গৃহ মন্ত্ৰালয়
পদ্ম বঁটা-২০২৪ ৰ বাবে মনোনয়ন মুকলি থাকিব ১৫ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২৩ লৈ
16 AUG 2023 6:48PM by PIB Guwahati
গণতন্ত্ৰ দিৱস, ২০২৪ উপলক্ষে ঘোষণা কৰা পদ্ম বঁটা ২০২৪-ৰ বাবে অনলাইন মনোনয়ন/অনুমোদন প্ৰক্ৰিয়া ১ মে, ২০২৩ তাৰিখে আৰম্ভ হৈছে। পদ্ম বঁটাৰ বাবে মনোনয়নৰ অন্তিম তাৰিখ ধাৰ্য কৰা হৈছে ছেপ্টেম্বৰ ১৫, ২০২৩। পদ্ম বঁটাসমূহৰ বাবে মনোনয়ন/অনুমোদন প্ৰক্ৰিয়া ৰাষ্ট্ৰীয় বঁটা পৰ্টেলত (https://awards.gov.in) অনলাইনযোগে উপলব্ধ কৰোৱা হৈছে।
পদ্ম বঁটা অৰ্থাৎ পদ্ম বিভূষণ, পদ্ম ভূষণ আৰু পদ্মশ্ৰী দেশৰ সৰ্বোচ্চ অসামৰিক বঁটাৰ ভিতৰত অন্যতম। ১৯৫৪ চনত প্ৰতিষ্ঠা হোৱা এই বঁটাসমূহ প্ৰতি বছৰে গণৰাজ্য দিৱস উপলক্ষে ঘোষণা কৰা হয়। এই বঁটাটোৱে ‘বিশিষ্ট কাম’ক স্বীকৃতি দিব বিচাৰে আৰু সকলো ক্ষেত্ৰ/শাখাতে বিশিষ্ট আৰু ব্যতিক্ৰমী কৃতিত্ব/সেৱাৰ বাবে প্ৰদান কৰা হয়, যেনে, কলা, সাহিত্য আৰু শিক্ষা, ক্ৰীড়া, চিকিৎসা, সমাজ কাম, বিজ্ঞান আৰু অভিযান্ত্ৰিক, জনসংযোগ, অসামৰিক সেৱা, বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ আদি জাতি, বৃত্তি, পদ বা লিংগৰ পাৰ্থক্য নথকা সকলো ব্যক্তি এই বঁটাৰ বাবে যোগ্য। চিকিৎসক আৰু বিজ্ঞানীৰ বাহিৰে পি এছ ইউৰ সৈতে কাম কৰাসকলকে ধৰি চৰকাৰী চাকৰিয়াল পদ্ম বঁটাৰ বাবে যোগ্য নহয়।
পদ্ম বঁটাক “জনতাৰ পদ্ম”লৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ বাবে চৰকাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। সেয়েহে সকলো নাগৰিককে আত্ম মনোনয়নকে ধৰি মনোনয়ন/পৰামৰ্শ দিবলৈ অনুৰোধ কৰা হৈছে। যিসকল প্ৰতিভাৱান ব্যক্তিৰ উৎকৃষ্টতা আৰু কৃতিত্ব সঁচাকৈয়ে মহিলা, সমাজৰ দুৰ্বল শ্ৰেণী, অনুসূচিত জাতি আৰু অনুসূচিত জাতি, দিব্যাংগ ব্যক্তি, আৰু যিসকলে সমাজৰ নিস্বাৰ্থ সেৱা কৰি আছে, তেওঁলোকৰ মাজত স্বীকৃতি পোৱাৰ যোগ্য ব্যক্তিক চিনাক্ত কৰাৰ বাবে একত্ৰিত প্ৰচেষ্টা চলোৱা হ’ব পাৰে।
মনোনয়ন/পৰামৰ্শত ওপৰত উল্লেখ কৰা পৰ্টেলত উপলব্ধ আৰ্হিত উল্লেখ কৰা সকলো প্ৰাসংগিক বিৱৰণ থাকিব লাগে, য'ত আখ্যানমূলক আকাৰত উদ্ধৃতি (সৰ্বাধিক ৮০০ শব্দ) থাকিব লাগে, য'ত তেওঁৰ/ তেওঁৰ নিজ নিজ ক্ষেত্ৰ/অনুশাসন।
এই সন্দৰ্ভত সবিশেষ তথ্য গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ ৱেবছাইট (https://mha.gov.in) আৰু পদ্ম বঁটা পৰ্টেল (https://padmaawards.gov)ত ‘বঁটা আৰু পদক’ শিৰোনামৰ অধীনত উপলব্ধ। এই বঁটাসমূহৰ সৈতে জড়িত বিধি আৰু নিয়মসমূহ ৱেবছাইটত https://padmaawards.gov.in/AboutAwards.aspx লিংকৰ সৈতে উপলব্ধ।

Ministry of Home Affairs
Nominations for Padma Awards-2024 open till 15th September, 2023
16 AUG 2023 6:48PM by PIB Delhi
Online nominations/recommendations for the Padma Awards 2024 to be announced on the occasion of Republic Day, 2024 have opened on 1st May 2023. The last date for nominations for Padma Awards is 15th September, 2023. The nominations/recommendations for Padma Awards will be received online on the Rashtriya Puraskar Portal (https://awards.gov.in ).
The Padma Awards, namely, Padma Vibhushan, Padma Bhushan and Padma Shri, are amongst the highest civilian awards of the country. Instituted in 1954, these Awards are announced on the occasion of the Republic Day every year. The award seeks to recognize ‘work of distinction’ and is given for distinguished and exceptional achievements/service in all fields/disciplines, such as, Art, Literature and Education, Sports, Medicine, Social Work, Science and Engineering, Public Affairs, Civil Service, Trade and Industry etc. All persons without distinction of race, occupation, position or sex are eligible for these Awards. Government servants including those working with PSUs, except Doctors and Scientists, are not eligible for Padma Awards.
The Government is committed to transform Padma Awards into “People’s Padma”. All citizens are, therefore, requested to make nominations/recommendations, including self nomination. Concerted efforts may be made to identify talented persons whose excellence and achievements really deserve to be recognized from amongst women, weaker sections of the society, SCs & STs, divyang persons and who are doing selfless service to the society.
The nominations/recommendations should contain all relevant details specified in the format available on the above said Portal, including a citation in narrative form (maximum 800 words), clearly bringing out the distinguished and exceptional achievements/service of the person recommended in her/his respective field/discipline.
Details in this regard are also available under the heading 'Awards and Medals' on the website of Ministry of Home Affairs (https://mha.gov.in) and on the Padma Awards Portal (https://padmaawards.gov.in ).The statutes and rules relating to these awards are available on the website with the link https://padmaawards.gov.in/AboutAwards.aspx .