মহাকাশ দপ্তৰ
চন্দ্ৰযান-৩ অভিযানে চন্দ্ৰৰ বায়ুমণ্ডল, মাটি, খনিজ পদাৰ্থ আদিৰ বিষয়ে ঘৰলৈ তথ্য প্ৰেৰণ কৰাৰ আশা কৰা হৈছে যিটো সমগ্ৰ বিশ্বৰ বৈজ্ঞানিক সমাজৰ বাবে এই ধৰণৰ প্ৰথমটো হ’ব পাৰে আৰু আগন্তুক সময়ত ইয়াৰ সুদূৰপ্ৰসাৰী প্ৰভাৱ পৰিব বুলি ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে কয়
“বিক্ৰম লেণ্ডাৰ আৰু প্ৰজ্ঞান ৰভাৰে হুবহু সময়সূচী অনুসৰি মিছনৰ উদ্দেশ্য সম্পন্ন কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে”: ড০ জিতেন্দ্ৰ সিং
চন্দ্ৰযান-৩ মুন লেণ্ডিঙৰ লাইভ টেলিকাষ্টত দেখা পোৱা বিপুল আগ্ৰহৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ইছৰোৱে অহা মাহত সমগ্ৰ দেশতে এক সজাগতা অভিযান আৰম্ভ কৰিব, ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে কয়
“আমাৰ মহাকাশলৈ হাত আগবঢ়োৱাৰ ক্ষমতা এতিয়া সন্দেহৰ বাহিৰত প্ৰমাণিত হৈছে কিয়নো প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিজেই মহাকাশেই সীমা নহয় বুলি কৈছিল”: ড০ জিতেন্দ্ৰ সিং
27 AUG 2023 4:56PM by PIB Guwahati
চন্দ্ৰযান-৩ অভিযানে চন্দ্ৰৰ বায়ুমণ্ডল, মাটি, খনিজ পদাৰ্থ আদিৰ বিষয়ে ঘৰলৈ তথ্য প্ৰেৰণ কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে যিটো সমগ্ৰ বিশ্বৰ বিজ্ঞান সমাজৰ বাবে এই ধৰণৰ প্ৰথমটো হ’ব পাৰে আৰু আগন্তুক সময়ত ইয়াৰ সুদূৰপ্ৰসাৰী প্ৰভাৱ পৰিব বুলি আজি কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে কয়। তেওঁ লগতে কয় যে বিক্ৰম লেণ্ডাৰ আৰু প্ৰজ্ঞান ৰভাৰে মিছনৰ লক্ষ্যসমূহ হুবহু সময়সূচী অনুসৰি সম্পন্ন কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে।
এটা সংবাদ সংস্থাৰ সৈতে হোৱা এক আছুতীয়া সাক্ষাৎকাৰত ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে কয় যে চন্দ্ৰযান-৩ৰ জাহাজত থকা বিজ্ঞান পেলোডৰ মূল লক্ষ্য হৈছে চন্দ্ৰৰ ওপৰৰ মাটিৰ (ৰেগলিথ) তাপীয় ধৰ্ম আৰু পৃষ্ঠীয় উপাদানসমূহকে ধৰি চন্দ্ৰৰ পৃষ্ঠৰ বৈশিষ্ট্যসমূহৰ লগতে পৃষ্ঠৰ ওচৰৰ প্লাজমা পৰিৱেশৰ এক সংহত মূল্যায়ন প্ৰদান কৰা বুলিও তেওঁ কয়। ইয়াৰ উপৰিও চন্দ্ৰৰ ভূমিকম্পীয় কাৰ্যকলাপ আৰু চন্দ্ৰপৃষ্ঠত উল্কাপিণ্ডৰ প্ৰভাৱৰ মূল্যায়ন কৰা হ’ব।
বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি তথা প্ৰধানমন্ত্ৰী কাৰ্যালয়ৰ ৰাজ্য মন্ত্ৰী, কৰ্মচাৰী, ৰাজহুৱা অভিযোগ, পেঞ্চন, আৰু পাৰমাণৱিক শক্তি বিভাগৰ কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী (স্বতন্ত্ৰ দায়িত্ব) ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে কয়, “এই সকলোবোৰ চন্দ্ৰৰ পৃষ্ঠৰ ওচৰৰ পৰিৱেশৰ মৌলিক বুজাবুজিৰ বাবে আৰু অন্বেষণৰ বাবে ভৱিষ্যতে চন্দ্ৰৰ বাসস্থানৰ বিকাশৰ বাবে অপৰিহাৰ্য।
