প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
জি-২০ এন্তি-করপসন মিনিস্তরিয়েল মীত্তা প্রধান মন্ত্রী ৱা ঙাংখ্রে
“ মীহৌচাউবনা ঐখোয়দা অচুম্বা খঙহন্দে”
“শেঞ্জা-থুমজাগী মায়য়োক্তা খাংদুনা লৈথোক্তবা ভারতকী অকনবা থৌশিল অমা লৈ”
“শেঞ্জা-থুমজা থেংনবা হায়বসি মীয়ামগীদমক সরকারনা তৌগদবা থৌদাংনি”
“মতম চানা লন-থুম খোঙ্গুল লিবা অমসুং ক্রাইমগী থবকশিং মশক খঙদোকপা হায়বসি মরুওই”
“ মালেমগী ওইনা মতেং পাংনবা হেনগৎতুনা অমসুং অকনবা থবকশিং লৌখৎতুনা জি-২০ লৈবাকশিংনা অহোংবা অমা পুরক্লে”
ঐখোয়গী লৈঙাক্কী থবকশিং অমসুং আইনগী থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবগী মথক্তা, ঐখোয়না ঐখোয়গী থবকশিংদা পুকচেল শেংবা অমসুং কাংলোন চুম্নবা থবক তৌবগী চৎনবী অমা য়োকখৎকদবনি”
12 AUG 2023 9:29AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও মেসেজগী খুৎথাংদা কোলকাতাদা পাংথোকপা জি-২০ এন্তি-করপসন মিনিস্তরিয়েল মীফমদা ৱা ঙাংখ্রে।
• নোবেল প্রাইজ ফংলবা গুরুদেব রবিন্দ্রনাথ তেগোরগী সহর কোলকাতাদা শক্নাইরবশিং তরাম্না ওক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মসি হকথেংননা পাংথোকপা অহানবা জি-২০ এন্তি-করপসন মিনিস্তরিয়েল মীফমনি। তেগোরগী খুৎইশিং লৌখৎলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীহৌচাউবনা ঐখোয়দা অচুম্বা খঙহন্দে। ভারতকী অরিবা উপনিষদশিংদা হায়খি ‘মা গ্রিধা’ হায়বদি ‘মীহৌচাউবা লৈহল্লোইসি’।
• প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি শেঞ্জা-থুমজাগী অচৌবা চৈথেং অসি লায়রবশিং অমসুং তোল্লবশিংনা ফংই। মসিনা লন-থুম শীজিন্নবদা অপনবা থোকহল্লি, কৈথেলশিংদা অকায়বা থোকহল্লি, থবক তৌবদা চৈথেং পী অমসুং মীয়াম অফবা পুন্সি মহিংদা চৈথেং পী। সরকারগী থৌদাংদি মীয়াম য়াইফনবা লৈবাক্কী লন-থুমশিং মপুংফানা শীজিন্নবনি। মসিগী পান্দম অসি ফংনবা শেঞ্জা-থুমজা থেংনবা দরকার ওই অমসুং “শেঞ্জা-থুমজা থেংনবা হায়বসি মীয়ামগীদমক সরকারনা তৌগদবা থৌদাংনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি শেঞ্জা-থুমজাগী মায়য়োক্তা খাংদুনা লৈথোক্তনবা ভারতকী অকনবা থৌশিল অমা লৈ। অরোন-অথুপ লৈতবা অমসুং মরম চানা থবক তৌবা লৈঙাক অমা লৈহন্নবা ভারতনা তেক্নোলোজি অমসুং ই-গভর্নান্স শীজিন্নরি। স্কিমশিং অমসুং সরকারগী প্রোজেকশিং নারোন্দা থৈদোকপা অমসুং অয়ুবা লৈবশিং মেনশীল্লে। মসিগী ফল ওইনা ভারত্তা মীওই মিল্লিয়ন কয়া মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা বিল্লিয়ন দোল্লার ৩৬০ হেনবগী শেনফমশিং ফংলে অমসুং মসিনা দোল্লার বিল্লিয়ন ৩৩ হেন্না কনবা ঙম্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ললোন-ইতিক্কী থবকশিং সরকারনা লাইহল্লে অমসুং সরকারগী থবকশিংদা ওতোমেসন অমসুং দিজিতাইজেসনগী থবকশিং পায়খৎলে,মসিনা খুদোংচাবা লৌনবা হোৎনবশিং লৈহন্দ্রে। ঐখোয়গী সরকারগী ই-মার্কেতপ্লেস পোর্তেলনা সরকারগী পোৎলমশিং লৈবা অরোন-অথুপ লৈহন্দ্রে। ২০১৮দগী ইকোনোমিক ওফেন্দর্স এক্ত চৎনবদগী সরকারনা শেন-থুমগী অরানবা তৌবশিং অকনবা চৈরাক পীরে অমসুং শেন-থুমগী অরানবা তৌবশিং অমসুং মীচেলশিংদগী দোল্লার বিল্লিয়ন ১.