উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উন্নয়ন প্ৰচেষ্টা (পিএম-ডিভাইন)-সংশোধিত নিৰ্দেশাৱলী জাৰি
21 AUG 2023 9:02PM by PIB Guwahati
পিএম-গতিশক্তিৰ সমান্তৰালভাৱে উত্ত-পূবৰ আন্তঃগাঁথনি আৰু সামাজিক প্ৰকল্পসমূহত সহায় আগবঢ়োৱাৰ লগতে বিভিন্ন ক্ষেত্ৰৰ ব্যৱধানক কেন্দ্ৰ কৰি যুৱক-যুৱতী আৰু মহিলাসকৰ জীৱিকা সৃষ্টিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ২০২২-২৩ চনৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটত সম্পূৰ্ণ চৰকাৰী পুঁজিৰে পিএম-ডিভাইন আঁচনি ঘোষণা কৰে৷ ১২.১০.২০২২ত এই আঁচনিখন কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে অনুমোদন জনায়৷ ডনাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ আঁচনিসমূহ পুনৰ গঠন আৰু শেহতীয়া বিনিয়োগ নিদেশাত্মক বিভাগৰ সৈতে সমাযোজন ঘটোৱাৰ বাবে সংশোধিত নিৰ্দেশাৱলী অতি প্ৰয়োজনীয়৷ ইয়াৰ পূৰ্বে ২৯.০৮.২০২২ত নিৰ্দেশাৱলী প্ৰস্তুত কৰা হৈছিল৷
১২.১০.২০২২ৰ পৰা কাৰ্যকৰী হোৱাকৈ এই নিৰ্দেশনাই সকলো পিএম-ডিভাইন প্ৰকল্প নিয়ন্ত্ৰণ কৰে। পূৰ্বৰ নিৰ্দেশনা (২৯.০৮.২০২২)ৰ অধীনত কাৰ্য্যসমূহো ১২.১০.২০২২ৰ পৰা নতুন নিৰ্দেশনাৰ অধীনত যিকোনো সমস্যা সমাধানৰ বাবে উপযুক্ত কৰ্তৃপক্ষৰ অনুমোদন বাকী আছে।"
‘পিএম-ডিভাইন’ৰ অধীনত অৰুণাচল প্ৰদেশ, অসম, মণিপুৰ, মেঘালয়, মিজোৰাম, নাগালেণ্ড, ছিকিম, ত্ৰিপুৰাকে ধৰি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ আঠখন ৰাজ্যকে সামৰি লোৱা হ’ব। এই আঁচনিখনে ভাৰত চৰকাৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ বৰ্তমানৰ পদক্ষেপসমূহৰ পৰিপূৰক হ’ব, অন্য ঠাইত সামৰি নোলোৱা প্ৰকল্পসমূহক সহায় কৰি পুনৰাবৃত্তি এৰাই চলিব। ডনাৰ মন্ত্ৰালয়ে ৰাজ্য চৰকাৰ, এনইচি আৰু সংশ্লিষ্ট কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে আলোচনা কৰি এনইচি বা কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়/সংস্থাৰ জৰিয়তে ৰূপায়ণৰ লগতে প্ৰকল্প নিৰ্বাচন, অনুমোদন আৰু নিৰীক্ষণ তদাৰক কৰিব। নিৰ্দেশনাসমূহে প্ৰকল্প চিনাক্তকৰণ, নিৰ্বাচন, ডিপিআৰ প্ৰস্তুত কৰা, অনুমোদন, পুঁজি মুকলি কৰা, নিৰীক্ষণ আৰু সম্পূৰ্ণ কৰাকে ধৰি প্ৰক্ৰিয়াটোৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰে। অন্যথা নিৰ্দিষ্ট নকৰালৈকে আঁচনিখনৰ ‘যোগ্য কৰ্তৃপক্ষ’ হৈছে ডনাৰ মন্ত্ৰালয়৷