বিক্ৰম লেণ্ডাৰে ভূমিকম্পমাপক (ILSA), ChaSTE, Langmuir Probe (RAMBHA-LP), আৰু এটা লেজাৰ ৰেট্ৰ'ৰিফ্লেক্টৰেৰে পেলোড কঢ়িয়াই লৈ ফুৰে আৰু প্ৰজ্ঞান ৰভাৰে আলফা পাৰ্টিকেল এক্স-ৰে স্পেকট্ৰমিটাৰ (APXS) আৰু লেজাৰ ইনডুচড ব্ৰেকডাউন স্পেকট্ৰস্কোপ (LIBS) পেলোড কঢ়িয়াই লৈ ফুৰে।
ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে কয় যে এই সকলোবোৰ পেলোড ২০২৩ চনৰ ২৪ আগষ্টৰ পৰা অভিযানৰ শেষলৈকে অবিৰতভাৱে চলাচলৰ বাবে পৰিকল্পনা কৰা হৈছে।
ইনষ্ট্ৰুমেণ্ট ফৰ লুনাৰ ছিছমিক এক্টিভিটি (আই এল এছ এ) য়ে চন্দ্ৰৰ পৃষ্ঠত প্ৰভাৱ পেলোৱা উল্কাপিণ্ডৰ লগতে চন্দ্ৰ ভূমিকম্পীয় কাৰ্যকলাপৰ নিৰন্তৰ পৰ্যবেক্ষণ কৰিব। চন্দ্ৰৰ অধিক অক্ষাংশত চন্দ্ৰপৃষ্ঠৰ কম্পন অধ্যয়নৰ বাবে প্ৰেৰণ কৰা প্ৰথমটো ভূমিকম্পমাপক হৈছে আই এল এছ এ।
ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে কয় যে এই জোখ-মাখবোৰে উল্কাপিণ্ডৰ প্ৰভাৱ আৰু ভূমিকম্পীয় কাৰ্যকলাপৰ পৰা সম্ভাব্য বিপদৰ কম্পাঙ্ক বুজি পাই ভৱিষ্যতৰ বাসস্থানৰ উন্নয়নৰ পৰিকল্পনাত সহায় কৰিব।
ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে কয় যে বিক্ৰম লেণ্ডাৰত স্থাপন কৰা আন এটা মূল যন্ত্ৰ হৈছে ChaSTE (Chandra’s Surface Thermo-physical Experiment)। ChaSTE ত মাউণ্ট কৰা দহটা উচ্চ নিখুঁত থাৰ্মেল ছেন্সৰে চন্দ্ৰৰ ওপৰৰ মাটিত খান্দি উষ্ণতাৰ তাৰতম্য অধ্যয়ন কৰিব। চন্দ্ৰপৃষ্ঠৰ প্ৰথম ১০ চেঃমিঃৰ তাপভৌতিক ধৰ্ম অধ্যয়ন কৰা প্ৰথমটো পৰীক্ষা হৈছে ChaSTE।
চন্দ্ৰৰ পৃষ্ঠভাগত চন্দ্ৰৰ দিন আৰু ৰাতি উষ্ণতাৰ যথেষ্ট তাৰতম্য ঘটে, স্থানীয় মাজনিশাৰ আশে-পাশে নূন্যতম উষ্ণতা <-১০০ ডিগ্ৰী চেলছিয়াছ আৰু স্থানীয় দুপৰীয়াৰ আশে-পাশে >১০০ ডিগ্ৰী চেলছিয়াছ। ছিদ্ৰযুক্ত চন্দ্ৰৰ ওপৰৰ মাটি (প্ৰায় ~৫-২০ মিটাৰ ডাঠ) এটা উৎকৃষ্ট ইনচুলেটৰ হ’ব বুলি আশা কৰা হৈছে। এই অৱৰোধক গুণ আৰু বায়ুৰ অনুপস্থিতিৰ বাবে ৰেগলিথৰ ওপৰৰ পৃষ্ঠ আৰু ভিতৰৰ অংশৰ মাজত অতি উল্লেখযোগ্য উষ্ণতাৰ পাৰ্থক্য আশা কৰা হয়।
ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে কয়, “ৰেগলিথৰ কম ঘনত্ব আৰু উচ্চ তাপ নিৰোধে ভৱিষ্যতৰ বাসস্থানৰ বাবে মৌলিক বিল্ডিং ব্লক হিচাপে ইয়াৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি কৰে আনহাতে উষ্ণতাৰ বিস্তৃত তাৰতম্যৰ মূল্যায়ন জীয়াই থকাৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।”
চন্দ্ৰৰ পৃষ্ঠৰ ওচৰৰ প্লাজমা আৰু ইয়াৰ সময়ৰ তাৰতম্যৰ অধ্যয়ন লেংমুইৰ অনুসন্ধানৰ দ্বাৰা কৰা হ’ব। ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে কয় যে ৰামভা-এলপি হ’ব প্ৰথমবাৰৰ বাবে পৃষ্ঠৰ ওচৰৰ প্লাজমা আৰু ইয়াৰ দিনৰ তাৰতম্যৰ উচ্চ চন্দ্ৰ অক্ষাংশত স্থানীয় পৰ্যবেক্ষণ, য’ত সূৰ্য্যৰ উচ্চতাৰ কোণ কম।
তেওঁ কয়, "এইবোৰে ভৱিষ্যতে মানৱবাহী অভিযানৰ বাবে চন্দ্ৰপৃষ্ঠৰ চাৰ্জিঙৰ মূল্যায়নত সহায় কৰিব।"
