Prime Minister's Office
Human-Centric Globalisation: Taking G20 to the Last Mile, Leaving None Behind -Narendra Modi
07 SEP 2023 10:41AM by PIB Delhi
‘Vasudhaiva Kutumbakam’ – these two words capture a deep philosophy. It means ‘the world is one family’. This is an all-embracing outlook that encourages us to progress as one universal family, transcending borders, languages, and ideologies. During India’s G20 Presidency, this has translated into a call for human-centric progress. As One Earth, we are coming together to nurture our planet. As One Family, we support each other in the pursuit of growth. And we move together towards a shared future - One Future - which is an undeniable truth in these interconnected times.
The post-pandemic world order is very different from the world before it. There are three important changes, among others.
First, there is a growing realisation that a shift away from a GDP-centric view of the world to a human-centric view is needed.
Second, the world is recognizing the importance of resilience and reliability in global supply chains.
Third, there is a collective call for boosting multilateralism through the reform of global institutions.
Our G20 Presidency has played the role of a catalyst in these shifts.
In December 2022, when we took over the Presidency from Indonesia, I had written that a mindset shift must be catalysed by the G20. This was especially needed in the context of mainstreaming the marginalized aspirations of developing countries, the Global South and Africa.
The Voice of Global South Summit, which witnessed participation from 125 countries, was one of the foremost initiatives under our Presidency. It was an important exercise to gather inputs and ideas from the Global South. Further, our Presidency has not only seen the largest-ever participation from African countries but has also pushed for the inclusion of the African Union as a permanent member of the G20.
An interconnected world means our challenges across domains are interlinked. This is the midway year of the 2030 Agenda and many are noting with great concern that the progress on SDGs is off-track. The G20 2023 Action Plan on Accelerating Progress on SDGs will spearhead the future direction of the G20 towards implementing SDGs.
In India, living in harmony with nature has been a norm since ancient times and we have been contributing our share towards climate action even in modern times.
Many countries of the Global South are at various stages of development and climate action must be a complementary pursuit. Ambitions for climate action must be matched with actions on climate finance and transfer of technology.
We believe there is a need to move away from a purely restrictive attitude of what should not be done, to a more constructive attitude focusing on what can be done to fight climate change.
The Chennai HLPs for a Sustainable and Resilient Blue Economy focus on keeping our oceans healthy.
A global ecosystem for clean and green hydrogen will emerge from our presidency, along with a Green Hydrogen Innovation Centre.
In 2015, we launched the International Solar Alliance. Now, through the Global Biofuels Alliance, we will support the world to enable energy transitions in tune with the benefits of a circular economy.
Democratising climate action is the best way to impart momentum to the movement. Just as individuals make daily decisions based on their long-term health, they can make lifestyle decisions based on the impact on the planet’s long-term health. Just like Yoga became a global mass movement for wellness, we have also nudged the world with Lifestyles for Sustainable Environment (LiFE).
Due to the impact of climate change, ensuring food and nutritional security will be crucial. Millets, or Shree Anna, can help with this while also boosting climate-smart agriculture. In the International Year of Millets, we have taken millets to global palates. The Deccan High Level Principles on Food Security and Nutrition is also helpful in this direction.
Technology is transformative but it also needs to be made inclusive. In the past, the benefits of technological advancements have not benefited all sections of society equally. India, over the last few years, has shown how technology can be leveraged to narrow inequalities, rather than widen them.
For instance, the billions across the world that remain unbanked, or lack digital identities, can be financially included through digital public infrastructure (DPI). The solutions we have built using our DPI have now been recognised globally. Now, through the G20, we will help developing countries adapt, build, and scale DPI to unlock the power of inclusive growth.
That India is the fastest-growing large economy is no accident. Our simple, scalable and sustainable solutions have empowered the vulnerable and the marginalised to lead our development story. From space to sports, economy to entrepreneurship, Indian women have taken the lead in various sectors. They have shifted the narrative from the development of women to women-led development. Our G20 Presidency is working on bridging the gender digital divide, reducing labour force participation gaps and enabling a larger role for women in leadership and decision-making.
