ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜି-୨୦ ଦୁର୍ନୀତି ନିରୋଧୀ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ବୈଠକରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
"ଲୋଭ ସତ୍ୟକୁ ଅନୁଭବ କରିବାରେ ବାଧକ ସାଜିଥାଏ"
"ଦୁର୍ନୀତି ବିରୋଧରେ ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତାର କଠୋର ନୀତି ଭାରତର ରହିଛି"
ଦୁର୍ନୀତିର ମୁକାବିଲା କରିବା ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଅଟେ
"ଠିକ୍ ସମୟରେ ସମ୍ପତ୍ତି ଠାବ ଏବଂ ଅପରାଧରୁ ଆସୁ୍‍ଥିବା ଆୟକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ମଧ୍ୟ ସମାନ ଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ"
‘‘ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଦୃଢ଼ ପଦକ୍ଷେପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରି ଜି-୨୦ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରିବେ‘‘
"ପ୍ରଶାସନିକ ଏବଂ ଆଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସହିତ, ଆମେ ନୈତିକତା ଏବଂ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ"
12 AUG 2023 9:29AM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କୋଲକାତାରେ ଆୟୋଜିତ ଜି-୨୦ ଦୁର୍ନୀତି ନିରୋଧୀ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ବୈଠକକୁ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୋଲକାତାର ନୋବେଲ ବିଜେତା ଗୁରୁଦେବ ରବୀନ୍ଦ୍ରନାଥ ଟାଗୋରଙ୍କ ସହରକୁ ଅତିଥିମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ଭୌତିକ ଜି-୨୦ ଦୁର୍ନୀତି ନିରୋଧୀ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ବୈଠକ । ଟାଗୋରଙ୍କ ଲେଖାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲୋଭ ପ୍ରତି ସତର୍କ କରାଇଥିଲେ କାରଣ ଏହା ଆମକୁ ସତ୍ୟକୁ ଅନୁଭବ କରିବାରେ ବାଧା ଦେଇଥାଏ । ସେ 'ମା ଗ୍ରିଧା' ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଥିବା ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତୀୟ ଉପନିଷଦଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ପର୍ଶ କରିଥିଲେ, ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି 'କୌଣସି ଲୋଭ ନ ହେଉ'।
ଦୁର୍ନୀତିର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରଭାବ ଗରିବ ଓ ଅବହେଳିତ ଲୋକମାନେ ବହନ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ସମ୍ବଳ ର ଉପଯୋଗକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରେ, ବଜାରକୁ ଅବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରେ, ସେବା ପ୍ରଦାନକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରେ ଏବଂ ଶେଷରେ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନର ଗୁଣବତ୍ତାକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ । ଅର୍ଥଶାସ୍ତ୍ରରେ କୌଟିଲ୍ୟଙ୍କ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜ୍ୟର ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟର ସମ୍ବଳ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସରକାରଙ୍କ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ । ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ଦୁର୍ନୀତିର ମୁକାବିଲା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିବା ସହ ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ପବିତ୍ର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି।
"ଦୁର୍ନୀତି ବିରୋଧରେ ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତାର ଭାରତର ଏକ କଠୋର ନୀତି ରହିଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଉତ୍ତରଦାୟୀ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଇ-ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସର ଉପଯୋଗ କରୁଛି । କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା ଓ ସରକାରୀ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକରେ ଥିବା ଲିକେଜ୍ ଓ ତ୍ରୁଟିକୁ ଦୂର କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ଫଳରେ ଭାରତରେ ଶହ ଶହ ନିୟୁତ ଲୋକ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସିଧାସଳଖ ୩୬୦ ବିଲିୟନ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ୩୩ ବିଲିୟନ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ସଞ୍ଚୟ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସରକାର ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସରଳ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସରକାରୀ ସେବାର ଅଟୋମେସନ୍ ଏବଂ ଡିଜିଟାଇଜେସନର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି ଯାହା ଭଡ଼ା ଖୋଜିବାର ସୁଯୋଗକୁ ଦୂର କରିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । "ଆମର ସରକାରୀ ଇ-ମାର୍କେଟପ୍ଲେସ୍ ବା ଜିଇଏମ୍ ପୋର୍ଟାଲ, ସରକାରୀ କ୍ରୟରେ ଅଧିକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଣିଛି", ସେ କହିଥିଲେ। ୨୦୧୮ରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅପରାଧ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଅର୍ଥନୈତିକ ଅପରାଧୀଙ୍କୁ ଗୁରୁତ୍ବର ସହ ଅନୁସରଣ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅପରାଧୀ ଏବଂ ପଳାତକଙ୍କଠାରୁ ୧.