প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মহিলা সবলীকৰণৰ ওপৰত জি-২০ মন্ত্ৰীসন্মিলনত ভাষণ প্ৰদান প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
"যেতিয়া মহিলাসকল সমৃদ্ধ হয়, তেতিয়া পৃথিৱীখন সমৃদ্ধ হয়"
02 AUG 2023 12:14PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ' বাৰ্তাৰ জৰিয়তে গুজৰাটৰ গান্ধীনগৰৰ মহিলা সশক্তিকৰণ সম্পৰ্কীয় জি-২০ মন্ত্ৰীসন্মিলনত ভাষণ প্ৰদান কৰে।
সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহাত্মা গান্ধীৰ নামেৰে নামাকৰণ কৰা গান্ধীনগৰ চহৰৰ প্ৰতিষ্ঠা দিৱসত বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলক আদৰণি জনায় আৰু আহমেদাবাদৰ গান্ধী আশ্ৰম পৰিদৰ্শন কৰাৰ সুযোগ লাভ কৰি আনন্দ প্ৰকাশ কৰে। জলবায়ু পৰিৱৰ্তন আৰু গোলকীয় উষ্ণতা বৃদ্ধিৰ দৰে বিষয়ৰ তাৎক্ষণিক আৰু দীৰ্ঘম্যাদী সমাধান বিচাৰি উলিওৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে গান্ধীজীৰ জীৱনশৈলীৰ সৰলতা আৰু স্থিৰতা, আত্মনিৰ্ভৰশীলতা আৰু সমতাৰ তেওঁৰ দূৰদৰ্শী ধাৰণাসমূহ গান্ধী আশ্ৰমত প্ৰত্যক্ষভাৱে দেখা যায়। শ্ৰী মোদীয়ে বিশ্বাস ব্যক্ত কৰে যে ই বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলক অনুপ্ৰাণিত কৰিব। তেওঁ দাণ্ডি কুটিৰ সংগ্ৰহালয়লৈ তেওঁৰ ভ্ৰমণৰ কথাও উল্লেখ কৰিছিল আৰু কৈছিল যে গান্ধীজীৰ বিখ্যাত চৰ্খা ওচৰৰ এখন গাঁৱত গংগাবেন নামৰ এগৰাকী মহিলাই বিচাৰি পাইছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেতিয়াৰ পৰা গান্ধীজীয়ে খাদী পিন্ধিবলৈ আৰম্ভ কৰে, যি আত্মনিৰ্ভৰশীলতা আৰু স্থিৰতাৰ প্ৰতীক হৈ পৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “যেতিয়া মহিলাসকল সমৃদ্ধ হয়, পৃথিৱীখন সমৃদ্ধ হয়। তেওঁলোকৰ অৰ্থনৈতিক সৱলীকৰণে উন্নয়নক চালিত কৰে আৰু শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ প্ৰৱেশাধিকাৰে বিশ্বব্যাপী প্ৰগতি কঢ়িয়াই আনে।” তেওঁ লগতে কয় যে তেওঁৰ নেতৃত্বই অন্তৰ্ভুক্তিক প্ৰচাৰ কৰে আৰু তেওঁৰ কণ্ঠই ইতিবাচক পৰিৱৰ্তনৰ অনুপ্ৰেৰণা যোগায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে মহিলাসকলক সৱলীকৰণৰ আটাইতকৈ কাৰ্যকৰী উপায় হৈছে মহিলা কেন্দ্ৰিক উন্নয়নমূলক দৃষ্টিভংগীৰ জৰিয়তে আৰু ভাৰতে এই দিশত যথেষ্ট অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মুৱে এক প্ৰেৰণাদায়ক উদাহৰণ দাঙি ধৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে তেওঁ বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ গণতন্ত্ৰৰ নেতৃত্ব দিয়ে আৰু বিশ্বৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ প্ৰতিৰক্ষা বাহিনীৰ সৰ্বোচ্চ সেনাপতি হিচাপে কাম কৰে, যদিও তেওঁ এক নম্ৰ জনজাতীয় পৃষ্ঠভূমিৰ পৰা আহিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে গণতন্ত্ৰৰ এই মাতৃগৰাকীক আৰম্ভণিৰে পৰাভাৰতীয় সংবিধানত মহিলাকে ধৰি সকলো নাগৰিকক সমানে 'ভোটদানৰ অধিকাৰ' প্ৰদান কৰা হৈছিল আৰু সমতাৰ ভিত্তিত নিৰ্বাচনত প্ৰতিদ্বন্দিতা কৰাৰ অধিকাৰও দিয়া হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে নিৰ্বাচিত মহিলা প্ৰতিনিধিসকল অৰ্থনৈতিক, পাৰিপাৰ্শ্বিক আৰু সামাজিক পৰিৱৰ্তনৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ চালিকাকাঠি হৈ আহিছে। তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ গ্ৰাম্য স্থানীয় সংস্থাসমূহত নিৰ্বাচিত প্ৰতিনিধিসকলৰ ৪৬ শতাংশই মহিলা, যাৰ সংখ্যা ১.