ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅଭୂତପୂର୍ବ ସଫଳତାକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଅବସରରେ ଜିଇଏମ୍ ପକ୍ଷରୁ ସପ୍ତମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ପାଳିତ
ଦେଣନେଣର ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ କ୍ରେତା-ବିକ୍ରେତା ପରିସ୍ଥିତିର ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ ବ୍ୟାପକତାରେ ଜିଇଏମ୍ ଏକ ସବୁଠାରୁ ବୃହତ୍ତମ ସର୍ବସାଧାରଣ କ୍ରୟ ପୋର୍ଟାଲ ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି
09 AUG 2023 6:26PM by PIB Bhubaneswar
ସରକାରୀ ଇ-ମାର୍କେଟପ୍ଲେସ୍ (ଜିଇଏମ୍) ଏହାର ସପ୍ତମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ପାଳନ କରିଛି। ଏହା ଭାରତର ସାର୍ବଜନୀନ କ୍ରୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଗତିର ପ୍ରତୀକ ରୂପେ ଉଭା ହୋଇଛି। ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଜିଇଏମ୍ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଏକ ଅତୁଟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି, ଏବଂ ଗତ ସାତ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହାର ଯାତ୍ରା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ଦ୍ୱାରା ଚିହ୍ନିତ ହୋଇଛି, ଯାହା ଏହାକୁ ଉଭୟ କାରବାର ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ କ୍ରେତା-ବିକ୍ରେତା ଇକୋସିଷ୍ଟମର ବ୍ୟାପକତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏକ ବୃହତ୍ତମ ସର୍ବସାଧାରଣ କ୍ରୟ ପୋର୍ଟାଲରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି କ୍ରେତା-ବିକ୍ରେତା ପରିସ୍ଥିତର କାରବାର।
ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଭାବେ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଜିଇଏମ୍ ଦକ୍ଷିଣ କୋରିଆର କୋନେପ୍ସ ଏବଂ ସିଙ୍ଗାପୁରର ଗେବିଜ୍ ଭଳି ପ୍ରସିଦ୍ଧ ସର୍ବସାଧାରଣ କ୍ରୟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ସଫଳତାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ବିଶେଷ କରି ଚଳିତ ବର୍ଷ ଜିଇଏମ୍ ର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି, ଯାହା ୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ସଫଳ ବ୍ୟାବହାରିକ ମୂଲ୍ୟ (ଜିଏମଭି)ରେ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଛି, ଯାହା ଗୋଟିଏ ବର୍ଷ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ବୃଦ୍ଧିର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ବ କରୁଛି।
ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜିଇଏମର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏହାର ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ବର୍ତମାନ ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ୨୮୦ରୁ ଅଧିକ ବର୍ଗରେ ୨.୭୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସେବା ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୩୪ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦ ରହିଛି ।ଏହି ବ୍ୟାପକ ଅଫର ଜିଇଏମକୁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସରକାରୀ ବିଭାଗଗୁଡିକ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସମସ୍ତ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ସେବାଗୁଡିକ ପାଇଁ ୱାନ୍-ଷ୍ଟପ୍ ସମାଧାନ ଭାବରେ ଅବସ୍ଥାପିତ କରେ ।
ପୋର୍ଟାଲର ରଣନୈତିକ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଫଳରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ ଆନୁସଙ୍ଗିକ ସଂସ୍ଥାଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ଅର୍ଡରରେ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । ୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରାୟ ୪୨,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅର୍ଡର ମୂଲ୍ୟ କାରବାର କରିଥିବାରୁ ଏହି ଯୋଗାଯୋଗ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆଶାଜନକ ରହିଛି, ଯାହା ପ୍ରାୟତଃ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି। କି ୨୧-୨୨ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର କାରବାର ମୂଲ୍ୟ ତୁଳନାରେ ପ୍ରାୟ ୩୫% ଅଧିକ। ଜିଇଏମ୍ ର ସଫଳତା ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଏହାର ଉପସ୍ଥିତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତାରିତ ହୋଇଛି, ଯାହା ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା କ୍ରୟ କୁ ସୁଗମ କରିବାରେ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ସିଷ୍ଟମ ଏକୀକରଣ ଏବଂ କୋର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ସମାଧାନ ଭଳି ସେବା ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପ୍ରତି ଏହାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଇଥାଏ।
