ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଐତିହାସିକ ଲାଲ୍ କିଲାରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ସମାରୋହରେ 50 ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷକ 'ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅତିଥି' ଭାବରେ ଯୋଗ ଦେବେ
13 AUG 2023 6:11PM by PIB Bhubaneswar
ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଐତିହାସିକ ଲାଲ୍ କିଲାରେ 77ତମ ସ୍ବାଧୀନତା ଦିବସ ସମାରୋହରେ 2023 ରେ ଭାଗ ନେବା ପାଇଁ ସମ୍ମାନିତ ସ୍କୁଲ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ‘ବିଶେଷ ଅତିଥି’ ଭାବରେ ଆମନ୍ତ୍ରିତ କରିଛି।
50 ଜଣ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ଏକ ମନୋନୀତ ଗୋଷ୍ଠୀ, ଯେଉଁମାନେ ଯୁବ ମନକୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବା ଏବଂ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ନିଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତତା ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷା ଓ ସାକ୍ଷରତା ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇଛି | ଏହି ଶିକ୍ଷାବିତମାନେ ସାରା ଦେଶର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମାଧ୍ୟମିକ ଶିକ୍ଷା ବୋର୍ଡ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରିୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ସଂଗଠନ ସ୍କୁଲ ଗୁଡ଼ିକରୁ ଆସିଛନ୍ତି।
ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅତିଥିମାନେ ଅଗଷ୍ଟ 14 ରୁ ଅଗଷ୍ଟ 15, 2023 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଧାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥିବା ଦୁଇ ଦିନିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗଦେବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଦେଶର ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରଗତିର ମହତ୍ତ୍ବକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରୁଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ପ୍ରୋଗ୍ରାମର ମୁଖ୍ୟ ବିଷୟ ଗୁଡିକ ନିମ୍ନ ପ୍ରକାରେ:
ଅଗଷ୍ଟ 14, 2023: ଇଣ୍ଡିଆ ଗେଟ୍, ୱାର ମେମୋରିଆଲ୍ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପରିଦର୍ଶନ | କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥରେ ସେମାନେ ଦେଶର ସାର୍ବଭୌମତ୍ବ ରକ୍ଷା କରିଥିବା ବୀର ସୈନିକମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବେ। ଏହି ବୀରମାନଙ୍କ ସାହସ ଏବଂ ବଳିଦାନ ଉପସ୍ଥିତ ଲୋକଙ୍କ ସ୍ମୃତିରେ ଲିପିବଦ୍ଧ ହେବ। ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ତିନ ମୁର୍ତ୍ତୀ ମାର୍ଗରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପରିଦର୍ଶନ ଦେଶର ଭାଗ୍ୟ ଗଠନ କରିଥିବା ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସମ୍ପନ୍ନ ନେତାଙ୍କ ଜୀବନ ଏବଂ ଅବଦାନ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ମିଳିବ।
ଏହା ପରେ, ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ କେନ୍ଦ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜକୁମାର ରଂଜନ ସିଂଙ୍କ ସହ ନିମନ୍ତ୍ରିତ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କର ଏକ ପାରସ୍ପରିକ ଅଧିବେଶନ ହେବ।
ଅଗଷ୍ଟ 15, 2023: ଐତିହାସିକ ଲାଲ କିଲାରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ସମାରୋହରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ, ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ତିରଙ୍ଗା ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ କରାଯିବ, ଜାତୀୟ ସଙ୍ଗୀତର ଉତ୍ସାହଜନକ ଗାନ ମଧ୍ୟରେ।
ସ୍ବାଧୀନତା ଦିବସ ସମାରୋହରେ ଏହି ସ୍ୱୀକୃତି ମାଧ୍ୟମରେ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷା ଓ ସାକ୍ଷରତା ବିଭାଗ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କର ଅବଦାନକୁ ସମ୍ମାନିତ କରୁଛି, ଯେଉଁମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଅଦମ୍ୟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସହିତ ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ବିକଶିତ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଯୁବ ପୀଢ଼ିରେ ଜ୍ଞାନ, ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରତିପାଦନରେ ସେମାନଙ୍କର ଭୂମିକା ଅତୁଳନୀୟ ଅଟେ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଦେଶ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି।

Ministry of Education
50 School Teachers to be 'Special Guests' at Independence Day Ceremony at historic Red Fort
13 AUG 2023 6:11PM by PIB Delhi
Ministry of Education has invited School Teachers as distinguished 'Special Guests' to participate in the 77th Independence Day Ceremony 2023 at the historic Red Fort.
A select group of 50 school teachers who have displayed outstanding dedication and commitment in their fields to shape & nurture the young minds have been invited by the Department of School Education & Literacy. These educators hail from Central Board of Secondary Education and Kendriya Vidyalaya Sanghathan schools from across the country.
These Special Guests will attend the two-days' programme scheduled from August 14 to August 15, 2023 and their itinerary includes activities that encapsulate the essence of the nation's heritage and progress. The key highlights of the program include:
August 14, 2023: A visit to India Gate, the War Memorial and Pradhanmantri Sangrahalaya. At Kartavya Path they will pay homage to the valiant soldiers who have safeguarded the country's sovereignty. The courage and sacrifice of these heroes will be etched in the memory of the attendees. The visit to Pradhanmantri Sangrahalaya at Teen Murti Marg, New Delhi will provide insights into the life and contributions of visionary leaders who have shaped the nation's destiny.
Afterwards, there will be an interactive session of the invited School Teachers with Union Minister of State, Shri Rajkumar Ranjan Singh in New Delhi.
August 15, 2023: Participation in the Independence Day Ceremony at the iconic Red Fort, where the tricolor flag will be unfurled by the Prime Minister , amidst the spirited echoes of the national anthem.
Through this recognition on the occasion of Independence Day Ceremony, the Department of School Education & Literacy is honoring the contribution of teachers who play a vital role in nurturing the future of the nation with their unwavering commitment. Their role in fostering knowledge, values and skills in the young generation is invaluable and this gesture seeks to express the nation's gratitude to them.