पूर्वोत्तर क्षेत्र विकास मन्त्रालय
पूर्वोत्तर क्षेत्र विकास मन्त्रालय र यूएनडीपीबीच सम्झौता ज्ञापनमा हस्ताक्षर भएको छ
‘प्रधानमन्त्रीहरू’ को मुख्य फोकस पूर्वोत्तर क्षेत्रमा सामाजिक र पूर्वाधार जडानको विकास हो: श्री बीएल वर्मा
22 AUG 2023 6:10PM by PIB Gangtok
22 अगस्त, 2023 मा पूर्वोत्तर क्षेत्र विकास मन्त्रालय (डोनर मन्त्रालय) र यीएनडीपी, डोनर मन्त्रालय र सहकारिता मन्त्रालयका राज्यमन्त्री श्री बी.एल. वर्मा र संयुक्त राष्ट्र सङ्घकी सहायक महासचिव तथा संयुक्त राष्ट्र विकास कार्यक्रम निर्देशक (यूएनडीपी) ब्यूरो अफ् एक्सटर्नल रिलेसन एण्ड एडभोकेसी (बीईआरए), सुश्री उलरिका मोडियरको उपस्थितिमा एक सम्झौता ज्ञापनमा हस्ताक्षर गरियो, जसमा यूएनडीपीले एसडीजीमा द्रुत प्रगतिमाथि प्राविधिक सहयोगको साथ डोनर मन्त्रालय; अनुगमन, मूल्याङ्कन र क्षमता निर्माण; महत्वाकांक्षी जिल्ला र ब्लकहरूलाई समर्थन गर्ने; सुशासनमा उदीयमान प्रविधिहरू प्रयोग गर्न र राम्रो अभ्यास मापन गर्नमा सहयोग पुर्याउनेछ।
डोनर मन्त्रालयका राज्यमन्त्री श्री बीएल वर्माले प्रतिनिधिहरूलाई सम्बोधन गर्दै भने कि प्रधानमन्त्रीहरूको मुख्य फोकस एनईआरमा सामाजिक र पूर्वाधार जडानको विकास हो र आशा छ यूएनडीपीले यो लक्ष्य हासिल गर्न मन्त्रालयलाई मद्दत गर्नेछ। उनले भने, डोनर मन्त्रालयले यस क्षेत्रका जनताको जीवन परिवर्तन गर्न पूर्वाधार, कनेक्टिभिटी, स्वास्थ्य, शिक्षा, जलवायु परिवर्तन र आर्थिक वृद्धि जस्ता महत्वपूर्ण क्षेत्रहरूमा उल्लेखनीय प्रगति गरेको छ। यस यात्रामा, यूएनडीपी डेटा-सञ्चालित निर्णय प्रक्रियालाई बढावा दिन विशेष गरी उत्तर पूर्व क्षेत्र जिल्ला एसडीजी सूचकाङ्क मार्फत हाम्रो मुख्य साझेदार भएको छ।”
राज्यमन्त्रीले यो पनि भने कि एनईआर जिल्ला एसडीजी सूचकाङ्कले प्रमुख पीएम-डिवाइन योजना बनाउन मद्दत गरेको छ, जसले यस क्षेत्रमा विशेष गरी महिला र युवाहरूको लागि जीविका अवसर बढाउन पूर्वाधार र सामाजिक विकास कोष प्रदान गर्दछ।
सुश्री उलरिका मोडेरले उत्तर पूर्वी क्षेत्रको विकासलाई द्रुत ट्र्याक गर्ने दिशामा भारत सरकारको प्रयासको प्रशंसा गरिन्। उनले भनिन्, यूएनडीपीले पूर्वोत्तर क्षेत्रको विकास मन्त्रालयसँग यो एमओयूमा हस्ताक्षर गर्न पाउँदा विशेषाधिकार पाएको छ। हामी एसडीजी स्थानीयकरणमा प्राविधिक सहयोग र कार्यक्रमहरूको कार्यान्वयन र अनुगमनतर्फ सुधारिएको क्षमताहरू प्रदान गरेर लक्ष्यहरूमा प्रगतिलाई गति दिन राष्ट्रिय र उपराष्ट्रिय प्रयासहरूलाई समर्थन गर्न प्रतिबद्ध छौँ।”

Ministry of Development of North-East Region
MoU signed between Ministry of Development of North Eastern Region and UNDP
‘Prime Ministers’ main focus is development of Social and Infrastructure connectivity in North Eastern Region: Shri B.L. Verma
22 AUG 2023 6:10PM by PIB Delhi
On 22nd August, 2023, Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER) and UNDP, in the presence of Minister of State for Ministry of DoNER and Ministry of Cooperation, Shri B.L.Verma and UN Assistant Secretary-General & Director of the United Nations Development Programme (UNDP) Bureau of External Relations and Advocacy (BERA), Ms Ulrika Modéer, entered into an MoU wherein UNDP would provide MDoNER with technical support on fast-tracking progress on the SDGs; monitoring, evaluation and capacity building; support Aspirational districts and blocks; support in the deployment of emerging technologies in governance and in scaling up good practices.
Minister of State, MDoNER, Shri B.L. Verma addressed the delegates and said, Prime Ministers’ main focus is development of Social and Infrastructure connectivity in NER and hope UNDP will help the Ministry in achieving this goal. He also said, “The Ministry of DoNER has taken remarkable strides across critical sectors such as infrastructure, connectivity, health, education, climate change and economic growth to transform the lives of the people in the region. In this journey, UNDP has been our key partner in promoting data-driven decision-making, especially through the North East Region District SDG Index”
MoS also stated that the NER District SDG Index helped in forming the flagship PM-DevINE scheme, which provides infrastructure and social development funding to boost livelihood opportunities in the region, especially for women and youth.
Ms. Ulrika Modéer appreciated the Government of India's efforts towards fast-tracking the development of the North Eastern Region. She said, "UNDP is privileged to sign this MoU with the Ministry of Development of North Eastern Region. We are committed to supporting national and sub national efforts to accelerate progress on the goals by providing technical support on SDG localization and improved capacities towards implementation and monitoring of programmes.”