰৰ বাবে আহিছে। যেতিয়া বিমান খণ্ডটো বৃদ্ধি পাইছিল, যেতিয়া বিত্তীয় খণ্ডটো আগবাঢ়িছিল, তেতিয়া বিশ্বই এনে প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ কাঠামো স্থাপন কৰিছিল। সেয়েহে আজি বি-২০ক এই উদীয়মান বিষয়সমূহৰ ওপৰত আলোচনা আৰু চিন্তা-চৰ্চাত লিপ্ত হ’বলৈ আহ্বান জনাইছো।
বন্ধুসকল,
ব্যৱসায়িক প্ৰতিষ্ঠানসমূহে সীমা আৰু সীমাৰ বাহিৰলৈ সফলতাৰে আগবাঢ়িছে। এতিয়া সময় হৈছে ব্যৱসায়ক কেৱল তলৰ ৰেখাৰ বাহিৰলৈ লৈ যোৱাৰ। যোগান শৃংখলৰ স্থিতিস্থাপকতা আৰু বহনক্ষমতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিলেহে এই কাম কৰিব পৰা যাব। মই নিশ্চিত যে বি-২০ শীৰ্ষ সন্মিলনে সামূহিক পৰিৱৰ্তনৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিছে। মনত ৰখা যাওক যে সংযুক্ত পৃথিৱীখন কেৱল প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে সংযোগ নহয়। ই কেৱল উমৈহতীয়া ছ’চিয়েল প্লেটফৰ্মৰ কথাই নহয়, উমৈহতীয়া উদ্দেশ্য, উমৈহতীয়া গ্ৰহ, উমৈহতীয়া সমৃদ্ধি আৰু উমৈহতীয়া ভৱিষ্যতৰ কথাও হয়।
ধন্যবাদ!
পুনৰ এবাৰ বহু বহু ধন্যবাদ!
টোকাঃ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মূল ভাষণটো হিন্দী ভাষাত প্ৰদান কৰা হৈছিল।

Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister addressing B20 Summit India 2023 in New Delhi
27 AUG 2023 3:40PM by PIB Delhi
Ladies and gentlemen,
Distinguished delegates,
Namaskar!
Welcome to India.
Friends,
All of you, the business leaders, have come to India at a time when there is a festive atmosphere throughout our entire country. The annual long festival season in India, in a way, has been preponed. This festive season is the time when our society as well as our businesses celebrate. And this time, it has started from August 23rd itself. And this celebration marks the arrival of Chandrayaan on the moon. Our space agency ISRO has played a significant role in the success of India's lunar mission. But at the same time, Indian industry has also provided immense support. Many components used in Chandrayaan have been developed by our industry, private companies, and MSMEs, and made available within the necessary timeframe. In a way, this success belongs to both science and industry. What's also important is that this time the whole world is celebrating it along with India. This celebration is about running a Responsible Space Program. This celebration is about accelerating the country's development. This celebration is about innovation. This celebration is about bringing sustainability and equality through space technology. And this is also the theme of the B20 Summit – RAISE. It is about Responsibility, Acceleration, Innovation, Sustainability and Equality. And, it is about Humanity. It is about One Earth, One Family, One Future.
Friends,
While the B-20 theme "RAISE" contains ‘I’ which represents Innovation. However, I also see another 'I' alongside Innovation. And that 'I' is Inclusiveness. We have invited the African Union with the same vision to become a permanent member of the G-20. In B-20 too, there is a focus area dedicated to Africa's economic development. India believes that the more inclusive this forum is in its approach, the greater impact it will have. This approach can help handle global economic challenges, make growth sustainable, and ensure greater success in implementing the decisions taken here.
Friends,
It is often said that any crisis or adversity brings with it some lessons, teaching us something valuable. Just two or three years ago, the world faced the biggest pandemic, the greatest crisis in a century. This crisis has taught every country, every society, every business house, and every corporate entity a lesson. And the lesson being that what we need to invest the most now is in mutual trust. The Corona pandemic has shattered this mutual trust around the world. And in this atmosphere of mistrust, the country that stands before you, with utmost sensitivity, humility, and the banner of trust, is India. Amidst the greatest crisis of 100 years, India has given the world something invaluable and that is trust, mutual trust.