For India, the G20 Presidency is not merely a high-level diplomatic endeavour. As the Mother of Democracy and a model of diversity, we opened the doors of this experience to the world.
Today, accomplishing things at scale is a quality that is associated with India. The G20 Presidency is no exception. It has become a people-driven movement. Over 200 meetings will have been organised in 60 Indian cities across the length and breadth of our nation, hosting nearly 100,000 delegates from 125 countries by the end of our term. No Presidency has ever encompassed such a vast and diverse geographical expanse.
It is one thing to hear about India’s demography, democracy, diversity and development from someone else. It is totally different to experience them first-hand. I am sure our G20 delegates would vouch for this.
Our G20 Presidency strives to bridge divides, dismantle barriers, and sow seeds of collaboration that nourish a world where unity prevails over discord, where shared destiny eclipses isolation. As the G20 President, we had pledged to make the global table larger, ensuring that every voice is heard and every country contributes. I am positive that we have matched our pledge with actions and outcomes.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মীওইবা খুন্নাইগী ওইবা গ্লোবেলাইজেসনঃ জি২০বু কনা অমত্তবু চিত্থহন্দনা অরোইবা মাইল ফাওবা য়ৌহনবা- নরেন্দ্র মোদী
07 SEP 2023 10:41AM by PIB Imphal
'ভাসুধাইব কুতুম্বকম' – ৱাহৈ অনি অসিনা ৱাহন্থোক লুম্না চেনবা ফিলোসোফী অমা পুদুনা চৎলি। মসিনা তাক্লিবদি, 'মালেম অসি ইমুং অমত্তনি'। মসি ঐখোয়বু মালেমগী ওইবা ইমুং অমখক্তা ওইনা ঙমখৈ খায়দনা, লোল অমসুং ৱাখল্লোনশিং চাইখাইদনা চাউখৎমিন্নবগী মীৎয়েং অমা য়েংনবা পুক্নিং থৌগৎলি। ভারতকী জি২০ প্রেজিদেন্সীগী মনুংদা, মসিনা মীওইবা খুন্নাইগী ওইবা চাউখৎলোন অমা পুরক্নবা হোৎনরি। মালেম অসিনা অমত্তা ওইনা ঐখোয়না ঐখোয়গী গ্রহ অসিবু য়োকখৎনবা হোৎনমিন্নরি। ইমুং অমত্তা ওইনা, ঐখোয়না চাউখৎপা পুরক্নবা অমত্তা ওইনা চংশিনমিন্নরি। অমসুং ঐখোয়না মান্নবা তুংলমচৎ অমগীদমক, অমগা অমগা শম্নবা লৎনহৈদ্রবা অশেংবা অমত্তা ওইবা তুংগী লম্বী অমদা চঙশিল্লি।