ସିପିଏସ୍ଇ ଏବଂ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ ସଂସ୍ଥା ସମେତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କ୍ରେତାମାନେ ୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଜିଇଏମ୍ ଉପରେ ୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ୭୦ରୁ ଅଧିକ ବିଡ୍ ଜାରି କରିଛନ୍ତି। ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୩ରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ ହୋଇଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଏନଟିପିସି ଲିମିଟେଡ୍ ୨୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଅର୍ଡର ଦେଇଥିଲା – ଯାହା ଜିଇଏମ୍ ଇତିହାସରେ ସର୍ବବୃହତ ଥିଲା । ବିଶେଷ ଭାବେ, ଏହି ମଞ୍ଚ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗର ସାର୍ବଜନୀନ ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଟିକା କିଣିବାରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା।
୨୦ରୁ ଅଧିକ ଶିଳ୍ପ ସଂଘ ସହିତ ଜିଇଏମ୍ ର ସହଯୋଗ ସ୍ଥାନୀୟ ଅଣୁ ଓ ଲଘୁ ଉଦ୍ୟୋଗ (ଏମ୍ ଏସ୍ ଇ) ଏବଂ ଲଘୁ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ସମର୍ଥନ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଜୁଲାଇ ୨୦୨୩ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରାୟ ୬.୫ ନିୟୁତ ବିକ୍ରେତା ଏବଂ ୭୦,୦ ସରକାରୀ କ୍ରେତା ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହେବା ସହିତ, ସମୁଦାୟ ଜିଏମଭି ୪.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି, ଯାହା ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ସ୍ଥାୟୀ ପ୍ରଭାବକୁ ଦର୍ଶାଏ ।
ଜିଇଏମ୍ ର ସଫଳତାର ଏକ ବିଶେଷତ୍ୱ ହେଉଛି ଖର୍ଚ୍ଚ ସଞ୍ଚୟ ପ୍ରତି ସମର୍ପଣ, ଯାହା ୨୦୧୬ ରୁ ସରକାର ୪୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ସଞ୍ଚୟ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛନ୍ତି। ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ୨୦୨୧-୨୨ ଅନୁଯାୟୀ, ଜିଇଏମ୍ ର ମୂଲ୍ୟ ୨୨ଟି ସାମଗ୍ରୀ ମଧ୍ୟରୁ ୧୦ଟି ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ଅନଲାଇନ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ତୁଳନାରେ ୯.୫% କମ୍ ଥିଲା। ଜିଇଏମ୍ ର ପରିବର୍ତନଶୀଳ ଯାତ୍ରା ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଏବଂ ଅଭିନବତା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣର ପ୍ରମାଣ ।
ଆଗକୁ ଦେଖିଲେ, ଜିଇଏମ୍ ସଂଘୀୟ ସ୍ତରରେ ଏହାର ପହଂଚକୁ ସର୍ବାଧିକ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସଞ୍ଚୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛି । ଜିଇଏମ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ଯୁଗର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛି, ଯାହା ଭାରତର ସାର୍ବଜନୀନ କ୍ରୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସଫଳତା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିର ଅଧିକ ଉଚ୍ଚତା ଆଡକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛି ।
ଜିଇଏମ୍ ବିଷୟରେ
ସରକାରୀ ଇ-ମାର୍କେଟପ୍ଲେସ୍ (ଜିଇଏମ୍) ହେଉଛି ସର୍ବସାଧାରଣ କ୍ରୟ ପାଇଁ ଭାରତର ଅନଲାଇନ୍ ମାର୍କେଟପ୍ଲେସ୍ । ୨୦୧୬ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଜିଇଏମ୍ ସରକାରୀ ବିଭାଗ, ସଂଗଠନ ଏବଂ ପିଏସ୍ୟୁଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଦକ୍ଷ କ୍ରୟ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ସେବା ସହିତ, ଜିଇଏମ୍ ଭାରତରେ ସର୍ବସାଧାରଣ କ୍ରୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି।

Ministry of Commerce & Industry
GeM celebrates 7th Foundation Day marking unprecedented achievements
GeM becomes one of the largest public procurement portal both in transaction value and breadth of the buyer-seller ecosystem
09 AUG 2023 6:26PM by PIB Delhi
As Government e-Marketplace (GeM) commemorates its 7th Foundation Day, it stands tall as a beacon of progress in India's public procurement landscape. GeM has consistently demonstrated an unwavering commitment to fostering positive change, and its journey over the past seven years has been marked by remarkable achievements that have propelled it to become one of the largest public procurement portal in terms of both transaction value and the breadth of the buyer-seller ecosystem.