প্ৰজ্ঞানত স্থাপন কৰা আলফা পাৰ্টিকেল এক্স-ৰে স্পেকট্ৰমিটাৰ (এপিএক্সএছ) আৰু লেজাৰ ইনডুচড ব্ৰেকডাউন স্পেকট্ৰস্কপি (এলআইবিএছ)য়ে ৰভাৰ ট্ৰেকৰ কাষৰ ষ্টপ-পইণ্টত (প্ৰায় ৪.৫ ঘণ্টাত এবাৰ) চন্দ্ৰ পৃষ্ঠৰ মৌলৰ জোখ-মাখ কৰিব। এইবোৰ হৈছে উচ্চ অক্ষাংশত চন্দ্ৰপৃষ্ঠৰ মৌলিক গঠনৰ প্ৰথমবাৰৰ বাবে স্থানীয়ভাৱে অধ্যয়ন বুলি ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে কয়।
তেওঁ কয়, “এই জোখ-মাখৰ দ্বাৰা পৃষ্ঠৰ সম্ভাব্য মৌলিক গঠনৰ ওপৰত অনুমান কৰিব পাৰি যিটো ভৱিষ্যতৰ আত্মনিৰ্ভৰশীল বাসস্থানৰ বিকাশৰ বাবে সহায়ক হ’ব।”
লেণ্ডাৰ এণ্ড ৰভাৰত স্থাপন কৰা প্ৰ’ব যন্ত্ৰৰ উপৰিও চন্দ্ৰযান-৩ মিছনে চন্দ্ৰৰ প্ৰপালচন কক্ষপথত হেবিটেবল প্লেনেট আৰ্থ (SHAPE)ৰ স্পেকট্ৰ’প’লাৰিমেট্ৰি কঢ়িয়াই লৈ ফুৰে।
ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে কয়, "ই ভৱিষ্যতে পৃথিৱীৰ দৰে বহিঃগ্ৰহ চিনাক্তকৰণত সহায় কৰিব" আৰু লগতে কয়, "প্ৰাথমিক বিশ্লেষণ আৰু একত্ৰীকৰণৰ পিছত এই তথ্য ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু সাধাৰণ জনতাৰ বাবে উপলব্ধ কৰা হ’ব।"
যদিও লেণ্ডাৰ আৰু ৰভাৰৰ মিছন লাইফ এটা চন্দ্ৰ দিৱসৰ বাবে ডিজাইন কৰা হৈছে, যিটো ১৪ পৃথিৱী দিনৰ সমতুল্য, তাৰ পিছত বিক্ৰম আৰু প্ৰজ্ঞানে হাইবাৰনেচনত যাব বুলি ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে কয়, আৰু এটা চন্দ্ৰ ৰাতি বা ১৪টা পৃথিৱী দিনৰ পিছত ইছৰোৰ বিজ্ঞানীসকলে কয় ৰাতিৰ অতি ঠাণ্ডা উষ্ণতাৰ পৰা দুয়ো বাচি থাকিলে আৰু অৱশিষ্ট বেটাৰী আৰু সৌৰ পেনেল অন কৰি পুনৰুজ্জীৱিত কৰিব পৰা হ'লে নিজৰ ভাগ্য চেষ্টা কৰিব।
ইফালে, ইছৰোৱে ছেপ্টেম্বৰৰ প্ৰথম সপ্তাহৰ ভিতৰত আদিত্য-এল১ অভিযান আৰম্ভ কৰাৰ বাবে সাজু হৈছে, য’ত ৭টা পেলোড (যন্ত্ৰ) থকা পোলাৰ ছেটেলাইট লঞ্চ ভেহিকল (পিএছএলভি) এক্সএল ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। আদিত্য এল ১ হ’ব সূৰ্যৰ ওপৰত অধ্যয়ন কৰা প্ৰথমটো মহাকাশভিত্তিক ভাৰতীয় অভিযান। মহাকাশযানখনক পৃথিৱীৰ পৰা প্ৰায় ১৫ লাখ কিলোমিটাৰ দূৰত্বত থকা সূৰ্য-পৃথিৱী ব্যৱস্থাৰ লেগ্ৰেঞ্জ বিন্দু ১ (L1)ৰ চাৰিওফালে এটা প্ৰভা কক্ষপথত স্থাপন কৰিব লাগিব। L1 বিন্দুৰ চাৰিওফালে হেলো কক্ষপথত স্থাপন কৰা উপগ্ৰহৰ প্ৰধান সুবিধাটো হ’ল কোনো ধৰণৰ অকুলেচন/সূৰ্যগ্ৰহণ নোহোৱাকৈ সূৰ্যক অবিৰতভাৱে চোৱা।
ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে কয় যে মহাকাশলৈ ভাৰতৰ প্ৰথমটো মানৱবাহী অভিযান গগণযান ইছৰোৰ পৰৱৰ্তী বৃহৎ প্ৰকল্প হ’ব।
