কল্চর মন্ত্রালয়
কাসি অসি লৌশিং, মথৌ পাংথোকপা অমসুং অচুম্বগী পুক্কৈ অমা ওইনা খঙনরে অমসুং সহর অসি তশেংনবা ভারতকী নাৎ অমসুং স্পিরিচুএলগী কোনুংনি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়গী লোইবা নাইদবা অমসুং মখল কয়াগী নাৎকীদমক ঐখোয় ভারতমচাশিংনা চাউথোকচরি। ঐখোয়গী মমল য়াম্লবা নাৎকী পুক্কৈ ঐখোয়না মগুন লৈনা লৌরি: প্রধান মন্ত্রী
ঙসি বরানাসীদা জি-২০ কলচর মিনিস্তরশিংগী মীফম লোইশিনখ্রে
নাৎকী পুক্কৈ অসি হৌখ্রবা মতমগী য়ুম্বী অমনি অমসুং তুংগী লম্বী অমনি: শ্রী জি.কে রেদ্দি
কলচর মিনিস্তরগী দিক্লারেসন অসি কাসি কলচরেল পাথৱে হায়না মমিং থোন্নবা শ্রী জি.কে রেদ্দিনা তকশিনখ্রে
26 AUG 2023 5:46PM by PIB Imphal
ঙসি উত্তর প্রদেসকী বরানাসীদা জি-২০ কলচর মিনিস্তরশিংগী মীফমদা ভিদিও লিঙ্কগী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ৱা ঙাংখ্রে।
কাসি হায়না খঙনবা বরানাসীদা শক্নাইরবশিং প্রধান মন্ত্রীনা তরাম্না ওকখি অমসুং মহাক্কী পর্লিয়ামেন্তরি কেন্দ্র ওইরিবা সহর অসিদা জি-২০গী কলচর মিনিস্তরশিংগী মীফম পাংথোকপদা অপেনবা ফোঙদোকখি। কাসি খ্বাইদগী লিরবা সহরশিংগী মনুংদা অমনি হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরনাথ সহরগী ময়াদা ভাগবন বুদ্ধনা মহাক্কী অহানবা পাউজেল শন্দোকপা হৌখি। কাসি অসি লৌশিং, মথৌ পাংথোকপা অমসুং অচুম্বগী পুক্কৈ অমা ওইনা খঙনরে অমসুং সহর অসি তশেংনবা ভারতকী নাৎ অমসুং স্পিরিচুএলগী কোনুংনি। শক্নাইরবশিংনা গঙ্গা আর্তি থৌরম য়েংনবা, সরনাথ য়েংনবা অমসুং কাসিগী মথেলশিং মহাও য়েংনবা মহাক্না তকশিনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নাৎনা ঐখোয় অমতা ওইনা পুনশিন্নবগী শক্তি লৈরি অমসুং তোঙান-তোঙানবা ফিবমশিং অমসুং মীৎয়েংশিং ঐখোয়না খঙবা ঙমহল্লি। জি-২০ কলচর মিনিস্তরশিংগী মীফম্না পাংথোকপা থবকশিংনা অপুনবা মীওইবা খুন্নাই কান্নবা য়াম্না পীগনি। ঐখোয়গী লোইবা নাইদবা অমসুং মখল কয়াগী নাৎকীদমক ঐখোয় ভারতমচাশিংনা চাউথোকচরি। ঐখোয়গী মমল য়াম্লবা নাৎকী পুক্কৈ ঐখোয়না মগুন লৈনা লৌরি। লৈবাক অসিগী নাৎ অমসুং চৎনবীশিংগা মরী লৈনবা মফমশিং ঙাক-শেন্নবা অমসুং অমুক হন্না শেমগৎনবা ভারতনা থবক পায়খৎলি। জাতিগী থাক্তা অমসুং খুঙ্গংগী থাক্তা লৈবাক অসিগী নাৎকী লনশিং অমসুং কলাকারশিং মেপ্প লৌবগী থবক পায়খৎলে।