লাইচৎকী মতুংদা লাকপা মালেম অমা হায়সি মমাংদা লৈরম্বা মালেম অদুদগী অদুক্কী মতীক খেন্নরে। মসিদা অতৈ কয়াগী মরক্তা মরুওইবা অহোংবা অহুমখক লৈরি।
অহানবদা, জি.দি.পি.দা য়ুম্ফম ওইবা মালেমগী মীৎয়েংদগী মীওইবা খুন্নাইদা মীৎয়েং থম্বা মালেম অমগী মীৎয়েংগী তঙাইফদবা লৈরি।
অনিশুবদা, মালেম অসিনা গ্লোবেল সপ্লাই চেনদা খাঙবা কনবা অমসুং থাজবগী মরুওইবা খঙনরক্লি।
অহুমশুবদা, মালেমগী ইন্সতিত্যুসনশিংগী রিফোর্মগী খুত্থাংদা মলতিলেতরেলিজম মপাঙ্গল কলহন্নবগী অমত্তা ওইবা খোলাউ অমা চঙলি।
ঐখোয়গী জি২০ প্রেজিদেন্সী সিনা হায়রিবা অহোংবশিং অসিবু মপাঙ্গল কলহন্নবা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি।
দিসেম্বর ২০২২দা, ঐখোয়না ইন্দোনেসিয়াদগী প্রেজিদেন্সী লৌবা মতমদা, ঐহাক্না ইজখি মদুদি জি২০না ৱাখল হোংহন্নবগী অচৌবা খুৎলাই অমা ওইগদবনি। মসি চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিং, গ্লোবেল সাউথ অমসুং অফ্রিকাগী মঙলানশিং ময়াম মরক্তা পুশিল্লকপদা তঙাইফদে।
লৈবাক ১২৫দগী শরুক য়াখিবা গ্লোবেল সাউথ সম্মিৎকী খোঞ্জেলনা ঐখোয়গী প্রেজিদেন্সীগী থৌরাংগী মখাদা খ্বাইদগী মরুওইবা মশক অমা ওইখি। মদু গ্লোবেল সাউথতগী লৌবা য়াবা ৱাখল্লোনশিং লৌনবা মরুওইবা থৌরাং অমা ওইখি। মখা তানা, ঐখোয়গী প্রেজিদেন্সী অসিনা অফ্রিকাগী লৈবাকশিংদগী খ্বাইদগী য়াম্না শরুক য়াখিবদা নত্তনা অফ্রিকা য়ুনিয়নবু জি২০গী পার্মনেন্ত মেম্বর অমা ওইহন্নবা হোৎনখি।
অমগা অমগা শম্নবা মালেম অমা হায়বসিনা হীরম কয়াদা লৈরিবা ঐখোয়গী শীংনবশিং অসি মরী লৈনহল্লি। মসি ২০৩০ এজেন্দাগী মরক মা ওইরি অমসুং এস.দি.জি.গী চাউখৎপগী খোঙজেল অসি লাকপা হৌরে হায়না লৈবাক কয়ানা খঙনরিা এস.দি.জি. চাউখৎহন্নবগী জি২০ ২০৩০ এক্সন প্লাননা জি২০গী তুংগী মায়কৈবু এস.দি.জি.দা পুশিল্লক্কনি।
ভারত্তা, মহৌশাগা লোইননা হরাওনা হিংমিন্নবা হায়বসি অরিবা মতমদগী হৌনা চৎনদুনা লাক্লি অমসুং ঐখোয়না অনৌবা য়ুগকী মতমদা অকোইবগী ফিভম ফগৎনবগী থৌরাংদা চাউনা শরুক য়ারি।
গ্লোবেল সাউথকী লৈবাক কয়ানা চাউখৎপগী তাংকক কয়াদা লৈরি অমসুং অকোইবগী ফিভম ফগৎনবগী থৌরাংসু মতাং চানা লৌখৎকদবনি। অকোইবগী ফিভম ফগৎনবগী থৌরাংশিংগীদমক্তা থম্লিবা পান্দমশিং অদু অকোইবগী ফিভম ফগৎনবগী থম্লিবা শেল থুম অমসুং তেক্নোলোজি ত্রান্সফর তৌবগী থবকশিংগা চানগদবনি।
ঐখোয়না থাজৈ মদুদি তৌরোইদবদা তশেংনা পামদবগী মতৌ উৎপদগী নাথৈদুনা অকোইবগী ফিভমদা হোংলক্লিবা অসি মায়োক্নবদা করি তৌরগা হেন্না অফবা ওইগদবা মওংদা ৱাখল থাদবগী তঙাই ফদবা অমা লৈরে।
