গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে আজি নতুন দিল্লীত ‘মেৰী মাটি-মেৰা দেশ’ অভিযানৰ অধীনত ‘অমৃত কলশ’ যাত্ৰাৰ শুভাৰম্ভ কৰে
হৃদয় দেশপ্ৰেমেৰে ভৰা প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দৰে ব্যক্তিয়েহে হাতত ‘মাটি’ লৈ প্ৰতিজ্ঞা গ্ৰহণ কৰি “সংকল্প চে সিদ্ধি”ৰ এই যাত্ৰা আৰম্ভ কৰাৰ কথা কল্পনা কৰিব পাৰিলেহেঁতেন
দেশৰ সৌভাগ্য যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দৰে এজন নেতাই প্ৰতিজন ব্যক্তিক আৱেগিকভাৱে দেশৰ ভৱিষ্যতৰ সৈতে আৰু নিজৰ প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে দেশৰ উন্নয়নৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনৰ বাবে কাম কৰি আছে
‘মেৰী মাটি - মেৰা দেশ’ কেৱল এক কাৰ্যসূচী নহয়, ই দেশৰ ভৱিষ্যতৰ সৈতে নিজকে সংযোগ কৰি দেশখনক বৃহত্তৰ কৰাৰ প্ৰক্ৰিয়াৰ অংশ হোৱাৰ এক মাধ্যম
প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ‘আজাদি কা অমৃত মহোৎসৱ’ কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে নাগৰিকৰ মাজত দেশপ্ৰেমৰ মনোভাৱ পুনৰ জগাই তুলিছে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ সময়ত ২ লাখৰো অধিক কাৰ্যসূচীৰ আয়োজনে সমগ্ৰ জাতিটোৰ মাজত দেশপ্ৰেমৰ মনোভাৱ পুনৰবাৰ জাগ্ৰত কৰিছে
এনে কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে প্ৰতিজন ভাৰতীয় নাগৰিকৰ মনত সৃষ্টি হোৱা আত্মবিশ্বাসে আমাৰ সাহসী সৈনিকসকলৰ বাবে চাৰ্জিকেল ষ্ট্ৰাইক কৰাৰ বাবে অনুপ্ৰেৰণা হিচাপে কাম কৰে, আমাৰ বিজ্ঞানীসকলক কোভিড-১৯ ভেকছিন বিকশ
01 SEP 2023 6:52PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে আজি নতুন দিল্লীত ‘মেৰী মাটি-মেৰা দেশ’ অভিযানৰ অধীনত অমৃত কলাশ যাত্ৰাৰ শুভাৰম্ভ কৰে। এই উপলক্ষে কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ সিং ঠাকুৰ, কেন্দ্ৰীয় আইন আৰু ন্যায় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অৰ্জুন ৰাম মেঘৱাল, বৈদেশিক পৰিক্ৰমা ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী মীনাক্ষী লেখী আৰু সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়ৰ সচিবকে ধৰি বহু বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
ভাষণত শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজিৰ অনুষ্ঠানটো কিছু পৰিমাণে এটা সন্ধিয়াৰ দৰে, কিয়নো এনে এটা সময়তে ভাৰতে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ লৈছিল। তেওঁ কয় যে আগন্তুক অমৃতকাল আৰু "সংকল্প চে সিদ্ধি"য়ে ২০৪৭ চনৰ ১৫ আগষ্টৰ ভিতৰত বিশ্বৰ ভিতৰতে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে ভাৰতক শীৰ্ষস্থানত ৰাখিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে অহা ২৫ বছৰত আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলে কৰা কল্পনা অনুসৰিয়েই এক নৱভাৰতৰ সৃষ্টি হ'ব। তেওঁ লগতে কয় যে বিগত ৭৫ বছৰত ভাৰতে বহুতো সাফল্য লাভ কৰিছে, কিন্তু সেইবোৰ পৰ্যাপ্ত নহয়। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে দীঘলীয়া সময়ৰ পৰাধীনতা আৰু লাখ লাখ লোকৰ ত্যাগৰ পিছত আমি স্বাধীনতা লাভ কৰিছো আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত বিগত ১০ বছৰত প্ৰতিজন ভাৰতীয়ক একত্ৰিত হৈ এক বৃহত্তৰ ভাৰত গঢ়ি তোলাত সহায় কৰাৰ সুযোগ দিয়া হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে মেৰি মাটি-মেৰা দেশ কাৰ্যসূচীয়ে ইয়াৰ নামৰ জৰিয়তে ইয়াৰ অৰ্থ প্ৰকাশ কৰিছে। তেওঁ কয় যে এতিয়া আমি স্বাধীন ভাৰতত বাস কৰি আছো আৰু ইয়াৰ বাবে লাখ লাখ লোকে বহু ত্যাগ স্বীকাৰ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে ১৮৫৭ চনৰ পৰা ১৯৪৭ চনৰ ভিতৰত ৯০ বছৰ ধৰি স্বাধীনতাৰ বাবে এক দীঘলীয়া সংগ্ৰাম চলোৱা হৈছিল আৰু অগণন জ্ঞাত আৰু অজ্ঞাত স্বাধীনতা সংগ্ৰামীয়ে এই উদ্দেশ্যত নিজৰ জীৱন পাত কৰিছিল। তেওঁ কয় যে হাতত ‘দেশৰ মাটি’ৰ প্ৰতিশ্ৰুতি লৈ আৰু যিসকলে ত্যাগ স্বীকাৰ কৰিছে তেওঁলোকক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰি কেৱল প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দৰে এজন ব্যক্তিয়েহে তেওঁৰ দেশপ্ৰেমেৰে পৰিপূৰ্ণ হৃদয়েৰে ‘সংকল্প চে সিদ্ধি’ৰ এই যাত্ৰা আৰম্ভ কৰাৰ কল্পনা কৰিব পাৰিছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই কাৰ্যসূচীৰ আঁৰৰ ধাৰণাটো হৈছে যে প্ৰতিজন ব্যক্তি, পৰিয়াল, নাগৰিক আৰু শিশুৱে মহান ভাৰতৰ সৃষ্টিৰ ধাৰণাটোৰ সৈতে আৱেগিকভাৱে সংযোগ স্থাপন কৰিব লাগে। তেওঁ কয় যে ১-৩০ ছেপ্টেম্বৰৰ পৰা প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ পৰা, ৱাৰ্ডৰ পৰা আৰু গাওঁতে এটা পাত্ৰত ‘মাটি’ বা শস্য সংগ্ৰহ কৰা হ'ব, ইয়াৰ পিছত ১-১৩ অক্টোবৰৰ পৰা ব্লকত আৰু পিছত ৰাজ্যিক পৰ্যায়ত ২২-২৭ অক্টোবৰলৈ আৰু শেষত, ২৮-৩০ অক্টোবৰৰ পৰা এই ৭,৫০০ পাত্ৰ দেশৰ ৰাজধানী নতুন দিল্লীত উপস্থিত হ'ব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আমাৰ মহান বীৰসকলৰ সন্মানাৰ্থে দিল্লীত নিৰ্মাণ কৰা অমৃত ভাটিকাত এই অমৃত কলশৰ মাটি ৰাখিব, যিয়ে প্ৰতিজন নাগৰিকক সোঁৱৰাই দিব যে আমি অমৃতকালত ভাৰতক মহান কৰি তুলিব লাগিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে এই প্ৰচেষ্টাত কেইবাটাও কাৰ্যসূচী একত্ৰিত কৰিছে আৰু প্ৰতিজন ভাৰতীয়ক এই উদ্যোগৰ অংশ হোৱাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। তেওঁ কয় যে দেশলৈ নিজকে পুনৰ উৎসৰ্গা কৰাৰ লক্ষ্যৰে ৫ টা কাৰ্যসূচীৰ দ্বাৰা এলানি নতুন কাৰ্যসূচী সাজু কৰা হৈছে। এই কাৰ্যসূচীসমূহৰ অধীনত দেশৰ প্ৰতিখন গাঁৱতে শিলালিপি স্থাপন কৰা হৈছে, দেশৰ কোটি কোটি নাগৰিকে ‘পঞ্চ প্ৰাণ’ৰ প্ৰতিশ্ৰুতি গ্ৰহণ কৰিছে, যিয়ে ভাৰতক মহান কৰাৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিব, বসুধা বন্দন কাৰ্যসূচীৰ অধীনত অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন আৰু স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ নায়কসকলক সন্মান জনোৱা হৈছে আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় পতাকা উত্তোলন কৰাৰ বাবে ৭৫ টা গছপুলি ৰোপণ কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ সময়ত ২ লাখতকৈও অধিক কাৰ্যসূচীৰ সংগঠনে পুনৰ এবাৰ সমগ্ৰ দেশতে দেশপ্ৰেমৰ ভাৱনা জাগ্ৰত কৰিছে আৰু এই কাৰ্যসূচীসমূহ মেৰি মাটি-মেৰা দেশৰ কাৰ্যসূচীৰে সমাপ্ত হ'ব। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰা অহা সকলো দেশবাসীক দাসত্বৰ মানসিকতা আঁতৰ কৰা, আমাৰ পৰম্পৰাৰ প্ৰতি গৌৰৱান্বিত হোৱা, একতা আৰু অখণ্ডতাৰ বাবে সমগ্ৰ জীৱন উৎসৰ্গা কৰা আৰু প্ৰতিজন নাগৰিকৰ মনত কৰ্তব্যবোধ জাগ্ৰত কৰাৰ লক্ষ্য ‘পঞ্চ প্ৰাণ’ গ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। শ্ৰী শ্বাহে কৈছিল যে এই ‘পঞ্চ প্ৰাণ’ হৈছে এক মহান ভাৰত গঢ়াৰ ঘাইপথ। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ‘হৰ ঘৰ ত্ৰিৰঙ্গা অভিযান’ৰ আহ্বান জনোৱাৰ পিছত সমগ্ৰ দেশৰ ২৩ কোটি ঘৰ, কাৰ্যালয় আৰু ভৱন ত্ৰিৰংগাৰে সুন্দৰ কৰি তোলা হৈছে বুলি তেওঁ কয়। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ আহ্বানক সন্মান জনাই সমগ্ৰ দেশে হৰ ঘৰ তিৰঙ্গা অভিযানত যোগদান কৰে আৰু এই দেশপ্ৰেমমূলক অনুভূতিৰ ফলস্বৰূপে শেহতীয়াকৈ আমাৰ চন্দ্ৰযানে চন্দ্ৰৰ শিৱশক্তি নামৰ ঠাইত উপনীত হৈছে, যিটো সকলো দেশৰ বাবে এক গৌৰৱৰ মুহূৰ্ত। তেওঁ কয় যে প্ৰতিটো ঘৰত ত্ৰিৰংগা প্ৰচাৰৰ সৈতে দেশৰ প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ মনত গৌৰৱৰ অনুভূতি উদ্ভৱ হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰতিজন ব্যক্তিক দেশৰ ভৱিষ্যতৰ সৈতে সংযোগ কৰা, দেশৰ প্ৰগতিৰ সৈতে তেওঁলোকৰ অনুভূতি সংযোগ কৰা আৰু দেশৰ প্ৰগতি আৰু বিকাশৰ সৈতে প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ প্ৰচেষ্টাক সংযোগ কৰাটো হৈছে নেতৃত্ব আৰু ইয়াৰ দায়িত্বৰ পৰীক্ষা। তেওঁ কয় যে সমগ্ৰ দেশ সৌভাগ্যৱান যে দীৰ্ঘদিনৰ পিছত আমি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দৰে এজন নেতা পাইছো, যি আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ সময়ত দেশক বিশ্বত প্ৰথম স্থান দিয়াৰ পথ প্ৰশস্ত কৰি আছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আজি আমাৰ অৰ্থনীতি বিশ্বৰ ১১ তম স্থানৰ পৰা পঞ্চম স্থানলৈ আগবাঢ়িছে আৰু শীঘ্ৰেই আমি তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতিত পৰিণত হ'ম। তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ প্ৰতিজন নাগৰিকৰ মনত যি আত্মবিশ্বাস জাগ্ৰত হৈছে, সেয়া এনে কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে সংঘটিত হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এনে কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে প্ৰতিজন ভাৰতীয় নাগৰিকৰ মনত সৃষ্টি হোৱা আস্থাই আমাৰ সাহসী সৈনিকসকলৰ বাবে চাৰ্জিকেল ষ্ট্ৰাইক কৰাৰ বাবে অনুপ্ৰেৰণা হিচাপে কাম কৰে, আমাৰ বিজ্ঞানীসকলক কোভিড-১৯ ভেকছিন বিকশিত কৰাৰ ক্ষমতা প্ৰদান কৰে আৰু ইছৰোৰ বিজ্ঞানীসকলক চন্দ্ৰ আৰু সূৰ্যৰ কক্ষপথত উপনীত হোৱাৰ সাহস প্ৰদান কৰে।
গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মেৰি মাটি মেৰা দেশ কেৱল এক কাৰ্যসূচী নহয়, দেশৰ ভৱিষ্যতৰ সৈতে নিজকে সংযোগ কৰাৰ এক মাধ্যম। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই কাৰ্যসূচীয়ে নিজকে দেশক মহান কৰাৰ প্ৰক্ৰিয়াৰ অংশ কৰি তুলিবলৈ এক মাধ্যম হ’ব পাৰে আৰু ২৫ বছৰৰ পিছত যেতিয়া বৰ্তমানৰ প্ৰজন্মই এক মহান ভাৰতৰ নেতৃত্ব দিব, তেতিয়া তেওঁলোকৰ মনত সন্তুষ্টি থাকিব যে পূৰ্বৰ প্ৰজন্মই এক শক্তিশালী ভাৰত গঢ়ি তোলাত সহায় কৰিছিল।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, launched the Amrit Kalash Yatra under the 'Meri Maati-Mera Desh' campaign in New Delhi, today
Only a person like Prime Minister Shri Narendra Modi, who is full of patriotism in his heart, could have imagined initiating this journey of “Sankalp se Siddhi”, by taking a pledge with ‘Mitti’’ in his hand and paying homage to those who have made the sacrifices
The country is fortunate that it has got a leader like Prime Minister Shri Narendra Modi who is working to connect every person emotionally with the future of the country and through his efforts with the development of country
'Meri Mati - Mera Desh' is not just a programme but a medium to connect oneself with future of country and be a part of the process of making the country greater
Prime Minister Narendra Modi has rekindled the spirit of patriotism among the citizens through the 'Azadi ka Amrit Mahotsav' programme
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, organisation of over 2 lakh programmes during the Azadi ka Amrit Mahotsav have once again awakened the spirit of patriotism in the entire nation
The confidence instilled in the minds of every Indian citizen through such programmes serves as inspiration for our courageous soldiers to carry out surgical strikes, empowers our scientists to develop the COVID-19 vaccine, and provides the courage for ISRO scientists to reach the Moon and the orbit of Sun
Prime Minister Shri Narendra Modi had urged all the Indians to take ‘Panch Pran’, which are the highways to building a great India
01 SEP 2023 6:52PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, launched the Amrit Kalash Yatra under the 'Meri Mati-Mera Desh' campaign in New Delhi, today. Many dignitaries including the Union Minister of Information and Broadcasting, Shri Anurag Singh Thakur, Union Minister of Law and Justice Shri Arjun Ram Meghwal, Minister of State for External Affairs, Smt. Meenakshi Lekhi and Secretary, Ministry of Culture were present on the occasion.