“এজন মানুহ পঠোৱাৰ আগতে আমাৰ অন্ততঃ দুটা মিছন থাকিব। আমাৰ প্ৰথম মিছন সম্ভৱতঃ ছেপ্টেম্বৰ মাহত বা অহা বছৰৰ আৰম্ভণিতে হ’ব, য’ত কেইঘণ্টামানৰ বাবে আমি এখন খালী মহাকাশযান পঠাম যিয়ে ওপৰলৈ উঠি পানীলৈ উভতি আহিব আৰু চাম যে আমি ইয়াৰ নিৰাপদ উভতি অহাটো কোনো ধৰণৰ ক্ষতি নোহোৱাকৈ নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ সক্ষম হ’ম নেকি। যদি সেইটো সফল হয়, তেন্তে অহা বছৰ আমাৰ দ্বিতীয়টো ট্ৰায়েল হ’ব ব্যোম মিত্ৰ নামৰ ৰবট এটা পঠিয়াই। আৰু সেইটোও যদি সফল হয় তেন্তে আমি চূড়ান্ত মিছনটো পঠিয়াই দিম, যিটো হ’ব মানৱীয় মিছন। এইটো সম্ভৱতঃ ২০২৪ চনৰ দ্বিতীয়াৰ্ধত হ’ব পাৰে। প্ৰথম অৱস্থাত আমি ২০২২ চনৰ বাবে পৰিকল্পনা কৰিছিলোঁ, কিন্তু Covid ৰ বাবে পলম হৈছিল," তেওঁ কয়।
ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কাৰ্যভাৰ গ্ৰহণ কৰাৰ পিছত বিগত ৯ বছৰত আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত মহাকাশ প্ৰযুক্তি প্ৰয়োগ কৰাৰ স্বাধীনতা দিয়া হৈছে।
“২০১৩ চনলৈকে বছৰি গড়ে প্ৰায় ৩টা লঞ্চৰ সৈতে ৪০টা লঞ্চ বাহন মিছন সম্পন্ন হৈছিল। যোৱা ৯ বছৰত এই সংখ্যা দুগুণ বৃদ্ধি পাইছে আৰু বছৰি গড়ে ৬টা উৎক্ষেপণত ৫৩টা উৎক্ষেপণ বাহন অভিযান চলাইছে।" তেওঁ লগতে কয়, "ইছৰোৱে ২০১৩ চনলৈকে ৩৫টা বিদেশী উপগ্ৰহ উৎক্ষেপণ কৰিছিল ৪০০টা বিদেশী উপগ্ৰহ উৎক্ষেপণ কৰা হয়।”
ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে কয় যে ভাৰতে বিগত ৯ বছৰত কৌশলগত আৰু অসামৰিক প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰি নিজাকৈ আঞ্চলিক নেভিগেচন উপগ্ৰহ ব্যৱস্থা স্থাপন কৰিছে। পিএম মোদীয়ে মহাকাশ খণ্ডৰ সংস্কাৰৰ সূচনা কৰিছিল, যাৰ ফলত মহাকাশ ভাৰতীয় ব্যক্তিগত কৰ্মকৰ্তাৰ বাবে সহজে সুলভ হৈ পৰিছিল আৰু সকলো অংশীদাৰক সামৰি এক বিস্তৃত ভাৰতীয় মহাকাশ নীতি ২০২৩ প্ৰকাশ কৰা হৈছিল।
ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে কয় যে দেশত ২০১৪ চনৰ পিছতহে মহাকাশ খণ্ডৰ ষ্টাৰ্টআপৰ উত্থানৰ সাক্ষী হ’বলৈ আৰম্ভ কৰিছিল আৰু বৰ্তমান প্ৰায় ২০০টা ষ্টাৰ্টআপে বিভিন্ন মহাকাশ ডমেইনত কাম কৰি আছে। শেহতীয়াকৈ প্ৰথমটো ভাৰতীয় ব্যক্তিগত উপ-কক্ষপথৰ উৎক্ষেপণৰ সাক্ষী হৈছিল যিটো মহাকাশ খণ্ডৰ সংস্কাৰৰ জৰিয়তে সক্ষম কৰা হৈছিল।
"মহাকাশলৈ হাত আগবঢ়োৱাৰ আমাৰ ক্ষমতা এতিয়া সন্দেহৰ বাহিৰত প্ৰমাণিত হৈছে কাৰণ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিজেই মহাকাশেই সীমা নহয় বুলি কৈছিল। গতিকে আমি মহাকাশৰ বাহিৰলৈ গৈ বিশ্বব্ৰহ্মাণ্ডৰ অনান্বেষিত অঞ্চলসমূহ আৱিষ্কাৰ কৰিছোঁ।"
ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে কয় যে চন্দ্ৰযান-৩ মুন লেণ্ডিঙৰ লাইভ টেলিকাষ্টত দেখা পোৱা বিপুল আগ্ৰহৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ইছৰোৱে অহা মাহত সমগ্ৰ দেশতে এক সজাগতা অভিযান আৰম্ভ কৰিব।
৮০ লাখতকৈ অধিক সমকালীন দৰ্শকৰ সৈতে চন্দ্ৰযান-৩ৰ লেণ্ডাৰ মডিউলৰ টাচডাউন লাইভ ষ্ট্ৰীমিঙৰ সময়ত ইউটিউবত সৰ্বাধিক চোৱা অনুষ্ঠানত পৰিণত হয়। আনকি বিশ্বকাপ ২০২২ৰ কোৱাৰ্টাৰ ফাইনেলৰ সময়ত ব্ৰাজিল আৰু দক্ষিণ কোৰিয়াৰ মাজত অনুষ্ঠিত হোৱা ফুটবল খেলখনৰ সমান্তৰাল দৰ্শকৰ সংখ্যাও ই পিছ পেলাই থৈ গৈছিল, যিয়ে ৬১ লাখ দৰ্শক লাভ কৰিছিল। চন্দ্ৰযান-৩ৰ অৱতৰণৰ পিছত প্ৰায় ৭ কোটি দৰ্শকে চালে। কিন্তু অসংখ্য গ্ৰুপ প্ৰদৰ্শনৰ বাবে প্ৰকৃত দৰ্শকৰ সংখ্যা অধিক হ’ব পাৰে।