মহাক্না হায়খি ভারতকী নাৎ উৎনবা সেন্তর কয়া শেমগৎলে অমসুং ভারতকী ত্রাইবেলশিং ফজরবা নাৎশিং উৎনবা লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা ত্রাইবেল মিউজমশিং শেমগৎলে। ভারতকী গনতন্ত্রগী শক্তমশিং উৎনবা মখল অমা ওইনা প্রাইম মিনিস্তরস মিউজম নিউ দিল্লিদা লিংখৎলে। ‘য়ুগে য়ুগীন ভারত’ নেসনেল মিউজম শেমগৎলি, মসি লোইশিল্লকপদা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা মিউজম ওইদুনা চহি ৫০০০ হেনবগী ভারতকী পুৱারি অমসুং নাৎ উৎকনি।
প্রধান মন্ত্রীগী মপুংফাবা ৱারোলগীদমক মফম অসিদা নম্বীয়ু
মহাক্কী হৌদোকপগী ৱারোলদা জি-২০ লৈবাকশিংগী মিনিস্তরশিং, চেবাউ পীদুনা শরুক য়ারিবা লৈবাকশিং অমসুং মালেমগী লুপশিংগী মীহুৎশিং মালেমদা লেপ্তনা মীওইবনা হিংলক্লিবা খ্বাইদগী লিরবা সহরশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবা বরানাসীদা তরাম্না ওক্লদুনা শ্রী জি.কে কিসন রেদ্দিনা হায়খি বরানাসী অসি ভারতকী ইনাকখুল্লবা নাৎকী পুক্কৈগী খুদম অমনি।
মহাক্না হায়খি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পর্লিয়ামেন্তদা বরানাসী কেন্দ্রদগী কারকপা অসি চাউথোকচনিংঙাই ওইবা অমনি। গঙ্গা মপান্দা লৈরিবা সহর অমা ওইনা, বরানাসী অসি নাৎ, কলা অমসুং চৎনবীশিংগী পুনফম্নি অমসুং মফম অসিদা জি-২০ কলচর মিনিস্তরশিংগী মীফম পাংথোক্লি।
জি.কে রেদ্দিনা হায়খি নাৎকী পুক্কৈ অসি হৌখ্রবা মতমগী য়ুম্বী অমনি অমসুং তুংগী লম্বী অমনি। জি-২০গী কলচর ৱার্কিং গ্রুপকী মখাদা খন্ন-নৈনবা অসি খুদিংমক কোনশিনবা অমসুং মতেং পীনবগী থবক অমনি। মালেমগী ওইবা থৌশিলশিং শেম্বদা কলচরনা মরুওইবা মফম লৌদুনা থবক ওইনা পাংথোকপা য়াগদবা মরুওইবা হিরম মরিদা ঐখোয়না খন্নখ্রে। জি-২০ লৈবাকশিংদগী পীরকপা ৱাখল্লোনশিং, পাউতাকশিংনা ঐখোয়গী ৱারি শানবা অসি হেন্না ফগৎহল্লে।
শ্রী জি.কে রেদ্দিনা হায়খি ভারতনা প্রদিদেন্ত ওইরিবা অসিগী মখাদা অমসুং প্রধান মন্ত্রী মোদীগী লমজিং মখাদা ঐখোয়গী অপুনবা পান্দমগী মখাদা ঐখোয়না থবক পায়খৎনবা খন্নরে। থা ৮ চুপ্না পাংথোকরকপা কলচর ৱার্কিং গ্রুপকী মীফম ৪দা, রোম অমসুং বালি দিক্লারেসনশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবা মাইকৈদা থাংজিনবা খোঙথাং অমদা, ঐখোয়না মপাঙ্গল কনবা দোকুমেন্ত অমা পুথোকপা ঙম্লে।
মহাক্না হায়খি মীফম অসিদা খন্নখিবা ৱাফমশিং অমতা ওইনা য়ানরে। নাৎনা অমতা ওইনা পুনশিল্লি হায়বা মীফম অসিনা তাক্লে। মসিগী মাইপাকপা অসি কাসি কলচরেল পাথৱে হায়না মমিং থোন্নবা ঐনা অদোমগী মফমদা হায়জরি। নাৎকী ওইবা পোৎলমশিং অমুক হন্না শেমগৎপা হায়বসি খুন্নাইগী অচুম্বা পুরক্নবা থবক অমনি অমসুং মসিগী থবক অসিগীদমক ফিবমশিং শেমগৎনবা ৱারি শানবা অমা পাংথোক্নবা জি-২০ মেম্বরশিংদা ঐখোয়না থাজবা থম্লি।
ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইরিবা অসিগী মখাদা, ‘জি-২০ কলচর: সেপ্পিং দি গ্লোবেল নেরেতিপ ফোর ইনক্লুসিপ গ্রোথ’ কৌবা রিপোর্ত অমা জি-২০ কলচর ৱার্কিং গ্রুপনা ফোঙলে। ভারতনা প্রসিদেন্ত ওইদুনা পাংথোকখিবা গ্লোবেল থিমেতিক ৱেবিনারশিংদগী ফংলকপা ৱাখল্লোনশিং অমসুং খ্বাইদগী ফবা থবকশিংগী মতাং য়াওরি।
পাংথোকখিবা ৱেবিনারশিং অদুদা তোঙান-তোঙানবা কলচরগী অখঙ-অহৈ ১৫৯ শরুক য়াখি। মালেমগী ওইবা থৌশিল শেম্বদা নাৎকী থৌদাংগী মতাংদা খন্ন-নৈনখি। জি-২০ লৈবাকশিংগী মীহুৎশিং, অখঙ-অহৈশিং, চেবাউ পীবদগী শরুক য়াখিবা লৈবাকশিং, মালেমগী লুপশিং অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবশিংনা হিরমশিংদা খন্নখি অমসুং রিপোর্ত পুথোকখি।
ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইরিবা অসিগী কলচর ৱার্কিং প্রুপকী মখাদা ‘নাৎনা খুদিংমক পুনশিল্লি’ হায়বা কেম্পেনগী খোঙচৎ হরাওবা ফোঙদোকপা ওইনা অখন্নবা পোস্তেচ স্তাম্প অমা ফোঙখি।

Ministry of Culture
Kashi is known to be a treasure chest of knowledge, duty and truth and it is indeed the cultural and spiritual capital of India: PM
We in India are very proud of our eternal and diverse culture. We also attach great value to our intangible cultural heritage: PM
G20 Culture Ministerial meeting concludes in Varanasi today
Cultural heritage is both a pillar of the past and a pathway to the future: Shri G.K Reddy
Shri G.K Reddy urges the Culture Ministerial Declaration to be named as Kashi Cultural Pathway
26 AUG 2023 5:46PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the G20 Culture Ministers’ Meeting held in Varanasi, Uttar Pradesh via video link today.
The Prime Minister welcomed the dignitaries to Varanasi, also known as Kashi, and expressed delight that the G20 Culture Ministers’ Meeting is taking place here as the city is his parliamentary constituency. Referring to Kashi as one of the oldest living cities, the Prime Minister mentioned the nearing town of Sarnath where Lord Buddha delivered his first sermon. “Kashi is known to be a treasure chest of knowledge, duty and truth and it is indeed the cultural and spiritual capital of India”, the Prime Minister remarked and suggested the guests witness the the Ganga Aarti program, pay a visit to Sarnath and try out the delicacies of Kashi.