"পিএম-ডিভাইন"ৰ লক্ষ্যসমূহ উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ বহনক্ষম উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰি ইয়াৰ নাগৰিকসকলৰ উন্নত জীৱন ধাৰণৰ মানদণ্ড নিশ্চিত কৰাৰ বাবে ডনাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে একে। এই লক্ষ্যসমূহে আন্তঃগাঁথনি আৰু সামাজিক প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে দ্ৰুত আৰু ব্যাপক বৃদ্ধি, যুৱ আৰু মহিলাৰ জীৱিকাৰ প্ৰসাৰ আৰু খণ্ডসমূহৰ মাজত উন্নয়নমূলক ব্যৱধান দূৰ কৰাটো সামৰি লয়।
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ সচিবৰ অধ্যক্ষতাত এখন শক্তিশালী আন্তঃমন্ত্ৰালয় সমিতি গঠন কৰা হ’ব। এই কমিটীত প্ৰাসংগিক লাইন মন্ত্ৰালয়, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল পৰিষদ আৰু অন্যান্য সংশ্লিষ্ট সত্তাৰ প্ৰতিনিধি অন্তৰ্ভুক্ত হ’ব।
ক্ষমতাশালী আন্তঃমন্ত্ৰালয় সমিতি (ইআইএমচি)ক পিএম-ডিভাইনৰ পৰিসৰৰ ভিতৰত বিভিন্ন কামৰ দায়িত্ব দিয়া হৈছে:
প্ৰথমতে, ই গুণগত মান, কাৰ্য্যক্ষমতা আৰু আৰ্থ-সামাজিক প্ৰভাৱৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি প্ৰাৰম্ভিক প্ৰকল্প প্ৰস্তাৱসমূহৰ মূল্যায়ন কৰাৰ লগতে ভাৰত চৰকাৰৰ সংশ্লিষ্ট মন্ত্ৰালয়/বিভাগ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ প্ৰতিনিধিৰ সৈতে কাম কৰে। তাৰ পিছত এই প্ৰস্তাৱসমূহৰ মাজৰ পৰা প্ৰকল্প নিৰ্বাচনৰ পৰামৰ্শ দিয়ে।
দ্বিতীয়তে, কেন্দ্ৰীয় লাইন মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ পৰা মতামত অন্তৰ্ভুক্ত কৰি ই ৰাজ্যিক পৰ্যায়ৰ ক্ষমতাশালী সমিতি (এছএলইচি)ৰ পৰা লাভ কৰা চূড়ান্ত প্ৰকল্পৰ প্ৰস্তাৱৰ মূল্যায়ন কৰে৷ ইয়াত উপযুক্ত কৰ্তৃপক্ষৰ অনুমোদনৰ বাবে উপযুক্ত পৰামৰ্শ প্ৰদান কৰা হৈছে।
ইয়াৰ উপৰিও ইআইএমচিয়ে ফলপ্ৰসূ নিৰীক্ষণ আৰু মূল্যায়ন পদ্ধতিৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়, য’ত তৃতীয় পক্ষৰ সংস্থাৰ জৰিয়তে স্থানীয় পৰিদৰ্শন জড়িত থাকিব পাৰে। ইএনইচি/এছএলইচি/কেন্দ্ৰীয় সংস্থাসমূহৰ জৰিয়তে প্ৰকল্পৰ অগ্ৰগতি তদাৰক কৰে, জবাবদিহিতা নিশ্চিত কৰে।
কমিটীয়ে পিএম-ডিভাইন প্ৰকল্পসমূহৰ পৰিচালনা আৰু ৰক্ষণাবেক্ষণৰ বাবেও ব্যৱস্থা উদ্ভাৱন কৰে, যাৰ লক্ষ্য হৈছে ইয়াৰ বহনক্ষমতা নিশ্চিত কৰা।
শেষত, ইআইএমচিয়ে প্ৰকল্প ৰূপায়ণৰ প্ৰত্যাহ্বান বা গাইডলাইন স্পষ্টীকৰণৰ সন্দৰ্ভত এনইচি বা এছএলইচিয়ে প্ৰেৰণ কৰা যিকোনো সমস্যাৰ সমাধান কৰে। ই পৰামৰ্শ আগবঢ়ায়, সম্ভাৱনাপূৰ্ণভাৱে অসুবিধাসমূহ দূৰ কৰিবলৈ আঁচনিৰ বিধানসমূহৰ সৰু সৰু সালসলনিৰ পৰামৰ্শ দিয়ে।
ইআইএমচিয়ে প্ৰয়োজন অনুসৰি সঘনাই বৈঠকত মিলিত হ’ব, অতি কমেও তিনিমাহত অন্ততঃ এবাৰ। ইআইএমচিয়ে আনুষ্ঠানিক, ভাৰ্চুৱেলী বা হাইব্ৰিড মোডত, নতুন দিল্লীত বা এনইআৰৰ আন যিকোনো ঠাইত বৈঠকত মিলিত হ’ব পাৰে।