সস্তেনেবল অমসুং রেজিলিএন্ত ব্লু ইকোনোমি অমগীদমক লৈরিবা চেন্নৈ ঐচ.এল.পি.না ঐখোয়গী মহাশাগরশিংবু লুনা নান্না থম্বদা পান্দম থম্লি।
ঐখোয়গী প্রেসিদেন্সি অসিদগী লু নানবা অমসুং অকোইবদা কায়দবা হাইদ্রোজেনগী গ্লোবেল ইকোসিস্তেম অমা গ্রীন হাইদ্রোজেন ইনোবেসন সেন্তর অমগা লোয়ননা পুথোক্লগনি।
২০১৫দা, ঐখোয়না ইন্তর্নেস্নেল সোলার এলাইএন্স হৌদোকখি। গ্লোবেল বাইওফ্যুলস এলাইএন্সকী খুত্থাংদগী হৌজিক ঐখোয়না সারকুলর ইকোনোমি অমগী কান্নবশিংগা লোয়নবা এনর্জি ত্রাঞ্জিসনশিং য়াহন্নবা মালেম অসিবু শৌগৎকনি।
অকোইবগী ফিভম ফগৎনবা থবকশিং দিমোক্রেতাইজ তৌবনা খোংজঙ অসিগী খোঙজেল য়াঙশিলহনবগী খ্বাইদগী ফবা লম্বী ওইগনি। মীওই অমনা মখোয়গী হকশেল মতম কয়া শাংনা চৎকদগে হায়বদা নোংমগী ওইবা ৱারেপ লৌবগুম্না, মখোয়না পুন্সিগী মহিংগী ৱারেপ লৌবদা মালেম অসিগী হকশেলদা পীবা শাফুদা য়ুম্ফম ওইরক্কনি। য়োগানা হকশেল ফনবগী মালেম পুম্বগী খোঙজং অমা ওইরকপগুম, ঐখোয়না মালেম পুম্ববু লাইফস্তাইল ফোর সস্তেনেবল এনভাইরোন্মেন্ত (লাইফ)তা চঙশিন্নবা তকশিনগদবনি।
অকোইবগী ফিভমদা পীরিবা শাফুনা মরম ওইদুনা, চীঞ্জাক অমসুং ন্যুত্রিসনেল সেক্যুরিতী পীবনা খ্বাইদগী মরুওইবা থবক অমা ওইরি। মিলেৎ নৎত্রগা শ্রী অন্নানা মসিদা মতেং পাংবা ঙমবগা লোইননা, ক্লাইমেৎ স্মার্ত এগ্রিকলচরবুসু মপাঙ্গল হেনগৎহনগনি। মিলেৎকী অন্তর্জাতিগী চহি অসিদা, ঐখোয়না মিলেৎপু মালেমগী থাক্তা পুখৎখ্রে। ফুদ সেক্যুরিতী অমসুং ন্যুত্রিসনগী দেক্কান হাই লেভেল প্রিন্সিপলনা মসিগী মায়কৈ অসিদা চাউনা মতেং পাংগনি।
তেক্নোলোজীনা অহোংবা পুরকপা ঙম্মি অদুবু মসিসু পুম্নমকপু কোনশিলহনবা ঙমহনবা মথৌ তাই। হৌখিবা মতমদা, তেক্নোলোজী চাউখৎপগী কান্নবশিং অসি খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক্তা চপ মান্নবা মওংদা কান্নবা ফংহনবা ঙম্লমদে। ভারত্তা, হৌখিবা চহি খরা অসিদা, তেক্নোলোজী অসি মান্নদবা থোং কয়া লাপথোকহনবগী মহুত্তা নকশিলহনবদা শীজিন্নবা য়াই হায়বসি উৎখ্রে।
খুদম ওইনা হায়রবদা, মালেম পুম্বদা লৈরিবা বেঙ্ককা শম্নদ্রিবা নৎত্রগা দিজিতেল আইদেন্তিতী লৈত্রিবা মীওই বিলিয়ন কয়াবু দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর (দি.পি.আই.)গী খুত্থাংদা শেলথুমগী হীরমদা পুশিনবীবা য়াই। ঐখোয়না দি.পি.আই. শীজিন্নদুনা শেমগৎলিবা পাম্বৈ অসি মালেম পুম্বদা খঙনরে। হৌজিক্তি জি২০গী খুত্থাংদা, ঐখোয়না চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংবু মপুং ওইবা চাউখৎপা পুরকপদা চুশিন্নহনবা, শেমগৎপা অমসুং দি.পি.আই. হাংদোকপদা মতেং পাংলগনি।