১ ছেপ্টেম্বৰৰ পৰা আৰম্ভ হ’বলগীয়া এই সজাগতা অভিযানত ফ্লেছমব, মেগা টাউন হল, কুইজ প্ৰতিযোগিতা আৰু শ্ৰেষ্ঠ চেলফিকে ধৰি অনলাইন আৰু অফলাইন কাৰ্যসূচী অনুষ্ঠিত হ’ব, য’ত স্পেচ ষ্টাৰ্টআপ আৰু টেক পাৰ্টনাৰ কোম্পানীসমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ’ব।

Department of Space
Chandrayaan-3 mission is expected to send home information about Moon's atmosphere, soil, minerals etc which may be the first of its kind for the scientific community across the world and of far-reaching implications in the times to come , says Dr. Jitendra Singh
“Vikram Lander and Pragyan Rover have started performing the Mission objectives exactly as per the schedule”: Dr Jitendra Singh
ISRO to launch an awareness campaign across the country next month, mobilizing students and the common man in view of the huge interest witnessed in the Live telecast of Chandrayaan-3 Moon Landing, says Dr Jitendra Singh
“Our ability to reach out to space is now proven beyond doubt as the Prime Minister himself said Space is no limit”: Dr Jitendra Singh
27 AUG 2023 4:56PM by PIB Delhi
Chandrayaan-3 mission is expected to send home information about Moon's atmosphere, soil, minerals etc which may be the first of its kind for the scientific community across the world and of far-reaching implications in the times to come, said Union Minister of State for Space, Dr. Jitendra Singh today, adding that the Vikram Lander and Pragyan Rover have started performing the Mission objectives exactly as per the schedule.
In an exclusive interview to a media agency, Dr Jitendra Singh said, the main focus of the science payloads onboard Chandrayaan-3 is to provide an integrated assessment of the lunar surface features, including the thermal properties and surface elements of the lunar topsoil (regolith) as well as the plasma environment near the surface, he said. It will also assess the lunar seismic activities and the impact of meteors on the lunar surface.
“All these are essential for the fundamental understanding of the lunar near-surface environment and for making future lunar habitat developments for explorations,” said Dr Jitendra Singh, who is also the Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, and Atomic Energy.