৪ নিযুত। স্ব-সহায়ক গোটত মহিলাসকলক অনুপ্ৰাণিত কৰাটোও পৰিৱৰ্তনৰ এক শক্তিশালী কাৰক বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহামাৰীৰ সময়ত আমাৰ সম্প্ৰদায়সমূহৰ বাবে সমৰ্থনৰ স্তম্ভ হিচাপে স্ব-সহায়ক গোট আৰু নিৰ্বাচিত মহিলা প্ৰতিনিধিৰ উত্থানৰ কথা উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁলোকৰ সাফল্যৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে আৰু মুখা আৰু চেনিটাইজাৰ নিৰ্মাণ আৰু সংক্ৰমণ প্ৰতিৰোধসম্পৰ্কে সজাগতা সৃষ্টিৰ কথা উল্লেখ কৰে। "ভাৰতত ৮০ শতাংশতকৈও অধিক নাৰ্চ আৰু ধাই মহিলা। মহামাৰীৰ সময়ত, তেওঁলোক আমাৰ প্ৰতিৰক্ষাৰ ফ্ৰণ্টলাইন আছিল আৰু আমি তেওঁলোকৰ সাফল্যৰ বাবে গৌৰৱান্বিত। মহিলা কেন্দ্ৰিক উন্নয়ন চৰকাৰৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অগ্ৰাধিকাৰ হৈ আহিছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মুদ্ৰা যোজনাৰ অধীনত সূক্ষ্ম পৰ্যায়ৰ এককসমূহক সহায় কৰিবলৈ মহিলাসকলক ১ মিলিয়ন টকালৈকে প্ৰায় ৭০ শতাংশ ঋণ মঞ্জুৰ কৰা হৈছে। একেদৰে, ষ্টেণ্ড-আপ ইণ্ডিয়াৰ অধীনত 80 শতাংশ হিতাধিকাৰী মহিলা, সেউজ ক্ষেত্ৰ প্ৰকল্পৰ বাবে বেংক ঋণ লাভ কৰে। পৰিষ্কাৰ ৰন্ধন ইন্ধনে পৰিৱেশক পোনপটীয়াকৈ প্ৰভাৱিত কৰে আৰু মহিলাৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী উজ্জ্বলা যোজনাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি গ্ৰাম্য মহিলাসকলক প্ৰায় ১০০ মিলিয়ন এলপিজি সংযোগ প্ৰদান কৰা হৈছে বুলি জানিবলৈ দিয়ে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে ২০১৪ চনৰ পৰা ঔদ্যোগিক প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানসমূহত কাৰিকৰী শিক্ষাত মহিলাৰ সংখ্যা দুগুণ হৈছে, ভাৰতত প্ৰায় ৪৩ শতাংশ ষ্টেম (বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি, অভিযান্ত্ৰিক আৰু গণিত) স্নাতক মহিলা আৰু ভাৰতৰ প্ৰায় এক-চতুৰ্থাংশ মহাকাশ বিজ্ঞানী মহিলা। "চন্দ্ৰযান, গগনযান আৰু মিছন মংগলৰ দৰে আমাৰ ফ্লেগশ্বিপ কাৰ্যসূচীৰ সফলতাৰ কাৰণ হৈছে এই মহিলা বিজ্ঞানীসকলৰ প্ৰতিভা আৰু কঠোৰ পৰিশ্ৰম। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি মহিলাসকলে ভাৰতত পুৰুষতকৈ উচ্চ শিক্ষাত অধিক নামভৰ্তি কৰিছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে অসামৰিক বিমান পৰিবহনত ভাৰতত মহিলা পাইলটৰ শতাংশ সৰ্বাধিক, আনহাতে ভাৰতীয় বায়ু সেনাৰ মহিলা পাইলটসকলেও যুঁজাৰু বিমান উৰুৱাই আছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, আমাৰ সকলো সশস্ত্ৰ বাহিনীত মহিলা বিষয়াসকলক কাৰ্যকৰী ভূমিকা আৰু যুঁজৰ ক্ষেত্ৰত নিয়োজিত কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গ্ৰাম্য কৃষি পৰিয়ালৰ মেৰুদণ্ড হিচাপে মহিলাসকলে পালন কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাআৰু ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ী আৰু দোকানী হিচাপে উল্লেখ কৰে। প্ৰকৃতিৰ সৈতে তেওঁলোকৰ ঘনিষ্ঠ সম্পৰ্কৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ উদ্ভাৱনী মূলক সমাধানৰ বাবে মহিলাসকল গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে কেনেকৈ মহিলাসকলে অষ্টাদশ শতিকাত ভাৰতত প্ৰথম বৃহৎ জলবায়ু কাৰ্যৰ নেতৃত্ব দিছিল যেতিয়া অমৃতা দেৱীৰ নেতৃত্বত ৰাজস্থানৰ বিষ্ণোই সম্প্ৰদায়ে নিৰ্বিচাৰ শস্য চপোৱা বন্ধ কৰিবলৈ 'চিপকো আন্দোলন' আৰম্ভ কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁ আন বহুতো গাওঁবাসীৰ সৈতে প্ৰকৃতিৰ কাৰণে নিজৰ জীৱন উৎসৰ্গা কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "ভাৰতত মহিলাসকল 'মিছন লাইফ – লাইফষ্টাইল ফৰ দ্য এনভায়ৰনমেণ্ট'ৰ ব্ৰেণ্ড এম্বেচেডৰ হৈ আহিছে, যিয়ে তেওঁলোকৰ পৰম্পৰাগত জ্ঞান হ্ৰাস, পুনৰ ব্যৱহাৰ, পুনৰ্ব্যৱহাৰ আৰু পুনৰ উদ্দেশ্যৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰিছে।" প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিভিন্ন পদক্ষেপৰ অধীনত মহিলাসকলে সৌৰ পেনেল আৰু লাইট নিৰ্মাণৰ প্ৰশিক্ষণ সক্ৰিয়ভাৱে গ্ৰহণ কৰি আছে। উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ অংশীদাৰ দেশসমূহৰ সৈতে সহযোগিতা তৈয়াৰ কৰাত সফল হোৱা 'ছ’লাৰ মেমাছ' উদ্যোগৰ কথা উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতত মহিলা উদ্যোগীসকলৰ ভূমিকাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে বিশ্ব অৰ্থনীতিত মহিলা উদ্যোগীসকলৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদান আছে। তেওঁ কয় যে দশকৰ আগতে ১৯৫৯ চনত মুম্বাইৰ সাতগৰাকী গুজৰাটী মহিলাই এক ঐতিহাসিক সমবায় আন্দোলন গঢ়ি তোলাৰ বাবে একত্ৰিত হৈছিল, যিয়ে লাখ লাখ মহিলা আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ জীৱন সলনি কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে তেওঁৰ আটাইতকৈ বিখ্যাত সামগ্ৰী লিজ্জত পাপড়ৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে ইয়াক সম্ভৱতঃ গুজৰাটৰ খাদ্য মেনুত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হ'ব! তেওঁ দুগ্ধ খণ্ডৰ উদাহৰণো দাঙি ধৰে আৰু উল্লেখ কৰে যে কেৱল গুজৰাটৰ এই খণ্ডটোৰ সৈতে ৩.৬ নিযুত মহিলা জড়িত। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, ভাৰতত প্ৰায় ১৫ শতাংশ ইউনিকৰ্ণ ষ্টাৰ্টআপৰ কমেও এগৰাকী মহিলা প্ৰতিষ্ঠাপক আছে আৰু এই মহিলা নেতৃত্বাধীন ইউনিকৰ্ণ কোম্পানীবোৰৰ সম্মিলিত মূল্য ৪০ বিলিয়ন ডলাৰৰ অধিক। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এক সমান খেলপথাৰ গঢ়ি তোলাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে য'ত মহিলা অৰ্জনকাৰীসকল আদৰ্শ হ'ব পাৰে। তেওঁ বজাৰ, বিশ্বব্যাপী মূল্য শৃংখলা আৰু কম ব্যয়ৰ বিত্তীয় ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ সীমিত কৰা প্ৰতিবন্ধকতা আঁতৰ কৰাৰ দিশত কাম কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, আনহাতে যত্ন আৰু ঘৰুৱা কামৰ বোজা সঠিকভাৱে সমাধান কৰাটো নিশ্চিত কৰে।