ৰাজ্যিক পৰ্যায়ৰ ক্ষমতাশালী সমিতি (এছএলইচি)
ৰাজ্য চৰকাৰসমূহে মুখ্য সচিবৰ নেতৃত্বত এখন ৰাজ্যিক পৰ্যায়ৰ ক্ষমতাশালী সমিতি গঠন কৰিব, য’ত পৰিকল্পনা সচিবক আহ্বায়ক হিচাপে নিযুক্তি দিয়া হ’ব। ইয়াত ৰাজ্য চৰকাৰৰ বিভাগসমূহৰ বিত্ত আৰু সংশ্লিষ্ট সচিবসকলৰ লগতে প্ৰয়োজনীয় কাৰিকৰী বিশেষজ্ঞসকলো অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হ’ব। এনইচিৰ পৰিকল্পনা উপদেষ্টা বা প্ৰতিনিধিৰ জৰিয়তে প্ৰতিনিধিত্ব থাকিব। ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়ক বিত্তীয় উপদেষ্টা বা তেওঁলোকৰ প্ৰতিনিধিৰ সৈতে পিএম-ডিভাইনৰ বাবে দায়বদ্ধ জ্যেষ্ঠ অৰ্থনৈতিক উপদেষ্টা/অৰ্থনৈতিক উপদেষ্টা/যুটীয়া সচিবে প্ৰতিনিধিত্ব কৰিব। সুনামধন্য প্ৰতিষ্ঠানৰ বহিঃপ্ৰতিনিধিকো এছএলইচিৰ বৈঠকলৈ আমন্ত্ৰণ কৰিব পাৰি।
পিএম-ডিভাইনৰ বাবে প্ৰাৰম্ভিক প্ৰকল্প প্ৰস্তাৱসমূহ পৰ্যালোচনা আৰু অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া, নিৰ্দেশনাৰ সৈতে সংগতি নিশ্চিত কৰা, ডিপিআৰ/কাৰিকৰী-অৰ্থনৈতিক মূল্যায়ন অনুমোদন কৰা, প্ৰকল্প ৰূপায়ণ নিৰীক্ষণ কৰা, প্ৰকল্প পৰিচালনা ব্যৱস্থা বৃদ্ধি কৰা, ফলপ্ৰসূ পৰিচালনা আৰু ৰক্ষণাবেক্ষণ ব্যৱস্থা স্থাপন কৰা, ৰূপায়ণৰ সমস্যাসমূহৰ সমাধান কৰা আৰু প্ৰয়োজন হ'লে পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া।
এছএলইচিয়ে সভাসমূহ প্ৰয়োজন অনুসৰি প্ৰতি তিনিমাহৰ মূৰে মূৰে অন্ততঃ এবাৰ অনুষ্ঠিত কৰা কৰিব আৰু ইয়াক আনুষ্ঠানিক, ভাৰ্চুৱেল, বা হাইব্ৰিড ফৰ্মেটত অনুষ্ঠিত কৰিব পাৰি।
নিৰ্দিষ্ট সময়ছোৱাৰ বাবে পিএম-ডিভাইন আঁচনিৰ অনুমোদিত ব্যয় ইএফচি আৰু কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ অনুমোদন লাগে৷ ২০২২-২৩ চনৰ পৰা ২০২৫-২৬ বৰ্ষৰ সময়ছোৱাত অনুমোদিত ব্যয় হৈছে ৬,৬০০ কোটি টকা৷ ইয়াৰে প্ৰাৰম্ভিক আবণ্টন ২০২২-২৩ বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাবে ১৫০০ কোটি টকা। এই সময়ছোৱাৰ উপৰি দায়বদ্ধতা কম কৰিবলৈ ২০২৫-২৬ চনৰ ভিতৰত প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ ক্ষিপ্ৰতাৰে কাম কৰাৰ লক্ষ্য লোৱা হৈছে, যাৰ ফলত সম্ভৱপৰ আগতীয়া আনুমোদৰ প্ৰয়োজন হ’ব।
প্ৰকল্প বাছনিৰ সন্দৰ্ভত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহে এক ৰাজ্যিক লজিষ্টিক নীতি অৱগত কৰাৰ লগতে ভূমি ৰাজহৰ মানচিত্ৰকে ধৰি গতি শক্তি ৰাষ্ট্ৰীয় গুৰু আঁচনিৰ তথ্য স্তৰসমূহ উন্নীত কৰাৰ লগতে ক্ষমতাশালী সচিব গোট, নেটৱৰ্ক পৰিকল্পনা গোট আৰু কাৰিকৰী সহায়ক ইউনিটৰ দৰে গতি শক্তি ৰূপায়ণৰ ব্যৱস্থা স্থাপন কৰিব লাগিব। এই মাপকাঠী পূৰণ নকৰা ৰাজ্যসমূহে ২০২৩-২৪ চনৰ পৰা