ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବ୍ରିକ୍ସ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବୈଠକକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡଃ ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭୀୟ
ଭାରତର ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ଚିନ୍ତାକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମଂଚ ପ୍ରଦାନ କରିଛି : ଡଃ ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭୀୟ
“ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକା ପକ୍ଷରୁ ବ୍ରିକ୍ସକୁ ନେଇ ପଦକ୍ଷେପ ଗୁଡିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାର ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିଚାଳନା, ଚିକିତ୍ସା ପରିମାପକ ପଦକ୍ଷେପ ସମୂହ ଏବଂ ‘ଡିଜିଟାଲ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ନବସୃଜନ ଏବଂ ସମାଧାନ, ଯାହା ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାକୁ ପରିସରଭୁକ୍ତ କରିବ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଯୋଗାଣରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ', ସେସବୁ ସମେତ ଭାରତର ଜି - ୨୦ ପ୍ରାଥମିକତା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି” ।
ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଚେତାବନୀ ପ୍ରଣାଳୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକାର ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ପାରମାଣବିକ ଔଷଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ରିକ୍ସ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ରୁଷିଆର ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରତି ଭାରତ ସମର୍ଥନ ପ୍ରକାଶ କରିଛି
ବ୍ରିକ୍ସ ଯକ୍ଷ୍ମା ଗବେଷଣା ନେଟୱାର୍କ ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରତି ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଉଛି
05 AUG 2023 5:30PM by PIB Bhubaneswar
“ଭାରତର ଜି - ୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ଚିନ୍ତାକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମଂଚ ପ୍ରଦାନ କରିଛି, ଭାରତକୁ ଏହି ଭୂମିକାରୁ ଲାଭ ମିଳିଛି, କାରଣ ଉଭୟ ପୂର୍ବବର୍ତ୍ତୀ (ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ) ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ (ବ୍ରାଜିଲ) ଆୟୋଜନକାରୀ ଜି- ୨୦ ଟ୍ରୋଇକାରେ ଅଛନ୍ତି । ଏହି ସ୍ଥିତି ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଆହ୍ୱାନ ଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଶାସନର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ତରରେ ଏହି ସମସ୍ୟା ଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଆଜି ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକାର ଡର୍ବାନ ଠାରେ ଚାଲିଥିବା ବ୍ରିକ୍ସ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ମାନଙ୍କର ବୈଠକକୁ ଭର୍ଚୁଆଲ ଭାବେ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡଃ ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭୀୟ ଏହା କହିଛନ୍ତି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ "ୟୁଏଚ୍‌ସି ୨୦୨୩ ମାର୍ଗରେ ସ୍ଥାୟୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ‘ବ୍ୟବଧାନକୁ ଦୂର କରିବା" ଶୀର୍ଷକ ମାଧ୍ୟମରେ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପରିସରଭୁକ୍ତିକରଣର ଏଜେଣ୍ଡାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ ଥିବାରୁ ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକାର ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକାର ବ୍ରିକ୍ସ ପଦକ୍ଷେପ ଭାରତର ଜି-୨୦ ପ୍ରାଥମିକତା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିଚାଳନା, ଚିକିତ୍ସା ପରିମାପକ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ବିଶେଷ କରି 'ଡିଜିଟାଲ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ନବସୃଜନ ଏବଂ ସମାଧାନ ଯାହା ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପରିସରଭୁକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଯୋଗାଣରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା' ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ଡଃ ମାଣ୍ଡଭୀୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଚେତାବନୀ ପ୍ରଣାଳୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକାର ପଦକ୍ଷେପକୁ ଭାରତ ସମର୍ଥନ କରୁଛି, କାରଣ ଏହା ଭବିଷ୍ୟତର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଙ୍କଟ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ । “ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ନିୟମାବଳୀ (୨୦୦୫) ଅନୁଯାୟୀ ବ୍ରିକ୍ସ ରାଷ୍ଟ୍ର ଗୁଡ଼ିକର ସାମାଜିକ ଓ ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ଥିତି ଉପରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ସହିତ ସୀମାପାର ସଂକ୍ରମଣକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ଏହି ସହଯୋଗ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ” ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ।