୮ ବିଲିୟନ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ସମ୍ପତ୍ତି ପୁନରୁଦ୍ଧାର ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ ମନି ଲଣ୍ଡରିଂ ନିବାରଣ ଆଇନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ୨୦୧୪ ରୁ ୧୨ ବିଲିୟନ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଅପରାଧୀଙ୍କ ସମ୍ପତ୍ତି ଜବତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦୧୪ରେ ତାଙ୍କର ପ୍ରଥମ ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ସମସ୍ତ ଜି-୨୦ ଦେଶ ଏବଂ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥ୍ ପାଇଁ ପଳାତକ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅପରାଧୀଙ୍କ ଆହ୍ୱାନ ବିଷୟରେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ୨୦୧୮ରେ ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ପଳାତକ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅପରାଧୀଙ୍କ ବିରୋଧରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ସମ୍ପତ୍ତି ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ ୯ ସୂତ୍ରୀ ଏଜେଣ୍ଡା ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ସହ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଥିବାରୁ ସେ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ ସହଯୋଗ, ସମ୍ପତ୍ତି ପୁନରୁଦ୍ଧାର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତି ନିବାରଣ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ଅଖଣ୍ଡତା ଏବଂ ଫଳପ୍ରଦତା ବୃଦ୍ଧି ଭଳି ତିନୋଟି ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟଭିତ୍ତିକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ନୀତିକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ସେ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆଇନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନକାରୀ ସଂସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ଅନୌପଚାରିକ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଏକ ବୁଝାମଣା ହୋଇଛି ଯାହା ଅପରାଧୀମାନଙ୍କୁ ସୀମା ଅତିକ୍ରମ କରିବା ସମୟରେ ଆଇନଗତ ତ୍ରୁଟିର ଫାଇଦା ଉଠାଇବାରୁ ରୋକିବ । ଠିକ୍ ସମୟରେ ସମ୍ପତ୍ତି ଠାବ ଏବଂ ଅପରାଧର ଆୟ ଚିହ୍ନଟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କର ଘରୋଇ ସମ୍ପତ୍ତି ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପ୍ରଣାଳୀକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ବିଦେଶୀ ସମ୍ପତ୍ତି ପୁନରୁଦ୍ଧାରକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଜି-୨୦ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଦୋଷୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ନ ହେବା ଆଧାରିତ ଜବତ ସମ୍ପତ୍ତିକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ଉଦାହରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ନ୍ୟାୟିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପରେ ଅପରାଧୀମାନଙ୍କୁ ଶୀଘ୍ର ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟର୍ପଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ଏହା ଦୁର୍ନୀତି ବିରୋଧରେ ଆମର ମିଳିତ ଲଢ଼େଇ କୁ ନେଇ ଏକ ଦୃଢ଼ ସଙ୍କେତ ଦେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଜି-୨୦ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକର ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ଦୁର୍ନୀତି ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ସମର୍ଥନ କରିପାରିବ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତିର ମୂଳ କାରଣଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ପଦକ୍ଷେପ ଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ବିରାଟ ପାର୍ଥକ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇପାରିବ । ଦୁର୍ନୀତି ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇରେ ଅଡିଟ୍ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଭୂମିକା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆମର ପ୍ରଶାସନିକ ଏବଂ ଆଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସହିତ ମୂଲ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ନୈତିକତା ଓ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ହିଁ ଆମେ ଏକ ନ୍ୟାୟସମ୍ପନ୍ନ ଓ ସ୍ଥାୟୀ ସମାଜର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇପାରିବା। ମୁଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏକ ଫଳପ୍ରଦ ଏବଂ ସଫଳ ବୈଠକ ର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶେଷରେ କହିଥିଲେ ।
RoM

Prime Minister's Office
PM addresses G20 Anti-Corruption Ministerial Meet
“Greed prevents us from realizing the truth”
“India has a strict policy of Zero Tolerance against corruption”
“To combat corruption it is the sacred duty of the government towards its people”
“Timely asset tracing and identification of proceeds of crime is equally important”
“G20 nations can make a difference through enhanced international cooperation and implementation of robust measures ”
“Besides strengthening our administrative and legal systems, we must foster a culture of ethics and integrity in our value systems”
12 AUG 2023 9:29AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the G20 Anti-Corruption Ministerial Meet held in Kolkata via video message.