When the world needed it during the period of Corona, India, being the Pharmacy of the World, provided medicines to more than 150 countries. When the world needed vaccines for Corona, India increased vaccine production and saved the lives of millions of people. India's democratic values are evident in its actions and responses. India’s democratic values are visible in the G-20 meetings held in over 50 cities across the country. That's why your partnership with India is of great importance. Today, India is home to the world's youngest talent. Today, India stands as a face of the digital revolution in the era of 'Industry 4.0'. The stronger your friendship with India, the greater the prosperity both will achieve. You all know that businesses can transform potential into prosperity, obstacles into opportunities and aspirations into achievements. Whether they are small or big, global or local, businesses can ensure progress for everyone. Therefore, the future of global growth is dependent on the future of business.
Friends,
The world has undergone significant changes both before and after COVID-19. We are witnessing irreversible changes in many aspects. Now, global supply chains cannot be seen the same way as before. It used to be said that as long as the global supply chain is efficient, there is no need to worry. However, such a supply chain can break precisely when the world needs it the most. Therefore, today when the world is grappling with this question, I assure you, my friends, that India is the solution to this problem. India holds a crucial position in building an efficient and trusted global supply chain. Therefore, global businesses need to step up their responsibility to make this happen, and together, we must.
Friends,
I am pleased that the Business-20 has emerged as a vibrant forum for debates and dialogues among the G20 nations. Therefore, as we discuss solutions to global challenges on this platform, sustainability is a highly critical topic. We all need to remember that sustainability shouldn't be confined to mere rules and regulations; it should become an integral part of our daily lives. My appeal is for global businesses to take an additional step forward in this direction. Sustainability is both an opportunity and a business model in itself. To illustrate this, let me give you a small example and that is millets. This year is being observed by the UN as the International Year of Millets. Millets are not only super food but also environmentally friendly and supportive of small farmers. Additionally, there is tremendous potential in the food processing business. In other words, it is a win-win model for both lifestyle and the economy. Similarly, we see this concept in the circular economy, which presents enormous opportunities for businesses. In India, we are focusing significantly on green energy. Our aim is to replicate the success we've achieved in solar energy capacity in the field of Green Hydrogen. India's effort is to take the world along with it and this effort is also visible in the form of International Solar Alliance.
Friends,
In the post-Corona world, we can observe that people have become very conscious about their health. Health consciousness is visible not only at the dining table but also when we make purchases, choose our meals, and engage in various activities. We carefully consider how each choice will impact our health. Everyone worries about avoiding discomfort and potential difficulties in the long term. It's not just about the present; we also consider its future implications. My belief is that both businesses and society should have the same mindset regarding our approach towards the planet. Just as I am concerned about my health and how it influences my everyday life, it is also our responsibility to consider how our actions impact the health of the planet. Before making any decision, we must think about its impact on our Earth. The Mission LiFE, which stands for Lifestyle for Environment, is driven by this philosophy. Its purpose is to create a community of pro-planet individuals worldwide, to initiate a movement. Every lifestyle decision has some impact on the business world. When both lifestyles and businesses become pro-planet, many problems will naturally diminish. We must focus on aligning our lives and businesses with environmental considerations. India has developed a framework for Green Credit in the business sector. While we've been tangled in the concept of Carbon Credits for a long time, there are others who are also enjoying the benefits of the Carbon Credit. I have brought the issue of Green Credit in front of the world. Green Credit which emphasizes 'planet positive' actions. I urge all the stalwarts of global business to join this and make it a global movement.