নতুন পিএম-ডিভাইন প্ৰকল্পৰ অনুমোদন লাভ নকৰে। প্ৰকল্প নিৰ্বাচন আঁচনিৰ নিৰ্দেশনা আৰু প্ৰকল্পৰ মানদণ্ডৰ সৈতে মিল থকাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি কৰা হ’ব, যাৰ ফলত কাৰ্য্যক্ষমতা আৰু আৰ্থ-সামাজিক প্ৰভাৱ নিশ্চিত কৰা হ’ব। যদিও এটা নিৰ্দিষ্ট আবণ্টন নিৰ্ধাৰণ কৰা হোৱা নাই, প্ৰচেষ্টাই নিশ্চিত কৰিব যে উত্তৰ-পূবৰ সকলো ৰাজ্যই এই আঁচনিৰ দ্বাৰা উপকৃত হ’ব পাৰে।
২০২২-২৩ চনৰ বাজেটত সাতটা পিএম-ডিভাইন প্ৰকল্প (পৰিশিষ্ট ‘ক’) প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছিল। সংশ্লিষ্ট ৰাজ্য বা কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ বিভাগসমূহে ঋণাত্মক তালিকা এৰাই চলি আঁচনিৰ লক্ষ্যৰ সৈতে সংগতি ৰাখি অতিৰিক্ত প্ৰকল্পৰ প্ৰস্তাৱ সৃষ্টি কৰিব লাগে। কেন্দ্ৰীয় খণ্ডসমূহৰ ভিতৰত অৰ্থনৈতিক আৰু সামাজিক আন্তঃগাঁথনি, জীৱিকাৰ কাৰ্য্যকলাপ আৰু ব্যৱধান হ্ৰাস (২.১.১) আদি অন্তৰ্ভুক্ত। প্ৰস্তাৱসমূহ এছএলইচি বা কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়/বিভাগসমূহে দিয়া পৰামৰ্শৰ ভিত্তিত ৰাজ্যৰ দ্বাৰা নিৰ্ধাৰিত প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে অগ্ৰাধিকাৰ দি (২.১.২) উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহৰ পৰা আহিব পাৰে। পৰিকল্পনা আৰু নিৰ্বাচন ৰাজ্যভিত্তিক গতিশক্তি মাষ্টাৰ প্লেনৰ সৈতে মিলিব লাগে, ৰাষ্ট্ৰীয় গতিশক্তি পদ্ধতিৰ সৈতে একত্ৰিত হ’ব লাগে।
পিএম-ডিভাইনৰ অধীনত কিছুমান প্ৰকল্পৰ প্ৰকাৰ/উপাদান অযোগ্য, য'ত দীৰ্ঘম্যাদী ব্যক্তিগত সুবিধা বা "প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰ" উপাদানসমূহো অন্তৰ্ভুক্ত। ইয়াৰ উপৰিও, প্ৰাসংগিক লাইন মন্ত্ৰালয়সমূহে ইতিমধ্যে পুঁজিৰে বা পৰিকল্পিত প্ৰকল্পসমূহ (পুনৰাবৃত্তি এৰাই চলিবলৈ), মাটি/স্থান অধিগ্ৰহণ আৰু কৰ্মচাৰীৰ খৰচ সামৰি লোৱা নহয়। চৰকাৰী কার্যালয়/সংস্থা বা প্রতিষ্ঠানিক প্রয়োজনীয় প্রশাসনিক ভৱনৰ প্রকল্পসমূহ এই আঁচনিখনত বাদ দিয়া হৈছে৷ ইতিমধ্যে অন্যান্য ডনাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ আঁচনিসমূহে সামৰি লোৱা খণ্ডসমূহো অযোগ্য ঘোষণা কৰা হৈছে। তদুপৰি, ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়ে ঋণাত্মক তালিকাত উল্লেখ কৰা যিকোনো খণ্ড-নিৰ্দিষ্ট প্ৰকল্পক পিএম-ডিভাইনৰ অধীনত বিবেচনা কৰা নহয়।