Addressing the gathering, the Prime Minister welcomed dignitaries to the city of Nobel Laureate Gurudev Rabindranath Tagore, Kolkata and stated that this is the first-ever G20 Anti-Corruption Ministerial Meet taking place physically. Referring to the writings of Tagore, the Prime Minister cautioned against greed as it prevents us from realizing the truth. He also touched upon the ancient Indian Upanishads that strive for ‘Ma Gridha’, which translates to ‘let there be no greed’.
The Prime Minister underlined that the highest impact of corruption is borne by the poor and the marginalized. He further added that it affects resource utilization, distorts markets, impacts service delivery and ultimately diminishes people's quality of life. Referring to Kautilya in the Arthashastra, the Prime Minister said that it is the government's duty to enhance the State's resources to maximize the welfare of its people. He emphasized the need to combat corruption to achieve this goal and said that it is the sacred duty of the government towards its people.
“India has a strict policy of Zero Tolerance against corruption”, the Prime Minister remarked as he underlined that India is leveraging technology and e-governance to create a transparent and accountable ecosystem. He mentioned that leakages and gaps in welfare schemes and government projects are being plugged in. As a result, the Prime Minister said, hundreds of million people in India have received direct benefit transfers into their bank accounts amounting to more than 360 billion dollars and helping save over 33 billion dollars. The Prime Minister informed that the government has simplified various procedures for businesses and gave the example of automation and digitization of government services that have eliminated rent-seeking opportunities. “Our Government e-Marketplace, or GeM portal, has brought greater transparency in government procurement”, he added. Speaking about the enactment of the Economic Offenders Act in 2018, the Prime Minister said that the government is aggressively pursuing economic offenders and informed about the recovery of assets worth over 1.8 billion dollars from economic offenders and fugitives. He also mentioned the Prevention of Money Laundering Act which has helped attach the assets of offenders worth more than 12 billion dollars since 2014.
The Prime Minister recalled speaking on the challenges of fugitive economic offenders for all G20 countries and the Global South in his very first G-20 Summit in 2014. He also mentioned presenting a nine-point agenda for action against Fugitive Economic Offenders and Asset Recovery at the G-20 Summit in 2018 and expressed happiness that decisive steps are being taken by the working group. The Prime Minister welcomed the action-oriented High-Level Principles on three priority areas, namely, law enforcement cooperation through information sharing, strengthening asset recovery mechanisms, and enhancing the integrity and effectiveness of anti-corruption authorities. He expressed delight that an understanding has been reached on informal cooperation between law enforcement agencies which will prevent criminals from exploiting legal loopholes when crossing borders. Highlighting the importance of timely asset tracing and identification of proceeds of crime, the Prime Minister stressed the need to encourage countries to enhance their domestic asset recovery mechanisms. Shri Modi suggested that G20 countries can set an example by using non-conviction-based confiscations to expedite the recovery of foreign assets and said that it will ensure swift return and extradition of criminals after the due judicial process. “It will send a strong signal about our joint fight against corruption”, he emphasized.
The Prime Minister asserted that the collective efforts of G20 nations can significantly support the fight against corruption and a huge difference can be made through enhanced international cooperation and implementation of robust measures that address the root causes of corruption. Shri Modi also highlighted the role of audit institutions in the fight against corruption. Concluding the address, the Prime Minister urged the dignitaries to foster a culture of ethics and integrity in the value systems along with strengthening our administrative and legal systems. “Only by doing so, can we lay the foundation for a just and sustainable society. I wish you all a productive and successful meeting”, the Prime Minister concluded.