In an astonishingly short span of time, GeM has surpassed the achievements of renowned public procurement platforms such as South Korea's KONEPS and Singapore's GeBIZ. This year, in particular, has witnessed monumental growth for GeM, achieving a milestone of INR 2 lakh crore in Gross Merchandise Value (GMV) for the fiscal year 2022-23, representing a doubling of growth within a single year.
GeM's expansion into the services sector has played a pivotal role in driving its accelerated adoption. Presently, the platform boasts an impressive catalogue of over 2.75 lakh services spanning across more than 280 categories, complemented by more than 34 lakh products. This comprehensive offering positions GeM as the one-stop solution for all products and services required by government departments across the nation.
The portal's strategic expansion has led to a substantial increase in orders placed by various State Governments and related entities. The engagement has been very promising with States transacting order value of approximately INR 42,000 crore in FY 22-23, an increase of approx. 35% over transacted value in FY 21-22. GeM's success extends to its presence at the grassroots level, as demonstrated by its integrated portal facilitating procurements by Panchayats. Additionally, the platform's inclusion of cooperatives and engagement with public sector banks for services such as system integration and core banking solutions underscores its commitment to inclusive growth.
Central buyers, including CPSEs and allied bodies, have floated over 70 bids worth over INR 100 crore on GeM in the fiscal year 2022-23. A historic milestone was achieved in February 2023 when NTPC Limited placed an order valued at over INR 20,000 Crore – the largest in GeM's history. Notably, the platform also played a vital role in the procurement of vaccines under the Universal Immunisation Programme of the Department of Health and Family Welfare.
GeM's collaborations with more than 20 industry associations have been instrumental in fostering support for local Micro and Small Enterprises (MSEs) and small industries. With nearly 6.5 million sellers and 70,000 government buyers registered on the platform as of July 2023, the cumulative GMV surpassed INR 4.5 lakh crore, showcasing the platform's enduring impact.
A hallmark of GeM's success lies in its dedication to cost savings, having enabled the government to save over ₹45,000 crore since 2016. According to the Economic Survey 2021-22, GeM's prices were 9.5% lower than other online platforms for 10 out of 22 commodities. GeM's transformative journey is a testament to transparency, efficiency, and inclusivity driven by cutting-edge technology and innovation.
Looking ahead, GeM is committed to maximizing its reach at the federal level while crafting tailored processes and policies to enhance public savings. GeM continues to pioneer an era of change, propelling India's public procurement sector towards greater heights of success and prosperity.
About GeM
Government e-Marketplace (GeM) is India's online marketplace for public procurement. Launched in 2016, GeM facilitates transparent and efficient procurement for government departments, organizations, and PSUs. With a vast array of products and services, GeM is transforming the landscape of public procurement in India.