Vikram Lander carries seismometer (ILSA), ChaSTE, Langmuir Probe (RAMBHA-LP), and a laser retroreflector array payloads and the Pragyan Rover carries Alpha Particle X-ray Spectrometer (APXS) and Laser Induced Breakdown Spectroscope (LIBS) payloads.
“All these payloads are planned for continuous operations from 24th August 2023 till end of the mission,” said Dr Jitendra Singh.
The Instrument for Lunar Seismic Activity (ILSA) will make continuous observations of the lunar seismic activities as well as the meteors impacting the lunar surface. ILSA is the first-ever seismometer sent to study the vibrations on the lunar surface at higher lunar latitudes.
“These measurements will help us plan for future habitat developments by understanding the frequency of potential hazards from meteor impacts and seismic activities,” said Dr Jitendra Singh.
The ChaSTE (Chandra’s Surface Thermo-physical Experiment) is another key instrument mounted on the Vikram Lander, said Dr Jitendra Singh. Ten high-precision Thermal Sensors, mounted on ChaSTE, will dig into the moon’s top soil to study temperature variations. ChaSTE is the first-ever experiment to study the thermophysical properties of the first 10 cm of the lunar surface.
Surface of the moon undergoes substantial temperature variations during the lunar day and night, with minimum temperatures of <-100 ℃ around the local midnight, and >100℃ around the local noon. The porous lunar topsoil (having a thickness of about ~5-20 m) is expected to be an excellent insulator. Because of this insulating property and absence of air, very significant temperature difference is expected between the top surface and interior of the regolith.
“The low density and high thermal insulation of the regolith enhances its potential as a basic building block for future habitats while the assessment of the wide range of temperature variations are crucial for survivability,” said Dr Jitendra Singh.
The study of the near-surface plasma of the Moon and its time variations will be carried out by the Langmuir probe. RAMBHA-LP will be the first-ever in-situ observation of the near-surface plasma and its diurnal variation in higher lunar latitude, where the Sun elevation angle is less, said Dr Jitendra Singh.