ভারত অসি খ্বাইদগী খোঙজেল য়াঙনা চঙশিল্লিবা অচৌবা একনোমী অমনি হায়বসি শোইবদগী ওইখিবা নত্তে। ঐখোয়গী চম্লবা, চাউথোকহনবা য়াবা অমসুং তুং কোইনা চৎনবা য়াবা পাম্বৈশিংনা শোত্থরবশিংবু অমসুং অপীকপা কাংবুবু ঐখোয়গী চাউখৎপগী ৱারীদা লমজিংহন্নবগী শক্তি পীবা ঙম্লে। সুন্দ্রংদগী শান্ন-খোৎনব্দা, শেন্মিৎলোন্দগী ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিপ্তা, ভারতকী নুপীশিংনা তোঙান তোঙানবা হীরম কয়াদা লমজিংলি। মখোয়না হীরম অসিবু নুপীশিংগী চাউখৎ থৌরাংদগী নুপীনা লুচিংবা চাউখৎ থৌরাং অমদা ওন্থোকপা ঙম্লে। ঐখোয়গী জি২০ প্রেজিদেন্সী অসিনা জেন্দর দিজিতেল দিভাইদপু লেবর ফোর্সকী অহাংবা মেনশিনদুনা অমসুং লুচিংবা অমসুং ৱারেপ লৌবা মতমদা নুপীশিং চাউনা শরুক য়াহন্দুনা খুজিলহন্নবা হোৎনরি।
ভারতকী ওইনদি, জি২০ রেজিদেন্সী অসি অৱাংবা থাক্কী দিপ্লোমেতিক ওইবা খোঙথাং অমখক ওইনা লৌদে। গনতন্ত্রগী হৌরকফম অমা ওইনা অমসুং মান্নদবা কয়াগী খুদম অমা ওইনা ঐখোয়না মসিগুম্বা থবক অসিবু মালেমগী থাক্তা চাউনা থোং হাংদুনা থম্লে।
ঙসিদি, অসিগুম্বা থাক্তা থবকশিং মায় পাক্না পায়খৎপনা ভারতকা মরী লৈনবা মগুন অমা ওইরক্লে। জি২০ প্রেজিদেন্সী অসিসু তোখাইবা নত্তে। মসিসু মীয়াম্না লমজিংবা খোঙজং অমা ওইরে। ঐখোয়গী মতম লোইরকপদদি লৈবাক অসিগী কাচিন কোয়া পুম্বদা লৈবাক ১২৫দগী লাকপা দেলিগেৎ ১০০,০০০ রোমগী য়ুম্বু ওইদুনা ভারতকী শহর ৬০দা মীফম ২০০ হেন্না পাঙথোক্লগনি। মমাংদা লৈখিবা প্রেজিদেন্সী অমত্তনা অসিগুম্বা পাক চাউবা লমগী শরুক অসি য়ৌনা পাকথোক চাউথোকপা ঙমখিদ্রি।
ভারতকী দিমোগ্রাফী, গনতন্ত্র, দাইভর্সিতী অমসুং চাউখৎপগী ৱারী অসি কনাগুম্বা অমদগী তাবা হায়বসিনা তোঙানবা অমনি। মসি ইশামক্না হকথেংননা থেংনবা হায়বসিগা খেন্নবা লৈ। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি জি২০গী দেলিগেৎশিংনা মসি শোইদনা থেংনদুনা লৌবা ফংগনি।
ঐখোয়গী জি২০ প্রেজিদেন্সী অসিনা খাইদোক্নরিবশিং পুনশিন্নবা, অহোবশিং মেনশিন্নবা, অমসুং অপুনবনা লিংবা, মান্নবা পন্থুংনা তোখাই তাববু পুনশিনবা মালেম অমা ওইহন্নবা মরু হুন্নবা হোৎনরি। জি২০ প্রেজিদেন্ত ওইনা ঐখোয়না মালেমগী ফম্বাক অসিবু হেন্না চাউথোক্নবা, খোঞ্জেল পুম্বা তাহন্নবা অমসুং লৈবাক খুদিংমক্না শরুক য়ানবা ৱাশক্লি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ঐখোয়গী ৱাশক অসি থবক্তা ওন্থোক্কনি অমসুং ফলগা মান্নগনি।