৮ হেনবগী লন-থুমশিং খোমগৎলে। ২০১৪দগী প্রিভেন্সন ওফ মোনি লাউন্দরিং এক্তনা অরানবা তৌবশিংগী দোল্লার বিল্লিয়ন ১২ হেনবগী লন-থুমশিং সরকারনা লৌশিল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি জি-২০ লৈবাকশিংনা শেন-থুমগী অরানবা তৌবা মীচেলশিংগী অৱাবা মায়য়োক্নরি অমসুং গ্লোবেল সাউথনা ২০১৪দা মসিগী অহানবা জি-২০ মীফম পাংথোকখ্রে। ২০১৮গী জি-২০ মীফমদা শেন-থুমগী অরানবা তৌবা মীচেলশিং অমসুং লন-থুম খোমগৎনবা ৱাফম ৯গী এজেন্দা অমা পুথোকখ্রে। ই-পাউ পীথোক-পীশিন তৌনদুনা আইনগী ওইনা মতেং পাংনবা, লন-থুম লৌখৎপগী থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং শেঞ্জা-থুমজা ঙাকথোক্নবা থবক তৌরিবা ওথোরিতিশিং মপুংফানা থবক তৌবা হেনগৎহনবা হায়রিবা মরুওইবা হিরম অহুমগী অৱাংবা থাক্কী ৱাখল্লোনশিং প্রধান মন্ত্রীনা তরাম্না ওকখি।
মহাক্না হায়খি মীফত্তশিংনা ঙমখৈ লান্না চঙলক্লগা আইনগী অহোবশিং লান্না শীজিন্নবা থিংনবা লো ঙাক্না চৎহন্নবা লৈরিবা এজেন্সিশিংগী মরক্তা মতেং পাংননবা য়ানবা পুরকপা অসিদা অপেনবা পোকই। মতম চানা লন-থুম খোঙ্গুল লিবা অমসুং ক্রাইমগী থবকশিং মশক খঙদোকপা হায়বসি মরুওই। লৈবাকশিংনা লন-থুমশিং খোমগৎপগী থবকশিং হেনগৎহন্নবা পুক্নিং থৌগৎপা দরকার ওই। মপান লৈবাকশিংদগী লন-থুমশিং খোমগৎপা য়াংশিন্নবা চৈরাক পীদনা লন-থুম মৎপগী খুদম অমা জি-২০ লৈবাকশিংনা থমগদবনি অমসুং মসিনা ৱায়েল চৎথরবা মতুংদা মীফত্তশিং য়াম্না য়াংনা পুরকপা ঙমগনি। মসি ঐখোয়না শেঞ্জা-থুমজাগী মায়য়োক্তা পুন্না লান্থেংনবগী অকনবা পাউজেল অমা ওইগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি জি-২০ লৈবাকশিংগী অপুনবা থবকশিংনা শেঞ্জা-থুমজাগী মায়য়োক্তা থেংনবদা মতেং পাংগনি অমসুং শেঞ্জা-থুমজাগী হৌরকফম মুৎথৎনবা মালেমগী ওইনা মতেং পাংনবা হেনগৎতুনা অমসুং অকনবা থবকশিং লৌখৎতুনা জি-২০ লৈবাকশিংনা অহোংবা অমা পুরকপা ঙমগনি। শেঞ্জা-থুমজা থেংনবদা ওদিৎ ইন্সতিতুৎশিংগী অচৌবা থৌদাং লৈ।
লোইশিল্লকপগী ৱারোলদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়গী লৈঙাক্কী থবকশিং অমসুং আইনগী থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবগী মথক্তা, ঐখোয়না ঐখোয়গী থবকশিংদা পুকচেল শেংবা অমসুং কাংলোন চুম্নবা থবক তৌবগী চৎনবী অমা য়োকখৎকদবনি। মসি পাংথোকপা খক্তনা, ঐখোয়না তুংকোইনা হিংগদবা খুন্নাই অমগী য়ুম্ফম থোনবা ঙমগনি। কান্নবা অমসুং মাইপাকপা মীফম অমা ওইনবা ঐনা অদোমগী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।

Prime Minister's Office
PM addresses G20 Anti-Corruption Ministerial Meet
“Greed prevents us from realizing the truth”
“India has a strict policy of Zero Tolerance against corruption”
“To combat corruption it is the sacred duty of the government towards its people”
“Timely asset tracing and identification of proceeds of crime is equally important”
“G20 nations can make a difference through enhanced international cooperation and implementation of robust measures ”
“Besides strengthening our administrative and legal systems, we must foster a culture of ethics and integrity in our value systems”
12 AUG 2023 9:29AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the G20 Anti-Corruption Ministerial Meet held in Kolkata via video message.