পিএম-ডিভাইন আঁচনিখনে প্ৰকল্পৰ আকাৰ আৰু সমৰ্থনৰ বিৱৰণৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰে। প্ৰকল্পসমূহ নূন্যতম ২০ কোটিৰ পৰা সৰ্বাধিক ৫০ কোটি টকালৈ আৰম্ভ হ’ব লাগে। খৰচৰ অনুমানৰ বাবে সংশ্লিষ্ট কেন্দ্ৰীয় লাইন বিভাগ/ৰাজ্য চৰকাৰৰ শেহতীয়া হাৰৰ সূচী (এছঅ’আৰ) ব্যৱহাৰ কৰি ৫০০ কোটি টকা ব্যয় কৰা হ’ব। পৰ্যাপ্ত এছ অ’ আৰ নথকা ক্ষেত্ৰত সংশ্লিষ্ট ভাৰত চৰকাৰৰ লাইন মন্ত্ৰালয়ৰ বৰ্তমানৰ নিয়ম আৰু পদ্ধতি মানি সংশ্লিষ্ট বিভাগে অনুমান প্ৰস্তুত কৰিব পাৰে, তাৰ পিছত সুনামধন্য প্ৰতিষ্ঠান বা এন ই চিৰ দ্বাৰা টেকন’-ইকনমিক ভেটিং কৰিব পাৰে।
অনুমোদিত ব্যয়ৰ প্ৰায় ১% "প্ৰশাসনিক খৰচ"ৰ বাবে আবণ্টন দিব পাৰি, য'ত প্ৰকল্পৰ পৰ্যায়, প্ৰকল্প ব্যৱস্থাপনা ইউনিট স্থাপন, সামৰ্থ্য বিকাশ আদি সামৰি লোৱা এটা টেক-চালিত নিৰীক্ষণ আৰ্কিটেকচাৰ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হ'ব। মুঠ প্ৰকল্পৰ খৰচত চিজিএছটি আৰু এছজিএছটি নিৰ্দিষ্ট কৰি অনুমোদনৰ বাবে প্ৰকল্পৰ ডিপিআৰ দাখিলৰ সময়ত প্ৰযোজ্য জিএছটি অন্তৰ্ভুক্ত হ'ব লাগিব৷
প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত প্ৰাৰম্ভিক চাৰি বছৰৰ বাবে পৰিচালনা আৰু ৰক্ষণাবেক্ষণ (অ’ এণ্ড এম) খৰচ প্ৰকল্পৰ খৰচৰ অংশ হ’ব লাগে। চাৰি বছৰৰ পাছত অ’ এণ্ড এম সমৰ্থনৰ বাবে প্ৰস্তাৱিত ব্যৱস্থাসমূহ ডিপিআৰত উল্লেখ কৰিব লাগিব আৰু ইআইএমচিৰ বৈঠকত উজ্জ্বল কৰি তুলিব লাগিব। অন্যথা নিৰ্দিষ্ট কৰাৰ বাহিৰে প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ প্ৰথম চাৰি বছৰৰ বাহিৰৰ অ’ এণ্ড এম খৰচ নিজ নিজ ৰাজ্য চৰকাৰে বহন কৰিব।
ডনাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ প্ৰকল্প নিৰ্বাচন
প্ৰকল্পৰ প্ৰস্তাৱ বা ধাৰণা টোকা লাভ কৰাৰ পিছত ডনাৰ মন্ত্ৰালয়ে সংশ্লিষ্ট কেন্দ্ৰীয় লাইন মন্ত্ৰালয়/বিভাগ, নিটি আয়োগ আৰু আইএফডি ডনাৰ মন্ত্ৰালয় (য'ত প্ৰযোজ্য) ৰ সৈতে প্ৰাথমিক মন্তব্যৰ বাবে তৎক্ষণাত ভাগ-বতৰা কৰিব, যিবোৰ দুসপ্তাহৰ ভিতৰত লাভ কৰিব। বিদ্যুৎ আৰু পানীৰ দৰে নিয়ন্ত্ৰিত খণ্ডৰ প্ৰকল্পৰ বাবে সংশ্লিষ্ট কৰ্তৃপক্ষৰ পৰা ইনপুট বিচাৰিব পাৰিব। প্ৰাথমিক মন্তব্যসমূহে বৰ্তমানৰ আঁচনিসমূহৰ অধীনত পুঁজিৰ সম্ভাৱনা, প্ৰযুক্তিৰ বিকল্প, খৰচৰ নীতি, ডিপিআৰ প্ৰস্তুতিৰ বাবে অভিসৰণৰ বিবেচনা আৰু পিএম-ডিভাইনত অন্তৰ্ভুক্তিৰ বাবে সাধাৰণ প্ৰকল্পৰ পৰামৰ্শকে ধৰি মূল দিশসমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
নিৰীক্ষণ আৰু মূল্যায়ন ব্যৱস্থা
পিএম-ডিভাইন ৰূপায়ণৰ ফলত বিত্ত মন্ত্ৰালয়ৰ সমান্তৰাল নিৰীক্ষণ আৰু মধ্যকালীন মূল্যায়ন নিৰ্দেশনা মানি চলিব। অনুমোদিত প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে নিৰীক্ষণৰ দায়িত্ব ৰাজ্য চৰকাৰৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল, যিবোৰ কাৰ্যকৰী সংস্থা, ৰাজ্যিক পৰিকল্পনা বিভাগ আৰু এছএলইচিৰ নিৰ্দিষ্ট বিষয়াসকলে পৰিচালনা কৰে। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে নিৰ্ধাৰিত সময়, খৰচ আৰু গুণগত মানদণ্ডৰ ভিতৰত প্ৰকল্পসমূহ লাভ কৰা।