Highlighting the inherent potential of culture to unite and enable us to understand diverse backgrounds and perspectives, the Prime Minister said that the work of the G20 Culture Ministers Group holds immense significance for entire humanity. “We in India are very proud of our eternal and diverse culture. We also attach great value to our intangible cultural heritage”, Shri Modi said as he underlined that India has been working hard to preserve and revitalize its heritage sites. He mentioned mapping the country’s cultural assets and artists at the national level as well as village level. He also mentioned building several centers to celebrate India’s culture and gave the example of the tribal museums located in different parts of the country which showcase the vibrant culture of India's tribal communities. Referring to the Prime Ministers’ Museum in New Delhi, the Prime Minister said that it is a one-of-a-kind effort to showcase India's democratic heritage. He also mentioned developing the ‘Yuge Yugeen Bharat’ National Museum, which upon completion will stand as the world's largest museum showcasing India's history and culture spanning over 5,000 years.
Click here for complete text of PM speech
In his opening remarks at the ministerial meeting Shri G.K Reddy welcomed the Ministers of G20 countries, invitee countries and representatives of international organisations to one of the world’s oldest continuously living cities, Varanasi which stands as a testament to India's rich cultural heritage.
He said that it is a matter of pride that the Prime Minister Shri Narendra Modi represents the Varanasi constituency in the Parliament.
He further remarked that as an eternal city by the Ganges, Varanasi captures the confluence of culture, arts, and traditions, making it a befitting backdrop for this G20 Ministerial meeting of Culture.
Shri G.K Reddy also said that cultural heritage is both a pillar of the past and a pathway to the future.
The Minister also said that the journey of discussions under the Culture working group of G20 has been inclusive and collaborative. He said under it we've progressed from identifying and deliberating the four priorities , to advance towards the action-oriented outcomes that would be a significant step in placing culture at the heart of global policymaking.
He also said that the invaluable contribution,insights , comments and feedback from the G20 Member nations have greatly enriched our shared dialogue.
Shri G.K Reddy also remarked that under India's Presidency and under the leadership of PM Modi, we have tried to capture not just the letter but, most importantly, the spirit of our collective vision.
In his concluding remarks at the meeting, , the Minister said that throughout eight months spanning across the four meetings of the Culture Working Group, we were able to forge a robust Outcome Document, which marks a considerable step forward in the legacy of the Rome and Bali Declarations.
He also stated that our endeavors at this meeting have brought us to a unique juncture where almost all points found a unanimous consensus. We should be proud of the ambition, forward looking vision and purpose of the text that we are about to adopt. It truly testifies that Culture Unites All.It is in this spirit that I would like to ask you to name this achievement the Kashi Culture Pathway, he urged.
Shri G.K Reddy added that we have affirmed that the return and restitution of cultural property is an imperative of social justice and we committed, as G20 members, to lead the path towards enabling the conditions for a sustained dialogue to that purpose.
He concluded his remarks by saying “let me symbolically adopt the Outcome Document and Chair’s Summary we have endorsed and the terms of Reference of the Culture Working Group.”
The G20 Culture Working Group (CWG), under the stewardship of India's G20 Presidency, released a pioneering report titled ‘G20 Culture: Shaping the Global Narrative for Inclusive Growth’. This report encompasses insights and best practices derived from the Global Thematic Webinars on the priority areas articulated by the Indian Presidency.The insights encapsulated in the report underline the importance of persistent engagement in deepening our collective understanding.
A salient feature of these webinars was the robust and diverse participation of record 159 experts from various cultural backgrounds and disciplines. This extensive collaboration not only enriched the discussions but also fostered a holistic and multifaceted exploration of the role of culture in global policymaking. The collective wisdom of these experts, representing G20 Members, Guest Nations, International Organizations and other stakeholders underscores the universality of the topics discussed and amplifies the credibility and depth of the report.
A special postage stamp was also released, marking the journey of the hallmark campaign of ‘Culture Unites All’ under the CWG of India’s G20 Presidency.