ପାରମାଣବିକ ଔଷଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ରିକ୍ସ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ରୁଷିଆର ପଦକ୍ଷେପକୁ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ସହ ପାରମାଣବିକ ଔଷଧ ଉପରେ ଏକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିଶେଷଜ୍ଞ ମଂଚ ଗଠନ କରିବା ଉପରେ ସମର୍ଥନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ କେବଳ ଜ୍ଞାନ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିବ ନାହିଁ , ଏହା ସହିତ ବ୍ରିକ୍ସ ରାଷ୍ଟ୍ର ଗୁଡ଼ିକରେ ବୈଷୟିକ ଅଗ୍ରଗତିକୁ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ବ୍ରିକ୍ସ ଯକ୍ଷ୍ମା ଗବେଷଣା ନେଟୱର୍କ ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରତି ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇବା ସହ ଏହାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବା ସହିତ, ଏହା ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗକୁ ନିର୍ମୂଳ କରିବା ଦିଗରେ ଆମର ପ୍ରୟାସକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ବୋଲି ଡଃ. ମାଣ୍ଡଭୀୟ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭୀୟ ବ୍ରିକ୍ସ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଜରୁରୀକାଳୀନ ଭିତ୍ତିରେ ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଭାବନା ନେଇ ବୈଠକର ଫଳାଫଳ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଗଠନମୂଳକ ଆଲୋଚନା ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । ଆଗାମୀ ବ୍ରିକ୍ସ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସେ ରୁଷିଆକୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି ।

Ministry of Health and Family Welfare
BRICS Health Minister’s Meeting
Union Health Minister Dr Mansukh Mandaviya addresses BRICS Health Minister’s Meeting
India's G20 Presidency has provided a distinctive platform to amplify the concerns of the Global South: Dr Mansukh Mandaviya
“South Africa’s BRICS initiative is aligned with India’s G20 priorities including on health emergency management, medical countermeasures and ‘Digital Health innovations and solutions which shall aid Universal Health Coverage and improve healthcare service delivery”
Expresses India’s support for South Africa’s initiative to strengthen cooperation in the field of Integrated Early Warning systems and Russia’s initiative for BRICS Collaboration in Nuclear Medicine
Reiterates India’s commitment to the BRICS TB Research Network Initiative
05 AUG 2023 5:30PM by PIB Delhi
“India's G20 Presidency has provided a distinctive platform to amplify the concerns of the Global South, benefiting from its role as both the predecessor (Indonesia) and the successor (Brazil) are in the G20 Troika. This positioning would underscore and highlight the challenges faced by the Global South and would offer a valuable opportunity to address these issues at the highest level of global governance.” This was stated by Dr Mansukh Mandaviya, Union Minister of Health and Family Welfare today while virtually addressing the BRICS Health Minister’s Meeting being held in Durban, South Africa.
The Union Health Minister complimented South Africa’s initiatives for prioritizing the agenda of Universal Health Coverage through the theme of “Bridging the Gap on Sustainable Health on the Road to UHC 2023”. He also emphasized that South Africa’s BRICS initiative is aligned with India’s G20 priorities including on health emergency management, medical countermeasures and most specifically ‘Digital Health innovations and solutions which shall aid Universal Health Coverage and improve healthcare service delivery’.
Dr Mandaviya said that India supported South Africa’s initiative to strengthen cooperation in the field of Integrated Early Warning systems as it shall enhance preparedness for future health crises. “The collaboration shall play a pivotal role in designing effective interventions to contain cross-border spread of infection while minimizing their impact on BRICS countries’ social and economic conditions, in accordance with International Health Regulations (2005)”, he noted.
The Union Minister also welcomed Russia’s initiative for BRICS Collaboration in Nuclear Medicine and expressed his support to constitute an International Expert Forum on Nuclear Medicines. He stated that “collaboration in this arena shall not only encourage knowledge sharing but also enhance technological advancements in BRICS nations”.
Dr Mandaviya also reiterated India’s ongoing commitment to the BRICS TB Research Network Initiative, acknowledging the progress since its launch, and expressed that this shall strengthen our efforts in ending TB by 2030.
Dr. Mansukh Mandaviya urged BRICS nations to implement the outcomes of meeting with a sense of urgency and commitment and thanked the Ministry of Health, South Africa for organizing the constructive engagement. He also expressed his best wishes to Russia for the upcoming BRICS Presidency.