“These will help assess the lunar surface charging for future manned missions,” he said.
The Alpha Particle X-ray Spectrometer (APXS) and Laser Induced Breakdown Spectroscopy (LIBS), mounted on the Pragyan, will make the measurements of lunar surface elements at the stop-points (once in about 4.5 hours) along the Rover track. These are first-ever in situ study of lunar surface elemental composition in the higher latitudes, said Dr Jitendra Singh.
“These measurements can make inference on the potential surface elemental compositions which will be helpful for future self-sustaining habitat developments,” he said.
Besides probe instruments mounted on the Lander & Rover, the Chandrayaan-3 Mission carries the Spectropolarimetry of Habitable Planet Earth (SHAPE) onboard the Propulsion orbit of the moon.
“It will help identify earth-like exoplanets in future,” said Dr Jitendra Singh, adding, “The data will be made available to the students and general public after the initial analysis and consolidations.
Though the mission life of Lander and Rover is designed to last one Moon Day, equivalent to 14 Earth days, after which Vikram and Pragyan will go in hibernation, said Dr Jitendra Singh, and after one Moon Night, or 14 Earth Days, ISRO scientists will try their luck if the two would have survived the extremely cold night temperatures and can be revived by residual battery and switching on their solar panels.
Meanwhile, ISRO is gearing up for the launch of Aditya-L1 mission by the first week of September, using the Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) XL with 7 payloads (instruments) onboard. Aditya L1 would be the first space-based Indian mission to study the Sun. The spacecraft shall be placed in a halo orbit around the Lagrange point 1 (L1) of the Sun-Earth system, which is about 1.5 million km from the Earth. A satellite placed in the halo orbit around the L1 point has the major advantage of continuously viewing the Sun without any occultation/eclipses.
Dr Jitendra Singh said the Gaganyaan, India’s first manned mission to space, will be the next major project before ISRO.
“We will have at least two missions before we send a human being. We will have the first mission possibly in September or early next year, where for a few hours we will send an empty spacecraft that will go up and come back into the waters to see if we are able to control its safe return without any damage. If that is successful, then we will have a second trial next year by sending a robot called Vyom Mitra. And if that is also successful, we will send the final mission, which will be the human mission. This could possibly take place in the second half of 2024. Initially we had planned it for 2022, but it got delayed due to Covid,” he said.
Dr Jitendra Singh said that in the past nine years after the Prime Minister Shri Narendra Modi assumed office, been given the freedom to apply space technology to areas of infrastructure development.
“Till the year 2013, 40 launch vehicle missions were accomplished with nearly 3 launches on an average per year. This has doubled in the last 9 years with 53 launch vehicle missions at an average of 6 launches per year,” he said, adding, “ISRO had launched 35 foreign satellites till 2013. This has seen exponential growth in the last 9 years with nearly 400 foreign satellites launched.”
Dr Jitendra Singh said India has established its own regional navigation satellites system serving the strategic and civilian requirements in the last 9 years. PM Modi initiated Space sector reforms, making Space easily accessible for Indian private players and a comprehensive Indian Space Policy 2023 was released covering all stakeholders.
Dr Jitendra Singh said the country started witnessing the emergence of Space sector Startups only after 2014 with nearly 200 startups at present, working across various space domains. The first Indian private sub-orbital launch was witnessed recently which was enabled through the Space sectoral reforms.
“Our ability to reach out to space is now proven beyond doubt as the Prime Minister himself said Space is no limit. So we have gone beyond space to discover the unexplored areas of the universe,” he said.
Dr Jitendra Singh said the ISRO will launch an awareness campaign across the country next month, mobilizing students and the common man in view of the huge interest witnessed in the Live telecast of Chandrayaan-3 Moon Landing.
With over 8 million concurrent viewers, the touchdown of Chandrayaan-3's lander module became the most-watched event on YouTube during live streaming. It even left behind the concurrent viewership of the football match between Brazil and South Korea during the World Cup 2022 quarterfinals, which had garnered 6.1 million views. Around 70 million viewers watched the Chandrayaan-3 landing later. However, the actual number of viewers could be higher due to numerous group screenings.
The awareness campaign will kick off on 1st September and will include online and offline activities including Flashmobs, Mega Town Halls, Quiz contests and Best Selfies, with a focus on Space Startups and Tech Partner Companies.