উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
পঞ্চদশ বিত্ত আয়োগৰ বাকী সময়ছোৱাত (২০২২-২০২৬) কেবিনেট অনুমোদিত আঁচনি ৰূপায়ণৰ বাবে নতুন পৰিকল্পনা নিৰ্দেশনা জাৰি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ
21 AUG 2023 7:58PM by PIB Guwahati
২০২২-২৩ বৰ্ষৰ পৰা ২০২৫-২৬ বৰ্ষলৈ আনুমানিক ৮,১৩৯.৫০ কোটি টকাত অনুমোদিত উত্তৰ-পূৱ বিশেষ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন আঁচনি (NESIDS) আগবঢ়োৱা হৈছে। কেবিনেট অনুমোদিত আঁচনিখনৰ দুটা উপাদান হৈছে - NESIDS - পথ আৰু NESIDS - অনা-পথ আন্তঃগাঁথনি (OTRI)। এইটো এটা ১০০ শতাংশ পুঁজিৰে কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ আঁচনি। পূৰ্বৰ উত্তৰ-পূৱ পথ খণ্ড উন্নয়ন আঁচনি (NERSDS)ক NESIDS-ৰোড উপাদানৰ সৈতে একত্ৰিত কৰাকে ধৰি চৰকাৰৰ অন্যান্য সিদ্ধান্তৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি, পঞ্চদশ বিত্ত আয়োগৰ বাকী সময়ছোৱাত পুনৰ্গঠন কৰা NESIDS ৰ ৰূপায়ণ আৰু প্ৰশাসনৰ বাবে নতুন নিৰ্দেশনা প্ৰস্তুত কৰা প্ৰয়োজন। সেয়েহে NERSDS ৰ দুয়োটা উপাদানৰ আঁচনি ৰূপায়ণ আৰু ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে নতুনকৈ প্ৰস্তুত কৰা নিৰ্দেশনাসমূহ এতিয়া জাৰি কৰা হৈছে। অংশীদাৰসকলৰ সৈতে আৰু তেওঁলোকৰ মুক্তিৰ আগতে আভ্যন্তৰীণভাৱে বিতং পৰামৰ্শ লোৱা হৈছিল। NESIDS এ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহত পৰিবহন সংযোগ স্থাপনকে ধৰি চিনাক্ত কৰা এলেকাসমূহত আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নত সহায় কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখিছে।
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ২০২২-২৩ বৰ্ষৰ পৰা ২০২৫-২৬ বৰ্ষলৈ মুঠ ৩,২০২.৭ কোটি টকাৰ পৰিকল্পনাৰ সৈতে উত্তৰ-পূৱ পৰিষদৰ আঁচনিসমূহ অব্যাহত ৰখাত অনুমোদন জনাইছে। বিতং আলোচনা আৰু আলোচনাৰ পিছত উত্তৰ-পূৱ পৰিষদৰ আঁচনিৰ বাবে নতুন নিৰ্দেশনাও জাৰি কৰা হৈছে।
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ ওপৰোক্ত আঁচনিসমূহৰ উদ্দেশ্য হৈছে এফালে বিভিন্ন কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয় আৰু বিভাগৰ প্ৰচেষ্টাৰ পৰিপূৰক আৰু আনহাতে কেন্দ্ৰীয় আঁচনিৰ অধীনত অন্তৰ্ভুক্ত নোহোৱা উত্তৰ-পূৱৰ ৰাজ্যসমূহত অনুভৱ কৰা উন্নয়ন/কল্যাণমূলক কাৰ্যকলাপৰ পৰিপূৰক। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ আঁচনিসমূহ হৈছে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ আঠখন ৰাজ্যক তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি আৰম্ভ কৰা আঁচনিসমূহ ৰূপায়ণত সহায় কৰা। উদাহৰণ স্বৰূপে, এইবোৰে সামাজিক খণ্ডৰ ব্যৱধান সমাধান আৰু জীৱিকা আৰু নিযুক্তিৰ সুযোগ বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে সংযোগ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন আঁচনি আৰু আঁচনিসমূহক সমৰ্থন কৰে।
মন্ত্ৰালয়ে কৰা প্ৰচেষ্টা আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহৰ অনুকূল সমৰ্থনৰ লগতে আঁচনিসমূহৰ ওপৰত নতুনকৈ জাৰী কৰা বিতং নিৰ্দেশনাসমূহে অঞ্চলটোত আকাংক্ষিত উদ্দেশ্যসমূহ স্বচ্ছ আৰু দ্ৰুততাৰে লাভ কৰাত সহায় কৰিব।

Ministry of Development of North-East Region
Ministry of Development of North Eastern Region releases new Scheme Guidelines for implementing Cabinet-approved Schemes during 15th Finance Commission's balance period (2022-2026)
21 AUG 2023 7:58PM by PIB Delhi
Continuation of the North East Special Infrastructure Development Scheme (NESIDS) with an approved outlay of Rs.8139.50 crore for the period from 2022-23 to 2025-26 was also approved by the Cabinet, with two components viz. NESIDS-Road and NESIDS-Other Than Road Infrastructure (OTRI). The scheme is a central sector scheme with 100% central funding. The decisions of the Government including merger of the erstwhile North East Road Sector Development Scheme (NERSDS) into NESIDS-Road component etc. necessitated formulation of fresh guidelines to administer and implement the restructured NESIDS during the balance period of the 15th Finance Commission. Accordingly, the newly-formulated separate Guidelines to administer and implement both the components of the NESIDS have now been issued after having extensive consultations with the stake holders and detailed discussions internally. The objective of the NESIDS is to support infrastructure development in identified sectors including connectivity in the North Eastern States.
The Union Cabinet had also approved continuation of the ‘Schemes of NEC’ for the period from 2022-23 to 2025-26 with a total outlay of Rs.3202.7 crore. The fresh guidelines for the “Schemes of NEC” has also been issued after having detailed discussion and consultations.
The objectives of the aforesaid schemes of the MDoNER are to supplement the efforts of the different Central Ministries & Departments on one hand and the felt needs of the NE States on the other, for uncovered development/welfare activities. The MDoNER Schemes help provide gap-filling support to the eight North Eastern States as per their felt needs, by taking up projects – e.g., for developing infrastructure to mitigate connectivity and social sector deficits and enhancing livelihood and employment opportunities in the region.
The newly issued detailed schemes’ guidelines combined with the concerted efforts of the Ministry and with the kind support of NE States will facilitate to achieve intended objectives in a transparent and accelerated manner.