প্ৰকল্প নিৰীক্ষণৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰৰ এক শক্তিশালী ব্যৱস্থা অতি প্ৰয়োজন৷ বিভাগীয় মুৰব্বীসকলে সমন্বয়ৰক্ষী বিষয়া হিচাপে কাম কৰিব, সচিব (পৰিকল্পনা)ক তদাৰকীৰ বাবে মুখ্য সমন্বয়ৰক্ষী বিষয়া হিচাপে কাম কৰিব। এছএলইচিৰ বৈঠকত পূৰ্বতে অনুমোদিত প্ৰকল্পসমূহৰ নিৰীক্ষণ অন্তৰ্ভুক্ত হ’ব লাগিব, য’ত কাৰ্যকৰী সংস্থাসমূহে প্ৰতিটো ত্ৰিমাসিকৰ শেষৰ তিনি সপ্তাহৰ ভিতৰত ত্ৰিমাসিক অগ্ৰগতিৰ প্ৰতিবেদন প্ৰদান কৰিব লাগিব। সময়ে সময়ে পৰিদৰ্শন, বিশেষকৈ ১০০ কোটি টকাৰ ওপৰৰ প্ৰকল্পৰ বাবে নিৰ্দিষ্ট মাইলৰ খুঁটিত হ’বলৈ ২৫%, ৫০%, ৭৫%, আৰু ১০০% বাস্তৱিক অগ্ৰগতি নিশ্চিত কৰিব লাগে।
ক্ষেত্ৰ কাৰিকৰী সহায়ক ইউনিটসমূহে (এফটিএছইউ) তেওঁলোকৰ কাৰ্য্যকৰী নোহোৱালৈকে এনইচি আৰু ডনাৰ মন্ত্ৰালয়ক মাহেকীয়া অগ্ৰগতিৰ প্ৰতিবেদন দিব আৰু এই প্ৰতিবেদনসমূহত সামঞ্জস্যতাৰ বাবে প্ৰকল্প ৰূপায়ণ সংস্থাই স্বাক্ষৰ কৰিব লাগে। এনইচিয়ে ইয়াৰ খণ্ডসমূহৰ জৰিয়তে প্ৰকল্পসমূহ পৰ্যালোচনা কৰিব, পৰ্যালোচনা বৈঠকৰ পূৰ্বে নিজ নিজ এছএলইচি আৰু ইআইএমচিক পৰ্যবেক্ষণসমূহ দাখিল কৰা হ’ব। ডনাৰ মন্ত্ৰালয়ে নমুনাভিত্তিক পৰিদৰ্শন কৰিব পাৰে। ৰূপায়ণ সংস্থাসমূহে তথ্য প্ৰযুক্তি আৰু মহাকাশ প্ৰযুক্তি (জিঅ’-টেগিং, নেএছডিআৰ) গ্ৰহণক উৎসাহিত কৰিবলৈ এনইচিৰ প্ৰযুক্তি মঞ্চ আৰু নিৰ্দেশনাৰ দ্বাৰা প্ৰক্ৰিয়াটো সহজ কৰি তোলা হয়। বিশেষকৈ ১০০ কোটি টকাতকৈ অধিক প্ৰকল্পৰ বাবে ইআইএমচিৰ পৰামৰ্শ অনুসৰি নিৰীক্ষণৰ বাবে তৃতীয় পক্ষৰ নিৰীক্ষক ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰিব।

Ministry of Development of North-East Region
Prime Minister’s Development Initiative for North Eastern Region (PM-DevINE)-issue of revised guidelines
21 AUG 2023 9:02PM by PIB Delhi
The Government's fully funded PM-DevINE scheme, announced in the 2022-23 Union Budget, supports North-East infrastructure and social projects aligned with PM GatiShakti, generating youth and women's livelihoods while addressing sector gaps. Union Cabinet approved the scheme on 12.10.2022. Revised guidelines are essential due to restructuring MDoNER's schemes and aligning with recent Department of Expenditure directives. Earlier guidelines circulated on 29.08.2022.