Friends,
We need to consider a traditional business approach as well. We should not limit ourselves to just our products, brands, and sales; that's not enough. As a business, we also need to focus on building an ecosystem that provides benefits in the long term. For instance, due to the policies implemented by India in recent times, more than 13 crore people have been lifted out of poverty over the course of just 5 years. Those who have moved above the poverty line, the neo middle class, are some of the biggest consumers because they come with new aspirations. This neo middle class is contributing to India's growth momentum. In essence, the government's pro-poor governance has not only benefited the poor but also the middle class and our MSMEs (Micro, Small, and Medium Enterprises). Imagine, with a focus on pro-poor governance, how significant the growth of the middle class will be in the next 5-7 years. Therefore, every business should focus on catering to more and more people, especially as the purchasing power of the middle class continues to rise. As this purchasing power grows, it directly impacts businesses significantly. We must learn how to equally balance our focus on both these aspects. If our focus remains self-centric, I believe we won't be able to benefit ourselves or the world. We are experiencing this challenge in critical materials, rare earth materials, and several other metals. These materials are in abundance in some places and not there in some places, but are needed by the entire human race. Whoever has it, if he does not view it as a global responsibility, then it will promote a new model of colonialism. This is a serious warning I'm issuing.
Friends,
A profitable market can be sustained when there is a balance in the interests of producers and consumers. This also applies to nations. Treating other countries only as a market will never work. It will harm even the producing countries sooner or later. Making everyone equal partners in progress is the way forward. There are many global business leaders here. Can we all give more thought to how to make businesses more consumer-centric? These consumers could be individuals or countries. Their interests need to be taken care of as well. Can we think of some sort of a yearly campaign for this? Can global businesses come together to pledge themselves for the good of the consumers and their markets every year?
Friends,
Can businesses worldwide come together to establish a dedicated day in the year for consumers? Unfortunately, we talk about consumer rights and the world also observes Consumer Rights Day. Can we change this cycle by moving from carbon credit to green credit? Instead of the compulsory Consumer Rights Day, we can take the lead in talking about consumer care. Imagine initiating a Consumer Care Day and the significant positive impact it could have on the environment. If the focus shifts to consumer care, many issues related to rights could automatically resolve themselves. Therefore, I urge you all to think about something within an International Consumer Care Day framework. Such an initiative would strengthen trust between businesses and consumers. We must remember that consumers are not confined to a specific geographic area; they represent various countries engaged in global trade, consuming global goods and services.
Friends,
Today, as the world's prominent business leaders gather here, we face more significant questions that determine the future of business and humanity. Collaborative efforts are essential to find answers to these questions. Whether it's about climate change, the energy sector crisis, imbalances in the food supply chain, water security, or cyber security, these are subjects that significantly impact businesses. To address these challenges, we must enhance our joint efforts. Over time, new issues are emerging that were unimaginable 10-15 years ago. For instance, the challenge posed by cryptocurrencies. It requires a highly integrated approach. I believe a global framework needs to be established, considering the concerns of all stakeholders.
An approach similar to this is also needed for Artificial Intelligence (AI). The world is currently brimming with excitement about AI, but within this excitement, there are ethical considerations as well. Concerns are being raised about skilling and re-skilling, algorithmic bias, and the societal impact of AI. We all need to come together to address these issues. Global business communities and governments must collaborate to ensure the expansion of Ethical AI. We must analyze potential disruptions in different sectors. Disruption is becoming more profound, pervasive, and significant with every instance. This challenge requires a solution under a global framework. And friends, it is not that these challenges have come before us for the first time. When the aviation sector was growing, when the financial sector was advancing, the world established frameworks to address such challenges. Therefore, today, I call upon the B-20 to engage in discussions and contemplation on these emerging topics.
Friends,
Businesses have successfully gone beyond borders and boundaries. Now is the time to take businesses beyond just the bottomline. This can only be done by focusing on supply chain resilience and sustainability. I am sure that the B20 Summit has paved the way for a collective transformation. Let us remember that a connected world is not just about connection through technology. It is not only about shared social platforms but also about a shared purpose, shared planet, shared prosperity and a shared future.
Thank you.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.