ভাষণ ৰক্ষা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহিলাৰ উদ্যোগ, নেতৃত্ব আৰু শিক্ষা ৰ ওপৰত মন্ত্ৰীসন্মিলনৰ গুৰুত্বৰ প্ৰশংসা কৰে আৰু মহিলাসকলৰ বাবে ডিজিটেল আৰু বিত্তীয় সাক্ষৰতা বৃদ্ধিৰ বাবে 'টেক-ইকুইটি প্লেটফৰ্ম' মুকলি কৰি আনন্দ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ জি-২০ প্ৰেচিডেন্সিৰ অধীনত 'মহিলা সশক্তিকৰণ' সন্দৰ্ভত এক নতুন কাৰ্যকৰী গোট গঠন কৰা হৈছে। তেওঁ বিশ্বাস ব্যক্ত কৰে যে গান্ধীনগৰত অক্লান্ত প্ৰচেষ্টাই সমগ্ৰ বিশ্বৰ মহিলাসকলৰ মাজত অপৰিসীম আশা আৰু আত্মবিশ্বাস জাগ্ৰত কৰিব।
Addressing the G20 Ministerial Conference on Women Empowerment. @g20org https://t.co/mR5omtFHZf
— Narendra Modi (@narendramodi) August 2, 2023

Prime Minister's Office
PM addresses G20 Ministerial Conference on Women Empowerment
“When women prosper, the world prospers”
“At 1.4 million, 46% of elected representatives in rural local bodies in India are women”
“Women in India have been brand Ambassadors for ‘Mission LiFE’ - Lifestyle for Environment”
“Given their close association with nature, women hold the key to innovative solutions to climate change”
“We must work to remove the barriers that restrict women’s access to markets, global value-chains, and affordable finance”
“Under India’s G20 Presidency, it has been decided to establish a new Working Group on 'Women Empowerment”
02 AUG 2023 12:14PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the G20 Ministerial Conference on Women Empowerment held in Gandhinagar, Gujarat via video message today.
Addressing the gathering, the Prime Minister welcomed the dignitaries to Gandhinagar, a city named after Mahatma Gandhi on its formation day and expressed delight that they are getting the opportunity to visit Gandhi Ashram in Ahmedabad. Underlining the need to find urgent and sustainable solutions for issues like climate change and global warming, the Prime Minister said that one can witness first-hand the simplicity of Gandhiji's lifestyle and his visionary ideas of sustainability, self-reliance and equality at Gandhi Ashram. Shri Modi expressed confidence that the dignitaries will find it inspirational. He also mentioned visiting the Dandi Kuteer Museum and informed that Gandhiji's famous spinning wheel or Charkha was found by a woman named Gangaben at a village nearby. Since then, the Prime Minister said that Gandhiji started wearing Khadi which became a symbol of self-reliance and sustainability.
“When women prosper, the world prospers”, the Prime Minister remarked as he noted that their economic empowerment fuels growth and their access to education drives global progress. He further added that their leadership fosters inclusivity and their voices inspire positive change. The Prime Minister underlined that the most effective way to empower women is through a women-led development approach and India is making huge strides in this direction.