Addressing the gathering, the Prime Minister welcomed dignitaries to the city of Nobel Laureate Gurudev Rabindranath Tagore, Kolkata and stated that this is the first-ever G20 Anti-Corruption Ministerial Meet taking place physically. Referring to the writings of Tagore, the Prime Minister cautioned against greed as it prevents us from realizing the truth. He also touched upon the ancient Indian Upanishads that strive for ‘Ma Gridha’, which translates to ‘let there be no greed’.
The Prime Minister underlined that the highest impact of corruption is borne by the poor and the marginalized. He further added that it affects resource utilization, distorts markets, impacts service delivery and ultimately diminishes people's quality of life. Referring to Kautilya in the Arthashastra, the Prime Minister said that it is the government's duty to enhance the State's resources to maximize the welfare of its people. He emphasized the need to combat corruption to achieve this goal and said that it is the sacred duty of the government towards its people.
“India has a strict policy of Zero Tolerance against corruption”, the Prime Minister remarked as he underlined that India is leveraging technology and e-governance to create a transparent and accountable ecosystem. He mentioned that leakages and gaps in welfare schemes and government projects are being plugged in. As a result, the Prime Minister said, hundreds of million people in India have received direct benefit transfers into their bank accounts amounting to more than 360 billion dollars and helping save over 33 billion dollars. The Prime Minister informed that the government has simplified various procedures for businesses and gave the example of automation and digitization of government services that have eliminated rent-seeking opportunities. “Our Government e-Marketplace, or GeM portal, has brought greater transparency in government procurement”, he added. Speaking about the enactment of the Economic Offenders Act in 2018, the Prime Minister said that the government is aggressively pursuing economic offenders and informed about the recovery of assets worth over 1.8 billion dollars from economic offenders and fugitives. He also mentioned the Prevention of Money Laundering Act which has helped attach the assets of offenders worth more than 12 billion dollars since 2014.
The Prime Minister recalled speaking on the challenges of fugitive economic offenders for all G20 countries and the Global South in his very first G-20 Summit in 2014. He also mentioned presenting a nine-point agenda for action against Fugitive Economic Offenders and Asset Recovery at the G-20 Summit in 2018 and expressed happiness that decisive steps are being taken by the working group. The Prime Minister welcomed the action-oriented High-Level Principles on three priority areas, namely, law enforcement cooperation through information sharing, strengthening asset recovery mechanisms, and enhancing the integrity and effectiveness of anti-corruption authorities. He expressed delight that an understanding has been reached on informal cooperation between law enforcement agencies which will prevent criminals from exploiting legal loopholes when crossing borders. Highlighting the importance of timely asset tracing and identification of proceeds of crime, the Prime Minister stressed the need to encourage countries to enhance their domestic asset recovery mechanisms. Shri Modi suggested that G20 countries can set an example by using non-conviction-based confiscations to expedite the recovery of foreign assets and said that it will ensure swift return and extradition of criminals after the due judicial process. “It will send a strong signal about our joint fight against corruption”, he emphasized.
The Prime Minister asserted that the collective efforts of G20 nations can significantly support the fight against corruption and a huge difference can be made through enhanced international cooperation and implementation of robust measures that address the root causes of corruption. Shri Modi also highlighted the role of audit institutions in the fight against corruption. Concluding the address, the Prime Minister urged the dignitaries to foster a culture of ethics and integrity in the value systems along with strengthening our administrative and legal systems. “Only by doing so, can we lay the foundation for a just and sustainable society. I wish you all a productive and successful meeting”, the Prime Minister concluded.