Effective from 12.10.2022, these guidelines govern all PM-DevINE projects. Actions under previous guidelines (29.08.2022) also subject to the new guidelines from 12.10.2022, pending Competent Authority's approval for resolving any issues."
Under 'PM-DevINE', all eight North Eastern Indian states, including Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Sikkim, and Tripura will be covered. This scheme will complement existing Government of India and State Government initiatives, avoiding duplication by supporting projects not covered elsewhere. MDoNER will oversee project selection, approval, and monitoring in consultation with State Governments, NEC, and concerned Central Ministries, with implementation through NEC or Central Ministries/agencies. The guidelines outline the process, including project identification, selection, DPR preparation, sanction, fund release, monitoring, and completion. The scheme's 'Competent Authority' is the Minister, MDoNER, unless specified otherwise.
The objectives of "PM-DevINE" align with the Ministry of DoNER's vision of accelerating sustainable development in the North Eastern Region to ensure improved living standards for its citizens. These goals encompass rapid and comprehensive growth through infrastructure and social projects, promoting youth and women's livelihoods, and addressing developmental gaps across sectors.
An Empowered Inter-Ministerial Committee (EIMC) will be established, chaired by the Secretary of the Ministry of Development of North Eastern Region. This committee will include representatives from pertinent line Ministries, the North Eastern Council, and other relevant entities.
The Empowered Inter-Ministerial Committee (EIMC) is tasked with various functions within the scope of PM-DevINE:
Firstly, it assesses initial project proposals based on quality, viability, and socio-economic impact, working alongside representatives from relevant Indian Government Ministries/Departments and State Governments. It then recommends project selection from among these proposals.
Secondly, it evaluates final project proposals received from State Level Empowered Committees (SLECs), incorporating feedback from central line Ministries/Departments. It provides suitable recommendations for approval by the Competent Authority.
Additionally, the EIMC proposes effective monitoring and evaluation methods, which may involve on-site inspections through third-party agencies. It oversees project progress through NEC/SLEC/Central Agencies, ensuring accountability.
The committee also devises mechanisms for the operation and maintenance of PM-DevINE projects, aiming to ensure their sustainability.
Lastly, the EIMC addresses any issues forwarded by NEC or SLEC regarding project implementation challenges or guideline clarifications. It offers recommendations, potentially suggesting minor adjustments to Scheme provisions to alleviate difficulties.
EIMC will meet as frequently as needed, but at least once in three months. EIMC can meet physically, virtually or in hybrid mode, at New Delhi or at any other place in the NER.
State Level Empowered Committee (SLEC)
The State Governments will establish a State Level Empowered Committee (SLEC) led by the Chief Secretary, with the Secretary of Planning as the Convenor. It will include Finance and relevant Secretaries from State Government Departments, as well as necessary technical experts. The NEC will have representation through its Planning Adviser or delegate. The Ministry of DoNER will be represented by the Senior Economic Adviser/Economic Adviser/Joint Secretary responsible for PM-DevINE, along with the Financial Adviser or their representative. External representatives from reputable institutions may also be invited to SLEC meetings.
The functions of the SLEC encompass several aspects, including reviewing and prioritizing preliminary project proposals for PM-DevINE, ensuring alignment with guidelines, approving DPRs/techno-economic evaluations, monitoring project implementation, enhancing project management systems, establishing effective Operation and Maintenance mechanisms, addressing implementation issues, and proposing modifications if required.
SLEC meetings will be held as necessary, at least once every three months, and can be conducted in physical, virtual, or hybrid formats.
The PM-DEVINE scheme's approved expenditure for the designated period follows recommendations from the EFC and Union Cabinet approval. The 2022-23 to 2025-26 period has an approved outlay of Rs. 6,600 crore, with an initial allocation of Rs. 1,500 crore for FY 2022-23. The aim is to expedite project completion by 2025-26 to minimize liabilities beyond this period, potentially necessitating early sanctions.