The Prime Minister emphasized that India's President Smt Droupadi Murmu is setting an inspiring example herself. He underlined that she leads the world's largest democracy and serves as the Commander-in-Chief of the world's second-largest defence force even though she comes from a humble tribal background. In this Mother of Democracy, the Prime Minister said, the ‘Right to Vote’ was granted equally to all citizens including women by the Indian Constitution right from the beginning and the right to contest elections was also granted based on equality. The Prime Minister noted that elected women representatives have been key agents of economic, environmental and social change and informed that 46% of elected representatives in rural local bodies in India are women numbering 1.4 million. Underlining that the mobilization of women into self-help groups has also been a powerful force for change, the Prime Minister highlighted the self-help groups and elected women representatives emerging as pillars of support for our communities during the pandemic. The Prime Minister gave examples of their achievements and mentioned the manufacturing of masks and sanitisers, and creating awareness about prevention of infection. “More than 80% of nurses and midwives in India are women. They were our first line of defence during the pandemic. And, we are proud of their achievements”, he added.
Underlining that women-led development has been a key priority for the government, the Prime Minister mentioned that around 70% of the loans up to one million rupees to support micro-level units under the Pradhan Mantri Mudra Yojana have been sanctioned to women. Similarly, 80% of beneficiaries under Stand-Up India are women, availing bank loans for green field projects. Noting that clean cooking fuel directly impacts the environment and improves the health of women, the Prime Minister highlighted the Pradhan Mantri Ujjwala Yojana and informed that nearly 100 million cooking gas connections have been provided to rural women. He also informed that the number of women in technical education in Industrial Training Institutes has doubled since 2014, nearly 43 percent of STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics) graduates in India are women, and about one-fourth of space scientists in India are women. “Behind the success of our flagship programmes like Chandrayaan, Gaganyaan and Mission Mars lies the talent and hard work of these women scientists”, he said. Today, the Prime Minister said, more women are enrolling in higher education than men in India. He also pointed out that India has one of the highest percentages of female pilots in civil aviation while female pilots in the Indian Air Force are also flying fighter aircrafts. Shri Modi noted that women officers are being deployed in operational roles and fighting platforms in all our armed forces.
The Prime Minister highlighted the pivotal roles played by women as the backbone of rural agricultural families and as small traders and shopkeepers. Underlining their close association with nature, the Prime Minister said that women hold the key to innovative solutions to climate change. He recalled how women led the first prominent climate action in India in the 18th century when the Bishnoi community of Rajasthan led by Amrita Devi started the ‘Chipko Movement’ to prevent unregulated logging. The Prime Minister informed that she along with several other villagers laid down her life for the cause of nature. “Women in India have also been brand Ambassadors for ‘Mission LiFE - Lifestyle for Environment’”, the Prime Minister said as he highlighted their traditional wisdom to reduce, reuse, recycle, and re-purpose. Under various initiatives, the Prime Minister added, women are actively getting trained in making solar panels and lights. He mentioned the ‘Solar Mamas’ initiative that has been successful in collaborating with partner countries in the Global South.
“Women entrepreneurs are significant contributors to the global economy”, the Prime Minister said as he emphasized the role of women entrepreneurs in India. Decades ago, he said, in 1959 seven Gujarati women in Mumbai came together to create a historic cooperative movement - Shri Mahila Grih Udyog which has transformed the lives of millions of women and their families. Shri Modi highlighted their most famous product, Lijjat Papad, and said that it will probably be on the food menus in Gujarat! He also gave the example of the dairy sector and informed that there are 3.6 million women involved in this sector in Gujarat alone. Shri Modi pointed out that in India, about 15% of unicorn startups have at least one woman founder and the combined value of these women-led unicorns is over 40 billion dollars. The Prime Minister stresses the need to create a level platform where women achievers become the norm. He emphasized working towards removing the barriers that restrict their access to markets, global value chains, and affordable finance while ensuring that the burden of care and domestic work is appropriately addressed at the same time.
Concluding the address, the Prime Minister lauded the focus of the Ministerial Conference on women's entrepreneurship, leadership and education and expressed delight at the launch of the ‘Tech-Equity Platform’ to enhance digital and financial literacy for women. He also mentioned that under India’s G20 Presidency, a new Working Group on ‘Women Empowerment’ is being established. He expressed confidence that untiring efforts in Gandhinagar will give immense hope and confidence to women around the world.