In his address, Shri Amit Shah said that today's event is somewhat like an evening, as it is happening at a time when India has completed 75 years of independence. He said that upcoming Amritkal and “Sankalp Se Siddhi” will put India at the forefront in every field globally by August 15, 2047. Shri Shah said that India, as envisioned by our freedom fighter, will be created in the next 25 years. He added that over the past 75 years, India has got many achievements, but they are not sufficient. Shri Shah said that after a long period of subjugation and the sacrifices of millions, we gained independence, and in the last 10 years under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, every Indian has been given the opportunity to come together and help create a greater India.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the Meri Mati-Mera Desh programme expresses its meaning through its name itself. He said that now we are living in independent India, and for this, millions have made sacrifices. He added that from 1857 to 1947, for 90 years, a long struggle for freedom was fought, and countless known and unknown freedom fighters sacrificed their life to the cause. He said that only a person like Prime Minister Shri Narendra Modi, who is full of patriotism in his heart, could have imagined initiating this journey of “Sankalp se Siddhi”, by taking a pledge with ‘Mitti’’ in his hand and paying homage to those who have made the sacrifices. Shri Shah said that the idea behind this programme is that every individual, family, citizen, and child should connect emotionally with the idea of creation of great India. He said that from 1-30th September, every household, ward, and village will collect the ‘Mitti’ or grains in a pot, following it up from 1-13th October at the block and later from 22-27th October at state level, and finally, from 28-30th October these 7,500 pots will reach New Delhi, the capital of the country. Shri Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi will put soil from these Amrit Kalash in the Amrit Vatika created at Delhi honour of our great veers, which will keep on reminding every citizen that we must make India great during the period of Amritkal.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi has integrated several programmes into this initiative, and has providing every Indian with an opportunity to become part of the initiative. He said that a new series has been made by 5 programmes aimed at re-dedicating oneself to the country. Under these progarmmes inscription have been installed in every village of the country, crores of citizens of the country have taken the pledge of ‘Panch Pran’ which will pave the way to make India great, 75 trees have been planted in the celebration of Amrit Mahotsav under the Vasudha Vandan programme and honouring the heroes and hoisting the national flag has been done.
Union Home Minister said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, organisation of over 2 lakh programmes during the Azadi ka Amrit Mahotsav have once again awakened the spirit of patriotism in the entire nation and these programmes will conclude with Meri Mati-Mera Desh programme. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi had called upon all the countrymen from the ramparts of the Red Fort to take ‘Panch Pran’ – the goal of a developed India, to remove the mentality of slavery, to be proud of our traditions, to dedicate whole life for unity and integrity, and, to awaken a sense of duty in the mind of every citizen. Shri Shah said that these ‘Panch Pran’ are the highway to building a great India. He said that 23 crore houses, offices and buildings across the country were beautified with the Tricolour after Prime Minister Shri Narendra Modi's call for 'Har Ghar Tiranga Abhiyan'. Shri Shah said that the whole country joined the Har Ghar Tiranga Abhiyan by respecting the call of Prime Minister Shri Narendra Modi and the result of this patriotic feeling was that recently our Chandrayaan reached the Shivshakti point on the Moon, which is a very proud moment for all the countrymen. He said that the feeling of pride in the mind of every person of the country has arisen with the tricolor campaign in every house.
Shri Amit Shah said that connecting every person with the future of the country, connecting his feelings with the progress of the country and connecting the efforts of every person with the progress and development of the country is the test of leadership and its responsibility. He said that the whole country is fortunate that after a long time, we have got such a leader like Prime Minister Shri Narendra Modi, who is paving the way to make the country first in the world during Azadi ka Amrit Mahotsav. Shri Shah said that today our economy has moved from 11th to 5th position in the world and soon we will become the 3rd largest economy. He said that the self-confidence that has been awakened in the mind of every citizen of India has happened through such programmes. Shri Shah said that the confidence instilled in the minds of every Indian citizen through such programmes serves as inspiration for our courageous soldiers to carry out surgical strikes, empowers our scientists to develop the COVID-19 vaccine, and provides the courage for ISRO scientists to reach the Moon and the orbit of Sun.
The Home Minister said that Meri Mati - Mera Desh is not just a programme, but it is a medium to connect oneself with the future of the country. Shri Shah said that this programme can become a medium to make oneself a part of the process of making the country great and after 25 years when the present generation will lead a great India, then they will have the satisfaction in their mind that previous generation had helped make a very strong India.