Regarding project selection, North Eastern States must establish Gati Shakti implementation mechanisms like Empowered Group of Secretaries, Network Planning Group, and Technical Support Unit, along with notifying a State Logistics Policy and updating Gati Shakti National Master Plan data layers, including land revenue maps. States not meeting these criteria won't receive new PM-DevINE project sanctions from 2023-24 onwards. Project selection will be based on alignment with scheme guidelines and project quality, ensuring viability and socio-economic impact. While a fixed allocation isn't set, efforts will ensure all North Eastern States can benefit from the scheme.
The Budget 2022-23 introduced seven PM-DevINE projects (Annexure A). Relevant State or Central Government Departments should create additional project proposals aligned with scheme objectives, avoiding the Negative List. Focus sectors include economic and social infrastructure, livelihood activities, and gap filling (2.1.1). Proposals may come from North Eastern States recommended by SLEC, or Central Ministries/Departments through their respective recommendations, with priority for State-posed projects (2.1.2). Planning and selection should align with State-wise GatiShakti Master Plans, converging with the National GatiShakti approach.
Under PM-DEVINE, certain project types/components are ineligible, including those that provide long-term individual benefits or "Direct Benefit Transfer" elements. Additionally, projects already funded or planned by relevant line Ministries (to avoid duplication), land/site acquisition, and staff expenses are not covered. The scheme excludes projects for administrative buildings of government offices/agencies or institutional needs. Sectors already covered by other MDoNER schemes are also ineligible. Furthermore, any sector-specific projects specified in the Negative List by the Ministry of DoNER are not considered under PM-DEVINE.
The PM-DEVINE scheme outlines project size and support details. Projects should range from a minimum of Rs. 20 crore to a maximum of Rs. 500 crore in cost, using the latest Schedule of Rates (SOR) of the relevant central line department/State Government for cost estimation. In cases without available SORs, estimates can be prepared by concerned departments adhering to existing rules and practices of the relevant Indian Government line Ministry, followed by techno-economic vetting by reputable institutions or NEC.
Around 1% of the approved outlay can be allocated for "administrative expenses," including a tech-driven monitoring architecture spanning project phases, Project Management Unit setup, capacity building, etc. The total project cost must incorporate applicable GST, specifying CGST and SGST during project DPR submission for sanction.
Operations and Maintenance (O&M) costs for the initial four years after project completion should be part of the project cost. Proposed mechanisms for O&M support beyond four years must be indicated in the DPR and highlighted in EIMC meetings. Except when specified otherwise, O&M costs beyond the first four years of project completion will be borne by the respective State Government.
Project Selection at MDoNER
Upon receiving project proposals or concept notes, MDoNER will promptly share them with concerned Central line Ministries/Departments, NITI Aayog, and IFD MDoNER (where applicable) for preliminary comments, to be received within 2 weeks. For projects in regulated sectors like power and water, input from relevant authorities may be sought. The preliminary comments are expected to address key aspects, including the possibility of funding under existing schemes, technology options, cost norms, convergence considerations for DPR preparation, and a general project recommendation for inclusion in PM-DevINE.
Monitoring & Evaluation Mechanism
The implementation of PM-DEVINE will adhere to Ministry of Finance's concurrent monitoring and mid-term evaluation directives. Monitoring responsibilities for sanctioned projects rest with the State Government, managed by designated officers of the Implementing Agency, State Planning Department, and SLEC. The aim is to achieve projects within scheduled time, cost, and quality standards.
A robust State Government mechanism for project monitoring is essential. Department heads will serve as Nodal Officers, with the Secretary (Planning) as Chief Nodal Officer for oversight. SLEC meetings must include monitoring of previously sanctioned projects, with Implementing Agencies providing quarterly progress reports within three weeks of each quarter's end. Periodic inspections, especially for projects over Rs. 100 crore, should occur at defined milestones, ensuring 25%, 50%, 75%, and 100% physical progress.
Field Technical Support Units (FTSUs) will report monthly progress to NEC and MDoNER until their operationalization, and these reports should be countersigned by the Project Implementing Agency for consistency. NEC will review projects through its Sectors, with observations submitted to respective SLEC and EIMC prior to review meetings. MDoNER may conduct sample-based inspections. Information Technology and Space Technology (geo-tagging, NeSDR) adoption by Implementing Agencies is encouraged, facilitated by NEC's technology platform and guidance. Third-party monitors may be employed for concurrent monitoring, particularly for projects exceeding Rs. 100 crore, as recommended by EIMC.