ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଉତକେଲା ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ଉତକେଲା ଓ ଭୁବନେଶ୍ୱର ମଧ୍ୟରେ ସିଧାସଳଖ ବିମାନ ସେବାର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ଏମ୍ ସିନ୍ଧିଆ
ଉଡାନ ଯୋଜନାରେ ଏହାକୁ ଆଞ୍ଚଳିକ ବିମାନବନ୍ଦର ଭାବରେ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି
31 AUG 2023 1:37PM by PIB Bhubaneswar
ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ଏମ୍ ସିନ୍ଧିଆ ଏବଂ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଜେନେରାଲ ବିଜୟ କୁମାର ସିଂହ (ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ) ଆଜି ଉତକେଲା ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ଉତକେଲା ଓ ଭୁବନେଶ୍ୱର ମଧ୍ୟରେ ସିଧାସଳଖ ବିମାନ ଚଳାଚଳକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା।
ଉତକେଲା ବିମାନବନ୍ଦର ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ମାଲିକାନାରେ ରହିଛି। ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଉଡାନ ଯୋଜନାରେ ୩୧.୦୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଏହାକୁ ଏକ ଆଞ୍ଚଳିକ ବିମାନବନ୍ଦର ଭାବରେ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି | ଉତକେଲା ବିମାନବନ୍ଦରର ରନଓ୍ବେର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ୯୧୭ ମିଟର (୨୯୯୫ ଫୁଟ) ସହିତ ପ୍ରସ୍ଥ ୩୦ ମିଟର ରହିଛି । ଉତକେଲା ବିମାନବନ୍ଦରକୁ ମିଶାଇ ଓଡ଼ିଶାରେ ଏବେ ୫ଟି ବିମାନବନ୍ଦର ହେବ।
ନବନିର୍ମିତ ଉତକେଲା-ଭୁବନେଶ୍ୱର-ଉତକେଲା ବିମାନ ମାର୍ଗ ଆଞ୍ଚଳିକ ବିମାନ ଯୋଗାଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ। ଇଣ୍ଡିଆ ୱାନ୍ ଅଗଷ୍ଟ ୩୧ ତାରିଖରୁ ଏହି ରୁଟ୍ ରେ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଉଡାନ ଯୋଜନାରେ ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଥିବା ୯ ସିଟ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ସେସନା ସି-୨୦୮ ବିମାନକୁ ଅପରେଟର ବ୍ୟବହାର କରିବେ। ଏହି ବିମାନ ନିମ୍ନଲିଖିତ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ଅନୁଯାୟୀ ଚଳାଚଳ କରିବ:
ଉଦଘାଟନୀ ଭାଷଣରେ ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ଏମ୍ ସିନ୍ଧିଆ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତକେଲା ଭୁବନେଶ୍ୱର ବିମାନ ଯୋଗାଯୋଗ ସଡ଼କ ପଥରେ ଯାତ୍ରା କରିବାକୁ ଲାଗୁଥିବା ସମୟକୁ ପ୍ରାୟ ୮ ଘଣ୍ଟା ହ୍ରାସ କରିବ। ଏବେ ଉତକେଲା-ଭୁବନେଶ୍ୱର ବିମାନରେ ଏହି ଦୂରତା ୧ ଘଣ୍ଟା ୨୦ ମିନିଟରେ ଅତିକ୍ରମ କରାଯାଇପାରିବ । ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଆସିବା ସହ ବିଭିନ୍ନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବାରୁ କଳାହାଣ୍ଡି ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ନୂଆ ଆରମ୍ଭ ହେବ ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ସିନ୍ଧିଆ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜ୍ୟରେ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ସହଯୋଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସଡ଼କ ପରିବହନ ଓ ରାଜପଥ ଏବଂ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଜେନେରାଲ ଡକ୍ଟର ଭିକେ ସିଂହ (ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ) କହିଛନ୍ତି ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଉତକେଲା ବିମାନବନ୍ଦରର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ରେ ପ୍ରାୟ ୩୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛନ୍ତି। ଏବେ କଳାହାଣ୍ଡିକୁ ଭୁବନେଶ୍ୱର ଓ ରାଜ୍ୟର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସହର ସହ ସଂଯୋଗ କରାଯିବ ଯାହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶରେ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ରାଜ୍ୟସଭା ସାଂସଦ ସୁଜିତ କୁମାର, ଲୋକସଭା ସାଂସଦ ବସନ୍ତ କୁମାର ପଣ୍ଡା, ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ଜଳସମ୍ପଦ ଓ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ପରିବହନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଟୁକୁନି ସାହୁ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ରାଜୀବ ବଂଶଲ, ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ଶାସନ ସଚିବ ଉଷା ପାଢ଼ୀ ଏବଂ ଇଣ୍ଡିଆ ୱାନର ସିଇଓ ଅରୁଣ କୁମାର ସିଂହ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।

Ministry of Civil Aviation
Shri Jyotiraditya M Scindia inaugurates Utkela Airport, and direct flight between Utkela and Bhubaneshwar
It has been developed as a regional airport under the UDAN scheme
31 AUG 2023 1:37PM by PIB Delhi
Minister of Civil Aviation, Shri Jyotiraditya M Scindia along with Gen. Vijay Kumar Singh (Rtd.) MoS, Ministry of Civil Aviation inaugurated Utkela Airport and a direct flight between Utkela and Bhubaneshwar today. The event was conducted through video conferencing.
Utkela airport is owned by the Government of Odisha. It has been developed as a regional airport under the UDAN scheme of the Ministry of Civil Aviation, Government of India at a cost of Rs. 31.07 Cr. Utkela airport has a runway of length 917 meters. (2,995 ft.) with a width of 30 meters. With the addition of Utkela Airport, Odisha will now have five airports.
The newly inaugurated Utkela - Bhubaneshwar - Utkela flight route will enhance regional air connectivity and play an important role in the economic development of the region. IndiaOne, will be running the flights on this route from 31st August onwards. The operator will be utilizing 9-seater Cessna C-208 aircraft sanctioned under the UDAN scheme. This flight will operate according to the following schedule:
In his inaugural address, Shri Jyotiraditya M Scindia said thatUtkela to Bhubaneswar air connectivity will reduce the time taken to travel by road which is nearly 8 hours. Now with Utkela-Bhubaneswar flight, the distance could be covered in one hour and twenty minutes. Elaborating further, the Minister said that this will be a new beginning for Kalahandi region as economic activities will come up and generate a range of employment opportunities. Shri Scindia added that central government is working in close cooperation with the Odisha government developing the civil aviation infrastructure in the state.
Union Minister of State for Road Transport and Highways and Civil Aviation Gen Dr V K Singh (Retd)said that the central government spent around Rs 31 Crore in the redevelopment of the Utkela airport. He also added that now Kalahandi will be connected to Bhubaneswar and other cities in the state which will help in the development of the region.
The event was graced by Shri Sujit Kumar, MP Rajya Sabha, Shri Basanta Kumar Panda, MP Lok Sabha, Smt. Tukuni Sahu, Minister, Water Resources and Commerce & Transport, Govt. of Odisha. Shri Rajiv Bansal, Secretary Ministry of Civil Aviation,Smt Usha Padhee, Principal Secretary, Govt of Odisha, and CEO of India One, Shri Arun Kumar Singh were also present.